Nytt år och nya äventyr. Du är besökare nr [counter]!

December och planering för nästa säsong. Höstens bilder utlagda.Kommentarer välkomnas i 2014:s sidor. 

 

7/12 I dag har första snön kommit. Det hade ju varit trevligt om den anlänt tyst och lugnt. Nu kom den i form av snöstorm med åtföljande problem, snödrev och is på vägarna. Skotta blev nästan meningslöst eftersom blåsten gjorde att det drev igen på en 1/2-timme. Nu lider jag inte så mycket eftersom jag bara har 5 meter att skotta ut till plogad väg. Jag har också köpt en bra vinterbil så att jag kan åka dit jag vill vilket känns bra. Jag har också gjort ett bildspel att visa för intresserade. Det är svårt att få ihop 1500 bilder från 7 månader så att de går att visa på ett par timmar. Vi får se hur det fungerar. Grekerna har tydligen infört en skatt för att segla i deras vatten från nyår. Jag hade redan tidigare funderingar på att segla väster ut men nu måste det bli så, de vill ha 400 Euro för min båt/år. Problemet blir att ta sig från marinan där jag ligger ut ur landet utan att betala. Det hade varit mycket enklare från västra sidan...Vi får se vad som händer. Fuskar man och blir påkommen gäller dubbel avgift. 

10/12 Årets seglingar blev 2,750 M och jag har besökt följande länder: Grekland 2 ggr, Albanien, Monte Negro, Kroatien 2 ggr, Italien 2 ggr. och Sloveinen.

20/12 Har lyckats få ihop ett bildspel som jag kommer att visa för några intresserade. Det fanns över 1500 bilder att plocka av så det tog en stund. Har fortfarande inte beslutat vart det bär iväg nästa säsong. Det enda jag vet säkert är att det blir väster ut till en början. Frågan är bara hur långt. Jag funderar på det ett tag till men båten blir troligen till salu under nästa år eftersom den inte passar för kommande projekt. Därmed får jag önska alla läsare en GOD JUL! 

30/12 Härmed får jag avsluta det gångna året och hälsa alla läsare välkomna att läsa och kommentera under 2014. GOTT NYTT ÅR!!         

November och upptagning. Kommentarer i senaste sidan tack.

1/11 Kan se att Oktober månads antal besök på sidan slår alla tidigare rekord, 1224, med god marginal. Kul! Det blev 1534! Nu står vi på land och har börjat jobba. Konservering av motorn, oljan byttes igår. Jag har målat nya markeringar på ankarkättingen och Chrille har städat dusch, toa och sittbrunn. Kapellen har lämnats till segelmakaren för översyn och byte av dragkedja. Målaren har varit och tittat, jag skall få offert i morgon. I kväll har vi tagit varsin lång och het dusch, det var väldigt länge sedan.

2/10 Slit och släp! Eftersom enda bankomaten här är trasig fick Cristian ta cykeln till Kranidi. När han skulle hem försökte han med en genväg som gick åt fel håll så han hamnade i Porto Heli. Det var bara att vända och åka samma väg tillbaka. Det som skulle bli 14 km blev nu 36. Under tiden tvättade jag båten med Oxalsyra så att den blev vit igen. Vi har sedan rubbat och vaxat styrbordssidan eftersom jag avstår lackeringen. Det blev för dyrt. Segelmakaren var och lämnade den reparerade sprayhooden. I kväll känns armarna för långa och ryggen för kort. Har glömt att berätta vad marinan heter, Basimakopouloi, uttala det den som kan.

3/10 Ny hård dag på jobbet. Vi har rubbat och vaxat babordssidan och aktern. Chrille har cyklat till Lidl ca 5 km bort för att inhandla livets nödtorft. Jag har försökt bättra några fläckar coppercoat på botten. Den skall rollas på men jag har försökt med pensel med dåligt resultat. Det som jag målade i våras och slipade noga hade praktiskt taget ingen som helst beväxning efter 7 månader i vattnet. Sedan har vi tvättat 3 mattor och Chrille har varit uppe i masten för att byta telltales i storseglet. Låter det som en full dag? Inte, det blev middag med Lena & Rolf som började med drinkar i Blue Pearl och sedan på min favoritkrog här. Meny finns inte utan man blir serverad ett antal meze innan man blir tillfrågad om man vill äta kött eller fisk. I vårt fall åt alla kött, tillsammans med öl och vin kostade allt 36 Euro för 4 personer.

4/11 I kväll är det 2 slagna hjältar ombord. Fingrarna är svullna och ryggarna värker. Chrille har rubbat och vaxat överbyggnaden medan jag har slipat bort den coppercoat jag målade på igår. Jag hade i för lite koppar så det blev mest epoxi. Har sedan målat 6 lager på de fläckar som blev dåligt målade i våras. Nu ser det riktigt bra ut. I vår skall hela botten slipas, de nya fläckarna med grovt papper och den gamla delen skall räcka med scotchbrite men jag kör nog maskin med 400 papper lite löst. I morgon gäller det att tömma kylen, hämta tvätt och hyrbil. 

5/11 Chrille putsar rostfritt medan jag dammsuger och hämtar tvätt innan hyrbilen anländer. Sedan blir det en tur med bilen till Epidavros amphiteater och meteoritkratrarna i Dydima. Häftigt med 2 stora kratrar.     

6/11 Det som känns som rätt dag att åka hem visar sig vara fel. Det börjar med att regnet öser ner så att det är svårt att köra och det håller på hela vägen. Efter flera månaders torka blir asfalten hal som is. Vi såg en bil i diket och en annan som fick sladd när han skulle göra en omkörning. Vi åkte på vattenplaning flera gånger. Väl framme vid flyget visar det sig att det är strejk i 3 timmar. Vi skulle flyga 13:50 men nu blev det 17:00. Det innebar att vi missade anslutningsflyget i Köpenhamn. Det ombokades till ett flyg 22,45. I Köpenhamn lyckades jag sedan få det ändrat till ett 20,35 så i slutändan blev det skapligt. Synd om Johnny som fick vänta så länge på oss.

7/11 Idag börjar det vanliga med avbokning av reseförsäkring, boka läkarbesök för att få kroppsliga skavanker fixade, fixa reservdelar till båten och få lite annat gjort hemma. Jag kommer inte att skriva här så ofta i vinter men händer något speciellt så lägger jag ut det. Kommer också att lägga ut bilder från året som gått.

20/11 Har fixat massor av saker. Har beställt en fotlist och bronsskena från H-R. Teaken har varit skadad i några år efter en sammanstötning med den engelska båt jag hade sällskap med på Donau, men nu skall den fixas. Bronslisten skall sitta ovanpå fotlisten i aktern. Jag lägger en planka där för att kliva iland på men när båten rör sig slits teaken. Jag har haft en matta eller tamp emellan men de glider ofta bort. Eftersom omlackering av den blå dekorranden skulle kosta över 10,000:- har jag skaffat sprayfärg för att bättra de 2 ställen som inte är ok. Jag tror att jag kan få det snyggt på några timmar. Problemet är ju att få ner färgen, förra gången blev jag av med 4 flaskor på Arlanda. Impellerpumpen har jag renoverat och väntar nu bara på att få axeln som var tvungen att sprutas eftersom den har blivit sliten av o-ringarna. Har beställt en del andra grejer, t.e.x oljefilter. De finns säkert att få i Grekland men jag vill vara säker på att få bra sådana. Det finns mycket skräp på marknaden och det är viktigt att de har bra filtereffekt och backventil. Annars tar det lång tid att få upp oljetrycket vid kallstart vilket sliter i onödan.

De utlovade bilderna kommer snart.  

23/11 I morse tog jag bilen till Eksjö för att titta på Novemberkåsan. Det är en Endurotävling för motorcyklar i terräng där det är svårt att gå. Själv trampade jag ner mig längre än stövlarna räckte på ett ställe som såg helt fast ut. Hur lätt är det att se var man skall åka motorcykel "i lite högre" hastighet än jag promenerar? De säger ju själva att enduroäkare "gör det i skithälet" och jag kan bara hålla med. En dagsetapp på ca 12 mil skulle göra mig mör för resten av livet. De här stollarna äker dessutom ytterliggare 2 varv i mörkret. Imponerande! 

