Blogg

September 2017 

[counter]

1/9 Se sista kommentaren i augusti! Jag gillar inte när någon skörtar upp mig och jag tar förr eller senare hämd. Det handlar inte om att jag inte vill göra rätt för mig men det skall vara rimligt. 1500:-/tim tycker jag är för mycket liksom 77,50 för 2 klammor. Dessutom + moms. Tänk er för om ni söker båtplats i V.vik. Vi har ju lyckats få bort Promarina från nästan hela ostkusten p.g.a deras hutlösa priser, här är en till som mer eller mindre stjäl pengar. I helgen tar vi husbilen till Gustavsberg för den flytande båtmässan.

2/9 Tar husbilen till Gustavsberg. De har fått ihop en bra mässa och jag tittar på det jag vill se. Jag har varit sugen på en Dragonfly 28 som man kan fälla ihop och ställa på en trailer för att ta sig till andra vatten, t.e.x. Medelhavet. Tyvärr visade den sig väldigt trång, så pass att Margitha inte vill följa med i en sådan. Jag är nog också för bekväm av mig för att klara att leva i en. Kojerna är små //och svår//a att ta sig i och ur. Men det är säkert en otroligt kul båt... På kvällen tog vi oss till en ställplats vid Oskar Fredriks borg där vi övernattade på kajen. Jättehäftigt ställe!

3/9 Idag tog vi oss till Mariefred och tittade på slottet där Sveriges porträttsamling finns. Det finns ca 4000 porträtt där. Alla är inte bra men väldigt många. Det finns också en del fina möbler och otroligt många stolar. Att sitta måste ha varit huvudsysselsättningen förr i tiden!

7/9 Igår tog vi en tur till Husvagn och Husbilsmässan i Jönköping. Helt otroligt antal husbilar redan utanför mässhallarna! Inne finns 4 hallar varav 2 riktigt stora. Undrar hur många fordon som är utställda? Efter att ha summerat dagen har vi hittat en favorit så nu vill vi sälja den vi har. Problemet är att vi inte lyckas hitta en enda bil som har motsvarande utrustning mot den vi har. Jag skall givetvis ha vattenburen värme, det har några men sedan vill jag ha AC både i bildelen och bodelen, och då finns nästan inga alls, åtminstone till rimliga pengar. Har lite jobb som skall göras på båten men det kräver torrt och hyggligt varmt väder. Vart tog sommaren vägen?

10/9 Åker till V-vik för att jobba med båten. Blir tyvärr inte mycket gjort utan jag njuter av det fina vädret. Provtvättar en gardin för att se om det fungerar. Det blev jättefint så nu är det bara 18 st kvar. Problemet är att veta var de ska sitta och på vilket håll. De flesta är lite koniska och alla är lite olika på höjden. Dessutom är det ett riktigt pilljobb att montera dom med krokar som ser ut som små 6:or. Förstora fingrar är problemet.  

11/9 Har tvättat massor av gardiner. Tyvärr tål några inte behandlingen utan de spricker. De övriga ändrar färg. Jag trodde att jag hade beiga gardiner men jag tror att de varit nästan vita från begynnelsen. Samtidigt försöker jag slipa ner randen runt sittbrunnen som jag spraylackade med billack förra året. Delar av det har crackat och rest sig så det är bara att slipa ner. Ingert kul jobb, det klibbar fast i papperen. Har provat i kväll med vattenslip för hand som går bättre bortsett från att kroppen tröttnar fort. Inte kul att vara gammal!  

12/9 Slipat och slipat och slipat...! Har gett upp och maskerat och lagt ett lager färg. På burken står det att man INTE skall lägga nya lager vått i vått, men färghandlaren sa att jag skall göra det. Vem skall man lita på? Har också tvättat alla mina 18 gardiner som nu har ny färg. Ett otroligt jobb att återmontera dom. Det gäller att komma på hur de suttit eftersom de är lite koniska, ca en cm/m. de flesta krokarna som ser ut som 6:or har jag monterat och vänt på det sätt som jag tror är rätt. Tycker inte att jag har stora händer men här är dom som elefanter i liten båt! Gick sedan till krogen för att fira med musslor och en öl. När jag satt där kom en regnskur! Hoppas inte den förstörde målningen, svaret får jag i morgon när det ljusnat. Jäkla SMHI, det skall inte regna förrän i morgon kväll!

13/9 Jodå, färgen hade torkat så pass att den tålde regnet. På fm. när daggen gått bort blev det ett lager till men jag har svårt att få till en bra yta. Pillar tillbaka några gardiner, fästkrokarna kan göra att man blir svagsint. Småfixar lite innan jag åker hem. Idag har jag sett många som mastar av och en som blev upplyft så nu är väl sommaren snart slut.

15/9 Vi åker till båten när Margitha slutat jobba. Kommer ut sent och går för motor till Vippholmarna där vi hoppades att SXK-bojen skulle vara ledig. Vi blev förvånade när den var upptagen och ytterligare 4 båtar låg i viken. Vi trodde att vi skulle vara ensamma ute. Vi lyckades ankra i mörkret utan problem.

16/9 Vi seglar vidare till Byxelkrok för att se när 57 båtar som kappseglar dit går i mål. Jättefin vind och på kvällen blir det krogen.

17/9 Idag var det meningen att båtarna skull starta om men det var vindstilla så starten flyttades närmare Västervik 2 ggr. utan resultat. Ett tag var det så dimmigt att det var väldigt dålig sikt men det blev bättre efter lunch. Det blev motorgång för alla hela vägen hem.

19/9 Har fixat grejor för att göra båten i ordning. Har köpt mattlack till en panel i inredningen och polergrejor till området runt där jag målade senast. Har dessutom fått den pump till watermakern jag beställde i maj månad. Skall bli mycket intressant att se om den avhjälper problemet med den låga produktionen.

21/9 Väntar på bättre väder så att jag kan fixa det jag tänkt. Har fått hjälp av en gammal kompis att lägga ut båten på flera internationella sajter. Hoppas att det fungerar bättre än Blocket. Vore ju fint att bli av med den innan den skall upp för vintern! Det ser ut att bli bättre väder framöver så det är väl bara att spotta i nävarna och plocka ihop det som skall med. Det är ett skit att ha båten så långt bort, man får ju inget glömma. Måste också upp i masten och fixa ett par lanternor som har slutat att förbruka ström så jag måste till en lagom hög mastkran.

23/9 Åker till båten via Valdemarsvik där det skall vara en konkursutförsäljning. Det visar sig vara en rea med ca 50% rabatt och höga utgångspriser. Inget för mig.

Framme är det jobb som gäller. Nya pumpen till watermakern skall monteras. Enkelt, bara 2 elkablar, 3 röranslutningar och 4 fästbultar. Låter enkelt men det är jäkligt trångt så det blir blodvite och tar ca 4 tim. När jag startar den blir jag förvånad, skulle givetvis köpt en ny för 10 år sedan! Jäklar vad den pumpar, nu gör den säkert de utlovde 30 lit/tim. Firar med whisky och lång promenad till stan för middag. Hade troligen sparat mycket energi om jag hade ätit i båten!  

24/9 Bara 3 månader till julafton! Sol och 2-3 m/sek. kanonväder för segling. Men tyvärr tar jobben som skall göras hela dagen. Fixar lanterna som inte fungerat, slipar bort stänk sedan jag målade randen runt sittbrunnen och slipar ner och lackar en panel inne. Häftig lack, den är helt vit i burken men klarnar när man stryker ut den och man förtunnar och rengör med vanligt vatten. Får bli en lugn kväll med matlagning. Kroppen vill inte mer. 

25/9 Kanondag för segling! 3-8 m/sek det högsta är lite för mycket men det fungerar bra hela dagen och jag seglar mot norr trots NO-vind. Tar mig till Valdemarsvik men sista 2 milen för motor. Det blir krogbesök för att fira segling mot vinden, det gäller att hitta anledning! Jag är enda gästbåten här men det står 14 husbilar i hamnen.... 

26/9 Motor ur ut viken sedan kryss norr ut mot Fyrudden. Krig på vägen liksom ut från Västervik. Massor av krigsfartyg. Undrar lite vad de sysslar med, ser inte som vare sig något krig eller försvar! Flera fartyg är Fyrudden i kväll så jag känner mig ganska trygg. Kungen lär ha varit här idag också.

27/9 Får en jättefin segling söder ut i 3-4 m/sek. Sitter i bara en T-shirt utan att frysa. Får sällskap med en annan båt som jag lyckas segla om, det är ju alltid kul. Det visar sig att han skall till samma brygga som jag bara 4 platser bort.Har 

29/9 Bokat upptagning till 27/10, om en månad alltså. Hoppas på några fler dagar och jag har ju 50 M till upptagning som jag hoppas kunna fixa per segel. Dessutom är det ju mycket som skall konserveras och frostskyddas.

30/9 Man kan ju inte bara sitta hemma sysslolös. Margitha ledig så vi packar husbilen och åker söder ut. Där har vi åkt så mycket så det är inte särskilt intressant utan vi svänger av i Jönköping för att utforska västgötasidan där vi endast utforskat Vätterkusten. Via Mullsjö till Tidaholm och tar kväll i Hjo där vi varit många gånger och dagen avslutas med krogbesök.