Fy! Grått kallt och blött!

[Counter]

1/12 Försöker utvärdera IKEA:s offert som jag tycker var häftigt hög. Efter en massa krångel kommer jag i datorn in på offerten. I den vi fick i handen fanns ingen innehållsförteckning men i datorn hittar jag en sådan. Diet visar sig vara grejer för ca 40,000:- som vi inte är intresserade av! Bla. är en ny köksfläkt inkluderad men vi har en sådan som ingår i lägenheten som vi inte kan byta ut vilket jag förklarade för säljaren. Det fungerar dåligt med tjejer i 20-årsåldern som inte lyssnar. Det är inga bra säljare....

2/12 Haft besök av en snickare som skall fixa kök och golv. Han hade tyvärr samma uppfattning som jag om IKEA:s säljare. Det är mycket som skall ändras med vvs och el men jag tror att vi kom fram till bra lösningar.

3/12 Lite jobb på fm. Har också lämnat båtens ratt till verkstaden för modifiering. Rattkransens nedre del skall bort och ersättas med ett rakt rör. Då kan jag vrida den lite när vi ligger stilla och då lätt gå förbi den. Tidigare har jag fått trycka benen mellan ratten och toften så att jag fått en del blessyrer. Det finns fällbara rattar att köpa men de kostar upp emot 10,000:- vilket jag kan använda till annat. 

4/12 Händelselös dag med regn. Har varit och kollat så att inga fickor bildas på båtens pressening. Har man otur kan det bli fickor med flera hundra liter vatten i och alla vet väl vad vatten väger. Inga problem så det blev hem till en lång bastu, det passar bra i det här vädret.

5/12 Ny trist dag med Corona! Fy, är hjärtligt trött på det här nu. Sugen på att åka söder ut och gotta mig i värmen men i motsats till många andra stannar vi hemma för att inte smitta eller smittas. Tror att risken är mindre på vägen söder ut men om man trots allt skulle drabbas vore det inte bra. Hemma är det ju lite enklare och vi inkränktar ju inte på andra länders sjukvård som är minst lika bra som vår.

6/12 Ny dag utan planering. Bestämmer oss för en biltur som går via Tranås. Eksjö och Vimmerby. På sista stället lyckades vi få lite mat efter mycket letande, ingen kulinarisk höjdpunkt men vi blev mätta. Skitväder med dis och dimma hela dagen, men det är ju typiskt svenskt höst-vinterväder. Utan Corona hade vi varit söder ut nu.

7/12 Idag blev det mera jobb. Först till Kvarn för att hämta hem hyrbussar. Därefter till det stora garage företaget köpt ett par mil utanför stan. Där ställer vi våra gammelbilar, vinterförvarar Lotusar och hyr ut platser till de som önskar. Det är betonggolv, höga portar men ouppvärmt. Har ställt husbilen där, torrt och fint.

8/12 Shit, skulle lämnat blodprov igår men det går väl lika bra idag, jag tror att det är samma soppa idag. Sedan en stunds jobb innan jag kör en vinkyl till soptippen, vi skall bara dricka varm glögg framöver. Har sedan fortsatt med lite köksplanering men det går inget vidare så vi får se vad som händer.

9/12 Tar en tur till båten för att kolla att allt är ok. Det första jag ser är att när vi åkte härifrån förra gången glömde vi tydligen att stänga både dörrar och rufflucka. Ingen skada skedd, inga fågelbon i ruffen eller något annat dumt. Tömmer alla torrbollar på vatten och kollar batterierna, allt är ok. så jag åker till varvet för att kolla när de tänker byta den beställda kulventilen men får inget bra svar. Kollar också möjligheten att få en bogpropeller monterad. Eftersom de inte gör plastjobb utanför varvet och jag inte vill sjösätta, transportera båten 1 km och lyfta igen är alternativet att göra det själv. Vi får se....

10/12  På fm lite jobb och på em till Linköping för att hämta några köksstolar Margitha hittat på nätet. De skall fixas till med ny färg och klädsel så nu har jag lite sysselsättning framöver.

11/12 Väldigt lite jobb på fm. Kroppen kräver inte så mycket av den varan. På em blir det långbastu och några öl.

12/12 Målar stolar, inte kul, det blir många ytor på alla pinnar. Har kommit på varför coronan sprids. Vi har blivit rekommenderade att hosta i armvecket. Därefter använder vi armbågen för att hälsa med. Hur tänker folkhälsomyndigheten?

13/12 Målar lite till, det är 50 ytor på varje stol. Det blir inte så bra som jag vill. Färgen är för tjock och täcker dåligt. Åker istället till Hagebyhöga och äter jultallrik. Bra mat till bra pris!

14/12 Vi har länge pratat om att byta ut köket som är från 1983. I dag har vi haft besök av en säljare och beställt en del. Nu måste vi hitta någon som kan lägga nytt golv, en rörmokare, en elektriker och en snickare. Den sista har vi nog löst men alla andra verkar upptagna. Vi får se hur det löser sig. 

15/12 På fm kort jobb sedan till Boxholm för att träffa kiropraktorn så att ryggen får en omgång. Passar på att besöka mejeriet där det är bråk mellan Arla och bönderna. Arla hämtar ett par maskiner som de skall skrota bara för att jäklas med nya ägarna. De sköter affären på ett sätt som gör att vi undviker allt som kommer från det företaget.  

16/12 Städdag på firman. Jag gör inte så mycket eftersom jag inte skitar ner. På kvällen äter vi gemensam gröt varefter vi gemensamt går till den abonnerade biografen för att se en hyfsad bilfilm, Le Mans -66.

17/12  Slit och släp, idag blev det lite extra mycket jobb men inget betungande. Därefter visit hos de som säljer golv och bänkskivor. Inte lätt för oss att bestämma oss eftersom vi inte begriper så mycket. Det löser sig nog så småningom!

18/12 utan jobb men får en pärs hos kiropraktorn. Tror att han vill se vad jag tål.. Därefter sedvanlig fredagsbastu.

19/12 Fixar lite med husbilen. Det går ju bra nu när den står inne, torrt och fint men kallt. Tillgång till el så det går att fixa det mesta. Dammsuger på.ställen där ingen städat tidigare bakom batterier och hjulhus. Takluckornas insida har myggnät och eftersom de har ventilation kommer det in massor av björkfrön på myggnätens ovansida. Inte enkelt att få dom rena utan att klättra på taket!

20/12 Mycket bilåka. Först till husbilen för att fixa med lite el och vatten. Därefter till Motala för lite småfix med båten. Sedan tyckte jag att vi gjort oss förtjänta av lite mat så vi hittade varsin jultallrik på en krog en liten bit från hamnen. Därefter blev det Vadstena där vi tog en.promenad på den fina huvudgatan. Det är nog en av Sveriges finaste när den är julskyltad. Lugn kväll med glögg och pepparkakor.

21/12 Tänkte gå och handla men det blev bara ett besök på apoteket. Hade tänkt köpa lite glögg men kön dit gjorde att jag hoppade över det. På em har vi haft sedvanligt julkaffe på företaget där lite julklappar utdelas. Från personalen fick vi en hel balja med mat och dryck så nu klarar vi oss nog över helgen.

22/12 Försöker handla men vägrar gå in i trängselbutiker. Får i alla fall det avklarat efter att ha åkt runt lite. Kön till systemet gjorde att vi gav upp och åkte hem. Därefter fick vi för oss att fixa em minigran så det blev en biltur till skogen i regnet. Efter mycket letande hittade vi en som blev godkänd. Efter lunch kollade jag kön till systemet igen och nu var det bara 3 st före mig. Åkte sedan till handelsträdgård för blomsterinköp så nu är det mesta avklarat och det med en dag kvar till jul. Då är det lika bra att jag passar på att önska alla följare en riktigt GOD JUL! 

23/12 Skönt att bara kunna ta det lugnt, tar en tur på stan men ser mest stressade människor. Skönt att inte höra dit!

24/12 Om man varit snäll hade troligen tomten kommit på besök. I nuvarande situation vill jag för första gången slippa besök! Vi släpper in Margithas barnbarn men sen får det räcka. Lite konstig julafton men med lite telefon.får det gå. Hoppas ni alla håller er friska!

25/12 Åker och sätter på värmen i husbilen som vi tänker använda lite framöver. Att värma upp den från helt utkyld tar en stund. Det brukar rymmas mycket kyla i garderober, skåp och lådor. Fortsätter sedan på en liten tur för att se oss om på vägar vi inte använt på många år trots att de är nästan hemma. Resten får bli framför tv:n med värdelösa program så fjärrkontrollen får jobba hårt.

26/12 Vilodag framför dator och tv. Tråkig dag helt enkelt när vi inte kan röra oss som vi vill, men det gäller ju alla. I morgon måste det bli nya tag.

27/12 De nya tagen bestod av en tur till båten för att kolla täckningen i blåsten. Fick flytta en stötta och binda om presenningen i aktern och skulle behövt binda om i fören men jag orkar inte hålla presseningen i den starka vinden. I brist på sysselsättning åker vi ett varv motsols runt sjön.

28/12 Skitväder men jag åker och fixar med husbilen. Fyller lite färskvatten och kollar värme och kyl. Tro det eller ej men både värme och kyl verkar fungera. Ute är det riktigt skitväder med regn och blåst så den får stå kvar inne ett tag till.

29/12 Det händer inte så mycket när man varken kan eller får göra nästan ingenting. Hoppas den här coronan ger sig snart. Tog mig i alla fall friheten att gå till systemet men det fick bli i Boxholm eftersom det var flera än jag som kommit på samma ide. I Mjölby var det nog 100 m kö utanför butiken.

30/12 Idag blev det en tur till Motala för att hölja på båten efter blåsten. Tyvärr gör det illa åt presenningen som fått ett antal revor så den gör sin sista vinter trots att den är armerad. Har en riktig tungviktare i garaget men den orkar jag inte få på plats. Kallt regnigt och blött, fy! Det blir en bastu och ett par öl....

31/12 Vi hämtar husbilen och åker till bekanta nära Hästholmen. Det blir sedvanligt grillande och vid 24-tiden avlossar vi kanonen. Trevligt!

Kallt, mörkt och blött!

[counter]

 

1/11 När vi la tillbaka båten i vattnet igår förtöjde vi den långsides vid kajen. Det känns ju bra nu när det är stormvarning på gång men jag åkte och kollade förtöjningarna en extra gång idag. Tittade också på en båtvagn som är till salu och säljaren ringde mig igår. Han påstod att han bytt däcken de 2 siste åren. Undrar vem han bytt med eftersom de är gamla, slitna och spruckna. Den får han behålla. Åkte sedan via Vadstena där det var ett gäng som seglade radiostyrda båtar vilket ser ganska kul ut. Vidare hem och hämtade Margitha för att åka och äta på krogen. 

2/11 Inte mycket blir gjort. Lämnar det månatliga blodprovet på Hvc och resten av dagen går åt till att vila ryggen. Den måste bli bättre före lördag då ett nytt försök att ta upp båten skall göras. Då måste det fungera eftersom det är sista lyftet före vintern.

3/11 Lastar ur de grejor som samlats i andrabilen som behövs för båtupptagningen. Jag har sålt den och levererat idag. Har lånat en annan som jag skall använda över helgen, den är nästan ny så nu gäller det att vara rädd om den. Ryggen är lite bättre i kväll men värker ständigt.

4/11 Efter en hel natts sömn i sängen, ja hel var väl att ta i, satt länge och tittade på valet i USA. Åker till Motala för att ta några mått på vagnen för att fästa ytterligare en stötta. Behöver ett par långa M10 bult som jag skall fixa i morgon. Skönt att åka i en modern bil jag fått låna, det har ju hänt lite på 16 år.

5/11 Fixar de långa bultarna, 150 mm. Gör om en skylt som skall sitta baktill men som jag inte tror kommer till användning. Har också sorterat och rullat ihop ett antal spännband som skall användas för att hålla de lösa stöttorna på plats. Försöker ta det lugnt så ryggen får vila.

7/11 Äntligen! Nu är båten uppe tack vare lite tur. När jag kom till hamnen lite för tidigt i morse var en båt redan på väg upp. Ingen annan var klar så de bad mig köra fram. Under tiden vi lyfter börjar kranen strula igen trots att den servades igår! Efter en massa strul får vi på båten på vagnen, lite snett, men ändå på... Tvättar underdelen och drar den till rätt plats. Göran kommer och hjälper till med att stötta upp vagnen så den inte står och gungar på däcken. Får ge mig och åka hem med mycket jobb kvar, ryggen säger stopp.

8/11 Får med Margitha, först åker vi med blommor till våra fäders gravar, sedan till Motala för att montera mera stöttor runt båten. Jag har svårt att utföra något som helst arbete men det måste gå Därefter firar vi med middag i byn som var mindre bra. Efter en biltur i omgivningarna köper vi fikabröd och åker hem för att se hockey på tv.

9/11 Tar en rejäl vilodag för att spara på ryggen. Det värker mindre när jag vilar så idag fick det bli så.

10/11 Upprepar gårdagens händelser och nu börjar jag känna att det går åt rätt håll. Nu kan jag röra mig och gå även om det går sakta. Känns som att det skall gå att utföra någon form av nyttiga sysslor i morgon.

11/11  Tar mig till båten där jag monterar spännband för att avlasta stöttorna. När jag går på båten känns det stadigt och bra. Planerar för konservering av motorn vilket kräver hjälp eftersom denne skall fylla glycolblandning i färskvattenfiltret i den takt motorn gör av med det. Den som startat motorn ser när blandningen kommer ut i avgasröret och stoppar då motorn, och det är klart. Monterar akterstaget som varit lossat när vi lyfte båten. Kör värmaren en stund, det är bra så att inte pump och annat kärvar ihop.

12/11 Ny slöardag, det enda vettiga som jag åstadkommit är att jag har mätt laddningen från solcellen i husbilen. Något verkar fel eftersom den laddar för lite. Skall plocka bort regulatorn och mäta direkt från panelen men väntar till en solig dag. Undrar om det blir i år?

13/11 Usch! Fredag den 13:e! Det är väl en sån dag man inte skall gå ur sängen med risk att bryta benen! Jag har chansat i vanlig ordning och gjort som vanligt, just nu ingenting! Ja, inte riktigt, har planlagt lite för morgondagen med släpvagn för transport av grejer till hamnen från garaget. Undrar hur många meter rör det är, säkert mer än 40 och troligen över 50. Vi får se, junior kommer och hjälper till i morgon.

14/11 Typiskt! Idag är ryggen sämre när jag behöver jobba lite. Stackars Christian får göra det mesta själv. Det är inte självklart hur allt skall sitta och dessutom såg vi inte en hink med skarvrör i garaget. Det blev en extra resa hem för att hämta den. Det blev för kallt och mörkt för att få allt färdigt så fortsättning följer i morgon.

15/11 Äntligen! Nu är ställning och presseningar på plats. Allt tack vare Cristian eftersom jag inte kan göra så mycket. Det gick åt hela dagen och många meter lina innan allt förhoppningsvis skall klara vintern. Nu är det bara färskvatten och varmvattenberedare kvar.

16/11 För att säkra båten så att den skall stå kvar även efter en eventuell höststorm har jag monterat ytterliggare stöttor idag. Jag fick med stålstöttor som används när man ställer båten direkt på marken utan vagn och det vore ju dumt att ha dom stående i garaget om nåt skulle hända. Därefter besök på HVC för att försöka få ordning på ryggen men inget nytt hände utöver att jag fick mera värktabletter. Det är ju inte det jag vill ha utan jag vill slippa behöva dom!

17/11 Idag har jag tömt båtens vattentank, det var nog 120 l. i den så det tog en stund. Inte särskilt betungande, bara att öppna kranarna och sätta på pumpen. Problemet uppstår när man tror att man är färdig, då är varmvattenberedaren kvar. Inte helt enkelt men jag fick ur 3,5 hinkar så jag hoppas den är tom nu, annars märks det i vår. Under tiden jag skrev det här kom jag på 2 ställen jag glömt, duscharna på toa och badbryggan! Kroppen har börjat fungera lite bättre så idag fick den en spruta mot influensa så nu hoppas jag den håller sig frisk länge!

18/11 I dag fick Biltema bidra med 2 stora torrbollar för att undvika mögel och en skarvkontakt så att batterierna går att ladda. Har också försökt tömma duscharna på vatten och än en gång kollat att varmvattenberedaren är tom. Det blåser rejält men täckningen verkar sitta bra. Hoppas den klarar morgondagen då vi skall få uppemot storm!

19/11 Storm! Der blåser faktiskt full storm i byarna så det var spännande att åka till hamnen. Båten står dock kvar som den skall trots att en stötta hade ramlat. Presseningen har fått en del hål och revor. Även täckställningen har gett sig på ett ställe men jag gör det som går för att få ordning på det hela. Tyvärr rår man inte på krafterna som vinden åstadkommer eftersom presseningen är många kvadratmeter stor. Justerar lite på stöttorna och väntar ut ett vindvrid mot nv och avtagande. När jag åker hem ser det någorlunda stabilt ut och jag hoppas det är så i morgon också.

20/11 Tillbaka i hamnen och det mesta ser bra ut. Några revor i presseningen och att täckställningen delat på sig var de enda problemen. Lyckas justera täckställningen lite men resten får vara tills det mojnat helt. Solen har visat sig men det är nog snart vinter eftersom det var is på vattenpölarna i morse och det är bara 3 + nu. Skulle varit fint att åka söder ut nu men vi stannar i Sverige.

