Blir det vinter i år?     [counter]

2/12 Ingen vinter än vilket märktes igår när vi var i Vimmerby för att se novemberkåsan. Förra året var det otroligt lerigt och skitigt så motorcyklarna fick delvis bäras. I år kunde vi gå i lågskor och deltagarna kunde åka även om det var mycket sten i spåret. Det är tufft att åka nästan 40 mil i mopedfart!

3/12 Idag har jag kört husbilen till verkstaden, förhoppningsvis för sista gången. Eftersom det är 3-dje gången för samma fel får de ingen mer chans utan jag vill ha tillbaka mina pengar med avdrag för det jag kört. Problemet är att det jag i så fall skall skaffa i stället blir ju en bil med höga skatten. För alla vore det bäst om de kan hitta felet. 

7/12 Felsökning pågår. Det är många inblandade i att leta elfel i husbilen. Jag måste säga att säljaren verkligen engagerar sig. Jag får dagligen veta vad de gör och jag bidrar med det jag vet och kan. Vi börjar tro att det är fel på batteriet eftersom spänningen vid en mätning ökat med 0,3 V utan att det blivit laddat! Undrar om det kan bli dålig kontakt mellan celler i ett batteri?

8/12 Det verkar som om jag haft rätt hela tiden. Troligen är det fel på batteriet trots att det är ok vid mätning med belastningsprovare. Får besked efter helgen när de avslutat testet. Om det är ok då har jag bett att de skall montera 2 st AGM-batterier, så stora som möjligt. Då skall jag också beställa innerskärmar fram som sticker ut utanför hjulhuset. Som det är nu skvätter det från framhjulen så sidorna blir skitiga direkt eftersom hjulen sitter långt ut. Skall också beställa gasolflaskor som jag kan fylla på alla LPG-mackar. Finns tillverkade i Belgien till rimliga pengar. Det finns en del att fixa men tanken är att dra söder ut för att b.l.a. se Monte, både det vanliga och Historik. 

10/12 Idag har jag fått nya industribatterier som skall användas till förbrukning i husbilen. Jag har också beställt breda innerskärmar fram och 2 st påfyllningsbara LPG-flaskor som skall monteras fast. Man får inte fylla lösa flaskor själv. Väntar på leverans och kommande arbete.

11/12 Hämtat husbilen och monterat de nya batterierna. Man måste vara försiktig när man monterar något och inte borra i golvet eftersom det ligger slingor till golvvärmen där. Jag fegade och limmade dit stödlister för extrabatteriet. Nu får vi se hur länge strömmen räcker!!!!

12/12 Idag har jag monterat de beställda skärmbreddarna som visade sig vara innerskärmar med en förlängning typ stänkskydd. Jag ringde tillverkaren som lovade att de skall fungera som jag tänkt. Om inte har jag en plan B. Jag har också monterat en ledramp som skruvades i grillen. Det visade sig vara ganska bökigt, den sitter fast med 10 skruv, 10 klips och 2 skruvklips. Ingen risk att tappa den alltså. Eldragning återstår vilket inte ser enkelt ut, det är fruktansvärt trångt i maskinrummet. 

13/12 Aha, det lyser, passar ju bra när det är Lucia! Efter en del letande bland alla kablar har jag hittat rätt. Det gäller att undvika de busskablar som har flera funktioner. En kabel kan ha 5-6 olika funktioner. En ganska liten LED-ramp lyser häftigt mycket. Så mycket att jag tror att reflexer från t.e.x. vägmärken kan bli obehagliga. Eventuellt kan man måla glaset gult. Leverantören av innerskärmarna har hört av sig och erbjudit mig en annan variant gratis! Konstigt, vid telefonkontakt igår var han säker på att de skulle fungera eftersom han levererat över 10,000 st.! Man skall inte tro allt man hör...

15/12 I går anlände de beställda gasflaskorna så det är mycket jobb som väntar. Funderar på om jag kan sälja tillbaka mina kompositflaskor till gasleverantören. Jag måste ju fylla de nya flaskorna efter installation. Måste också hitta någon som har en sån apparat som används när man paketerar med stålband eftersom de måste vara fastsatta så att det krävs verktyg för att demontera dem. I dag skall vi åka till Sommen och äta julbord så det blir första riktiga testet för nya batterierna.

16/12 Lyckat test! Vi har haft värme och normal belysning och hade ändå bra med ström i morse. Tror att vi klarar 2 dygn utan el. nu så nu börjar det fungera. 

17/12 I dag kom de utlovade stänkskydden, lite knöligt att få dom på plats när innerskärmen sitter där men det ser mycket bättre ut. De sticker ut ca 5 cm så nu hoppas jag slippa tvätta lika ofta. Har också fått gastankarna som skall ersätta flaskorna. Blev lite sur när jag såg att de är tillverkade 07/2016 med garanti till 07/2017 och ställde en fråga till leverantören. Svaret var att det tar lång tid att sälja eftersom han måste köpa stora partier.... Nu skall de monteras och fyllas! 

20/12 Tankflaskorna fyllda, kostade 430 :- för 10,3 kg, ungefär dubbelt så många liter. Eftersom det räknas som motorgas har den lägre skatt. Håller på med lite konstruktioner för att kunna fylla på utan att öppna luckan till tankarna. Att öppna och fylla är inte tillåtet på en del ställen utomlands så eftersom jag lägger ner lite jobb är det lika bra att göra det ordentligt. Det blir ett litet hål i gasdörren med ett lock över. Gär det som tänkt blir det riktigt fränt. 

23/12 Första tankflaskan på plats. Har bara monterat den första och den har påfyllning från utsidan. Det blev bra till slut men fy vad jag fick krångla för att hålet i dörren skall passa munstycket som sitter fast på insidan. Det blev också ett skyddslock på utsidan som ser ut som ett eluttag. Nästa flaska monteras när den gamla är slut och är bara att ställa in och ansluta påfyllnadsslangen. Önskar alla läsare en GOD JUL!

31/12 Fixat lite småsaker och beställt en inverter på 5000 W från Kina till stöldpris, 639:-. Hoppas den fungerar och sedan gäller det att vara försiktig, det går åt massor med 12 V för att försörja den. Får passa på att önska alla följare ett GOTT NYTT ÅR! Hoppas få till en sida även nästa år. 

En till höstmånad...  [counter]

1/11 Månaden börjar med fint väder. Bra för båten skall förhoppningsvis upp på lördag. Det blir 3:dje försöket. Har skaffat en massa material till nya stöttor med justerbara dragstänger och höj och sänkbara stödfötter. Dyrt men nödvändigt. En smideskunnig kommer att hjälpa mig på lördag morgon och förhoppningsvis blir vi färdiga medan lyftfolket håller på.

5/11 Äntligen! Nu står båten på land, på 3-dje försöket... Det ser högt och vingligt ut men jag har stöttat med 4 extra stöd mellan marken och skrovet. När man går på båten känns det väldigt stabilt och bra. Nu återstår konservering och torrbollar innan presseningen skall på. I lördags eftermiddag tog vi husbilen och jag var så dum att jag frågade Margitha vart hon ville åka. Svaret var Ullared och för att slippa hål i huvudet p.g.a. tjat gav jag med mig. Det blev ingen storhandel eftersom jag av princip inte går in i en affär om jag inte vet vad jag skall ha. Jag gick till en sportaffär istället där jag hittade ett par stövlar som skall hålla fötterna varma till 30-. Dom blir bra i rallyskogen. Margithas handlande inskränkte sig till en liten påse så det blev ingen överlast. Hemma igen måndag förmiddag i dimma.

7/11 Husbilens batteri fungerar inte som det skall. Vid fulladdat på kvällen har vi bara 11,7-11,8 V kvar på morgonen. Bråkar just nu med Kabe. Urladdningen med allt avstängt är 0,4 A, låter inte så mycket men på de bilar vi säljer är bara 1/8 dvs 0,05 A godkänt. Har också rivit ur isoleringen i motorrummet på båten som bara bestod av 10 mm. svampgummi. Skall montera 30 mm skum med aluminiumsida men problemet är att det är trångt. De skall monteras med kontaktlim och att försöka trycka skivorna på plats utan att de hugger innan de hamnat rätt blir nog nästan omöjligt, det är trångt! Har också fäst markstöttorna mot båten med flera spännband så att de inte kan ramla bort.

8/11 Har idag mottaget besked från Göta Kanal att de inte tar på sig något ansvar för inträffade skador om de inte uppenbarligen gjort något fel. Går man på grund i kanalen som uppges ha 2,7 m. djup och det bara är 2,0 när något ramlat i får man skylla sig själv. MAN GÅR KANALEN PÅ EGEN RISK!!!!! Mycket bättre att åka lastbil alltså!! Dessutom betydligt billigare!

13/11 I lördags tog jag husbilen till Valdemarsvik. Där var eluttagen påkopplade så jag fick både värme och laddning. Jag har annars problem med urladdning av batteriet. I söndags fortsatte jag till Västervik där jag skulle hämta ett segel på måndagen. Därifrån till Norrköping där jag lämnar husbilen på verkstad för elproblemen. Vi får se vad de kommer fram till.

14/11 Hämtat husbilen från verkstaden som inte gjort några framsteg. Jag måste säga att företaget sköter det bra, problemet är Kabes som påstår att det är normalt. Jag har nu skickat ett mail till fabriken där jag överväger att häva köpet så nu fär vi se vad som händer. 

15/11 Inget svar från Kabe. Vaccination mot influensa innan vi tömmer båten på det sista för vintern men det finns en hel del som skall fixas innan våren.

16/11 Fortfarande inget svar från Kabe vilket var väntat. Har pratat med Madcus på Blå kusten som jag köpte bilen av och han tänker inte ge sig utan bråkar med Kabe. Det är ju enligt lag hans ansvar och det lever han upp till. Vi skall använda bilen i helgen och jag skall fortsätta leta fel.

17/11 Vi tar bilen till Jönköping där Margitha väljer köptemplet A6 medan jag åker till Huskvarna för att gå på fabriksmuseet. Rekoimmenderas starkt, men se till att ha gott om tid! Finns hur mycket som helst att titta på och jag tror nog att det passar alla. Hittar sedan en liten ställplats innan det blir krogbesök.

18/11 Vi åker och tittar på byn Bunn där det finns en jättefin ställplats och restaurang men vi tyckte det var för tidigt på dagen så vi fortsatte till Gränna. Väl där konstaterade vi att all verksamhet i form av krogar är nerlagt för vintern. Vi drar vidare till Tranås där det är gott om restauranger. Blir lika förvånad där, inget öppet på en söndag förutom ett gatukök! Vi nöjer oss med det och kryper ner i kojen efter lite TV.tittande. Under natten larmar det flera ggr. pga. lite ström kvar. Det klarar sig till morgonen. Bara att fortsätta leta efter tjuven... 

24/11 Hoppsan, bara 1 mån kvar till julafton! Veckan har ägnats åt en del jobb och att tillverka ett järn som hindrar den nya generatorremmen att komma ur spår. Har också ägnat en del tid åt husbilens elsystem. Återförsäljaren försöker verkligen att hjälpa till och jag tror att vi även fått KABE att förstå problemet. Det tar bra om man vet sina rättigheter, jag har hotat med att lämna tillbaka bilen efter nästa verkstadsbesök. I dag blir det en kort tur eftersom Margitha jobbar fm idag och em i morgon. 

25/11 Det blev en kort tur, bara till Motala där vi hittade en för oss ny krog med jättebra mat och betjäning. Strömmen räckte nästan hela natten trots att vi hade TV-n på ett par timmar. Eftersom Margitha skall jobba for jag vidare, Hästholmen blev målet. Mycket verksamhet med folk som fiskar, tror att mer än 10 st båtar kommit in i kväll. Annars tyst och lugnt. Här finns det eluttag och vi är bara 2 husbilar här. 

27/11 Förflyttar mig mellan elstolpar i närområdet. Det tar lång tid att få varmt i bodelen med bara el-värme. Det verkar som om utvattnet från pannan bara är ca 40+ men det ger ju en jämn och bra värme. Ska man värma upp fort får man använda gas. Jag kan värma från bilmotorn under körning men då måste man gasa ganska hårt eftersom de nya motorerna är så energisnåla så de lämnar inte mycket värme. Kör jag med all värme på kallnar motorn.... 

 

 

 

Höst i år igen!   [counter]

 1/10 Själv klär jag på mig när det blir kallt men båten har vi klätt av idag. Har också fått den nya generatorn men när jag montrerade den visar det sig att den inte fungerar. Förstår inte varför men den har en extra kabel mot den gamla som jag inte har förstått vad den är till. Får forska lite i morgon.

3/10 Den extra kabeln är en signalgivare till varvräknare. Jag har ingen så jag behöver inte kabeln. Mäter alla kablar för att försöka hitta felet och kommer fram till att det måste vara fel på den nya ganeratorn. Den släpper inte igenom någon signal till laddningslampan och utan den börjar den inte ladda.

4/10 I dag blev det leverans av nya husbilen. Känns väldigt ovant att köra med en mycket mindre hytt men också en mycket större bodel. Den är 2,50 m. bred och redan vid första vägarbetet blev det riktigt trångt, bara några cm på varje sida. Den går mycket tystare och behagligare än den gamla men den drar nästan dubbelt så mycket bränsle. Det beror troligen på att det går tungt när det är nytt men också på ett betydligt större luftmotstånd. Vi får se hur det blir när den är inkörd.  

5/10 Det är mycket som skall monteras och fixas. I dag har jag fyllt vattentanken 3 ggr. Inte helt enkelt att hitta de kranar som skall öppnas för att tömma vattensystemet och måste stängas för att fylla det. En är gömd bakom en låda i köket och en annan bakom en liten lucka i ett underskåp i toaletten. Hur tänker konstruktören när delar av inredningen måste demonteras för att tömma systemet? Det blir premiärtur i helgen. 

8/10 Premiären avklarad! Det märks att det har hänt en del från 2012 till 2018. Framför allt komfortmässigt. Bränsleförbrukningen har sjunkit rejält och nu går det 1,1 - 1,2 l/mil. Skönt med automat men odugligt när man skall upp på nivåklossarna, det ser ut som om man aldrig kört bil tidigare. Vi var i Stockholm i lördags och tittade på Tsunamimonumentet, det är ju fint men förbryllande att man jämför vågornas uppkomst från en jordbävning med att 2 planeter kolliderar. Åkte sedan till Trosa där vi hittade en jättebra restaurang och stannde till måndag fm.

9/10 Lite jobb innan jag åker till båten och monterar den nyaste generatorn. Den förra har vi skickat tillbaka eftersom laddningslampan inte tändes. Den nya fungerar perfekt direkt! Nu skall den få andra drev av egen konstruktion så att remmen aldrig kan slira. Motorn skall också tilläggsisoleras, inte för värmens skull, utan mot ljud. På torsdag skall båten torrsättas.

10/10 Inte mycket har blivit gjort idag. Jag har lyckats tillverka en strömkabel till tv-n i husbilen som tydligen inte finns att köpa. Har fått förstöra en gammal 220-voltenhet och kopplat kablaget till en 12-v stickpropp. Gäller att vara noga med plus och minus! Funkar perfekt.  

11/10 Det kan jäklas! När vi skulle flytta båten till kranen för upptagning och backat ut från båtplatsen slutade plötsligt reglaget till fram-back och gas att fungera! Tur att man inte var på väg in i en hamn full med båtar. Nu hoppade en båtgranne över och jag hade redan ett barnbarn ombord. Jag lyckades genom ett stuvfack få in en arm och lägga i framväxel så att vi sakta tog oss mot kranen. På slutet såg jag att farten var för hög och lyckades få i backen och när hastigheten sjunkit stängde jag av motorn och vrickade med rodret sista biten. När vi sedan lyft båten och konstaterat att den går att få på plats i den gamla vagnen med några centimeter tillgodo ser vi att stöttorna är för korta så vi får ge oss och sjösätta igen. Jag måste tillverka 3 nya längre stöttor. Det är inte enkelt med båtar som går extremt djupt....   

12/10 Vi tar biltransporten och lastar den överblivna vagnen för transport till Torshälla och barnbarnets Maxi 77. Den skall upp i morgon. Väl där fär vi beskedet att de inte kan lasta på vagn uyan bara i vagga. trots att vi i går fick besked att det skulle gå bra. Ok. de har en oanvänd gammal trävagga som han får låna. Mycket arbete i onödan!

13/10 I dag har jag gjort om 3 st stöttor till båtvagnen. När jag kom till hamnen hade de precis slutat lyfta för dagen så jag försöker få det fixat i morgon. 

14/10 Åker till hamnen och fixar lite med båtvagnen men hittar ingen som vill hjälpa mig att lyfta. De håller på med sina egna vilket jag har förståelse för, de skall ju också upp. Jag får fixa det en annan dag och idag bara njutra av det fina vädret. 

16/10 Det händer inte så mycket just nu. Det beror på att det varit ganska mycket jobb ett tag och det inkräktar på fritiden. I går fick jag se att batteriet i husbilen var däligt laddat. Det skall laddas av en extra ditsatt solcell. När jag efter en massa försök att per telefon nå verkstaden äntligen kommer fram får jag först beskedet att de inte har tid att fixa det förrän om 3 veckor. Jag bytte då tonläge och plötsligt fanns det tid på fredag.... Jag började själv att felsöka och och efter 2 min. konstaterade jag att det är regulatorn till cellen som inte fungerar. Efter ytterliggare ett 10-tal försök kommer jag fram till verkstaden igen och de lovar skicka en ny reguator och jag avbokar då fredagsbesöket. Sparar tid och pengar för alla. Det jag konstaterar är att som företag gäller det att se till att telefoner fungerar och att personal svarar. 

17/10 Idag blev det en tur till Västervik för att lämna ett segel på översyn. Det passade eftersom vi hade en skåpbil som vi ville testköra. I kväll har det varit födelsedagskalas, Margithas barnbarn fyller tonåring.

20/10 Bålyft igen. Det visar sig att de förlängda stöttorna blir för ostadiga så det blev att sjösätta igen. Inte kul men under nästa vecka skall jag försöka hitta en smed som kan hjälpa mig att göra nya högre fästen.

27/10 Har haft en smed ute som tittat på vagnen och vi skall fixa den nästa lördag. Kom själv på en lösning och letar just nu efter ledade fötter till byggställning som blir perfekta om man vänder dom upp och ner och sätter dom i stöttorna. Skall också inhandla kraftigare dragstänger för att hålla stöttorna. I dag har jag och några andra gubbar släpat oss ut i skogen för att titta på rallytävling. Kallt och mycket frisk luft, undrar om det är nyttigt? Frusit om alla delar som sticker ut mer än 60 cm från naveln... 

31/10 I går fick jag mina tandade drev och rem till generatorn. Åkte direkt och monterade och provkörde. Jippiii! Fungerar perfekt! Kul när man gör en egen uppfinning som funkar. I dag har jag varit på verkstaden med husbilen eftersom inte värmen fungerade som den ska. Det visade sig vara ett programeringsfel och ganska lätt fixat. Jag har också klagat på att batteriet laddas ur vilket det inte borde när en solcell på 120 watt underhållsladdar. Svaret jag får är att de kollat både strömåtgång och laddning, att det är många som klagar och att huvudbrytaren skall stängas. Jag får ta det med fabriken, det kan inte vara ok om jag har allt avstängt och batteriet blir urladdat på 5-6 dagar trots solcellen. Rekommendationen b

 

 

September, sommarmånad? [counter]

1/9 Straffet kom direkt. Vaknar med ett häftigt ryggskott! Tänkte låta bli kappseglingen men vinden passar bra så jag gör ett försök. Tyngst är att få upp storseglet men det lyckas. Sedan lyckades jag segla hela banan utan att behöva mer än 1 krysslag, även om jag seglade onödigt långt. Kom i mål på plats 13 av 20, inget att skryta med. Efter lite lunch går jag till Ombo där det var riktigt trångt men jag lyckades knö mig in. Tror att vi blev 18 båtar vid bryggan. 

2/9 Ligger kvar och och försöker få kroppen att fungera. Skottet sitter mitt emellan skulderbladen och gör jäkligt ont, så pass att jag har svårt att andas ibland. Kanonväder men svårt att njuta!

3/9 Fattigt med vind så motorn får ta mig till Vadstena. Margitha ansluter så jag får en gast på kappseglingen. Riktigt lite vind vilket bör passa oss men jag tror att bottnen är för skitig. Vi var 2;a i mål men korrigerade tiden gjorde att vi blev 5:a av 6 startande. 

4/9 Driver till Motala, riktigt lite vind. På kvällen kapppsegling som handlade om att driva fortast och slutade med att ingen kom i mål inom de utsatta 2 timmarna. Mörkt och fuktigt.

5/9 Plockar ihop en del som skall hem och åker till varvet för att beställa lite reservdelar. Skall också försöka fixa ny drivlina till generatorn.

6/9 Kollar på möjlig drivning av generatorn. Det är fullt möjligt men när jag fick priset för 2 remhjul och en rem, 5700:- plus moms var det bara att leta andra alternativ. I kväll har det varit speedway, spännande ända in i sista heatet. Det slutade med Piratvinst så nu blir det allsvensk final under 2 veckor. Kul!

7/9 I dag har jag först varit i Motala för att flytta min båtvagn. Klubben hade ställt den på en plats där den inte skall stå. Lite surt att behöva fixa dragfordon för att flytta den 50 m. Sedan blev det att dra till skogs för East Sweden Rally. Kul att se på några duktiga rattvridare som inte är främmande för att räta på högerbenet.

8/9 Nya turer till skogen. Hinner se 2 sträckor men blir lite besviken. Det är bara ett fåtal som verkligen försöker gasa. Sedan ett mellanskikt som antingen är på väg upp eller ner och till sist ett antal som åker ungefär som jag när vi skall handla. Att betala dyr startavgift utan att ha provat vilken hastighet som behövs är ju dumt eftersom startavgift är dyrt!

9/9 Valdag. Avklarat tidigare i veckan så i dag blev det Husbil och husvagnsmässa på Elmia i Jönköping. Man undrar vem som skall köpa alla som finns utställda och de flesta kommer dessutom att säljas i måmga exemplar. Det finns märken som har 40 modeller! Gemensamt för alla är att de kostar många pengar...  

10/9 Försöker göra om båtvagnen så att den passar båten. Inte så lätt när man inte vet hur kölen ser ut utan man måste gissa. Eftersom båten går väldigt djupt måste jag försöka sänka ner kölen så djupt som möjligt för att kunna polera skrovet och ta mig i och ur båten utan att behöva ha 4 m stege. Jag hoppas att det blir rätt, det är så dags att försöka bygga om när båten hänger i kranen och det är kö bakom!

11/10 Har varit på bilskroten och försökt skaffa kamremsdrev. Inte helt enkelt, nuförtiden tar man inte vara på fungerande grejor utan pressar och smälter allt. Har i alla fall blivit lovad att få 2 drev på torsdag. Jag var på Valles igår och de lovade hjälpa mig med konverteringen och att skaffa fram remmar. 

12/10 Jobbar lite. Tar med Margitha till Arlanda där vi byter en sk. riksbil mot en av våra egna hyrbilar. På hemvägen besöker vi några husbilssäljare. Hur dum får man bli? Det blev jättedyrt!  Vi bytte till oss en ny KABE hos Blå kustens fritidscenter, en 2018 som är registrerad med låga skatten. Skall bli kul med en ny bil som vi får om ett par veckor. 

13/10 Fick mina drev till generatorn i båten. Jag visade dom för killarna på verkstaden och fick bakläxa direkt. De är från Volvo B30 men de såg direkt att de kom från olika årsmodell och har olika struktur på kuggarna. Kuggarna på de nyare är lite rundare och de gamla lite kantigare. I kväll blev det allsvenska finalen i speedway som piraterna vann med 18 poäng. Det bådar gott för sista matchen som går nästa vecka i Nyköping. 

14/10 Lite jobb på fm. innan jag bestämmer mig för att åka ut med båten. Margitha jobbar hela helgen och det är inget kul att sitta och glo på tv själv. Det blåser på så pass att jag inte vågar backa ut båten utan hjälp då risken är stor att jag annars kör emot grannen. Det visar sig att han också skall ut så det är bara att vänta tills han har gått. Har sedan länge vetat att läbåt går först. På sjön är det kallt och motvind så det får bli motorgång till Vadstena. När jag förtöjt och går ner hör jag det mysiga tickandet från värmaren och känner hur diverse lemmar tinar samtidigt som jag häller upp en rejäl whisky. Är det det som kallas för livet på en pinne?

15/9 Värmaren får fortsätta ticka, det är kallt men under dagen blir det sol och fint. Det blir ingen kappsegling for mig eftersom man inte har skrivit in shorthanded  i inbjudan. Gör man sådana missar blir det bara 4 startande båtar. Jag ligger kvar eftersom vinden bär emot. Går jag till Askersund får jag en lååång kryss tillbaka, Hjo nu är för stökigt med en lång kryss dit. Aska är för ensamt så inget är bra. Enklast att ligga kvar.

16/9 Slöar hela dagen. Kom på att husbilen skall på service i morgon bitti så det är bara att åka till Tegelviken efter att ha tankat fullt.

17/9 Servicen avklarad. En massa annat som skall fixas, kort till parabolen skall returneras, de nya remhjulen till generatorn skall få en passande rem så jobb saknas inte. 

18/9 En gammal kompis, Tommy, som nu bor i Thailand hör av sig. Han har en båtvagn stående i hamnen. Jag försöker hitta den men han kommer inte ihåg hur den ser ut! Säkert ett 50-tal att välja på men jag vet vem han köpte den av så jag ringer honom. Han vet att den hade en axel så jag hittar den efter en stund. Tommy ringer så vi kommer överens om priset. Nu har jag 2 vagnar så en måste passa, den andra får barnbarnet med Maxin överta. Båten har också fått lite behövlig omvårdnad. Dammsugning både i ruffarna och motorrummet och dessutom blodbyte så blev den som ny. 

19/9 Jobbar lite ibland. Idag har vi också tömt husbilen på allt som inte skall följa den. Vi har ju bra lastvikter både på den här och den nya. Ni andra som har 3,500 kilosbilar, väg dem! Det vi bar ur väger massor. troligen ca 300 kilo, så blir ni vägda väntar dyra böter. 

20/9 Idag har jag fyllt på olja efter bytet. Man undrar hur konstruktörerna tänker. Att fylla på utan att spilla är nästan omöjligt! Det är cirka 4 cm mellan oljepåfyllningen och durken över. Det går alltså inte att fylla från en flaska då den bara går att tömma till hälften. Inte nog med det, det går inte att börja fylla från en full flaska eftersom den måste lutas för att få den på plats! Jag har hittat en platt flaska som jag kan ha 8 dl i från början och tömma den till 4, så det går åt 5 fyllningar för att få i 2 liter. Dessutom sitter oljestickan på sidan av motorn och den är lätt att få ur. Att hitta det hål den skall sitta i är svårare eftersom det inte går att se utan man får känna var hålet är med ena handen och sedan försöka få dit den med den andra handen. Jag tror att de började båtbygget med en motor och sedan byggde man båten runt den.... 

21/9 Har bara förvissat mig om att förtöjningar och fendrar är så bra jag kan göra det med de verktyg jag har. 25 m/sek är ju ingen lek.

22/9 Åker till Asby för att titta på rallytävling. Tittar 1 timme, ger sedan upp och åker hem. Bara max 5 som verkligen försöker gasa. Sedan firar vi Margithas barn barn som fyller 10. 

23/9 Åker för att plocka ur båten. Möts av en båtgranne som har bytt en förtöjningslina då den andra gått av. Hyggligt, nu blev det inga skador! Tydligen skall man vara försiktig med linor som är töjbara. Mina såg fina ut men är gamla. Solen tar väl på materialet. Fy vad grejer som skall hem trots att jag försökt att inte lasta i en massa onödigt, det blir många kilon ändå. Plockar också bort generatorn som skall på test. Tror inte den laddar som den skall. 

24/9 Bara 3 mån till julafton! Jobb en stor del av dagen. Inte bra, det inkräktrar på fritiden! Får inget gjort för egen del mer än att lämna in generatorn för kontroll. Kollar också vad elektrisk handbroms kostar till husbilen. Vitsen är att man då slipper problemet med att handbromsspaken sitter i vägen när man skall snurra förarstolen. Det blir inte aktuellt, kostnad 12,000:-!!

26/9 Hade tänkt svetsa fast ett drag på en båtvagn idag men vädret är inte kul. Det blåser så man kan knappt stå upprätt och det verkar att hålla på så resten av veckan. Det gör också att jag inte kan få bort storseglet från båten. Har också fått besked beträffande generatorn. Den laddar inte som den skall ska och har tydligen varit så sedan jag köpte båten. Inte värt att laga utan tyärr bara att beställa en ny. 

30/9 Dragkroken fixad och det mesta bortplockat ur båten så nu känns det att hösten är här. Har inte lyckats ta bort storseglet eftersom det blåst för mycket ett par veckor. När det är borta är det bara att lyfta. Kvar att fixa är ju också generatorn men det hinner jag under vintern.  

Man vänjer sig kanske...

[counter]

1/8 Känns som om det blir ännu varmare idag. Natten har varit hård, säkert 30+ inne och en hel del myggor. Blir dåligt med sömn. Har inte något mål för dagen ännu, ska driva runt lite. Margitha kommer på måndag och då tar vi en tur i skärgården innan vi tar oss an Göta Kanal. Det blir 54:e enkelresan för min del. Hoppas att värmen gett sig lite till dess annars blir det ångbastu i slussarna. Högsäsong gäller till den 15:e och jag vill slippa konvojkörning så då skall vi vara i Vättern. Rabatten jag får efter alla ggr. jag gått gör att priset blir samma som lågsäsong. Kom ingenstans idag. Får försöka i morgon. Gick på krogen för lite mat. De hade rökt regnbåge med färskpotatis och hjortronsås, bland det bästa jag ätit! 

2/8 Idag är det 2 månader sedan jag var hemma. Man vänjer sig vid att vara på havet trots att jag i år legat mera i hamn än tidigare. Jag har väl livit lat. I dag har jag dragit mig 4,5 M till Håskö och ankrat i viken. Har sedan lyckats fixa en lina att hålla i när man skall ta sig upp efter ett bad. Idiotisk konstruktion, man måste vara cirkusartist för att ta sig upp. Det kallas räddningsstege! Den skall förlängas i vinter och få minst ett steg till och dessutom ett handtag på akterspegeln att hålla i och kliva på när man skall upp i sittbrunnen. 26,2+ i vattnet! 

3/8 Flyttar först ut till en SXK-boj som blivit ledig. Kompisarna Johnny och Lotti går till bryggan. Efter ett antal bad i solen ger jag mig och går också in till bryggan. Misstag, det är ännu varmare där inne! Badar massor men vattnet är över 25+ och kyler inte så mycket. Det går att ligga i timvis! På kvällen fixar vi gemensam middag på matjessill och rökt lax vilket blir perfekt ända till myggen drar in. Bara att stänga allt och kliva ner i bunkern, bättre med värme än myggor!

4/8 Ligger kvar och badar fram till lunch sedan seglar jag till Tyrislöt där Margitha skall mönstra på på måndag. I morgon var det meningen att jag skulle hjälpa Laban att titta på en båt men Johnny som bor här tar bilen så vi åker 7-8 km. och tittar på den. Hoppsan! Den båten har inte fått någon omvårdnad på väldigt länge. Allt utvändigt trä är helt slut, det enda som är ok är dynorna, men det är dyrt att köpa dynor för 100,000:-! Ett renoveringsobjekt för en träkunnig. Vi besparade Laban en 60-milaresa.  

5/8 Ligger kvar och slöar i värmen. Fixar en ytterliggare skärning av akterstaget så nu är jag dubbelt så stark. Troligen ändå för klen! Masten är otroligt hård och nästan omöjlig att böja trots 24 skuret akterstag! Undrar hur många ton den tål? 

6/8 Väntar länge på Margitha och Johnny som kommer med massor av mat och prylar, Johnny har tillverkat en fenderplanka för kanalen, Margitha har fixat mat och öl. Svårt att ha det så mycket bättre. Vi lämnar Tyrislöt och går till Fyrudden för att få landström. Senare får vi en kanonmiddag igen på regnbåge, färskpotatis och hjortonsås.

7/8 Bästa seglingen på flera år! Började med 1-2 m/sek och på slutet 6-7. Kanon! Vi seglar upp till Arkösund där vi hittar en vettig plats och hoppas på att det inte trycker på så att vi inte kommer ut. Fick bra mat på krogen så allt är under kontroll. Har också skålat med Kejsaren idag, de som seglar här ute vet vad det handlar om..

8/8 Efter en natt med hemskt dunk i aktern från vågor tar vi oss ut ur hamnnen med ett litet reptrick. Det är lätt att måla in sig i ett hörn utan bogpropeller! Får sedan en fin segling för bara focken, ibland 7,5 knop på bara liten fock, först till Stegeborg där vi stannar och monterar grova tampar längs skrovet för att undvika skavsår. Vi har också en fenderplanka utanpå fendrarna som Johnny tillverkat. Vi fortsätter upp i "Götas anal, slemmig och hal" sjöng vi förr i tiden. Nu är den inte så hal, efter bara 1 kilometer smäller vi på något i botten. Ekolodet visade 2,0 m. länge så jag räknade med gräs på botten men plötsligt small det till och båten ryckte till mitt i kanalen. Inte kul att att träffa botten första dagen. Stannar i Söderköping där vi kanske handlar lite livsnödvändiga saker i morgon.

9/8 Beser byn och handlar lite nödvändigt innan vi tar oss vidare väster ut. Inte många båtar i kanalen, jag anser att det är katastrof. Det är massor av husbilar men undrar om de kommer tillbaka när det inte finns båttrafik? Det är ju vi som gör diket intressant. utan oss bara ett dike. Vi fortsätter till Norsholm och får en fin kväll med absolut bleke. Säkert 4 ggr så många husbilar som kanalbåtar!!! Båten vi seglar är häftig att hantera, man får vara vaksam, tittar man bort 5 sek. kan man vara på väg upp på kanalbanken. 

10/8 Vi har tur och tar oss ut på Roxen innan järnvägsbron går sönder igen. I början bra segling i 5-6 m/sek men det ökar på upp till 18 så inget kul. Vågorna blir över en meter så det stänker rejält. Helt genom blöt kommer vi till Berg och för söker förtöja på vänstra sidan. Inte en chans, går på grund redan när vi skall fånga bojen, inte en chans att nå bryggan. Får stå på grund i över 2 tim innan vi skall slussa upp. När vi går in i första slussen ber jag slussvakten att hänga på aktertampen eftersom han står precis där. Svaret, det är inte vårt jobb!!! Han blir avbytt av sin arbetsledare som tycker att svaret var otrevligt men rätt, det är en försäkringsfråga!! Dags att stänga kanalen med den inställningen, KATASTROF!! Har skickat ett mail till kanalbolaget men inte fått svar.

11/8 Kommer iväg i första slussningen kl .9 . När vi kommit upp fär vi besök av Margithas systers familj för fika. Drar sedan vidare till Borensberg där vi stannar och besöker ICA-butiken för lite proviantering. Blir sedan hämtade av den tidigare nämnda familj för middag i Ljungsbro. Skitväder har tagit över i eftermiddag. I morgon hoppas vi ta oss över Boren utan att fastna i det hemska gräset. Det kom in en båt i kväll där de hade fått dyka 2 ggr för att ta sig framåt. 

12/8 Försöker gå mot Motala men det går jättetungt! Max fart ca 1 knop så jag lägger i backen och gasar så mycket jag törs, då flyter ett stort shok gräs upp framför båten, perfekt nu är det bara att köra. Trodde jag, vår max fart i motvinden är ca 3 knop men ibland bara 2. Jättesvårt att styra, det vinglar hemskt och autopiloten klarar det inte. Väl framme i Borenshult och slussar upp släpper ett stort shok igen, troligen från rodret så nu verkar allt vara ok. Tar oss till Tegelviken och knyter fast. Lunch, och jag beställer skjuts hem för att hämta husbilen och tillbaka flyttar vi över allt från kylen och garderob. Nu blir det husbil ett tag eftersom det blivit höst i luften. Kör till ställplatsen vid södra hamnen där vi får ström och vatten och dessutom en dusch. Därefter middag på krogen.

13/8 Fortsätter med husbilen vilket var ett misstag när man ser vädret. Kanondag med perfekta vindar! Vi glider söder ut och stannar till först i Hästholmen och sedan Gränna innan vi fortsätter via Mullsjö till Mösseberg där vi vildcampar på en rastplats med otrolig utsikt. 

14/8 Vi drar vidare mot sydväst och hamnar först i Trollhättan där vi tittar på fallen som tyvärr inte öppnar idag men fåran är häftig. Vi drar vidare väster ut förbi Uddevalla för att hälsa på Ann-britt och Kurt. Det visar sig att Kurt är som vanligt i Preveza för att hämta en båt och Ann-Britt är ensam hemma och hon har något besök hon lovat så vi pratar en stund innan vi drar vidare till Henån för lite bunkring. Sedan bär det av till Kyrkesund där vi inte hittar någon bra plats att stanna på så vi fortsätter till Skärhamn där det är lätt att parkera. Vi får titta på deras kvällskappsegling med 7 båtar och de här är inte ett dugg bättre än vi är hemma. 

15/8 Vaknar i ett lugnt Skärhamn och efter frukost drar vi söder ut först till Klädesholmen där vi tar en lång promenad eftersom vägen inte lämpar sig för körning med husbil. Vi fortsätter till Rönnäng som också är trångt men lika mysigt. Därefter blir det Marstrand för att hälsa på Rejdar som jag hade mycket samröre med innan jag seglade hemåt. Sedan drog vi vidare söder ut mot Fotö och tittade runt lite innan vi fortsatte mot norr och Hönö och sedan vidare till Öckerö där vi hittar en jättefin ställplats i gästhamnen. Kanonfint! 

16/8 Vi luffar runt på de öar som går utan att använda färja. Det är trånga gator och gränder så det är ingen mening att ta med husbilen längre ut. Det kommer en riktig regnskur så vi tar färjan över till Hisingen igen och kör till Bäckebols köpcenter för lite shopping. Sedan till Stenungsund för att titta på de båtar som skall segla Tjörn runt men hittar ingen plats att parkera. Vi åker ut på Tjörn igen och spanar möjliga åskådarplatser men ingen vill ha en husbil stående, inte ens vägverkets rastplats! Vi åker vidare till Rönnäng där det är fullt p.g.a. fotbollscup. Det blir Mossholmens varv, dyrt och omodernt, som får bli natthärbärge.   

17/8 Idag blev det en lång tur ute på de öar Evert Taube har gjort låtar om. Malö strommar, Flatön med handelsman Flink o.s.v. Och i kväll har vi hamnat på trafikverkets rastplats vid Tjörnbron. Här råder campingförbud men vi rastar bara och är helt ensamma. Härifrån ser vi starten på Tjörn runt och har bara 2 mil till västra ön för att se dom igen. Här är det kryss i motström som gäller och nästa ställe hård spinnackergång. Skall bli kul att se andras misstag. Det är som vanligt, världsmästarna står på land.

18/8 Häftigt med hård kryss i motström under bron! Många incidenter men ingen krock vad vi kunde se. Redan här går grejer sönder så båtar bryter. Vi far vidare till ett trångt ställe straxt norr om Kyrkesund där båtarna passerar på spottavstånd, ibland 4 i bredd. Dessutom har alla maxfart med upp till 16 m/sek i byarna. De allra tokigaste kom för spinnacker men det var inte många. Skär det upp hamnar man på berget och det är inte bra. Blåfrusna och utblåsta har vi åkt norr ut och är nu lite nordväst om Lysekil på en båtuppställningsplats, varken trevligt eller billigt.    

19/8 Far vidare på småvägar upp till Smögen och tar en promenad på den ökända bryggan för lunch, innan vi far vidare till Hunnebostrand till en hyfsad ställplats. Hur kan man som kommun undgå att skylta dels till platsen men också var duschar finns? Otroligt dåligt med 7-800 m till dusch och som tog mig 40 minuter att hitta!

20/8 Vi följer kusten med de små samhällena. Börjar med Hamburgsund och fortsätter med Grebbestad o.s.v. Nu har vi hamnat i Strömstad på en jättefin camping, men svindyr. Vi ville tvätta och duscha. Tvätten gick bra men torktumlaren hade kortslutning så hela tvättstugan stannade. Personalen hjälpte till efter bästa förmåga förutom en. Han bar sig konstigt åt och undrade om det var hans fel. Det var troligen inte vårt men eftersom det visade att han var ägaren så måste det vara hans. Hade han skött underhåll eller köpt bättre grejor så hade det fungerat. En sprättig bodybuilder med dålig attityd! Hade jag vetat att han var ägaren skulle han fått en rejäl avhyvling.... 

21/8 Vi far vidare in till centrum som jag tycker är jättemysigt med det gamla badhuset och hamnen. En massa små restaurnger ingår i stadsbilden. Dessutom finns 2 systembolag, ett i centrum för lokalbefolkningen och ett i ett köpcentrum som lär sälja mest i Sverige. Minst 90 % av bilarna här är norrmän. Vi far vidare till Svinesund och tullen där. De kollar bara norrmän som troligen varit i Sverige och handlat! Vi kör vidare genom Halden och Bengtsfors där vi tänkt stanna ipå en ställplats i centrum som visar sig vara i ett industriområde så vi far vidare utmed Dalslands kanal. Sista 2 milen mot Håverud är riktigt backigt och krokigt och det varnas för en 21% lutning. I Håverud stannar vi och tittar på plåtrännan som suttit där i 150 år. Här är det lugnt och fridfullt..

22/8 I morse var fortfarande rännan med de 30,000 nitarna tät så vi åker lugnt vidare. Vi försöker hitta något trevligt ställe att stanna på i först Åmål och sedan Säffle. Undrar hur politikerna tänker, Är vi något slags boskap som kan tänkas gå över 1 km. enkel för att betala avgiften? På båda ställena är det tomt på husbilar... Vi drar vidare till Karlstad och stannar först i Mariebergsskogen men sedan flyttarvi in till pråmkanalens 3 platser i centrum, Perfekt! Middag på krogen inom bekvämt avstånd.

23/8 Vi far vidare norr ut till Bergslagskanalen. I Bjurbäcken finns en trappa med 3 slussar. När den användes som flitigast gick över 1500 båtar och 3000 pråmar igenom under ett år. Dessutom givetvis bara sommartid. Vi drar vidare ner till Lungsund, hät uppe är allt lugnt och fridfullt. Vi fortsätter till Karlskoga där kommunen håller med en jättefin ställplats alldeles gratis! De har tydligen fattat att vi är en bra inkomstkälla för näringslivet. 

24/8 Kör hemåt och flyttar all proviant till båten som fått vila ett par veckor. Nu är det slut på det, i morgon är det kappsegling. Såg just att det bara är 4 mån. till julafton, fasen vad tiden går! 

25/8 Kappsegling i alldeles för mycket vind i min smak. Det börjar strula redan innan start med ett försegel som bara går att dra ut en styv meter. Lyckas ändå starta någorlunda bra men medan vi försöker lösa problemet kommer vi för nära land och går på grund. Ingen fara, bara dy, Christian som låg på fördäck fattade inte att vi stod stilla. Vi bräckte förseglet för att vända båten åt rätt håll och kom loss direkt. Vi slog ut ett rev i storen innan vi förtsatte att lösa problemet. Trots lite segel hängde vi med bra och efter Käverön fick vi ut ett par varv till. Det är svårt att segla när man inte ser några telltales men vi försökte trots ideliga vindvrid. Efter Dianapricken blev det öppen vind som ökade till stundtals över 10 m/sek så vi fick passa storen som nu var orevad. Det var bara att gasa runt Fjuk och till målet i Motala. Trots allt strulet kom vi inte sist som jag trodde, vi blev 16:e och slog sista båt med 8 min. Trevlig segling trots allt strul.

26/8 Vilodag, knappast! Monterar ett handtag på akterspegeln som också fungerar som fotsteg för att ta sig upp från badbryggan. Räddningsstegen är för kort men fungerar nu i smul sjö med hjälp av handtaget. Försöker också att få till en låsning av bordsskivorna som fladdrar omkring som fågelvingar när man kryssar med hjälp av magneter utan ett bra resultat, skall fixas i morgon. Margitha kommer på besök på kvällen så det blir ett besök på krogen för mat.

27/8 Åker hem och fixar lite småsaker innan jag tar båten till Vadstena. Får en fin segling i början men nära Vadstena får jag en häftig regnskur och ca 12 m/sek mitt i näsan. Tar det lugnt så det värsta har gått över när jag kommer in i hamnen. Kvällskappsegling och jag får låna Sven-Inge som gast. Båten känns konstig och går jättesakta. Vi blir rejält ifrånseglade och när vi kommit i mål kommer jag på orsaken. Båten gär bara 2-3 knop mot normala 5-6 för motor och ju längre in i hamnkanalen vi kommer, ju saktare går det. Vi provar att backa och plötsligt släpper något, troligen kräftburar eftersom inget flyter upp. Hela viken är full med burar och flöten så det är ju inte så konstigt om man får med sig skiten.

28/8 Vaknar i helt vindstilla. Efter frukost tar jag mig ut i viken och hissar på. Efter en liten stund börjar det dra så att jag kan segla hela vägen. Mysigt att bara sitta och glida. Efter lunch på stan byter jag försegel till en riktig lättvindsgenua. I kväll är det kappsegling igen i Motalaviken. Det tog mig över 2 tim. att byta. Det är besvärligt när man är ensam att få i seglet i rännan. Vet inte hur många gånger jag fick gå mellan sittbrunnen och förstaget. Är man 2 fixar man det på 10 min.! Det var nära att seglingen blev inställd eftersom fläkten gick på lågvarv så vinden var mellan 1 och 2 m/sek. Leif hoppade ombord och hjälpte till så vi lyckades bli 4;a av 11 st. Skönt att äntligen få det att fungera!

29/8 Åker hem och fixar en del med bank och en massa annat. Sover i en normal säng som inte hänt sedan 23:e maj.

30/8 Lite mer att ordna med hemma. Gick in på Länsförsäkringar eftersom jag fått en massa konstiga fakturor på försäkringar. Väl inne möts jag av en nysvensk som undrar om jag kommit dit för att träffa någon.Kunde inte hålla igen utan jag frågade om det var vanligt att deras kunder inte vill träffa någon. Sedan övergick han till att tala om för mig att jag skall betalla alla fakturorna. Efter att han ringt ett telefonsamtal kom vi fram till att det är jag som skall ha ett antal tusenlappar. I natt hoppas jag att eventuella tjyvar håller sig borta från Tegelviken, det är bl.a. jag som går vakt. 

31/8 Vaknar efter 2 timmars sömn. Åker  till stan och köpernya skor och en massa annat. Borde också ha köpt ett nytt sjöställ men snålheten sa ifrå. Börjar sedan segla mot Igebäcken vilket går bra i början. Använder bara storseglet som jag måste bottenreva i regnet. Det blåser upp emot 12 m/sek och sjön är ganska elak. Framme träffar jag bl.a. Hallon så whiskyflaskan kommer fram. Det blev alldeles för många och dessutom kräftor och vitt vin. Inte bra kvällen innan kappsegling.  

 

Kul men hysterisk och jobbig!

1/7 Skärgårdssegling i byig vind kan närmast betecknas som livsfarligt! När det kommer en by är man bara passagerare eftersom det är alldeles för många tampar att släppa på och dessutom en autopilot med ytterst tveksam funktion. Det här är ingen båt för 1 person utan behöver åtminstone 2-3 pers. som besättning. Vi har i alla fall tagit oss till en fin hamn på Björkö där Margitha har bjudit på både lunch och middag.

2/7 Kanonväder igen. Vi tar oss sakta för motor till Marstrand och på eftermiddagen åker Margitha hem. Hennes semester är slut för den här gången. På kvällen fortsätter felsökningen och vi hittar några mystiska fel. Vi får se i morgon om vi lyckats.

3/7 Ut och testar i 2 1/2 tim. Inga som helst fel visar sig! Fjärkontrollen som inte fungerade i går fungerar perfekt hos Raymarine och i kväll har vi provat den i båten igen. Den har tydligen självläkt! Funkar perfekt så nu hoppas jag alla de bekymren är lösta. Har börjat ändra om en del saker som är gjort för en stor besättning men nu skall kunna skötas av en person. Gör om revfunktionen och kortar linor som är onödigt länga och bara skapar spindelväv i sittbrunnen. Har också börjat på en enkel fastsättning av rodret så att det går att lämna åtminstone en 1/2 minut. 

5/7 Har lånat bil och skaffat grejer jag behöver. Fick tillbringa 1 ½ tim i bilkö. Har sedan fixat ett ställbart fäste till rorkulten av en bit slang och har inte ens behövt borra i båten. Blev skitbra! Har också fixat ett magnetfäste till kylens lock så att man kan plocka i den utan att behöva stå och hålla locket med armen. Blev kanon! Det är flera kappseglingar som pågår samtidigt här utanför så i morgon skall jag vara åskådare. 

6/7 Det blir en häftig dag i solen! Det är svårt att skydda sig mot värme och sol. Har sandaler på mig så jag måste gömma fötterna i skuggan efter 3-4 tim. På kvällen har jag ett nytt jobb, jag tar hand om kajakuthyrningen eftersom Rejdar som äger den skall fira sin brors födelsedag. Han jobbar annars 7 dagar iveckan från 7-8 på morgonen till 9 på kvällen. Över 100 kajaker ingår i flottan.

7/7 Tar mig ut till ön för att titta på seglingarna där tyvärr sista båten med manlig besättning blir utslagen och får i morgon segla om 3:dje pris. Tjejerna går vidare till finalen i morgon. Dom är riktigt duktiga. Har också träffat Bengt som var med på Rysslandseglingen 2015, kul med ett återseende efter 3 år.

8/7 Varmt! Orkar inte ut och titta på finalerna utan försöker hålla mig i skuggan. Måste också bunkra en del, det är tungt med juice och fil. Det gäller att passa på medan jag kan låna en cykel. I morgon är det meningen att jag skall börja segla mot ostkusten.  

9/7 Lossar förtöjningarna 5:45 och får vinden mitt i näsan trots utlovad nordvind. Efter Albrektsundskanalen blir det en fin vind från ost en ½ timme innan det vänder helt till väst. Fungerar bra ända till Vinga då det börjar tuta i och sjön blir grov. Här kan man inte sitta och bara låta båten segla utan man får jobba med tamparna hela tiden. Annars klara inte autopiloten att styra utan man kör omkull och vinglar hur som helst. Det är kul när allt rätt så att den bara skenar på. Under dagen ökar vinden så att jag måste reva storen, inte enkelt när man är ensam! Tar 2 rev direkt som jag sedan varit på väg att slå ut flera ggr men som tur är avvaktat. Hamnade i kväll i Varberg och det första som händer är att den Norrman som ligger innerst säger att han skall gå kl 6. Det har man ju hört några ggr nu så i morgon skall jag vara uppe kl 6 och går han inte då skall jag väcka dom ordentligt.   

10/7  Norrmannen går som planerat och jag kryper ner en stund. Kommer iväg kl 10 i byig vind. Det blåser inte så mycket men jag måste ha 2 rev och halva focken inrullad. Efter några timmar vrider vinden på syd och avtar. Därefter vrider vinden sakta medsols men blir så svag att jag kör motor resten av dagen. I morse gick min telefon sönder så jag går till Halmstad där jag hoppas att någon kan fixa det. Skor går sönder och en del annat men så är seglarlivet.

11/7 Gå, gå, gå! Det är vardag för oss som seglar när vi behöver något. I morse försökte jag få telefonen fixad och på första stället kunde de beställa ett nytt batteri. På nästa ställe, på andra sidan av stan, kollade de batteriet och plötsligt tog det laddning igen. Bara att gå hela vägen tillbaka och fortsätta ladda. Har sedan ägnat dagen åt tvättstugan, inget kul, den är trång och skulle lätt kunna fungera som bastu. När torktumlaren varit på måste man ha dörren öppen för att kunna andas. Skall bli skönt med rena lakan i kväll. 

12/7 Börjar med 2½ tim motor. lite vind mitt i näsan. Vrider sedan på NV och ökar sakta. Med 4,5 m/sek går det nästan 7 knop. Jättefint men när jag rundar Kullens fyr blir det undanvind som ökar hela dagen till över 10 m/sek. Går ju bra ända tills jag försöker ta ner storseglet som fastnar och flaxar vilt. Efter en riktig brottningsmatch i den kraftiga sjögången vinner jag till slut och får om ett beslagsband så att jag kan ta mig in i hamn och binda fast. Ganska medtagen är det gott med en kall öl. Ligger i Parapeten för er som vet.

13/7 Fredag den 13:e seglar man inte! Ligger kvar och handlar lite mat och småfixar. Varmt som f-n. Vilar den trötta kroppen för nya tag i morgon. Har tänkt ta mig ända till Falsterbo så jag räknar med tidig avgång. Sill och potatis sover man nog gott på.

14/7 Lördagssegling till Falsterbo. Blev 40 M. Tyvärr räcker inte batterierna så motorn måste gå en del. Autopilot och dator, kyl och andra instrument förbrukar mer än solcellerna ger. Har tyvärr inte fått landström sedan Halmstad och får inte i kväll heller. Konstigt att man inte kan hitta information om djupet i en del hamnar, den här är ett bra exempel. Jag frågar hamnkaptenen och får svaret att vi får in ganska stora båtar så det går säkert bra. Jag fråga r igen hur djupt det är och han svarar ca 2 meter! Jag behöver minst 20-30cm mer! Vid passage under Öresundsbron idag såg jag att det är många som vill till Sverige, köerna på brron såg ut att börja nära Köpenhamn. Skönt att kunna passera på undersidan! I morgon är det tidig väckning, Bron öppnas kl.6 och 7 sedan inte förrän kl.10 beroende på att det finns en massa hästdårar som skall till Falsterbo Horse Show.

15/7 Efter en vidrig natt med vindskift så att sjön sdlog in bakifrån och jag måste flytta några meter kl 03:00. Försökte sova en stund till men det blev uppstigning kl 05:30 för att hinna med broöppning kl 06:00. Hade varit smart att gå igenom i går kväll och ankra i södra änden av kanalen. Sedan en fin dag på havet till Kåseberga dit jag kom redan 13;15. Där får jag besök av Bengt som var med när vi seglade hem från Tyskland 2014. Kul med besök ombord. 

16/7 Dagen börjar med läns men det går fort över! Tanken var att gå till Åhus men jag drar mot Christiansö drar vi blir 48 båtar i den trånga hamnen. Jag blir liggande 4 båtar ut. Dyr krognota!

17/7 Försöker gå vid 8-tiden men det tar tid att väcka båten på utsidan, de säger att de inte är morgonmänniskor. Då är det väl lämplihgt att inte komma in sist? Drar mot norr för motor men hjälper till med segel när tillfälle bjuds. Sista biten får jag mycket motström. Hamnar till sist på Utklippan. Finns nog en webbkamera som kan verifiera det hela.

18/7 Vaknar tidigt men vinden har vridit på väst och jag ligger på östra kajen vilket innebär att jag inte kommer ut. Så småningom kommer den som tömmer sopor och torrdass. Han drar ut mig från kajen så att jag kan röra mig fritt. Det regnar riktigt ordentligt så ibland är sikten bara ca 100m. Det avtar under dagen och på em. i Kristianopel är det fint väder och vinden lägger sig helt. Det är minst sagt fullt i hamnen.... 

19/7 Bestämmer mig för att segla hela vägen till Mörbylånga  där jag skall träffa en gammal kompis som jag också gästade för 2 år sedan. Som vanligt har SMHI fel, vinvridet från nord till ost kom aldrig, så halvvägs får jag ge mig och köra motor resten av vägen. Bra med kompis som hämtar i hamnen och kör till Färjestaden för inköp och tillbaka igen. Sedan blir det hem till Laban för en kanonfin middag med tillbehör. Tack till er båda! 

20/7 Frän segling dikt bidevind mot Kalmar, hade en båt ca 1/2 sjömil före och efter 2 slag var han lika mycket efter. Hungrig blir man och väljer det dyra alternativet. Hyggligt bra krogmiddag i värmen.

21/7 Drar vidare norr ut. Får undanvind i värmen så det fläktar inte alls! Doppar kepsen i vatten för att undvika solsting. Bada går ju inte i rabarberkrämen. Sista biten får jag lite bidevind och hittar då en motorbåt utan bränsle så den släpar jag i hamn. Duschar och går till Badholmen för middag. Efter att ha hittat ett bord väntar jag 20 min. innan jag lyckas få till en beställning. Efter ytterligare 10 min kommer den kypare som tydligen har hand om bordet så jag beställer om ölen, förrätt och varmrätt. Får de båda första och väntar sedan nästan en timme på varmrätten. När jag undrar var den är frågar han vad jag vill beställa! Då brinner det av på riktigt!! Jag ber honom dra till ett ännu varmare ställe än där vi är och talar om att jag vill inte beställa något alls utan betala min öl. Förrätten får han bjuda på. Länge sedan man kunde äta på krogen för 59:- även om det var lite. När han skulle ta betalt gjorde han fel 4 ggr. så han var lite nervös och bad om ursäkt. 

22/7 Laban hämtar mig på morgonen, vi skall till Figeholm och titta på en båt han är intresserad av. Presseningen ligger på och båten har inte varit i sjön på 2 år. Den är i och försej billig med hyfsat nya segel men det är ju ett projekt. Gammal 1-cylindrig Yanmar som är driftsäkert men låter och skakar hemskt. Resten av dagen har jag bara slöat och tittat på konstiga försök att lägga till. Framför allt en tysk som skrek till damen ombord så det lät som om han var nära hjärtinfarkt. Det var han som inte kunde köra och helt hans fel att de kom till en plats som inte var tänkt. 

23/7 Hissar direkt i hamnen och fär den utlovade västvinden, går fint 1 tim innan det dör ut och jag gör 1 knop 1 tim. Sedan kommer sjöbrisen med 6-7 m/sek och det går fort, som bäst över 9 knop. Får lite kappsegling med en Arcona 340 som borde slå mig men icke. Tar ner i höjd med mitt favoritställe Älö där det ser ut att vara många båtar idag men jag fortsätter in till Blankaholm, en lugn och trevlig hamn där jag träffar Johnny med damsällskap. Det blir middag på värdshuset som inte har koll på vad som händer i omvärlden.  

24/7 5 månader till julafton! Känns inte så när jag tar mig ut till sjöfyran och börjar segla. Kul att se hur fort det går mot andra båtar när det finns många att jämföra med. Tar mig till Västervik och den mycket kritiserade hamnen och Björn Ulveus bygge. Jag tycker det blev skitbra och nu är det ordning i hamnen med en massa nya bommar mm. På utsidan i Gamlebyviken har man byggt en badplats så jag tycker allt ser bra ut. Dessutom har hamnpriserna sjunkit till en mera acceptabel nivå. 

25/7 Kallas det vilodag när man är för lat att segla vidare? Det blir en promenad till centrum för lite shopping och sedan bara försöka hitta skugga. Fick vila 2 ggr på vägen från centrum till hamnen. 

26/7 Måste flytta till en annan brygga eftersom hela Slottsholmen är reserverad för Storebroklubben som kommer hit med 39 båtar. En klubb jag aldrig skulle bli medlem i eftersom man är noga med att båtarna ligger i storleksordning. De stora över 50 fot ligger precis vid restaurangen och sedan ligger de allt längre bort. De kommer givetvis in i storleksordning så de stora får välja först. De flesta stora verkar komma från vår huvudstad eller dess närhet. Skall kolla vart de skall härifrån eftersom jag inte tänker utsätta mig för svallet. Har även idag bunkrat lite, man orkar inte så mycket i den här värmen. 

27/7 Har läst någonstans att det skall vara festligheter i Valdemarsvik den 26:e & 27:e så jag seglar dit. Blev en tuff dag med beräknade 22 M som med krysstillag slutade på38,7 vilket tog 8 timmar. Sliten kommer jag in i en fridfull hamn och får en plats långsides. På vägen har jag sett det grundstötta fartyget på väg till Södertälje med 1200 bilar ombórd. Det är troligen olagliglia Wolksvagen eller Audi så det gör inget om de inte kommer fram.

28/7 I dag har jag fått besök av Margitha, kul att få prata med någon man känner. Vi tar det lungt och ett par promenader i byn. Vi har haft en del moln så kroppen har fått lite vila från solen, skönt! Här är det nära till det mesta. 200 meter till ICA och systemet. Blir kvar i morgon också eftersom jag beställt tvättstuga och Margitha skall hem. 

29/7 Vi tar bilen ut till Fyrudden och Gryts varv, skönt med AC! På kvällen tvättar jag efter en del strul då någon tagit vår bokade tid. Det löser sig till slut. Margitha åker hem för att jobba tidit i morgon.

30/7 Hade tänkt gå vidare men jag hör åska nästan hela dagen och kan nog inte ligga på något säkrare ställe med höga berg runtom. Bunkrar istället, här är det nära till både ICA och systemet. Dyrt och långa armar! På kvällen kommer Johnny som blivit fördröjd av oljan efter grundstötta fartyget och fått gå en omväg ut på havet. De fixar en sillmiddag med tillbehör så jag är inte helt nykter när jag kryper ner i kojen.

Juni börjar med en obekväm X-båt!

[Counter]

1/6 I går fick jag veta att båten är klar på Björlanda Marina. I morgon skall jag hämta den och hoppas att vattenståndet är högre än när jag lämnade den annars kommer jag inte ut.  Margitha har lovat att köra mig dit och där skall vi komplettera med köksartiklar och en del annat innan jag kör till Marstrand där vi sedan skall lasta resten av det vi anser nödvändigt. Nu skall det sparas vikt! Det blir bara ett tunt lakan i sängen, inget täcke är tillåtet!

3/6 Vi är ju 2 ombord så det blev täcke... Det gick bra att med motorgång ta sig till Marstrand. Väl där fixade jag så att den nya solcellen blev inkopplad. Misstänker att batterierna är odugliga. När jag hämtade båten igår var det bara 8 volt i förbrukningsbatterierna. Vi "bodde in" oss så nu finns det nödvändigaste ombord innan det blev årets första G-T och sedan blev det krogbesök. Vilken kväll! 

3/6 I morse seglade vi mot norr för enbart storsegel. Det bär iväg ganska bra med lite segel. I höjd med Rönnäng vände  vi och gick till hamnen i Åstol för lunch. Därefter provade vi att bara segla med en liten fock runt Dyrön och det går ofattbart bra trots måttlig vind. I kväll har vi tagit det lugnt och gick för mat på Värdshuset vilket var ett riktigt misstag. En timme efter beställning fick vi äntligen mat med kallt kött! Skandal, vi blev erbjudna en kopp kaffe som kompensation. Vi avstod den och betalade den dyra notan. Skitställe! Aldrig mer! 

4/6 I morse åkte Margitha hem så nu är man ensam ombord. Dagen går åt till småfix och i kväll har jag konstaterat att jag fått med mig fel segel hemifrån. Det jag trodde var en stor genua är en liten fock! Skit om jag skall kappsegla och vinden verkar dessutom bli svag. Hittar lösningar på de flesta problemen och lånar en bil in till Kjell & Co för att få en laddare till datorn. Tidigare har jag använt en inverter men det är dyrt att först göra om 12 volt till 230 och sedan tillbaka till 19 volt. Nu gör jag om direkt från 12 till 19 och förbrukar mindre än hälften. Kvarstår gör bekymret med den trilskande AIS:en.  

5/6 Börjar bli både lat och feg. Har köpt en smart båtshake som drar igenom en lina genom en ring. Skitsmart! Har också beställt en PLB sökare. Ramlar jag i sjön kan jag utlösa den och förhoppningsvis bli upplockad. Den larmar via satellit och fästes på flytvästen. Jag har ju aldrig använt väst förut eftersom jag ansett att det bara förlänger lidandet men nu kan man ju bli upplockad vilket ändrar synsätt. Men alla grejor kostar ju en del.... Har konstaterat att felet med AIS-en är antingen splittern eller kabeln till den. Med direktkopplad antenn kan ni se var jag befinner mig genom att leta efter Dolores eftersom Post & telestyrelsen inte är så snabba.

6/6 Trots helgdag har jag jobbat med att hitta fel i båten. Hoppas ni har sjungit nationalsången högt och tydligt så att jag inte har saknats. Har haft en kunnig ombord som kollat splittern utan att hitta något fel. Under tiden har jag hittat ett antal kopplingar som verkar konstiga. I höst blir det en rejäl sanering av elsystemet och jag misstänker att det går att ta bort uppåt 100 m. kabel utan att något blir utan ström. 

7/6 Småfixar med båten innan jag tar mig 0,6 M till bryggan där de tävlande samlas. I kväll skall det bli gemensam middag. Det visar sig att vi blir 53 deltagare från Sverige, Norge, Danmark och Polen. 

8-9/6 Jag startar i startgrupp 3 i mycket lätta vindar. Tyvärr hade jag fått med fel försegel så i stället för en stor genua hade jag en liten fock. Lätt att hantera men går saktare. Jag tog det lugnt och tittade på andra som försökte med genackrar och spinnackrar med åtföljande strul. Någon skrek att "jag skiter idet här för du seglar ju ifrån mig". Det blev en riktigt seg resa och ofta var vinden svagare än strömmen men det är ju inget problem om man skall norr ut. På natten när det var helt vindstilla och bara strömmen drev oss framåt kollade jag väderrapporten som sa att nästa dag skall det bli 4 timmar med lite vind, sedan nästan inget. Jag bestämmer mig för att bryta och gå tillbaka till Marstrand vilket tog 8 timmar för motor. Fy vad segt! Har sovit ett par timmar så nu är man pigg igen. I kväll kommer de första båtarna i mål och det skiljer lite över 2 minuter mellan de första. Det blir nog en väldigt lugn kväll här. 

10/6 Det kommer in en och annan seglare men det är långt emellan dom. Jätte skönt att ha brutit tidigt! Det slutar med att 15 st kommer i mål, precis det jag gissade efter målgång. I eftermiddag har jag tagit mig 0,6 M till hemmabryggan där vi letat elektronikfel. Börjar tröttna på det nu. Har också börjat planera för VOC-s ankomst till Gtbg. Hamnen i Lilla bommen är full (skall ha 20:-per fot) så dom glömmer vi. GKSS har redan fullt men jag har fått lov att ligga på Grötö som egetligen är mycket bättre och närmare till tävlingen för 200:-/natt. 

11/6 Gör inte många knop, kroppen känns helt slut. Håkan kommer på kvällen så vi fortsätter leta instrumentfel. Konstaterar att signalen GPS stör, spelar ingen roll vilken antenn vi använder. Det sitter en inbyggd i plottern och en i AIS-en och vi kan använda båda eller vilken som helst av dom. Intervallen på störningarna beror på vilken vi använder. Tar vi bort VHF-en och kör antennen utan splitter fungerar även AIS-ens sändning. Man kan bli tokig för mindre!

12/6 Ny dag med felsökning. Sticker emellan med en biltur till Steningsund, dels för att leverera bokföringsmaterial åt bilägaren men jag behövde själv lite kläder och mat. Det är ju kanon att ha Marstrandskajaker som granne, han ställer upp på det mesta men jag försöker givetvis att återgälda det. Felsökningen i kväll har inte gett några större framsteg. Snart är nog knapparna utslitna på instrumenten. I morgon skall jag försöka få telefonkonsultation från Börje på Ramnav som är greneralagent för instrumenten.

13/6 Börje ber mig komma in med navigatorn för att uppdatera programvaran. Lite över 5 mil enkel och på vägen hem fick Kjell & Co ett besök för att jag behöver en datakabel.  I kväll har vi konstaterat att uppdateringen inte hjälpte så det felet kvarstår. AIS-problemet blev plötsligt sämre så nu varken sänder den eller tar emot. Det innebär att jag i morgon behöver ta mig till Henån för att hämta en ny splitter. På förmiddagen har jag hjälpt till med frakt ut till öarna med transportbåten så att jag får låna bilen.  

14/6 Åker till Henån för att hämta en billig splitter. Tillbaka transporterar vi ut ekvirke till en ö, det blåser ca 15 m/sek. Sedan åker vi och äter en bra middag vid Instöbron, kanonbra! Därefter konstaterar vi att den hämtade splittern är oanvändbar eftersom den bara har mottgning på AIS och inte sändning. Det borde framgått någonstans innan man kommer till monteringsanvisningen! Dåligt! Håkan experimenterar med instrumenten och plötsligt slutar det krånglande att fungera helt! Nu är väl snart måttet rågat?

15/6 Har skickat ett mail som skall till Raymarine i England. Har också returnerat slittern till Henån och överlåtit problemet helt på säljaren. Jag tycker att jag lagt tillräckligt mycket energi på problemlösning när jag i stället hade kunnat segla omkring och ha det trevligt. I kväll kommer Margitha på besök över helgen. 

16/6 Går till macken och tankar 32 liter för 572 : . Skönt att inte det behövdes 300 liter! Seglar sedan norr ut till Lysekil men stötttar med motor ibland när vinden är för svag. Båten går som ett troll så fort det är över 2 m/sek och inte plattläns. Fär en välförtjänt god middag efter ett par GT. I kväll har himlen öppnat sig, hoppas det blir bättre tills vi skall tillbaka! 

17/6 Tar oss hemåt för motor. Går krångliga innervägar och norr om Klädesholmen i något som heter Jungfruhålet stannar det lite bryskt. Hade hittat en sten! Inget allvarligt, såg att det var ett lurigt ställe så hastigheten var ca 1 knop. Vi drev fort av och tog på andra sidan en stång. Efter kom en Norrman som såg vad som hände men han försökte samma väg och fastnade ordentligt! Han fick nog hjälp att komma därifrån. Det är ca 25 M enkel så det blev några M i loggboken.

18/6 Inte mycket blir gjort, slöar mest i väntan på delar.

19/6 Kollar generatorremmen som ger ifrån sig mycket svart gummipulver. Det visar sig att den är utsliten efter 30 timmar. Hittar inga fel på remskivorna men vid en koll på nätet visar det sig att många haft samma problem med Yanmars originalrem. Försöker köpa ny på 4 ställen utan framgång. Det är inte så kul att vistas i båten eftersom vi haft medelvind på 18 m/sek och toppar på 24 så det gungar och rycker rejält. Hela båten vibrerar stundtals. I kväll fick vi grejer till AIS-en som nu får en egen antenn. Fortfarande har vi problem med ett instrument som inte fungerar och har konstaterat att det är störningar från GPS-signalen precis som jag hävdat ett par veckor nu.  

20/6 Vinden har utbytts mot regn. Vi tar Rejdars bil norr ut till Stora höga där vi hittar rätt rem. Hoppas den håller lite längre! Hem och montera AIS-antenn, inget kul när man blir blöt och dessutom jäkligt obekvämt. En förbipasserande på bryggan undrar om jag tar mig ur det det trånga stuvfacket! Nu är antennen på plats och det skall gå att hitta mig på diverse sidor under namnet Dolores som jag idag bett Post och telestyrelsen att ändra till Nikoline. Vi får se när och om det händer....Marine traffic är mycket bättre än Vesselfinder! 

21/6 Äntligen verkar vi ha löst problemen med både instrument och AIS! Instrumentproblemet fick lösas genom att stänga av plottern helt, sedan programmera ett annat vindinstrument än det som bråkat med aktuella givare. Sedan starta om plottern och plötsligt verkar allt fungera! Inte helt enkelt att lösa... Måste passa på att önska alla en TREVLIG MIDSOMMAR! 

22/6 Nu kommer det fina vädret tillbaka. Fortfarande lite kallt men soligt och fint. I kväll skall vi fira midsommar på kajakuthyrningen med att grilla.

23/6 Firandet gick bra, inga missöden. Några höll på till tidig morgon. I dag har jag blivit upphissad med truck så att jag kunde sätta i ett sejnfall, nu är det klart för att segla även utomlands. 

24/6 Bara 7 mån. kvar till julafton! Spännande att följa Volvo ocen race. I natt har åtminstone 1 av båtarna seglat över 31 knop och leder just nu. Det blev en tät målgång med 5 båtar inom 5 M. Kanonväder hela dagen som jag hoppas håller i sig nästa vecka. Margitha kommer i kväll för en veckas semester så i morgon drar vi iväg.  

25/6 Äntligen på väg! Försöker segla i nästan obefintlig vind. Vi fick 1-m/sek vilket inte ger tillräcklig fart. Motorn får stötta hela vägen och ibland får den lite hjälp.Framme i Skagen får vi en hyfsad middag men är väldigt brända av sol och vind.

26/6 Ligger kvar och hyr cyklar för att komma upp till Grenen. Väldigt varm dag med lite vind. 

27/6 Måste ut på havet, för varmt i hamnen. Motorgång söder ut 2,5 tim till en by vi blivit rekommenderade. Strandby gör skäl för namnet, det är en liten fiskeby utan liv och rörelse. Inget att ha.

28/6 Äntligen lite vind, så vi seglar vidare söder ut. Nu får vi ypp mot 10 m/sek vilket är mera än vi kan ta vara på. Blir stökigt att förtöja i hamnen som har de typiska 2 stolparna att köra in emellan. Saeby är en hamn vi besökt tidigare och vi blr lite besvikna när den bra restaurngen gjorts om till Cafe. Istället går vi till en fiskrestaurang i hamnen som utger sig för att ha världens största skaldjursbuffe. Det stämmer troligen, bästa någonsin! Natten blir jobbig med hård akterlig vind så det dunkar och smäller hela natten. Troligen runt 15 m/sek.

29/6 Seglar till Läsö österhamn i hgrov sjö. När vi gick ut ur hamnen frågade grannarna omvi verkligen skulle segla i den vinden. Allt gick bra även om det var obekvämt och lätt att ramla överbord. Vinden låg runt 10 m/sek. Trångt i hamnen på Läsö, många båtar utanpå varandra. Fint ställe.

30/6 Vi tar klivet på 33 M. tillbaka till Sverige. Det blir en fin segling med revad stor och fock. Vinden varierar mellan 5 och 10 m/sek. Går till Donsö och i infarten till hamnen möter vi 2 båtar som säger att det är fullt. Svenskar givetvis som inte kommit på att det gär bra att ligga utanpå varandra. Perfekt för oss! Skall se om vi kan hitta nån bra krog idag när det är lördag. Det ända som finns är en pisseria som i och för sig är ok.    

Maj börjar utan båt!

[counter]

1/5 Båtlös, det har inte hänt på de senaste 37 ären med undantag för enstaka dagar. Letar något lagom sportigt så att man kan kappsegla och så litet att det går att segla singelhanded. Ringer på några annonser innan vi åker mot Göteborg och tittar först på en First 31,7 men den saknar både autopilot och septiktank så den fick vara. Åker mot Marstrand och en X 332 Sport som ser riktigt bra ut och med vettig utrustning. Det saknas en bra plotter i sittbrunnen och ett stävpeke för att komma i land. Tyvärr har den blått skrov vilket jag lovat mig själv att aldrig köpa. Efter 1,1/2 timme hade jag köpt den vilket tyvärr avslöjar en del om min karaktär. Det tog alltså 3 heldagar innan jag blev med båt igen...

3/5 Efter ett par dagar med ovanligt mycket arbete skall jag i morgon leverera det sista till gamla båten. Det är ett par cyklar som vi nu får klara oss utan. Det får väl bli ett par elcyklar i stället...Det är bara vikten som jag inte gillar. 

4/5 Slutlevererat! Nu är det bara "now how" kvar och det får vi ta när det passar mig. Tycker att jag gjort rätt för mig och hållit det jag lovat vilket känns bra. Jag har sålt ett 15-tal båtar tidigare och aldrig fått några klagomål så det skall nog gå bra nu också. Nu blir det ny övning på X-båt för egen del vilket jag har erfarenhet från -89 - 93 då jag vann mycket med en X 102. Vi var 3:a i både Gotland runt och Östersjömaran. Är det någon som känner för att vara med som gast blir jag jätteglad! Det behövs inga förkunskaper men en normalt rörlig kropp och att kunna lyssna på råd! Vi kan segla på 2 i de flesta seglingarna men vore kul med en 5-6-manna besättning på t.ex. Gotland Runt! 

5/5 Kort husbilstur till Motala, södra stranden är fint med gångavstånd till flera krogar. Vädret börjar bli så bra så att man vill ut på sjön!

6/5 Hjälper barnbarn med påmastning och lite småfix. Vi fär inte värmaren att fungera.

7/5 Lite jobb, sedan till Motala för att prata allvar med värmaren. Några väl valda ord och lite kontaktspray löser problemet. Börjar bli sugen på att hämta min båt. 

9/5 I dag blev det en utflykt med gamla rallygubbar till VW-museet i Pålsboda. Se till att åka dit snarast, samlingen på över 60 bilar med en av varje årsmodell skall säljas och ligger redan ute på auktionssajt. Det är troligen världens mest kompletta VW-samling. Många orörda originalbilar med väldigt få mil.  

10/5 Grattar mitt äldsta barnbarn som fyller 28. Åker till Marstrand för att ta några mått på båten för ett peke, solcell och namndekal. Väl framme finns inte båten på plats! Försöker först spåra den på AIS vilket misslyckas. Åker sedan in till Marstrand och efter en stund hittar jag den. Det visar sig att de har sin hemmabrygga där och befinner sig i båten, man skall ha lite tur.. Tar mina mått och kommer överens om att jag skall ta över den på lördag. Det blir ett par veckor tidigare än kontraktet säger. Åker hem för att skaffa det jag behöver.  

11/5 Först till Linköping och Marinaman för att skaffa grejer, sedan hem och packa husbilen och vidare till Marstrand. Väl där visar det sig att båten har något elfel. Instrumenten fungerar sporadiskt och jag kommer snart på att det är dålig kontakt i en huvudströmbrytare. Samtidigt kommer jag på att allt fungerar även när jag tagit bort huvudsäkringen! Det innebär att båten är osäkrad så att även om huvudsäkringen går finns det fortfarande spänning. Det gör segling onödigt spännande! Vid kortslutning innebär det ofelbart kabelbrand! Dessutom fungerar inte AIS-en vilket är ett mindre bekymmer. Morgondagen innebär en del jobb.   

12/5 Felsökning! Vi håller på hela dagen och utesluter det ena felet efter det andra. Till slut visar det sig vara laddaren från landström som ställer till det hela. Den kortsluter mellan motorkrets och försörjningskrets vilket gör att med den inkopplad är egentligen säkringar överflödiga! Dagen avslutas med montering av det nyinköpta peket, tyvärr kommer stödröret lite snett men jag skall se om det går att rätta till det senare. Fotsteget passar inte heller men det skall jag såga till senare. Blir bjuden på grillfest med en massa seglare varav jag träffat ett par tidigare. Kul! 

13/5  Monterar färdigt peket innan vi ger oss ut för en provsegling. Trots lite för litet försgel går det skapligt fort i den lätta vinden. Att sätta och ta ner och stuva seglen är ingen lek om man är ensam så det måste till lite hjälpmedel. B.l.a. skall det monteras lazy jacks för att kunna stuva storen på bommen. Ljudet i båten låter som i en tomburk jämfört med den gamla båten men man vänjer sig väl så småningom 

14/5 Igår när vi gick igenom båten berättade säljaren att han bytt anoder i motorn varje år. Jag blev lite förvånad och på min fråga varför sa han att den är sjövattenkyld. Jag kommenterade inte det då men blev ganska förvånad. Anledningen skulle vara att spara vikt. Följden blir ju att motorn rostar sönder. Idag när jag läste noga i mäklarens specifikation stod det Yanmar GM20FC och FC står för freschwatercooled. Jag kontaktade mäklaren och krävde att det skulle åtgärdas och deras kommentar var att det är ingen skillnad på livslängd och att det varit så sedan båten var ny. Så lättlurad är jag inte utan framhärdade och de gav sig ganska lätt. I morgon skall de beställa tid för montering av en Martek-kylning. Tyvärr verkar ingen ha tid att fixa det med detsamma så vi får se hur det blir. 

16/5 Idag har det hänt grejer! Först ringde båtmäklaren och meddelade att han beställt tid för kylmontering, En 1/2 timme senare ringde de från husbilsverkstaden och ville byta golvet i duschen som jag klagat på sedan köpet så nu blir det nog ordning på det mesta.

18/5 Hämtat husbilen och tyvärr lyckades reparatören ha sönder en del under golvbytet men det skall fixas så småningom. I morgon tar vi med Margithas barnbarn och åker till Femörefortet som öppnar för säsongen. Hoppas det finns plats på ställplatsen som är riktigt fin.

21/5 Det blev en bra helg med ungar i husbilen. Fortet är riktigt häftigt och skall tåla en bomb dubbelt så stark som Hiroshima på 300 meters håll! Söndagen åkte vi något som heter utflyktsvägen som går mellan Nyköping och Norrköping. Krokig och backig men trevlig, vi stannade för lunch i Kvarsebo, en trevlig liten by. När vi lämnat ungarna åkte vi till Vadstena för en kanonkväll vid vattnet. Idag jobbar Margitha så jag tog husbilen till Marstrand för att fixa lite med båten.

23/5 I går monterade jag lazy jacks på storseglet. När man tar ner storen rasar 38 m2 ner över däcket och är nästan omöjligt att hantera av 1 person utan dessa snören. Jag har sedan letat elektronikfel eftersom enmassa saker inte fungerar som det skall. Eldragningen är ju inte precis proffsigt utförd med många många meter kabel i stora härvor. Plotterns vindpil visar motsatt vindriktning ungefär halva tiden, autopiloten får varken vind- eller navigationsinfo. Vindinstrumentet pendlar ibland mellan relativ och sann vind. I princip alla kablar är svarta eller röda. Solcellen laddar 20 volt till regulatorn men den släpper bara ut 12,0 vilket gör att batterierna sulfaterar. Det finns alltså lite att fixa med. 

24/5 I går slet jag hela dagen med att försöka få i 2 kablar till den nya solcellen i ett redan fullt kabelrör. Det blev många svordomar, massor av svett, och gick åt mängder med diskmedel. Kom på en lösning på em. så nu är det klart. På kvällen kom Håkan och då tog vi itu med elproblem och konstiga instrument. Jag har under hela tiden klagat på ett relä som varit varmt. Vid en närmare kontroll såg vi att det var fel kopplat så att det blev ström i en jordkabel. Plötsligt började alla funktioner i autopiloten och en del annat att fungera! Nu är det bara 2 saker kvar som inte är ok. Det ena är ett nytt instrument som beter sig konstigt och AIS:en som tar emot men inte sänder. Har varit ute och provseglat till Hätteberget och Pater Noster. Det har inneburit en del strul. Förseglet gick bara att rulla ut en liten bit, vilket jag så småningom fattade att det berodde på att i går när jag hade sprayhooden borta, lossade alla linor på babords sida vilket innebar att jag släppte på spinnackerliften som tydligen används att hissa förseglet med. När jag höll på med felsökningen lyckades jag dessutom trampa på handtaget till en öppen avlastare så att det gick av. Det skall inte vara enkelt!! Allt slutade med att jag lyckades ramma bryggan eftersom båten i stort sett saknar backfunktion!!! 

25/5 Upp och iväg, båten skall till Björkile marina. Ingen vind så Yanmar får jobba. Det tar 2,5 timmar med motström och sista biten är riktigt grund och dessutom var vattenståndet 37 cm för lågt. I sjökortet står det 2.4 på ett ställe och med -37cm blir det 2,03 och båten sticker 2,17! Det går bra ända till inne i marinan där jag fär gasa rejält 50-75 m. där det stod 1,9 på ekolodet men det var dy så inget hårt som tog emot. Fick den på plats efter lite krångel. Mäklaren fanns på plats så jag fick skjuts till husbilen för att kunna åka hem.

27/5 Helgen har ägnats åt barnbarnets Maxi 77:a. Vi har fixat ett laddningsbekymmer och hängt på segel mm. I eftermiddag blev det provsegling och allt fungerade som det skall. Solen har tagit fruktansvärt så nu är man röd som räven.

28/5 Först en del jobb och sedan nostalgiafton i V:a Harg med massor av människor och fordon.  

30/5 Ny nostalgiafton, nu i Vadstena. Värmen gör att det var färre besökare än förra veckan men det fanns mycket att se ändå. Det är många som är nyfikna på min 2CV. Väntar på att båten skall bli färdig på varvet, det är ju nu när vädret är så fint jag vill använda den.  

31/5 Idag kom ett meddelande att båten är färdig för avhämtning. Skall försöka packa allt som behövs för att vara ute en längre stund och hitta ett sätt att ta mig dit. Har anmält mig till en enmanskappsegling på 125 M fågelvägen den 7/6 men vet inte om jag tänker starta. Den går genom skärgården med massor av grynnor från Marstrand norr ut till Lysekil och Fjällbacka innan den vänder vid Ramskärs fyr och sedan är det fritt att segla utomskärs till Hätteberget innan man viker in till Marstrand igen. Det är troligen idiotiskt med en båt man inte känner i en skärgård där man inte hittar så vi får se.

Det skulle ju vara vår nu!

[counter]

1/4 "April, april jag kan lura dig vart jag vill" sjöng man förr när man lurat någon. Nu går det lite lugnare till. Har varit hos kompisar med husbilen men har nu tagit oss hem för att åka vidare till Jönköping och bilmässa dit Margitha inte vill följa med. 

3/4 Bilmässan var häftig med gissningsvis ca 1000 fordon utställda. Allt från mopeder till stor lastbil. Nästan allt är ombyggt, ofta på ett sätt som inte tilltalar mig. Jätteanläggningar för musik, sänkta fjädringar så de ligger på marken och jättehjul med väldigt lite gummi på. I det närmaste okörbara alltså. Det fanns också några få rallybilar och de är ju användbara. Man kan konstatera att ungdomar nu för tiden har väldigt gott om pengar, i många byggen är det säkert nerlagt någon miljon. Vi har fortfarande kalla nätter och bara enstaka +-grader på dagarna så båtjobb är inte aktuellt.   

6/4 Vaknar i snöstorm trots utlovat bättre väder. Packar husbilen och kör ut till båten och lyckas krångla till mig el. Det är ont om fungerande uttag trots att vi påpekade det förra året. Knappt hälften fungerar så på kvällen blir det lite diskussion om vem som skall vara utan. 

7/4    Hoppsan! I morse kom det väldigt många som ville ha ström. I stolpen närmast mig finns 4 uttag varav 2 fungerar. Det gör dom bara så länge var och en tar max 2 kw. När man sedan grenar ut till vänner och bekanta och alla man känner så blir alla utan. Då skall ju givetvis jag kunna svara på varför säkringen löser ut eftersom det är jag som har min kabel i uttaget .... Ibland blir man liiite trött på grannar! 

8/4 Slipat klart så nu är det spackling som gäller. Till det behövs mera värme. Fortsätter med bytet av loggivaren. Den är ju fort bytt, men det är 14,2 m kabel som den är kopplad till. Bara att komma på hur den är dragen tar sin tid, helst skulle man vara 2 så att någon kan se var det rör sig när man rycker i den gamla kabeln. Får dit den och allt fungerar perfekt, Har tyvärr inget spackel med mig, hade varit bra när det är 19+ så det är bara att åka hem.

10/4 Tillbaka med husbil och spackel. Det är fortfarande förkallt så det normala förhållandet att gecoaten härdar är inte aktuell, nu stelnar spacklet för att det är för kalll! I kväll räkor med tillbehör!

11/4 Härdningen fungerar dåligt. Efter ett par försök att slipa med igensatt papper som följd är det bara att ge upp och åka hem. Spacklet skall härda på 24 tim. vid 5+ men i natt var det nästan 0. 

13/4 Margitha helgledig så husbilen packas. Frågan är vad vi skall hitta på. Det blir fågelskådning! Tror ingen kunde gissa det, men vi drar till Hornborgasjön och här är vi inte ensamma, massor med husbilar står här. I morgon får vi se om vi är för sent ute, men idag lär det ha varit ca 11,000 här. Det blåser så hela bilen skakar men efter 1 kilo räkor och en dunk vitt somnar vi säkert lugnt trots det enorma nattlivet här.

14/4 Lite lurade blev vi av att vi åkte till ett ställe som heter Trandansen. Det är en plats för fågelskådare som är jättefin men trandansen är på andra sidan sjön i den sydvästra delen. Vi kör dit och får se 9800 tranor och nästan lika många människor som tittar. Häftigt skådespel där tranorna matas med korn av naturvårdsverket. När tranorna lämnar på kvällen för att övernatta i sjön kör man ut kornet med traktor och nästa dag är tranorna tillbaka. PÅ em. drar vi vidare mot Mariestad och deras fina ställplats i hamnen där vi sitter ute och njuter av solen.

15/4 Drar sakta hemåt med uppehåll för middag i Motala.

17/4 Först till Linköping för arbetsprov och kontroll av hjärtat. Det utfaller bra men tyvärr lite för dålig kondition. Blir ingen träning när ryggen säger ifrån. Sedan till Vadstena för att fixa med SSV:s jollar. Därefter till Stegeborg för att fixa med båten. Nu hade spacklet härdat så det gick smidigt att slipa. 

18/4 Spacklar och slipar, hoppas hinna lägga på lite färg idag. Fungerar inte, spacklet härdar for sakta. Nästan hela dagen består av väntan! 

19/4 Äntligen lite värme så att härdningen fungerar! Trots det går det sakta och det blir lång väntan mellan färglagren. I kväll när vinden avtagit har jag kunnat lacka en liten skada på utsidan av skrovet. När man sprayar vill man ju inte ha färgryk över hela båten. Nya ägaren har varit här och tagit bort vintertäckningen. Och lackeringen blev kanon! Efter 12 lager av coppercoat tar jag kväll och åker. Margtiha sätter på bastun och efter en snabb sådan drar vi vidare till Vadstena för en god middag. Det blev årets besvikelse! Sämsta middag vi fått på ca 20 år! Och dessutom dyrt! Osteria i Vadstena, ligger på torget...

 21/4 Idag har jag sprungit ivägen när barnbarnet vårrustat Maxin. Han tar över den och skall flytta den till Torshälla. Det innebär att jag har en båtplats men ingen båt.... Undrar hur länge? 

25/4 Tillbaka i Stegeborg för att fixa det sista på båten. Nya ägaren har varit här och tvättat med oxalsyra och sedan polerat. Det vita har blivit bra men de blå ränderna är sådär... Han tycker att resten kan göras när båten är sjösatt. Undrar hur han skall putsa coppercoaten i botten då, den skall putsas med t.ex. scotchbrite när den stått och torkat för att slippa påväxning. Jag slipar den biten jag målat om och det blir skitbra, ser ut som kopparplåt! Han kommer i morgon och har med sig någon sakkunnig så vi får se hur det fungerar. Vi ska sjösätta tidigt på fredag morgon.

26/4 Finslipat botten och skurit i seglen med hjälp av nya ägaren. Allt klart för tidig sjösättning i morgon bitti.

27/4 Hon flyter i år också! Allt fungerar förutom tryckvattnet. Letar länge innan jag kommer på att silarna i utkastarna är igensatta. Förmodligen skit från tanken eftersom jag tömde den helt i höstas. Provkör också med full gas och toppfarten blev 7,6 knop. Åker hem på kvällen.

28/4 Tar en skåpbil med massor av prylar som skall till båten. Det blir ett tungt lass. Därefter hem och byta till husbilen för en utflykt som slutar i Motala och ett krogbesök på kvällen. Får riktigt bra mat på hamnkrogen.

29/4 Tar oss hem varefter jag ringer till ett par som vill sälja sina båtar. Jag skall till Strängnas och ryggspecialist i morgon och tänker passa på och titta på ett par båtar i Stockholmstrakten när jag är så nära.

30/4 Det finns hopp beträffande ryggen. Äter fel medicin så jag fick tipset att byta vårdcentral till att börja med. Har tittat på 2 båtar också. Den första undrar man hur ägaren tänker. Den står på land sedan ett par år, otroligt skitig, med en del gröna tampar. Ägaren vet inte riktigt vad det är för modell och har skrivit fel mått i annonsen. Det kanske inte är så noga i fjollträsk? Den andra är i bra skick men ingen har vettiga kojer och lämpar sig nog bäst för dagsegling med enstaka övernattningar. Det finns gott om roliga kölbåtar till salu så jag hittar säkert något som passar.   

Vinter, hur länge?

1/3 Har avstått skidåkning ett par dagar. Dels värker i rumpan men mest för att det är för kallt. 10-14 - och med den hastighet jag åker med gör fartvinden att det upplevs som åtminstone 60-....

6/3 Hjälp! Idag har det kommit 10 cm snö till! Nu räcker det för den här vintern, det är många år sedan det var lika mycket. Och mitt i snökaoset skall vi på ny båtmässa i morgon. Stockholm den här gången. Det verkar som de fått dit lite segelbåtar igen vilket inte hänt sedan 2014. Skall bli intressant, rapport kommer!

8/3 Jo, nog hade de fått 5-6 båtar men 39 fot och uppåt. Kul att det i alla fall finns några som försöker. H-R fanns där liksom Najad som köpt Arcona. Dessutom X 4.3. Idag har jag varit och tittat på en gammal hobbybil i snöovädret. Vi får se vad det blir av det. Beslut i morgon.

9/3 Det blev inköp av hobbybil. Nu gäller det att se till så man får tid att åka när vädret blir bra. Föremålet är en 2 CV Charlston i ovanligt fint skick. Det är en riktig racer på 28,5 hk. Det är halva effekten mot vad båten har men den väger bara 680 kg mot 10,000. Den går också 10 ggr. så fort och när man svänger lutar den lika mycket så vi får se om jag blir sjösjuk.

15/3 Idag har kroppen fått lite pisk i det fantastiska vädret med skidåkning. När jag kom hem fanns en faktura från Vituddens marina på 4800:-. Jag ringde och undrade varför och fick svaret att platsen inte var uppsagd på rätt sätt. Jag sa i höstas upp platsen muntligen till ägarens son eftersom ingen annan personal fanns på plats samtidigt som jag lämnade taggen till toa och dusch. Han tog emot dem och sa att det var ok. Det måste enligt ägaren ske på originalkontraktet och jag skall ha ett kvitto på att det är lämnat! Har under 37 år haft ett antal båtplatser både i Sverige och utomlands. Lyckas man inte hyra ut platserna på normal väg kan man ju göra så här, men det är kortsiktigt. VARNING FÖR VITUDDENS MARINA. Läs noga igenom allt innan undrskrift. De tar också betalt för gammalt skrot som nytt när tillfälle ges med hänvisning till att det är dyrt att hämta nytt på stan! Jag har aldrig tagit betalt för att skaffa fram det vi inte har i lager eftersom det bör ingå i det påslag som redan finns. Det kallar jag för OCKRARE! Dessutom är det så att betalar man för en 4 metersplats får man en på ca 3,7 m eftersom de räknar cc-mått på bommarna. Av förklarliga skäl har de inga bommar som går att gå på, då skulle ju platserna blivit ännu smalare!!  

18/3 I fredags tog vi ut husbilen i det fantastiska vädret. Vi hamnade på den fina ställplatsen i Mariestad. Vi såg några som åkte längfärdsskridskor i lördags morse. Vi drog vidare till Lidköping där 2 husbilshandlare fick besök. Det är kul att se på olika lösningar men omöjligt att hitta exakt det som vi vill ha. Efter att ha haft 2 bilar vet vi precis hur det skall vara, tror vi. På kvällen firade vi att jag på bara en dag blivit ett år äldre. Det är ju sånt man egentligen vill glömma men firandet är ju inte så dumt. På hemvägen såg jag plötsligt att bränslemängden ökade i tanken! Kom på att jag gjort om tanklocket eftersom det har läckt när man svänger så nu blev det så tätt att ingen luft kom in och tanken sögs ihop. Konstigt att det händer efter 30 mil och inte meddetsamma. Lätt fixat. 

21/3 Ny kort skidtur i 5 +-grader. Mjukt i spåren så nu är det väl risk att det snart är slut för säsongen. Husbilen är på lackkonservering så den blir lite lättare att tvätta. Skall försöka hämta hem gammelbilen i morgon så jag har något att pilla på. 

24/3 Både gammelbilen och husbilen hemma. Den sistnämnde kommer nog att ställa till problem, får troligen djurskyddsföreningen på mig, den blev jättehal. Jag kommer att hävda att vi gjort den så för att de ska ha lite kul! Gammelbilen ställde till problem redan vid avhämtningen med en lysande röd varningslampa som vi inte visste vad den betydde. Jag har hittat felet som som var väldigt lätt åtgärdat, tog ca 3 sek utan verktyg när man väl hittat problemet. Halva Sveriges Cittraklubb har varit involverade.... Tyvärr visade det sig att den har inkontinensbesvär när man tankar fullt så det måste fixas. Dessutom går den lite ojämnt vid jämn hastighet så den behöver nog lite omsorg. Väntar på att våren skall komma på allvar eftersom jag har lite leveransjobb på gamla båten. Är sugen på att hitta något nytt. Det finns några till salu ute i Europa men jag vill avsluta den gamla affären först. Dessutom är Euron hemskt dyr just nu. Svenska kronan är inte mycket värd trots att vår regering gång på gång påstår att Sverige går bra. Vad skall man tro? 

26/3 Har fått tillbaka mina pengar från Vituddens marina eftersom de nu hittat en lapp med min uppsägning på. Bedrövligt att man skall behöva bli beskylld för att ljuga av en ägare som har dålig koll. Han har givetvis inte hört av sig utan det fick personalen göra. Jag har ett öknamn på sådana som inte lämpar sig för tryck....  Det slutar på stövel...

29/3 Nu får gärna kylan ge sig! Börjar få lite panik med att fixa det jag lovat på gamla båten, men det är omöjligt i nuvarande temperatur. Skall helst ha minst 15+ om det skall härda på rimlig tid. Slipa går ju när det är kallt även om man fryser om fingrarna. Helgen skall firas i "glada vänners lag" och tanken är att avsluta med ett besök på Elmia på måndag. I morgon skall jag dock åka till båten för att kolla vilken färg skrovet har, jag vet att när de lackade skadan senast bröt man färgen för hand, därmed finns inget färgnummer. Måste passa på att önska alla som läser en GLAD PÅSK!

 

Februari 2018

[counter]

4/2 Nu har det snöat i flera dygn så nu räcker det. Har mellan 30 och 50 cm så nu går det att åka skidor utan konstsnö. Undrar hur mycket översvämningar det blir när allt det här smälter. Jag tycker det är fint, ljust och tyst. Hoppas det fär ligga kvar så här till början av mars och att vi sedan får fin dagsmeja med lagom  värme. Den här veckan är det båtmässa i Gtbg och jag har en livflotte som skall hämtas. Det passar ju bra att göra båda samma dag.  

7/2 I går blev det en resa till Alingsås och Göteborg. Hämtade Coppercoat, ompackad livflotte och besökte båtmässan. Mässan var värdelös, inga båtar av intresse. Två segelbåtar, bägge avsedda för charter, var utbudet. På mässan fanns även Memira som utlovar ett glasögonfritt liv efter operation med linsbyte. Jag gjorde en sådan 2012 men har på senaste tiden fått försämrat närseende så jag hotade med stämning för falsk marknadsföring. Det blev en jäkla fart och jag bokades omgående in för synundersökning på fredag. Skall bli intressant att se vad som händer. 

12/2 Hoppsan! Sedan i maj 2013 har 110000 varit inne på sidan, häftigt! Har varit på synundersökning idag men de hittar inget fel och påstår att jag ser bättre än normalseende. Själv upplever jag att jag vissa dagar behöver läsglasögon. Det är olika från dag till dag. Skulle vara intressant att veta om någon annan upplever något liknande. Den här veckan skall husbilen rastas igen, nu till Värmland och Norge för att titta på Svenska Rallyt. Det gäller nog att ta med stora snöskyfflar, det ryktas om över 1 m snö så det kan bli jobbigt att parkera. Det blir nog lite farligt för publiken som försöker gå på vägarna eftersom vallarna är så höga att det är omöjligt att ta sig över när det kommer tävlingsbilar. Hoppas att de håller sig undan. 

18/2 Hemma igen efter 3 dagar i djup snö. Det är nästan omöjlgt att pulsa fram när det är ungefär 1 m. djupt och man inte vet vad som finns under snön. Därför har det varit massor av människor på samma plats, alla har svårt att gå i skogen. Vi har sett bilar parkerade upp emot 1 mil från åskådarplatserna så de har haft långa promenader på vägen. Undrar vilken annan sport som har så intresserade åskådare. 

21/2 Vilken vinter vi har! Fantastiskt med mycket snö och fina skidspår. Idag har jag tvingat ut kroppen och det har gått riktigt skapligt. Nu tycker jag att vi kan få 2-3 veckor med sol, fina dagar och lagom kalla nätter så att vi slipper översvämningar när allt skall smälta på en gång. 

23/2 Ny skidtur i jättefina spår innan bastu och öl. Kan man ha det så mycket bättre? 

26/2 Skidor igen för att försöka få kroppen att fungera bättre. Tyvärr fick det motsatt effekt idag efter en rejäl vurpa där svanskotan fick ta smällen. I kväll är det svårt att sitta vilket är det enda som tidigare fungerat bra. Får väl försöka stå på huvudet som nog är det enda jag inte provat tidigare. Åkte i alla fall 7 km.  

Nytt år och nya möjligheter!

[counter]

3/1 Överlevt det lugnaste nyåret på många år. Margitha har jobbat så tokiga tider så inget kul har blivit gjort.

I går bestämde jag mig för att dra norr ut till snön för skidåkning. Stökig resa med alla sorters väglag. Regn, torrt och fint, regn igen och sedan snöblandat regn. Stannade i Hällefors för natten. I morse drog jag vidare till Säfsen på otroligt dåliga vägar. 5 cm åtkörd is som delvis regnat sönder gör att man kan tro att hjulen skall lämna bilen. En plöjd åker är jämnare! Framme hittar jag en parkering med el precis nedanför backen och med 150 meter till spåren trots att man vid förfrågan i receptionen säger att det inte finns. Jag har tänkt åka på längden för att få lite kondis. 

4/1 Kroppen vill inte, protesterar genom att göra ont! I går blev det bara 6 km. med riktigt bakhalt på en nerlagd järnväg. Har tejpat om och idag åkt ett annat spår, men eftersom det inte var fruset när snön kom, är det ibland klättring för att inte behöva bada. Undrar hur de kommit fram till att de har 5 mil spår? De säger också att alla spår spåras om varje dag. Det jag åkte idag har inte spårats om de senaste dygnen. I dag blev det bara 6 km men på dubbla tiden mot i går. 

6/1 I går blev det inte mycket åkt, ryggen sätter stopp. Beslutade mig idag för att åka hem, det är ingen ide att plåga sig när det inget ger. Fick ett fantastiskt fint väder så jag tog vägen över Gravendal men det var länge sedan jag åkte på så hala vägar. Från Persberg var det torr och fin asfalt. 

10/1 Man måste vara frisk om man vill få vård! I måndags fick jag ett brev från Landstinget angående min onda rygg. Där stod att jag kan inte kan få hjälp på över ett halvår.  Blir f-b och börjar ringa runt och hänvisar till vårdgarantin på 3 mån. Träffar rätt och idag har jag fått ett mail som bekräftar att jag skall få hjälp i Jönköping inom 1 mån. Hoppas att de kan fixa det jag haft ont av i mer än 30 år men som blivit värre på slutet. Problemet verkar vara att några kotor är förskjutna så att ryggmärgen kommer i kläm. Troligen sviter efter många hårda landningar i tävlingsbilar.

13/1 Händer inte så mycket just nu men idag har vi varit och tittat till båten. Allt ser bra ut och vi har sluppit inbrott vilket hänt andra på området. Jag har gjort det lite besvärligt att komma ombord och hoppas att de väljer något enklare.... Är sugen på att komma igång och fixa det jag lovat men det går ju inte p.g.a. vädret.

20/1 Har varit ute och kollat att båten mår bra. Ser bra ut bortsett från att det har kommit ca 15 cm snö som tynger ner presseningen. Jag trodde att vi hade tillräckligt mycket rasvinkel för att det skulle glida av men mycket ligger kvar och på något ställe har pressen sjunkit in så där blir det en swimmingpol när det blir mildväder. Verkar dock som om vi har sluppit tjyvar hittils vilket jag är tacksam för. Har börjat leta efter nästa fortskaffningsmedel men inte många är till salu så vi får se hur det blir.

23/1 Har svarat på ett par annonser. Tyvärr är de på tyska vilket jag kan läsa hjälpligt men inte skriva eller prata. Jag har svarat på engelska men det verkar inte fungera eftersom de inte svarar på mina frågor. Trodde nog att de flesta nordeuropeer kan eller känner någon som förstår engelska. Ett annat bekymmer är kronans låga värde mot Euron. Jag tar gärna emot tips på hur man växlar på billigast möjliga sätt.

28/1 Ny koll i båten. Har fått den nya loggivaren med åtföljande 13,7m kabel. Man får inte klippa den gamla och skarva utan jag måste följa den hela vägen och byta den. Inget kul jobb eftersom den delvis följer en kabelränna med ett 50-tal kablar varav ett 10-tal likadana. Har i alla fall direktkopplat den nya till instrumentet och sett att den fungerar. Det vore ju riktigt surt att montera den och sedan komma på att den inte funkar. Det känns som vår eftersom all snö är borta och flera plusgrader men vintern börjar nog snart.

31/1 I måndags var jag i Jönköping för att få ryggen fixad. Tyvärr vill den läkaren inte ge sig på det. Felet är en kota som är komprimerad och därmed är ryggmärgskanalen för smal. Den är bara ca 1/4 av det normala. Det ser alltså ut som om jag måste leva med eländet vilket känns för jäkligt.