Dagbok 2014

Massor av prylar skall hem!

2/12 Hämtar grejer i båten nästan varje dag. Det blir ju en del man samlat på sig under 7 år. Alla förråd är nu fulla så jag vet inte var resten skall förvaras.

Det trasiga seglet skall jag nu få hjälp med efter att ha kontaktat huvudkontoret i Danmark. Turkarna bryr sig tydligen inte utan den svenska representanten skall försöka hjälpa mig.

Jag skall själv utföra en del jobb på båten i vinter. Ett är att fixa sprayhooden. Den är svart på insidan. Har någon ett tips på hur man får bort mögel på kapellväv så tar jag tacksamt emot det.

En kuriositet: Totalt har jag i år seglat 3,760 M. en stor del för motor.

12/12 Båten på land. Efter inspektion av bottnen kan jag konstatera att det inte finns någon påväxning alls, Coppercoat är fantastiskt när man väl fått det rätt applicerat. Skadan som uppkom i Kielkanalen ser inte så farlig ut, det är tur att  det är en stark båt. Kölen är lite sliten efter att ha plöjt ett dike genom Frankrike men det är lätt fixat så det finns hopp om nya äventyr nästa år.

20/12 I går fick hon komma in i värmen, båten alltså. Hon behöver torka ur skadan innan det går att reparera. Jag har begärt in offert på en massa saker som jag önskar få gjort, vi får se hur långt pengarna räcker, men önskelistan är lång! Skulle b.l.a. vilja ha en eltoa, som det är nu måste vi öppna två kranar innan användning och sedan komma ihåg att stänga dem. För mig är det inget problem men när man har gäster är det lätt att någon glömmer sig med en full skål som följd. När man sedan pumpar ur den fyller man istället septitanken. Skall också försöka få akterspegeln tillsnyggad efter att ha skrapat mot någon kaj. Det är lätt gjort när man skall backa in, är ensam ombord och det blåser. Det är särskilt besvärligt eftersom jag har mittsittbrunn som jag skall ta mig ur och sedan bort till aktern för att ta emot och sedan förtöja. De blå ränderna på skrovet har också blekts av solen och behöver snyggas till. Själv skall jag byta ut ett antal meter nåt på däck. Har tänkt att ha en båt i nyskick att visa upp för Putin nästa år....

Min genua är nu färdig hos segelmakaren, det har tagit 2 år att få den som jag vill ha den, så nu kastas den gamla efter lång och trogen tjänst.

Jag önskar därmed alla er som läser en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!  

31/12 Idag har jag gjort ytterligare försök att få bort svartmöglet på sprayhooden. Nu har jag provat det mesta, t.o.m. oxalsyra, utan framgång. Svartmögel är en svamp, alltså en levande organism, som det gäller att få död på vilket verkar svårt. Jag tänker inte ge upp utan striden hårdnar. Jag har också fått tillbaka min värmare efter helrenovering. Det gjorde mig nästan 5000:- fattigare. Jag misstänker att det är värt vartenda öre om jag kommer iväg till Vita Havet och får skitväder där! Här har snön kommit och skidorna behöver luftas, det är bara motivationen som är dålig. Det är läge för någon form av nyårslöfte och de brukar ha en tendens att bli mer och mer avancerade ju närmare tolvslaget man kommer. Fattar inte vad det beror på..

GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA!   

NU STÄNNGER JAG SIDAN FÖR KOMMENTARER OCH VÄLKOMNAR DOM PÅ SIDORNA SOM AVSER 2015!                             

   

Regn och rusk!

4/11 Ny månad igen! Inte mycket har hänt med värmeväxlaren men när jag lade ut seglen på tork upptäckte jag flera revor i storseglet. I somras upptäckte jag en sådan i akterliket vilken jag fick reparerad på Sardinien och det såg helt ok. ut. Nu har seglet spruckit bredvid den reparationen och på flera andra ställen. Seglet är ett dacronsegel från Elvström, d.v.s. samma som originalet. Det höll från 1996 till 2010, det nya bara 4 år. Var allt bättre förr? Jag vet inte men det ser konstigt ut och jag har reklamerat det till Elvström i Sverige. Det är sytt i Marmaris men garantin skall gälla i hela världen. Vi får se. I morgon skall jag själv på reparation, jag skall få min högra fot opererad vilket innebär att jag kommer att gå på kryckor ett tag. Det är ju inte så bra med tanke på det som behöver göras med båten som skall konserveras och torrsättas. Det är bara att gilla läget och hoppas på att bli en duktig maratonlöpare när det är överstökat.

7/11 Det blev inte mycket med att gå på kryckor. När jag skulle hem efter operationen blev det inte alls som förra gången när jag gjorde andra foten. Nu fick jag köpa kryckor, förra gängen fick jag låna. Då skulle jag använda dom flera veckor och sedan sjukgymnastik. Den här gången inget sådant så kryckorna använde jag bara 100 meter. De är till salu och i nyskick! Igår, dagen efter operationen, jobbade jag som jag brukar. Det är bara det att jag går ännu saktare än normalt men jag är ju pensionär och har tid. Väntar fortfarande på svar beträffande både segel och värmeväxlare.

11/11 Idag har jag fått tillbaka min lagade värmeväxlare. Reparationen kostade 1 tusenlapp. Jämfört med en ny för 19,500:- är det ju överkomligt. Nu skall den återmonteras och provköras. 2 av de 27 kylrören har blivit igensatta eftersom de läckte och därmed är kapaciteten lite mindre. Jag tror dock inte att det har någon betydelse. 

22/11 Garanti på segel verkar inte vara något att lita på. Jag har reklamerat till Elvströms svenska representant eftersom garantin skall gälla i hela världen. Problemet är att han i sin tur reklamerar till Turkarna som har sytt det och de struntar bara i att svara. En varning för Elvströms i Marmaris som jag tidigare haft problem med. Det var när åskan bränt sönder genuan. Den fick skickas till deras loft 3 ggr innan den blev korrekt lagad. Fösta gången gjorde de inget alls. Andra gången slipade de sönder seglet när de försökte få bort brännmärkena. Tredje gången bytte de förliket vilket var rätt lösning.

25/11 Idag har kylaren kommit på plats och den är tät och fungerar! Eftersom jag sparade mycket pengar på reparationen har jag lämnat in värmaren på översyn. Den har ibland stannat efter att ha rykt vitt och luktat oförbränd diesel. Autoservice i Motala ringde efter ca 2 timmar och meddelade att brännkammaren är uttjänt. Där kan man prata om snabb service! Vi får se vad kalaset kostar men jag måste ju ha en värmare som garanterat fungerar om Vita havsäventyret blir av. Inget har hänt vare sig när det gäller seglet eller om den skyldige från skadan i Kielkanalen tagit på sig skulden. Sysslolös är man ju inte...

Nu är den här, hösten!

2/9 Det är nästan höst meterologiskt sett vilket inte har någon betydelse för mig. Så länge det är drägligt varmt, värmaren fungerar och sittbrunnstältet är helt är det ok. för mig att segla. Dessutom får man fina naturupplevelser helt för sig själv! Idag gick jag ut i duggregn och väldigt lite vind vilket gör att segling mot vinden gav bäst fart. Vinden var sydlig så det blev en fin kryss till Hjo innan det mörknade. Efter ett par förtöjningswhisky för att få upp värmen blev det krogbesök för att även magen skall må bra. Jag vet bara 1 annan båt i sjön som nöjesseglat idag. De flesta har mastat av och ibland undrar jag varför de gjort sig besväret att sjösätta och masta på. Det verkar som om de legat vid bryggan hela sommaren.

3/10 Igår kom jag till Västergötland och idag fortsätter jag kryssa söder ut vilket gör att jag byter län igen. Det blir Småland och "Sveriges Jerusalem" Jönköping. Här jobbade jag för 30 år sedan, skall bli kul att se om allt är sig likt. Efter en promenad i staden för att hitta ett ställe att mätta min mage kan jag se att det mesta finns kvar. Visst har en del butiker bytt plats men totalt är det mesta sig likt.

4/10 Vaknar till hemskt gråväder. Hela himlen har ramlat ner. Det ser ut att bli lite vind så jag hissar på före frukost för att komma norr ut. Det går sakta men säkert och jag passerar Fingals hamn som inte så många vet vad det är medan molnen skingrar sig. Det är en liten hamn på Vätterns östra sida som tillhör Domsands båtsällskap. Det är väl en av få platser de har att segla till, här finns ingen skärgård. Jag har dock aldrig sett någon båt där. På eftermiddagen kommer jag till Gränna men gästhamnen är så grund att jag inte kommer in. Jag lägger mig ute bredvid färjornas angöring. Funkar perfekt. Det är otroligt varmt, nästan 20+ så jag sitter i solen flera timmar och läser. Får en bra middag uppe på restaurangen eftersom alla krogarna i hamnen har stängt för säsongen. Det är väl Sverige i ett nötskal. Vi går efter almanackan, inte vädret. Jag har haft shortsen på idag så jag är väl inte svensk....

5/10 Hem till Östergötland och Vadstena i konstiga vindar. Uppe på Grännaberget blåser den utlovade sydosten men nere på sjön givetvis nordlig, det är ju däråt jag skall. Så småningom vrider den på rätt håll så det blir trots allt en bra segling i stundtals kanonfint solsken så skjortan åker av.

7/10 Jag har under en tid märkt att vatten kommer in i båten. När jag kollar att glykolen skall räcka för vintern upptäcker jag att det är rent vatten i kylsystemet trots att jag fyllt på 5 liter glykol för ett par veckor sedan. Jag konstaterar att när motorn går kommer sjövatten in i motorns kylvatten vilket trycks ut via övertrycksröret vid kylarlocket. Alltså måste det finnas en läcka i värmeväxlaren. Kollar vad en ny sådan kostar, den består av 2 gavlar och några rör emellan. Hela paketet är ca 50cm långt och 60-70 mm grovt. Jag gissar på att det kan kosta ett par tusenlappar. Vid förfrågan om priset får jag svaret att "det vill du inte veta". Så småningom kommer svaret 19,500:-!!! Volvo-Penta kan inte vara riktigt kloka! Jag kan säkert få en tillverkad hos något kylarföretag för 1/4-del av den summan. De tycks tro att vi är helt dumma i huvudet? Vi får se hur det löser sig.

10/10 Ger mig ut i ganska trist väder och rejält med vind. Det är inget problem om man bara anpassar segelytan! Med relält revat storsegel och kryssfock seglar jag över sjön till mitt kära Ombo öar. Jag går kanonfint i vind upp till 12/m sek och får inget vatten över mig.

11/10 Funderar på att ligga kvar vid bryggan men seglingsdjävulen tar över. Fin vind från syd gör att jag går mot norr. Vinglar förbi Lilla Röknen som är öde och in till Hjortholmarna där det finns ett antal trollingfiskare varav en del tältar. Fin segling även om det går sakta. Brittsommar med sol och kanonväder! 

12/10 Vaknar i hällregn. När jag skall segla hemåt orkar jag inte dra upp ankaret som fastnat utan får ta motorn till hjälp och köra loss det. Det går sedan sakta ut ur skärgården med vind på bara 2 m/sek. Väl ute i sjön regnar det så pass i början att jag inte ser land någonstans men vinden ökar lite så det blir ändå fin segling och regnet avtar. Skönt med sittbrunnstält och värmare! 

17/10 Årets sista seglingshelg! Ut från Vadstena och sätter segel direkt. Fin slör söder ut mot Hjo. Det är lite av en favorithamn liknande Visby, Vadstena och andra gamla städer med skyddade hamnar. På vägen är det ingen större risk att råka ut för Ebola eftersom jag är väldigt ensam men jag ser faktiskt 2 segel i fjärran. Lite trickigt att förtöja mellan Y-bommar i 8-9 m/sek men jag har ju tränat lite under åren så det går bra. Får lite uppskattning med applåder från några på land, det är alltid kul när de förväntar sig en mindre katastrof som inte blir av. Värmer upp lite inombords för att få en bra middag.

18/10 Vinden har vänt så jag får en ny fin slör upp till Motala. Idag ser jag bara ett par fiskare ute på sjön. På kvällen blir det restaurangbesök på Motormuseet. Bra men dyrt.

19/10 Plockar undan lite som skall med hem, tar bort en del linor innan jag tankar fullt. Tyvärr måsta jag tanka på den dyra sjömacken (3,40 högre pris) men där får jag ren diesel utan RME. Det bildar vatten i tanken när det får stå länge vilket gör att det bildas svarta alger som likna smält gummi. Båten ligger nu för vinterförvaring men det återstår mycket jobb. Det första som måste fixas är den trasiga kylaren som troligen består av rent guld. 

