Fixat det mesta

2010-04-05

I dag har datorn fått jobba. I morse fick jag besök av en snubbe som jobbat med datorer i 30 år. Han skulle fixa så att AIS-en visades på sjökortet. Det han lyckades med var att få den ur funktion i alla program.

Under dagen har jag avanmält mitt intresse för att segla i konvoj så jag sköter mig själv framöver. Lite tråkigt att vara ensam men bättre än att ta ansvar för andra. Jag har handlat en massa mat igen, hjälpt Björn med slangarna till hans nya septitank i plast, fått mitt armband på klockan lagat och försökt att hitta en 9-pinnars kabel till datorn. Det sista misslyckades. I kväll var det bio i klubbhuset men Björn offrade filmen för att hjälpa mig med datorn. Först skulle vi komma på vad han som var här i morse ändrade och återställa det. Hur vi försöker går det inte att få ihop AIS-en med sjökortsprogrammet. Ska jag få det att fungera måste jag ha 2 datorer igång men det drar för mycket ström. Björn hjälpte mig sedan att installera U-GRIB så att när jag har internet får jag väder för 5 dagar framåt visat direkt i sjökorten. Fantastiskt! Nu gäller det bara att förstå sig på det hela innan tvångströjan kommer fram.

Han fixade också en ny mailadress:sy.nikoline@gmail.com  Använd den om ni vill ha svar eftersom jag tror att min andra adress ibland inte hittar skickade mail. I morgon är det meningen att jag skall segla till Kemer. Jag kanske hittar någon vik på vägen som är tillräckligt säker att övernatta i. I så fall inget internet. 

6/4 Lämnade Finike kl 8 för motor. Efter 3 tim.kommer lite vind så motorn och öronen får vila. Efter ytterliggare ett par timmar händer något märkligt. Det blåser 10-11 m/sek ibland från norr och ibland från söder och däremellan bara 2 m/sek. Har aldrig sett något liknande. Vind så det går helt vitt 50 m. från båten som har bleke eller tvärtom. Hade tänkt ankra i en vik på vägen för att spara lite pengar men får en kulingvarning på Navtexen så jag fortsätter till Kemer. "Bättre fly än illa fäkta" är ett bra ordspråk. Det är ju inte kul att sitta ankarvakt ensam en hel natt, det får kosta 300:- att slippa. 

Här i hamnen har de födelsedagsfest. Inte vilken som helst. De har hattparad här en gång per år och förra året var det en som hittat en andunge som han hade på hatten. Den har han behållit på sin båt över vintern och nu är det födelsedagsparty i puben. Det finns annorlunda människor...  Google Pos 36,355847N 30,341822E

Onsd 7/4 Fixar 9-pin kabel till datorn i sittbrunnen så att AIS-en skall fungera på mitt gamla program. Efter en mycket lång promenad och 125:-fattigare går jag tillbaka till båten med kablar och startar upp den yttre datorn, tro det eller ej, det fungerar! Först kommer larmet att jag krockar med mig själv, men det bekommer mig inte så mycket eftersom jag är en mjukis, det är bara att klicka bort. Sedan kommer alla andra båtar upp på skärmen. Tänk att man kan bli lycklig över sånt man inte visste existerade för några år sedan. Nu törs jag sova i sittbrunnen vid långa överfarter med den här och radarn på.

Kemer är en mycket mera turistisk stad än Finike. Allt är mera kommersiellt och jag hör språk jag känner igen. Jag hör svenska flera gånger. Trottoarerna är ibland av marmor, det var länge sedan jag såg. Jag ser ingen enda dam klädd i de typiska turkiska "pyjamasbyxorna", här är det modernare saker som gäller. Sedan kan man fundera över vad som är trevligast. Här står butiksinnehavarna och tjatar ute på trottoaren. Det finns inte i Finike ännu. Det har regnat halva dagen så lite av frömjölet har försvunnit från båten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)