21/11 Ännu en dag där inget har hänt utan ryggen har fått vila. Börjar kännas bra nu om jag inte rör på mig. Känns som om jag måste börja röra mig annars har jag väl ingen kondition kvar men det får bli i morgon.

22/11 Ny koll av vad som händer med båten i den hårda vinden. Det ser hyfsat bra ut men det får gärna mojna nu. Vi tar en biltur i omgivningarna och hamnar bla. i Finspång där vi försöker stilla hungern. Det lyckas så där, vi beställer lövbiff och får varsin överstekt halvkall skosula som inte smakar annat än läder. Fy vad dåligt, stället heter Perfekt Forno! Så långt ifrån perfekt man kan komma...

23/11 Ny händelselös dag. Försöker få det sista fixat på husbilen men inga delar har kommit. Monterat vinterdäck på Margithas bil. 

24/11 En månad kvar till julafton! Jobbat lite på fm och på em har vi varit och tittat på nytt kök. Det vi har är sedan -83 så det kanske är dags. Det för ju med sig lite annat som nya golv i kök och hall och nya vitvaror så det ser dyrt ut. Vi får se hur det blir.

25/11 Fortfarande ryggproblem men de börjar avta och jag kan både gå och stå bara jag får ändra ställning ofta. Låter som om jag bryter ett ben ibland när jag flyttar fram det högra men inget som stör omgivningen. Har bestämt mig för att sälja min gamla Lotus Elan Sprint från -71. Jag har inte tiden och orken som krävs för att använda och sköta den så jag söker en ny förvaltare till den. Känns ju lite tragiskt och jag hoppas hitta någon som förstår vad det innebär. Rätt skött är det en riktigt bra investering. 

26/11 Lite jobb på fm. och därefter lite småfix på husbilen. När huvudbrytaren är avslagen håller batterierna riktigt bra så de är ok. vilket jag trott hela tiden. Tydligen är det någon dator som drar ur om den får vara på. Märklig konstruktion!

27/11 Får hjälp av Christian, mitt barnbarn, med att fixa till ställning och pressening när det äntligen slutat blåsa. Det gick åt mycket tejp för att laga några revor. Efter kylan ute var det skönt med en bastu.

28/11 Inte mycket blir gjort. Gör ett besök på företaget där det är nästan tomt på kunder. Black friday och Corona sätter sina spår....

29/11 Ny händelselös dag. Jag har inte tömt husbilen på vatten och det är fryskallt ute så jag sätter på värmen. Vill ju inte att nåt skall frysa sönder.

30/11 Gör ett besök på IKEA för att köpa nytt kök. Ganska dålig säljare och när man får ritningen framgår inte vad som ingår. Det står att det inkluderar vitvaror men inte vilka! Ingår diskmaskin tex.? Dåligt när offerten är på ca 95,000:- Vi frågar några till.....

 

 

Höst på riktigt!

[Counter]

1/10 Vi kommer loss med leriga husbilklossar och kör till Åre. Där hade jag inte varit tidigare. Vi handlar på ICA i järnvägstationen, originellt så det förslår. Sedan styr vi mot sydost för att ta oss till Hammerdal där Margitha varit mycket för länge sedan. Därefter vänder vi hemåt och hamnar i Sveg på den dyraste campingen hitills, 325:-

2/10 Vi kör vidare hemåt, det är långt så det blir tankning av både bil och människor i Filipstad. Vi stannar både för och eftermiddag för kaffe varje dag, det är bra att vara alert, det står ibland djur på vägen. Vi har sett stora älgar, många renar och andra vilda djur och lyckats undvika att köra på något av dem. Den här resan blev 210 mil. Blev ett bastubesök direkt

3/10 Försöker få båten ur sjön men upptagningen är fullbokad för dagen. Hjälper de andra lite grann.

4/10 Husbilstvätt står på programmet. Det är då man tycker att man borde ha en mindre bil. Det går mycket lättare att tvätta efter lackbehandlingen som gjordes i våras. 

5/10 Först till varulven för att lämna blodprov, sedan till Linköping för att hämta mitt reparerade segel. Därefter till husbilsverkstaden för att hämta de gasolfilter jag beställt och för att kolla om de beställda delarna kommit. Det fattas en del men när jag kommit hem ringer telefonen och jag får besked att allt anlänt. Nu är det bara att få tid på verkstaden kvar. 

6/10 Vilket väder, stundtals skyfall! Förhandlar med husbilsverkstaden men de är riktigt fullbokade flera veckor framåt. Besiktigar den gamla bilen jag köpt utan några problem.

7/10 Kollar förtöjningarna på båten och sätter den på laddning. Det verkar som om solcellen laddar dåligt. Får ta med instrument och mäta någon dag. Hämtar vinterhjul till bilen jag köpt, tyvärr är de dubbade, jag har aldrig använt sådana för vägbruk tidigare...

8/10 Försöker få hjälp med att reparera styrväxeln på min gamla Lotus eftersom det inte går att få tag på.nya delar. Det som inte finns får man tillverka och Walles brukar kunna fixa det mesta. Problemet är att när styrningen är bortplockad är det svårt att flytta bilen så den står och tar plats i verkstaden. 

9/10 Småfixar med lite båtgrejer och flyttar lite som skall till husbilen. Det mesta är ju samma grejer. På kvällen blir det som vanligt, bastu!

10/10 Åker till hamnen för att kolla om det går att få båten upptagen men det finns inga återbud så jag får vänta till min bokade tid som är nästa söndag. Hoppas att det är bra väder då. Kollar lite på husbilsutbudet som är obegripligt stort just nu. Man får definitivt dåligt betalt för sitt inbyte. Värdeminskningen är ca 450,000:- på 2 år! Men jag har ju varit med ett tag så jag vet ungefär hur jag skall hantera det.

11/10 En lugn dag med tv-tittande på WRC. Vi hinner dock med en tur till Motala för lunch och kolla hur det är med ström i batterierna i båten. Det ser bra ut så jag behöver inte ladda. 

12/10 Oj! Idag blev det en hel dag som bilmekaniker, det var länge sedan. Har skruvat på min 50 år gamla Lotus ihop med verkstadskillarna. Vi har bytt ett hjullager och schimsat om styrväxeln. Det är inte som att skruva med en modern bil, för det första är allt i tumsystem och dessutom oerhört trångt att komma åt. Nu återstår bara hjulinställning innan sista besiktningen eftersom den gäller för evigt. 

13/10 Kall biltur eftersom jag behövde köra en rejäl sväng före besiktningen. Den gick bra så nu är det ingen mer sådan eftersom bilen fyller 50 vid årsskiftet. På em. båtjobb. Monterar en kulventil på avloppsledningen till varmvattenberedaren så att jag kan suga ur det sista med oljebytaren. Har för länge sedan gjort misstaget att inte tömma de sista dropparna vilket innebar en sönderfrusen som kostade några tusenlappar.

14/10 Trots nybesiktigad vardagsbil har jag märkt att bromsarna ibland ligger på. Det märks genom att om man låter bilen rulla tills den stannar och den stannar med ett litet ryck, då kärvar bromsarna eller något annat. Enkelt att plocka isär och smörja upp så förhoppningsvis sjunker bränsleförbrukningen lite nu.

15/10 Har flyttat ett par linor som legat på kanten på båtens solcell. De har bara skuggat lite i kanterna men det blev en enorm skillnad. Nu laddar den riktigt bra så jag måste hitta en permanent lösning på problemet. Så fort jag sträcker linorna skuggar de lite. Finns lite att pilla med under vintern. Skulle också vilja flytta på en ändlös lina till motsatt sida men då måste jag kapa den, flytta och göra en ny splits vilket inte är så enkelt.

16/10 Pensionärsdag som icke pensionärer tror att varje dag är... Tagit det riktigt lugnt och bara inväntat bastutiden. Skall bli skönt nu när det är lite svalare ute. Skall sedan gå på krogen hemma, det har inte hänt på väldigt länge!

17/10 Idag har inget hänt eftersom jag vaknade med världens ryggskott i morse. Tog mig 2,5 tim att ta mig ur sängen och upp i köket. I natt blir det att sova i tv-rummet för att slippa trappan.

18/10 Ställer in båtlyftet eftersom jag inte kan ta mig utanför dörren. Har jäkligt ont och kan nästan inte röra mig. Hoppas det släpper lite tills i morgon.

19/10 Ny dag med värk. Gjorde dumheten att gå till sängen i går kväll, det fungerar inte alls med en mjuk säng. Efter 4 timmar var det bara att försöka ta mig till campingstolen igen och försöka somna. Det gick sämre eftersom jag har mera ont efter besöket i sängen men i eftermiddag har det blivit lite bättre. Klarade tom av att duscha.

20/10 Lyckas ta mig ut till husbilen och Margitha kör. Först till Motala för att kolla båtens förtöjning och hämta instrument för att kolla laddning från solcellen på husbilen. Den verkar inte fungera eftersom förbrukningsbatteriet bara var laddat med 10,2 V. Nu laddar den medan vi kör så det blir via Borensberg på hemvägen. 

21/10 Gjorde om misstaget genom att lägga mig på en soffa inatt. Fm. inte kul med elak värk men lite bättre i em. Bokar tid hos en naprapat jag fått tips av från Frasse. Skall dit på torsdag morgon. Måste bli bra tills på lördag eftersom jag bokat ny upptagning av båten. Det blir 3-dje försöket!

22//10 Försöker överleva transport till naprapaten. Han undersöker och klämmer en stund innan han skickar iväg mig till sjukhuset för röntgen. Han vågar inte börja bryta då han misstänker att jag har fått en rejäl kotkompression. Efter 4,5 tim. på sjukhuset med bla. röntgen konstateras att han hade rätt. Nu blir det 5-6 veckor med värk medan det läker. Avbokar båtlyftet igen!

23/10 Försöker vila mig i form. Allt annat gör ont. Kommer på ett sätt att duscha utan att ramla eller halka.

24/10 Efter ett nytt idiotiskt försök att sova i sängen får jag hjälp att ta mig ur den efter 4 tim av värk. Tar mig till campingstolen och får 2-3 tim sömn. Sedan tar jag bilen till Motala för att kolla bårvagnens position. Allt lugnt så jag åker till Mjölby och träffar en intressent på min Almera och säljer den med leverans om 2 veckor. Tar sedan med Margitha på en biltur till Taberg som visar sig ha en häftig utsiktsplats. Jag hade hört talas om den och kan varmt rekommendera den. Riktigt häftigt högt! Kroppen verkar må bra av en bilstol med bra svankstöd!

25/10 Mindre än 2 mån kvar till julafton! Sover mesta tiden för att slippa värken men på em kör vi en laddningstur med husbilen på småvägar på slätten. De flesta har jag aldrig tidigare åkt. Hem och hitta ett bra ryggstöd för natten som fortfarande är en campingstol.......

26/10 Ryggskottet har lugnat sig så de värsta huggen uteblir. Istället har en vidrig kramp infunnit sig som flyttar sig till olika delar av bäckenet och ibland ner mot något knä. Det känns som det långsamt blir bättre men det blir mycket tv-tid som tyvärr känns bortkastad, inte mycket av värde. 

27/10 Små små steg mot tillfrisknande. Om jag sitter stilla börjar det göra drägligt ont. Om jag däremot står eller går kan man tro att någon kastar kniv så fort jag rör mig. I morgon skall jag köra husbilen till verkstaden för att den skall få den omvårdnad jag tjatat om i 2 år. Förstår att det kommer att göra ont i kroppen men det är det värt.

28/10 Lång dag på verkstaden där jag hjälper till med det kroppen klarar. Inga lyft och inga kryp! Vi får ordning på det mesta, bara ett par saker återstår. Fick bla ny spis och en hel del annat. Nu är bilen användbar igen!

29/10  Tar mig ut på stan för att hämta medicin och forrsätter upp till firman för att ta en fika och förvissa mig om att en del grejer jag behöver för att ta upp båten finns tillgängliga. Pratar med barnbarnet som skulle hjälpa mig och det visar sig att han ligger jätteförkyld. Han tipsar om att Johan som är tillsammans med min dotter kan hjälpa till. Jag ringer och kollar och han ställer upp direkt. Nu är halva släkten involverad i båtlyftet.

30/10 Småfixar med en massa som kroppen klarar och sätter blommor på kyrkogården. Lastar domkraft och annat som skall med till hamnen.

31/10 Hämtar Johan och åker till hamnen. Ryggen bättre idag så jag tar mig ombord. Vi lyfter båten men stöttorma passar inte, de är fortfarande för långa så jag kapar bort 1 dm på de bakre. Passar inte bra ändå så båtan åker i sjön för att inte andra skall behöva vänta. Tänker ta upp sist men under tiden vi väntar går kranen sönder! Nu blir båten kvar i vattnet 1 vecka till, undrar när det skall sluta jäklas? 

Tidig höst?

[counter]

1/9 Upp med tuppen och hämta biltransporten på firman. Därefter till Torshälla där barnbarnet Christian möter upp. Vi lastar smidigt med hjälp av elvinschen och hade spårvidden på vagnen varit 3 cm större hade det inte fungerat. Därefter åker vi till golfbanan för lunch bestående av raggmunk och fläsk som är en favorit för oss båda. Med det avklarat styr jag mot Motala och funderar hur jag skall få av lasten från bilen. Jag ringer Margitha och ber henne ta min bil som har drag och möta upp. Vi backar den under dragstången och släpper på vinschen så passar den direkt på draget och när jag lossat vinchen är det avlastat på 1 minut, perfekt! 

2/9 Idag bestämde jag mig för att lösa problemet med batteriavskiljaren. Bort med alla kablar anslutna till den och dit med en i taget för att se när det går ström emellan batterierna. Kommer direkt på att så fort jag ansluter förbrukningsbatteriet så finns det spänning även på polen till startbatteriet! Reläet bryter inte trots att dioden slocknat så det är reläet som är trasigt. Bara att hämta ett nytt på Biltema och efter montering fungerar allt som det skall igen. Fy vad tid jag lagt på felsökning... 

3/9 I går letade jag efter nya ledspottar för att byta en på toaletten och en i förpiken. Jag besökte ett 10-tal butiker innan jag hittade liknande i en el-affär i Mjölby. Dyra som guld men idag har jag monterat båda på toan och flyttat den hela från toan till förpiken. Jag vill ju ha likadana i varje utrymme. För att montera dom fick jag fila upp hålen i taket där de är monterade. Det blev jäkligt bra! Har också tankat 25 liter HWO eftersom Christian och jag skall ut i morgon och se hur vi klarar vindarna.

4/9 jag hade tänkt att vi skulle ta oss till Hjo. Så blev det inte. Det var för mycket vind från fel håll så vi gav upp och tog oss till Vadstena. Där besöktes först systemet och sedan livsmedelsbutiken. Senare blev det ett besök på krogen.

5/9 Vi seglar över sjön till Ombo. Stökig segling med både stora vågor och för mycket vind. Blir bättre på slutet. Vid bryggan ligger 7 kräftfiskare långsides så jag trycker in fören emellan ett par av dom. Senare kom 3 seglare till. Några regnskurar på em. annars lugnt och bra.

6/9 Vi får en fin hemsegling till Motala. Lite onödigt mycket vågor och vind men inga problem. När vi närmar oss Motala är vi på väg in i en klunga med 40 kappseglare och blir ombedda att runda dom. Det gjorde vi gärna.

7/9 Lämnar det månatliga blodprovet innan jag surar till och åker till husbilsfirman. Där hittar vi tidigare inlagda reklamationer som ingen orkat verkställa! Fy vad sur jag blir när ingen bryr sig. Tur de inte jobbar hos oss för då hade de varit arbetslösa! Nu skall det äntligen beställas delar! Vi får se om de kommer i år....

8/9  Idag har inte mycket hänt. Efter mycket tjat från Margitha har jag köpt lite nya kläder.  På em. har jag varit och plockat ur båtkylen, det känns nästan som hösten börjar närma sig.

9/9 Ny lugn dag. På em letar jag upp den som köpte min båtvagn eftersom den inte får stå kvar. Det blir så att han kommer med en biltransportbil och hämtar den. Nu gäller det att få den nya vagnen i skick att använda. Dragstängerna är fastrostade men ser annars ok. så nu är det bara att fylla på med rostolja tills de lossnar. Det får bli morgondagens projekt.

10/9 Jobbar lite på firman innan jag skaffar rostolja och åker och fyller på i dragstängerna. De sitter som svetsade så vi får se om de går att lossa. Jag har tillgång till både svets och rörtång så vi får se vem som får ge sig. På em. blir det bastu, riktigt skönt! 

11/9 Ser till att få håret avkortat, det var länge sedan och verkligen behövligt. På kvällen har alla på firman blivit bjudna på kräftor med tillbehör hos en anställd så det blir ju en och annan snaps.

12/9 Tar en stund innan man piggnar till och vågar köra bil. Tar sedan husbilen till firman för att försöka problemet med spisen. Den tänder inte eftersom det inte kommer fram någon gas. Jag hittar inget fel tyvärr men har fått löfte att husbilsverkstan ska titta på det på onsdag.

13/9 Vi tar en rejäl biltur på vägar som det är minst 50 år sedan jag åkte senast. Vi hamnade så småningom i Åtvidaberg där vi åt en bra lunch med nästan löjligt stora portioner. Det känns ju fel när man måste lämna mer än hälften av maten. Därefter besökte vi min bror i Grebo som blir 1 år äldre. Tyvärr är det ju så att vi blir äldre för varje år men det är bättre än att inte bli det!