24/11 Bara en månad kvar till julafton och idag har Christian hjälpt mig att lägga ut lite nya bilder från höstens seglingar. 

  

 

Höst och många börjar stänga. Kommentarer är välkomna i nästa månads blogg!

1/10 Börjar med att köra Margitha till flyget. Handlar sedan lite mat innan jag lämnar tillbaka hyrbilen. Invasion av svenskar som promenerar förbi och kommenterar svenska båtar i hamnen. Det är väl sista chartern för säsongen som lockat. Vädret har blivit sämre med lite regn och mycket vind. Fortfarande är temperaturen mycket bättre än svensk högsommar. Köper en skinnjacka på rea på kvällen. Den lär väl behövas när man kommer till Sverige.

2/10 När jag klarerar ut får jag veta att jag inte får segla öster ut som var tänkt, eftersom flottan håller på att skjuta pengar i sjön under minst 2 dagar. Det är väl EU-bidragen som skall kastas i havet och förstöra det. Jag frågar också hos port police hur många som jobbar där. Här finns ingen fartygstrafik utan bara några fritidsbåtar. De är väldigt underbemmanade får jag veta, bara 40 stycken! Jag betalar 28,23 Euro för 5 nätter. De försökte som vanligt att räkna dagar. Jag tvättar lite kläder och sover lite eftersom jag tänker segla i natt. Tanken är att gå till Kythira eftersom det ser ut att bli måttlig vind. Har 3 prognoser som alla är olika så jag hoppas den snällaste gäller. Hoppas komma fram i gryningen. Antalet besökare på sidan är snart 50,000 vilket troligen inträffar nästa dygn. Skulle vara kul att veta vem det blir. Färdig för avgång ser jag stora mörka moln, sjön häver inne i hamnen och vinden från fel håll vilket gör beslutet lätt. Jag kopplar av och stannar kvar.

3/10 Det var smart att stanna i hamn. När jag vaknar har vi bara 20+ och lite regn. Det hade blivit en lång kall natt till havs. Småfixar en del och får tyvärr ett meddelande att ytteligare en i bekantskapskretsen drabbats av cancer. Hoppas verkligen att det går bra, det gör ju det för de allra flesta, trots allt! I morgon skall jag dra nordväst mot Kythira, det bör ta 10-11 timmar dit. Sedan är det nog slut på långa seglatser för i år. Just nu kl 20:30, 20 besök kvar till 50,000!

4/10 50,000 är passerat, om jag fattat rätt av någon som heter Bengt Sundner eller något liknande. Seglar norr ut tillbaka till Avelomona på Kithera där vi var innan överseglingen till Kreta. Vinden blev som tänkt, halvvind 8-12 m/sek. Det som inte var med i planeringen var halv storm på östra Kreta. Vågorna därifrån blev STORA! Det är första gången på över 30-års segling som jag känt av sjösjuka och jag var nära att få lämna tillbaka frukosten. Nåväl, allt höll och 63 M klarades på precis 9 timmar. Efter en massa strul med förtöjning ligger jag nu långsides vid kaj. Fönsterluckorna och tavernorna är igenstängda för säsongen. Här är alla hus målade på Grekiskt vis, vita med blå fönsterluckor, jättefint. Jag vet en Amel Super Maramu 53 fot från 1994 som är till salu. Den är säkert i mycket bra skick, har haft 2 ägare och torde vara ett fynd. De vill ha 178,000 Euro som måste vara jättebilligt. Har ni planer på långsegling eller en bra bobåt så passa på. Det är bara att höra av sig, jag har kontakten. Båten ligger nu på land i Alanya men det går att leverera den var som helst. 

5/10 Tar mig ut ur hamnen som blivit obekväm under natten. Svall kommer in så det rycker och sliter i båten. Ankrar utanför piren i väntan på att vinden lägger sig eller vrider. Har nät så jag tittar på några svenska TV-program som jag missat. Skönt att krypa in i värmen när det är blåsigt och kallt ute. Vinden avtar mot kvällen så i morgon räknar jag med att segla vidare.

6/10 Kollar vädersajter och konstaterar att här blir det ingen ändring före onsdag. Så länge står jag inte ut utan jag beslutar att segla eftersom det skall vara mindre vind norr ut. Jag skall mot nordost och varifrån tror ni att det blåser? Givetvis NO! Revar så att det är bara typ stora badlakan uppe och jag tycker synd om båten som är mera under än över vattenytan. Har nog fått in 30-40 liter saltvatten på toaletten eftersom jag inte stängt takluckan tillräckligt hårt. Det blir 42M till Monimvasia (Pos:36,40:990N 23,02:366E) där jag hittar en plats bland alla Polacker och Ryssar. Tryggt förtöjd långsides innanför en rejäl pir kan jag studera omgivningen. Ser riktigt häftigt ut så i morgon kommer nog cykeln fram. Äter på krogen idag eftersom latmasken hunnit ifatt.

7/10 Börjar med att leta fram cykel och pump. Trampar sedan över bron och landtungan innan den långa uppförsbacken till Monemvasias ringmur. Det finns 50 mycket små hotell i staden som är byggd på den bysantinska tiden d.v.s. före 1500-talet. Den är bebodd till större delen och en del ruiner återställs för att anvädas igen. Det finns också ett 10-tal kyrkor. Gränderna är smala och eftersom det inte går att få in något fordon genom muren så är allt tyst och stilla. Häftigt att bo i ett hus som kanske är 1000 år gammalt. Tyvärr kom det lite regn mitt på dagen men det verkar som om vädret stabiliseras.

8/10 Ligger kvar, jag gillar inte den byiga vinden, det är 3-5 m/sek men ungefär en gång i 1/2-timmen kommer en pust på 10-12 m/sek. Då måste man segla med mycket rev som gör att det knappast går framåt och skjuta på med motorn istället. Jag ligger kvar och cyklar lite i omgivningarna istället. I eftermiddag har solen visat sig igen och temperaturen steg till 26+ så nu blir det shorts på och jacka av igen.

9/10 Lämnar Monimvasia i lätt vind men tråkig dyning. Seglar sakta eftersom jag behöver göra vatten. I Kiparissi som är en stor bukt med 3 förtöjningsmöjligheter börjar jag med den södra men den ser tråkig ut, ensam på en liten kaj framför en kyrka som enda byggnad. Sedan stadskajen men när jag ser de 2 båtar som ligger där vänder jag, de har en hemsk dyning som jag inte vill ligga i så det blir att gå till den norra piren på Pos: 36,59:031N 22,59:980E. En liten plats med ett hotell och en liten bondgård men det ligger några båtar här och det är skapligt lugnt bakom piren.

10/10 Avfrostar kylen igen. Jag har lagt i en torrboll men det frostar ändå på. Sedan får jag en jättefin kryss på smult vatten, det var länge sedan. Så småningom blir det skitväder, vinden ökar och det börjar regna. När jag kommer in i hamnen i Leonidhion (Pos:37,08:723N 22,53:627E) vänder vinden till syd på 10 sek. varefter det mojnar. Nu har det ökat rejält igen och åskan har hört av sig. Vad gör det, jag sitter under kapellet med en liten whisky och njuter av utsikten med små byar nedanför mäktiga berg. När jag anlände var jag ensam här men nu är hamnen full, 3 engelska båtar har anlänt. Jag har kylen full med mat men känner ändå för att gå på krogen.  

11/10 Fin dag på havet med klarblå himmel, lätt vind och kanonvärme igen. Tar mig till Navplion  (Pos: 37,34:071N 22,47:915E) som en gång varit Greklands huvudstad. Här finns fantastiska fästningar uppe på bergen. Staden känns modern med breda gator och stora butiker.

12/10 Pumpar cykeln, bakhjulet måste ha frisk luft varje dag, är jag för tung? Hittar Vodaphonebutiken som jag sedan måste besöka 3 ggr. innan allt fungerar. Staden är verkligen modern men man ser hela tiden den fantastiska borgen uppe på berget. Tar det lugnt och sparar lite upplevelser till i morgon.

13/10 Hemresa bokad 6/11, det blir en lång och dyr dag. Här har jag tagit det lugnt, har inte känt mig riktigt frisk. Jag har också börjat använda den gas från macken jag fyllde min tub med i våras. Trots alla sssom påstått motsatsen så fungerar det precis som med gasol, jag kan inte se någon som helst skillnad. 

14/10 Cyklar runt, går branta backar upp och åker ner. Gamla stan här är jättefin med stenplattor att gå på. Här finns massor att se och hur många restauranger och fina hotell som helst. Det finns också en gammal fängelseö utanför hamnen. I eftermiddag kom det in 2 andra båtar, den ena som är Sweizare har jag träffat tidigare. Den andra är en hyrbåt med 5 ryska piloter ombord. Det blev 3 försök som tog över 1 timme för att förtöja varav 2 slutade med träff i kajen. Hade jag inte hjälpt dom hade de nog fått ankra utanför. Jag har lovat mig själv att aldrig flyga med ett ryskt bolag om jag inte får hålla i spakarna själv. I kväll blev jag bjuden på middag på grannbåten. Synnerligen trevliga människor i 3 generationer ombord. Grandfathern har jobbat som forskare i Sverige och för Nissan i Japan ett antal år och bor på Havaji. Han har dessutom seglat runt jorden under 15 år. Dottern, amerikan, är duktig cyklist och hennes man duktig simmare från dalarna men bor nu i Schweiz. De har 2 barn varav sonen är duktig löpare och var 2:a i en stor tävling med flera hundra greker härom dagen. 

15/10 Seglar sakta mot Kilada där båten skall tillbringa vintern. Har turen att hitta en plats vid piren. (Pos:37,24:998N 23,07:641E) I morgon skall jag cykla till marinan och bestämma dag för upptagning och försöka få kontakt med dels en segelmakare som kan fixa en ny dragkedja i sprayhooden och sy färdigt mitt nya segel med foam som jag vill ha det. Dessutom skall jag försöka få någon som kan lacka om de blå dekorränderna. Jag behöver också nåta om ett antal meter på däck vilket kanske Kurt hjälper mig med. Skulle också behöva byta en relingslist som fick en smäll av en annan båt för några år sedan. Arbete saknas inte...

Skulle just ta en dusch då jag hör svenskar som undrar om någon finns ombord. Det är Maj och Göran Lindqvist från Göteborg som är hungriga efter att ha tagit upp båten på land. Givetvis går jag med till en närbelägen restaurang. Där slipper vi besväret med att läsa meny och fundera, plötsligt blir vi serverade ett antal meze. Jättegott och med vin blir vi debiterade 10 Euro/pers. Hit går jag gärna igen!

16/10 Börjar med att besöka marinan där båten skall stå i vinter. Ser bra ut med rejäla vaggor. Bokar upptagning till den 1:a november. Tillbaka i båten kommer en rejäl åskby på besök med vindar en bra bit över 20 m/sek. Klarar precis att hålla aktern från kajen genom att köra motorn framåt på nästan full gas. Som tur var höll ankaret greppet. Ny middag på samma ställe med Maj och Göran. Jättegott, men vi vet inte vad en del av det vi åt bestod av. 

17/10 Vaknar av att det gungar, dunkar och smäller. Det blåser rejält och en del vågor slår mot kajen och tillbaka under aktern. Alla fiskebåtar ligger kvar i hamnnen. Har läst och vaktat båten hela dagen.  

18/10 I natt har täcket kommit fram, bara 14+ ute men jag vaknar till kanonväder, lugnt och  stilla med sol och blå himmel. Hamnlopporna börjar klia så i dag måste det hända en del. Har besökt varvet och kollat en del saker samt kontaktat en segelmakare som verkar förstå vad jag pratar om. Han kan förhoppningsvis utföra det också. Har tvättat lite och försökt 3 ggr att klippa håret men frisören har stängt varje gång trots löften om motsatsen.

19/10 Får en fin segling på morgonen men efter lunch tuffar det till sig med 7-8 m. mitt i näsan. Kommer till Hydra (Pos:37,21:057N 23,27:964E) där jag var 2009. Fy vad tiden går! Här brukar det normalt vara svårt att hitta plats efter lunch men nu finns det mycket platser som är tomma. Här är det riktigt fint. 

20/10 I natt har det varit familjebråk på en grannbåt. Det är tydligen inte så att man är lycklig även om man har en båt värd 20-30 miljoner. Allt kan inte köpas för pengar. Nu är det höst här med klar luft och lite småkallt (21+) på morgonen. Riktigt skönt att behöva ha T-shirt på sig och att inte svetten droppar på duken vid frukosten. Jag får besök av äldsta barnbarnet den 25:e, det skall bli kul. Det innebär att jag får hjälp med det som skall göras vid upptagningen och så får jag sällskap hem. Dessutom blir säkert mera gjort än om jag skulle ha gjort allt själv.

21/10 Seglar i kanonväder till Poros (Pos: 37,30:118N 23,27:268E). 3-4 m/sek och 29+ gör att man mår som en prins. Är lat så det blir pizza på kvällen.

22/10 Handlar lite innan jag tar mig 0,2 M ut ur hamnen och lägger mig på svaj. Kanonväder så det är bara att njuta. Läser lite i en tråkig bok så jag somnar emellanåt.

23/10 Behöver göra vatten så jag tar mig ut på öppet hav. Blir liggande och skvalpar ett par timmar innan det kommer vind. Sedan jättefin segling hela vägen till Agina (Pos:37,44:763N 23,25:689E). Här var jag senast i maj 2012 med Johnny när vi hämtade Tommy. 28+ i skuggan och över 20+ i vattnet och klarblå himmel. Skall försöka rengöra Watermakern medan jag väntar på besättning. Har mailat fabriken om den låga produktionen. Fy vad jobbigt det är att ha med människor att göra som tror att man är helidiot med 5 tummar mitt i handen. De levererar bara felfria grejor och det är alltid något annat som är fel! Nu skyller de på pumpen igen, precis som i våras trots att den ger rätt tryck. Italienska besserwissers är skitstövlar och inom kort skall de få reda på det i klartext om de inte ändrar sig. 

24/10 Bara 2 månader till julafton!  Under dagen passeras 51,000 det blir 1000 besök på 20 dagar. I går körde jag syra i watermakern, idag blir det avkalkning så får vi se om den får upp produktionen. Har varit och klippt mig, det kostar 8 Euro här, lite skillnad mot hemma. Dessutom såg frisörskan mycket bättre ut än gubbarna hemma. I eftermiddag fick jag totalstopp i toaslangen så inte en droppe kommer igenom. Har försökt med någon syra så anslutningen blev glödhet men inget hjälper. Dessutom har utsugningspumpen från duschen slutat fungera. En olycka kommer sällan ensam sägs det ju. Hoppas få hit en rörmokare som kan fixa det hela. Jag är för stel i kroppen för att krypa därinne.

Nyss har 2 man åkt härifrån efter att ha tagit bort pumpen så att jag kunde fixa den själv. Sedan var det dags för det riktiga skitjobbet, att byta den täppta slangen. Det krävs en akrobat med mycket vilja för att fixa det men nu är det gjort. T-röret vid utloppet var också helt igensatt så nu går det åt att köra mycket syra ett tag. Blev 100 Euro fattigare och har mycket städning efter dom.

25/10 I går slogs nytt dygnsrekord med 70 besök och 51,000 passerades. Troligen kul att läsa om vedermödorna med toaletten. Idag skall jag plocka undan i båten så att en person till får plats. Det finns 7 kojer ombord, undrar hur det skulle bli om alla skulle användas? Väntar in Christian, mitt äldsta barnbarn som skall dyka upp framåt kvällen. 

