Lite spännande att segla utan att se vår egen för.

2010-10-12

Tis 12/10. Jag har givetvis seglat utan sikt tidigare. Men nu saknar vi ekolod och radar. Det är lite spännande att segla en hel natt utan att se längre än lanternorna lyser, d.v.s. max 5 meter från båten. Det är jättesvårt att i kolmörker avgöra om vi är 100 m. eller 1 km. från en fyr, som i det här fallet skall rundas och det är grunt långt utanför. Nåväl, efter 23,5 timmar har vi kommit till Girne på Cypern utan andra problem än att jag är trött efter att ha handstyrt hela natten. Värst är nacken eftersom jag måste sitta i en onaturlig ställning tvärs båten och titta upp på ett segel som vi belyser med motorlanternan. Ibland har vi mött fartyg som dyker upp utan lanternor och tänder dem när de är nära oss. Jag tror att det är kustbevakningen, de lyser med stora strålkastare på oss och sedan drar de vidare. Otäckt att höra deras motorljud innan de tänder lanternorna! Efter lite mat somnade vi kl 20!

Ons 13/10 Vaknade efter 12 tim. öm i hela kroppen. Den får mycket stryk i mörkret, det är ju omöjligt att parera för vågor man inte ser. Efter frukost skrapade jag rutorna på sprayhooden. Ja, inte från is, utan från salt. Fungerade bra med vatten och isskrapa. Vi skall bunkra diesel i allt som är tätt (0,96 Euro/lit) och ställa in några kartonger vin och sprit som är mycket billigt här. 2 lit. Famous Grose kostar 250:- och 70 cl. gin 40:-. Vatten gör vi själva, här tar de 1,5 Euro för att låna deras ynkliga vattenslang i 10 min.! Eftersom vi har årskontrakt med Alanya marina har vi 50% rabatt på hamnavgiften här liksom de som ligger här har hos oss.

Tor 14/10 Klarerar ut och försöker segla men vinden är för svag. Motor nästan hela dagen utom sista 3 timmarna då vi till och med fick reva. Det är 3:dje gången jag passerar Turkiets sydligaste udde och varje gång har de blåst 12-15 m/sek. Vi stannar i Boziyasi över natten, jag hatar att handstyra, särskilt i mörker. Det blev 50 nm. idag. Vi får egentligen inte göra så här, vi måste gå direkt till en inklareringshamn, men ingen har frågat något här tidigare.

Fre 15/10 Vi smiter innan det ljusnar, det är 65 nm till Alanya. Utlovad ostlig vind blir västlig med häftig dyning och regn upp till Gazipasa. För lite vind nästan hela dagen gör att motorn får jobba mesta tiden. Därefter ostlig vind men oftast för lite. Nu är vi framme i Alanya. I morgon skall försäkringsbolag kontaktas och felsökning påbörjas. Vi har handstyrt 250 nm. d.v.s. cirka 50 tim. Hoppas det dröjer länge innan jag behöver göra det igen!

Lör 16/10 Tar det lugnt, småfixar lite. Allt det som kallas rostfritt är rostigt av saltet. I morse regnade det rejält så det mesta blev avspolat och i kväll går åskan igen samtidigt som någon öppnat den stora kranen. Inte kul... 

Sön 17/10 Vilodag, 35+ i skuggan, efter gårdagens regn med hög luftfuktighet är det hett! Hittar lite nya fel efter åskan, b.l.a. tv och booster.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)