14/9 Försöker få loss de rostiga stöttorna på båtvagnen som fick en rejäl dos rostolja häromdagen. Det var bara en som hade svalt ordentligt och nu gick att vrida. De båda återstående fick en ny omgång rostolja men kräver nog lite uppvärmning innan de ger med sig. Får ta med svetsen nästa försök. Behöver också göra nya träklossar till 2 stöttor, de har stålplattor som jag inte vill sätta mot skrovet.

15/9 Kanonväder! Efter att ha jobbat lite på fm. åker jag till hamnen. Först lyckas jag lossa en stötta med handkraft och en stor törtång. Sedan till båten för att klä av seglen, det passar bra när det är någon vind. Hittar en latta i storseglet som har gått av. Det går inte att se utan att dra ur lattan men jag har sett att akterliket sett konstigt ut. Seglet skall till segelmakaren för att byta uvskydd vid halshornet som spruckit. Det är stökigt att ta bort seglen när man är ensam, de är otympliga att vika och få ner i säckarna.

16/9 Tar med svetsen och skall värma upp den krånglande stöttan. Tyvärr visar det sig att gasen i oxygentuben är slut. Skulle ju kollat innan jag åkte men förutsatte att ingen ställt ifrån sig den med tom tub. Plockar med lite prylar hem men det är flera billaster kvar. På em. åker jag till husbilsverkstan för att få igång spisen. Det visar sig att det troligen följt med olja i gasen trots extra filter som förstört brännarna. Ny spis beställd, återstår att se om det går på garantin.

17/9 Nytt försök med svetsen som nu fått gas. Var nära att ge upp efter att ha värmt länge men fortsatte tills den började bli röd och då gav den med sig om än motvilligt. Till en början gick det bara att vrida 1/8-dels varv fram och åter men mycket rostolja och arbete hjälpte så nu går den att vrida. Åker till Linköping och lämnar storseglet för reparation av det trasiga uvskyddet och en latta som gått av.

18/9 Försöker byta olja och filter. Suga upp oljan går bra när motorn gått en 1/2 timme och är varm. Väntar någon timme innan jag försöker få bort filtret vilket inte lyckas eftersom den som monterat det har dragit åt alldeles för hårt. När det monteras skall man dra åt tills filtrets gummiring träffar foten och sedan drar man ett 1/2 varv till. Är medveten om att det känns väldigt löst men det är så man skall göra. Då är det enkelt att byta nästa gång. Nu är det inte så och jag letar verktyg för att försöka få bort det gamla filtret. Det är tyvärr trångt så att få dit händerna funkar inte. Lika dant med de verktyg som finns i båten. Försöker med andra verktyg i morgon!

19/9 Börjar med filtret, med hjälp av en stor polygrip gick det smidigt trots att det var hemskt åtdraget. Därefter får jag hjälp av Margitha med att plocka ur och frakta hem 2 billaster med prylar och kläder. Har också lyckats skruva bort de fasta förtöjningslinorna utan att ramla i sjön så nu är det klart för upptagning.

20/9 Lång väntan på upptagning. När det väl blir av efter 5 timmars väntan ser vi att vagnen inte passar. Stöttorna är för långa eftersom de tydligen bara stöttat från sidorna tidigare. Jag måste stötta skrovet ordentligt så stöttorna måste kortas. Det blev sjösättning igen och kapning av stöttor innan nästa försök.

21/9 Åker och kapar stöttorna, det tar bara 10 minuter med rätt grejer. Nu gäller det bara att få tag på någon som kan köra traktor och kran före lördag. Ställer sedan på husbilen och monterar vinterhjulen samt fyller vatten. Nästa vecka är det meningen att vi skall långt norr över. Försöker också kolla om nya spisen anlänt men får inget svar.  

22/9 Försöker hitta kran och traktorförare men det verkar svårt. De flesta lider av tidsbrist. Fixar också en del småsaker på.båten. Firar Margithas barnbarn som fyller 12.

23/9 Plockar hem det som skall med i husbilen från båten. Det är ju mycket som är samma. Fixar också lite med båtvagnen men har inte lyckats få tag på någon som är villig att lyfta så båten får ligga ett par veckor till.

24/9 Bara 3 mån till julafton! Jobbar en stund på fm. I morse hade kylen i husbilen slutat fungera. Kom på att det beror på att parkeringsplatsen lutar rejält så att gaslågan inte träffar rätt. Problemet var att komma på hur man återställer så att den släpper på gas igen. Det löste sig efter ett telefonsamtal. Lyckades också få igång värmen när jag kommit på att krocksensorn löst ut. Nu verkar det mesta fungera, förutom spisen, men jag har lagt i en elektrisk kokplatta och hoppas hitta el.

25/9 Småfixar lite och lastar husbilen innan vi styr söderut till Sommen. Vi skall vara med om att bränna tegelplattor till ett golv. 700 plattor i en jättestor ugn med 4 eldstäder som skall försörjas med ved tills temperaturen är ca 950 grader. Det tog 18 timmar och gick åt ca 5 kbm.ved. Fick ett par timmars sömn under natten så det fungerade bra.

 26/9 Tar en lugn fm efter en natt med lite sömn. Sedan till Anders och Lisen för en superb lunch. Vi törs inte stanna längre med risk att bli allt för bortskämda så vi kör nort ut. Först till Askersumd där det var som väntat fullt. Fortsätter till Laxsjöarna där båda platserna är helt öde så vi kör vidare. En plats no Degerfors blir nästa mål. Den visar sig vara lika öde så vi siktar på Karlskoga där jag jobbade för 39 år sedan. Boforsudden med elplats blir perfekt trots grådiset och det finns några platser kvar!

27/9   Eftersom kyl och frys inte fungerat sedan jag startade den i onsdags räknade vi med att den behöver underhåll. Både 12V, gas och 230V fungerar men det blir ingen kyla. Räknar med ett besök hos verkstad på måndag fm. Eftersom vi inte haft något att göra under dagen mer än transport till Kristinehamn så gör vi ett besök på Husbilslandet som har 100 beg. husbilar i lager. Hittar en för oss perfekt bil men klädselfärgen passar inte Margitha. Hon går i taket på beige skinn som jag tycker är praktiskt och snyggt. Den har 3 axlar och går väldigt stadigt och fint med en 3-litersmotor som inte behöver kamremsbyte, den har kedja. Vid en titt i motorrummet blir man brydd, den som tappar något där kan glömma det, går aldrig att hitta. I skrämseln över att bli bortbytt har kylen plötsligt börjat fungera så nu slipper vi verkstad i morgon. Vi kunde ju ha varit några 100 km norr ut  utan besvären. Funderar över den tilltänkta affären ett tag. En maxutrustad bil men 2 år äldre och flera 100-tusen emellan känns ju surt.

28/9 Idag har vi sakta glidit norr över på små vägar, ibland på grus. Stannade i Malung för lunch och har nu kommit till Särna camping. Vi behöver tyvärr stå så att vi har el. eftersom spisen bara fungerar på en låga och då på sparlåga. Ett jättefint ställe om än lite dyrt. Har haft riktig dimma på en del av vägen.

29/9 Vi kör ca 3 mil till Njupeskärs vattenfall som är Sveriges högsta med 90 meter fallhöjd varav 70 m fritt fall. Tyvärr är vi ovan molngränsen så det är grått och dålig sikt. Efter en promenad på 4,5 km åker vi vidare till Idre där vi bunkrar lite och stannar på Näsets camping. Dyrt men annars helt ok. Går och äter på krogen vid turistbyrån som är helt perfekt med kanonbra mat.

30/9 Vi kör vidare mot norr och passerar Högvålens by som är Sveriges högst belägna 830 möh. Vi besöker Bruksvallarna och Ramundberget som är skidorter. Sedan tillbaka någon mil innan vi åker upp på den sönderkörda grusvägen till Flatruet som är Sveriges högst belägna väg. Häftig natur med mycket röda inslag på marken. Här växer inga träd men nedanför trädgränsen är alla lövträd riktigt gula eller röda. Vi kör vidare och kommer på kvällen till Frösön där vi får en plats på First camp trots att den är stängd. Det kostar en hundring.

Ytterligare en sommarmånad? 

[counter]

1/8 Ny fin dag men med lite eller ingen vind. Det tar oss 6,5 tim de 19 M till Tegelviken trots lite motorstöttning ibland. Rekordvarmt! Vi lämnar båten och åker  hem eftersom Margitha skall jobba i morgon.

2/8 Åker till båten för lite jobb. Fixar vindinstrumentet som slutat fungera. Glappkontakt i en kabel. Plockar bort ratten med tillhörande prylar som skall till en mekanisk verkstad för att tillverka en mellanaxel så att ratten kommer 30 mm bakåt. Då skall autopiloten få plats. Kylen har också slutat fungera, det stinker amoniak när den arbetar så i morgon skall jag försöka hitta en reparatör. Jobb saknas inte.... 

3/8 Börjar med att besöka Valles för att få axelförlängningen tillverkad, jag tycker det ser svårt ut, har jobbat som svarvare men det är över 50 år sedan. Sedan ett telefonsamtal till husbilsfirman som fortfarande inte fått hem några delar. Det jag sa till dem lämpar sig inte för tryck men det ingick ett hot om allmänna reklamationsnämnden. Sedan ringde jag en kylmontör och blev lovad hjälp under veckan. Monterade det nya skiljereläet som jag tillverkat specialkablar till i morse och det verkar fungera perfekt. Kostar 309:- på Biltema. Ett orginal Volvo ett par tusen! Har sedan påbörjat monteringen av autopiloten och det lär ta tid. Glömde att jag varit hemma och sålt min 2CV eftersom jag inte har tid att använda den. Köpte samtidigt en gammal andrabil. Sen har det inte hänt mer idag....

4/8 Fixar en del saker på firman så förmiddagen bara försvinner. Efter lunch till båten för montering av autopiloten. Jag får dit manöverinstrumentet men kabeldragningen klarar jag inte utan hjälp. Får ett telsamtal från kylfirman som inte arbetar med ammoniak. Troligen måste det bli en ny anläggning.

5/8 Hade kommit överens med barnbarnet Melvin att träffas 9:30 på firman för att fixa med båten vilket kräver 2 pers. Jag hade gjort lite förberedelser men han dök aldrig upp. Typiskt osnuten unge som trots allt skall vara myndig. Åker och försöker själv men det är omöjligt så jag ringer Margitha som råkar vara ledig. Det är ett läckage i färskvattenpumpen som irriterat mig ett tag. Tur att inte konstruktören finns i närheten, han hade aldrig överlevt det. Man har skruvat ihop motorn innan man monterade motorfästena så det är liiite trångt att få bort 2 av bultarna. Går att vrida ett 12:dels varv per tag genom att vända nyckeln mellan varje! Efter ca 2 timmar får vi loss pumpen där 2 packboxar skall bytas. Därefter drar vi en pianotråd som pilotlina för en kabel till autopiloten vilket tar en bra stund eftersom vi inte får igenom den utan att använda båda hållen. Åker hem ledbrutna och eftersom det är onsdag blir det ett par glas vin.  

6/8 Plockar sönder pumpen hemma i verkstaden. Ja plockar var väl inte rätt ord, det går åt både våld och värme innan den är i bitar. Den skall sedan monteras ihop på ett mycket speciellt sätt vilket tar en del tid. Därefter gör jag upp en bilaffär på en gammal bil jag köpt innan jag ger mig ut med Lotusen för att försöka få bromsarna att fungera ok. vilket inte lyckas utan det får bli ett fall för verkstaden. Lunch innan det bär iväg till Motala för pumpmontering. Det tar ett par timmar att få den på plats och märkligt nog fungerar den utan läckage. Det har varit skapligt varmt att göra gymnastiska övningar i motorrummet.     

7/8 Åker och köper en dunk HVO som jag tänker använda i båten framöver. Då slipper man alger efter vintern. Dessutom är det det miljövänligaste alternativet just nu. Städar ute och inne, välbehövligt efter kanalresan. Göran lånar min dunk för att hämta HVO i Motala vilket visar sig vara ca 30 öre billigare. Jag betalade 15,05 i Mjölby. Ny dag med rejält varmt!

8/8 Tar oss sakta norr ut. Hade tänkt stanna på bryggan vid Rökne huvud men det såg trångt ut så vi far vidare till Hjortholmarna där vi ankrar liksom många andra. Fin kväll med kräfor och tillbehör.

9/8 Vaknar i samma fantastiska väder. Vi drar upp ankaret och tar oss sakta tillbaka mot sydväst. Försöker segla ibland men väldigt lite vind gör att vi nästan står stilla. Vi tar oss sakta men säkert till bryggan vid Jäknesundet och blir förvånade. Det är massor av båtar på öarna men vid bryggan är det bara 3 st. Lägger oss där och får en fin em. med resterande kräftor.

10/8 Hoppsan, gårdagens värme är borta och det blåser kallt. Givetvis från öst, det är ju dit vi skall. Får en gropig kryss mot Motala  som började med upp mot 10 m/sek men sakta avtog. Åker hem, Margitha skall jobba i morgon.

11/8 Försöker montera styrenheter och andra tillbehör till autopiloten. Det är ett evigt klättrande upp och ner i stuvfacket eftersom jag har svårt att få plats att vända mig där nere. Nu sitter det mesta på plats så kabeldragningen återstår och den måste jag ha hjälp med eftersom kablarna skall genom flera utrymmen och måste dras igenom med hjälp av krokar. 

12/8 Fixar lite tillbehör som skall med till båten. Margitha kommer dit och hjälper mig med kabeldragningen som går riktigt smidigt. Efter lunch på stan åker hon hem och jag fortsätter med inkopplingen. Det är riktigt svårt att ansluta kontakterna, det krävs hårda tag att få varje koppling på plats, ibland krävs det tång för att få dom på plats. Det tar mig 3 timmar att ansluta 7 kablar! Får telefon från Valles att min axelförlängning är klar. Hämtar den men det visar sig att ett kilspår fattas. Åker till båten med den för att kolla att den passar och märka ut var jag vill ha kilen. Borrar också ett hål i den rostfria axeln med handborrmaskin vilket gick förvånansvårt bra.

13/8 Börjar med ett återbesök hos mekverkstaden för att få kilspåret fixat. Tyvärr hade de inte tid direkt. Åker till båten och fixar några lödningar och bygger om instrumentpanelen genom att  såga den i 2 delar och sätta den övre delen med instrument nederst så att jag får plats med drivmotorn i den övre. Drar också färdigt all el och det verkar fungera. Tyvärr fick jag inte delen med kilspåret under dagen. Har ringt husbilsverkstaden och framfört ett litet hot.

14/8 Kollar med mekverkstaden som missat att ringa när den var färdig. Efter en stund konstaterar jag att kilspåret går igenom till inre bulten så det går inte att få ihop det hela. Kommer på att genom att slipa ner kilen skall det fungera. Tillverkar en sådan kil men vid monteringen tappar jag den. Den hoppar ner i piedestalhuset dit inget mänskligt finger når så det är bara att åka till Mjölby för att fixa en ny att börja slipa på. Med det klart en ny resa till Motala för montering, nu med tejp för stt säkra kilen. Får ihop allt som det skall vara. Testkör och den larmar för att inte ha kontakt med drivmotorn. Kollar anslutningarna 2 ggr innan jag ger upp, åker och bunkrar det nödvändigaste och kastar loss. Efter 2.5 tim når jag Ombo öar men där är det fullt i mina ögon. Gillar inte att tränga mig på. Så jag vänder och kör till Karlsborg och får en långsidesplats vid kanalbryggan. Där startar jag grillen och tömmet upp en G-T 

15/8 Vaknar av att det är varmt, det händer inte så ofta i båten. Det blir sedvanlig frukost före avsegling. Dålig vind så motorn får jobba ut till sista pricken. Seglar vidare dikt bidevind, kryss alltså, vilket är bra eftersom hon styr själv när segel och roder är rätt inställt. Fungerar fint till i höjd med Stocklycke hamn då vinden dog så det blev motor sista timmen. Trångt i hamnen men lyckas hitta en plats långt in. Besvärlgt med boj när man är ensam. Middag på krogen, bra men dyrt.

16/8 Tar det lugnt, ingen seglingsvind! Ligger kvar och slöar. Går och tittar på husbilsåkarna som ser ut att ha det minst sagt svettigt! När jag går där dyker det upp en VW-cab med en känd figur, Roland Gustavsson. Vi sitter mest i båten och tar det lugnt, Roland badar ett par gånger innan vi går och käkar lunch. På kvällen badar jag länge för att återfå normal kroppstemperatur men jag tror vattentemperaturen i hamnen  steg från 22.3 till åtminstone 26+. Vilken dag igen!

17/8 Tar mig för motor norr ut. Ringer Göran Häger för att kolla vad han gör. Det visar sig att han Pära är på väg till Ombo så jag går också dit. Otroligt varmt så det blir några dopp. 

18/8 Vi tar oss sakta till Röknehuvud och hoppas det skall finnas lite vind där, det är varmt där det är lä! Vi går en promenad i skogen för att få lite skugga. På eftermiddagen bildades ett moln så vi fick lite vila från solen.

19/8 Slöar i värmen fram till lunch varefter vi försöker segla till Motala. Det gick sådär när vinden blev svagare och svagare. Jag startade motorn vid Åholmen när farten var under 3 knop. I eftermiddag har himlen mörknat och det har i kväll kommit ett par små regnskurar.

20/8 Ber Margitha komma till båten för att få hjälp med felsökning av autopiloten. Ringer varvet och får tips på möjliga fel. Tyvärr får vi inte den att fungera så efter lunch kör jag båten till varvet. Spännande, det är grunt där man skall in. Det står 1,4 m i sjökortet men jag hittade en väg med 2.4 m djup.  Hampus hittar felet efter 20 min. så nu fungerar den!  Skönt har handstyrt över 1100 nm nu.

21/8 Slöar på fm. innan jag tar bilen, först till Linköping för ett samtal med husbilsreparatörerna. Jag hoppas det sätter lite fart på dom. Sedan till Mjölby för att hämta en tross som skydd vid bryggplatsen som har en rejäl stålkant att stanna emot. Hämtar också 25 liter HWO som drivmedel till båten.

22/8 Margitha kommer på fm. Vi tittar på kappsegling innan vi åker och inhandlar mat för ett par dagar. Det blåser lite för mycket så vi avvaktar kappseglarnas målgång. Det blåser 10-12 m/sek därute så vi drar ut mot Ombo. Det går bra förutom sista timmen då det vrider på väst och ökar till 13-14 m/sek vilket är onödigt mycket. Framme vid bryggan träffar vi flera bekanta men får efter en stund åska och häftigt regn. Det går över och blir en hyfsad kväll, dock blir alla sittande i sina båtar.

23/8 Alla vi känner ska hem så vi drar också upp ankaret. Vi går mot nordväst i den gropiga sjön med vinden i aktern. Vi tar oss 9 nm. till bryggan i Igelbäcken. Här lägger vi oss långsides och får en fin dag. En promenad till masugnen ger inte mycket motion men är bättre än inget. I kväll skall grillen startas upp så vi får lite kycklingfile'er.

24/8 Bara 4 mån. till julafton! Vi seglar mot Askersund genom skärgården, lite stökiga vindar men vi tar oss fram till Hammarsundet där jag tröttnar och startar motorn. Bekvämt men för oväsen. Framme i Askersund betalar vi hamnavgift 160:- innan vi går och handlar lite livsnödvändiga saker. Får en fin kväll med sol och lite vind.

25/8 Vi drar hemåt efter frukost. Motorgång till Hammarbron, sedan gropig segling till Erkerna där vinden avtar så mycket att motorn får jobba igen. Vinden kommer tillbaka men latmasken har slagit till så det blir motor resten av vägen. Vi åker hem lite frusna. 

26/8 Drar fram båtvagnen som jag beslutat att sälja. Den stod helt övervuxen av högt gräs nära stranden. Den finns nu på Blocket. Jag har en annan som står hos barnbarnet i Eskilstuna och som skall hämtas hem. Fixar med lite smågrejor på båten.

27/8 Åker till varvet som fått hem lite grejer jag beställt. Monterar en kabel mellan autopilot och navigator. Inte helt enkelt eftersom den är för kort så jag måste flytta alla andra kablar i systemet men nu fungerar det. Plockar också bort kablarna från det det nya fördelningsreläet för laddningen eftersom jag alltid har lika mycket ström i båda systemen men kan konstatera att det är rätt monterat. Bygger också om infästningen för motorn till autopiloten som tidigare bröt emot ratten. Det gick genom att vända på en bult inne i styrningen. 

28/8 Mera båtjobb! Plockar bort alla kablar från laddreläet och försöker komma på vart de leder. Allt verkar ha varit rätt utom en kabel till en av voltmätarna. Flyttar den så får vi se om det blir någon skillnad. Något måste vara fel när det inte blir någon skillnad på spänningen mellan förbrukning och startbatteri. Bygger också ett nytt fäste för att drivenheten inte skall rotera.

29/8 Åker och testar det nya fästet som passar perfekt. Vädret är för dåligt för att montera det färdigt eftersom det regnar. 

30/8 Har annonserat ut min båtvagn. Däcken har massor av djupa torrsprickor så jag säljer den och använder den jag köpte för att mitt barnbarn skulle använda till Maxin. Den har riktiga lastbilshjul och används inte eftersom de använder vagga där han har sin båtplats. En kund kommer och tittar på den och medan jag väntar på honom monterar jag fästet till autopiloten.

31/8 En ny kund på vagnen kommer och tittar och köper vagnen. Jag planerar för att åka och hämta den andra som står i Torshälla.

Mera sommar?

[counter]

1/7 Åker till båten för att fixa en del saker. Det börjar med att jag nästan ramlar baklänges när jag öppnar ruffluckan pga. en hemsk stank. Det visar sig att innehållet i septitanken runnit tillbaka till toan som svämmat över! Inte kul och när det dessutom visar sig att utpumpen från duschen suger dåligt är det inte kul. Det visar sig att filtret som skyddar pumpen är fullt med hår. Egendomligt eftersom förra ägarna påstår att de aldrig använt duschen. Det löser sig och jag får även ordning på låset till toadörren som glappat hemskt. Fortsätter med att kolla batterispänningen som visar sig vara 0,4 V lägre än mätaren visar och det larm som tidigare visat överladdning inte är korrekt utan det är bara att köra. Försöker också mäta upp förtriangeln för att beställa ett code 0 men plötsligt går en knop upp och fallet åker upp i masttoppen! Shit happens! Min plan med att bygga om ratten skiter sig också eftersom mina rattekrar är svetsade i den inre koniska delen. Hade det varit motsatt kunde jag ha satt en mellandel och fått ekrarna längre bak. De behöver flyttas 25 mm för att autopiloten skall få plats, så det finns lite småproblem att lösa!

2/7 Försöker fixa en massa småsaker till båten efter att ha jobbat 1,5 tim. Nästan allt jag skall ha är slut eller har inte kommit hem. Köper ljudisolering till motorn och fixar tell-tales från julklappssnören och tape som jag hoppas skall tåla solen. Det blir ett litet lass som skall monteras i morgon med hjälp av ett barnbarn. Lösningen med att flytta ratten är oklar.

3/7 Tar med barnbarnet Melvin och åker till båten. Vi lyckas få ner fallet med hjälp av en yngling som fanns på bryggan. Han tyckte det var dagens höjdpunkt! Vi har också fixat en massa annat bla. isolerat en del i motorrummet och monterat tell-rales på seglen. Vi har också mätt upp hur en code 0 skall vara. Mycket blev fixat på några timmar.

4/7 Åker till varvet för att hämta beställda grejor. Inget har anlänt så vi lånar lite delar till grillen som jag lyckats slänga i sjön. Beställde nya i måndags som inte kommit. Vi har tänkt att segla några veckor så det är svårt att avvara grillen men tyvärr blir det utan autopilot. Vi åkte till Borensberg och åt lunch på Göta hotell i mysig miljö och åkte sedan för att titta på reparation av den trasiga slussen men det var redan fixat. 

5/7 Inte mycket händer eftersom vädret är dåligt och Margitha tar ett pass på jobbet. Själv letar jag reda på lite linor som skall med till båten innan jag tar ett bastubad. 

6/7 Melvin skjutsar oss till båten och tar hem bilen eftetsom vi inte skall tillbaka till bryggan. Vi seglar norr ut och kan ni tänka er, med vinden akter ifrån. Tur det för det är riktigt byigt i regnskurarna. Allt emellan 4 och 17.8 m/sek så nu vet vi hur hon beter sig när det piper i. Kommer genomblöt till Arkösund efter att ha skålat med Kejsaren. Blev krogmiddag i kväll. Värmaren igång och riktigt skönt. 

 7/7 Fy vad det blåser! Revar och seglar norr ut i sydvästlig vind. Som bäst går det 9,5 knop och det är troligen det snabbaste vi åkt över.Bråviken. Lunchar vid boj i Oxelösund innan vi seglar vidare till Nyköpings ss uthamn Broken. Vi blir nästan 30 båtar där. Ordning och reda med en bra hamnkapten.

8/7 Vaknar i häftigt regn och väntar innan det lagt sig. Sedan en lugn dag med inslag av både sol och regn och tom åska. Seglar när det går men ibland är det motorgång. Kommer till Skanssundet som har massor av gästplatser. Blir middag på utomhuskrog till lyxkrogspris.

9/7 Tar oss vidare norr ut och passerar Södertälje och in i Mälaren där vi får segla i svag vind. Vi tar oss efter broöppning till Stallarholmens sk. gästhamn. Att kalla det gästhamn är en överdrift.

10/7 Vi tar oss vidare hela 6 nm till Strängnäs efter ytterligare 2 broöppningar. En liten fin stad med många gamla fina hus. Vi handlar lite och ser oss om. Middag på krogen som smakade bra.

11/7  Vi fortsätter till Sundbyholm som har en fin gästhamn dit även barnbarnet Christian kommer med bil. Vi åker och tittar på en båtvagn och sedan skjutsar han tillbaka mig innan han hämtar sin båt och seglar till oss. Det blir krogmiddag och en flaska rom och några öl före läggdags. 

12/7 Vi seglar vidare, Christian till hemmahamnen i Torshälla och vi mot Västerås. På vägen ser vi en riktig åskskur så vi vänder och seglar tillbaka en 1/2 tim medan den passerar innan vi tar oss till gästhamnen. Den har uppgivet hamndjup på 2 m. men efter att ha gasat mig in i dyn visar lodet 1,6 m. Det blir en promenad i det fina bostadsområdet i hamnen före dusch och fördrink innan vi går till krogen. Där träffar vi vid grannbordet ett par som hela tiden sitter och spritar händerna och klagar på att ingen håĺler avstånd. Efter en stund har vi fått nog av deras idiotiska påhopp och byter bord. Fin kväll.

13/7 Nu vänder vi tillbaka öster ut. Det blir motorstöttning nästan hela dagen eftersom det är lite vind. Vi missar broöppning av Hjulstabron med 10 min. så det blir att vänta 50 min. Fortsätter till Kolarudd som är en lugn och trevlig hamn i Enköpingsviken. 

14/7 Ny dag med lätt vind. Klarar oss ifrån regn ända till kvällen när vi förtöjt i Rastaholm. Det blir mycket motorgång när vinden lyser med sin frånvaro men det är lugnt och skönt, ibland sitter vi och glider i 2 knop någon timme.

15/7 Hela förmiddagen har vi duggregn men det går att stå ut med. När vi kommer till huvudstaden funderar vi på hur de bestämmande tänker. Alla broar öppnar samma tid, dvs 30 min efter hel timme. Jättesmart, om det är 10 min mellan broarna måste man vänta 50 min på nästa!  Det kallar jag idiotiskt vilket jag står för. Eftersom Wasahamnen är sliten och inte känns som lika nödvändig  som förr går vi direkt till Vaxholm i riktigt byig vind. 2-10 i byarna så det gäller att vara med på skoten. Får en skumpig  plats i hamnen som bara är full till 1/3 del. Här var det alltid fullt för 4-5 år sedan.

16/7 Bunkrar både mat, vin och bränsle innan avgång. Efter Stegesund ttöttnar vi fort på alla motorbåtar som måste antingen köra med fören så högt som möjligt för att svallet skall bli så stort som möligt eller dra förbi 10 m. ifrån med V8-or utan ljuddämpning och dessutom skärgårdsbåtar med enorma svall. Vi viker av upp i norra leden där det är betydligt lugnare. Tar oss bara till Kyrkogårdsön där Siaröfortet ligger och får oss en lektion i hur försvaret har missbrukat sina resurser.

17/7 Tar oss bara en kort bit till Furusund där vi får den plats jag haft många gånger långsides. Vi tar en hyfsat lång promenad i de fina omgivningarna där många författare hållit till. Tillbaka har båten bakom lyckats backa in i oss och skickat vårt ankare i sjön och dessutom gjort ett hack i vårt hörn. Tack så mycket!

18/7 Vaknar lite tidigt och när vi sitter med frukostbestyren ser Margitha ett bekant ansikte på bryggan. Det visar sig vara Johan som bor tillsammans med min dotter och vars föräldrar bor på Blidö. Kul! Vi drar sedan vidare mot Väddö kanal där jag lagt en rutt i datorn men det blev lite fel så vi hamnade på den yttre vägen vi skulle använt på tillbakavägen. Det blev en kanonfin segling med långa stunder över 7 knop. Framme i Grisslehamn visar det sig att de har marknadsdag med några knallar. Vi promenerar runt en stund innan vi hamnar på kvällens krog där vi efter lång väntan blir mätta och belåtna.

19/7 Dagen börjar med lång motorgång norr ut för att runda Singö och gå söder ut i Väddö kanal. Lite speciellt, trångt och grunt ibland och 2 broar som måste öppnas. Allt fungerar perfekt och när vi är ute börjar vi segla. Efter en stund får vi sällskap av en kappseglingssugen båt och i början seglar han om oss men så lätt ger vi oss inte. Hittar några bra vindvrid så vi tar oss förbi men vid en del möten är det bara 10-15 m. mellan båtarna. Vinden avtar och vi slår ut revet och då blir han fort efter. Det blev 44,7 nm idag vilket är dagsrekord med den här båten. Vi stannar i Gräddö marina för natten.

20/7 Vi tar oss runt Ku

appelskär och seglar in mot Stockholm. Får sällskap med en äldre båt som använder 5 st segel på 2 master. Den seglar riktigt bra och när det blir trångt mellan öarna och dålig vind är han snabbare. Vi tar oss till Åkersberga, efter lunchstopp vid en boj vid Siaröfortet, innan vi träffar Roger och Sussie och blir bjudna på jättebra middag. Trevlig kväll!

21/7 Vi börjar segla hemåt eftersom Margitha skall jobba nästa vecka. Så jäkla dumt, det inkräktar ju på fritiden! Vi länsar genom skärgården och det gäller att ha så mycket koll att man inte seglar in i någon återvändsgränd. Vi tar oss till Runmarö och Kryssarklubbens uthamn i Norrviken där vi hittar en boj tidigt på em. Vi tar det lugnt och slöar resten av dagen.

 22/7 Vi fortsätter söder ut i hemskt byig vind som varierar mellan 4 och 12 m/sek. Under de första timmarna är första siffran på loggen oftare 7 än 6. Efter hand vrider vinden emot så en bit söder om Dalarö tar vi ner allt och kör motor innanför Muskö för att visa det man ser av de häftiga bergrummen. På vägen blev vi  omseglade av en Arcona 410 med fina segel som var fräck nog att gå förbi i lovart. Givetvis tryckte jag upp honom så långt jag tordes, jag såg ju.grundet men ville inte smälla på själv. Trots det klarade han sig emellan men såg lite skärrad ut. Har tagit kväll i Nynäshamn igen och fått en hyfsad middag på krogen.

 23/7 Vi drar vidare söderut. Ännu en dag med häftiga vindbyar, inte kul. Det blir mycket motorgång i rätt grov sjö efter Öja.  Efter skanssumdet blir det segling till Oxelösund där vi tar en sxk- boj. Efter middag tröttnar vi och tar oss över Bråviken. Tar natthamn på nordöstra Arkö.

24/7 Vi drar vidare till Mem där vi slussar upp till Söderköping och vi stannar, Margitha skall hem i morgon och hon blir avbytt av barnbarnet Melvin som skall ha med en kompis..

25/7 Kommer iväg 10:30 väster ut. Det strular lite på några ställen med 2 ovana gastar och en båt utan bogpropeller samt ibland hård sidvind. Vi kommer så småningom till Norsholm med en liten skada där vi tar kväll.

26/7 Uppe med tuppen och kommer iväg 8:30. Vi får en fin segling över Roxen. I Berg får vi vänta helt omotiverat ca 1 tim. utan besked. Där rök lunchen! När vi väl kommer iväg har vi en norrman med motorbåt framför. Han drar själv båten genom slussarna med en dam ombord som inte lyfter ett finger. Han har dessutom både för och aktertampar som är ingefär 30 m långa att hålla reda på. Att han bara orkar! Det är definitivt den långsammaste slussning jag varit med om. När vi kommit in på långkanalen mot Borensberg börjar plötsligt båten gå saktare och saktare. Massor av sjögräs runt köl och roder! Bara att backa med full fart en stund, sedan går det lättare. Får göra om samma sak minst 10 ggr före Borensberg. Vi slussar upp 10-15 cm. innan vi stannar för kvällen. Jag gör middag och då går gastarna till Pizzerian. Jättekul!

27/7 Väcker gastarna tidigt för att segla över Boren. Kommer iväg 8:15 och får en fin men byig kryssegling. På slutet tar vi motorn till hjälp för att få slussa upp ensamma men med bara 10 min kvar kommer den Norska motorbåten farande. Inte nog med det, det blir 1,5 tim väntan på dels nedslussande båtar och en passagerar båt som just startat från Motala. Det ät bara att bita ihop och vänta. Vi blir 3 båtar i slussen med den Norska stoppklossen först, han drar båten för hand mellan slussarna och har dessutom 2 st linor ca 30 m långa att hålla reda på. Hans damsällskap verkar helt ointresserad och har fullt upp med att dricka kaffe och tugga tuggummi. Väl uppe kör vi mot Vättern i ogräset och får stanna och backa 1 gng. Vi får också skäll i sista slussen för att ha kört mot rött ljus vid brorarna eftersom vi tycker att trafikanterna inte skall behöva vänta i onödan. Vi har gjort så hela vägen utan kommentarer. Att sedan deras skylt sa 09:30 i morgon om nästa öppning var tydlgen ok. 3 st gnälliga slussvaktare på min 57:e enkelresa in eller ut från Vättern är minst 2 för många så nu är det nog slutåkt. Margitha hämtar oss och kör mig till vårdcentralen där jag lämnar 6 st prover innan jag blir skjutsad hem för att byta kläder och duscha innan vi åker tillbaka. Det blir krogmiddag innan Margitha åker hem. Nu är man ensam igen.

28/7 Jag har problem med laddningen som är för hög så larmet går efter ett par minuters motorgång. Jag seglar till Vadstena dit också Roger och Sussi kommer. Det blir som vanligt lite vätskeintag innan vi går och äter och har en trevlig kväll.

29/7 Jag kopplar om batterikablarna vid reläet så att generatorn laddar alla batterier samtidigt så nu larmar den inte för för hög spänning längre. Nackdelen är att nu kan förbrukarna dra ur startbatteriet så det inte går att starta motorn. Seglar sedan tillbaka till Motala dit även Ahlströms kommer. Det blir en ny omgång med vätskeintag innan vi efter en del krångel får en plats på krogen medförande deras hund. Vi får också sällskap av Will och hans familj. Det blir en sen och blöt kväll som avslutas i min båt.

30/7 Ligger kvar och slöar hela dagen. Tittar på en gammal skuta, Ejdern från Södertälje där skepparen har fått något fel på hörseln. Han tutar ideligen ca 30 sek i taget, varför vet han säkert inte själv.

31/7 Margitha anländer på morgonen och vi börjar med att ta ur startbatteriet eftersom jag misstänker att det är orsak till ständiga larm om överladdning. Vi åker till Batterilagret och får det kollat. Det visar sig att det är ok så det är "bara" att montera tillbaka det. Det är monterat under stuvfacket och är rejält bökigt att sätta fast. Därefter segling mot Ombo, halvvägs dör vinden så det blir motorgång. Framme konstaterar vi att det är överbefolkat så vi vänder norr ut. Nu finns det vind igen så vi tar oss till Igelbäcken där redan 8-10 båtar ligger men vi får lätt plats. Riktigt fin kväll!

 

 

Sommar!

[counter]

1/6 Jobbat en stund med att måla parkeringsrutor. Sedan deklarerat och gjort några ärenden åt företaget. Har fått en offfert på tvätt och polering av husbilen så den skall lämnas på torsdag. Har tömt alla tankar och gjort den klar för sommarförvaring. Det är ju tvärt om mot andra men det skiter jag i för nu skall vi segla.

2/6 Jobb både fm och em. Har också ställt upp 2 CV:n till försäljning. Även Lotusen är till salu p.g.a. att tiden inte räcker till allt. Fullt upp med husbil och båt och dygnet har ju bara 25 tim. om man räknar in lunchen. Letar fram de prylar som skall med till båten, d.v.s. de jag hittar.....Det blir ett rejält lass!

3/6 Tar en lugn dag förutom besök hos varulven. Har jag tur är det sista gången, har lämnat nästan 3 liter nu. Förbereder lite för morgondagen då mycket skall hända.

4/6 Lämnar husbilen på rekond innan jag lastar en pick-up med allehanda grejer från 2 garage och lägenheten. Det blir fullt överallt. Därefter hämta stora biltransportsläpet och dra mot huvudstaden. Först till 2 olika adresser för att hämta grejer åt Pierre och därefter ut på Värmdö för att hämta båtgrejer. Inne i stan var det ovanligt mycket trafik och vägarbeten och de finns ju inte med i gps:en så det blev mycket krångel. Jag gör färdigt båtaffären med kontraktsskrivning och får täckställning och presenning. Vidare ut till marinan och bära och släpa ombord allt. Bryggan är lååång, har plats nr 55! Därefter matlagning men tyvärr har säljarna plockat bort mycket som utlovats skulle ingå. Så går det när man är godtrogen. Utlovad köksutrustning saknas. Fick bli ett besök i verktygslådan, där finns ju både morakniv och tänger. Skeden i kaffeburken fick fungera som gaffel. Märker att det är väldigt ont om stuvutrymme men det blir nog bra i slutändan.

5/6 Slit och släp, lastar båtstöttor på släpet, tunga och långt att bära. Fixar med en massa saker hela dagen, bla borrar jag hål och drar in kabeln från solcellen som tidigare hängt lös in genom ruffluckorna. På kvällen firar jag med middag på krogen där det finns bestick att äta med.

6/6 Åker hem och släpar in alla rör och stöttor i garaget och packar lite som skall med till båten i morgon.Hämtar husbilen som varit på hudvården och plötsligt ser ny ut.

7/6 Firar Jessica, Margithas dotter som blir ett år äldre innan barnbarnet Melvin skjutsar oss till båten. Det blir ett besök på krogen för mat varefter Margitha flyttar allt till platser som passar henne.

8/6 Upp och skruva bort förtöjningar, hämta ny gasoltub och lite annat före avgång. Motor gäller nästan hela dagen eftersom vind saknas eller är för svag. Tar oss till Nynäshamn där de redan infört högsäsongspriser trots att vi bara är en handfull gästbåtar, 350:- för att knyta fast. Det blev middag i båten.

9/6 Kommer iväg 08:40 efter frukost i sittbrunnen , sol och vindstilla. Blir kallt på havet när vi får vinden förifrån. Vi går söder om Landsort ut på havet vilket är närmast till Oxelösund. Det blev 39 nm. det mesta för motor. Men vilken dag! Sett 2 sälar...

10/6 Kanonväder igen! Får en riktig smörsegling med halvvind till läns i 3 m/sek som sakta ökar till 10. Lämnar båtren i Stegeborg och Melvin hämtar oss.

11/6 Lämnar blodstatus och det är så bra att jag slipprer tappning. Småfixar lite.

12/6 Full fart för att skaffa alla grejor som skall med till båten bla nya namndekaler, kablar, tvättsvampar till ljudisolering och en massa annat. på kvällen liten studentfest hos barnbarnet Elvira.

13/6 En massa stök hemma, sedan till Biltema för en del grejer och sist Willys i Söderköping för att bunkra mat. Konka och bära, allt ska ombord före avgång. Jag tar båten 21,6 nm och Margitha bilen mot Gryt. På vägen kommer vi på att vi skall äta på krogen så jag seglar direkt och Margitha åker bil till Fyrudden. Går på krogen som är öppen. Hyfsat bra mat till måttligt pris.   

14/6 Vi tar oss till den lånade platsen vid Gryts brygga, bara 2.1 nm för mig. Sedan en massa jobb på båten, mest ändringar av saker jag tycker sitter fel och kapa bort en massa onödiga tampar. Jag förstår inte varför man har 5-6 m. tamp som inte används på något som justeras kanske 20 cm som mest.

15/6 Väcker tuppen vid 7:30 men blir ensam uppe till 9 tiden. Vi seglar söder ut 9:50 och efter 20 min kommer vinden från en bra riktning med 7 m/sek. Det blir söder ut i inomskärsleden. När jag försöker stötta med motorn vid en blekepassage går ett larm som visar ett batteri. Troligen har laddningsreläet hängt sig. Får stänga ner varvet 3 ggr och plötsligt fungerar det ok. Dock är batterispänningen uppe på 15 V så det är för högt. Börjar misstänka att mätaren visar fel. Tar lunch vid bojen på Källskär. Fortsätter sedan för motor till viken på Kårö där vi ankrar. Jag drar om kablarna från solcellen och kopplar in dom i motorutrymmet. Ser riktigt bra ut.

16/6 Vaknar utan att se land! Inte så farligt, sikten är bara 20-30 m! Det klarnar efter någon timme så vi seglar söder ut. Vi hamnar i Westbay och efter lite krångel fattar vi var man får förtöja i nya gästhamnen. Blir en promenad  i byn till födoaffären som ligger långt bort. Hade tänkt äta på fina hotellet bredvid men de serverar bara lunch vardagar. Det blev bara 16 M idag med slör eller läns. 

17/6 Börjar med dusch i den nya anläggningen som troligen är Sveriges finaste! Sedan motor ut till farleden där det kom fin vind. Som alla förstår blev det kryss men är smidigt med självslående fock. Stannade vid Älö men bojarna givetvis upptagna så det blev bergskilar fram och en del stök innan vi satt fast. Solen bränner på bra!

18/6 Vaknar onödigt tidigt men kokar kaffe och sitter i sittbrunnen och tittar på 5 hägrar och lyssnar på 2 gökar. Häftigt, alldeles tyst. När Margitha vaknat lyckas vi lossa bergskilarna och ta oss mot Oskarshamn. Motor hela vägen eftersom det är lite vind akterifrån. Bunkring av både mat och dryck, för det sistnämnda kö och insläpp 10 och 10. Fin dag med mycket sol.GLAD MIDSOMMAR TILL ALLA FÖLJARE!!!!!

19/6 Hade tänkt ta oss till Byxelkrok men det hade inte vädret. Vinden var 10-12 m/sek rakt emot så vi bytte mål till Borgholm. Vi tog oss de 30  M på 5 tim. i rejäla vågor. Det blev både glass på em och middag på krogen.

20/6 Idag fick vi tillbaka skiten från igår!  30 M mot norr i varierande vind mellan 7 och 10 m sek. Tar oss till Byxelkrog som håller på att bygga ut. Nya pirar är byggda och pirar läggs ut. Blir säkert jättefint!

21/6 fortsätter norr ut. Bra segling till Vippholmarna där vi slipper de stora dyningarna. Tar lunch vid  en boj. Fortsätter sedan för motor mot V-vik. Motorn larmar för överladdning så fort jag varvar upp men det går över efter ett tag. Tar kväll på samma plats som sist.

22/6 Blir kvar hela dagen. Regn och åskvarning gör att vi tappar lusten för att fortsätta.

23/6 Seglar sakta i kanonväder till Stugvik som är kryssarklubbens uthamn där vi lägger oss på en boj.

24/6 Glider sakta för motor till Fyrudden för att tömma och fylla. Magen fick en glass i hettan. Sedan seglade vi ut till Håsköviken där vi lånade fiskarns boj för 50:- Hett som en bastu och 21,4 grader i vattnet. 

25/6 Jag mår lite dåligt så vi går till bryggan och tar bilen hem. Varmt som satan så det är skönt med AC. Vi tar vägen över Motals och hämtar lite båtdelar.

26/6 Tillverkar ett fäste till autopiloten som jag tror att det skall vara. På em. åker vi till båten igen. Jag försöker montera den nya autopiloten men det visar sig vara omöjligt att få plats vid ratten. Som tur är hann jag inte börja ta upp några hål innan jag konstaterat problemet. Monterar också de nya namndekalerna som blev riktigt bra.

27/6 Vi får en fin kryss ut till Harstena dit även Johnny och Lotti kommer. VI går en tur på ön bla till.bageriet. Jag tror att man håller på att prisa ihjäl sig här. För köpte mam med sig bröd hem men nu är det inte ens kul att fika. Vi går tillbaka ner till hamnen och tänkte ta en Aperol men när vi fick se priset avstod vi. Jag har full förståelse att de vill tjäna mycket på kort tid men det gäller att hitta en lagom mix. Det har de inte gjort här.

28/6 Vaknar i minst sagt tät dimma. Det tar ett par timmar innan den lättar så det blir lunch innan hemsegling. Tar sedan bilen hem.

29/6 Åker till Varvet och försöker hitta en lösning på problemet med autopiloten. Kollar med Raymarine och enligt dom är det bara att lägga till 10-15,000:- och massor med arbete för att montera på hjärtstocken. Under dagen har jag fått ett mail från Arne i Askersund som lyckats lösa det genom att flytta ratten 25 mm. och flytta instrumentpanelen. Får se om jag kan göra något liknande.

30/6 Funderar över att förlänga rattaxeln men efter konsultation med Walles, stans mekaniska verkstad, kommer jag fram till att det inte kommer att fungera. Det finns en lösning som Arne gjort och jag får försöka kopiera den. Rätt mycket jobb med att göra om instrumentbräda och en del annat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sköna maj välkommen!

[Counter]

1/5 Vi kör sakta norr ut till hamnen i Byxelkrok. Blir en fin kväll så vi sliter på grillen idag igen.

2/5 Kör på mindre vägar söder ut i hällregn och tar oss över bron till fastlandet innan regnet avtar. Vi stannar på Ölandskajen där vi blir 15 bilar. På kvällen riktigt dimmigt, ute alltså!

3/5 Vi kör hemåt och tar vägen genom skogen. Det är i alla fall skog 70-80 % av vägen när man åker via glasriket och Vetlanda. Hemma efter lunch så det blir ett bastubad. Plockar ihop lite grejer som skall med på kanalresan till Gtbg.

4/5 Båtjobb hela dagen förutom ett besök hos vampyren för att bli av med lite blod. Har bytt gasolslangar och brandsläckare, det sista pga. en okunning besiktningsman som har stiftat egna lagar. Han hänvisar till att i Tyskland skall de bytas efter 5 år. Nu är ju båten i Sverige och skall till Danmark så jag förstår inte hur han tänker. Tyvärr visade det sig att drevets olja innehåller vatten så den måste bytas. Det går inte när båten är i sjön så den måste lyftas igen. Hittar ingen kranförare som har tid i dag men Tommy har lovat hjälpa mig i morgon. Har en del annat som också skall fixas då.  

5/5 Fixar med båten hela dagen och på em. lyfter vi den och tappar ur oljan ur drevet. Det var inte så mycket vatten i den som jag befarat men jag tömmer ut allt innan vi stoppar henne i sjön och fyller på ny olja. Nu ligger hon bunkrad och klar vid kajen, bara att fylla vatten innan vi drar iväg.

6/5 Margitha skjutsar till båten där vi fixar lite och tankar vatten före lunch. Sedan kommer besättningen ombord och vi seglar mot Karlsborg. Kryss som vanligt men på slutet brallar det i lite så vi måste reva. Tyvärr sa jag väl något olämpligt ord som Niklas uppfattande fel och trots att jag bad om ursäkt tog han det så att han beslutade att åka hem. Det blev 26 nm med broöppning innan vi förtöjde i Forsvik. Jättefin kväll med promenad i bruksmiljö.

7/5 Start i Forsvik och motorgång förbi bron innan vi hissar på och  får en fin men byig segling. Därefter motorgång till Töreboda där vi måste stanna för dagen. Blir lite bunkring trots att det är så grunt så att vi inte kommer helt in till bryggan.

8/5 Startar kl 9 och får hjälp av tjatiga damer som vet allt. Kommer tiĺl Sjötorp kl 14 så vi seglar till Mariestad. Där lämnar Johan så jag blir ensam.

9/5 Seglar till bryggan norr om Spiken där jag stannar för natten som blir riktigt kall eftersom värmaren ger upp.

10/5 Ringer och gratulerar Christian som fyller 30. Sedan motorgång genom skärgården och vidare söder ut. Halvvägs stannar motorn, troligen pga överhettning. Det fick bli ett samtal till sjöräddningen som bogserar till Vänersborg. Under tiden har Margitha tagit husbilen och kört till Marinan så vi har någonstans att sova inatt. Värmen har slutat fungera i båten så det är  jäkligt kallt.

11/5 Problemen med motorn fortsätter. Åker till Uddevalla för nytt bränslefilter och ett oljelock eftersom det gamla smält. Inget hjälper, efter 15-20 min körning går överhettningslarmet. Hoppas få hjälp av en mekaniker i morgon. Kommer själv på varför det inte fungerar. Den vanliga termostaten i motorn har gått sönder pga överhettning.

12/5 Ny resa till Uddevalla för att hämta termostat. Nu fungerar den som den skall. Firar med middag på krogen.

13/5 Kommer iväg 9:30 och allt fungerar bra. Tar mig till Lilla Edet där Margitha väntar med husbilen. Får en fin men kall kväll på strandkanten. Nästan inga båtar ute.

14/5 Börjar med att åka och låna en dunk för att fylla diesel. Därefter drar jag vidare mot Gtbg. Margitha vill inte köra där med husbilen så hon tar en bakväg via Säve. Det strulade lite för henne med vändning och annat krångel. Själv har jag lite tur med sluss och broar, får vänta 15 min på järnvägsbron innan jag kommer till Göteborg City Marina som jag passerat förbi många gånger utan att veta att den existerar. Kanonfint med skyddad hamn, jättetrevlig personal och rent och fräscht! Dessutom till en bråkdel av priset i Lilla Bommen! Lite över 700:- för 2 nätter för både husbilen och båten.

15/5 Strul igen. Ser att batterierna har dålig laddning så jag åker och köper nya. Värmarreparatören kommer och konstaterar att fläktmotorn gjort sitt. Efter en stund kommer vi på att den reparationen kostar över 8000:- och går inte att få tag på direkt. En ny värmare av samma modell kostar 13,500:- så jag bad honom sätta dit en sådan. Efter en stund ringer han och säger att det blir i slutet på nästa vecka! Jag konsulterar köparen som skall lämna Sverige på måndag. Beslutet blir att jag åker och köper en kupevärmare så de får värme i båten alla nätter tills de är hemma och kan reparera dieselvärmaren på min bekostnad. Det blev en onödigt dyr dag men båten är överlämnad till nya ägaren som verkar nöjd trots allt.

16/5 Kollar med nya ägaren att allt är ok innan vi lämnar marinan. De hade lyckats få luft i toapumpen men efter påfyllnad av vatten funkar den som vanligt. Vi kör upp via Mariestad till Sjötorp och vidare till Töreboda och stannar i Vassbacken för kvällen. Kallt och blåsigt!

17/5 Ringer och gratulerar barnbarnet Elvira som fyller 18. Konstaterar att det är 30 år sedan vi hade invigning av företagets lokaler. Smyger sakta hemåt via Karlsborg.  

18/5 Försöker hela dagen ringa husbilsreparatörerna för att få de 1,5 år gamla problemen lösta. Trots att en reservdel utlovats beställd 3ggr har den inte anlänt! Offatbart dåligt, skulle bilhandlare bära sig åt så illa vore det fort slut på kunder eftersom där finns det konkurrens.

19/5 Jobbar lite på fm. och fortsätter jaga husbilsverkstäderna. Det blir 2 eftersom man delar på bil och hus. På em. blir det bastu.

20/5 Småfixar med husbilen efter ett besök i Motala hos vampyren som stjäl mitt blod. blir av med nästan en halvliter varje vecka men värdena blir bättre för varje gång.

21/5  Lastar husbilen och kör mot no. Hamnar i Oxelösund, alla ordinarie platser är upptagna men det funkar ju bra att stå på hamnplanen. Kallt och blåsigt.

22/5 Vi kör vidare och stannar i Trosa för lunch. Fullt med husbilar och trångt så vi kör vidare 3 mil och hittar ett kanonfint ställe vid färjeläget på Skansholmen. Varmt och lä! Trånga platser men det fungerar bra. Dyrt, 220:- utan el, men vi stod ju gratis igår så det får gå.

23/5 Eftersom det skall bli skitväder med regn kör vi sakta vidare och hamnar i Västerås. Ett bra ställe med underhållning i form av vattenskidåkning 30 m från bilen. Vi går på krogen på kvällen och får bra mat.

24/5 Rullar sakta hemåt i bland i rejält med regn och ibland med sol och fint. 

25/5 Jobbar en kort stund på fm. På em. får jag besked att den sedan 5 veckor saknade backventilen skall anlända idag. Nu gäller det bara att få reparatören att sätta dit den också.

26/5 Lite jobb på fm igen. Fixar skador på Margithas bil före promenad i skogen och bastubad. Skönt!

27/5 Fixar det sista på Margithas bil innan jag åker till Motala där vampyren skäl en ranson blod. Efter lunch tittar jag på lite båtannonser och blir sugen på en jag vill se. Vi åker till Vikbolandet och tittar. Båtmodellen tilltalar oss men den här har saknat omvårdnad. Den har en del bra utrustning medan annat saknas och ligger helt orustad. Vi letar vidare.... 

28/5 Full dag! Först service på husbilen hos Bossing, den går inte in i våra portar. Kostar nästan 8,000:-. Sedan till Fritidsfordon för att få den sedan 7 veckor beställda backventilen till pannan bytt. Det är den fjärde beställningen och det var fel den här gången också! Med lite trolleri och andra delar sitter den nu på.plats och fungerar! Därefter till tankstället för gasol och fylla fullt. Sedan till kyrkogården med blommor till mor. Dätefter hem för att lasta bilen och dra mot no. Efter Norrköping tar vi Utflyktsvägen utmed Bråviken och hamnar i Näfvekvarn där vi handlar en del mat innan vi kör ner till campingen. Kanonfin kväll med sol och grillning, därefter promenader i omgivningarna.l

29/5 Tar oss till Södertälje för att titta på en båt som är till salu. Den är i hyfsat skick men det var nog ändå inte rätt. Kör vidare till Trosa där vi hittar en plats. Promenad i den fina byn innan vi grillar.

30/5 Kör ut till Bullandö för att titta på en båt igen. Det är nog en av de finaste båtar vi sett så vi köper den. Jag kommer säkert att få höra vad jag sagt om märket tidigare. Det är en Bavaria 32 av den nya modellen som kom 2010 eller 11. Det är nog en bra pensionärsbåt med rullstor och självslående fock.

31/5 Efter övernattning i Järna kör vi sakta hemåt via Utflyktsvägen i kanonväder. Stannar och äter lunch, sill och potatis passar bra men det blir ingen klar och kall till eftersom jag kör.

Coronatider!

[COUNTER]

1/4 Försöker klara mig från att bli lurad vilket går bra halva dagen. Sedan gör jag misstaget att besiktiga 2CV:n på bilprovningen. Det kostar 457:- för att få en tapeserad moped kontrollerad! Ingen elektronik att kolla. Bara 4 hjul, broms och lysen. Det slutade med ett blankt papper så nu skall det gå ett par år igen.

2/4 Hållit mig inne hela dagen. Har ett antal olästa böcker som betas av. Men långtråkigt blir det!

3/4 Konstaterar att jag fått in en mus i 2 CV:n. Det har jag haft tidigare men den här är 4-bent och äter på inredningen. Städar ur ordentligt men hittar inget bo. På em blir det bastu i vanlig ordning.

4/4 Tröttnar på att titta på väggarna så vi tar husbilen öster ur. Hamnar i Valdemarsvik, ett jättefint ställe. Husbilen har en del problem, först har en lucka med sängkläder gått i baklås vilket hänt tidigare. Sedan slutar 12V anslutningen till TV att fungera. Vi har just nu en billig Kabe 780 lxl tiĺl salu!l

5/4 Vi rullar söder ut till Loftahammar, jag är nyfiken på en båt som är till salu där. Konstaterar att priset är ett par hundra tusen för högt. Rullar sedan vidare till Kisa men ställplatsen ser så tråkig ut att vi fortsätter till Rimforsa. Fin plats vid sjön.

6/4 Kör till Linköping där vi konstaterar att det gamla stället där vi köpt gas inte finns kvar. Margitha lyckas via nätet hitta ett nytt. Priset är 11:50/lit vilket är  minst 3:- för högt. Bara att bita ihop och betala. Åker till verkstaden och konstaterar att de inte fått hem några delar så vi åker hem. Tar en lång bastu på em. 

7/4 Tvättar 2 CV:n vilket inte är jättelätt med alla vinklar och vrår. På em. rutinbesök på vårdcentralen. Tyvärr visar ett prov för höga värden så det blir ett nytt i morgon. 

8/4 Lämnar nytt prov på VC. Efter lunch åker jag och plockar bort en del som inte skall följa båten och plockar bort vintertäckningen. Det är ganska jobbigt med en riktig pressening som jag inte orkar bära själv. Får lämna den vid båten tills jag får hjälp att lasta den i bilen.

9/4 Försöker göra rent i vattentanken på hb. för att få bort det sista av diesellukten. Tvättar med svamp och ättika innan jag sköljer med samma lösning. När jag tappar ut det sista vattnet passar jag på att köra igenom alla tappställen. När der är slut i tanken slår pumpen av automatiskt. Fyller sedan med färskt vatten, då startar inte pumpen! Troligen känner inte sensorn att det finns vatten i tanken. Efter en stund tänds belysningen i taket och går inte att släcka. Tycker att det räcker med problem nu! Tar en tröstwhisky och sätter mig i bastun med några öl. GLAD PÅSK ALLA!

10/4 Tröttnar på att sitta och räkna blommorna på tapeterna så vi tar huset med hjul och åker till Vadstena. Får en jättefin kväll vid vattnet på den fulla ställplatsen.

11/4 Vi har blivit hembjudna till Anders och Lisen i Heda så vi åker dit. Vi håller oss på behörigt avstånd och på em bygger Anders färdigt den nya grillen där en del troligen är från 1800-talet. Jäklar vad kallt, alla tröjor och jackor används. Grillen funkar perfekt så tändvätskan används för att värma kroppen.

12/4 Vi rullar vidare och ser oss omkring vilket slutar med att vi hamnar på ställplatsen i Askersund. På kvällen klarnar det upp och blir soligt och fint men fortfarande kallt.

13/4 Tuffar sakta hemåt i den hårda vinden med lunch i Borensberg. Väldigt lite trafik, känns nästan öde. På de 7-8 milen har vi nog inte mött mer än 10 fordon.

14/4 Samtal från sjukhuset, de vill låna lite benmärg. Har tydligen för bra blod som behöver tunnas ut. Måste säga att den här gången har sjukvården verkligen satt fart. I onsdags vid 13-tiden skickade min läkare på HVC en remiss till US i Linköping som omedelbart skickade den vidare till Motala som ringde mig vid 15-tiden. De ringde igen på fm idag och ville att jag skulle infinna mig 10:30! Jag kan rekommendera ett benmärgsprov till alla fakirer! Inget skönt!

15/4 Nytt samtal från lasarettet! Röntgen hade fått ett återbud så jag fick komma nästan direkt. Det är tydligen så att många inte vågar gå till sjukhuset pga smittrisken så just nu har ni chansen att få snabb hjälp vid behov. För övrigt händer inte så mycket. Har jagat någon kranförare som kan sjösätta båten men det är besvärligt att hitta någon som kan eftersom besiktningsman, köparen som är dansk och agenten som sålt båten skall vara på plats. 

16/4 Lugn dag, bara tel. från sjukhuset att jag skall lämna nya prov på hvc. Sönderstucken varje dag... Har klippt gräset för första gången i år. Inte mycket att klippa eftersom mossan har haft övertaget men den fick en omgång förra veckan. 

17/4 Börjar med ett besök hos blodsugaren innan det blir ett besök i bastun. På sjukhuset blev jag ombedd att dricka mycket, normalt brukar det vara ett motsatt råd. Allt förflyter lugnt och fint.

18/4 Funderar över vad vi skall hitta på som de oroliga andar vi är. Det blir husbilen och en runda via Ödeshög innan vi hamnar i Hästholmen. Där träffar vi på gamla båtmänniskor som berättar sånt vi förträngt sedan länge. Det blir middag på restaurangen här som nu drivs av nya ägare. Jättebra!

19/4 Åker först till hamnen och försöker få tag på någon kranskötare eftersom båten skall besiktigas både på land och i sjön den 28:e. Hittar ingen idag så vi tar oss till ställplatsen södra stranden. Lugn fin kväll.

20/4 Vaknar i kanonväder så vi sitter ute och njuter ett tag. Därefter åker vi till Vadstena där vi köper fikabröd innan vi åker ner till sjön och njuter av fika och väder. Därefter hämtar vi en utemöbel vi köpt begagnad innan vi tar oss hem. På em tar jag mig till Motala för att fixa lite med båten. 

21/4 Rensar lite i garage och källare. Kör vår gamla utemöbel, en bastant sak i teak, till RIA som gärna tar emot den. Resten går till soptippen. På em åker vi till båten och tar hem allt som vi skall behålla. Det blev ett skapligt lass men det är mycket som ligger i garagen som skall skickas med. Det stora problemet blir nog att få plats med allt, det är många segel.  

22/4 Båtjobb hela dagen, Ja det blir inte så mycket gjort, mycket prat med båtgrannar.... Slipar och spacklar lite men när jag märker att spacklet härdar dåligt och läser på burkarna ståt det 48 timmar innan slipning! Det innebär att jag får lägga lite mera tid på det här men det spelar ingen roll, har inte så mycket annat för mig.  

23/4 Småfixar lite med båten och plockar bort ytterliggare grejor som jag skall behålla. Lägger dit lite som jag troligen bara skulle få kvar i garaget och svära över senare.

24/4 Börjar med ett besök hos vampyren som stjäl mitt blod. Därefter lite mera båtjobb trots att jag egentligen inte behöver det. Jag tycker det är bedrövligt av nya ägaren att sjösätta utan att ens tvätta av båten. Fick i går en förfrågan om offert på bottenmålning och polering av skrovsidor. Det är så dags att komma på det med 4 dagar till sjösättning.

25/4 Först ett besök hos en husbilshandlare eftersom vi är trötta på Kabes brist på hantering av garantier. Det visar sig att handlaren också tröttnat och lägger ner agenturen. Fortsätter till båten, slipar det jag spacklat och målar sedan det innan jag kommer på att jag får en del färg över. Jag målar på det också på de partier som är bruna, framför allt nära vattenlinjen som är brun. Det är nackdelen med vit botten. Nu ser det riktigt bra ut och jag behöver inte skämmas. 

26/4 Tröttnar på att sitta och titta på väggarna. Det blir en lång biltur, först till mina föräldrars grav. Sedan vidare via Söderköping till Stegeborg. Ett antal har sjösatt och det är gott om husbilar på ställplatsen som torde vara en av Sveriges finaste. Vi fortsätter till Tyrislöt där husvagnarna nu har börjat bygga in sig med träaltaner och annat. Åker sedan på krokvägar via Åtvidaberg och Önnebo hem. Det är fantastiskt fint nu med vårgrönska och mängder med vårblommor. 

27/4 Idag har husbilen fått sommartofflor och sedan har vi lastat in alla segel och allt annat som skall levereras i morgon. Båten skall besiktigas och sjösättas för provkörning innan leverans. 

28/4 Åker till Motala 1 tim före besiktning. Det visar sig att besiktningsmannen tagit fel på tid och besiktningen har pågått en stund när jag kommer. Det känns lite som egenmäktigt förfarande när de har börjat innan jag har anlänt. Besiktningsmannens atityd är att han kan bryta bända och slå med sin hammare bäst han vill. Han är säkert duktig på sitt men attityden är att jag inget begriper. När vi sjösatt och det är dags för start vill han ge gas innan start ,då blir det tvärstopp. Att starta en motor som stått stilla 6-7 mån startar jag försiktigt så jag förklarar att så länge jag äger den startas den på tomgång. Han blir snopen när den startar direkt på tomgång. Hans provkörning var kul, först träffar han kajen ett par gånger, i och för sig i låg fart men onödigt. Jag hade lätt kört ut direkt. Därefter fick jag ryta till när han var på väg att gå på grund! Nåväl, han tyckte båten var ovanligt fin med några små anmärkningar som jag skall fixa innan leverans

29:4  Åker först till båten för att skära i seglen vilket är tungt och bökigt. Sedan åker vi till Valdemarsvik och hinner precis bunkra innan systemet stänger. Blir även lite mat till kylen.

30/4 Fortsätter söderut. Lunch i Mönsterås innan vi åker ut på Öland.Vi tar oss till ställplats Sunlight i Borgholm där vi bara är ett 10-tal bilar i kväll. Grillar i kylan.

Tvingad att åka mot svalare trakter.

[counter]

1/3 Lugn dag igen med bra väder. Tar det lugnt och har äntligen förstått hur grillen skall skötas så nu blir det riktigt bra. Om 2 dagar kommer hsb {hon som bestämmer} då behöver jag inte sköta allt själv längre.

2/3 Städar och gör mig till, gäller ju att inte hamna på -nus första dagen. I morgon skall jag åka till den odiotiska flygplatsen igen för att hämta Margitha. Med lite tur kanske jag hittar henne......

3/3 Efter att ha tömt tankar och fyllt andra blir det Lidl för proviantering. Sedan drar jag mot flygplatsen via centrum. Det är en genväg som kräver mycket tid. Halva avståndet men 3:dubbla tiden och ibland riktigt trångt. Hittar föremålet ganska lätt innan vi skall tillbaka till campingen. Givetvis bråkar det så att vi åker fel och hamnar på idiotiska återvändsgränder. Får åka mot enkelriktat för att komma ut. Det löste sig till sist så efter lite omvägar kom vi till campingen. Där firade vi med en flaska skumpa innan vi gick till byn för en middag på tapas.

4/3 Idag har vi tagit en lång promenad på nästan 3 timmar och sett oss omkring. Finns ju hur mycket som helst men kroppen vill ju inte mera. Eftermiddagen ägnas åt rast vila. Margitha börjar ha röda partier på kroppen så hon får nog hålla sig i skuggan ett tag.

5/3 Utchekning och avfärd. Vi börjar med att åka upp till Iznate som jag tycker är jättefint. Margitha tycker likadant. Sedan ner till Torre de Lamar, men nästan alla vildcampare är borta så vi åker till ställplatsen i hamnen. Det blir både lunch och middag i stan eftersom grillning inte fungerar pga häftigt mycket vind. Där det är lä är det varmt och skönt.

6/3 Vi drar vidare mot öster till Nerja för att bese grottorna. Riktigt häftigt med 32 meter höga stalaktiter. Margitha far illa när det är stora nivåskillnader så hon hade det jobbigt. Sedan vidare öster ut eftet kusten med en del kurvor. Igenom många byar innan vi kom till Almerimar och fick en plats på piren. Det har blåst rejält från väst hela dagen och här går det hög sjö och då trivs catesurfarna. Det blev först en dusch trots att det är långt att gå och därefter middag på en av hamnkrogarna.

7/3 Inspektion av bryggorna tar 2-3 timmar innan vi tar lunch och avslappningsövning. Sedan inventering av flaskförrådet, det är ju lördag. Så småningom promenad för att hitta middagsrestaurang men det blev samma som igår. Har checkat ut inför morgondagens avresa.

8/3 Skit! Först en natt med diskoteket 100 m bort, full volym till 7:30 i morse. Kör sedan vidare mot no och behöver tanka. Faan, slår i 1 liter diesel i vattentanken! Helvete! Vi försöker sanera med diskmedel men fungerar dåligt. Dessutom åker vi fel flera gånger så det blir lite irriterat ombord. Skit, hittade ju åt andra hållet. Har nog åkt 10 mil i onödan. Står nu på camping Bella Vista utanför Aguilas efter ett besök i staden.

9/3 Krånglar mig ut från den sällsynt trånga ställplatsen. Kör sedan över bergen, kortare men tar längre tid. Åker hellre på krokiga vägar i 50 60 än 90 på motorväg. Tar oss till mitt gamla ställe i Los Alcasares för att fira Margithas födelsedag. Får den platsen jag stod på för en månad sedan. Nu är det massor av svenskar här.

10/3 Står kvar på platsen och städar bilen. Dammsuger och torkar golvet. Det blir fruktansvärt dammigt. På kvällen går vi till Bacchus för fantastisk mat. Det skulle vi ha gjort på Margitas födelsedag igår men grannarna trodde att det är stängt måndagar. Det visade sig att det är söndagar hon har stängt.....Tackar för tipset om ättika, hade glömt bort det, har en stor flaska med mig.

11/3 Börjar med att byta vatten i fvtanken. Sedan åker vi till Lo Monte och träffar Stisse och Marre. Där hör vi flera svenskar som packar och drar, det går rykten om stängd Fransk gräns nästa vecka. Vi handlar i Costa Blancabutiken och drar sedan till Benidorm. En häftig by med skyskrapor som liknar New York. Första campingen Villa Sol är fullt men efter en del letande hittar vi Arena Blanca som är fullt men vi får stå på parkeringen vid entren för 18 E. Det får duga i brist på annat.

12/3 Vi drar vidare, först till Calpe och sedan Valencia innan vi tar kväll i Peniscola på.camping Sol d'or. Hade ju inte alls tänkt åka så här men influensan tvingar oss. Vi vill komma över gränsen så fort som möjligt.

13/3 Vi kör nästan hela dagen innan vi kommer till gränsen. Det blir nästan 50 mil innan vi hittar Camping Maureillas. Ett litet ställe men tyst och lugnt. Bara duvorna som väsnas. Fredag den 13:e avklarad utan missöden.

14/3 Idag blev det ca 20 mil till Palavas les flots där jag varit 2 ggr tidigare. Ett fint ställe men med måttligt trevlig personal. Ganska dyrt, 17 Euro per dygn. Vi har tänkt stanna ett par dagar och vädret är kanonfint.

15/3 Efter frukost och dusch börjar cellerna arbeta. Vi tar beslutet att strunta i att vi betalat för en natt till och räknar med att köra halvvägs till Luxemburg. På vägen hamnar vi på landsbygden eftersom GPS:en styr. Vi behöver bränsle men ingen mack i sikte. Med bara någon liter kvar i tanken hittar vi en bondgård med flera människor ute så jag svänger in. Efter en lång palaver får vi köpa diesel från en farmartank utan mätare. Han öppnar kranen och när jag kollar tankmätaren är den nästan halv. Jag försöker betala men han tar bara emot 10 Euro! Billigaste diesel jag köpt på de sista 30 åren. Vi stannar vid 19-tiden för middag och sova. När vi ätit ringer min dotter Lena och undrar var vi befinner oss. Vi svarar norra Frankrike. Hon berättar då att i morgon bitti stängs gränsen till Tyskland! Skit då kan vi ju inte komma hem! Vi startar och kör mot Luxemburg och Tyskland. Framme kl 02 efter 97.5 mil.

16/3 Efter några hemska timmar då långtradarna kör sina kylaggregat 1 meter bort drar vi vidare in till Trier där det finns en ställplats så att vi kan sova ett par timmar. Har sedan flyttat ett par mil nedströms Mosel till en ställplats vid vattnet. På em promenad i byn. Vädret ok men lite svalare.

17/3 Vi kör mot norr eftersom det ryktas att Tyskland skall stängas ner. Vi kör till Greven som är en jättefin ställplats, den finaste vi sett. Där firar vi min födelsedag som inte är mycket att fira. Men det är bättre att fylla än att inte göra det. Vi får också en god middag på krogen.

18/3 Eftersom turister inte längre får vistas i landet kör vi mot Danmark. I Flensburg handlar vi lite på Kalles. Vi är nästan ensamma kunder! Därefter kör vi till gränsen där Danska polisen säger att vi måste köra rakt igenom landet och inte stanna. Vi som tänkt sova på någon rastplats i kväll, vi har ju kört 45 mil. Det är över 30 kvar så det är bara att räta på högerbenet och styra. Kommer till Malmö 19:30 och blir insläppta. Åker till en Burger King innan vi letar upp ställplatsen i Limhamn. 

19/3 Vi tar det lugnt och åker små vägar mot norr genom samhällen där bara lokalbefolkningen hittar. I Helsingborg tänkte vi stanna på Parapeten men det blåste så kallt att vi efter lunch åkte vidare. Det blev genom små samhällen man bara hört namnet på tills vi hittade en plats i Vejbystrand. Helt ensamma med bra duschar och får grilla i lugn och ro. Ingen Coronahysteri här.

20/3 Vi fortsätter mot norr genom Halmstad där vi kollade en sommarstuga. Sedan lite bunkring innan vi drar vidare mot norr. Nu har vi hamnat i Falkenberg på Solvikens camping. Skitdyrt, 275:-/natt men ibland får man stå ut. Tror det blir en lugn och fin natt.

21/3 Vi rullar sakta norr ut på lite mindre vägar. Hittar Tjolöholms slott men där finns alldeles för många människor. Vi försöker att inte smitta eller smittas så vi håller oss för oss själva så mycket som möjligt. Kommer så småningom till Marstrand där ställplatsen är gratis så nu har jag inte det att klaga på. Vädret är kanonfint men kallt, bara 4+!

22/3 Kör vidare i kanonväder mot Trollhättan. Det visar sig att den tilltänkta ställplatsen vid slussarna är stängd ett tag till. Vi behöver både tömma och fylla så valet föll på Mariestad. Väl där har de stängt tömningsstationen men vi löser det med att använda hamnens toalett att tömma i. Skall bli skönt med en dusch. 

23/3 Efter lite städning och fyllning av vatten åker vi söder ut igen. Det blir till Hornborgasjön för att titta på tranorna. Vi är bara 4-5 bilar där men ca 7000 tranor. Efter ett par timmar kör vi till Hjo och ställer oss i hamnen. Vi har upptäckt en läcka på vattensystemet till toan så vi behöver nog en ny pump. Vi får se hur vi löser det.

24/3 Vi rullar till Jönköping för gasfyllning innan vi tar oss till Huskvarna för att titta på båt. Superfint skick men dåligt utrustad och för dyr. Därefter rullar vi hem efter 5 månader och 2 dagar. Det blev 980 mil. Nu skall bilen på garantireparation på fredag men först behöver den en rejäl tvätt. Har också lite att klara upp med Telia...

25/3 Först till firman för att kolla läget. Får ta ett jobb som inte var så betungande. På em blir det stortvätt av husbilen. Det stampade jordgolvet på övervåningen blev dock förstört av vattnet.

26/3 Tankar upp vattentanken i husbilen för att försöka få bort det sista av dieselsmaken. Sedan startar jag upp min gamla 2 CV som skall besiktigas. Konstaterar att den behöver 1 nytt däck och en fungerande signal. Kör några mil så att det tomma batteriet blir fulladdat. Fixar också besiktningstid och klarar ut oklarheterna med Telia och deras falska marknadsföring. De påstår att deras nät fungerar inom EU men mitt fungerade inte så fort jag lämnade Sverige. Dessutom ändrades fakturabeloppen utan förklaring från överenskomna 249:- till 363:-. Man kan inte ha ett avtal med någon som inte håller ingångna avtal och där alla kontakter per telefon har haft över en 1/2 timmes väntetid. Den längsta 104 minuter!

27/3 Blev ett besök på verkstaden idag och de verkade förstå mina problem. Sedan undrar jag över Vivis inlägg. Vad är skillnaden att tömma toatanken i toaletten eller i en tömning på ställplatsens avlopp. De är kopplade till samma reningsverk och definitivt inte till det du rekommenderar i skogen. Om det är något som bidrar till husbilsåkares dåliga rykte är det att tömma kemtoan i skogen. Kemet tar död på mycket i omgivningen! För övrigt är det ju fredag så det fick bli en promenad före intag av öl och andra tillbehör före bastun. Sedan somnar man gott.

28/3 Fixar lite småfel på 2 CV:n innan jag åker till Motala för att se till båten. Allt verkar vara ok. Börjar bli dags att plocka av pressenningen och göra den leveransklar.

29/3 Inte mycket blir gjort när man skall vara i karantän. Varit inne och hållit oss lugna hela dagen. Beträffande Vivis kommentar om att tömma svartvatten i en offentlig toalett har jag alltid sett till att lämna den minst lika ren som när jag kom.

30/3 Håller oss inne förutom en tur med 2 CV:n för att inte bli helt tokiga.

31/3 Fixar lite med bilarna och tar en långbastu för att fördriva tiden.

Vår i luften?

[counter]

 1/2  Platsen där jag står heter Camping Iznate och ligger lite NV Torre del Mar. Ett fantastiskt ställe med vidunderlig utsikt. Jag ser ända ner till Medelhavet trots att jag inte är högst upp på berget. På kvällen ser jag dessutom ett par samhällen som är upplysta med gula gatlyktor. Idag har ett av träden bredvid bilen fått musöron som inte fanns igår. På vägen hit såg jag träd som blommade, troligen äpple. Eftersom jag inte tror att det går att köra uppför via backen som jag kom i har jag hittat en nödlösning som verkar ok. Har tom. provgått den idag. Robotlådan i bilen är väldigt bekväm men har sina begränsningar. En är häftigt branta backar eftersom den tar lång tid på sig att växla, är det riktigt brant hinner bilen stanna mellan 2:an och 1:an. Alternativet är att växla manuellt före backen men då har man ingen fart med sig. Idag har det varit riktigt varmt och i natt var det 15+.

2/2 Ytterligare en kanondag och med 15+ i natt. Efter en lugn dag kommer min tyska granne och undrar om jag vill följa med på en rundtur i hans hyrda gamla bil. Självklart, det skall bli kul som avbrott. Vi kommer så småningom till Torre del Mar där vi efter mycket letande hittar en p-plats. Vi går ut på beachen där vi stannar för en fika och för att titta ut på havet. På kvällen åker vi tillbaka upp till campingen som ligger 300 m över havet. Fantastiskt ställe, lugnt och skönt. 

3/2 Ytterligare en lugn dag med kanonväder. Får inte mycket gjort men bättrar på solbrännan lite. På kvällen åker jag med grannen in till stan igen och jag bjuder på middag som tack för utflykterna. Tanken är att jag i morgon skall åka vidare, vi får se hur det går. Ringer och gratulerar sonen som blir 53 idag. Fy vad tiden går!

4/2 Checkar ut från campingen. Damen som driver den kan bara Spanska eller en dialekt där man inte uttalar bokstaven S. Hon är också bra på att inte förstå när jag vill ha den rabatt för pensionärer som står på deras hemsida. Hon räknar på sitt sätt så det är bara att acceptera. Det kostar 560:- för 4 dygn så det är väl inte mycket att bråka om. Jag får dessutom 3 avocado som gåva. Jag åker ner till Torre del Mar efter att ha klarat den häftiga uppfarten. Tordes inte försöka på den branta utan tog serpentinen. Framme i staden söker jag mig mot beachen men den inne i stan är förbjudet att stå på, det står ett antal där ändå. Jag flyttar mig väster ut där det finns en jätteparkering mellan 2 campingplatser och utan förbudsskyltar. Finns även en restaurang "Berbere" som tillhandahåller Wifi gratis. Som betalning kommer jag att äta där i kväll eftersom jag står gratis. En stenmur skiljer mig från havet, nästan så jag kan spotta dit.  

5/2 Krångeldag! Börjar med att åka och handla, på första stället finns ingen parkering för stora bilar så det är bara att åka tillbaka dit jag varit tidigare. Åker sedan ett par mil norrut till det som på kartan är en insjö. Det visar sig vara en uppdämd vattenreservoar. Campingen där vägrar jag att köra nerför, jag skall ju därifrån också. Åker tillbaka till utgångspunkten och väl där börjar jag surfa och kolla varför värmen la av i morse. Får inget svar vare sig på telefon eller mail. Kollar gastankarna och det ser ut att vara tomt i båda! Åker till Malaga eftersom det är närmsta gasstation. När jag försöker fylla fylls bara den ena tanken! Märkligt! Åker sedan till flygplatsen eftersom jag skall få gäster om ett tag. Inget enkelt ställe att hitta på! Jag åker därifrån mot kusten österut och datorn lurar in mig på smågator. Det är så trångt att jag stundtals måste åka på trottoaren och plötsligt smäller det ordentligt trots att jag åker på gatan och ett träd träffar markisen. Lyckas stanna efter ett par kilometer och konstaterar att den häftiga smällen bara åstadkommit lite repor. Tar mig ut från eländet och hittar ganska snart en parkering där det redan står ett 20-tal husbilar och 1 plats finns kvar. Efter minst 10 dagar av bleke har havet nu satt sig i rörelse med rejäla vågor.

6/2 Åker tillbaka mot Torre och får se en ställplats, Area Malaga Beach. Jag stannar eftersom jag behöver kem till toan. Jag vet att de har fullt men ställer ändå frågan. Jovisst, jag kan få en plats utan el. från den 10:e och med från den 12:e så jag bokar direkt för 2 veckor. På em ringer barnbarnet Christian och undrar om han får komma på besök. Självklart, så han kommer den 21:a. Själv kör jag vidare till Torre och ställer mig vid havet utanför en restaurang med fritt wifi.

7/2 Står kvar och tar en vilodag. Gör inte något på hela dagen! Jag tror att man kan vila sig i form, i så fall är jag helt oslagbar nu. Vinden har avtagit så nu har havet lagt sig, tyvärr har molnen hopat sig så ingen sol i em.

8/2 Ny ta det lugnt dag. Tar mig till Mercadona för lite inköp. Åker sedan tillbaka till favoritstället där jag har fri wifi. Lugn kväll i solen.

9/2 Börjar bli orolig över att betäcknas som fast boende så jag startar och åker väster ut. Måste ju ladda batterierna. Nära Malaga finns en parkering där jag tidigare stått en natt. Försöker på samma ställe, glöm det! Det är flera som står i kö och som dessutom har mindre bilar. Väntar ett par timmar innan jag ger mig och åker tillbaka österut. Hittar en liten parkering men litar inte på att man kan stå över natten så jag drar hela vägen tillbaka till Torre. Stannar utanför mitt favoritställe där jag har internet. Får bli här tills i morgon när jag har en bokad och förbetald plats nära Malaga.

10/2 Förflyttning ytterligare väster ut. Stället heter Area Malaga Beach och verkar helt ok. På vägen blev det proviantering som började på Carrefour men där var det för trångt att parkera, endast plats för riktigt små bilar. Hur tänker de när de bygger? Fick bli Lidl i stället som nästan alltid har vettiga parkeringar. När jag väl stod på plats kom jag på att jag inte har några kontanter så det blev en rejäl promenad in till byn. Långt och varmt men behövligt. Har varit över 30+ i skuggan idag. 

11/2 Tar en lugn dag och försöker tvätta. Inte en chans, det står kärringar i kö hela dagen. Jag tror att om någon dag har de väl slut på skitig tvätt så då blir det nog min tur. Har bokat plats här till den 4:e Mars, Margitha kommer den 3:e. Sedan påbörjar vi en långsam hemresa och räknar med att följa vitsipporna. Här är det gott om småfåglar som väsnas förskräckligt, de är skarpt gröna till färgen och har krokig näbb. De är större än kanariefåglar men mindre än papegojor. Nån som vet vad det.är?

12/2 Idag blev det långfärd. Hela 100 m. med stopp på vägen för att tömma och fylla alla tankar. Nu står jag på elplats och har dessutom 5 m. till wifi-antennen. Tyvärr ingår bara 30 min. per dag så det gäller att vara snabb. Skall stå här 2 dagar innan jag flyttar 2 platser och där skall jag bli kvar tills Margitha dyker upp. Innan dess skall jag få en annan gäst. Dagen har också bestått av att köra dammsugaren och ta en rejäl promenad.

13/2 Det blev fel, skulle bara stå en natt på den platsen så i dag blev ny långresa. Den här gången 20 meter! Nu är jag på plats där jag skall vara tills Margitha kommer. I kväll har jag provat att äta paella trots att jag inte gillar ris. Det var faktiskt riktigt gott trots att jag åt på campingens kök som består av en kjosk med ett tälttak utanför. 

14/2 Händer inte mycket idag. Har vänt bilen så att jag har kojen i den änden som inte är närmast den mycket trafikerade vägen som bara ligger 40-50 meter bort.

15/2 Måste tyvärr hitta en supermaket  idag. Har inte mycket att äta kvar. Plockar fram en cykel med korg och ryggsäcken. Här är det inte cykelvänligt, för mycket bilar. Hitar efter en del letande en supermarket och handlar det jag vill ha. Problemet är att komma hem eftersom de lagliga vägarna innebär en omväg på ca 4 km. Det är inte aktuellt så jag cyklar mot körriktningen vilket fungerar eftersom jag inte ser några poliser. Grannarna är trevliga tyskar och de driver en frisersalong i tyskland så nu är frisyren i farosonen  

16/2 Stor del av dagen har tillbringats med att stirra i telefonen. Där får jag in svensk tv och kan följa Svenska rallyt. Kul med en otippad segrare. Har också  varit hundvakt åt grannens labrador, ingen betungande uppgift. Får han bara äta och sova mellan baden är han nöjd.

17/2 Inte så mycket händer, efter en välbehövlig dusch blir det lunch på schorizos köpta direkt från slaktaren. Kanon! Sedan en rejäl cykeltur österut och får åka genom 3 st ganska långa tunnlar. Faan vad mörkt det är där och lurigt med möten. Har också ringt mitt barnbarn som kommer hit på fredag om lite som jag behöver. En medicin och kaviar är det som står på önskelistan just nu. De färska avocadon jag fick när jag lämnde campingen i Iznate har alla mognat idag.

18/2 Kylig dag med väldigt lite sol. Passade på att få håret avkortat av grannens fru. Riktigt proffsigt blev det. Resten av dagen har gått åt att läsa en deckare med över 500 sidor.

19/2 Idag blev det arbete. Först ett 64 min långt samtal till Telia som skickar fakturor på icke beställda saker. Kommer att hamna hos konsumentverket när jag kommit hem. Sedan storstädning i bagageutrymmet som andra kallar för garage. Jag får bara plats med stolar bord, verktygslåda, ställklotsar och lite annat. Sedan blev det frysfackets tur att värmas upp så att jag fick bort isen. Därefter blev det grillkväll med en flaska vin. Full dag!

20/2 Städdag!

21/2 Börjar med att åka till Lidl och bunkra ordentligt. Sedan in till Malaga och kolla hur det ser vid flygplatsen där Christian skall hämtas. Sedan blir det att leta upp macken som har gasfyllning och därfter fick der bli lunch på Mc Donalds. Sedan tillbaka till flygplatsen där jag trodde att jag hittade nu. Skit, hamnde en våning upp, inte plats för en stor husbil. Med en spegel infälld tog jag mig igenom och parkerade. Det tog över en halvtimme att hitta varandra och kostade en hundring att komma därifrån. På kvällen blev det krogmat med mycket öl och tillbaka i bilen delade vi en flaska whisky. Det har varit kallt idag.

22/2 Ägnade dagen att dyrka solen. Chrille blev som en skär gris! Det blev grillning på plats eftersom han inte gick att visa upp på byn. 

23/2 Tar med den lilla solbrända mannen på.en resa upp i bergen. Han tyckte det var häftigt innan vi kom ner på lågland igen och lyckades hitta en krog för lite lunch. Därefter hem till campingen och rast vila innan vi går till byn för en bra köttbit. Kanon, så kvällen avslutas med TV-tittande.

24/2 Bara 10 mån till julafton! Vi har försökt fixa en reservdel till en av cyklarna. Det löser sig mot kvällen så det problemet är löst. Innan det blev det en resa till en liten stormaknad där vi hittade allt utom solkräm till Christian som har blivit liiite röd. Det blev en fin grillkväll!

25/2 Frasse, Lena är mor till den solbrända ynglingen som är hos mig och är mitt äldsta barnbarn.Idag tog vi cyklarna utmed beachen till en lunchrestaurang. Jag åt som vanligt musslor och Chrille en havsabbore. Det blev en grillkväll igen med tömning av diverse flaskor. 

26/2 Lastar på allt jag inte vågar lämna på ställplatsen. Tömmer spillvatten och toa innan vi åker till Lidl för lite proviantering och därefter kör jag Christian till flygplatsen. Nu blir det tyst i bilen några dagar innan jag får nytt besök.

27/2 Tvätt och städdag. Inte kul i värmen som ökar lite varje dag nu. I solen är det en bra bit över 30 men på nätterna är det under 15. Perfekt med bra sovtemperatur. Sitter och tittar på en husbilsägare som tvättar bilen med en golvmopp, blir säkert repigt och fint.

28/2 Helgdag igen, det är det ofta här. Idag passade det bra med fantastiskt väder och vindstilla. 30-40 båtar på havet som varit helt öde tidigare. Fullt med folk på alla uteserveringar. Svårt att cykla eftersom de ställt bord och stolar på både trottoarer och cykelbanor. Lyckas handla det nödvändigaste innan jag vevade ut markisen och plockade fram en bok. Värmerekord igen.

29/2 Skottdagen blev fin med bra väder men lite mycket vind från havet kylde. Allt väl och Margitha har gjort sin sista dag som träl.

 

 

Nytt år nya utmaningar!

[counter]

1/1 God morgon och välkomna till 2020! Årets första dag blir väldigt lugn men plötsligt kommer en av damerna i receptionen och undrar om jag skall stå kvar. Konstigt men någon skulle ha informerat om att platsen skulle vara upptagen från 1/1. Jag berättar för de andra runt omkring som direkt förstår att det är en holländare med hatt som har tingat platsen. Han har tydligen stått här många år till förtret för grannarna. Han är tydligen odräglig och hon jättebra. Jag lämnar plats inom 10 minuter för en annan plats nära.

2/1 Jag går till receptionen för att få en plats där jag kan stå så länge jag vill och får en plats jag haft tidigare precis bredvid den ökända holländaren, skall bli intressant att se hur det slutar. Han har tydligen agressioner mot svenskar. Jag tror att jag vet hur man sätter en sån på plats om han försöker något. Ni var 1,422 som var inne och läste här i december. jättekul! Hoppas komma med lite intressanta saker snart!

3/1 Shit, bara 4+ i natt. Ägnar dagen åt lite sanering, skall ju helst inte vistas i solen p.g.a. medicinintag.

4/1 Hoppsan i morse var det frost på biltaken, kallare än hemma. Skall ta mig till marknaden och försöka hitta en matta till husbilen. Jag hittade en som passade bra, svårt att hitta 60 bred och 290 lång, fick nöja mig med 260. 

 5/1 Min granne behöver en elcykel så vi åker till tjuvarnas marknad. Vi hittar en fin cykel men utan elhjälp så vi hoppar över den. Sedan drar vi runt lite innan vi hamnar på ställplatsen med lite kaffe och whisky. Eftermiddagen går fort och på kvällen går vi ner till stranden och restaurangen där. Vi äter varsin burgare innan vi går till restaurangen på ställplatsen där vi tar varsin irish innan vi tar kväll. 

6/1 Ny kall morgon, 4+! Det blir fort varmt så jag tar det lugnt i solen. På em. tar vi grannens bil och åker runt lite, bla. besöker vi ställplatsen i San Javier där vi känner ganska många. Tidig kväll.

7/1 Fikar hos en granne vid lunch. Kanonvarmt i solen efter ytterliggare en kall morgon. På kvällen cyklar vi till en restaurang som ägs av en svenska som har plankstek som specialitet. Dyrt för att vara här nere, men jättegott!  

8/1 Storstädning av både kropp och bostad innan det blev ut i solen. Riktigt kanonväder idag igen! I övrigt händer inte så mycket, väntar på ett brev hemifrån, sedan kan jag börja röra på mig.

9/1 Inköpsrunda för att fylla på i kylen. Det är egentligen dumt att handla de dagar jag inte äter. Lätt att handla lite extra då. Tar sedan en cykeltur nere på strandpromenaden men det drar kallt från havet. Bara 12-13+ idag men sol och fint. I lä i solen är det riktigt skönt. 

10/1 Lite småfix på fm innan det mulnar och blir svalt. Blir bjuden till grannen på middag och i kväll har det småregnat och skall göra det hela natten. 

11/1 I dag är vi 7 svenskar som trakasserat omgivningen. Inte så farligt som det låter, vi började med marknadsbesök med fikapaus x 2. Därefter ner till stranden för lunch innan vi sätter oss i lä utanför min husbil för fika. Mycket intag av föda alltså men också en hel del promenerande. För egen del känns det lite bättre för varje dag och svullnaden har avtagit. Dags att börja tvätta och fixa med sånt som kräver en ställplats så att jag kan börja röra mig när mitt nerskickade försäkringsbevis anländer.

12/1 Usch, bara 4+ kl 08:30! 10:30 får jag sätta mig i skuggan, för varmt i solen, snacka om kontraster. Städar och fixar lite men tar det väldigt lugnt. Har fätt tips om ett fint ställe en bit söder ut som jag skall försöka besöka. Har också fått ett bud på båten hemma men lite för dåligt. Samma köpare har tidigare gett ett riktigt skambud så nu kostar det lite extra. 

13/1 Fy, bara 2+ när jag vaknar! Posten kom 11:30 med mitt försäkringskort så nu har jag tvättat allt, dammsugit bilen och gjort det mesta klart för avfärd. Får se om det blir i morgon eller nästa dag. 

14/1 Kallt i natt igen, tydligen varmare hemma. Så fort solen kommer upp blir det riktigt skönt. Vi cyklar till marknaden i Los Alcazares ca 3 km bort. Här är priserna lite högre trots att det i många fall är samma säljare! Sedan blir det lättlunch på stranden och därefter en lugn eftermiddag med ilastning av stolar och bord. På kvällen blir det ett besök på svenskägda Bacchus för en god plankstek.

15/1 Börjar med att packa cyklar och allt löst inne i bilen. Hatar när grejer far omkring. Sedan tömning av toa och gråvatten och fylla färskt. Därefter apotek för att få medicin vilket inte fungerar utan recept. Vidare till Lidl, smidigt att dra vagnen till bildörren. Vidare till husbilsreparatören för ett nytt lås i frysens lucka. Det gamla hade gått sönder pga isbildning! Hur tänker tillververkaren? Efter tankning av 10 kg gas som förbrukats under2 mån fortsätter jag söder ut. Kommer nästan till Mazzaron där jag hittar en fin pl ats vid havet. När jag kom var vi ca 10 st här men nästan alla andra åker. Der sitter en skylt med förbud mot camping men jag skall bara parkera över natten. Får se hur det går.....

16/1  Tar det lungt pä morgonen, ingen har bråkat i natt. Åker sakta genom byn och efter en del krångel hamnar jag mitt i byn. Ja det vill säga mitt emellan hamnarna. Kanonställe gjort för minst 100 husbilar men i kväll är vi bara 2!

17/1 Börjar med ett besök på apoteket men lyckas inte få ut mera av medicinen på receptet. Jag köper ett annat preparat som förhoppningsvis hjälper. Kör sedan sakta mot sydväst över bergen på bra vägar. Kommer så småningom till Aquilas, en fin liten stad. Får tips av en svensk dam som delvis bor här att inte stå kvar bland alla andra på parkeringen i hamnen. Precis bakom har det blivit ett nytt inneställe som öppnar vid 23-tiden och sedan kör för fullt till kl 6!  Tack för tipset! Flyttar till en annan del av hamnen där maxlängden är 5,2 m men ingen verkar bry sig. Glömde nämna att jag sålt båten idag så nu är jag spekulant på en ny.

18/1 Förflyttar mig sakta mot sydväst. Stannar vid en ställplats för att tömma toan. Vi är 6 husbilar i kö och 2 till kommer efter. Här är det otroligt mycket husbilar som står parkerade nära havet. Har nog sett minst 1000 st. på de få mil jag flyttat idag. Står nu lite utanför Mojacar och här är det ingen trängsel.

19/1 Kör vidare utmed kusten på riktigt häftig väg. Efter Carboneras fortsätter jag på den smalare vägen förbi en jätteanläggning för cement. Nu blir det riktig vildmark ett tag och kommer så småningom till en liten by som heter Agua Amaga. Här är alla hus vitmålade precis som i Grekland. Här finns en liten ställplats med ett 30-tal platser. Det finns duschar och tvättmaskin som jag direkt nyttjar. De tar bra betalt för allt och duscha kostar extra. På kvällen blir jag sugen på att gå ut och äta men det enda som är öppet är ett litet snabbmatställe där jag får något som liknar en pizza. Mörkt och kallt ute.

20/1 Idag har det regnat till och från hela dagen så inte mycket har blivit gjort. Det är så dåligt med el i uttaget så jag kan bara använda 1 kw värme annars går säkringen så jag stöttar med gasol. Det skall regna hela natten och nästan hela dagen i morgon.  

21/1 Jag behöver proviantera lite och den här byn har inte mycket att erbjuda. Först tar jag mig till en mack med fordonsgas efter ett misslyckat försök. Åker sedan söder ut för matbunkring men den supermaketen är stängd trots att skyitarna på utsidan visar öppet. Några mil i onödan, bara att köra tillbaka någon mil innan jag kan svänga mot Almeria. Där hittar jag via Google en supermarket som inte ser så kul ut men visar sig ha det jag behöver och dessutom en manuell köttdisk. Får det jag vill och kör vidare söder om flygplatsen i ett område som verkar helt öde. Plötsligt ser jag ett antal husbilar på en parkering och kör dit. Givetvis campingförbud men vi är nog 30 bilar här och i vanlig ordning ingen som bryr sig. Jättefin plats så jag tar tidig kväll.

22/1 Ligger kvar hela dagen, gratis är ju bra! Tar ett par korta promenader, läser lite och tar det allmänt lugnt. Studerar andras förehavanden, bla en tysk som envisas med att försöka köra upp på en nivåkloss genom att lägga den framför hjulet och åker över varefter han lägger den bakom och backar över den. Ingen annan behöver klossar eftersom vi står plant men efter en stund får han hjälp av grannen så nu står han snett.

23/1 Försöker åka småvägar utmed kusten men det blir mycket onödigt åkande med stängda vägtunnlar och annat strul. Har nog åkt ungefär dubbelt så långt som egentligen behövdes. Kom till hamnen i Almerimar där det var överfullt med husbilar och 10-15 i kö. Jag går till incheckningen och provar men det är fullt. Går att stå utan el och service men jag får tipset att åka till östra piren där det skall finnas några platser kvar. Jo då, det finns så jag tar en sådan men inte kul. Utsikten mot havet är en 3 m. hög betongmur och bakåt en 2,5 m hög mot båtarnas uppställningsplats. Känns ungefär som ett fängelse så i morgon skall jag försöka nyttja allt jag kan och sedan lämna.

24/1 Bara 11 mån till nästa julafton! Idag har det blivit storstädning av både bil och kropp. Har dessutom varit uppe på muren och tittat på de som seglar. Faan vad sugen man blir! Och jag som inte ens har någon båt. Det måste åtgärdas när jag kommer hem men det är en bra stund dit. Har disskusioner med Margitha när hon kommer ner och då vart det blir. Men det är ju en styv månad dit.....

25/1 Flyttar till västra piren där jag lyckas hitta en plats. Utanför ligger en ankarliggare med svensk flagg. Handlar lite, bla en flaska whisky, det var länge sedan. Åska och regn större delen av dagen. Bara att gilla läget. Funderar lite över husbilslivet som jag tycker urartat. Troligen bättre att ha 2 båtar, en hemma och en i medelhavet?

26/1 Ligger kvar och tittar på alla tokiga manövrar. Funderar över att det är samma stollar jag möter på vägen! Går en lång promenad och tittar på båtarna i hamnen. Får plötsligt se en Cayenne, en av de roligare båtarna jag ägt. Lite lustigt att en av ca 50 byggda hittat hit ner. Går vidare och får plötsligt se en Motalabåt, Tinja. Osäker på vem ägaren är men har mina aningar. Kanonväder hela dagen med sjöbris som fläktar skönt på em. Har också bett Margitha att lugna sig med biljettköp tills vi ser hur kineserna lyckas få hejd på smittan...

27/1 Ytterligare en lugn dag här nere. Tittar på några som försöker segla och börjar fundera på vad de håller på med. Det är kanske enklare för oss som lärt oss i varierande vindar. Här   åker de ut med motor och när sjöbrisen kommer seglar de hemåt. Får en bra middag på krogen med musslor.

28/1 Förflyttar mig västerut, oftast nära havet. Ibland bär det iväg upp i bergen, på ett ställe fanns det vägar i 4 våningar. Det är många mindre städer som jag passerar. Stannar och handlar på Lidl eftersom det är smidigt att kunna dra vagnen ända till husbilsdörren. Har parkerat nära havet i en liten by som heter La Chucha tillsammans med 5 andra ekipage.

29/1 Åker vidare mot sydväst och följer kusten så gott det går. Häftigt landskap med tunnlar, jättebackar och gott om svängar. Här är mycket mera människor i rörelse än det har varit i de nästan öde samhällena österut. Riktigt häftig bebyggelse som liknar delar av Canarieöarna. Hittar en liten ställplats i hamnen Caleta de Velez som bara är belagd till hälften. Ingen har lyckats överlista betalautomaten på mindre än 20 minuter. Ringer man och ber om hjälp svarar en snorkig själ att det är fullbelagt. När vi kontrar med att det finns platser som ingen använt efter 21/1 får vi svaret att säger automaten att det är fullt så är det så. Vad säger man, inte byt jobb utan gräv där du står så skottar vi igen!

30/1 Blir kvar på det här konstiga stället idag också. Ringer runt och försöker boka en plats men utmed kusten till Malaga är det fullt. Hittar ett ställe uppe i bergen dit jag åker i morgon. På den här platsen var vi bara 5 bilar kvar vid lunchtid....

31/1 Många som läser, mesta sedan aug. 2016! Kul! Idag blev det först en Aldi för att fylla på förråden innan det blev bergsklättring. Inte så farligt brant men desto krokigare. Skall bara 22 km men har svårt att hitta campingen trots både dator, TomTom och telefon. Framme finns en skylt, så dags, men när jag tvekar att köra nerför branten kommer det en gubbe som pekar och vinkar att det är bara att köra. Faan vad brant! Väl nere så tjeckar jag in men damen i receptionen kan bara spanska. Campingen är belägen på en kulle med en runtgående väg med platser emellan. Det finns en husbil, en skåpbil, en liiten villavagn och ett tiotal obebodda små husvagnar så det känns nästan öde. Fina duschar och toaletter. Häftigt att se flygplan som skall landa på flygplatsen 3 km bort, när de flyger in så ser jag dom uppifrån! Det stora problemet blir nog att komma härifrån, tveksamt om jag tar mig uppför den enormt branta backen.