Han kom fram i ett stycke och ser lite sliten ut. Man blir det om man inte sover så mycket på ett dygn.

26/10 Lyckas väcka Christian kl 11 eftersom han tidigare varit medvetslös. Efter frukost går vi och handlar lite mat innan vi sakta seglar söder ut. Christian somnar kl 13:30 så han har korta dagar... Vi tar oss till Poros där vi ankrar och lagar middag. 

27/10 Vi seglar sakta till Hydra men hamnen är knökfull av kappsegingsbåtar så inte ens jag ser någon möjlighet att få plats. Vi går lite norr ut till Mandraki (Pos:37,21:247N 23,29:074E) där vi svajankrar. Kanonväder, Chrille snorklar.

28/10 Efter en lugn natt drar vi upp kroken och tar oss 1 M till hamnen på Hydra. På vägen tittar vi på starten av 75 kappseglingsbåtar som otroligt nog fått plats i den lilla hamnen. Det var säkert ett 10-tal båtar kvar ändå men vi fick nu lätt plats. Promenad runt byn som vi brukade göra för 5 år sedan. Chrille gillar vad han ser.Dessutom har han sprungit ca 8 km i eftermiddag utan att jag har skrämt honom. Inga avgaser från bilar och inget oväsen.

29/10 Glider över ett spegelblankt hav först till N Dhokos för ett lunchstopp med bad. Sedan vidare till Ermioni (Pos. 37,23:161N 23,14:981E). Här har jag varit för 5 år sedan. Vi har tur och får plats vid den lugna kajen, efter en kvart kommer ett 30- tal regattabåtar in på en gång och skapar oreda. Vi tar det lugnt och går genom staden till andra sidan för middag. Funkar bra, middag för 2 st 22 Euro inkl.vin. 

30/10 Vi siktar på Spetses men när vi kommer dit är hela inre hamnen upptagen av lokala båtar. Dessutom ser det skitigt och ovårdat ut så vi går vidare. Är nära att gå på grund precis utanför hamnen men det klarar sig precis. Nästan så att jag fick svälja ner hjärtat igen. Vi går till Porto Helio (Pos:37,19:565N 23,08:650E) där vi hittar en plats vid kajen. Som vanligt behöver vi handla en del innan vi går och äter, Sedan hittar vi något som ser ut som ett snabbmatställe och efter lite tvekan går vi in. Vi får vänta länge så snabbmat var det inte, däremot jättegott och vällagat. 

31/10 I dag börjar förberedelserna för upptagning. Slut på att bara glida omkring och lata oss. Konserverar watermakern, när jag byter olja i motorn släpper en slang från pumpen så att oljan sprutar runt i motorrummet med en hel del rengöring som följd, segelmakaren hämtar sprayhood och sittbrunsstält och den gamla genuan för att kopiera foamen i den. Besöker Port Polis och betalar 5 Euro för tillstånd att lyfta båten.   

 

Lite drägligare temperaturer. Kommentarer i nästa månadsblogg tack.

1/9 Ny månad igen! I natt har det varit behaglig temperatur, ca 25+ både inne och ute, lite mera i vattnet. Man behöver vare sig lakan eller fläkt. Eftersom det blir väldigt fuktigt från havet blir det massor av salt ombord. Allt ute ser smutsigt ut. Det underliga är att det går ganska bra att tvätta bort med saltvatten. T.o.m. rosten på det rostfria går bort hyfsat lätt. Seglingen idag blev söder ut till en ögrupp utanför Astakos varefter jag gick väster ut till Atoko och ankrade i One House bay. Häftigt ställe med kristallklart vatten. (Pos:38,29:023N 20,49:265E) Det var trångt med 3 båtar när jag kom, nu är vi 5. Hoppas på en natt utan närkontakt. 

2/9 Ligger kvar i den fina viken och njuter hela dagen. Vattnet är kristallklart. Som mest var  vi 15 båtar under dagen, i kväll är vi 2 kvar.

3/9 Seglar norr ut och utforskar vikarna på nord-östra Meganisi. Häftigt fina ankarvikar men det gäller att se upp, det finns en del grund där sjökortet visar 50-60 m djupt. Fortsätter upp till Levkas kanals början där jag låg innan Elsa bogserade mig till Levkas för ett tag sedan. Ska dit i morgon för att ordna en del saker. 

4/9 Målar märkfärg på ankarkättingen var 10-de m. innan jag tar mig upp till mitt vanliga ställe vid Levkas stadskaj. Tar sedan Kurts bil till Preveza för att kolla Seabirds kyl. Den är avstängd medan de är hemma i Sverige och det ligger ett antal kaviar och sillburkar i den som de är rädda att de skall explodera. Hittar bara en som är uppsvälld så den kastar jag. Resten får klara sig till den 14:e när de kommer ner.

5/9 Tar mig till segelmakaren där jag beställde min nya genua i våras. Jag hade blivit lovad leverans före 20/4 med fyra lager foam. Det är ett skum som sys in för att seglat skall bli tjockare på mitten när man rullar det. Den levererades i rätt tid men med 1 lager foam så jag reklamerade seglet. Misstag 1: Att köpa grejer här. Misstag 2: Betala fullt innan man har provat att det är rätt saker som levererats. Misstag 3: Tro på att de skall fixa det inom rimlig tid. Som det ser ut nu kommer jag att ha nytta av mitt segel 1 år senare än tänkt. Dessutom tror jag inte att det kommer att se ut som jag tänkt mig. De har inte kunskapen att fixa det. Att tillverka ett segel som går att rulla in är inte särskilt svårt, det kan de, men att få det att fungera som segel när det är delvis inrullat, vad jag kallar en "working genua" fattar de inte alls. Det är bara att titta på charterbåtarna man ser där både akterlik och underlik är hårt spända men duken i mitten ser ut att tillhöra en spinnaker. Bara att konstatera att jag skulle ha lagt till 25% och tillverkat det i Sverige. Ibland bedrar snålheten visheten.

6/9 Tar det lugnt och läser, sparar på stegen för att högra foten skall fungera igen. Har nästan inte gått något på en vecka och det börjar kännas lite bättre. Resten av kroppen börjar protestera, vill ha motion! Att bara sitta stilla är inte bra, men vad gör man? Börjar fundera på att plocka fram cykeln eftersom det inte frestar på foten så mycket. Att cykla här är dock nästan självmord, trafiken är inte att leka med. Trots allt uppfattar jag grekerna som betydligt bättre bilförare än svenskar. De är engagerade på ett helt annat sätt och mer observanta. 

7/9 Ytterligare en dag utan att få något gjort. Skulle behöva handla, bilen står 20 m bort men jag är för lat. Underhållningen består av byten av charterbåtsbesättningar. Att det bara går att bära sig så konstigt åt. För en stund sedan var det en som gjorde sitt 5:e försök att backa in innan han lyckades, trots att 4-5 manpå land var involverade. Skulle inte vilja vara ombord med en så´n besättning i dåligt väder. 

8/9 Söndag är ju vilodag så idag har jag inte dåligt samvete. Läst en deckare och slöat. I morgon skall det bli annorlunda, min fot har blivit bättre, hoppas det fortsätter så eftersom segelmakaren skall få en ny omgång. Jag skall också fixa nytt internetabonnmang och handla. 

9/9 Ny tur till segelmakaren och efter en lång disskussion ger han sig. Det är inte ok. att få seglet i vinter och då kanske det är fel gjort ändå. Nu bestämdes att seglet hämtas tillbaka från Aten så att jag kan hämta det på onsdag plus 300 Euro. Jag fixar själv att det blir omgjort på mitt vis. Fixar oxå nytt internet hos Vodaphone, en månad för dyra pengar, 32,5 Euro för 5 Geg. Det skulle egentligen räcka 2 månader för mig. Det är ända ganska skönt att ha nät överallt där mobilen har täckning. Kompletterar en del på Lidl när jag ändå är ute. Hamnlopporna börjar klia!

10/9 Försöker lösa problem med motorn på en grannbåt. Hoppas att det funkar! Sedan ordna ett inte fungerande Vodafone nät. Handla en del färskvaror, tvätta och tanka lånebilen och sedan göra loss och dra söder ut. Där kanalen slutar tar segling vid även om vinden är dålig. Har inte bråttom, skall tillverka vatten och sedan tömma septitanken. Seglar sakta till Meganisi och byn Ateni på östra sidan och den sydligaste viken.(Google pos:38,39:45,50N 20,47:52E)  Ankrar och fixar middag. Recept: 1 potatis och 1 medelstor gul lök skivas tunt. Stoppas i stekpanna på lägsta värme med smör, saltas och peppras medan de blir mjuka. 2 frukostkorvar läggs ovanpå tills potatis och lök nästan smält då de lägges på tallriken och värmen dras upp så att de nu hackade korvarna får stekyta. Senap och ketchup i erforderlig mängd ger gastronomiska poäng. Har ni dessutom en terracotta som efterrätt är det dagens höjdpunkt. Rätten kan betecknas som hälsokost, fyller ut gamla rynkor och skapar inga nya. I går fm. passerade någon som 49,000-de besökare, skulle vara kul att veta vem. Snart är vi uppe i 50,000. Skulle absolut vilja veta vem det blir! Skitkul med många flera besök än som jag från början tänkt mig, kanske 5-10/vecka. Just nu betydligt fler än 1,000/mån.

11/9 Gör inte mycket, får inte ens på mig några kläder under dagen. Behövs inte heller eftersom grannarna är Tyskar och Österrikare som tydligen inte äger kläder. Mysigt att sitta och läsa och lyssna på fårens och getternas orkester. Det verkar som om alla har en egen bjällra med eget ljud. När det kommer något fordon på vägen ökar ljudet från dom markant. Annars är den grekiska musiken från restaurangerna iland det som dominerar. 

12/9 Seglar sakta söder ut för att runda Megansi och sedan norr ut. Kanonfin segling och jag tillverkar vatten hela dagen. Så småningom kommer jag till kanalens början och då går jag in och ankrar där jag tidigare legat. Bra ställe, bara 5 m djupt, och sandbotten med bra fäste. På kvällen kommer ett åskväder förbi, inte rakt över, men ändå. Det gör att vinden ökar rejält men jag hoppas att ankaret har ett bra tag och håller i natt. Kanske blir det utan sömn... 

13/9 Det blev en lugn natt med lite regn, det första på över 3 månader. Tog mig sedan till min vanliga plats vid stadskajen efter att ha tankat 138 l. Tar det försiktigt, det är ju fredag den 13:e! Lämnar tvätt och köper ny gästflagga. Det är bäst att det ser snyggt och prydligt ut, jag får ju besök nästa vecka. Det skall bli kul.

14/9 Fredag den 13:e avklarad utan stora missöden. Om någon är det minsta intresserad av aktion, det behöver inte vara segling, gå in på "you tube" och skriv in "amerikas cup 2013", luta er tillbaka och bara njut. Helt offatbart att det fungerar att segla på en liggande krökt skida med en 20 meter lång båt i 70 km/tim! De seglar 3-4 gånger fortare än vinden, helt sjukt!!!  

15/9 Har idag kört till flygplatsen och hämtat Kurt & Annbritt. Först lunch och sedan Lidl, man behöver ju proviant när man kommer hit. Nu har jag inte tillgång till bil eftersom de behöver den själva. Annbritt och Kurt kommer på besök på kvällen så vi går ut och äter middag. Passade bra eftersom den stek jag köpt var härsken. Det är första gången på flera år som jag behövt kasta mat av den orsaken.

16/9 Städar ute och inne, behovet fanns... Skulle behöva tvätta skrovsidorna som är alldeles grå efter att en grannbåt kört sin motor för att ladda batterierna 4-5 tim/dag. Det blir att pumpa upp gummibåten och fixa det i någon vik nästa vecka. Vädret har slagit om och på förmiddagen kan man påstå att det var riktigt skyfall. Margitha skall hämtas vid flyget i kväll så jag har lånat Kurts bil. 

17/9 Vi hämtar Ann-Britt och Kurt för en tur med bilen runt Levkas. Vi får se fantastiska naturfenomen i vattnet. Det ser ut som vit rök från stränderna och en bra bit ut. Kamerorna har använts flitigt. Det blev även en tur ner från bergen till en badstrand via en brant och krokig "kostig". Lunch I Sivota innan vi tog oss via Lidl tillbaka till båten. På kvällen några drinkar innan favoritpizzerian. Det gäller att passa på, nu är det meningen att vi skall lämna Levkas på obestämd tid. Stort tack till Ann-Britt och Kurt för lån av bil och mycket trevlig gemenskap! 

18/9 Seglar söder ut och visar Margitha fd. Onassis Scorpio innan vi går in Vhliko bay utanför Nidri dar vi ankrar för att lyssna på SM-finalen i speedway. "Mitt lag" Piraterna vann stort över Vetlanda så nu är de svenska mästare igen.  

19/9 Vi tar oss söder ut till Sami på Cephalonia (Pos. 38,15:248N 20,38:909E). På vägen tittade vi in i Fiskardo som jag tycker är mycket trevligt. Fin dag med en del moln och svaga vindar. Efter middag på dillkokt potatis och sill gick vi ut på byn. Hamnade på en trevlig restauang med live musik. Det var 6-7 stycken som satt runt ett bord med en gitarr och ett dragspel och resten sjöng en av dom var riktigt duktig.

20/9 Vi går vidare söder ut till Zakyntos (Pos:37,47:097N 20,54:096E) På vägen passerar vi blå grottorna där vi var för något år sedan. Nu upptäckte vi många flera och större grottor några rymde flera båtar. Häftigt ställe! Lägger oss vid stadskajen över natten vilket kostar 15 Euro.  

21/9 Vi tar oss över till Pelloponesos och byn Katakolon (Pos:37,38:896N 21,19:088E) I morgon skall det bli skitväder och den här marinan verkar bra skyddad. Vi har hyrt bil och kört till Patras där vi bland annat tittade på världens längsta hängbro. I morgon skall vi åka till Olympia där de Olympiska spelen startade en gång i tiden. 

22/9 Här startar elden till varje nytt olympiskt spel! Häftig gammal stad med historia 2500 år bakåt. Här fanns en vad vi idag kallar gymnasieskola med inriktning på idrott. Här tränades och hölls teoretiska peppningar så att adepeterna skulle bli vinnare. Vi kanske skulle ha behållit den kulturen! Jag tror att det är nyttigt med en bra målsättning. Sikta på stjärnorna så kanske du träffar trädtopparna är en gammal devis.

23/9 Vi drar vidare söder ut. Efter en lång och gropig dag på havet hamnar vi i Pilos (Pos:36,55:067N 21,41,986E). Vi är nu på sydvästra Pelloponesos.

24/9 Bara 3 mån kvar tills tomten kommer! En tuff dag på havet med kulingvindar och stora vågor. Besvärlig ankring i Porto Kayio, svårt att få fäste.  Efter 3 försök hoppas jag att vi sitter fast för det blåser fortfarande onödigt mycket. Pos: 36,25:751N 22,29:170E.

25/9 Vi drar vidare, idag på ett snällare hav. I Diakofti blir vi avvisade av Port Polis, det skulle vara förbjudet att förtöja vid kajen! Vi går istället till Avelomona (Pos:36,13:546N 23,04:970E) där vi tar sista platsen av 2, resten var upptaget av lokala fiskare. Ett jäkla oskick, de fattar inte att vi genererar pengar till byn om vi kan förtöja. Måste vi ligga på svaj får de ju inget in.

26/9 Ny blåsdag som vi börjar kl.06. Halvvägs får vi lä bakom Kithera, en stor ö så att vi får frukost innan vi fortsätter till Kretas nordvästra hörn. Vi ankrar utanför Gramvousa men efter ett par timmar ger vi oss av in till Kissamos (35,30:981N 23,38:344E). Vind och vågor gör att vi inte vågade ligga kvar över natten. Naturen är helt fantastisk. Öarna ser ut som om de skulle vara skurna ur en tårta med helt lodräta sidor.

27/9 Med bottenrevad stor och halv genua bär det iväg till Chania (Pos:35,31:139N 24,01:193E) . Väl där får vi problem. Vi skall backa in mot kaj och förtöja i moooringlina. Margitha fäster den i fören men vi driver in mot kajen och ner mot lä. Jag försöker då sträcka upp i fören medan Margitha kör motorn framåt och bogpropellern mot lovart. Vi gör om försöket 5-6 gånger innan det visar sig att linan inte sitter fast i botten. Bara att göra loss och byta plats. Det blev långsides så nu ligger vi säkert. Trodde vi. Platsen var för en bogserbåt så vi fick flytta igen, till likadan plats som vi tidigare försökte på.

28/9 Vi hyr bil för några dagar och kör via Kissamos sydväst ner till yttre hörnet som kallas Elafonisi. Margitha lider hemskt när det är höga stup och skarpa svängar så hon fick en riktig pärs. Elafonisi är egentligen en sanddyn som bildat en ö till vilken man kan vada. Mycket populärt badställe. 

29/9 Idag kör vi öster ut ända till Agios Nikolaos. Jag visste att den engelska båten Highlander troligen fanns där. Vi hade sällskap när jag gick Donau och Svarta havet och vi seglade även en del ihop i Grekland 2008. Vi hittade den nästan direkt och såg att den var bebodd. Tyvärr fanns ingen ombord så vi tog bilen för att leta. När vi kört 100 m får vi se Peter och Henrietta komma gående! Margitha gick fram men de kunde inte placera henne till en början. Sedan blev det kramkalas och de vanliga skämten. Peter skämtar och drar vitsar hela tiden. Vi blir sittande med öl och tilltugg ett par timmar innan vi var tvungna att åka över 20 mil tillbaka hem. 

30/9 Vi tar oss över bergen mot sydost. En fantastisk väg med otroliga kurvor tar oss över 800 meter upp innan det blir utför till Chora Sfakion. Efter lunch tillbaka för att leta badmöjligheter. Margitha skall ju hem i morgon och behöver blötas först.   

  

I hetaste laget...

Snälla, lägg eventuella kommentarer i senaste sidan! 

1/8 Ny månad igen, fy vad tiden går! Saknar svensk augusti med kräftor, snaps och andra tillbehör och en och annan ljummen kväll.

2/8 Igår slipade vi färdigt så nu gäller det bara att återställa kroppen. Har fått något som ser ut som vämeutslag i armvecken som kliar hemskt. Hade tvätt bortlämnad i går. Det kostade 45 Euro för två kassar så det är nästan billigare att köpa nytt istället. Såg också en båt som smällt på grundet i kanalen som inte är utmärkt i år heller. Eller om man ser det från varvens sida, ett utmärkt grund.

3/8 Tar det lugnt i skuggan med en bok för att vila kroppen. Det är ju byte av besättning på charterbåtarna så underhållning saknas inte. När det kommer en 15-metersbåt med 2 fendrar ute och försöker pressa sig in i en alldeles för smal lucka gäller det att skydda sig från skador. 

4/8 Hade tänkt dra vidare idag men underhållningen har varit god, tydligen har Italienarna fått semester nu. Dessutom håller slaktaren stängt, jag behöver kött för några dagar, och dessutom tanka diesel. I morgon måste jag iväg, vattnet är slut och jag tillverkar inte nytt här inne i kanalen. Jag har också tvingats att köra motorn 2 timmar för att kylen drar ur batterierna, den går konstant. Det har aldrig hänt tidigare. Ny båt på grund i kanalen idag igen.

5/8 Köper en presenning som solskydd, ny sittbrunnsdyna, solen har tagit de gamla och fixar internetabonnemang.  Tar mig sedan söder ut till Nidri där jag varit flera gånger tidigare (Pos:38,42:17N 20,42:77E). Seglar sakta i dålig vind men jag har inte bråttom, jag gör vatten på vägen.

6/8 Fortsätter söder ut till Vathi på Ithaka, (Pos:38,21:90N 20,43:10E). För nästan ett år sedan var Johnny och Göran med hit. Allt är sig likt, jättegrunt i hamnen men många flera båtar nu. Havet har varit fullt med båtar idag. Man får se upp, en del har ingen aning om väjningsregler. Mötte en dam som stod till rors i en segelbåt under motorgång som trots att jag seglade och kom från styrbord, körde rakt i näsan på mig så att jag fick svänga undan. Finns det charterbåtar i närheten vågar man inte ens gå på toa.

7/8 Ömsom segling, ömsom motorgång i svaga vindar till Messolonghi.(Lat.38,21:65N 21,25:17E). Här låg jag över sommaren förra året. Här är det rekordvarmt i vattnet som värms upp i de omgivande bassängerna för saltutvinning, över 33+. Det ser inte så fräscht ut så jag avstår bad. Tänkte lägga mig vid stadskajen men det blev ankring eftersom det fläktar lite här ute. Några undrar troligen vart jag är på väg men det får ni veta så småningom. 

8/8 Ostlig vind och västlig ström, konstigt att vi har olika benämningar när de kommer från samma håll. Med ledning av detta kan säkert alla som läser sidan räkna ut att det är öster ut jag är på väg. Inget kul med 7-10 m/sek mitt i näsan och dessutom 1-1,5 knop motström. Kämpar länge men före världens längsta hängbro (2,257m) tar jag motorn till hjälp. Man blir tilldelad ett spann som man skall använda och jag hade nog hållit på än utan motorhjälpen. Kommer till ön Trizonia där jag också varit tidigare ihop med Tommy och Johnny.(Pos:38,22:15N 22,04:54E) Hamnen ser likadan ut än med ett sjunket 2-mastat vrak i mitten och ingen service. Det är skandal att en jättefin marina byggd med EU-pengar inte är i funktion. Jag tror att 70% av båtarna här är lämnade för kortare eller längre tid. Det finns en gubbe här som tydligen åtar sig att ha koll. Det är ju ett billigt sätt att lämna båten. Troligen går det buss till Aten från fastlandet.  I morgon hoppas jag komma ännu en bit närmare målet.

9/8 Fortsätter mot ost och nord till Galaxhidi, en liten mysig by. (Lat:38,22:60N 22,23:26E) Den är väldigt prydlig och ren jämfört med det mesta man ser här. Snygga små parker med planterade träd eftersom landskapet runt omkring är helt kalt. Det är som en oas i vildmarken. Här får jag besök av Port Police som jag bara haft kontakt med 2 ggr tidigare i år och får betala 8,80 Euro för att knyta fast. Eftersom el och vatten ingår blir båten befriad från en massa salt och känns genast mycket fräschare. De ville ha betalt för 2 dagar, men på min vanliga fråga vad som händer om jag går ut i morgon och kommer tillbaka igen, skall jag då betala för samma dag igen, börjar de skratta och erbjuder sig att checka ut mig i kväll så blir det bara 1 dag. Då erbjöd jag dom lite dricks som de var väldigt försiktiga med att ta emot. 

10/8 Förr jobbade vi bara halva lördagen så jag tar mig bara 4 M till Itea där jag varit förr. (Pos:38,25:83N 22,25:15E) Dessutom tar det 6,5 tim. eftersom jag badar, läser och latar mig på vägen. I den stora marinan ligger 1 gästbåt när jag kommer och därefter kommer ytterligare 1. Det finns lätt plats för ett hundratal båtar om bara någon kom på iden att driva marinan som är byggd med EU-pengar och nu bara förfaller. El och vatten har aldrig varit inkopplat men alla grejor finns.

11/8 Söndag är ju vilodag, det behövs i värmen. Har satt upp en presenning som solskydd men det är konstant över 30+ även under nätterna. Har undersökt resmöjlighet för morgondagen då jag tänkt ta mig till det som förr kallades jorden navel.

12/8 I går var en Italienare här och berättade att han hade gjort en bra affär. Han hade betalat 60 Euro t.o.r. Delphi för taxi. Jag tog bussen för 1,9 Euro enkel… Vägen är inget för de nervösa, bitvis smal med riktiga stup och man passerar över en fantastisk bevattningskanal gjuten i betong utmed bergssidan. Efter en knapp ½-timme är man framme. Ett helt fantastiskt museum med grejer som är upp till 2700 år gamla. Det är lite guld och lite silver men massor av marmor och bronsprylar. Och så förstås Undret som är en figur med kvinnoansikte, lejonkropp och fågelvingar. Den är skänkt från Naxos och stod från början på en kollon så att det hela var 12,5 m högt. När man klarat av museet börjar kampen att ta sig upp genom den gamla ruinstaden, det är rejält brant och ca 130 m. höjdskillnad. Hur de fått hit alla stenarna är en gåta, men längst upp ligger arenan. Här tränade man inför spelen i Olympos som ligger 5-6 mil bort. Arenan är ca 50 m. bred och ca 200 m. lång. Hela övre långsidan består av sittplatser uthuggna i sten. Att bara ta sig upp kräver en del kondition och torde vara tillräcklig träning. Det är häftig utsikt över ravinen med botten ca 500m. ner. Tyvärr förstördes många byggnader och tempel vid den stora jordbävningen 373 BC. Den som kommer i närheten skall absolut åka hit. Det är knappt 20 mil till Aten. De ofantliga rikedomarna här uppstod troligen av att här började handeln med Asien. Efesos var en av handelsparterna men också de stora Grekiska öarna tillhörde ju Asien eller var självständiga vid den tiden.

13/8 Långsam framfart över ett blankt hav tillbaka till ön Trizonia, samma ställe som jag var på för 5 dagar sedan. Funderar över hur det såg ut här för 2000 år sedan. Hur levde de som eventuellt bodde här då?

14/8 Fortsätter väster ut i nästan ingen vind förrän jag passerat Rion-bron då givetvis vinden vänder och blir västlig. Kryssar några timmar innan jag går in till Messolonghi där jag varit tiigare. (Lat:38,21:68N Long:21,25:51E) Jag behövde proviantera så det blir en mycket låååång promenad till en Carrefour och ännu längre tillbaka. Äter ute, orkar inget fixa ombord i värmen.

15/8 Det blir en lång dag på havet i svaga vindar. Efter 11 tim går jag in i hamnen Port Kalamos som är knökfull med charterbåtar eftersom det plötsligt börjat blåsa 10-15 m/sek. Jag lyckas fixa en plats men glädjen blev kortvarig, fiskaren kommer in och skall ha sin båt långsides så efter en kort diskussion går jag därifrån. Det fanns bra möjligheter för honom att förtöja men han ville inte. Nu ligger jag för ankare utanför hamnen (Pos:Lat 38,37:5N Long:20,56:112E) och hoppas ligga kvar på samma ställe i morgon. 

16/8 Vinden som kom i går kväll kallas tydligen för "maestro" här. Den har varit stökig inatt men jag har legat stadigt ankrad med alla larm på ifall ankaret tappar taget. I morse blåste det ca 15 m/sek men under dagen tog vinden siesta, dom gör ju så här nere, men i eftermiddag har den fått nya krafter, dock inte lika kraftiga. Har tagit mig till Levkas stadskaj där jag legat massor av gånger nu. Båten hittar hit och förtöjer alldeles själv. Behöver lite poviant igen. Ser också att besökssiffran passerat 48,000, häftigt!

17/8 Man behöver inte astränga sig för att bli underhållen här. Det är bara att sitta och vänta på när Italienarna byter besättning på hyrbåtarna. De som kommer in ankrar lite hur som helst men de stackare som skall iväg har både ett och två ankare över sin kätting. Det kan ta både 2 och 3 timmar för dom att komma loss eftersom de inte har en aning om hur de skall bete sig. Är det dessutom 2 kättingar över ankaret är det inte säkert att det egna ankarspelet orkar upp det hela så att man kan komma fri. De som försöker frigöra sig via båtshake blir obönhörligen av med den. Det är ett gratis skådespel för oss som tittar på.

18/8 Kände att det var dags för lite arbete så i morse startade jag motorn 10 min. Det hade säkert räckt med 5 eftersom tanken var att byta olja och filter. Oljan kom fort ur eftersom den blev onödigt varm, den var ju över 30 + från början. Att byta filter var inte att tänka på eftersom man måste ligga på magen över motorn för att komma åt på baksidan. Det blev vädring av motorrummet hela dagen och nu i kväll var det bara normal bastutemperatur, så nu är det fixat. 

19/8 Har försökt planera lite framåt med tänkbara hamnar och måttligt långa seglingar. Har tänkt mig till Kreta och sedan upp till några mindre öar innan Kilada där jag har bokat plats för vintern. Fick besök av Olle och Christina som lovat skjutsa till Lidl i morgon för stor bunkring. Det är tungt att släpa hem 20 l. mjölk, 25 l. juice, några plattor öl och en massa annat som skall räcka under hösten, det är dessutom 2-3 km dit.

20/8 Idag har Lidl gjort ett klipp, jag har handlat för 3000:-. Bl.a. 36 l. mjölk, 36 l. juice 3 plattor öl, musli och en del annat som skall räcka länge. Bäst att passa på när transportmöjlighet finns. Tyvärr har jag drabbats av en hälseneinflammation som gör att jag har svårt att gå så den här hjälpen satt perfekt. Senare var jag tvungen att gå till slaktaren och banken för att få kött och pengar. Nu är det bara 5 liter motorolja i reserv som saknas sedan klarar jag mig ett tag. Tips på vad jag skall göra åt min inflammerade hälsena mottages tacksamt. Känns som amputation vore ett alternativ.

21/8 Idag inhandlade jag 8 l. motorolja innan jag seglade söder ut tillsammans med Elsa. Det blev en fin kryss med lite kappseglingstendenser. Så småningom dog vinden och motorn skulle ta mig sista biten till Sivota (lat:38,37:4712N long:20,40:990E) då det det blev ett herrans oväsen från den. Ändrade jag varvtalet tystnade det en stund men sedan blev det ett skrikande ljud och varvräknaren visade noll samt larm om laddfel utlöstes. I motorrummet luktade det bränt gummi och var skållhett. Försökte segla utan vind samtidigt som felet skulle lokaliseras. Efter en stund kom jag underfund med att vattenpumpen inte roterar. Försöker få bort fläktremmen så att motorn åtminstone går att starta en kort stund innan den överhettas. De som monterade kamremmen i höstas drog åt så pass att mina verktyg inte klarar att lossa bultarna utan jag får ta bort remhjulet vilket inte är helt enkelt. Nåväl, seglar in till Sivota och ankrar på ett bra ställe. Försöker få reservdelar till Levkas, hur jag skall ta mig dit blir en prövning. Kanalen går att segla i undanvind som det sällan är. Vi får se.  

22/8 Seglar i de mest skiftande vindar man kan tänka sig men hela tiden emot 19 M tillbaka mot Levkas. Har säkert gjort uppemot 100 krysslag så armarna är lite möra. Har ankrat bredvid södra änden av kanalen och hoppas på att Elsa bogserar mig upp till stan i morgon. Eftersom jag inte kan köra motorn får jag heller ingen strömförsörjning, kylen tar allt jag får från solen, så jag hoppas att inte ankaret sitter för hårt. (Lat 38,47:755N 20,43:409E)  

23/8 Får åka sidovagn med Elsa och vi har turen att hitta 2 lediga platser på samma ställe, så det är bara att parkera ekipaget. Har haft en mekaniker som tittat på problemet. Konstruktionen är vansinnig. Som jag trodde måste man för att byta vattenpump plocka bort kamremmen, nästan alla dreven, en skyddskåpa och några fästen. Troligen tar jobbet minst en dag. Förhoppningsvis kommer delarna på måndag. Jag törs inte tänka på vad kostnaden blir men det är väl som vanligt bara att bita ihop.. I eftermiddag höll Olle på och bytte olja och justerade fläktremmarna på Elsa. När han provstartade gick vattenpumpen i den motorn också sönder!! Undrar om det smittar... Deras är betydligt enklare att byta om man bara har delarna eftersom den motorn är äldre och mindre komplicerad. Mycket var bättre förr!

24/8 Bara 4 månader kvar till julafton. Börjar dagen med att fylla vatten i batterierna innan det blir för varmt för arbete. Efter frukost tjatade dammsugaren till sig en motionstur eftersom jag har hittat landström. Han fick så att han nästan satte i halsen. Får besked att motordelarna inte kommer förrän torsdag från Holland. Det är bara att gilla läget. Under dagen verkar det som att problemet med Elsas motor är löst. Troligen kom oljudet från motorn från deras fläktremmar varav den ena troligen slirade. Dessutom var de beredda på en motorrenovering för stora pengar eftersom de hade riktigt mycket vevhusventilation, men just nu verkar problemen helt borta efter lite tillsatser i oljan. Hoppas det fortsätter så! 

25/8 Söndag och vilodag. På eftermiddagen tar vi en biltur de 5-6 milen runt ön. Västsidan är verkligen häftig med höga berg, krokiga men bra vägar och turkosblått vatten.

26/8 En ganska händelselös dag. Lite städning och matlagning är allt som hänt. Kommer ju ingenstans utan motor och måste dessutom spara på elen eftersom jag inte kan ladda. Läsa är ju en sysselsättning, men eftersom det är så varmt händer det ofta att boken slår mig i ansiktet, det är lätt att somna. Någon dag skall jag försöka kolla hur mycket vätska jag konsumerar, troligen ca 5 liter. Dricker man för lite blir man hemskt trött.

27/8 Inget är som väntans tider sägs det. Jag ser just nu inget positivt i det utan det är mest tråkigt. Som tur är händer det en del runtomkring och så har jag ju Elsa bredvid. Vi har ett och annat meningsutbyte som lättar upp det hela.   

28/8 Tröttnar på att bara slöa så jag åker och köper Sikaflex och teakpluggar. Har några som mönstrat av för gott och jag gillar inte åsynen av skruvskallarna. Behöver också bättra nåten på några ställen. Tyvärr skall Sikan användas när det är mellan +5-+25 så sommartid är den oanvändbar här nere enligt instruktionerna. Jag försöker i alla fall men den blir tunn som vatten. Förhoppningsvis torkar den fort.

29/8 Ingen tur i dag heller. Paketet med reservdelar har lämnats på fel adress så de kommer i morgon istället. Det är meningen att vi skall börja montera dom kl. 10. Det förutsätter att det är rätt delar som kommit. Vi får se. Jag behöver snart lämna kaj ett tag eftersom septitanken snart är full och vattentanken snart tom efter 1 vecka här. När jag snålar klarar jag mig på 10 liter/dag vilket skall räcka till dricksvatten, dusch och toaspolning.

30/8 kl 11 kommer 2 mekaniker och börjar skruva. De klarar jobbet på styvt 3 timmar vilket kostar 300 Euro. Pumpen gick till 414 Euro, men det som retar mig är allt småskit som de tar bra betalt för. Lite packningsklister ur en väl använd tub 14,90 o.s.v. Det hela slutar på 806,50 Euro=6981:- Det är bara att vrida ur den redan utsvultna spargrisen som nu liknar en torkad orm och försöka se glad ut. Hoppas slippa tekniska problem länge nu. I kväll har vi käkat avskedsmiddag för Olle och Christina på Elsa som i morgon avgår mot Sicilien, precis som om vi inte har nog av Itaienare här. Å andra sidan kanske det inte finns några kvar där borta så det kanske blir bra. Jag bara önskar dom lycka till, jag tror att deras målsättning är att "göra varvet". Nu har vi fått ordning på såväl deras huvudmotor som svårstartad dingemotor, radar och plotter så de kommer att klara sig bra. Lycka till!!

31/8 När Olle och Christina gett sig av går jag och handlar lite färskvaror innan jag ger mig av söder ut igen. Har inget mål mera än att göra vatten, det vill jag göra där det är klart och fint. Seglar sakta till Kalamos där jag var för några veckor sedan men då blåste det hårt. (Pos:38,38:832N 20,57:683E) Nu när jag kommer dit igen ökar vinden till det dubbla mot vad jag haft senste veckorna. Det är kanske vad vi kallar ett blåshål. Ankrar på östra spetsen för bad och nattsömn, vi får se var jag vaknar, förhoppningsvis på samma ställe. 

Nu får det bli Grekland ett tag.

91/7 Vi tar oss till Otranto (Pos:40,08:920N 18,28:703E) som skall bli sista utposten i Italien för den här gången. En riktig skithamn med ont om plats så jag får en 47 och en 57-fotare utanpå mig. Det fungerar bra trots allt. När vi skall gå till stan för att proviantera och äta blir vi stoppade av hamnpolisen som påstår att vi inte får ligga där vi ligger. Jag kontrar med att för några minuter sedan kom en catamaran och gjorde anspråk på platsen eftersom han blivit ditskickad av hamnpolisen. Han mjuknade då men krävde att vi skulle gå till hamnkontoret med alla våra papper. De krävde även att vi visade papper på nautisk kompetens vilket hänt 1 gång tidigare på 33 år. En massa krångel till ingen nytta men vi blev hotade med 1000 Euro i böter eftersom vi inte anmält vår ankomst på VHF kanal 16. I tidigare hamnar har vi ibland försökt att visa våra papper men ingen har velat se dem. Här träffade vi på en som ville visa sin makt.

2/7 Tidig avgång, redan kl 5 släpper vi linorna för att gå till Grekland. Lång dag på havet när både motor och segel får samarbeta de 72 M till norra Korfu. Hamnen i Kassiopi är full som väntat så det blir till att ankra i viken väster om byn, (Pos:39,47:370 N 19,54:985E).  Man blir lite ”mör” av att bara sitta och hålla i sig en hel dag. Det är brukligt att någon öppnar sin bar när vi förtöjt och idag var det jag som hade nöjet att bjuda Mats och Lois på lite vin. Thomas och Marie gick till marinan i Korfu eftersom de inte har el ombord efter åskans påhälsning. Ankrar de måste de få upp ankaret manuellt vilket är ett tungt jobb. I morgon måste jag försöka hitta en plats att lägga båten på under ett par veckor, helst gratis och bevakad, vilket bara inträffar i drömmen. 

3/7 Seglar halva vägen innan vinden tar slut. Hittar till stadshamnen som är full, bara plats för 6 båtar, men precis när jag skall vända ut igen får jag se en fransman som gör loss. Jag tar hans plats men ligger då tredje båt ut. Skulle sitta fint att komma längst in för att kunna lämna båten här. På em. visslar det på kajen, där står Christina och Rolf som låg i Preveza då vi hjälptes åt att bottenmåla. Kul att ses, det blev gemensam middag på stan ihop med Lois och Mats. Jag ligger nu som andra båt utanpå en svensk som bott i sin båt flera år. Han har lovat titta till båten mot en flaska whiskey.

4/7 Plockar undan allt löst ute, tömmer sopor, fixar dubbla förtöjningar och en massa annat. Det är lätt att glömma något som man sedan får ångra när man kommer tillbaka. Försöker slumra lite på kvällen men det är svårt när man vet att man inte får försova sig. Den förbeställda taxin till 02:30 dyker inte upp så det är bara att gå mot taxistaionen. Har jag tur så står en envägs hyrbil som skall hem till firman och väntar på Arlanda. 

5/7 Dagen börjar med riktigt "medflyt". