Dagbok 2015

Riktig vinter?

[counter]

1/12 Igår var jag i Uppsala och visade mina bilder för över 60 besökare. Kul! I eftermiddag har jag fått hjälp med elfunktioner i båten. Vi har fått igång den trilskande AIS-en men inte Navtexen vilken kräver mera handpåläggning. Det är inte allt som är enkelt... 

7/12 Puh! 3 dagar med hårda vindar, som mest 30 m/sek. Storm börjar vid 24 så det har blåst bra. Helt onödigt når man inte kan ta vara på energin, de flesta vindkraftverken stod stilla när det var som värst. I hamnen har en båt vält men vi som ligger i sjön har klarat oss bra, men jag har varit och kollat förtöjningarna några gånger. Undrar hur många presseningar som blåst sönder, det var allmän flaggning i hamnen första dagen men den sista fanns inte så många kvar. Väntar fortfarande på att varvet skall få tummen ur..

13/12 Börjar tröttna på varvet. Det är ju synd att ingen konkurrens finns i sjön! Här finns en jättemöjlghet för en duktig hantverkare men det kräver mycket utrustnig med kran och varvsområde. Dessutom en varmhall för att kunna utföra plastjobb vintertid. Det är möjligt att få bra betalt och vore jag inte så gammal skulle jag ändra på förhållandet! Är det någon hungrig och arbetsam som läser det här är det bara att höra av sig. Jag hjälper gärna till att dra igång något, det finns massor av jobb men det krävs noggranhet, kunskap och kontakter. Det sista kan jag bidra med men någon annan måste göra grovarbetet. Har ni några bra ideer, hör av er, jag har också några! 

19/12 Har startat motorn men laddningen fungerar dåligt. Bra att det händer nu när hjälpen är nära. Byter till reservgeneratorn vilket inte är jättekul. Trångt och riktigt hårt åtdraget. Nu sitter 100 Amp där igen. Den går så tungt så den sliter ut fläktremmen. Funderar nu på ett alernativ med annan drivning. Det finns ju tandade remmar typ kamrem vilket kräver nya drev. Vore bra att inte behöva spänna så hårt eftersom det förstör lagren i både vattenpump och generator. Klurar lite på det...  

20/12 Har mätt och klurat lite. Nu gäller det att hitta drev med lagom storlek. Vi har en del skrotmotorer liggande på firman. Det går åt ett stort till vevaxeln som kan bli svårt att hitta liksom det lilla på generatorn kanske också blir. Det viktiga är ju att få utväxlingen rätt så att vattenpump och generator gör sitt jobb. Tyvärr kom jag på att utvändiga duschen frusit sönder, inget stort problem men lite onödigt arbete.   

24/12 Önskar alla följare en riktigt GOD JUL! Vi får se, kanske blir det lite segling före nyår... 

28/12 Åkte till båten i morse för att kolla att underhållsvärmen fungerar som den skall. Blev sugen på att ta en tur, sol och 3-4 m/sek är ju perfekt. Väl ombord ångrade jag mig eftersom det var 5 cm snö på däcket, halkfaran är inget att leka med när det bara är 4+ i vattnet. Dum är jag kanske men inte på det sättet! Har ställt in så att normalt värmer en liten byggfläkt till 3-4+ inne för att hålla frostfritt. Skulle den värmaren av någon anledning strejka eller inte räcka till startar dieselvärmaren om temperaturen sjunker ytterligare någon grad. Får plocka fram skidorna i morgon istället...  

30/12 Inte mycket kvar av 2015 men jag åker och kollar att båten håller värmen före lunch. Därefter blir det säsongspremiär på skidorna. Kort tur i halvdana spår men det är imponerande att det finns spår överhuvudtaget. Därefter sitter en bastu med några öl bra. Passar på att önska alla ett GOTT NYTT ÅR! Håller på med lite alternativ planering när tillfälle ges!!! 

Vintermånad?

[counter]

1/11 Idag har båten kommit på rätt plats för övervintring. Jag har köpt en strömbildare som skall hålla isen borta. Det gör att jag kan segla tills isen lägger sig på sjön vilket statistiskt sett bara händer vart 7:e år. Har också testat att slipa däcket med en vinkelslip och lammelskiva. Var orolig för att det skulle bli hack i däcket men det fungerar perfekt. Det känns i maskinen när nåten är nerslipad så det är enkelt att slipa lagom mycket. Det enda som är lite lurigt är att teaken blir bränd om man är oförsiktig. Det blir oerhört mycket slipdamm men det är ju bara att spola bort och sedan ser däcket nytt ut. Det kommer att ta några timmar innan det är färdigt...   

2/11 Vill gärna veta vem som gör det 80.000-e besöket. Det är nära nu!

4/11 Någon gång i morse runt 6-tiden var besökare nr 80,000 inne. Är det någon som vet vem?

8/11 Igår visade jag årets bildspel för de närmaste bekanta. Ingen somnade och ingen protesterade jättemycket. Det innebär att ni alla som beställt ett framträdande får stå ut med den här versionen. Jag hoppas som vanligt på engagemang med frågor, annars räcker det ju med en stillbild..Under dagen har jag som vanligt jobbat med teakdäcket med slipning och nåtning vilket inte delar av min kropp gillar. Det är så kallt så nåten torkar väldigt sakta. det tar flera dagar vilket gör att kroppen får vila lite mellan gångerna. Har fortfarande plats för 4-5 bildvisningar under vintern om intresse finns...  

14/11 Idag blev det över 60 mil i bilen. Först till Falköping för att köpa en kanon. Den skall vara med ombord för att skjuta salut när det passar. Är det någon som bråkar kan jag ju ladda med en kula också! Sedan fortsatte jag till Malmö eftersom jag skall visa bildspelet i Lomma i morgon. 

17/11 Idag har jag försökt jobba med teakdäcket men det jag nåtade för över en vecka sedan har inte torkat ordentligt, det är för kallt. Det är väl bara att inse att det är inomhusväder just nu så på torsdag den 19/11 skall jag visa bilder hos Sommens segelsällskap. Hoppas de har värmen på!   

20/11 I går var jag i Tranås och visade bilder. Jättekul att träffa så många bekanta, det är 19 år sedan jag seglade på Sommen. Jag kände igen nästan alla och ingen hade blivit äldre precis som jag. På vägen hem kom första snön så idag är det vitt ute. Blir skönt med en bastu i eftermiddag.

25/11 Skitväder! Är det inte frost så regnar det! Har massor att fixa med däck och annat men inget blir gjort. Båten skall lyftas för att byta roderlager och tätningar vilket skall göras hängande i kranen eftersom jag inte vill masta av. Det förutsätter att alla som skall upp måste klaras av först. Tyvärr finns några eftersläntare som förstör för mig men förhoppningsvis blir det lyft nästa vecka. 

Bästa höstvädret någonsin?

[counter]

1/10 Tänkte gå till Jönköping för att bunkra men ångrar mig och seglar i fina vindar till Hjo. Nära till butiken och bra hamn. En fantastisk solnedgång där hela hamnen blir eldröd, jättefint!

2/10 Ska segla norr ut men första timmen är vinden helt galen. Den kommer från alla håll och sjön är ganska grov så seglen bara slår och jag kommer nästan ingenstans. Eftersom det är vågor från söder kommer vinden att komma från SV och visst kommer den, det blir 9-13 m/sek och jag får en häftig seglling i hastigheter på 7-9 knop, i bara t-shirt, i oktober! Häftigt! Stannar vid bryggan i Ombo. Lungt och skönt.

3/10 Tröttnar på ensamheten och seglar mot Motala. I början dålig vind men det avhjälps ju med en deckare. Jag beskär också lite nåt trots mitt ryggskott men får ge upp när vinden och värken ökar. Den lägger sig på slutet så tyvärr måste dieselslukaren användas sista halvtimmen. Får se vad jag hittar på efter ankardrammen!

4/10 Det blev inga påhitt alls! Efter ett par gt och lite mat kom John Blund på besök. Det blev en lång och välbehövlig skönhetssömn.

5/10 Ingen eller lite vind gör att det blir motorgång hela vägen hem. Fixar lite nåt vid bryggan.

7/10 Idag har det varit ett reportage i lokaltidningen om mina irrfärder runt skandinavien. Det satte omedelbart sina spår i hemsidans besöksstatistik. Kul, den är snart uppe i 80000 besök! Nästa vecka hoppas jag hinna lägga ut lite bilder från sommaren. Jag har också fått förfrågningar från Uppsala i norr till Malmö i söder om att visa bildspel så det blir en del resande under vintern. Båten skall också få en rejäl genomgång inför en eventuell försäljning. 

10-11/10 Ni som inte ägt en båt med mycket teak vill jag råda att skaffa en. När ni ägt den några år kommer ni att veta vad underhåll är! Jag har ägnat ett antal timmar åt att beskära nåt som blivit för hög när teaken blivit sliten. Det gör man med ett stämjärn och jag vet inte hur många kilometer som jag skurit. Då lossnar en del av nåten helt varefter man måste fördjupa springan, till det har jag använt en Fejn med en speciell kniv. Därefter fyller man i ny nåtmassa som får torka några dagar innan man börjar om med stämjärnet för att skära bort överflödet. Därefter skall hela däcket slipas så att nåt och teak är helt jämnt. Jag är nu framme vid sista momentet och letar lämplig slipmaskin. Tacka vet jag plastdäck som man bara tvättar av med högtryck!! Men ett bra skött teakdäck är mycket vackrare.... 

13/10 Idag har jag varit på varvet och fått hjälp att byta några slangar vid varmvattenberedaren som börjat läcka och i kväll har jag fått hjälp att lägga ut de utlovade bilderna.  

18/10 Har äntligen fått till det bildspel som många har frågat efter, det består nu av 623 bilder och tar väl cirka 2 timmar att visa. Jag kanske försöker korta ner det lite ytterligare efter att ha gjort första provvisningen.

19/10 jag har varje år gjort en provvisning av bilderna hemma. Vi brukar samlas några stycken och stärka oss med en och annan öl eller motsvarande och när vi tittat färdigt går vi till krogen för att stilla hungern. Det blir så i år också, den 31/10:e, men på annan plats eftersom vi börjar bli många och behöver större bildskärm. Eftersom jag vill veta hur många vi blir går det bra att anmäla sig till mig så får man veta platsen. Mail eller sms går lika bra.

20/10 OBS! Bildvisningen flyttad till den 7/11! 

22/10 Månadens sista segling? Drar iväg i mycket vind, 9-15 m/sek men på låringen, så det känns inte så farligt. Sista halvtimmen får jag en rejäl regnskur, precis lagom för att bli genomblöt när seglen ska revas och ankaret i sjön. Det är lagen om alltings jävlighet som ibland drabbar oss alla. Ankrar i västviken på lilla Röknen efter en fin segling varefter solen visar sig några minuter. Tar en ankardamm och fixar middag samtidigt som jag lyssnar på radion som handlar om våldsdåd där en idiot mördat människor på en skola i Trollhättan. Jag är definitivt inte rasist efter att ha seglat till 25  länder men undrar varför vi har hamnat bland de länder som har hög brottslighet. Jag tror att invandrarverket är för dåliga på att selektera. Hur många sk. ensamstående barn släpper de in som är överåriga? Hur kollar de kriminell belastning? Förstår att det inte är enkelt men såg idag ett exempel på en sk. ensamkommande medellös som har lagt ut sig själv på Facebook med bilder vid svimmingpool i Turkiet med RayBan på näsan men när han kommit hit har han inget pass och behöver glasögon och är betydligt äldre än de 16 år som är gränsen för barn. Det börjar kännas som att vi blir rejält utnyttjade av de som är smartare än vi. De som kommer hit kostar ungefär en miljon/st per år. Jag som betalat skatt här i hela mitt liv kostar knappt 135 tusen före skatt, är det rimligt?

23/10 Vaknar av att det gungar i ankarviken. Vinden har vänt till NV så jag drar upp kroken och tar mig knappt 2 M till bryggan vid Igelbäcken. Efter frukost i sittbrunnen konserverar jag watermakern med isopolypropylenglykol, det är glykol som används i samband med livsmedel. Småfixar lite i solen innan jag seglar till Motala hamn. Årets sista segling? Vi får se.... Den här seglingen har jag varit helt ensam på sjön, intte ens några fiskare!

24/10 Bara 2 månader kvar till julafton! Tar en lång promenad, behöver försöka stärka ryggmuskulaturen. Efter 4 månaders sittande tror jag att musklerna är uttöjda vilket gör att när jag står eller går får jag hemskt ont. Margitha kommer så då blir det en shoppingrunda och mera ont innan vi går på krogen,

25/10 Flyttar båten till Tegelviken där den skall ligga i vinter.

            

Höst i Sverige.

[counter]

1/9 Riktig höstdag med regn hemma. Jag har börjat med båtunderhåll och att transportera hem sådant som inte behövs för segling i Sverige. Jag hoppas på bra väder för att nåta om däcket, vilket betyder torka och värme. Har plockat sönder autopiloten som jag renoverade förra året och det visar sig att de nya dreven i planetväxeln är utslitna. Jag skall göra om den lite för att dreven skall centrera bättre vilket bör förlänga livslängden. Originalen höll ju i många år så det skall de nya göra också. Jag har också ca 1000 foton som skall sorteras och en del skall ut på den här sidan, andra skall bli ett bildspel att visa för intresserade. Sidan kommer att uppdateras när något av intresse händer. Planering av nya projekt påbörjade...   

3/9 Reservdelar till autopiloten har anlänt. När man öppnar paketet blir man lätt f-b. Jag har beställt en ny planetväxel som består av en innerdel som det sitter 4 små drev på och utanpå sitter ett större hjul med invändiga kuggar, Vad får man i satsen? De 4 små dreven finns med men det utvändiga hjulet finns inte med utan ett annat liknande som drivremmen drar. Det är väl otroligt att inte ens fabrikanten kan leverera en komplett växel utan mer än hälften av reparationssatsen för 2,900:- går i soporna! Köp inte Raymarine! Dels är det skräp och dessutom dåligt med reservdelar! Dessutom verkar programvarorna komma från stenåldern. Lägger man en rutt och kollar ETA fär man en tid, svänger man sedan 90 gr fattar han inte det utan räknar fortfarande tiden från hastigheten, inte VMG! Det är grejor från 2011!!! 

5/9 För att få tag på drevet till autopiloten måste jag köpa en sats till en pilot som har en drivrem till ratten! Då får jag även de små dreven men i fel material så det är bara att kasta dom också! Av de 2 satserna för många tusen kan jag använda 1/7:e del! Det är både kundvänligt och bra ur miljösynpunkt eller? Vansinnigt! Mycket gnäll idag men jag gillar inte att sprida tusenlappar omkring mig helt i onödan.

14/9 Förra veckan försökte jag nåta om delar av däcket men det blev inte så mycket gjort p.g.a. ryggskott. I helgen seglade vi över till Västergötland för att äta kräftor och till det ingår ju vanligen lite smärtlindring. Hemresan blev stökig med gropig sjö och byig vind och dessutom handstyrning. Idag kom delarna till autopiloten så nu fungerar den tyst och bra. Även den trasiga plottern fanns med men jag har inte provat den.  

21/9 Det blev en omväxlande seglingshelg. I fredags var jag nog ensam på Vättern med som mest 19 m/sek. Det går hyfsat med små segel och rätt riktning. Dessutom går det fort så det obekväma håller inte på så länge. På lördagen var det lite behagligare med flera båtar ute. Söndagens hemfärd, 28 M tog över 10 timmar i kanonväder med väldigt lite vind! Hoppas hinna lägga ut lite bilder från långresan under veckan. 

23/9 Eftersom det utlovas skapligt väder gav jag mig ut på höstsegling igår. Fick en fin segling söder ut men utanför Omberg dog vinden så det fick bli motrgång till Hästholmen. Vaknar till smatter på kapellet men jag tar det lugnt och småfixar och läser lite  Sedan blir det kryss till Gränna och innan det är jag nära att gå på grund utanför Visingsö, sjökortet visar 27 m djupt men det är mindre än 5 m .

25/9 Bara 3 månader till julafton! Väderprognosen sa 5 m S så jag var beredd på en kryss idag igen. Verkligheten var ca 10 eller mer så jag gav upp Jönköpingsbesöket och seglade mot Hjo. Dumt, på eftermiddagen blev det 4-7 mot utlovade 10-15. Väderprognoser borde man ha nytta av, nu blev det tvärtom.

26/9 Ligger kvar i kanonväder och promenerar i den fina staden. På kvällen går jag på restaurang bryggan och äter. Till dessert fick jag vaniljglass med kolasås och knaperstekt smulad bacon, kanongott!

27/9 Seglar hem i kanonväder och bra vindar.  

29/9 Det fina vädret gör att det känns fel att inte segla. Går söder ut igen och i Hästholmen träffar jag på 2 Hägrar, Stefan och Göran. Stefan har fiskat lax som vi grillar, jag har potatis så det blir en god middag. Vi dricker tydligen gott till det att döma av tomglasen nästa morgon.

30/9 Skitsegling i gammal sjö så jag får stötta med motorn ibland. Kommer på kvällen till Sjöbo, Jönköpings fina uthamn nära Habo. Tyvärr helt öde nu trots det fina vädret.   

  

Väst och sydnorge

[counter]

1/8 Avgår mitt emellan ebb och flod och hoppas på medström. På vissa ställen är fjorden över 500 m djup och på de grundare ställena blir det rejäla strömmar. Fel, det var som jag trodde att när vattnet stiger rinner det in så det blir motström större delen av dagen. Sol och klarblå himmel, och efter lunch dessutom lagom vind från rätt håll. Vi ankrar söder om Hitra i Laksvik. (Pos:63´28,2N 8´40,9E) Alla klagar över sommaren som varit den kallaste på många år. Jag fryser så fort jag sitter i skugga.

2/8 Fin vindstilla morgon som efter någon timme ändras till regn och en kuling mitt i näsan. Vågorna från havet blev väldigt krabba i fjorden så ibland var hastigheten nere i 1 knop. Jag tog då en omväg via andra fjordar där vattnet var lugnare. Det blev 10 M extra men jag kom fram till Kristiansund samtidigt med Kvast-Hilda som varit tvingad att gå den ursprungliga vägen då hon har för hög mast. Frusna och blöta blev det på med värmaren och en stor whisky.

3/8 Ny fin morgon, havet ligger blankt. Hoppas dagen blir bättre än gårdagen. Efter ett par timmar går det att segla och vid lunchtid får jag äntligen se en val, den första på hela resan! Dagens mål Ålesund nås vid 18-tiden.

4/8 Hade tänkt oss en vilodag idag och att fylla på diverse förråd. Jag kollar vädret via datorn och det tog 30 sek. att ändra planerna. I morgon skall det bli hårda sydvindar vilket gör det svårt eller omöjligt att passera Honningsvåg och Stattlandet. Där är öppet hav till Scottland. Det blir omgående avgång och vi får t.o.m. hjälp av vinden ibland. Men strömmen jäklas som vanligt, 1-2,5 knop emot förlänger resan med flera timmar. Vi tar natthamn i Målöy, tidigare ett av Norges viktigaste fiskelägen.  

5/8 Börjar med att bunkra mat och gå på Vinmonopolet. 2 flaskor sprit av billig sort och 1 dunk vin kostar mer än de 136 l. diesel jag får i. Vi går till Askvoll där Kvast-Hilda har en kompis. Jag går på hamnrestaurangen och äter för första gången under 200 N/kr. Blir inte mätt men hungern försvann. Det är väl så vi skall äta för att inte gå upp i vikt?

6/8 Fin morgon och kommer ganska snart till den stora Sognefjorden som skall korsas. Där möter vi ett 20-tal historiska båtar och fartyg. Häftigt! Vi kommer sedan in i en skärgård som kan liknas vid S:t Anna med stenöar. Efter nästa fjord blir landskapet annorlunda, plötsligt ser det ut som Göta älv med gröna öar och riktigt smalt. Därefter öppnar sig fjorden och vi tar oss till Bergen efter 72 M på 12 timmar. Bra jobbat med motström för det mesta men vi fick en medskjuts på 3,5 knop under 1 timme. Bergen som är en storstad.

7/8 Vi tar en dag i hamn. Förmiddagen regnar det så jag passar på att byta olja och filter i motorn. När det klarnat upp och blivit fint väder tar vi Flöjebanan upp 320 m/öh. Häftig utsikt över staden. Vi tittar också på de gamla trähusen på ”bryggen”. De har ju problem med bränder här, det har brunnit 13 ggr. i år, och 1950 brann en del av husen som är hopbyggda ner och nu är ersatt med nya. Det är lätt att se vilka som är nya och raka. Emellan husen är det trottoarer av plank och massor med små butiker. Dagen avslutas med god middag på krog. Sedan jag var här för ca 45 år sedan har det varit en otrolig utveckling. Staden har vuxit massor och är spridd i fjordarna runt omkring. En del av husen de bor i är enormt stora, säkert 3-500 kvm. Infrastrukturen är utbyggd med massor av broar, den första ut mot havet är flera hundra m lång och segelfria höjden 63 m.

8/8 Att Norrmän har gott om pengar syns överallt och vi tycker det mesta är dyrt men en anställd på en fiskebåt har en minimilön på en miljon och då jobbar de bara 3-4 månader. Får en fin dag på ett vindfattigt hav och tar oss till Leirvik. Jag har nu ca 500 M hem och räknar med att gå Göta kanal om 2 veckor om inget oförutsett inträffar.

9/8 Vi tar oss över det som här kallas "slätta" just för att det inte är slätt. Det går bra trots 10-12 m/sek mitt i näsan. Kommer till Haugesund som är en mysig by med mycket gammal och delvis förfallen bebyggelse. Viss upprustning pågår och det har varit stor jazzfestival här tills igår med 7-8 båtar utanpå varandra. Nu är vi nästan ensamma på kajen. Vi har preliminärbestämt att gå Göta Kanal från Sjötorp med början den 28:e augusti och då behöver jag en gast. Vi har planer på att gästa Öppet varv 21-23:e och innan det segla på norra svenska västkusten som jag inte tidigare gjort. 

10/8 Vi tar en vilodag och bara latar oss eftersom det är onödigt hård mottvind.  

11/8 Vi går mot Tananger nära Stavanger. Vi går lite för tidigt så lite av kulingen ligger kvar men lugnar sig. På en del ställen är sjön rejält grov. Kaffemuggen står i ett ställ framför ratten, plötsligt när jag tar en svälj smakar den saltvatten som skvätt in. Fy! När det är så här gropigt gäller det att vara försiktig när man flyttar sig, dels för att inte åka över bord, det är lätt att bryta ett ben eller en arm, man får ju en del stryk. Här ligger mycket supplayfartyg till oljeplattformarna som kommer och går med díverse saker. Den som kom in senast har något liknande en stor grind ombord som måste vara mer än 50 m bred. I kväll har vinden vridit på nord vilket är perfekt för oss. Det kan vi leva med ända till Göteborg men tyvärr blir det inte så.

12/8 Äntligen vind och ström med oss! Det märks att vi är i oljeland, flera
helikoptrar i luften, de flyger väl ut till plattformarna. 5´26,46 E, Järens
rev, är det västligaste på resan så nu går vi mot öster. Vi hade tänkt gå till Eigersund men vi fortsätter i det fina vädret, hoppar över nästa hamn också och passerar Lista. Vi ändrar oss igen och går ända till Farsund som skall vara Norges bästa gästhamn. Det skall komma hård ostvind i övermorgon och då är det skönt att ha passerat Lindesnäs under morgondagen. Jag får under dagen besök av delfiner, det är alltid kul när de simmar jämsides. 

13/8 Fantastisk morgon! Skiftar plottrarna eftersom reglageknappen på den i sittbrunnen är utsliten. Tur att jag har 2 st. Bunkrar lite innan vi tar oss via en inre led genom Korshamn. Inte mer än 10 m bred på smalaste stället. Den häftigaste by jag någonsin sett! Mitt på dagen skiftar vinden från väst till, vad tror ni? Givetvis öst, det är ju dit vi ska. Börjar undra över om inte det här med sjökort och instrument är överskattat. Om jag alltid kör dit vinden kommer ifrån så kommer jag ju rätt. Idag blev det Kristiansand precis som jag hade tänkt. En riktig skithamn om vädret blir som de lovat.

14/8 Vi lämnar den skumpiga hamnen och går något som kallas ”Blindleja” en fantastisk led bland öar och skär. Den började med 5 M på havet som idag var hemskt skumpigt och elakt. Resterande 16 M är platt vatten med fantastiska hus och små fiskelägen. Ibland slår man av på takten när djupet är under 4 m och sundet är 10 m brett. Helt otroligt att det är farbart! Kommer till Lillesands trevliga hamn redan vid lunch och behöver en skyddad hamn för ett par dagar, det skall bli riktigt skitväder.

15/8 Det utlovade skitvädret är inte så farligt men tillräckligt för att bryggan jag och 5 anda båtar har förtöjt vid går sönder. Men Bavarian bakom mig hade ett kedjespel och ett spett ombord så att vi kunde göra en tillfällig reparation. Funderar lite över varför man har sådana grejor ombord, behövs de på en Bavaria? Avfrostar kylen och städar inne. Skönt med kapell och värmare så man kan sitta uppe och kolla omgivningarna i ösregnet när de andra kryper ner i källaren.

16/8 Efter att ha kollat väderrapport blir det avgång i regn. De utlovade 7 m/sek blir snart 12-14 så sjön blir grov men vi får största delen av dagen skydd från öar och efter lunch lägger sig vinden. Vi går igenom Arendal med alla små varv och häftiga hus och passerar Lyngör innan vi kommer till Norges träbåtsmecka Risör. Här häller man årligen en träbåtsfestival och då är bara sådana båtar välkomna men nu är det mesta stängt. Vi är de enda båtarna i inre hamnen (Pos:58´23,24N 9´14,14E). Husen här på sydkusten är till 95% vita vilket gäller även här inne i staden. Härifrån skall klivet hem till moder Svea tas, vi får se när.

17/8 Det blir ingen avgång idag. Sol och fint men den utlovade vinden på 7-8 m/sek är här inne hamnen 8-12. Då kan man ju tänka sig vad den är ute på havet. Dessutom är den rakt ostlig. Får väl inspektera byn istället.

18/8 Samma vind idag. I går kväll blev vi hembjudna till stadens väktare, han är faktiskt det, med särskild uniform och stav. Jan-Tomas och hans hustru bjöd på krabbmiddag, jättegott! Stadens väktare gick förr på vakt på nätterna dels för att avstyra eventuella bråk men framför allt som brandvakt. Husen här är av trä och staden har brunnit ner en gång 1641. Alla hus är målade med zinkvitt på framsidan men det är dyr färg så baksidorna har vilken färg som helst. Uppe på ett berg finns en stor vit fläck, Risörfläcken, som kalkas vart 3:dje år sedan 1600-talet för att leda båtar rätt. Ligger kvar idag också men i morgon måste jag gå direkt till Lysekil.  

19/8 Vaknar före kl.5 så jag tankar och går ut på ett ganska upprört hav. Ett under att båten håller. Eftersom vinden är som vanligt mitt emot så sätter jag segel och stöttar med motor. Till att börja med såg det ut som om jag skulle hamna på Skagen men så illa blev det inte utan jag kom prick 11:30 in på svenskt vatten. Ser några fartyg men inga fritidsbåtar på förmiddagen. På morgonen blåste det 10-11 m/sek men det lugnar sig och havet blivit snällare under dagen. Efter lunchölen har jag vågat sticka upp huvudet över sprayhooden utan att behöva kamma salt ur håret. Eftermiddagen och kvällen blir riktigt fin med lite vind och mycket värme. T-shirten åker av för 3;e gången i år. På väg till Lysekil ringer Bengt på Tinto och erbjuder plats vid hans brygga i Hovenäset så jag går dit efter enn massa krångel att hitta. Via telefon försöker jag hitta in och det blev lite av "en blind leder en blind". Det blev över 90 M idag…

20/8 Kanonväder! Efter frukost bjuder Bengt på fika ihop med flera grannar. Sedan blev det räklunch och så småningom kom vi iväg och seglade i låg fart mot Ellös dit vi kom vid 17:tiden. Givetvis för sent så det var redan fullt i hamnen men jag lägger mig på utsidan av piren vid toatömnigen med hakva båten förtöjd. Så småningom kommer även Kvast-Hilda och lägger sig utanpå mig och en stor motorbåt tillhörande Yngve som visar sig vara varvsägare och ställer ut Sagabåtar här som han är generalagent för. Han startade sitt varv, Carlanders båtvarv i Munkedal, 1947 och bygger träbåtar typ jullar och snipor på beställning samt vinterförvarar ca 140 båtar och hans hamn rymmer ett 90-tal båtar.

21/8 Går en runda på mäsan, det tar sin tid eftersom ganska många vet vilken tripp vi gjort och vill veta hur vi haft det. Får också tips på hur jag skall få igång den trasiga plottern vilket misslyckas. Kanonväder idag igen.  

22/8/ Gå upp till mässan och lämnar den trasiga plottern. Det innebär att jag inte kanse andra båtar på AIS:en men de ser tydligen mig. Jag går sedan in till Henån, kortaste dagsetappen hittills så jag stannar och tar årets första bad på vägen. När jag håller på och förtöja dyker plötsligt dottern Lena med Johan upp på kajen. Kul. Vi tittar på båtar en stund innan vi äter middag och sedan sitter i båten och småpratar hela kvällen.

23/8 Gästerna åker hem efter frukost. Peter Wintzer som jag seglade ihop med en tid i Medelhavet kommer på besök, kul! Efter lunch seglar jag vidare in mot Udevalla och sedan ner mot Stenungsund. Mycket längre än jag trodde med vindar som vrider åt alla håll. Ett evigt skotande från allt till läns och kryss. Det är jobbigt med allt skotande och flyttande av skotpunkter. Passerar Marstrand för motor och sedann Albrektssons kanal varefter jag letar ankringsplats. Hade tänkt hitta en Kryssarklubbsboj men jag har ingen koll på var de finns så det blir eget ankare i en egen vik. (Pos:57`51,30N 11`39,76E) Problemet är att det fina vädret verkar vara slut och det finns risk för åska. Om det blir så med mycket vind hoppas jag att jag vaknar om jag driver innan jag träffar bergen.  

24/8 Bara 4 månader till julafton! Natten klarades av utan bekymmer så det blev fin segling så fort ankaret kommit upp. När jag skulle in i fartygsleden mot Göteborg kom det första skyfallet så sikten försvann. Jag har sedan haft ett antal åskskurar så jag har ibland dragit ner på hastigheten eftersom sikten varit obefintlig. Regnet har gjort att det tydligen är gott om vatten i Vänern, jag har aldrig tidigare haft så hård motström uppför älven. Jag stannar i Lilla Edet efter en lång dag. 

25/8 Regn och åter regn. Inte kul när man skall slussa, jag vill inte ha sittbrunnstältet uppe när jag är ensam och måste klättra omkring med linor och dessutom precisionsköra med regn på fönstren. Mycket väntan vid broar men får slussa direkt helt ensam. Stannar för dagen i Vänersborgs norra hamn där Kvast-Hilda och Odelfina redan ligger. 

26/8 Får en fin segling till Spikens fiskeläge. Borde kanske fortsatt till Sjötorp eftersom det skall bli skitväder imorgon med mycket vind, regn och åska, men känner mig lite sliten. Försöker vila och gör lite småfix inför kanalresan.  

27/8 Får en häftig segling i ett riktigt regnväder. Det regnar så mycket att radarn inte går att använda och sjön slås sönder och blir helt platt, t.o.m. svallet efter båten slås sönder. Häftigt att segla i 6-7 knop och det enda som tyder på att jag rör mig är instrumenten. Bara 50-100 m. sikt gör att det blir overkligt. Det hätigaste jag varit med om! Seglar till Sjötorp där det ligger ett gäng som skall slussa i morgon. En av båtarna har en nervös besättning. 

28/8 Börjar med att försöka få in de 3 båtar som varit med runt norden. Det misslyckas så en får backa ut och i byte får vi en kortare Catamaran från Domsand.Den är på väg hem från Medelhavet och har slussat tidigare så resten av dagen flyter på trots häftig sidvind. Som vanligt stopp i Töreboda. Det börjar kännas som hemma nu.

29/8 Vi startar som vi slutade, alla vill komma hem. På sjön Viken får vi kanonvind, har många gånger trott att den här gånger blir det bra, men den här gånger funkar det! 7,2- 7,8 kn.hela vägen! Häftigt, rekordtid till bron men sedan blir det lugnare. Slussar ner sista slussen i Forsvik där Kvast-Hilda blir mottagna med hurrarop. Passerar Karlsborg och tar en tur till Ombo där förhoppningsvis några kändisbåtar ligger. Tomt förutom några motorbåtar som fiskar kräftor som ligger där! I morgon blir det Vadstena!   

30/8 Får fin segling över Vättern. Förra gången lyckades jag hålla den utlovade tiden ganska exakt. Det blev så nu med tack vare minskade segel på slutet. Det var ingen stor mottagningskommite men de väsnades desto mera med luftdriven tuta och en massa smällare.

31/8 Nu skall båten plockas ur. Det lär bli några billaster med allt från vinterkläder till reservdelar som man normalt inte släpar på. Sedan har jag en småreparationer som skall göras. Autopiloten lät hemskt sista biten så den behöver en ny planetväxeel. Tur att den inte gav upp vid Tromsö elle ännu tidigare, utan den kan man knappast fixa mat eller gå på toa. Jag skall också bättra lite nåt på däck som börjat släppa så jag hoppas på torrt väder. Båten är nu till salu, blir den såld har jag andra äventyr som väntar. Jag har inte tänkt sluta segla!   

Runt Norden

[counter]

2/7 En ny småstökig natt men en fin morgon. Vi ser nästan inget levande förutom några enstaka sjöfåglar. Vi har inte sett en enda trålare sedan vi åkte hemifrån, bara några trollingfiskare på insjöarna. Finns det ingen fisk kvar i havet värd att ta upp? Vi kör motor 95 % av tiden, antingen blåser det mitt i näsan eller för lite, just nu 1 m/sek, böljorna är helt blanka och solen skiner. I eftermiddag har vi sett ett par trålare komma ut från Murmansk, skönt, då vet vi att det inte blir riktigt skitväder, de vet säkert. Vi har också haft sällskap av några 3-tåiga måsar och några stormfåglar ett par dygn som tävlar om att flyga närmast båten.

3/7 Midnatt, tyvärr med en del moln men vi kan tydligt se att solen inte är i närheten av horisonten utan högt över. Det är länge sedan det var mörkt nu. På morgonen börjar det regna och med 8,8+ i luften ryker det när vi andas. Vattnet har samma temperatur och inbjuder inte till bad. Vi hör konversation från en annan båt som gör att jag omgående kör gashandtaget på fullt. Det hjälper inte mycket, efter en ½-timme har vi skiten på oss. Det blir 3 t. i motström och tuff vind innan vi når Vardö i Norge. Lyckas efter lite strul förtöja långsides mot vinden och efter en stund kommer Hurtigrutten in med den häftigaste signal jag hört. Vi firar ankomsten ihop med Kvast-Hilda från Carlsborg med Rysk Champagne och lite annat. Vi lär vara 3 Vätternbåtar här uppe i år. I kväll har vi landström så i morgon är det storstädning som gäller.

4/7 Sovit gott är väl bara förnamnet. Ändå känner man sig seg och långt ifrån pigg. Städar båten vilket verkligen behövdes, fattar inte varifrån allt damm kommer. Gråväder och bara 8+ inbjuder inte till någon utforskning av ön. Det finns en vägtunnel till fastlandet som var Norges första. Här finns ett hotell och massor av trålare. En av dessa har redan fiskat årets kvot på 300 ton och skall nu läggas upp för året. Det är inte konstigt att fisk är dyrt om de kan jobba halva året och leva på det. Det borde räcka med halva flottan och de finge då fiska fritt. Vi går till byns hotell för middag. Jag väljer valbiff som huvudrätt, jättegott med lite extra kryddor, och som efterrätt hjortronsoppa, perfekt. Priserna är lite högre än i Ryssland, ungefär 10 ggr. men det är bara att ta seden dit man kommer. Min middag kostade 475: - S/kr. Tillbaka i båten går elvärmaren men räcker inte så dieselvärmaren som är termostardstyrd går för fullt. Bara 6+ ute. 

5/7 Vaknar till smatter på taket. Det är en riktig hagelskur och bara 4+ ute men när den passerat får vi regnskurar och temperaturen stiger ett par grader. Tyvärr verkar det som om vi blir liggande här några dagar till. Det skall komma mycket vind i morgon. Jag skulle vilja komma till Tromsö så fort som möjligt men det är långt dit runt Nordkap och där vill vi ha hyfsat väder. Idag har vi sett oss om i den 1000-åriga fiskebyn. Det finns ett fort här med kanoner tillverkade i Finspång och Stavsjö. Det finns också en speciell byggnad tillverkad av något kraftigt dukmaterial till minne av de 91 st.som brändes som häxor här på 1600-talet. Alla har en särskild minnestavla där det står vad de gjort sig skyldiga till och de har ett litet fönster med en lampa i. Det var lätt att komma i onåd på den tiden! Efter domen bands händer och fötter och sedan kastades man i havet. Flöt man upp var man häxa och skulle brännas på bål, överlevde gjorde ingen.

6/7 Sitter och väntar på bättre väder som troligen inte kommer förrän onsdag. Här finns inte mycket mer att se. Byn består av 2000 invånare varav högst 5 är ute i taget. Befolkningen har halverats de sista åren och jag har full förståelse. Vinter här måste vara outhärdligt.

7/7 Fortfarande inblåsta men vi går till affären för bunkring. Svindyrt, det blev inte tungt att bära hem för 1,000:- Prognosen säger att i natt skall nordvinden äntligen ge sig så vi planerar att tanka i morgon bitti när macken öppnar och sedan dra mot nordväst. Hoppas sjön har hunnit lägga sig, just nu är våghöjden 3 m.

8/7 Vi tankar 307 liter, det var alltså bara 23 kvar och att fylla över från dunkarna i sjögången på väg hit hade nog varit omöjligt. Vi får kraftig dyning när vi kommer ut på havet, 3-4 m. höga men uppåt 100 m. långa så det är inget bra att ha sjösjukeanlag. Vi går till en hamn som heter Berlevåg som är försedd med dubbla pirarmar. Vid den inre passerar jag en prick på fel sida. den finns inte i något av våra sjökort och det står 10 m djup på ett av dessa. Det är riktigt fel och vi hamnar i en hög med stenar. Det tar nog minst 5 min. att komma loss och ett tag trodde jag att vi var fast. Skit också, jag som lagt ett antal timmar under vintern på att spackla köl och roder. Av övriga 3 båtar gick ytterligare 2 fel men missade stenhögen.

9/7 Vi gör en låååång dag och avverkar 80 M på ett ibland upprört hav men vind och vågor var med så det går ganska bra. Vi har kommit till Honningsvåg och tänker stanna en dag. Det märks att vi kommit till ett högprisland. I går åt jag en hamburgare och en öl för 275 N/kr. Att åka buss upp till Nordkap kostar 590 N/kr för 3 ¼ timme, turistfälla?   Jag har varit på Vinmonopolet och alla priser där är ungefär dubbelt mot i Sverige. Vilken dag det blev! Bussturen var häftig upp på ön som heter Mageröj eftersom inget mer än gräs och hjorton växer här, inga buskar eller träd. Massor att se uppe på udden med ljusgrotta, intressant 3-d film, massor av historia och mycket annat. Men det är trots allt en turistfälla, t.o.m. jag gick och köpte en tröja som jag i och för sig behövde. I kväll har jag ensam gått på restaurang och ätit kungskrabba, de andra tyckte det var för dyrt och satt och sög på ramarna i sina båtar. Det kostade 520 N/kr med ett glas vin, för 400 gr. krabba och var värt vartenda öre. Mätt och lycklig!

11/7 Vi går norr ut för att runda Nordkap som de flesta tror är Europas nordligaste udde, vilket är fel. Det är Knivskellodden lite väster ut och 1,2 M norr ut. Vi rundar bägge uddarna och vänder söder ut, d.v.s. hemåt. Nu hoppas vi på varmare väder, jag minns inte när vi hade över 10+ varken i vattnet eller luften. Det är många fjordar och sund söder ut som skall passeras och vi ligger nu i den första, Havöysund. Här blir det rejält strömt med upp emot 8 knop. Det innebär att vid fel tillfälle kommer vi inte igenom, så det gäller att ha lite koll på tidvattnet. Eftersom det är lördag firar vi med dyr whisky till grillningen. Här är vattnet fantastiskt klart så vi tittar på fiskarna som i ett akvarium.

12/7 Lugn dag på havet och vi stävar mot sydväst. Vi kommer till världens nordligaste stad Hammerfest. Här finns en del modern bebyggelse och en jättestor hamn. Kyrkan är häftigt formgiven. Idag har temperaturen vid 2 tillfällen gått över 10+ grader, det har inte hänt sedan Arkhangelsk. På kvällen blir det dyr pizza, 300:- med en öl. Det är dyrt att bli mätt i Norge.

13/7 Janne bunkrar och jag kollar över båten. Kommer iväg 08:30 i fint väder. Vi ser många Lunnefåglar och ett fantastiskt landskap med mycket snö på fjällsidorna. Senare ser vi öar som är beväxta med buskar vilket vi inte sett sedan Arkhangelsk. Landskapet är otroligt vackert, det är som ett vykort vi passerar genom, dessutom medvind och sol. Svårt att önska sig något bättre. Vi kommer till Seglvik efter 60 M och 10 timmar. (Pos 70,12`45N 21,12`77E) I Honningsvåg såg vi den första fritidsbåten, i Hammerfest låg det 4-5 st, och idag har vi sett den första Svenska, den ligger för ankare i viken bredvid.

14/7 Vaknar i den helt vindstilla hamnen i strålande sol. Vi tar ner tältet och tror på en skön dag. Efter någon timme ökar vinden från havet och det blir riktigt kallt men fin segling. Vi gör under några timmar stadigt över 7 knop och bara gapar när vi ser de snötäckta fjällen runt omkring som ibland täcks av bomullsliknande moln halvvägs upp. Ett helt fantastiskt scenario! Vi funderar över människorna som bor i husen som ligger utspridda på öarna, hur försörjer de sig? Vi tycker ju nu att det är jättefint men hur klarar man vintrarna när det är kolsvart i flera månader? Det går ju att förflytta sig med båt eftersom vattnet aldrig fryser men vart ska man åka, det är ju skitlångt till närmaste stad och det är dåligt med bilvägar, ja vägar finns men det är långt att åka eftersom de följer strandlinjerna. I kväll har vi kommit till Tromsö och ligger i hamnen söder om bron och mitt i centrum. Här har de fattat att det går att ta betalt, 275 N/kr per natt, Vi blir nog kvar 2 nätter eftersom Kvast-Hilda och jag seglat ifrån de andra så de kommer hit först i morgon.

15/7 Jag och Toivo tar bussen bort till fjällhissen som tar oss 420 m. upp på fjället. Häftigt men inget för de höjdrädda. Utsikten över Tromsö och fjällen bakom är otrolig och jag lyckas ta ett foto av ett SAS-plan som skall landa där ovanifrån! Staden är jättefin men delar av den nya bebyggelsen är lite osmaklig. Vi går på fin fiskrestaurang i hamnen och får riktigt bra mat, kanske lite dyr men det är svårt att avstå kungskrabban. Det är lite av avskedsmiddag eftersom Janne som varit med mig, och Andreij och Sven som varit på Orion tar bussen hem i morgon bitti.

16/7 Iväg kl 06:00 ihop med Kvast-Hilda. Målet är Harstad 81,2M bort så det gäller att hålla så hög fart som möjligt. Nu när jag är ensam ombord gäller det att planera det mesta. Där farleden är trång måste jag vara uppe och kan t.ex. inte gå på toa eller laga mat. Det första tar sin tid när man har en stor flytoverall på sig men den är varm och skön. Vi behöver ta långa etapper med nästan 1500 M kvar tills vi är hemma. Vi vill ju kunna stanna och se oss om och inte bara transportera båt. Naturen är här mycket ”tamare” med gröna kullar som ofta är bebyggda nära vattnet och de snöklädda fjällen i bakgrunden. Det är också gott om fiskodlingar. Har sett vad jag tror är en liten späckhuggare nära båten och många lunnefåglar. Framme efter 14 t. på ett snällt hav. 

17/7 Småfixar och vilar samt planerar för fortsättningen. Har gjort 3 olika rutter och vi får se vilken vi följer. Vi är sugna på att gå ut i Lofoten för att titta på valar och späckhuggare på nära håll. Handlar 3 6-pack öl och en limpa för 540 N/kr. Bestämt oss för den mellersta rutten som först går till Boeroeya för natthamn, vi har 60M dit. 

18/7 Kanonväder! Sol och vindstilla som under dagen ändras till växlande 1-4 m/sek och gör att seglingen får bytas mot motorgång. Det är behagligt i fjordarna utan några vågor. Mycket att titta på med mängder av små gårdar och hus nära vattnet med böljande kullar bakom. Grönt och vackert och det luktar nyslaget hö. Vi är på väg ut i Lofoten och börjar se en karg natur med mycket snö på topparna. Har suttit hela dagen i t-shirt, det var länge sedan. Vi ser flera fritidsbåtar. Vi tar kväll i Stokmarknes.

19/7 Ny fin morgon utan vind. Varmt och skönt. Termosen jag köpte på Intersport i Harstad är varm utanpå och kall invändigt. Skräp! Vi är nu i Lofoten och går genom Raftsundet som lär vara Norges häftigaste vad gäller både ström och häftiga vyer. Vi får medström på över 4 knop som mest. Vi går igenom det trånga Svartsundet och in i Trollfjorden som är en återvändsgränd 1,3 M djup. Hit går turistbåtar så vi är inte ensamma. Längst in ligger en kraftstation som får vatten uppifrån berget som på ena sidan är över 900 m. högt. Vi fortsätter i regn till Svolvar som är Norges Marstrand, men ändå inte.

20/7 Avgår kl 06:00 i regn och riktigt tråkig havssjö som har haft från Island på sig att växa. Vi tar efter halva dagen en inomskärsled som gör det lite bekvämare men det gäller att vara med i navigationen i de smalaste delarna med bara decimeterdjupt 5-10 m. från båten. Allt går bra och vi kommer till Bodö på kvällen. Tyvärr har vi inte fått se de stora djuren i havet som vi letat efter. För er som vill läsa mera om Ryssland kan jag rekommendera "syjohanna.se" där Sven skriver om sina upplevelser.  

21/7 Vi har nu sedan ett par veckor lämnat midnattsolen men det är fortfarande dagsljus hela nätterna. Vi tycker att vi kommit långt söder ut men vi har en bra bit kvar till polcirkeln och ca. 1200 M hem. Idag har vi +12 i luften och halvklart. Går och klipper mig till det facila priset av 430 N/kr. Provianterar en del men det är gruvligt dyrt. Hörde på radion att 1 liter öl på festivalerna här kostar nästan 200 N/kr. I morgon är det meningen att vi skall ankra nedanför Svartisen där den rinner ut i havet. Vi missar Saltströmmen som är världens starkaste tidvattenström men man kan inte få allt. Till lunch idag blev det färska jordgubbar, de är färdiga här nu, och i kväll blev det en hamburgare med en mellanstor öl för 327 N/kr.

22/7 Upp för att väcka tuppen och tanka. Kommer iväg 06:15 och får 1 timmes fin segling på ett snällt hav innan vinden lägger sig och det blir som en spegel. Varmt, 17+, är högst i Norge hittills. Vi går genom några trånga vikar in till Holandsfjorden och Svartisen som är en gökel. Vi får en plats på bryggan nedanför. (Pos.66´42,59N 13´42,51E) När solen försvinner blir den vita isen ljusblå. Jättehäftigt! Sitter och tittar på 7 st. havsörnar som svävar på jakt efter byte. Här finns också flugor som vi varit befriade ifrån väldigt länge. Det innebär väl troligen att vi får se småfåglar snart.  

23/7 Regn i natt och den första med halvmörker. Går iväg före kl 6 i regn och dis som lättar efter någon timme. Den utlovade N-vinden blir givetvis SV, det är ju dit vi ska. Vid 10:30-tiden passerar vi polcirkelmonumentet. Vi går vidare och hittar en plats i stadshamnen i Sandnes (Pos:66´01,33N 12´37,69E) efter lite stök. Jag fixar enkelt en plats men Kvast-Hilda är 4 m. längre så vi får lägga henne med halva båten vid bryggan och resten får sticka ut. Jag tror att Toivo tycker om att vara utstickare. 

24/7 Bara 5 mån. kvar till julafton! Får regn nästan hela dagen. Går och handlar lite före avgång. Helt vindstilla. Vi har legat i stadshamnen som vanligt men här finns en stor marina så här är det lite båtliv. Kommer till Brönnöysund där 4 båtar lyckats med bedriften att ta 7 st. platser. Det går om man förtöjer med 9-10m. mellanrum. Norrmän är nog inte vana vid att det är trångt i hamnarna.   

25/7 Idag har naturen förändrats helt. De höga fjällen saknas och här finns bara massor av bergiga öar. Det är gott om små fiskelägen och gårdar och liknar svenska västkusten. Det finns stora fiskodlingar lite varstans vilket det har gjort nästan sedan Nordkap. Det har varit en fin dag på havet med sol men vindfattigt så det är som vanligt motorgång som gäller. Vi kommer till Rörvik (Pos: 64´51,65N 11´13,73E) och här kommer vi nog att stanna ett par dagar. Vi behöver tvätta och sanera båtarna och dessutom skall vädret bli otjänligt för färd söder ut.

26/7 Vilodag kallas det när man tvättar och städar. Vi har nu mindre 1000 M kvar hem, det känns inte så långt, men jag vet hur jäkligt det kan vara att ta sig bara 10 M om man har otur med ström och vind. Det kan ta 3 tim. Vi hoppas slippa sådant. Efter tvätt av kläder och sängkläder, dammsuga och torka inne blev det till sist skepparens tur att duscha. Fartyget hotade annars med att han skulle få sova i sittbrunnen och där är det kallt nattetid. I kväll regnar det så att det blir rent från salt utomhus också.

27/7 Vi ligger kvar ytterligare en dag. Vi har två överfarter över öppet hav framför oss och därute blåser det "liten kuling", på svenska "hård bris", från fel håll. Det skall lugna sig i morgon och vinden vrida med. Sjögången lär ju vara kvar så det är bäst att förbereda det som går, mat t.ex. Det gäller också att komma ihåg att stänga alla ventiler, det är inget kul att komma ner på toaletten och allt är genomblött av saltvatten. Det har hänt mer än en gång... 

28/7 Nu kliar hamnlopporna nåt hemskt. Solen har visat sig och vinden har avtagit och skall t.o.m. vrida på nord, så i morgon drar vi vidare. På hustaken här är det många fågelbon. Jag trodde att det var trutar men jag har aldrig sett deras bon. Det visar sig att det är tretåig mås som bygger så. Det kan nog inte finnas plats för mer än ett ägg i varje bo. Kanonkväll med grill i sittbrunnen, det var länge sedan!

29/7 Äntligen! Ut på fjorden som ligger blank. Efter ett tag kommer vi ut på Follahavet som är känt för att vara elakt med massor av skär och får gammal dyning på 2-2,5 m. Lite vind så det rullar och smäller i mast segel. Så småningom ökar vinden när vi kommer in bland en massa bergöar. Det gäller att se upp, graniten är hård. Efter 3 försök hittar vi en bra hamn i Stocksund, den södra hamnen är jättefin. (Pos: 64´02,37N 10´03,65E)

30/7 Får en lång regnig dag på havet som börjar utan vind men så småningom blir det 10-12 m/sek från rätt håll. Äntligen har jag kunnat stänga av motorn och ändå haft bra fart. Seglar med ett snitt på över 6 kn. och sitter och passar radarn bland grynnorna. När vi kommer in i Trondheimsfjorden försvinner sjögången men vi får motström på nästan 2 kn. Det här med ström är inte enkelt att lära sig. Här är det så att trots att fjorden är 100 M lång och skall tömmas på 2.5 m vatten för att sedan fyllas igen var 6:e timme så vänder strömmen mitt emellan hög och lågvatten. Jag är väl ovanligt trög i huvudet men om vattnet skall sjunka borde det rinna ut och sedan vända in vid lågvatten. Det är 33 M in i fjorden till Trondheim, alltså en 3:djedel av fjordens djup. Långt så det räcker! Det här är ju Nidaros där vikingarna utgick ifrån en gång i tiden och var ju lite av nordens huvudstad då.

31/7 Vi går till Nidarosdomen som visar sig vara stängd för någon form av filminspelning men de öppnar en timme medan de medverkande har lunch. Det är världens nordligaste gotiska katedral byggd över Olav den heliges grav påbörjad år 1070 och tog ca 230 år att bygga. Han var vikingakung och kristnade Norge. Vid Erkebispegården bredvid pågår någon sorts vikingamarknad liknande medeltidsveckan i Visby. I stan pågår också en matmarknad med massor av tält och olika stånd där det mesta finns att köpa och det är massor av folk som trängs. Tyvärr glömde jag min kamera i båten men jag använde telefonen och hoppas kunna lägga över bilderna så småningom. Nu önskar vi lagom mycket ostlig vind tills i morgon. Går på restaurangen Lille Skansen i hamnen och får en bra middag till rimliga pengar samt ett mycket trevligt bemötande av personalen.      

  

 

      

  

Ryssland, ett land i förändring.

1/6 I marinan ser man att det finns många här som har gott om pengar och behov av att visa det. Det är massor av lyxbilar och helikoptrar. Vi har bunkrat en del idag eftersom vi skall ut där vi tror att det är mindre civiliserat. I natt får vi lots ombord som skall följa oss uppför strömmen under ett antal broar. Vi skall vara vid den första kl 02:00. 

2/6 Vi får en lots ombord kl 01:00 som bestämmer hur vi skall köra. Häftigt att passera genom den upplysta enorma staden!  Efter 2,5 tim. går han av och vi kör vidare fram till den 12:e bron som inte öppnar förrän 13:30 så vi ankrar och försöker sova några timmar. Vi både mötte och blev omkörda av andra fartyg. Framme vid bron ser vi att det går att passera utanför den öppningsbara delen med mast upp till 17,6 m. så det gör vi, ibland är det bra med liten båt. Det innebär att vi kommer fram till Slisselburg eller Nöteborg som det kallas långt före alla andra. En häftig fästning byggd av svenskar på 1300-talet men historien är lång. Eskadern hade via telefon blivit avvisad av chefen här som sitter i S:t Petersburg, men man skall inte fråga så mycket, utan jag pratade med händer och fötter med vakterna och får stanna över natten. Efter en stund anländer båtarna Tinto och Jennifer och vi lyckas ordna en privat visning långt efter stängning, där vi får se massor som normalt inte visas. Vi betalar ca 35: -/pers till vakterna. Borgen har aldrig blivit intagen trots att tyskarna belägrade och bombade den under 3 år. Bl.a. finns en massgrav där vi svenskar begravt 700 ryssar vi tagit livet av. Vi fick också se flera olika fängelsehålor där många kändisar suttit. Det är nog tur att inte väggar kan tala!   

3/6 Drar vidare mot norr. Tuff segling med 20 m/sek i byarna hela dagen men eftersom det inte är kappsegling och grejerna skall hålla länge har vi väldigt lite segel uppe. Alla har inte gjort så utan en båt har seglat sönder rullmasten och en annan har seglat bort kilgummina i rufftaket. Det sista går ju att fixa men det första är värre. Vi ankrar i en vik på Pos: 60´34,16N 30´41,15E och här ligger vi ganska bra. Trötta efter middagen. I morgon är det meningen att vi skall till en ö som heter Konevits men där finns ingen hamn utan bara en oskyddad pir och troligen får vi lika mycket vind igen så vi kanske måste hoppa över det besöket. Myndigheterna håller hela tiden koll på vad vi gör så allt måste rapporteras.

4/6 Efter en blåsig natt drar vi redan klockan 7 mot Konevits där vi tyvärr inte lyckas förtöja p.g.a. vind och vågor. Där finns bara en gammal oskyddad träbrygga. Lyckas få lite avståndsbilder på klostret. Vi fortsätter direkt mot Valamo, med häftiga temperaturväxlingar. När vi i förrgår gick ut på sjön badade några ungar i det 14-gradiga vattnet men idag föll temperaturen till 6,2+ i luften och 2,6+ i vattnet! Efter flera riktiga regnskurar får vi en fin insegling bland stenarna. Kloster på båda sidorna av infarten som lyser i solen. Det skall bli en intressant morgondag och vi hoppas på lite värme.

5/6 Vi besöker det närmaste klostret som nästan är en liten stad med ett gammalt hotell som förr rymde 1000 personer och nu mycket annat, b.la. en skola med 14 elever och 7 lärare! Själva kyrkan är otrolig med fantastiska målningar utförda av munkar under överinseende av 2 konstnärer. De ser nästan ut som fotografier och finns i mängder. Dessutom måste det vara åtskilliga kilo guld i förgyllningarna. Det mesta är nyligen restaurerat eftersom byggnaderna användes till helt andra ändamål t.ex. lagerbyggnader under en tid så att en del gamla väggmålningar blev förstörda. Det mesta av värde försvann när finnarna blev utkastade 1940 och återuppbyggnaden startade 1989. Därefter tog vi bussen 5 kilometer till det som kallas "nya Jerusalem" på sydvästra delen av huvudön. Där lägger de stora hotellbåtarna till som kommer hit. Det är ett antal munkar som kommit från Jerusalem och har döpt allt runt omkring till namn som Gennesaret, Jordanfloden, Golanhöjden och så vidare. Det är små kloster men väldigt fina. Det mesta är byggt i tegel och här finns mycket guld. På de 13 öarna bor totalt ca 300 varav 150 munkar.

6/6 Lång segling, 85 M, med lite vind och motorstöttning hela dagen. Det gäller att hålla farten uppe om man skall hinna långt. I morse hade vi 7+ i luften och 2,6+ i vattnet i norra Ladoga där det är ett par hundra meter djupt. Tillbaka i södra delen och inne på floden Svir har vi 17+ i luften och nästan 18+ i vattnet så de tuffaste badar efter att vi ankrat. Vi började före 5 i morse och var framme kl. 20 så det är tuffa dagar. Vi är glada för vårt sittbrunnstält som gör att vi har drägligt klimat ombord.

7/6 Iväg kl.7 till första bron som inte fungerade. Det är en stor landsvägsbro och efter 3,5 tim. väntan öppnas bron manuellt! Därefter blir det 1 uppsluss, ca 15 m, stor nog att rymma riktiga farttyg. Någon i sällskapet ifrågasätter min kunskap som skeppare innan vi går in i slussen. Nu har jag sett 2 av hans tilläggningar varav den i slussen höll på att sluta riktigt illa med en i besättningen mellan båten och slussväggen! Jag skall försöka hålla mig en bit ifrån honom för att undvika skador. Det är som vanligt, de som försöker lära oss andra kan oftast minst. Vinden har varit jobbig med byar på nära 20 m/sek hela dagen, så vi har ibland seglat med förseglet. Svårt med motström och medvind gör att vågorna blir stora. Törs inte tänka på hur det varit att gå åt andra hållet! Efter slussen på kvällen hittar vi en bra ankarvik där också vinden lägger sig samtidigt med oss.

8/6 Ytterligare en lång dag genom skogen. Det är otroligt glest befolkat här. Det finns bara 3 ställen där man kan ta sig över floden med bil på 22,3 mil. Vi ser några hus ibland och passerar några små byar. Skogen verkar ingen bry sig om trots att vi möter en del fartyg lastade med massaved. Den ligger lös på däck så det är inte underligt att vi ser en del sjunktimmer utmed farleden.  En järnvägsbro och en sluss upp på 14,5 m passeras. Motströmmen håller sig för det mesta runt 1 knop.

9/6 En kort tur på 18 M för oss till Voznesente och yacht klubben där. Marina är fel uttryck, det är en brygga fäst på ett sjunket vrak och det är grunt omkring. 2 båtar får plats vid bryggan och en ligger med fören emot, sedan får vi andra ankra utanför eftersom de tror att bryggan ger med sig om det börjar blåsa hårt. Ok. vi tar jollen in och färjan över till det som kallas stad, och i mina ögon är en glest befolkad by. Affärerna saknar skyltfönster så man får gå in och kolla vad som erbjuds. Det finns några nyare hyreshus annars är det gamla, ofta stora trähus som gäller, men de flesta verkar helt öde. Här behövs inga farthinder som hemma, gatorna har naturliga sådana och bara huvudgatan är asfalterad! Det känns som vi kommit 100 år bakåt i tiden. På kvällen får vi basta i en fin anläggning, bättre än hemma. Det behövs efter 5 veckor i båten...

10/6 Vi seglar norr ut i det nu kalla vattnet i Onega, bara 7-8 +. Det är 75 M till Petrazovodsk (Pos: 61´46,82N 34´25,01E) som är huvudstad i Karelen, där vi lyckas ta oss in mellan grynnorna till en kaj som består av sänkta pråmar. Det är ju ett smidigt sätt att fixa en hamn, istället för att skrota pråmarna sänker man dom där det är lagom djupt och plötsligt har man en hamn. Gör man så hemma är det nog fängelse som väntar. Vi ligger vid ett varv där det byggs träskepp i gammal stil som seglas eller ros. Det är också ett av de större skrotupplag jag sett. Här har man nog ingen aning om vad miljöförstöring innebär.

11/6 Tittar runt på mängder av vrak och några stycken fina träskepp. Vi väntar på dieselbilen som skulle komma kl 9, sedan 10, och kl 12 får vi beskedet att den kommer kanske i kväll. Det är synd att spilla bort dagar på att vänta istället för att göra något intressant så vi tar bussen till centrum som är långt bort. Vi bunkrar och hoppas att det räcker minst 2 veckor. 2 ryska TV-kanaler kommer hit och gör reportage under eftermiddagen. Kl 19 i kväll kommer tankbilen och vi köper 130 l. till det facila priset av 5,50:-/lit. Vi får en bastu på kvällen och dessutom har Kvast-Hilda köpt en stor låda småfisk som grillas. Jättetrevligt! Vi ligger kvar en dag mer än tänkt eftersom den första gick åt till väntan.

12/6 Idag skall vi se oss omkring och i kväll gå på gemensam middag.

13/6 Vi seglar först söderut för att runda några öar innan vi kan gå mot nordväst in i skärgården. Leden ser trång ut i sjökortet men är lätt att hitta med hjälp av ensmärken. Problemet är de snabbgående bärplansbåtarna som trots 16 knop hastighetsbegränsning kör 30-32 knop. Vid ett möte trängde en sig på fel sida mellan mig och en prick trots att det var massor av utrymme på rätt sida. Det finns ett bra ordspråk: ”Starta inte ett krig du inte kan vinna” även om man vet att man har rätt. Ryska kaptener har dåligt rykte och nu vet jag varför! Vi är nu på Kizhti, världsarv, berömt för kyrkor byggda i trä med otroliga kupoler. Skall bli intressant att se på byggnaderna från 1700-talet i morgon. (Pos: 62´04,45N 35´13,16E) Har tidigare konstaterat att de inte har digital-tv men här ute har de inte ens färg-tv vilket jag tror att vi fick i Sverige i slutet av 50-talet!

14/6 Får en 2-timmars rundvandring i både kyrkorna och bondgårdarna. Dels är det sommarkyrkan som har 22 kupoler, vinterkyrkans 9 och klocktornets enda. De är alla belagda med små skivor av asp som hugges ut för hand ur en stock. Något av talen är fel eftersom det skall vara 33 kupoler, ett för varje år Jesus levde enligt guiden. Intressant var att besöka de gamla bondehusen som var mycket speciellt byggda med ett särskilt gästrum och ett speciellt rum där fru och barn bodde vintertid när mannen var i stan och jobbade. På sommaren bodde man en våning upp med särskilda utrymmen för samovar och köksattiraljer. Där fanns även snickarbod och magasin och husen är riktigt stora. Vi seglade sedan 40 M. upp mot sjöns norra del där vi ankrade. Meningen var att hitta in i en lagun men jag fastnade på en sandbank så ingen annan vågade försöka utan vi ligger ganska oskyddat på Pos: 62´33,40N 35´32,92E men det är bara 4 m. djupt och sandbotten så vi ligger nog säkert. Vid kvällens matlagning blev det en överraskning. Jag hade tänkt grilla kött som vi köpte fryst. När det tinat visade det sig vara njure som nu blivit fiskmat.        

15/6 Efter en gungig natt med dålig sömn drar vi norr ut igen. Vi passerar Belomorskkanalens mynning ca 1 M innan vi stannar för dagen i Povenets. Kort dagsetapp på bara 31 M. Vid första anblicken verkar här bara finnas en industrikaj men vi får se vad som bjuds. Gasten tar taxi till bastun men jag vaktar båten. Vid hans återkomst blir det en diskussion om rollerna ombord. Eftersom jag är ansvarig skeppare är jag ansvarig för alla beslut vilket inte alla har förstått. Det hela löser sig men det är inte bra med 2 kaptener på samma båt.

16/6 In i kanalen direkt på morgonen. Vi slussar upp 13 ggr. Totalt 72 m. sedan ner 2 ggr=8,80m. Och sedan en enkelsluss på 4,9m. Det går väldigt sakta och tyvärr är flytpollarna på ena sidan ur funktion eller bortmonterade så att vi måste ligga parvis. Det går bra om man samarbetar och hjälps åt med motorkörning i slussen för att minska draget i innerbåten. Ankrar på kvällen i en insjö på Lat 63´06,30N 34´56,43E efter att bara ha avverkat 19,6 M.

17/6 Lång dag genom en lång sjö, 52,3 M med trånga leder och farligt grunt. I går var det en som gick 3-4 meter utanför prickarna och fick dras loss bland stenarna. Vädret är riktigt skit, 8-9+ i luften, vinden är nästan i nosen 10-14 m/sek och häftiga regnskurar. Det är svårt att se utprickningen med pinnar tunna som kvastskaft och en och annan riktig boj. Vi sitter inomhus med tält över brunnen men det finns några fakirer i andra båtar som sitter ute. Vi är nu i en by som vi tror heter Nadvojinsky på Lat:63´51,85N 34´19,40E och här finns telefonnät. På vägen har inte ens radion fungerat, det är rena ödemarken.

18/6 Får en svarttaxi in till staden som är 5 km. bort men känns som 7. Vägen är minst sagt dålig. Efter bunkring envisas chauffören med att vi skall se stadens vattenfall, 2-3m högt! Vi betalar 500 rubel, ca 90 S:-/kr för resan där ett sönderskrapat underrede ingår. På em. skapas ett långbord med hjälp av gamla dörrar och som duk Kvast-hildas nya trasmattor, perfekt för att fira midsommar en dag för tidigt! Hittar man en kaj där alla kan förtöja och dessutom en dag med hyfsat väder gäller det att passa på. Efter sill och potatis blir vi nog som vanligt lite på lyset och den tänkta middagen senare på kvällen uteblir. Men den som spar han har. Sent får vi ombord en något berusad ryss som vi lyckas avhysa och som polisen senare hämtar.

19/6 Norr ut igen och efter 11 slussar ner 78,5 m ankrar vi för natten. (Pos:64´26,05N 34´30,02E) Det är långa tråkiga uppdämda sjöar som fungerar som kraftverksdammar och nästan obefolkat. Det som här kallas städer kallas hemma för landsbygd. Det verkar som om ingenting här underhålls förutom kanalen som renoveras. Allt annat, som hus och vägar, får förfalla tills de blir oanvändbara. Bilarna får massor av stryk och det måste vara nationalekonomisk katastrof med 30-40 cm djupa gropar överallt. Husen står tills de ramlar och nästan allt är grått och omålat. Många går klädda i kamouflagekläder. Kanalens slussar är inhägnade med stängsel och taggtråd och vakter med Kalasjnikov bevakar överallt. Undrar vad de är rädda för? Kanalen byggdes för att kunna få flottan ut ur Östersjön om Sverige-Danmarksvägen blev avstängd. Nu verkar det som om de höjer kajkanterna ca 1m. troligen för att kunna öka djupet som nu är lite över 4 m.

20/6 Fint väder med närmare 20+. Dagens slussar har inte blivit inhägnade ännu och här verkar folk mycket trevligare. De vinkar och hejar och försöker prata finska med oss. T.o.m. vakterna ser trevliga ut. Vi får vänta 1,5 t. på en broöppning efter de 3 nerslussarna idag på 16,4 m. Innan den fjärde slussen ner blir vi beordrade att förtöja vid en kaj för utklarering från kanalen som vi aldrig klarerat in i. Märkligt! Det är bara att finna sig och skriva i alla ryska dokument och ett par timmar senare är vi fria att gå vidare. Vi ligger dock kvar här i natt eftersom det blåser NO och det är som vanligt mitt i näsan och bara Jennifer går vidare. 1 sluss och en M kvar tills vi möter Vita havet och salt tidvatten. Det får bli i morgon och vi känner redan av kylan från havet. Kallt som fasen! Hoppas isbergen har smält!  

21/6 Årets längsta dag börjar med sista slussen ner till Vita havet, solen går upp 1:58 och ner 23:35. Vi tar oss 40 M norr ut till Solovetskiy öarna. Det är 14 granitöar och på den största finns en fästning som numera är kloster och klassat som världsarv. I morgon skall vi på visning. Vägen hit var kall, 9+ i vattnet vilket gjorde att vi hade rejäl dimma några timmar. Dessutom är det tidvatten och vi hade motström den första halvan.

22/6 Klarerar ut från ön trots att vi inte klarerat in. Vi tänker dock inte gå idag eftersom det blåser NV ca 10m/sek. Jag går på ett sjöfartsmuseum som visar sig vara riktigt intressant. Därefter på visning av klostret som är världsarv och har en helt otrolig historia. Två munkar kom hit 1429 och fick så småningom sällskap av flera. Utvecklingen gick fort framåt, man byggde 14 km kanaler som binder samman 243 sjöar vilket drev massor av industrier, kvarn, sågverk mm. totalt ca 40 st. Det var Rysslands rikaste och ägde all mark runt vita havet fram till 1920. Under tiden hade det blivit nerbränt en gång, varit belägrat under 6 år och byggts till med 1,200 m. stenmur 7 m tjock i botten. Det mesta är granit som sedan fogats ihop med tegel och murbruk och största stenen är 7 m. och väger 11 t. Som mest fanns här 60 st. helgon! 1920 stängdes klostret som då hade 600 munkar för att bli militär anläggning men 40 av dessa stannade kvar för att dö på helig mark. 1923 blev ön gulagfängelse och 40,000 fångar togs hit under 16 år för förvaring i 7 fängelser och straffarbete. De som inte fyllde sin kvot hamnade i fängelse nr 4 där tortyr förekom. Ett sätt var att binda fångarna nakna vid ett träd så att myggorna från sankmarken fick göra jobbet. Cellerna där var helt ouppvärmda så fångarna turades om att ligga på stengolvet med andra över sig. De som låg underst dog ofta så få kom härifrån. Från 1990 är det åter ett kloster och ca 100 munkar finns nu här. På hela ögruppen finns 74 kyrkor varav 19 st. innanför murarna. Nu är det väntans tider för att gå till Arkhangelsk för att klarera ut från Ryssland och med lite tur tvätta lite och kanske hitta el. så att vi kan dammsuga. Vi behöver också bunkra och tanka eftersom vi tror att det mesta är minst 50-100% dyrare i Norge. Hade räknat med att lämna den här rapporten den 22:a men tyvärr var nätet här trasigt och dessutom har vi fått en hint från lokalbefolkningen att vi skall få vind som är 20 m/sek från norr i 5 dygn. Det känns som en smärre katastrof. Hoppas de har rejält fel! Middagen på krogen var en liten fisk med pommes för 60: - inkl. öl.

23/6 Vi seglar ensamma vidare mot Arkhangelsk kl. 11 för att få medström av tidvattnet så länge som möjligt. 4 st gick i morse kl. 6 vilket var en felräkning. De övriga 2 skall gå i kväll kl.9 vilket också måste vara galet. I början var havet snällt men när medströmmen kom blev det riktigt gropigt. Det blir så när vind och ström möts men det går ju fort. I luften har vi 6,8+ och i vattnet 4,5. Det är vad watermakern tål, jag har aldrig sett så högt tryck tidigare och den producerar väldigt lite. På kvällen växer sjön till sig ordentligt med 3 m vågor mitt emot som vi måste över. Fy! Det håller på så halva natten men det blir en fin morgon med vindvrid till syd 5 m/sek och sjön lägger sig. Kl.4 har vi avverkat 100 M. och får bra medström. Framme kl 13:30 efter 157 M. 2 tim. snabbare än de som startade 5 t, tidigare i riktigt sommarväder dessutom. 

25/6 Sitter och försöker klura ut vilket väder som vi skall få den närmaste veckan. Det skall bli riktigt bläsigt under helgen. Frågan är om vi hinner innan det kommer eller måste ligga kvar minst 5 dagar. Svårt beslut eftersom vi inte kan hitta skydd före Vardö 4-5 dygn bort. 

26/6 Inseglingen hit till Arkhangelsk blev spektakulär. De papperssjökort jag hyrt som skulle täcka allt räckte ungefär halva infarten som är ca 30 M. Sista halvan fick vi förlita oss till ensmärken och en waypoint där marinan skulle ligga. Pos:64´34,04N 40´31,55E. I går fick vi en rundtur med buss. Det mesta här är hyfsat modernt mot det vi sett på vägen. Det finns t.o.m. några klippta gräsytor och gatorna är asfalterade men otroligt guppiga. Vi tog oss till en restaurang en halvmil bort men servicen var dålig. Alla andra hade ätit färdigt innan sista portionen kom. På hemvägen besökte vi en pub. Idag har jag lämnat tvätt på ett hotell i närheten och jag måste upp i masten för att kolla om jag kan hitta var en skruv skall sitta som ramlade ner på däck under sjögången på väg hit. Hoppas att den inte har ställt till något allvarligt.

27/6Idag blev det lunch på närbelägna hotellet, sallad, soppa och huvudrätt för 30:-. Under eftermiddagen hyrde vi bastun under ett par timmar för 60:- som delades. I kväll blev det taxi till centrum 5-6 km bort, under 25:- som delas, middag på restaurang för ca 140:- inkl öl, efterrätt och drink. Det är också så att staden firar något som kallas stadens dag på söndag så det är en del uppträdanden på gator och torg. Befolkningen i hela Arkhangelskområdet uppgår till ca 330,000 men det hade varit många flera om inte 170,000 hade gått åt under kriget 1941-45. Därför är det kvinnoöverskott här än i dag.

28/6 Fortfarande kvar och väntar på rätt vind. Bulten var inget stort problem utan lätt fixat.Eftermiddagen ägnas åt ett nytt besök i sta’n som firar årsdag. Massor av folk på gatorna som är avstängda för trafik. Världens största fullriggare har kommit hit, för att det skulle vara möjligt har man tagit ner en stor kraftledning! Uppträdanden och shower överallt så vi promenerar säkert uppåt en mil. Vi tar en buss tillbaka till ön där marinan ligger. Marina är väl egentligen fel, det är en seglarskola där ett hundratal ungdomar från 6-7-årsåldern lär sig segla jolle. De är riktigt duktiga. Vi går på samma krog som igår som ägs av Aserbadianer och är riktigt bra trots en fasad som får en mörkrädd att gå vidare, men de serverar bra mat och sonen i familjen, 16 år gammal, pratar en otrolig engelska med amerikansk brytning. Hans dröm är att komma till USA, lyckas inte han lyckas ingen! 

29/6 Försöker ordna utklarering, laga flera mäl mat, och allmänt småfix. Tyvärr har vi inte hittat landström sedan vi lämnade Sverige så det är riktigt skitigt i bäten. Hoppas kunna fixa det i Norge. Tyvärr blir det inte nägon segling till Svalbard av flera skäl men jag försöker hitta färja eller flyg från Vardö eller Tromsö. Är det någon som känner för att segla med utmed Norska kusten gär det bra eftersom den nuvarande gasten kliver av någonstans efter Nordklotten. Just nu ser det ut som om vi seglar i kväll och räknar med 4 dygn till Vardö. 

29/6 Äter affärslunch på hotellet bestående av sallad, soppa och huvudrätt för 30 S/kr. Skickar utklareringspapperen i förskott för att klareringen skall gå lite fortare. Vi började vid 10-tiden i morse med pappersexercisen och nu är klockan 20:30. Nu 20+ i vattnet och 24 i skuggan! Efter 1 ½ t. blir vi utsläppta efter att knarkhund varit ombord och alla läkemedel kontrollerats med hjälp av 6 personer. Får en fin kväll och efter en stund kommer fin undanvind. Den vrider efter ett par timmar till syd så farten ligger ofta över 7 kn.

30/6 Ytterligare ett par timmar senare har sommaren försvunnit och blivit kall höst med 10+ i luft och vatten och vinden kommer därifrån vi skall så vi hoppar upp och ner bland de korta branta vågorna i 4-5 knop. Under förmiddagen lägger det sig och det kommer lite sol under några timmar men kl. 16:30 startar någon fläkten, 10 m/sek och från vilket håll förstår väl alla. Vattnet är 6+ och luften 8 så det är lätt att hålla sig för skratt.

 

                  

Resa mot kylan.  

[counter]

1/5 Fortsätter med pappersexercisen för att få tillstånd för Svalbard. B.l.a. är EPIRB ett krav från sysslomannen. Om någon vill se kraven är det bara att Googla på Sysslomannen Svalbard, det är intressant läsning. Jag visste t.e.x. inte att befolkningen normalt inte lever hela livet där. Jag kanske förstår anledningen när vi varit där! Jag börjar också förstå lite av riskerna med att segla dit, det är massor av säkerhetsbestämmelser som vi måste följa. Ett problem är att hitta väderrapporter. Efter Belomorsk kan jag inte hitta några alls och vi har 3 st 5 dygn långa ben utan möjlighet att söka lä. Fortsätter leta...

3/5 Försöker fixera lattorna i storseglet. Hittar ett sätt som jag tror fungerar, i så fall är det konstigt att inte segelmakarna kommit på det. Syr också fast ett kardborrelås som gått upp i en söm. Har fixat ytterligare en reservdunk för diesel som passar i ett prång på däck. Det börjar kännas som klart för avfärd snart. Det är bara den där jäkla pappersexercisen!!!  

4/5 Skickat miljöavgift till Svalbard, ca 500:- och väntar nu på svarsmail om vi är välkomna. Tyvärr har en båt hoppat av idag så nu är vi bara 7. Hur många som skall med till Svalbard vet jag inte men troligen bara 1 eller 2. 

5/5 Massor av frågor från myndigheterna på Svalbard. Troligen räcker inte vår SAR-garanti på 100,000:-/pers.(SAR=Search And Rescue} Dessutom är troligen summan baserad på tiden från att vi lämnar nord-Norge tills vi är tillbaka. I så fall kommer jag att bli lite stökig, vi har all rätt att segla på internationellt vatten utan bankgaranti, så vi skall bara ha garanti för tiden på Svalbard och 12 Nm ut, inte tiden på väg. Har idag kallat in dottern Lena för hjälp med att scanna en del papper de kräver. Ska sluta vara så jäkla seriös!  Enklast hade varit att inte fråga utan bara segla dit, de hade ju inte haft laglig rätt att skicka iväg oss. Det hade sparat mycket pengar och massor av tid. Vet precis hur man hanterar sådana som försöker köra ut oss ur hamn eftersom det är ett lagbrott om det innebär fara för oss. Vi kan ju ha problem ombord som kan innebära fara enligt vårt sätt att se det... 

6/5 Äntligen på väg, dock utan nödvändiga dockument som pass och visum. Det kommer många jag känner som önskar oss lycka till på många ställen. Vi är Roland som vill lära sig att segla. Kul att många vet vad jag håller på med! Vi slussar ihop med 7 andra båtar och det går katastofalt sakta. Från Motala till Borensberg tar det över 4 timmar. Det är ungefär dubbelt mot normalt. Går det lika sakta i morgon får jag troligen någon form av utbrott! Vi har seglat undanvind hela vägen där det gått! Är nu inne på min 53:e kanalresa! 

7/5 Lite tuff resa på kanalen. I värsta fall hade vi 14/m sek från sidan och då är det hårt arbete att förtöja på lovartsidan. Det är ju enkelt att ta andra sidan men vi skall ju vidare och inte ligga kvar tills det mojnat! För övrigt har allt fungerat bra och vi fick en fin segling över Roxen. Fått en bra middag på kanalkrogen och mår allmänt bra. Behöver fylla på lite olika förråd i morgon i Söderköping.

8/5 Ett stopp i Söderköping blev nödvändigt. Gasten Roland hade tömt förråden. Nu är vi fulltankade och har gjort sista slussen och ligger i Mem.

9/5 Kanondag på havet! Varierande vindar, ibland bleke, men tjurig som man är väntar man på ny vind. På slutet onödigt mycket vind men klarblå himmel hela dagen. Roland åker hem så nu är jag ensam och ligger i Arkösund.

10/5 Ännu konstigare väder. Sol, regn, stiltje och lite för mycket vind. Ena stunden bar överkropp, nästa tröjor och regnställ. Är det här svensk sommar? Troligen är det här bara början på min sommar... Ligger vid Västra Stendörren på SXK-boj för natten.

11/5 Latmasken har slagit till! Idag blev det en kort men jättefin segling i fint väder till Trosa. Vän av ordning undrar nog vad jag har dit att göra, det bilr ju en omväg. Ett skäl är att det troligen blir skitväder. Jag flyr hellre än fäktar illa, jag är helt enkelt för lat för att ta en dust med naturen om jag inte måste. Ett annat är de eviga mailen, det är ett halvtidsjobb att besvara alla frågor, de flesta besvarade ett antal gånger tidigare. Tyvärr har det blivit så att vi är 2 ombord som kan klarera in i Ryssland den 26:e men den 3:dje först den 29:e. Det gör att vi missar 3 dagar i S:t Petersburg. Orsaken är ett datum i försäkringsbeviset. Trist men det är bara att följa beslutet. 

12/5 Dagen kan lätt sammanfattas: Slöar, småfixar, mailar och bunkrar. Mulet och trist. Kul att se att fler och fler läser men det är tunt med kommentarer. Snart 70,000 besök...

13/5 Regn och kuling! Värmaren går medan jag fixar småsaker. Tv-n har slutat fungera så jag kan inte se hockey. Letar fel men troligen har antennen gjort sitt. Fixar myggnät eftersom det ryktas om STORA myggor dit vi skall. Har satt nät i alla öppningar. Undrar om det duger med hönsnät? Har också som vanligt fått massor av mail om resan. Från Svalbard har jag fått frågan hur vi tänkt lösa vapenfrågan. Det är lag på att ha vapen mot isbjörn vilket vi inte har. Man skall ha skrämselmedel också. Vi har myggspray vilket nog inte är godkänt. Jag har dock fortfarande gott om piratmedel ombord så jag hoppas att det duger! Det är tydligen massor av drivis väster om Svalbard vilket beräknas vara kvar när vi kommer, därför är det särskilt noga med beväpning.

14/5 Kanonfin segling i växlande väder. Lite vind gör att 21 M tar 7 timmar, vad gör det, jag har gott om tid. I Nynäshamn hittar jag en bra långsidesplats, duschar och märker att bastun står på. Jätteskönt! Tillbaka i båten ser jag att Tinto IV ligger längre ut men verkar obemannad. De skall också med genom Ryssland. Där ser man hur liten världen är! Ni som är inne den 15:e, kolla om ni är nr 70,000, det skulle vara kul att veta vem det blir!

15/5 Vilken dag! Det börjar bra med halvvind 5-7 m/sek men ganska snart kommer regnmoln från land med byar på 12-15m/sek och däremellan 3-4 m/sek. Seglen rullas ut och in så armarna känns som lianer. Vid Dalarö får jag över 17 m/sek, hagel och 5,7+ innan jag drar in allt och startar motorn som sedan får gå ända till Wasahamnen där jag nu ligger och föröker tina upp kroppen. Trodde att man kan tina med hjälp av whisky men det verkar som även den fryser. Om det här är den globala uppvärmningen undrar jag hur det var innan och hur det skall bli på Svalbard! Kom just på att jag har det varmare i kylen än ute!!

16/5 Ligger kvar och småfixar hela dagen. På kvällen kommer Tommy, en gammal kompis, och vi går hem till honom innan vi går en barrunda på stan. Går tillbaka till båten i regn.

17/5 Det har regnat ett helt dygn nu. När jag gjorde en rutinkoll av motoroljan fick jag se att det stod vatten under motorn. Det smakade inte salt så det kommer nog ovanifrån. Har letat efter läckor överallt och misstänker att det kommer från något däcksavlopp. Har dock inte hittat vilket, några är inbyggda bakom paneler och omöjliga att se utan att demontera inredningen. Vem som blev nr. 70,000 fick jag inte veta. Värmen står på och jag kollar på hockey. 

18/5 Besvarar ett 20-tal mail och transfererar 500 Euro tlll Ryssland för att få broarna öppnade i S:t Petersburg. Det finns över 200 broar där men bara ett 50-tal som går att öppna. Har också fått ombord en besättningsman, Jan-Olov, vilket inte var enkelt. Taxin hittade inte hit utan släppte av honom nästan 1 km bort så vi har burit hans 62 kilo tunga packning hit. Hade det varit jag hade inte taxin fått betalt. Det är inte ok att skylla på språksvårigheter! 

19/5 Motorgång till Vaxholm för tankning, 1,800:- för 113 liter är ocker! Sedan fin segling ända till Furusund där regnet hann ifatt oss så vi gav oss efter att ha frusit färdigt för idag. Har idag fått tillstånd att gå till Svalbard med förbehåll. Vi har försäkring för 100,000N/kr/pers. vilket inte räcker utan vi kan bli personligt ansvariga för 25,000:-/pers ytterliggare om det blir fråga om räddningshjälp.

20/5 Puh! Vilken dag! Började med att ta oss hem till Runes brygga. Där kom jag ihåg att jag skulle hämtat lånade sjökort hos Hasse i Stockholm. Vi lånade Runes Golf och tog oss först till Norrtälje för att fixa några saker. Sedan vidare till Stockholm där vi köpte en extra länspump på Erlandsons Brygga innan vi fortsatte hem till Hasse i rusningstrafiken. Över 1,5 tim genom Stressholm! Väl där gick en bakfjäder av på bilen så den tog i gatan. Lyckades med domkraftens hjälp få bort eländet så att vi kunde fortsätta med en något sänkt Golf. Sedan en hamburgare och bunkring för många dagar i Norrtälje innan vi skumpade hem på småvgarna utan fjädring. Lång dag, hemma kl 22, ganska trötta. Nu är båten rejält fullpackad.

21/5 Börjar dagen med arbete. Monterar länspumpen efter en del krångel. Rune mönstrar på, sedan får vi en fin segling på 43 M till Åland och Rödhamn där jag var för nästan 20 år sedan. Ett fint ställe där vi är helt ensamma mot normalt ett 100-tal båtar men allt är än så länge stängt. Lat 59,59´12N 20,06´12E.

22/5 Div. diskussioner under gårdagen gjorde att jag kl. 03 beslutade att gå tillbaka till Sverige för att låta den gast som mönstrade på igår mönstra av. Bättre att ta beslutet nu än om några dagar eftersom jag som skeppare är ansvarig för avmönstrades hemresa. Tråkigt men thats life! På vägen har vi upptäckt att värmeväxlaren i motorn gått sönder igen. lödningen från i höstas har nog spruckit. Det innebär att kylvattenpumpen trycker in vatten i motorn som kommer ut i avluftningen och fyller båten med vatten. Dessutom visar det sig att den igår monterade länspumpen är trasig. Det finns en manuell sådan som inte heller fungerar. Så nu har vi beställt en värmeväxlare för nästan 20,000:- plus 2 länspumpar för 4,500:- som skall vara framme på måndag. Nu börjar det bli kris med tiden för inklarering i Ryssland. Vi mäste vara där på fredag morgon den 29:e och det är normalt 10-14 dagars segling dit. Det verkar bli dåligt med sömn ett tag framöver....

23/5 Skulle demontera värmeväxlaren när jag upptäcker att en klamma sitter helt lös, inte konstigt att det kommer in kylvatten i motorn. Det måste blivit någon miss vid monteringen, man skall tydligen kolla allt själv. Monterar insats och klammer rätt och testkör. Det visar sig att det finns ett litet läckage ändå, troligen en lödning som gett sig så det var kanske bra att det hände nu. Vi har ändå jobb med att planera nya rutter som skall gå så snabbt som möjligt. Vill försöka få några timmar i Helsingfors. Vi får se när vi kommer iväg. Önskar oss helst nordliga vindar på 7-8 m/sek. men väst till syd går också bra. Det gungar bara mera när man skall försöka sova.

24/5 En dag av väntan. Förbereder allt vi kan i väntan på delar. Om vi får dom i morgon som utlovat tror jag att vi på mindre än en timme är färdiga att segla. Väderrapporten ser tyvärr just nu ut som motorgång i lite motvind men med lite tur får vi en halvvind på 7-10 m/sek. Räkna med 2 gubbar som i så fall trivs och seglar som om det vore VM! I morgon är det tidig avgång per bil för att samla upp det vi behöver och dessutom bunkra en del eftersom vi kommer att hoppa över några besök i hamn...  

25/5 kl 15 har vi hämtat värmeväxlare i Vaxholm, återlämnat en oduglig pump till Erlandssons brygga, hämtat 2 nya hos Hjertmans, köpt en flaska vin som tack för bryggplats och el, bunkrat mat för ett par tusen, monterat och stuvat allt utom handlänspumpen, Puh!!! Nu siktar vi på Helsingfors i så hög fart som möjligt. Det första som händer när vi lägger ut är att bogpropellern inte fungerar.... Det löser sig efter en stund när Janne kommer på att han kanske rörde en strömbrytare under kojen när han stuvade. Janne har också en hemsida:WWW.agnesaallotar.se

 26/5 Seglingen började igår i rekordfart. Första 4 tim. gick det över 7 knop i genomsnitt och navigatorn sa att vi skulle vara i Helsingfors ikväll ca. kl. 18. Perfekt halvvind mellan 8-12 som i natt tyvärr mojnat och vridit emot så att vi ibland måste hjälpa till med motorn, så nu är vi nere i normala 5,5-6 knop. Stundtals massor a färjetrafik, som mest hade vi 7 st. omkring oss. Svinkallt 7+ i luften och 6 i vattnet så överlevnadsoverall och vinterskor åker på direkt. På natten tyckte vi att det blev kallt i båten, bara 7+. Trodde att värmarkapaciteten inte räckte till, innan jag upptäckte att den stannat. Försökte starta den men märker att bränslepumpen inte fungerar. Hade köpt en ny i reserv och monterar den, men icke, den fungerar inte heller! Efter någon timme kom jag på iden att kolla överhettningsskyddet som aldrig tidigare löst ut. Den startar direkt! Gissa hur det kändes! Just nu har vi satt upp sittbrunnstältet och har 15+ där vi sitter, så nu åker en massa kläder av. Vid lunchtid kommer en ny överraskning, 10-12 m/sek rakt i näsan så farten sjunker till 2-3 knop i de värsta sjöarna. Det gör att vi bestämmer oss för att avstå Helsingfors och skärgården, tiden räcker helt enkelt inte, utan vi siktar direkt på Haapasaari. I etermiddag la sig vinden men det är blött och riktigt kallt, motorn får jobba hårt och vi har tagit oss 147 M på 24 tim.

27/5 I morse hände det oväntade! Vinden vred så att vi fick undanvind. Perfekt, med saxade segel gör vi 6 kn. tyst och skönt, motorn avstängd och det gungar behagligt. Vi har 17+ under kapellet och livet leker. Framme på Haapasaari får vi ligga vid tullbryggan efter utklarering. Lugn och skönt efter 281 M.

28/5 Avgång 05:00 i lugnt väder, under dagen kommer fin undanvind igen. Motor sista biten in till Kronstadt dit vi kommer kl 23. Vi går först till fel hamn men blir uppringda och flyttar oss till tullbryggan där emigration tar emot. Efter 1 tim och noggrann kontroll blir vi godkända. I morgon bitti kommer tullen.  

29/5 Årets första sommardag! Inklarering hos tullen går smidigt efter att ha fyllt i några papper. Inte alls så krångligt som vi blivit förvarnade om. Sedan är det nästan 20 M. in till S:t Petersburg och Central River Yacht Club (Pos:59´57,92N 30´14,14E) där ryktet säger att en båt är Putins. Här landar och lyfter helikoptrar ofta. Vi passar på att tanka 304 l. diesel och 5 l. bensin till utombordaren. 6,65:-/l är ju ett rimligt pris! Här är det gott om lyxbilar, såg nyss en splitter ny RR cab utanför marinarestaurangen där vi åt middag. Matpris som i Sverige.

30/5 Vi tar en buss in mot staden som är nästan lika stor som Östergötland för att kolla på utbudet av varor på supermarket. Ungefär som i Sverige tror vi. Det går inte att läsa på burkarna men en del har bilder. På återvägen missade vi busshållplatsen så det blev en sightseeing vi inte räknat med. Vi skulle närvara vid sjösättning av en nybyggd långbåt för 10 roddare kl 12 som vi nästan missade men prästen tog god tid på sig så vi hann. Tillbaka i båten hissade vi en massa flaggor eftersom ambassadfolk och andra svenskar ville se båtarna men efter ett tag gick mitt spel av så fallet åkte upp i masten. Jag frågade då ett av barnen om hon ville åka upp i masten och hon blev jättelycklig. Väl nere med linan ville hennes bror också prova på så vi som vevade var ganska trötta. I kväll skall vi till konsulatet på litet drinkparty så tiden bara rasar iväg.

31/5 På väg hem igår blev det ett litet tumult på bussen som konduktören skapade. Under det var det en fingerfärdig som snodde min plånbok. Det var som tur var den som vi har gemensam skeppskassa i och innehöll bara pengar, ca 370:- så det går att stå ut med. Vi har alla kort i enskilda plånböcker och håller hårt i dom. Dagen har gått åt till småreparationer som att fixa aktersnurran. Någon har troligen försökt sno den men misslyckats och hämnats genom att fylla vatten i tanken vilket jag snabbt upptäckte. En trilskande lanterna har ockkså fått en omgång. I kväll skall vi på gemensam middag. Försökeer få nät i morgon också.

     

 

 

 

Sjösättningsmånad!

1/4 Idag har jag målat om båten. Den blev gul med röd mast. Det är färgen i den vi östgötar tycker om och det blev riktigt snyggt!

2/4 Det verkar inte som om någon gick på aprilskämtet, jag har inte bytt färg på båten. Idag är det skärtorsdag, Finlands nationaldag, så jag passar på att önska alla läsare GLAD PÅSK!

4/4 Försökte idag att slipa det som jag spacklade igår. Det gick inte eftersom det inte härdat, det är inte tillräckligt varmt. Har efter lite tjat fått in båten över resten av helgen. Med lite tur hinner jag få den klar för sjösättning om jag jobbar ordentligt. 

5/4 Spackling och målning avklarat. I kväll hänger armarna som rep efter sidorna och axlana värker. Återstår att slipa fram ren koppar när färgen härdat klart.

6/4 Slipningen klar så nu är det sjösättning som gäller. Sedan skall jag göra lite ändringar på masten innan den skall på plats. Även lattorna i storseglet skall göras om. Sedan är det ju allt det där som skall fixas efter sjösättning som sällan eller aldrig blir gjort.... 

8/4 Lattorna och en del annat fixat. I morgon skall vi prova om hon flyter...

9/4 Sjösatt och provstartat. Fungerade perfekt så i morgon skall masten på. Voucher, inbjudan och stämplat program från Ryssland har kommit så nu är det dags att söka visum. 

11/4 Hittade ett fall där splitsen höll på att brista. Bättre att hitta det nu än uppe i Vita Havet. Provseglingen blev till hemmabryggan i kanonväder på platt vatten och 3-4 m/sek. Sånt väder vill jag ha hela sommaren! 

12/4 Har fösökt städa lite och småfixat men det har blåst så att det har mest handlat om att hålla sig i. Vi har tagit nytt beslut och bestämt oss för att försöka få 45-dagars visum via Rysslandsresor. De andra i eskadern har tyvärr beslutat sig för att göra så, för att ha reservdagar om något strular. Det är ett dyrt beslut men vi vill inte ta risken att behöva gå före alla andra för att klarera ut. Dessutom får vi kanske ett par dagar extra i S:t Petersburg. 

14/4 Det är mycket smågrejer som måste fixas. Kranen i pentryt läcker, kylboxen jag tänker använda som frys har ett trasigt lås till locket. Fallvinscharna måste smörjas och campinggasflaskan skall bytas mot en svensk. Jag är definitivt inte sysslolös och i morgon är det bara 3 veckor till avfärd. 

15/4 Idag har antennkablar m.m. från masten kommit på plats. Tack Sigge!

17/4 Vattenkranen fixad på ett okonventionellt sätt, eftersom den inte gick att ta isär fick det bli en injektion med fett i ytterdelen och ny kägla. Fungerar perfekt! Fallvinschen blev tyst och snäll efter lite smörjning, det blir vi väl alla...Eftersom jag fått ut lite rostigt vatten i varmvattenläget funderar jag på om beredaren är på väg att säga upp sig. Vore inte kul att behöva duscha kallt i flera månader med minusgrader i luften så jag överväger byte. 

18/4 Heldag i båten med att försöka förkorta "att göra" listan. 5 punkter har försvunnit men tyvärr har 7 st tillkommit. Det är inte kul när listan blir längre ju mer man jobbar! Har också provseglat 15 M. 4 25 litersdunkar till reservdiesel har fått sin plats och dessututom en reservkamin som Rejdar bidragit med.

20/4 Har köpt en extra gasoltub, en svensk P6, och lånat en Polsk tub som förhoppningsvis har samma anslutning som en Rysk. Har en adapter till den som passar den svenska regulatorn. Försöker få tag på en startmotor att ha i reserv. Går den sönder har man problem. Det går ju inte att knuffa eller bogsera igång en båt! Och utan motor har man inte ström till värmaren eller w-makern.

21/4 I dag har jag varit i Askersund och tagit examen! Inte så märkvärdigt, men jag har förnyat mitt VHF-certifikat vilket är nödvändigt för alla som tagit sina cert före år 2000. Det är den nya Distressknappen som tillkommit och förändrar hanteringen. Det kan bli dyrt att använda den i onödan, särskilt utomlands.

22/4 Det är nya turer varje dag beträffande visumfrågan. Det är alla möjliga nya frågor. Just nu känns det osäkert om vi kommer iväg. Jag tror att det var ett misstag att använda Rysslandsresor för att få 45-dagars. Hade vi använt 30-dagars inbjudan från Vladimir hade det nog varit klart nu men det är många viljor i gruppen utan ledare. Hade vi vetat det här hade vi struntat i eskadern och kört själva. Vi får hoppas att det löser sig till slut.

Beträffande startmotorn jag vill ha i reserv. Jag frågade min besättning Jan och Rune om de kunde vara med och dela på kostnaden som varvet vill ha. Jag får köpa en för 7200:- och lämna tillbaka den för 5,000:-. Då kom Rune på att han sålt en båt med Perkinsmotor och hade kvar en ny start. Nu har vi kollat och tror att den passar! Min motor är ju en Volvo Penta men i grunden en Perkins! Hur stor är chansen att någon i Sverige har en ny sådan liggande och dessutom en i besättningen. Skulle nog ha köpt en lott i dag...

25/4 Jag tyckte att båten flöt högt, nästan 10 cm mellan målade vattenlinjen och vattnet när jag sjösatte. Nu bär jag i "nödvändigheter" varje dag, en del behöver vi nog inte, men snart är hon lika nerlastad som i höstas. Nu återstår en provsegling på ett par dagar för att kolla det sista. Frysen jag installerat verkar inte dra jättemycket el. men jag måste kolla med allt annat inkopplat. Funderar över hur mycket solcellerna ger där uppe i norr, de borde ge mera än här eftersom det är sol dygnet runt om det är molnfritt. Det är mycket man inte vet!!!! 

26/4 Lastar i sängkläder, handdukar och en massa annat. Det gäller att ha så det räcker ett tag eftersom det troligen inte finns tvättmöjligheter utefter vägen. Tar man med gammalt går det ju att kasta efter hand. Efter en koll av temperaturen på Svalbard måste vinterskor, handskar och mössa med. Idag minus 11-13.... Det blir förhoppningsvis varmare innan vi kommer dit men måste nog räkna med -5. Jag klagade ju på värmen i juli och augusti i Medelhavet, jag lär väl ångra det.

27/4 Idag har 2 billaster till fyllts på i båten. En gummibåt för att kunna komma iland när vi ankrar. Det behövs nog eftersom det ser ut att vara dåliga hamnar. Basproviant och mera varma kläder har också kommit på plats.

29/4 Ny provsegling för att kolla att allt fungerar resulterar i en ny "att göra"-lista. Det började med att värmaren inte ville starta i går kväll men jag lyckades få igång den kärvande bränslepumpen. Annars hade det blivit en kylig natt... På väg hem idag började 2 lattor krypa ur seglet vilket måste fixas. Lattorna är så tunna så de kryper ur kardborrelåsningen. Det är sällan man är glad för att grejer går sönder men just nu är det det bästa som kan hända. Att fixa det nu är säkert 10 gånger lättare än i norra Ryssland!  

30/4 Om jag gnällt över krånglet att få visum till Ryssland så är det relativt enkelt mot att få gå till Svalbard. Vi måste ha särskild sjukförsäkring, särskild SAR-försäkring med ekonomiska garantier, betala miljöavgifter, ha EPIRB och redovisa tillståndsnummer för den och en massa annat. Börjar känna det övermäktigt men skam den som ger sig. Båten börjar kännas färdig, har fått en reservpump till värmaren idag, 35 mm i diameter och 45 mm lång till det facila priset av 2,200 Skr. Har också sytt en egen konstruktion för infästningen av lattorna i seglet som tydligen inte segelmakaren kommit på. Hoppas att det fungerar så att lattorna inte kan ramla ur nu.  

Vår i luften....

Jag rekommenderar Din Studio

2/3 Jag har dragit och slitit i alla kablar till AIS-en men den fungerar helt perfekt. Att fel reparerar sig självt tror jag inte på men det är ju omöjligt att hitta ett fel som inte finns just nu. Annars känns att det går framåt och får vi bara lite mera värme så att det går att polera och lacka skall inte sjösättning vara så långt borta. 

8/3 12+ i luften så idag har jag börjat slipa ner den blå randen på skrovsidorna. Jag har fått en offert från varvet på 15,000:- för att lacka dom. Jag tror att jag kan fixa det själv på mindre än 10 timmar så det blir en bra förtjänst. I fredags var jag på båtmässa i Stockholm. Det fanns 1 beboelig segelbåt, flera hundra motorbåtar och massor av tillbehör. Inte mycket att titta på alltså. Vi hade också ett möte med deltagarna i den kommande Rysslandseskadern. Det är bara att konstarera att det återstår mycket pappersarbete.

11/3 Igår var jag på möte med Göta Kanalbolagets ledning. Orsaken är att de har tagit bort vår insjörabatt som vi haft så länge jag kan minnas. Jag har gått 52 gånger enkel väg till antingen väst eller ostkusten och kan tycka att det är ganska trevligt även om det är tidsödande som ren transport. Nu är det slut på rabatten och dessutom en stor höjning om vi skall gå under högsäsong vilket medför att jag kommer att gå sista gången i vår. Det blir för dyrt annars så det är bara att skaffa en plats ute på kusten och säga upp båtplatsen i Vadstena. Det är en minst sagt trist utveckling men att betala 10,000:- är för mycket. Redan vid förra årets höjning var det flera som flyttade ut. Alternativet är att transportera på trailer. Jag och många med mig förstår inte hur man tänker när man redan tidgare haft ett vikande antal båtar. Det är ju båtarna som drar campare och cyklister till kanalen. Utan skådespelare blir det inte mycket till teater... Det är hög tid att byta ut den i mina ögon inkompetenta ledningen!

14/3 Idag har jag fått hjälp av Melvin, som är ett av mina barnbarn, med att polera ena skrovsidan. Jag vet att det är förbjudet med barnarbete men lite praktik kan ju inte skada. När jag själv var 15 jobbade jag heltid och har inte tagit nämnvärd skada av det. Nu återstår lack och polering av andra sidan och lite spackling och bättring av botten före sjösättning.

18/3 Tung dag efter gårdagens födelsedagsfirande, det är ju inte kul att bli äldre längre så det gick åt lite bedövning. Ytterliggare en gast har visat intresse för Rysslandsresan så nu är det fullbokat. Det blir bra med 3 ombord eftersom det blir dygnetrunt segling ibland. Hade varit bra med 4 men då blir det trångt och stökigt, båten har ju en ganska liten sittbrunn.  

19/3 Passade på att lacka styrbordssidans blå rand medan värmen finns kvar, i morgon skall det bli skitväder igen. Jag har en ställning med hjul på så Reidar har varit med och skjutit den allt efter som jag lackat. Det spar massor av tid att slippa klättra upp och ner och så blir lacken mycket bättre.

Kul att antalet besök har ökat rejält sista tiden! Undrar om det är våren som gör att intresset ökar? Vore kul med kommentarer så att det inta bara är envägskommunikation... 

22/3 Det här med sjökort är inte enkelt. Jag har fått ett program för datorn som täcker en del av resan. Dessutom har jag köpt ett kort till plottern och nu behöver jag också allt på papperskort. Inget jag hittils hittat täcker infarten till Arkhangelsk men det går väl att följa något fartyg i värsta fall. Pappersarbetet börjar bli minst sagt krångligt. Nu har några i sällskapet beslutat att vi skall söka visum för 45 dagar. Det är samma tid som man får sjukförsäkrinng via hemförsäkringen. Det är bara det att det intyg jag tagit ut börjar en dag fel. Det är inte lätt att göra rätt när någon ombestämmer i efterhand. Det skapar ju en del extraarbete.

24/3 Dagen har ägnats åt favoritsysslan, polering...Men nu är skrovet färdigt för den här gången. Bara botten kvar alltså men det kräver värme för spackling och målning. Just nu ser det dåligt ut med den varan någon vecka framöver.

29/3 Har börjat fixa med masten. En antenn skall flyttas dit från akterpulpit för bättre mottagning och mindre prylar nere. När jag monterat antennen på avsedd plats skymmer den lanternan så det är bara att bygga nytt fäste för den också. Allt måste vara aluminium för att slipppa galvaniska strömmar.   

31/3 Äntligen! Efter massor av turer har jag nu fått iväg de uppgifter som behövs för att få en inbjudan från Ryssland. När, och om, den kommer går det åt ytterligare många intyg och annat för att sedan kunna ansöka om visum.

 

 

 Infoga Din Studio knapp

Mot ljusare tider.

1/2 Har visat bilder på 2 ställen under helgen. Har också slipat och spacklat på båtbotten. Kölen fick ju en del stryk i de Franska kanalerna och behöver snyggas till. Det är besvärligt att komma åt eftersom jag behöver komma åt undersidan som den står på. Det sista får jag göra när det blir dags för sjösättning och den hänger i kranen.

2/2 Pensionärslivet är hårt. I morse började jag med att åka till Motala och slipa och spackla båtbotten. Sedan drog jag i ny nåt där jag tagit bort den gamla. Därefter till firman för att leverera en hyrbil några mil bort innan det blev skidspåret för några kilometer där. Sedan matlagningskurs så det blir inga döda stunder över. Konditionen har blivit märkbart bättre vilket känns nödvändigt.

4/2 Trist dag! I morse fick jag veta att min äldre bror avlidit igår. I eftermiddag att en kompis, som skrivit en del kommentarer på den här bloggen gjorde detsamma. Det är ju så att ingen av oss lever för evigt, det gäller att leva här och nu, i morgon kan det vara för sent! 

7/2 Har beslutat att bygga om toa-systemet som varit besvärligt att använda. När man skall spola måste man öppna en vattenkran och kranen till septictanken. Efter spolning skall båda stängas annars blir det översvämning, om det är från tanken stinker det hemskt och är det från havet blir tanken fort full när man pumpar ut. Jag fattar inte hur konstruktören tänkte men nu skall jag bygga om på mitt sätt. Vi får se om det fungerar som jag tror.

Det börjar kännas som om det är lite bråttom. Förhoppningsvis skall jag sjösätta om 2 månader för att hinna testa och fixa det sista. Det är också massor av papper som skall skickas, för att få en inbjudan för både båt och besättning, som sedan skall användas för att få ett visum, vilket är nödvändigt för att få komma in i Ryssland. Letar också efter sjökort över såväl Ryssland som Norge. 

8/2 Idag har jag börjat undersöka vilka papper jag behöver för att få inbjudan och voucher samt en färdplan från Ryssland för att sedan kunna ansöka om visum. Det är sammanlagt ca 30 dokument som krävs!!!

12/2 I går kväll visade jag bilder på Odd Fellows i Motala, men innan det har jag fått hjälp av en av medlemmarna där med mina instrument. Det visar sig att Turkarna som monterade dom har tagit en del genvägar, därför har funktionen varit osäker. AIS:en har fungerat när den har velat eftersom de använt uttaget där man kopplar in datorn för uppdateringar som sändare till plottern. Som tur är har jag fått hjälp av en som vet hur det skall vara. Skall bli intressant att se om vi får igång det på det sätt det skall fungera. 

15/2 I morgon tas båten ut ur varmhallen eftersom skadan är fixad. Jag har betat av en hel del på "att göra" listan men mycket återstår. Jag har hittat ett effektivt mögelmedel som heter Ship Shape så nu ser kapellet riktigt skapligt ut igen. Vi får se om jag måste impregnera det eller om det är tätt.

22/2 Det händer inte så mycket just nu. Har konstaterat att trots ändringarna i elsystemet fungerar inte AIS:en som den skall så det får bli omtag i veckan som kommer. Tyvärr har snön försvunnit så det blir dåligt med motionen, fär väl försöka promenera men det är inte lika kul. Börjar känna lite stress, vill gärna sjösätta om 4-5 veckor eftersom det är en del ändringar som jag vill testa innan jag drar norr ut.

24/2 Idag kopplade vi in AIS-en igen och plötsligt fungerade den. Det är det värsta som kan hända. Fel som "lagar sig själva" finns ju kvar! Nu blir det att böja och dra i alla kablar tills felet uppstår igen. Har fått lov att få en CD med sjökort över Ryssland i födelsedagspresent från Vivi-Maj och Bo som inte använder den längre. Stort tack!

27/2 Idag har vi haft vårväder, sjökorten från Vivi-maj och Bo har kommit och båten har fått en rejäl omgång med Oxalsyra så nu är skrovet vitt. Nu ser den ut som en plastbåt istället för att tidigare mera sett ut som en brun träbåt!

     

Nytt år, hoppas på nya äventyr! 

 

 

 

2/1 Har lyckats tvätta sprayhooden så att det värsta möglet försvunnit. Blötläggning i det starkaste jag hittat och sedan högtryckstvätt har gjort den betydligt bättre men den är väldigt flammig på insidan. Dessutom är nog all impregnering borta. Ska se om det går att måla insidan och impregnera utsidan.

7/1 Idag har jag äntligen hämtat min Genua som nu skall vara som jag vill ha den. Samtidigt lämnade jag sprayhooden för lite småreparationer och fick löfte om rengöringsmedel som skall bita på möglet. Har också fått besked av mitt försäkringsbolag att försäkringen inte gäller i Ryssland. Måste hitta en lösning på det.

10/1 Idag har watermakern fått en ny manometer. Hoppas den håller längre än den fabriken monterade som bara höll 3 månader. Har också monterat tillbaka värmaren efter renoveringen men den vägrar fortfarande att fungera. Det får bli ett nytt besök på verkstaden.

11/1 Idag blev det äntligen skidpremiär. Konditionen är dålig, redan efter 1 km började syret ta slut. Det fick bli en kort tur, bara 4 km. Känner att det måste bli ofta och längre framöver.

 15/1 Under veckan har jag jobbat lite med båten varje dag. Det är mycket som skall fixas. Värmare, dusch,instrument, teakdäck och en massa annat står på tur

19/1 Har fått offert från varvet på lackering av den blå randen runt skrovet. Den är ca 20cm x 20 m. alltså 4 kvm. Budet var ungefär vad det kostar att lackera två små personbilar så jag avstår. Jag får fixa det på annat sätt. Värmaren fortsätter att trilskas så nu får verkstaden försöka mäta i båten vad som är fel.

20/1 Idag har den nya gaswiren kommit på plats. Nödlösningen med pianotråd har fungerat perfekt men det känns bättre med riktiga grejor. Värmarreparatören har varit på plats och kollat. Han ser lika frågande ut som jag.

21/1 Är ni det minsta intresserade av äventyr eller segling skall ni absolut söka på Kunskapskanalen och sända program. "Laura- yngsta världsomseglaren" handlar om en 14-årig tjej som ensam seglar jorden runt. Det sändes 19/1 21:50 och 21/1 15:00. Snacka om viljestyrka!! 

25/1 Igår besökte jag Göteborg i snöyra. Jag var på träff med Medelhavsseglarna och passade på att hämta mitt reparerade segel. Fantastisk service av Eivind som är Elvströms svenska representant. Han har lagat och förstärkt seglet trots att turkarna jag köpte det av påstår att det inte är garanti. Köp inte segel från Elvström i Marmaris! Jag har dessutom dålig erfarenhet av deras försök att laga en genua. Rekommenderar starkt Eivind i Göteborg, det är sådana leverantörer vi vill ha!  

28/1 I dag har vi fått igång värmaren. När den renoverades sattes mycket nya delar in och en av dessa var inte komplett. Själva "veken" i brännkammaren där dieseln brinner saknades. Inte helt lätt att komma på. Det har också blivit lite skidåkning mellan regnskurarna. Båten får lite omvårdnad nästan varje dag. Planerar lite inför sommaren och det verkar som om försäkringsfrågan äntligen är löst.