Årets bilder skall också redigeras för att kunna visas för allmänheten samtidigt som planering för nästa äventyr pågår. Jag skall försöka rapportera när något händer. 

28/10 Igår var jag på ett möte i Stockholm med några som har samma planer för nästa år som jag. Det gäller en resa via S:t Petersburg, floder och sjöar upp till Vita Havet. I nuläget finns intresse från 6-7 båtar. Det verkar som en spännande resa som kräver mycket förberedelser och planering. Man måste ha visum som skall ordnas via en inbjudan. Jag behöver också ordna extra bränsledunkar på minst hundra liter och en massa annat eftersom det bara verkar gå att få tag på diesel på 2 ställen efter S:t Petersburg. 

30/10 Värmeväxlaren inlämnad för reparation. Tänkte först lämna den till guldsmeden, den är ju guldfärgad och svindyr, men hittade en kylarfirma i närheten som verkar kunna fixa den till rimligt pris. Idag har också masten plockats av inför torrsättningen.        

Hösten är på väg...

5/9 Ytterliggare en fin dag på sjön med kanonväder. Vi seglar till Igelbäcken där det skall vara kappsegling på lördagen. Tyvärr uteblir vinden så vi bryter efter några timmars flytande. Vi var i gott sällskap, bara 4 av 20 kom i mål. På söndagen går vi genom norra skärgården innan vi seglar hemåt

11/9 Har under veckan renoverat och småfixat en del sån´t som blivit eftersatt. Men det återstår massor att fixa och dessutom skall båten tömmas från cyklar, massor av reservdelar, 2 stora backar med underhållsmateriel, verktyg och vanliga reservdelar. Eftersom båten är till salu vore det perfekt att hitta någon som tänkt dra antingen jorden runt eller bara till Medelhavet. I det sista fallet finns absolut allt, helt klart att kliva ombord med sängkläder och mat och bara segla iväg. Jag skall inte sluta segla utan lite planer börjar ta form. Det finns ett par alternativ så vi får se vad som händer.    

12/9 Kanonväder gör att vi seglar till Askersund. Vi är enda båt i hamnen men på land står 20-30 husbilar. Har båtfolket blivit campare? På lördagen seglar vi norr om alla öar i skärgården till lilla Röknen där kräftorna avnjuts. På söndagen seglar vi via Ombo öar hem till Vadstena. Fin helg med lagom vindar. Skrotar min gamla genua som nu gjort sitt. Har hittat en segelmakare som syr om den nya så som jag vill ha den genom att titta på den gamla. Det tog 1 1/2 år att hitta honom...  

19/9 Får en kanonfin segling till Hjo. Gennacker nästan hela vägen på platt vatten är ovanligt. På lördagsmorgonen säger väderrapporten att söndagsvädret skall bli nordllig vind på 9-12 m/sek! Jag har ingen lust att kryssa i det så jag tar mig under dagen upp till Motala i svaga vindar för att få undanvind hem. Träffar bekanta i Motala och vi käkar middag på Motormuseet. På söndagsmorgonen vaknar jag utan att det viner i riggen vilket det borde göra. Den utlovade vinden uteblir helt så det blir att använda järngenuan hem till Vadstena.

22/9 Idag har jag fått hjälp att lägga ut lite bilder. Det är svårt att välja när man har över 500... 

26/9 Svårt att hålla sig från sjön när vädret är fint även om det blåser onödigt mycket. Drar till Karlsborg där jag blir bjuden på fin middag hemma hos Toivo och Gunilla som jag också träffade i Medelhavet.

27/9 Seglar i fin vind till favoritstället Ombo öar. Helt ensam vid bryggan vilket är ovanligt. Vart har alla tagit vägen?

28/9 Kanonfin hemsegling i rejält med vind. Som mest såg jag 16 m/sek vilket är ok för mig så länge det kommer från sidan eller akter ifrån.  

Hemma?

1/8 Tidigt iväg för en lång dag på älven. Även om motströmmen är bara 1-2 knop är den irriterande. Vi får också vänta ganska länge på broöppning på ett par ställen. Vi var 4 båtar som väntade 40 minuter vid Jordfallsbron som är en landsvägsbro. Slö brovakt eller? Vi slussar upp 6 ggr. sammanlagt 44 meter i de bästa slussarna på hela resan. Vattnet fördelas jämnt så man håller sig lätt fast för hand. Efter 12 tim är vi framme i Vänersborg och går på restaurang.

2/8 Tidigt igen eftersom vi igår beställt broöppning till 7:30. Egentligen öppnas den kl 9. Vi tar oss hela vägen till Sjötorp under dagen. Försöker köpa kanalbiljett på nätet men jag har inte koderna för oss som har hemmahamn i Vättern så den rabatten går vi miste om. När vi kommer till Sjötorp är slussen stängd p.g.a. jippo i hamnen så vi måste ligga i gästhamnen utanför och betala en hamnavgift där i onödan. Att få gå till Vättern härifrån kostar 2585:- vilket är billigt om man är här som turist eftersom gästhamnar med el är gratis i 5 dygn/hamn. För oss som använder kanalen som transportsträcka under 2 dagar är det skitdyrt. Det är troligen sista gången jag går här, i så fall blev det 52 ggr. åt någondera hållet från Vättern.  

3/8 Dagen börjar med väntan på uppslussning till bassängen där vi blir liggande medan ett åskväder drar förbi. När regnet avtagit drar vi vidare men i slussarna är det hett som i en bastu. Vi kommer till Töreboda på kvällen och har förflyttat oss 10,9 M. Det är nog den kortaste dagsförflyttning vi gjort i år. Vi tar det lugnt och kommer hem till Vadstena på tisdag kväll.

4/8 Handlar lite mat mm. innan vi drar vidare. På Viken får vi rejält med åska och regn på oss vilket även händer senare när vi kommit till Karlsborg. Där inträffade något jag aldrig tidigare varit med om. I Rödesundskanalen var det så strömt så att jag nästan inte kunde förtöja. Det är ju tur att man har en viss erfarenhet av strömt vatten. I morgon skall vi angöra hemmahamnen kl 19 är bestämt. 

5/8 Vi seglar till ett av våra favoritställen, Ombo öar för lunch innan vi seglar till hemmahamnen i Vadstena där vi möts av ett uppbåd som tutar och skuter smällare. Kul att vara hemma när man får ett sådant mottagande trots skitväder! Jag bor kvar i båten för att slippa abstinensbesvär...   

6/8 Börjar med att leta i en del utrymmen vad som skall plockas ur. Det finns hur mycket som helst, säkert flera hundra kilo, som jag inte haft användning för. I höst skall båten bara användas för kortare turer och en del småreparationer och uppsnyggning vidtar. Det blir kul att besöka platser som vi inte sett på några år. Dessutom är avstånden relativt korta så man slipper köra motorn utan hinner nästan alltid segla. Jag kommer att uppdatera sidan mera sällan, men inträffar något, tråkigt eller kul, skriver jag en rad. Funderingar inför nästa säsong pågår redan och när beslut är taget meddelar jag det. Om någon tänker segla till Medelhavet har jag säkert massor som kan behövas och är till salu billigt. Hamnbeskrivningar, sjökort och mycket mera.

10/8 I fredags seglade vi över Vättern i fin vind till Ombo öar norr om Karlsborg. Det är ett jättefint ställe och så är det kräftfiskepremiär. Vi hade köpt färdigkokta så det blev fest både fredag och lördag. I år är det gott om kräftor i sjön och de är lite större än normalt, troligen beroende på att vattnet är lite varmare. Idag blir det hemsegling i svaga vindar.

17/8 I fredags blev det ny segling över Vättern, den här gången till Hjo. Det är en mycket trevlig liten stad även kallad Grönköping. Tyvärr har vi haft regn till och från och hemseglingen idag var ganska blöt men i fin vind, som mest 13 m/sek. Kul när det dyker upp personer i hamnen som läst den här sidan och känner igen oss!

20/8 Ska försöka få till lite bilder från hemfärden. Det tar lite tid om man inte är datanörd och jag har ca 600 att välja på.

22/8 Vi seglar till Ombo igen. Den här gången för att plocka kantareller. Vi hittar inte så mycket men goda är de. Hemseglingen på söndagen blir ganska tuff med grov sjö.

26/8 Jobbar mycket med båten. Dels skall massor av prylar tas hem men och efter 7 år krävs mycket rengöring. Dynor och mattor skall tvättas, kölsvin och en massa annat rengöras innan hon ser ut som innan avfärden. Plötsligt känns det som om det är en stor båt...

27/8 Fint väder så vi seglar till Hjo.

28/8 Vi seglar norr ut och hamnar i skjutområdet utanför Kråks skjutfält. Skjutningarna avbryts medan vi seglar igenom. Förhoppningsvis innebar det att lite mindre skrot hamnade i sjön. Vi stannade i Karlsborg dit sjöräddningen bogserade en båt med motorproblem. Jag lyckades starta den ganska enkelt.

29/8 Vi fortsätter till Ombo där det samlas massor med båtar så det blir fullt vid bryggan. Kul!

30/8 Seglar till Motala. En eskader från Karlsborg seglade också dit så det blev många i hamnen. 

31/8 Seglar till hemmahamnen i Vadstena. Vilken skillnad det är att segla här hemma, motorn används nästan inte alls! Bra vindar varenda dag i motsats till Medelhavet där det inte blåste alls eller alldeles för mycket. Synd bara att säsongen här är alldeles för kort.   

Mot norr!

1/7 Vi blir båda sjuka under natten, troligen dålig mat på krogen i går kväll, Reidar värst, jag klarar mig med illamående. Det är bättre att laga mat själv så vet man vad man får. Ligger kvar och Reidar sover medan jag klurar på hur vi skall komma vidare. Är inne på att lyfta båten och transportera på bil. Det är bara ett par kilometer flod kvar, de grävda kanalerna går bättre. Det får bli ett försök i morgon. Tyvärr har det fina vädret återvänt så nu sjunker vattennivån igen.

2/7 Efter att i går ha suttit med telefonen i handen och tänkt ringa efter kran och lastbil tänkte jag om. Vi måste ju försöka tills det är helt omöjligt! I morse började det med att komma för lite kylvatten men det löste sig av sig självt. Troligen skräp i intaget. I hällregn blir det bästa dagen på länge! Efter 3 slussar slutar signaldosan vi fått att fungera men vi har tur, en arbetare vid VNF öppnar slussen så att vi får en ny dosa direkt.  I en passage vi visste skulle vara problematisk körde vi ca 50 m. i 40-50 cm dy med nästan full gas och en hastighet av max 0,5 knop. I övrigt har vi inte haft någon grundkänning alls under dagen, det har inte hänt tidigare i kanalen. Vi är nu i Montbeliard (Pos:47´30,20N 6´47,546E) och jag har letat pianotråd att ha i reserv. Först en promenad på 3-4 km till den största bygghandel jag sett. Därifrån blev jag skjutsad med bil ca 5 km till ett bilföretag som inte hade det jag skulle ha så den snälla kosovoalbanen skjutsade mig tillbaka till båten. Det finns snälla människor även utanför båten!

3/7 Vi tar en buss till Peugeot-museet. Jag är ingen älskare av franska bilar men det var intressant att se, inte bara ett hundratal olika bilmodeller, utan också andra produkter de tillverkat. Allt från cyklar, mopeder, mc, lastbilar, radioapparater, vapen, hushållsmaskiner, verktyg, och så förstås ett antal tävlingsbilar. Plåtcabbar som nu blivit populärt tillverkade de redan 1937…

4/7 Vattnet har stigit efter regnet så vi får en fin dag utan grundstötningar även om det bara är 5 cm tillgodo ibland. Vi slussar upp 12 ggr till högsta nivån 341 m över havet och lämnar vår fjärrkontroll vid sluss nr 8 syd. Vi får nu hjälp av en slussvakterska som följer oss upp till högsta nivån. Nu skall vi nerför som är enklare och vi börjar med en riktig trappa med 12 slussar i rad utav de 14 vi hinner innan vi stannar i Dannemarie med hjälp av skolungdomar som hjälper oss. (Pos:47´38,159N 7´06,899E) En liten trevlig marina. Det är fruktansvärt hett och vi hör åska en bit bort. Den kommer över oss med otroligt svarta moln. Hade jag varit på havet hade jag sökt nödhamn men här blir det inte så farligt. 10-15 m/sek och lite regn är allt.

5/7 Det har regnat under natten och himlen är alldeles svart så jag tillverkar ett regnskydd av en pressening jag lägger över masten. Vi har beställt slussning till 08:30 annars hade jag legat kvar och tagit det lugnt.

