Skattekrig!

2010-01-07

Jag har idag beställt ett nytt segel. Eftersom det inte är levererat är det bara beställt och jag har lärt mig att inget är färdigt bara för att man har en överenskommelse. Jag har i alla fall blivit lovad leverans innan månadsskiftet och betalat 50 procent av kostnaden. Jag har också bråkat med såväl säljaren som tullmyndigheterna om den 18-procentiga momsen. Som turist skall jag inte betala denna på varor för export. Säljaren påstår att han slutat med exportfakturering eftersom staten inte betalar tillbaka den moms till honom som han lägger ut och turisten inte betalar. Antingen stjäl den Turkiska staten våra pengar eller så stjäl säljaren pengarna med hänvisning till ett system som inte fungerar. Jag ger inte upp så lätt, jag har redan varit hos tullen och bråkat, det är bara 50 meter bort och är gratis. Även om jag inte lyckas har jag informerat dem om att vi minimerar inköpen. De i hamnen jag pratat med håller med, alla utom en, och vill ha problemet åtgärdat. Varför skall vi betala 18 procent till Turkiska staten helt i onödan? Vad jag vet betalar ingen turk skatt i Sverige förrän han blir absolut tvungen, men det gäller väl oss alla... Jag har fortfarande något ess kvar i ärmen och har tid att bråka, det kan ge bra timpenning. Det gäller även den bottenfärg jag beställt. Den skall också gå på export. Så fort den är påmålad och båten sjösatt räknas det som export eftersom båten som sådan är svenskt territorium. Arbetet är inte export eftersom det är en tjänst utförd i landet och alltså momspliktig. Räkna  med ett litet krig mellan Turkiska staten och mig tillsammans med några andra invånare i hamnen ett tag framöver. Vi är några som kommer att be om offerter på motorbyten, riggar, segel och andra dyra saker och sedan inte beställa med hänvisning till momsproblemet. På det viset får vi säljarna att jobba åt oss... 

Jag har inte bara bråkat och ställt till problem, jag har löst några också! Det ena är den plotter som har bråkat i 2 år. Efter att ha lånat en grannes antenn kan jag konstatera att felet är den aktiva antennen som inte avger signal så det är bara att inhandla en ny. Det andra är att jag lyckats montera en VHF som är utrustad med Navtexmottagare. Jag har kvar att hitta ett bra ställe att montera den klumpiga antennen på. Jag försökte i en garderob men signalen blev för klen där så den måste upp bland allt det andra som finns ovan däck. Där finns sedan tidigare 5 olika antenner så det börjar bli svårt med utsikten. Dessutom tillkommer det ytterliggare en VHF-antenn, sammanlagt 7 stycken plus de i masten.  

Eftersom det varit jul och tomten varit snällare mot båten än mot mig har sidan om båten uppdaterats. Finns det någon snällare än jag? Ja, tydligen en båt...

Antal kommentarer: 1

2010-01-09 10:40:48 - Carsten W. Andersson

Hej S-E, Vi anser oss som invånare i Finike Marina också. Vi ställer oss INTE bakom ditt agerande vad gäller momshanteringen. Du känner väl till Tullverkets regler att det är maxvärde 3000 sek. som du får skattefritt föra in i EU land utan att betala tull och skatt för. Resterande skall både tullas och beskattas.
Tullverkets regler:
Om inresan till Sverige sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 300 kronor. Om inresan sker på annat sätt kan du ta med dig varor för 3 000 kronor utan att betala några avgifter. Du måste själv föra varorna över gränsen. Sammantagit av detta blir din timpenning inte så hög, om du tänker följa tullverkets direktiv??????
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)