5/7 Vi fortsätter i diket och kommer med hjälp av medföljande slussvaktare vidare mot Mulhouse. Vi fastnar redan på fm. en gång så att de måste fylla mera vatten innan vi kommer vidare. Flera gånger gräver vi oss vidare utan några större problem. Efter sista slussen frågar jag om djupet in till staden och alla säger att det är inga problem, säkert 2-2,5m djupt. Jag var lite varnad sedan tidigare och efter bara ett hundratal meter går vi i botten igen men tar oss sakta vidare. Vi ligger nu i det som skall vara stadens hamn, port de plaicance, litet trångt och fullt.(Pos:47´44,574N 7´20,493E)

6/7 Vi tar spårvagnen till världens största bilmuseum. Det är en jätteanläggning som innehåller mer än 500 bilar varav långt över 100 Bugatti. Redan 1920 byggde de en bil som var 7 m lång, vägde 3,500 kg, hade 300 hk och gjorde 200 km/tim. Den blev så dyr att den var svår att sälja men motorerna användes till tåg. Det är en rak 8-cylindrig sak på över 12 l slagvolym. Man kan ju tänka sig hur mycket bränsle den drog. Belysningen i hallarna består av 1200 gatlyktor, som jag tror är inköpta från Paris. Väl värt ett besök! Jag har sett minst 50 bilmärken jag aldrig hört talas om, de flesta franska, några fantasifullare än andra.

7/7 Vi tar de 2 sista slussarna av 114 på kanalen innan vi är ute på Rehn. Där bär det iväg i medströmmen i ca 8 knop. Det är 4 ggr så fort som vi rört oss de sista veckorna! Det känns skönt att inte hela tiden sitta med blicken på ekolodet och en hand på gasreglaget utan att kunna slappna av. Det går fort och vi klarar 3 slussar ca 15 m stycket på några timmar och tar tidig hamn i Breisach.(Pos:48´01,805N 7´34,178E) Det visar sig att våra böcker ljuger kraftigt, här skulle finnas restaurang och affärer nära marinan och den skulle tillhandahålla duschar, el och vatten. Kapteneriet är stängt trots en skylt som säger motsatsen så inget finns.

8/7 Kapteneriet öppnas så att vi kan ta oss utanför området. Kraftigt regn sedan i går kväll som avtar så att vi kan cykla till staden och handla. Jättetrevlig stad jämfört med de färglösa franska! Det är också lättare att förstå tyska språket. Efter lunch drar vi vidare till nästa sluss som tar oss ner 13,9 m tillsammans med en stor pråm. Vi hänger på den för att se hur fort de åker i medströmmen och en stund är vi över 9 knop. Vi kommer till Weiswell båtklubb, en liten hamn ovanför nästa sluss där vi stannar efter att ha bökat oss igenom en massa sjögräs och fastnat ett par gånger. (Pos:48´12,894N 7´39,523E) 

9/7 Lååång dag i regn och blåst med 13-14+grader. Vi slussar ner de resterande 4 slussarna, tyvärr fick vi vänta nästan 2 timmar i den sista men trots det hinner vi nästan 10 mil eftersom vi håller runt 9 knop, dagens rekord är 11. Efter sista slussen en kort bit innan vi svänger in på en annan flod och går mot strömmen några hundra meter till en gästhamn som heter MYC Baden-Baden i Beinheim. (Pos:48´50,775N 8´06,541E) För en gångs skull var det djupt hela vägen in och vi hittar duschar och el trots att det är stängt. Det finns anslaget en kod för gäster som vi kan använda och betalningen sker via pengar i ett kuvert. Anledningen till att vi vill ha el är att värmaren strejkar så vi får köra elfläkten. Vi har en del kläder som behöver torka…

10/7 Vi far ut i strömmen och det bär iväg, ibland i 11 knop. Det är lite läskigt när man inte har någon broms och här är det ingen dybotten utan det är hårt packade stenar. Den starka strömmen tar med sig allt löst. Det verkar just nu vara ett par meter mera vatten än normalt så det känns ändå rätt bra. Det gäller att se upp eftersom det är grunt i innersvängarna och det är långt mellan prickarna. Vi stannar i Worms marina där vi tankar fullt eftersom vi tror att det är fel på tankmätaren. Det har bara gått åt 1,8 l/timme mot 4,2 förra gången vi kollade. Då körde vi i motström. 

11/7 Börjar med att cykla till Worms för att handla lite mat. Sedan kör vi 3,5 tim. och hinner 5 mil innan vi ankrar på samma ställe där jag låg för 6 år sedan utanför Worms i en sidokanal.(Pos:49´59,399N 8´18,186E) Floden har varit lite snällare idag och strömvirvlarna måttliga. Vi tar det lugnt eftersom vi ser att vädret är sämre norr ut. Vi är snart framme vid Loreley och där vill jag passera i bra väder, det blir nog onödigt spännande ändå.

12/7 Den här gången svänger jag inte av på Main utan fortsätter norr ut. Rätt tråkigt landskap första biten. Sedan börjar vinodlingarna och korsvirkeshusen och massor av borgar. Häftigt! Vid Bingen smalnar floden och strömmen ökar kraftigt i Bingenhålet. Massor av pråmar, färjor och passagerarbåtar att hålla reda på men det går lättare än jag befarat. Vi passerar Loreley innan vi stannar i S:t Goars lilla marina. (Pos:50´09,270N 7´42,518E) Vi har kört ganska korta dagar, man blir trött av att koncentrera sig på andras framfart och att leta efter prickar. 

13/7 Ut i strömmen igen. Massor av pråmar stör oss med sitt svall. På vissa ställen där strömmen är stark blir vågorna över 1 m. så vi är rädda att masten skall ramla av ställningen. När vi då drar ner på farten så att det känns som vi står stilla gör vi fortfarande nästan 8 knop mot ca 10 när vi gasar! Vi passerar Koblenz och Bonn på de 13 milen till Köln där vi stannar efter 8 timmar. (Pos:50´55,703N 6´57,802E) Det är fotbollsfinal i kväll och vinner Tyskarna lär det bli ett jäkla liv här.

14/7 Regn i går kväll gjorde att det blev ganska tyst och lugnt efter matchen. Idag tvättar vi och fixar internet igen. Vid 14-tiden drar vi vidare till Dusseldorf där vi stannar i gästhamnen under TV-tornet. (Pos:51´13,015N 6´45,450E) Det är ganska läskigt att inte se var man skall åka i floden. Den är säkert 100 m bredare än när jag gick här förra gången. Det beror på att vattenståndet är ca 2,5 meter högre. De skyddsmurar av sten som sticker ut i floden är översvämmade och det vore inte kul att träffa en sådan i 10 knop.  

15/7 Vi drar vidare mot norr på en vinglig färd. Floden är krokig så att ibland går vi söder ut. Problemet är alla pråmar som drar upp svallvågor och på de ställen där strömmen är stark blir det enorma vågor. Vi är rädda att tappa masten så vi kör ibland på tomgång. Vi kommer till gränsen mellan Tyskland och Holland där vi hittar en marina Emmerich på Pos: 51´50,199E 6´13,283E där vi stannar för natten. Det innebär att vi troligen inte har nät imorgon. 

16/7 Händelserik dag! Först nerför Rehn men hastigheten avtar sakta. Vid en förgrening måste vi välja väg. Vi väljer floden Waal eftersom vi tror att det är ett bra val… Strömmen skall vara kraftigare här sägs det. Efter ett par timmar skall vi in på kanal Waal-Rehn och måste slussa ner 1,5 m. Den kanalen går till Nederrehn som tydligen faller mera än Waal så vi fick ett dåligt tips vilket kan bero på det just nu höga vattenståndet. Vi korsar Rehn och slussar ner ytterligare 3 m innan vi fortsätter på Rhen-Amsterdam kanal och försöker hitta en plats för natten. Tyvärr har vi ingen litteratur att tillgå så vi gissar oss fram. Det blir sent innan vi hittar en marina i Weesp (Pos:52´18,519N 5´01,470E) .  I morgon har vi en del problem att ta itu med! Någon form av karta, ett ställe att få upp masten på och helst stanna över nästa natt. Påmastningen tar nästan 1 dag innan allt är klart och vi har ett krokigt förstag som måste riktas innan vi kan börja.

17/7 Först cykel till shopping i mataffären. Sedan är det bara att leta efter kran. Vi försöker i flera marinor och lyckas vid lunchtid hitta Kokonoots marina där vi får hjälp. Vi lyckas rikta förstaget skapligt och nu är masten på plats. Vi har också hittat lyxiga Amsterdams marina där vi skall fira resningen.(Pos:52´24,154N  4´53,209 O) Det har varit otroligt varmt så det frestar på kroppen.   

 18/7 Vi tar cyklarna till färjan som går till centralstationen. Här är vi inte ensamma om att cykla utan man får nästan armbåga sig fram och alla kör som galningar. Utanför Centralstationen finns cykelställ för säkert mer än 10,000 cyklar och det är svårt att få plats för en till. Vi åker runt i staden, stannar och tar en öl, det är varmt men fläktar skönt på cyklarna. Försöker få tag på kartor över stående mastrutten vilket lyckas efter en del detektivarbete. De är tyvärr med Holländsk text och ganska svårlästa, det kommer att bli rena orienteringen bland alla kanalerna. Vi ligger kvar en natt tlll i den fina men dyra marinan och vilar inför äventyret där vi hoppas kunna segla en del.  

19/7 Vi tar oss tillbaka genom Amsterdam till en sluss där vi kommer upp 10 cm till IJmeer. Äntligen kan vi segla även om vinden ibland är skral. Snart kommer vi till en ny sluss upp ytterligare 10cm och vi är på IJselmeer. Nu har vinden fått fart så vi får åres finaste seglats i 6,5-7knop och inga vågor och ser massor av andra båtar! När sjön är slut ny uppsluss 10 cm in i kanalsystemet. Vi hamnar i Lemmer som torde ha det största antalet båtar per kapita i världen. Jättefint med massor av kanaler och alla verkar ha sjötomt.(Pos:57´51,190N 5´41,094O) 

20/7 Vi tankar diesel igen innan vi drar vidare. Det är ofattbart mycket båttrafik, vi möter mer än 1 på varje hundra meter ända till Grou. Sedan blir kanalerna mindre och grundare och trafiken avtar. Vi passerar Lemmer och Leeuwarden och ser massor av villor med välskötta trädgårdar. I städerna ligger hundratals båtar utmed kanalkanterna. Massor av människor badar i det ogenomskinliga vattnet som påstås vara rent och idag håller +29,4! I luften har vi närmare 40+ sedan några dagar. Vi stannar vid en restaurang i en liten by som heter Wyns. (Pos:53´15,073N 5´49,918O)

21/7 Vi vaknar av att det regnar och tar oss en kort bit till Dokkum (Pos:53´19,447N 6´00,043O) Den dåliga sikten i regnet gör det riskabelt att fortsätta och vi behöver handla. Träffar lokalbefolkning som vi får lite tips av så vi ger nog upp beslutet att gå hela vägen till Delfzijl utan går nog ut på havet istället. Det är svårt att hitta information om tidvatten. Jag har en tyvärr för gammal Reeds almanak sedan förra gången jag gick här. Har lyckats låna en tabell som jag skrivit av för några dagar framöver, hoppas det blev rätt...I kväll har det slutat regna. Kul att så många läser om våra ibland lite tokiga händelser. Jag har som vanligt svårt att fatta att så många läser och antalet ökar hela tiden. Snart får jag väl hitta på något riktigt tokigt för att hålla intresset vid liv. En kul grej här är betalningen av broavgifterna. Vid en del broar står brovakten vid sidan och har ett spö med ett snöre och i änden på det hänger en träsko där man lägger pengarna. Det har handlat om 3,50, 7 och 5 Euro.  

21/7  Vi tankar diesel igen innan vi drar vidare. Det är ofattbart mycket båttrafik, vi möter mer än 1 på varje hundra meter ända till Grou. Sedan blir kanalerna mindre och grundare och trafiken avtar. Vi passerar Lemmer och Leeuwarden och ser massor av villor med välskötta trädgårdar. I städerna ligger hundratals båtar utmed kanalkanterna. Vi stannar vid en restaurang i en liten by som heter Wyns. (Pos:53´15,073N 5´49,918O)

 22/7 Vi gå vidare bland fälten med fina bondgårdar. Husen de bor i är hopbyggda med ladugårdarna och fälten är jättestora. Det luktar koskit hela tiden men nu när vi närmar oss havet luktar det bättre. Vi slussar ner 1 gång och upp 1 gång ungefär lika mycket innan vi är ute på havet och förtöjer i Lauwerssog marina(pos:53´24,95N 6´11,986O)och är ute i engelska kanalen. Vi får omgående besök av tullen som kollar att moms är betald för båten. De är trevliga och vi får en pratstund. När de gått får vi efter 1 timme nytt besök, de första hade glömt att notera våra passnummer… Så är det om man är för trevlig.

23-24/7 Tidig avgång, vi skall långt. De första 2 timmarna går det att segla men när vi viker mot nordost får vi strömmen och vinden emot så vi stöttar med motorn resten av vägen till Cuxhaven (Pos:53´52,096N 8´4,941O) Efter 23 timmar är vi framme. Motström hela dagen förutom 2 timmar, som mest nästan 5 knop i Elbe. De sista 20 M borde ta 3t 15m men nu gick det åt nästan 10 t!

24/7 Efter ett par timmars sömn drar vi vidare mot Brynnsbyttel, nu i medström. Det tog inte ens 2 timmar dit men sedan blev det lång väntan på slussning. När det var vår tur att åka in efter ett stort fartyg som legat där en stund passerar vi det lugnt och försiktigt. Nästan framme vid deras stäv kör han sin bogpropeller på 1050 hk så att vi åker in i flytbryggan. Vi tar dit polis och det blir förhör med kaptenen på fartyget och slussvaktaren. Vi får se vad som blir av det hela. 

25/7 Tar hela kanalen i ett kliv. Framme i Holtenau när vi slussat ut mönstrar Bengt på så nu är vi 3 ombord.(Pos:54´22,149N 10´08,720O)

26/7 Vi börjar med att tanka 150 lit diesel och får sedan fin segling ett par timmar innan vinden lägger sig så järngenuan får jobba igen. Vi passerar Marstal som är jättefint men lite för tidigt att stanna så vi kör prickade leder upp till Rudköbing på västra sidan av Langeland.(Pos:54´56,534N 10´4,621O) 

27/7 Ett helt blankt hav möter oss på morgonen så det blir motorgång i de grävda rännorna. Sedan smyger sig vinden på och plösligt seglar vi. Vinden ökar och vrider med! Jag undrar om jag någonsin skrivit det tidigare? Det blir en kanonsegling under Stora Bältbron och vidare till Kerteminde. En hamn som är jättestor men knökfull så vi letar plats i en halvtimme innan vi lägger oss utanpå en kappseglingsracer. Här har de 2 stolpar vid varje båtplats vilket gör att minst hälften av de lediga platserna är för smala så vi kommer inte in. Vi går på byn och äter middag.

28/7 Vi försökar segla i den svaga vinden eftersom vi inte skall så långt men vi får ge oss farten blir under 3 knop och dessutom är det kryss. Vi kommer till Samsö och Ballens hamn som är som alltid överfull. (Pos:55´48,986N 10´38,399O) Trots att vi är framme redan 13:30 får vi lägga oss som femte båt och alltså klättra över 4 andra för att komma iland. Vi handlar havskräftor och musslor som blir en bra middag. 

29/7 Vi får en lång dags motorgång till Anholt där vi lyckas hitta en plats trots att trängseln är total. Otroligt hur mycket båtar som trängs i hamnen.

30/7 Ny dag utan vind så motorn får jobba. Vi går till Bua straxt norr om Varberg. (Pos:57´14,381N 12´06,855E) Vi undrar om det är sant att här i närheten av Göteborg finns det hur mycket gästplatser som helst! Otroligt vilken skillnad mot allt vi sett de senaste månaderna! Vi går till ICA som skall ligga 300 m bort. Jag lovar att de har långa metrar här, minst 2 normala på varje.

31/7 Vi får en fin segling till Lilla Bommen i Göteborg. 7-10 m/sek öppen vind gör att vi går mellan 7 och 8 knop. I hamnen blir man rånad på nästan 500:- för att knyta fast! Hutlöst dyrt. Bengt mönstrar av och åker hem och i kväll skall min sambo Margitha mönstra på.     

 

     

   

Hemåt?

1/6  Funderar över någon bra lösning till ruffnedgången eftersom vi är på väg mot myggrika områden. Här nere har vi varit befriade från mygg och knott. Får också reda på att vi inte kan få paketet imorgon heller. Allt är stängt p.g.a. nationaldagsfirande.

2/6 Idag har vi haft värmebölja. Jag har satt på ny tejp för att skydda Ankarolinan mot solen. Jag har fixat myggnät och försökt få ordning på den filteradapter som läckte så att jag måste plocka bort den. Det är snart dags för byte av olja och filter igen och då tänker jag göra ett nytt försök.

3/6 Väntandet är jobbigt men det positiva är att vi ligger i rätt marina. Det är troligen den billigaste i västra Medelhavet, perfekt skyddad, med en fin tvättstuga, en stor supermarket 50 m från bryggan, och trevlig personal. De har kört 3 ggr till postkontoret för att hjälpa mig. Idag lyckades marinbutiken spåra paketet via nätet. Det finns i Cagliari och skall via Sassari komma hit förhoppningsvis i morgon. I så fall har det tagit 7 dagar från Milano, det hade jag nästan klarat på cykel. Efter att ha läst andras bloggar har jag ett litet tips. Min propeller skrapar jag aldrig helt ren. Låt påväxningen sitta kvar men ta bort det grövsta. Efter 3 år slutar det växa eftersom det inte finns någon ren yta att växa på. Fungerar perfekt och jag har inte märkt av någon försämrad dragförmåga.

4/6 Vid frukosten upptäcker jag att kylen slutat fungera, troligen i går. Efter en massa krångel får jag tag på en reparatör som skall komma i eftermiddag. Tillbaka i båten tittar jag på kompressorn utan att röra något. Då hör jag att den gör ett startförsök. Efter en stund försöker den igen, hoppar igång och går normalt! Ibland tror jag att det finns spöken ombord. Reparatörerna kollar lite och skrattar och säger att låt den gå om den fungerar. De vill ha lite kaffepengar så jag ger dom 20 Euro. Köper nya överdrag till 3 fendrar för 15 Euro/st så nu ser vi kanske lite drägligare ut. Igår kom det in en båt i hamnen som hade 1 fender på varje sida. Hade han kommit nära mig hade jag avvisat honom, man gör inte så.

5/6 Det börjar vara långtråkigt att vänta på paketet som skulle varit här för 9 dagar sedan om det skickats som jag ville. Undersöker om fakturan blivit betald vilket jag hoppas att den inte blivit. I så fall drar vi vidare med handstyrning. Den som skickade grejorna till oss har tydligen riktig otur när han tänker. Mailet han påstår sig ha skickat med paketets nummer har inte heller kommit fram. Rätt adresserade kommer de fram. Har fått reda på att Italiens WRC-rally passerar några kilometer härifrån på söndag morgon.

6/6 Idag kom brevet vi väntat på sedan den 26:e! Monterar ihop det hela på några timmar och nu går autopiloten tyst och fint. Funderar nu på att ändå stanna och titta på WRC så vi monterar ihop och pumpar cyklarna. I morgon tar vi nog en tur och kollar sträckan de skall åka. På söndag morgon blir det att gå upp tidigt för att hitta dit.

7/6 Vi tar cyklarna upp i bergen, 240 m högre än vi startade. Nu vet vi vart vi skall i morgon bitti. Vi har beställt taxi som kör oss och cyklarna upp då. En stor del idag har vi promenerat med cyklarna, för brant för oss. I eftermiddag har vi tvättat båten, det svalkar skönt. I solen har vi över 40+. 

8/6 Taxin kommer på utsatt tid. Han tar hutlöst betalt för att köra oss,35 Euro för 5 km! Kul att titta på VM-rallyt. Hem rullade vi nästan hela vägen. Nu skall båten göras seglingsklar, logghjulet rengöras, hamnavgift betalas och lite mat inhandlas. I morgon skall vi norr ut.

9/6 Vi får en fin segling med varierande vindar. Ibland får vi stötta med motor och ibland skulle vi behöva reva. Vi kommer till Porto Pollo på Corsika så nu har vi bytt land igen. (Pos:41´425,502N 8`47,810E) Vi träffar Olle & Christina på Elsa som jag tidigare seglade ihop med. De har seglat motsols runt Corsika och besökt Elba b.la. medan vi väntat på reservdelar. Här ligger vi på utlagd boj eftersom det inte finns en hamn värd namnet. Vi bjuder på en ankardramm innan vi badar och sedan jollar till byn för middag. 

10/6 Vi tar oss 20 M. till Ajaccio och Tino Rossi marina.(Pos:41´55,116N 8´44,580E) Värmen håller på att knäcka oss. Försöker fixa internet för en tid framöver vilket misslyckas. Vodaphone finns inte här utan det är Orange som gäller. De skall ha 88 Euro för sticka, kort och 3 Mb. Jag brukar betala 20 för 7 Mb. Vi får försöka igen när vi kommit till fastlandet om några dagar. Vi har 27+,i vattnet!

11/6 Vi går mot Calvi på NV sidan av Korsika. Efter ett par timmar på ett nästan helt slätt hav får jag en ide´. Vi är trötta på höga priser på allt och lägger om kursen mot Port Lois 200 M bort. Vi räknar med 30-35 timmar så vi bör vara framme i morgon kväll i god tid före en kuling som skall komma på lördag. Förhoppningsvis kan vi masta av på fredag och slippa vänta över helgen med det. Kl 21:10 Vi har ett vänligt hav med vind på 1-3m/sek men motström på nästan 1 kn. Vi har duschat på däck, värmen är verkligen på. Havet är ca 25+ och valen som passerade ca 200m för om oss såg ut att ha det skönt. Mäktig syn! Vi har tagit ner sprayhooden och har bara biminin uppe för att slippa solen och få lite fläkt. Har fått till en hygglig middag på fläskfilé och små potatisar. Ska försöka få ett par timmars sömn innan det blir mitt nattpass.

12/6 Vid midnatt får vi vind, visserligen emot men motorn får bra draghjälp under 5 t. med bara 10 graders kursfel. Reidar blir sjösjuk när sjön bygger upp men vid 8-tiden lägger havet sig så han kan göra detsamma. Det blir ytterligare en varm dag så bad är nödvändigt innan vi kommer till Navy Service i Port Lois. 35 timmar och 213 M blir nästan 6,1 knop i snitt. (Pos:43´23,173N 4´50,185E)

13/6. Fredag den 13:e skall man ligga kvar i bädden så att inget ont händer men det är alldeles för varmt.  29+ i vattnet, över 35+ i skuggan och i solen är man nära döden. Har druckit 6 liter vatten, ett antal öl och lite annat utan att behöva Pi. Har bytt olja och monterat mitt specialfilter igen, hoppas det är tätt nu. Får tid för avmastning klockan 3. Tyvärr gör personalen fel och kröker Furlexprofilen rejält. Jag behöver inte betala avmastningen men det är en liten tröst. Fredag den 13:e…. Hoppas kunna rikta den själv före påmastning. Nu är vi motorbåt ett tag framöver och hoppas att värmen avtar. Har problem att hitta nät eftersom datorns batteri gått sönder. I morgon går vi in i sötvatten med allt vad det innebär. 

14/6: Strulig dag som börjar med att vi tar oss till ”centrum” med båten för att handla. Inne i affären när vi börjar plocka varor blir vi avhysta, vi är för tidigt ute. Klockan är över 8 men de öppnar 8:30. Vi försöker att få plocka varorna och betala när de öppnar men det är inte ok. Vi ställer tillbaka det vi plockat och säger några väl valda ord. Bron och slussen där vi skall in på sötvatten öppnar 08:45.  Vi går vidare utan mat och tänker handla i Arles där vi ändå måste stanna för att lösa vignett, (kanalbiljett) men väl där finns ingen tänkbar förtöjningsplats. Vi fortsätter till första slussen 4 timmar bort och blir upplyfta 12,5 m varvid vi begär att få betala vignetten. De säger då att det skulle ha blivit gjort i Arles. Vi berättar att det inte varit möjligt. Det är väl bara i Frankrike man kan driva ett kanalbolag där det är nästan omöjligt att köpa biljett? Nu ligger vi i en ”gästhamn” totalt oskyddad för nordanvind av kulingstyrka, byn heter Vallabregues (Pos: 43`51,336N 4`37,376E) Reidar har problem med trög mage och letar toalett. Allt är stängt så alternativet blir en pinne mellan några buskar att vila på. När det börjar närma sig final brister pinnen så han ramlar in i en taggbuske och ser nu ut att ha varit i slagsmål med åtminstone 3 katter. I byn fick vi mat till högt pris eftersom det tydligen är deras årliga festdag med hästuppvisning, de har inte trög mage, tivoli, hög musik och diverse stånd med lotter och annat. Försöker nu sova i sjögång från kulingen på utsidan av flytbryggan och hoppas att fendrarna inte glider upp.

15/6 Kul början på dagen! En stor hög med drivved runt båten och masten har ramlat av ställningen. Tur att vi är 2 ombord, vi lyckas lyfta upp den igen. Vi tar oss på 2 timmar till påvarnas stad Avignon. Nu vidtar en jakt på transportmöjlighet tillbaka till Arles för att köpa Vignett. Det visar sig vara strejk så inga tåg går och troligen inga bussar. På Turistbyrån tar de reda på att kanalkontoret bara är öppet månd. - fred. 9-11,30! Tillbaka i hamnen får vi tag i hamnkaptenen som vet hur vi skall göra. Floden är statlig och därför gratis så det är bara att gå vidare till Lyon och köpa Vignetten där!  Fy vad många som blir lurade!

16/6 Handlar mat, tankar diesel och drar vidare. Vi slussar upp 3 ggr, totalt 40,5 m. Motström på 1-3,5 knop är jobbigt.  I Viviers (Pos:44´29,136N 4´41,638E) hittar vi en liten hamn, en skylt visar 2 m djup men vi fastnar utanför bryggan med 1,4 på ekolodet. Vi drar tampar i land och står stadigt för natten. I morgon får vi se om vi kommer loss. Vill någon ha hamnavgift får de betala bärgning, vi är förtöjda i 2-metersskylten.

17/6.  Personal kommer och vill inkassera 16 Euro. Vi frågar för vad, toaletterna låsta och vi kommer inte in till bryggan fast det står 2 m på skylten. De ger sig och går efter en stund. Vi sitter fast i dyn men lyckas vrida oss loss för egen maskin. Slussar upp 3 ggr. Totalt 42,65 m. Vi försöker gå in i marinan i Valence men fastnar direkt. Lyckas vända ut igen och går till stadskajen. (Pos:44´55,825N 4´52,989E) Tyvärr går en stor väg precis ovanför så det är mycket oväsen. Försöker fixa internet utan framgång trots lååång promenad. Naturen har hittills varit tråkig eftersom vi inte ser över strandskoningens växtlighet som består av buskar och små träd. Här odlas mycket grönsaker och här görs det exklusiva vinet Cote´ du Rohne.

18/6 Idag har äntligen den hårda nordvinden lagt sig men på förmiddagen regnar det. Naturen ändras nu och bergen med vinodlingar växer fram. Det har varit rester av många gamla borgar men nu ser de bättre bevarade ut. Husen blir flera och en del har t.o.m. lite färg. Vi hittar en marina i Les Roches-de-Condreu.(Pos:45´27,322N 4´46,403E)  Snart är ni 60,000 besökare på den sida jag från början kanske trodde på 600. Häftigt!

19/6 Vi fortsätter in bland vinodlingarna , det liknar Moseldalen ända till Givors innan det blir tråkig skog igen. Kommer till Lyon där vi tankar, det går åt mycket diesel i motströmmen. Hittar en liten fin marina där vi stannar.(Pos:45´44,550N 4´48,943E) Hade hoppats på att hitta IKEA för att kunna köpa sill till helgen men det visar sig vara 15 km dit så vi får avstå. Här byggs de mest fantasifulla fastigheter vi någonsin sett. Lugn kväll i båten. 

20/6 Glad midsommar! Från att vi började åka uppför Rhone har vi hört fåglar som låter. Under tiden i Medelhavet har jag inte hört något sådant förutom en och annan mås. Vi har kommit upp ca. 160 m. vilket syns på barometern. Jag har dålig koll på hur mycket den ändrar sig p.g.a. höjden. Någon som vet? Idag har vi promenerat mot centrum och sedan över till gamla italienska staden. Tyvärr blev Reidar av med 200 Euro, troligen i katedralen av en dam som utgav sig för att tigga pengar till ideella ändamål i sakristian. Sedan har jag köpt Vignette för 30 dagar vilket kostar ca 1,050:-, haft tvättstugan och vi har handlat för flera dagars större förbrukning. Troligen årets varmaste dag, t.om. grodätarna klagar! Har kollat va kanakbolaget hemma vill ha för att jag skall komma hem. Det är mera än jag betalat sammanlagt för alla kanaler i Europa både upp och ner! Försöker nu hitta hamn på kusten istället. Det kostar över 5,000:- att ta sig hem vilket är över 2,500:-/dag. Utan båtar kan de stänga diket eftersom det är båtarna som drar dit cyklister och campingfolk!  

21/6 Ursäkta sen uppdatering men har man inget nät så blir det så här. Eftersom det inte blev något midsommarfirande igår kommer vi iväg tidigt. Vi har kommit upp 163 m på Rhône och nu är det Saône som gäller. Strömmen här är betydligt lugnare, vattnet är ljusgrönt och ser rent ut. Omgivningen är betydligt trevligare och det är massor av svanar och hägrar. Det är också mängder av badande och fiskande människor med och utan tält. Många fiskar från små båtar. Det är lummigt och grönt och små byar som vi passerar. Vi ankrar i en korsning med en annan kanal på Pos:46´30,850N 4´56,202E efter 60 M och 107 km. Vi har gjort 2 slussar och kommit upp 7 m. 

22/6 3 uppslussar på totalt 9,65 m. och 107 km igen.  Långtråkigt landskap men massor av människor och små båtar. Många vattenskid- och scooteråkare. Vi mötte ett gäng på 27 st. ribbåtar. I kväll ligger vi i en marina i Saint-Jean-de-Losne där vi tryckt oss in, det står nu 1,5 på ekolodet. (Pos:47´06,270N 5´15,559E). Nu har vi bara ett par km kvar på Saône innan det blir smal och grund kanal. 

23/6 Efter 3 km ser vi infarten till Rohne – Rehn kanal. Vi får en dosa med knappar på för att sköta slussningen på egen hand. Ca 200 m före slussen startar man den och skickar en signal som anger om man vill upp eller ner. Vi har gjort 15 slussar idag och det fungerar bra. Problemet är djupet, första grundstötningen kom i låg fart på väg in i 6;e slussen då vi träffade en sten. Efter lite krångel kom vi förbi den men sedan har vi haft bottenkänning mer än 10 ggr. Lodet visar nästan alltid under 2 m., ofta 1,7 och det går tungt i växtligheten. Slussarna är olika höga och en del riktigt besvärliga att förtöja vid och stången man lyfter för att starta slussen sitter ibland på fel sida.(Pos:47´08,904N 5´43,402E). Vi har passerat Dole där Lois Pasteur föddes. Han uppfann pasteuriseringen och vaccinet.   

24/6 Vi bökar oss fram i leran ytterligare 43 km, upp 10 slussar och genom 2 tunnlar. Den sista i Besançon, där vi nu ligger, går under citadellet. Jag börjar tvivla på att vi kommer att klara djupet hela vägen, vi sitter fast ibland. Det är så bevuxet på bottnen så när vi har motorvarv för 6 knop gör vi oftast 4-4,5. (Pos:47´14,220N 6´02,029E) 

25/6 Direkt när jag startar motorn ser jag att det kommer för lite kylvatten. Först rengör jag filtret som är igensatt men det hjälper inte så vi får tag på ett vattenintag och jag backspolar intaget via filtret. Det blir bättre men motortemperaturen går upp onormalt. Jag fyller på vatten i sötvattensystemet och hoppas allt är ok. Motortemp normal. Efter en stunds körning går den upp igen och jag konstaterar att systemet är tomt igen. Det visar sig att gummigaveln på kylvattenlimpan spruckit! Jag försöker limma och tejpa med butyltejp under ett par timmar varefter jag återmonterar. När jag fyller kylvatten visar det sig att även andra gaveln har spruckit! Får tag på en mekaniker som kommer och tittar på eländet. Vi beställer 2 nya gavlar som skall komma på fredag. Under tiden ligger vi på botten ca 1,5 meter ut från en liten kaj vid en öde sluss på landsbygden . (Pos:47´16,246N 6´05,167E) Vi får balansera på en planka för att komma iland. Vi har gjort 2 slussar upp och 8 km. 

26/6 Ligger kvar och väntar på delar. Underhållningen består av ett utbildningsflygfält där samma plan startar och landar var 10:e minut. Vi hittar ett värdshus där vi äter på kvällen. Reidar klagar som vanligt på att allt är för dyrt. Det kan jag också tycka men det lönar sig inte att klaga utan det är bara att inse fakta eller avstå. Gott är det i varje fall alltid och lite billigare än hemma.

27/6 Tyvärr kom inte delarna idag som utlovat. Vi hoppas på att de kommer i morgon. Slöar, läser och tar en lång promenad till grannbyn där vi hittar både bankomat och supermarket.

28/6 Bälgarna anländer efter lunch och tar en stund att montera. Provkör och allt verkar ok. Att betala 186,64 Euro för 2 slanganslutningar är oförskämt och borde betecknas som stöld! Jag kommer aldrig mera att köpa en båt med Volvomotor! Totalt kostar reparationen 340 Euro. Vi går vidare i sakta fart eftersom vi blivit varnade för att om vi går på grund och fastnar vill kanalbolaget ha 3000 Euro för att dra oss flott!  Vi borde få de pengarna eftersom de garanterat ett djup 1,8. Vi går på grund minst 10 ggr första timmen! En gång tar det lång tid att komma loss och en gång kör vi på stenar mitt emellan 2 prickar! Efter 9 km hittar vi en marina, (Pos:47´17,425N 6´12,081E) Här lär finnas möjlighet till lastbilstransport till Niffer som troligen är riktigt dyrt. I kväll har vi fått åska och regn vilket aldrig har varit så uppskatta, hoppas det regnar massor i nordväst! Upp 2 slussar.

29/6 Ringer och gratulerar dottern Lena som fyller år. Vi studsar vidare på bottnen och kör fast rejält en gång men lyckas komma loss efter en stund. Plötsligt när vi skall köra ut ur en sluss finns ingen gas, motorn går på tomgång eftersom gasvajern gått av. Vi hittar en brygga att förtöja vid och jag har som tur är en bit pianotråd ombord som vi efter mycket trasslande får på plats. Vi studsar vidare till Baume-les-Dames (Pos:47´20,482N 6´21,518E) där vi hittar en liten hamn efter 6 uppslussar. Vi kommer inte in till kaj men lägger oss utanför en annan båt som vi kan nå med lite gymnastik. Det har regnat under dagen och jag hoppas på skyfall i natt! 

30/6 Regn liksom igår men vi klagar inte eftersom vattennivån stiger. Kallt, bara 13+, bra då dunstar inte vattnet! Vi fryser men tar oss framåt 35 km och gör 13 slussar uppåt. Vi går på grund emellanåt men vi kör sakta. Före sluss 27 står en röd prick som vi skall ha om babord. Mitt för den blir det tvärstopp! Vi krånglar säkert en ½ tim. innan vi hittar en passage och sedan måste vi gå ännu mera babord för att ta oss fram. Helt fel utprickat alltså! Här trodde jag nog att vi inte skulle komma längre men skam den som ger sig. Vi har nu 26 slussar kvar uppåt innan det blir nerför 40 st. och totalt 96 km. Hoppas att det är möjligt… Vi ligger i Lísle-sur-le-Doubes vid en bra kaj och ett snabbköp på andra sidan vägen. ( Pos:47´26,823N 6´34,824E)

 

 

   

   

   

Mot norr.

1/5 Inga demonstrationer har vi deltagit i utöver att vi som vanligt gått mot ström och vind. Vi har tagit oss 51 M till Porto Salvo på Lipari norr om Sicilien. Pos:38´28,45N 14´57,35E En gungig hamn men jag hoppas att färjorna slutar att gå ikväll. Staden är jättefin men kanske lite för turistisk för mig. Troligen ett riktigt hålligångställe under högsäsong. Glömde skriva att jag såg 2 valar i Messinasundet, troligen kaskelotter, mäktigt.

2/5 Vi går upp till arkeologiska museet som är jättestort och häftigt. Äter lunch och slappar lite. Vi skall segla i natt förbi Stromboli till fastlandet.

3/5 Vi går iväg vid 17-tiden, först förbi Panarea och vidare mot Stromboli. Det mörknar innan vi är framme vilket var meningen. Vi rundar norrsidan och får se ett fantastiskt skådespel. Den röda fläcken däruppe får flera utbrott, ett med en kraftig smäll. Häftigt! Vi fortsätter i sakta mak för motor ytterliggare några timmar innan vinden räcker för att sakta segla vidare. En fin natt men på morgonen kommer åska och regn. Vi lyckas undvika det värsta med hjälp av radarn. Vid 1/2 8-tiden är vi framme i Cetraro på fastlandet. Pos:39´31,643N 15´55,110E Lurigt inlopp runt en sandbank som är utmärkt med en blå boj. Vilken sida man skall gå på framgår inte. Hade den varit röd eller grön hade jag vetat... Slappar och går på krogen för middag. Äter fantastiska musslor.

4/5 Inte mycket blir gjort men det är ju söndag och vilodag. Vi ligger kvar och tar det lugnt men på kvällen blir det samma restaurang som igår. Vi är de enda kunderna idag också så jag beställer samma pepprade musslor som igår och får en dubbel portion. Riktigt gott! 

5/5 Vi seglar till Scario (Pos 40´03,109N 15´29,556E) en fantastisk liten by, lär vara en av Medlhavets finaste enligt guideboken. Rent och snyggt, tyst och lugnt, inga turister men jättefina hus. Seglingen hit var besvärlig, jag vet inte hur många varv vinden snurrat så det har blivit en hel del motorgång. Som vanligt blir det en lokal restaurant. Vi kollar var befolkligen äter, det är alltid bäst. 

6/5 Sitter på havet och siktar Capri i fjärran. Om någon är nyfiken var jag befinner mig går det söka via google på Vesselfinder. Där kan man söka på mmsi-numret som i mitt fall är 265651320. Här hittar man alla båtar som har AIS B. I kväll har jag ankrat på Capris so-sida precis nedanför jättehöga klippor.Pos:40´33,010N 14´15,543E Ibland känner man att allt inte står rätt till. Så blev det i kväll.Efter ankring kändes det oroligt och vågor kom ifrån so så jag halvsover i sittbrunnen. På natten ropar Elsa på mig, de driver och har en triplina till ankaret som de fått i propellern så de kan inte köra alls och driver in mot de 150m höga klipporna. Upp med mitt ankare och försöka få en tross över till Elsa, inte helt lätt om man är ensam ombord. Mitt fäste för fiskespö ryker när vi slår ihop lite lätt. Jag tar dom på släp till norra sidan av ön där vi ankrar igen. Det är bra att vara 2 båtar ibland.

7/5 Olle dyker och får bort tampen så vi går in i marinan och tankar diesel. Vi frågar vad det kostar att stanna men 220 Euro är för mycket. Får i 173 liter, de måste vara små, tanken rymmer bara 155 men kostar 2843:-! Vi ankrar utanför och jag sover en stund. Sedan jolle till stranden och taxi upp till staden som är jättehäftig. Vi fortsätter med buss upp till Anacapri. Vägen dit är inget för den höjdrädda, utanför staketet är det lodrätt 350 m ner. Bussarna är ca 6 m. långa för att kunna klara hårnålskurvorna och alla taxibilar är cabrioleter.

8/5 Kort tur till Nisida marina en bit utanför Neapel. (Pos:40´47,933N 14´10,141E)En skitmarina där jag får en tamp i propellern. Vi bestämmer oss ändå för att stanna 2 nätter så att vi kan ta oss in och se Neapel.

9/5 Dagen börjar med att en dykare kommer och kollar min propeller. Han tar bort en kort bit tamp direkt och påstår att inget mer sitter kvar. Hoppas han har rätt. Sedan tar vi itu med Olles jollemotor som har bråkat, svårstartad och ingen tomgång. Plockar isär förgasaren och rengör den sedan går den bättre än någonsin. Buss till Neapel centrum tar en timme i rusningstid genom tråkiga förorter. Centrum och gamla staden är jättefina med otroligt trånga gränder. Det är få bilar som inte har skrapmärken. Häftiga hus, alla lägenheter har balkong och nästan alla har tvättat idag! Fattar inte hur människor kan leva så. Man kan spotta över på grannens tvätt och inte se minsta grönyta.

10/5 Vi tar oss till Pompeji via 2 bussar och ett tåg som stannar 19 ggr innan vi är framme. Går där hela dagen, där finns mycket häftigt att se. Staden försvann ju när Vesuvius fick utbrott men har grävts fram under de senaste 500 åren. Det äldsta vi såg var ca 5000 år gammalt. På hemvägen råkade jag ut för en ficktjuv som tog plånboken med kontokort. körkort, hälsokort, pass, och 760 Euro utan att jag märkte det. Inte kul, massor av problem att lösa. Poliserna var hjälpsamma och skjutsade oss till marinan efter att vi gjort anmälan.

11/5 Fin segling, den första i år där jag kunnat segla hela vägen utan att använda motorn. Vi ankrar ost om ön Ischia. (Pos:40´43,988N 13´57,830E) Här firas mors dag och på kvällen blir det våldsamma fyverkerier.

12/5 Vi väntar skitväder så vi går till fastlandet och en hamn som heter Porto nouvo nära Gaeta.(Pos:41´15,423N 13´36,828E) På vägen börjar autopiloten låta fruktansvärt när den arbetar så nu är det handstyrning som gäller. Har tyvärr en lång överfart på 152M framför mig, inte kul utan styrhjälp men först skall vi klara en kuling.

13/5 Plockar sönder autopiloten i molekyler men hittar inget riktigt fel. En ny kulskruv kostar över 11,000:-. Tyvärr är det nog bara att bita i det sura äpplet och beställa. Jag har kompisar från Sverige som kommer ner nästa vecka och kan ta med delar och bankkort. Sätter ihop autopiloten så att den fungerar hjälpligt men låter förfärligt. Hoppas den håller över havet till Sardinien. Det värsta som kan hända är att den skär ihop och att motorn då också går sönder. Om det händer vet jag hur jag tar bort den från roderkvadranten så att det går att handstyra. 

14/5 Tar det lugnt eftersom det blåser på havet. Här i Formia som byn heter finns en transitkaj som verkar vara gratis och är väldigt skyddad och här blåser det nästan inte alls.

15/5 Ger oss ut på havet till ön Ponza och ankrar i en fantastisk vik med höga vita sandstensklippor runt omkring.(Pos:40´55,215N 12´58,258E) Får inte autopiloten att fungera trots flera försök. Handstyra 1 1/2 dygn blir ett litet helsike men måste gå.

16/5 Efter en natt för ankare i gropig sjö måste vi flytta lite, vattenbåten skall ha vår plats. Jättehäftig natur! Vi ligger kvar hela dagen och väntar på avtagande vind. Jag gör vatten och mot kvällen behöver jag ladda batterierna så jag startar motorn. Då lyser laddningslampan! Konstaterar fort att en kabel vibrerat av. Fixar en ny kabelsko och försöker löda den. Vid provstart visar det sig att generatorn vibrerar i sitt fäste. Lyckas dra åt den hårdare och hoppas nu att den sitter. Just nu känns det som att problemen aldrig tar slut. Dessutom vrider vinden till Ost ikväll igen så att vågorna kommer in i viken. Ny skumpig natt med dålig sömn men den är gratis.

17/5 Upp och iväg klockan 6. Handstyr hela vägen. Mitt i natten kommer vind så att det går att segla, halv vind 4-8 m/sek, kanonbra. Blir trött i armar och nacke, obekväm ställning för att styra. Sjön blir ganska oregerlig så ratten måste passas hela tiden. När det blir akut att gå på toa rullar jag in Genuan och skotar hem storen och driver med fören mitt sjön. Framme efter 28 timmar, skall bli skönt att sitta på hela ryggen ett par timmar. Viken vi ligger i heter Golfa di Marinella på NÖ Sardinien. (Pos:41´00,535 N 9´34,600E)

19/5 Vi går tidigt för att slippa skitvädret mot Olbia. Det hjälpte inte, vi fick massor av vind och sjö emot oss, som mest såg jag 17 m/sek. Inte kul men vi skulle ju inte så långt. Vi lägger till vid stadskajen som visar sig vara bra och gratis. (Pos:40´55,328N 9´30,490E).

20/5 Väntar gäster så jag går och klipper mig och städar upp lite i båten. När man är ensam sprider man gärna prylar i hela båten. Nu skall ju 2 till få plats men det fixar sig säkert. Klippningen utfördes av en riktig pedant och tog nästan 1 tim. med tvätt. Kostnad 20 euro, med samma pris hemma skulle jag klippa mig mycket oftare. På em. anländer Johnny och Reidar och jag välkomnar dom till verkstaden. Just då håller jag på att byta generator, den stora har vibrerat sönder i fästet så jag monterar tillbaka originalet. Jag skulle vara snäll och producera varmvatten till herrarna för en dusch när jag hörde vibrationerna igen. Johnny lyckas hitta en tappad mutter så jag får ihop det hela till slut.

21/5 Vaknar tidigt och försöker reparera autopiloten. När jag monterar de nya dyra delarna hittar jag det egentliga felet, ett drev som är utslitet. Det mesta bråkar och jag får ett lager på fel ställe. Måste såga sönder min reparation och beställa nya delar. Dessutom har min telefon slutat fungera liksom min nya klocka. Nu finns det inte så mycket mera som kan gå sönder, det skulle vara att alltihopa sjunker i så fall.

22/5 Det fanns mer som kunde gå sönder! I morse fick Johnny se att storseglet spruckit i akterliket... Vi seglar till Maddalena i regn och dis, åska och onödigt mycket vind, som värst 15 m/sek. Väl framme på ankringsplatsen lugnar vinden sig. Så på kvällen blir det matijessill med tillbehör och senare en god kycklinggryta.

23/5 Vi går för motor igenom Maddalena-skärgården som är väldigt speciell. Röda klippor och massor av grynnor så det gäller att se upp. Sedan kör vi bland öarna norr ut innan vi vi viker väster ut till Bonifacio.(Pos:41´23,309N 9´09,829E) En riktigt häftig stad som består av 2 delar. En nere vid hamnen och en uppe på platån. Husen närmast havet hänger på en utskjutande klippa så det ser ut att rasa när som helst.

24/5 Rundtur uppe den häftiga staden, fantastiskt, bland det bästa jag sett. På kvällen middag med Olle och Christina som nu går öster ut. 

25/5 Det blir en jättefin segling över till Sardinien och Castelsardo, tyvärr får vi regn på slutet. En bra marina till rimligt pris, 19 Euro. (Pos:40´54,785N 8´42,104E) Vi får tag på en segelmakare som skall laga storseglet i morgon.
  
26/5 Segelmakaren hämtar det spruckna seglet för reparation. Vi har beställt hyrbil som kommer 1 tim. för sent. Sedan åker vi väster ut till Porto Torres och därefter söder ut till Alghero. Vi blev hungriga på vägen och hittar en liten restaurang som t.o.m. hade svenska på menyn. Hade ingen aning om att mycket svenskar åker hit. Det finns fina badstränder och en gammal stad innanför murarna. Sedan tillbaka till Castelsardo och en promenad i den jättefina staden och castellet.
 
27/5 Upp med tuppen för att skjutsa Johnny till flyget 7 mil bort. Går smidigt, sedan tillbaka hem för att efterlysa reservdelspaketet. Det har som väntat inte kommit, det visar sig att det är skickat med posten... Det innebär att vi blir kvar här några dagar. Tyvärr tar mitt internet slut idag och jag kan inte köpa nytt här utan det får bli på Korsika. Det är särskilda kort för varje land och man köper för 1 månad i taget. I eftermiddag blev det marinans fina tvättstuga för sanering av textilier så nu luktar det gott i båten igen. Sedan sillmiddag med små potatisar, sillburk och rädisor men utan ost och smör. Det som jag saknar mest är dillen i potatisen.
28/5 En dag av väntan. Vi får tillbaka det reparerade seglet och blir av med 150 Euro, vi städar inne, promenerar och läser. På kvällen går vi till sta´n för middag. Vi gör det klassiska felet att ta första restaurangen, dyrt dåligt och lång väntetid.

29/5 Ny dag med väntan på paket. På em. blir det rörigt i hamnen med båtar som skall förtöja och har dåliga besättningar. En jättefin nylackad Sweden Yacht backar in i betongbryggan så det blir stora skador på akterspegeln. En tysk i H-R 53 är vi säkert 10 man för att få på plats, dock utan skador.

30/5 Försöker få tag på reservdelarna som Ramnav skickade med post trots min begäran om DHL eller UPS. De skickades i måndags och svenska posten lovade 2-3 dagars leverans. Jag har nu spårat paketet till Milano och där påstår de att det kan ta ytterligare 1 vecka hit. Visst har man anledning att vara glad! 

31/5 Frågar efter mitt paket igen men får beskedet att postkontoren är stängda till måndag. Börjar undra vad det är skillnad mellan öppet och stängt. Det mesta här fungerar ganska bra men definitivt inte postverket. Med hänsyn till hamnavgifter och väntetider hade det nog blivit billigare att ta ett flyg hem och hämta paketet. Vädret har varit fint hela veckan med stadiga V-SW vindar som hade passat oss perfekt. När vi blir färdiga att avgå har det troligen blivit nordliga vindar…

  

April innebar sjösättning.

1/4 I morse tittade jag på termometern, +2,8. Det är bra kontrast mot 30-35 på dagen. Jag har tagit bort all lös nåt och fräst spåret djupare på några meter av däck och ruff. Det går smidigt med en Fejn med kniv avsedd för ändamålet. Har också påbörjat bytet av den skadade relingslisten vilket är betydligt besvärligare eftersom mejseln slinter i spåret på skruvarna som är fulla av Sikaflex. I morgon skall jag hota med att halshugga dom jäms med huvudet om de trilskas. 

2/4 Det har gått långtsamt framåt. Hantverket är tungt och kräver en och annan öl för att fungera smärtfritt i värmen. Vi har tagit bort så mycket att jag undrar om det är värt att sjösätta, ekipaget sjunker nog.  

3/4 Relingslisten och 2 teakbitar i däcket bytta, ny nåt ilagd så nu finns det visst hopp vi skall bli färdiga. Återstår att skära nåten och slipa ner de lite tjockare nya bitarna.

4/4 Slipning av däcket där vi nåtat och de teakbitar vi lagt nya. Dammar hemskt så vi har varit oroliga för att damma på nyputsade båtgrannar. Vi har också jobbat med Kurts bil som är bromslös och bromsvätskan rinner från ett framhjul när man trampar på pedalen.

5/4 Nöden har ingen lag, vi fixar Kurts bil genom att plocka bort ett bromsok och sedan plugga ledningen. Det är bättre med broms på 3 hjul än inga alls. Slipar färdigt på däck. Åker sedan en liten tur i omgivningarna.

6/4 Putsar lite på däck innan Kurt åker. På kvällen kommer Tommy som skall segla med ett tag.

7/4 Tyvärr hade Tommy med sig regn från Sverige så det blir ingen sjösättning idag. Man gör inte det när det regnar eftersom de rädda att något går fel. Allt är ju styrt med fjärrkontroller och de kanske inte tål vatten. 

8/4 Sjösätter och går till stadskajen. Handlar lite proviant innan vi drar. På vägen får vi problem med lågt oljetryck i motorn. En läcka i det nya filtersystemet gör att motorn är nästan oljetom! Sjögången gör det nästan omöjligt att fylla på olja så vi måste köra med bara 2 kg som ibland är nere i 0,5 kg tryck med risk för motorskador. När sjön lagt sig lite kan vi fylla olja och starta om, när trycket går upp ramlar hjärtat ner ifrån halsgropen.  Hamnar i Monemvasia efter 50 M.

9/4 Dagen börjar med att kolla oljeläckaget. Det visar sig det fortfarande läcker efter gårdagens efterdragning. Jag beslutar mig för att plocka bort adaptern och montera ett originalfilter. Skaffar sedan olja och fyller på 3 liter, motorn rymmer 3,5! Tankar diesel och provianterar innan vi går iväg på ett slätt hav utan vind. När vi rundar södra udden på Pelloponesos får vi vind så det räcker. Som vanligt mitt i näsan så vi för en ojämn kamp mot vind och vågor vilket gör att vi ger oss och går till Elafonissos. Pos 36´30.529N 22´58,953E. Det blir spännande i morgon att gå igenom norra rännan som skall vara 2 m och man skall följa 4 olika linjer. Enligt mitt sjökort är det bara 0,7 m djupt. Hoppas det är fel.   

10/4 Rännan gick bra med lite försiktighet. Seglingen börjar bra men med vinden i näsan som vanligt. Efter 7 tim när vi rundat sydligaste udden får vi en kuling på oss. Vi börjar leta hamnalternativ eller ankringsvik. Hittar ingen tillräckligt skyddad. Efter ytterligare 8 timmar i skitväder har vi tagit oss 30M ur kurs och hamnat i Kalamata marina. Pos:37´01,452N 22´06,347E  

11/4 Slickar såren, torkar det som är blött, lagar lite som gått sönder. Vi har gjort 151 M. på 3 dagar så det går sakta framåt. Nästa ben skall bli lite över 400 M. så vi bunkrar och lagar mat, fyller bränsle och olja i motorn. Stämmer väderrapporten blir det mycket motorgång men hellre det än som det var i går. Det är trevligare ovanför ytan... 

12/4 Motorn får jobba hela dagen, vinden mitt emot som vanligt. 2-4 m/sek så det tar för lång tid att kryssa. Dessutom är det gammal dyning så det hoppar som på en motorcrosscykel.

13/4 Natten har varit lugn, vi kör 3 timmarspass och 4 dagtid. Dyningen har avtagit då det är nästan vindstilla. På e.m. får vi lite draghjälp av seglen och motströmmen har avtagit. En knops motström hela vägen hade gjort resan 6 timmar längre. Tyvärr har motorn fått gå hela tiden. I kväll kl 20 har vi ”bara” 200 M. kvar. Det är lika långt som från ostkusten till Gotland t.o.r.-2 ggr!!

14/4 En klar och fin natt med månljus och lite vind. I morse ökade den äntligen och kom ifrån en bra riktning, efter 47,5 t. stängde vi av motorn under 5 timmar. Vi har problem med husdjur. Varje dag kommer fåglar och slår sig ner, det är ok så länge de inte skiter och flyger in i salongen vilket de gör nattetid om vi har ljuset tänt. Tommy har fått se både sköldpadda och ett antal Dolphins. Vi känner oss lite som Noaks ark. Tyvärr har vi också fått bekymmer med sjövattenpumpen som kyler motorn. Jag renoverade den i vintras och när vi sjösatte läckte den lite. Det gör den inte längre, den läcker massor! När vi kör motorn gissar jag att det kommer in 5-10 liter i timmen så vi måste köra länspumpen ganska ofta för att inte bli blöta om fötterna.

15/4 07:45 Förtöjer i M-sida Marina Malta efter 389 M bredvid svenska båten Elsa. Pos:35´53,786 N 14´29,954E. Jag känner Olle och Christina sedan tiden i Preveza, tyvärr pratar de inte svenska, de kommer från Helsingborg… Vi börjar med att sova 3 timmar innan vi besöker kontoret och blir av med 80 Euro för 3 nätter. Marinan är enormt stor och det är långt att gå men jag har ju inte rört mig på 3 dygn så det passar bra. På em tar vi en buss in till centrum av den häftiga staden. Helt fantastisk! Buss kostar 1,50 Euro och biljetten gäller hela dagen.

16/4 Cyklar till Pentaverkstaden för att skaffa nya packboxar. De hade i lager så det var bara att cykla tillbaka, ta bort och plocka sönder pumpen. Förvånad konstaterar jag att axeln är helt sönderrostad efter 2 veckors användning! Det är en 10 cm lång stång 10 mm tjock. Den borde kosta 1-200 kr men nu är den till en Penta så den kostar 1500:-. Jag skall få den nya i morgon.

17/4 Axeln anländer på utsatt tid och monteringen börjar gå smidigt efter all träning. Tommy åker hem på em. så nu är det ensamsegling som gäller ett tag igen. På kvällen tar vi buss till staden eftersom vi hört rykten om att det går processioner till kyrkorna den här dagen. Alla kyrkor är öppna och det är mycket folk i rörelse. Vi hittade St Johns co-Catedral, en kyrka som är den mest utsmyckade jag har sett med jättefina mönster i stengolvet, fina vägg- och takmålningar och mellan dessa, jättestora guldförgylda utsirningar. Processionerna såg vi inte mycket av.

18/4 Skitväder, småkallt och ett åskväder drog över. På em. tar vi buss till grannstaden Zejtun för att titta på deras 11/2 tim långa kortege med religiösa utstyrslar, musikkårer, uniformer och tunga statyer som bärs omkring under 3 timmar. Allt är tillverkat av folket här och inga skådespelare används. 

19/4 Glad Påsk! Idag har vädret blivit bra igen. Påskafton avnjutes på sedvanligt sätt med diverse plockmat, lite sill och snaps. Vi avslutar ganska tidigt eftersom vi skall segla vidare till Sicilien i morgon.

20/4 Tidig avgång men jag börjar med att gå in i stora hamnen i Valetta. Häftigt med alla fort och andra byggnader och t.o.m. grottor inne i staden. Sedan blir det en fin motorsegling mot Sicilien. Vi hittar en plats i Portopolo på S.Ö spetsen bland alla trålare. De verkar som de ligger inne på grund av påsken som är den största högtiden här. Under dagen har jag hört att tryckvattenpumpen startat några gånger. När jag kollar i motorrummet att den renoverade sjövattenpumpen är ok. hör jag ett fräsande ljud. Hittar läckan, det är expansionskärlet som har ett hål! Skit också, var hittar man ett sådant? Det är bara att stänga av tryckvattenpumpen så länge.

21/4 Ytterligare en dag på ett upprört hav. Lite vind, så motorn får gå som vanligt. Anländer till Siracusas dyra marina. Pos:37´03,712N 15´17,372E 40 Euro/natt. Staden är riktigt häftig med fina byggnader. Här har det bott förmöget folk under århundraden. Här finns häftiga kyrkor, en som först varit ett grekiskt tempel, sedan murade man igen mellan pelarna så att det blev en kyrka. Därefter blev den moské för att nu vara kyrka igen.

22/4 Får tag på en reparatör som skall fixa expansionskärlet. Det sitter fast så att det verkar som om man limmat gängorna och det krävs värme för att lossa det. Efter mycket jobb får han bort det gamla och monterar det nya. 150 Euro för kärlet och 50  för 3 timmars jobb är ok. Middag på seglarestaurangen som är bra. Sträcker mooringlinorna i fören med hjälp av ankarspelet eftersom jag håller på att blåsa in i bryggan. Det fungerar bra så jag ser fram mot en lugn natt. Sjörapporten låter inte bra, det skall vara mellan terrible och riktigt dåligt.

23/4 Tar det lugnt i hamnen. Läser och tar en promenad. 

24/4 Till en början tuff segling med vindar som varierar mellan 3 och 11 m/sek dikt bidevind. Så småningom kommer den mitt i näsan för att sedan vrida till ost och bli riktigt bra. Seglar för halv vind på ca 6 m/sek i flera timmar, årets hittills bästa segling. Lyckas dessutom bränna kroppen alldeles röd, det är lätt hänt när det fläktar och solen bränner. Ligger nu i Otranto, Pos 37´43,838N 15´12,447E, en jättemarina som heter Porto Etna och härifrån ser jag vulkanen Etna.

25/4 Tar det lugnt i det fina vädret. Handtvättar en massa kläder, de torkar fort när det är +43 i solen. Förhandlar ner priset i marinan från 55 Euro till 40/dag om jag stannar minst 4 dagar.

26/4 Vi hade funderingar på att åka upp på Etna men det har kommit lite regn i natt så vulkanen ligger inhöljd i ett moln. Den är 3300 m hög. Istället tar vi en tur till Taormina i Olle & Christinas hyrda bil. Tyvärr regn som förstör en del av utsikten i den riktigt häftiga staden. Hur kunde man komma på att bygga så högt innan det fanns motorer? Det fanns ju mulor som bärare men alla kunde ju inte ha sådana. Tänk om man kunde få se en 10 min-sekvens från den tiden... 

27/4 I morse såg vädret bra ut så vi tog bilen upp på Etna så långt man får åka. Sedan tar man dyr linbana och därefter speciella bussar upp så långt det går, 60 E. Häftigt med väderväxlingar varje minut, Ena stunden skiner solen och nästa är man insvept i dimma som kommer av den snö som föll igär och nu smälter eftersom lavasanden är kolsvart och drar till sig värme. Olle & Christina var här uppe i höstas, då fanns flera byggnader bl.a. ett cafe. Vinterns utbrott har begravt allt. Därefter har vi kört upp till Alcantara området och besökt byn Malvagna innan vi körde ner i Gole Alcantara. Häftig dag! 

28/4 Tar det lugnt och småixar lite. På kvällen kommer Kurt och Annbritt på snabbvisit, de ligger inblåsta på norra sidan.

29/4 Försöker få datorn reparerad, har tydligen fått något slags virus i den. Det går inte att öppna webbsidor på vanligt sätt. Löser ut mig från marinan, 240 Euro för 6 nätter.

30/4 Datorn kommer men felet kvarstår. Reparatören visar hur jag kan kringgå problemet så nu släpper vi förtöjningarna och går norr ut. Fin segling i början men strömmen är ibland med ibland emot. Uppe i Messinasundet får vi 10-12 m/sek mitt i näsan samtidigt som motströmmen ökar till 2-2,5 knop. Avdriften blir 45-50 grader så det är bara att ge sig för elementen och starta motorn. Det får bli Marinan i Calabrio på fastlandssidan. Pos:38´07,648N 15´39,085E. Avgift 35 Euro, gammal och sliten marina. Middag på Elsa smakar bra.    

   

Mars och vår i luften! 

4/3 Båtmässan avklarad. Medan Göteborg hade det minsta antal utställda segelbåtar jag sett på någon mässa någonsin är det motsatsen i Stockholm. Det är en del nya bygggare som tillkommit och nu är Kineserna med på ett hörn här också. Sedan flera år tillbaka har de ju tillverkat instrument och motorer. Det mesta som kommer därifrån behöver väl fortfarande få lite kvalitetsförbättringar och inte bara vara billiga. De är ungefär på den nivå japanerna var för 30 år sedan men idag hör man väl ingen som klagar på deras kvalitet. 

11/3 Margitha och jag tog en resa till Rom över helgen för att fira hennes födelsedag. Intressant men det sliter på skor och kropp, det blir mycket och långa promenader när man är nyfiken och vill se mycket.

I morse hade jag säsongens sista visning av bilder, tyvärr alldeles för kort för att det skulle bli bra. En 1/2-timme när man har ca 10,000 bilder att välja på från 6 års segling fungerar inte. 

Jag skall nu försöka få med det som behövs för årets segling i ett handbagage. Då skall en dator, en massa slipmaterial, några kartonger medicin och lite böcker ingå utöver det mera normala. Det ser ut att bli trångt men måste gå. Jag åker ner den 20:e så jag har en styv vecka på mig att trampa igen väskan. Sen är det ju det där med vikten....

19/3 I morgon blir det tidig uppstigning. Har turen att få åka hyrbil gratis till Arlanda eftersom vi fått in en envägsbil som skall hem. Sen flyg via Berlin till Aten och ny hyrbil till Kilada så det blir en lång dag. Hoppas båten är ren, snygg och lagom varm när jag kommer fram.  

20/3 Tur att jag hade svårt att sova så jag kom iväg en 1/2-timme för tidigt. Snöväder från Norrköping och på Arlanda ca 20 cm. Resten av resan fungerade bra, byte i Berlin och sedan bra väder i Aten. Hyrbilen var ny och fin, en Lancia som inte skramlade och utan motorljud. Förstår varför, det kändes som att motorn saknades! Maxfart blev 120 på motorvägen trots att högerfoten var en 1/2-meter framför bilen. I serpentinerna uppför gick det på 2-ans växel ibland men det tar man ju igen på 5-an nerför. Då blir hårnålssvängarna livsfarliga men kul är det, och man är ju i gott sällskap, de flesta kör som dårar. Väl framme ser allt o.k. ut. Inget nytt mögel utom i kylen där en öl läckt och jäst. Varmt och skönt, i kylen +22. Vädrar och går till krogen. Middag som består av stekt calimari, vitlöksröra, vitt bröd, oliver och en 1/2-liter vin. Är orolig för att andedräkten tar på lacken i båten i natt.  

22/3 Inte mycket blev gjort igär. Försökte halva dagen att ringa hyrbilsföretaget så de kan hämta bilen. Passade på att handla en massa tunga saker som mjölk och juice medan jag hade bilen. Idag har jag slipat botten på de fläckar vi bättrade i höstas så att kopparn kommit fram. Har också åkt till Ermioni och lämnat bilen. Det är väldigt varmt, över 30+ i solen så jackan är undanhängd. 

23/3 Idag har cykeln fått en översyn med justering av bromsarna. Sedan har jag lyckats byta membran i watermakern. Enkelt när man man kommit underfund med konstruktionen vilket tog en stund. Jag tänker nog sakta och är rädd för att bryta sönder något. 

24/3 Bara 9 månader till julafton! Idag har jag varit duktig om jag får säga det själv. Har lackat en bit av den blå randen på styrbords sida. Tyvärr skiljer sig färgen lite men det blev bättre än innan. Sedan har jag monterat sjövattenpumpen på motorn som jag haft hemma för renovering. Efter det blev det montering av en oljefilteradapter vilket gör att jag nu kan komma åt filtret på ett vettigt sätt. Tidigare var jag tvungen att ligga på magen på motorn vilket inte är kul om den är 80-90 grader +. Nu sitter filtret på ett skott lätt åtkomligt. Bara att hoppas att slangar och kopplingar håller tätt när jag startar. Blåmärken och diverse sår fick jag på köpet.

25/3 Helgdag i Grekland så det är tyst och lungt på varvet bortsett från att det blåser så att det är svårt att stå upprätt. I natt var jag lite orolig att båten skulle välta, den vibrerade och skakade rejält. Det är också svalt som omväxling. Jag har försökt täta ett par ventiler i taket som har läckt lite men kan inte hitta någon orsak. Har lagt i ny sikaflex och hoppas att det hjälper.

26/3 Idag kom värmen tillbaka, 41+ på termometern. Irriterade mig på att den blå randen på skrovet har blivit grå över vintern så jag slipade ner den först med 1000-papper sedan 2000 och sedan vax. Det ser skapligt ut. I fredags ringde jag segelmakaren som skulle komma med seglet på kvällen. Han kom inte. I dag ringde jag igen så i kväll dök han upp men utan segel. Det visade sig att trots att han haft hela vintern på sig hade han inte fixat den foam vi var överens om. Han hade glömt beställa material och när jag ringde i fredags visade det sig att det var 20 dagars leveranstid. Han gick miste om jobbet och jag får segla ett år till utan mitt nya segel. Det är nästan så att man blir sugen på att utdela en spark i rumpan. Beställer man något i det här landet och får rätt leverans på rätt dag skall man köpa en lott... 

27/3 Inte mycket har hänt, segelmakaren har lämnat mina segel, han såg ut att skämmas men det hjälper ju inte mig. Jag har tillverkat en konstruktion som gör det enkelt att skära ur för den nya nåten med ett konstant djup. Jag skall använda en Fejn med en kniv avsedd för detta som jag tillverkat ett stopp till. Vi får se hur det funkar.

28/3 Mycket väntan för att få hjälp med däcket, jag är själv dålig på träarbeten. Fixar med annat, startar motorn för att kolla att det inte läcker från den nya filterinstallationen. Det är första gången motorn inte startar på första kolvslaget utan jag måste mala ett tag. Egentligen bara bra eftersom jag vill ha upp oljetrycket innan den startar. Blir ändå lite brydd varför det händer just nu. Har också hissat min gamla genua, vi får se hur länge den håller innan den går i bitar. Om och när den gör det hoppas jag att det är på smult vatten i dagsljus, hatar att ligga på fördäck i mörker och försöka få ner det gamla seglet och upp med ett nytt. Går dessutom sjön hög så att man hela tiden blir överskjöld av grönt vatten kan det bli en skäckupplevelse eftersom som seglet blir fullt av vatten och för mig omöjligt att lyfta. Risken att själv hamna i havet är stor. Kul att besökarsiffrorna stiger och att kommentarerna blir flera!   

29/3 Klockan framflyttad. Eftersom det är söndag och inte hjälpen med däcket anlänt tar jag det lugnt. Ett fenomen jag inte har märkt tidigare här nere har pågått senaste veckan. Vinden varierar från ett par m/sek till upp mot 15 på bara några sekunder. Det är ju inte kul om man är på havet. Dels går grejor sönder och risken för olyckor är uppenbar. Hoppas att det går över innan jag kommer i sjön.

31/3 Inte mycket har hänt utöver att jag har försökt att fixa en smygpunka på cykeln. Det är så dålig kvalitet på de billiga cyklarna att det är jätteenkelt att få av däcket för att byta slangen. Sedan uppstår problemet, nämligen att få däcket mitt på fälgen. Det tog över 1 timme att sakta pumpa i lite luft, justera däcket på fälgen, mera luft, justera i omgångar tills det såg någorlunda runt ut. Riktigt dåligt skit som säljs av Biltema. Man får vad man betalar för.

Ännu ett nytt spännande år

3/1 God fortsättning på året. Kul att ni är många som är inne och kollar på sidan trots att det varit dåligt med inlägg ett tag. 53000 besök är passerat! Här hemma händer inte så mycket trots att vi nästan har seglarväder. Ingen is och många +-grader, ungefär som midsommar brukar vara ibland. Planering för kommande säsong pågår men först skall jag ta mig ner till båten för lite underhåll. Har bara inte bestämt när ännu, det hänger lite på den svenska sjukvården och där verkar inte finnas vare sig planering eller tidsperspektiv. Jag överlever väl utan deras hjälp men det är ju onödigt att gå och ha ont om man inte behöver. Just nu lutar det åt att jag skall segla hemåt under säsongen för att sedan sälja båda båtarna inför ett nytt projekt under 2015. Om det blir som tänkt blir det ett häftigt äventyr som inte många svenskar upplevt.   

12/1 Idag har vintern kommit med kyla och lite snö. Det ser ut att finnas skidspår på tisdag så nu är det vallning som gäller för att försöka få lite kondition.

19/1 Försöker åka lite skidor men en inflammerad hälsena gör sitt bästa för att resten av kroppen skall få vila. Det är annars fina spår hos Sya skidklubb som vanligt. Har nog fått tag på det mesta som skall med ner till vårrustningen. Äntligen har jag skaffat en sats med delar för att flytta oljefiltret till den sida av motorn jag kan komma åt. Tyvärr är det dyrt men nu har jag svurit på placeringen i 7 år. Jag har också beställt ompackning av livflotten som gått på övertid. 

28/1 En varning till er som läst att jag tankat gas på bensinstation i min gasoltub. Det behöver ett klarläggande. Det jag tankat är sk. LPG (motorgas) som består av butan eller propan och har ett maxtryck av ca 20 bar. FÖRSÖK INTE TANKA CNG SOM ÄR FORDONSGAS!! Det är livsfarligt och tuben kommer troligen att explodera eftersom det är metangas med ett tryck på 230 bar, alltså 10ggr. högre. Det torde sluta med en luftfärd och nedfall i små små delar! Det är olika kopplingar för de båda gastyperna så det skall inte kunna bli fel men tillverkar man kopplingar själv gäller det att veta vad man sysslar med och desssutom är det olagligt. Det börjar bli längre dagar och i helgen drar båtmässan i Gtbg. igång. Jag finns i SXK:s monter mellan 10-14 på söndag.

4/2 Båtmässan avklarad. Den har blivit en tillbehörsmässa för oss seglare med bara några få segelbåtar. Efter 4 timmar i montern tog det 2 timmar att se det som var av intresse. Utbudet av kläder är stort men jag har så det räcker ett tag framöver. Här hemma har det tyvärr töat några dagar så snön börjar försvinna. Trist när det var så fint tidigare. Efter mässan var jag och träffade Kurt och Ann-britt som skall släpa med en del saker ner till Grekland som jag inte får ta på flyget. De bilar ju ner. Planeringen nu är att jag skall åka ner omkring 15/3 för att jobba ett par veckor före sjösättningen och då skall jag få hjälp med en del omnåtning och byta ett par teakbitar.

11/2 Har varit och utfört arbetsprov för att få koll på att kroppen skall fungera ett tag till. Den utföll till belåtenhet så än verkar det som om omvärlden får dras med gubben ytterligare en stund. Tyvärr verkar det som om jag får fortsätta dras med den onda foten eftersom den svenska sjukvården inte vill ta tag i problemet utan man skickas mellan röntgen och ultraljud och nya undersökningar tills man tröttnar. Det är väl tacken för att man jobbat och betalat skatt i 50 år och gör det svårt att motionera. Jag tillhör säkert den sista generationen som jobbat så länge. Nu får det vara slut på gnället och det gäller att se framåt i stället. Jag har fixat nya pass idag så det är inte mycket kvar som skall fixas utöver att visa bilder på några ställen innan jag skall åka ner igen.

20/2 Idag är det 1 månad kvar tills jag skall ta mig till båten. Det börjar kännas som lite vår i luften efter ett par dagar med snöslask och senaste veckorna har det varit väldigt milt. Skidorna har tyvärr fått vila till förmån för promenadskor vilket inte alls är lika kul. Jag hoppas att det blir en torr vår i Grekland så att det går bra att nåta om däcket. Teaken sväller vid regn vilket inte är bra. 

28/2 Hoppsan! Nu har det gått ytterliggare en månad av 2014! Det har inte blivit någon bra träning av kroppen, det fattas snö för skidåkning och jag har jobbat en del på företaget med transporter så att även "antikrundan" till fots med de andra gubbarna i kvarteret uteblivit. Inte bra! Som väl är finns nu ett lagförslag om tillbyggnad utan bygglov på 25 m3. Det är troligen så att de tänkt på min främre utbyggnad så jag hoppas att det går igenom annars får det väl bli svältkost ett tag. Närmast på programmet står lite bildvisningar och en resa för att fira Margithas födelsedag, hon har ju snart bara 40 kvar till 100. Sedan skall jag den 20/3 åka söder ut för att jobba med båten vilket jag hoppas skall vara avklarat på ca 10 dagar. Därefter hoppas jag på fin segling och det lär bli flera längre etapper utan land i sikte. Jag har tidigare undvikit att segla mera än något dygn ensam, även jag blir ju trött och behöver sömn ibland. Vi får se, men det lutar mot 4-5 dygn till havs och då får man väl lura till sig 20 min slummer emellanåt. Vi får se hur det blir.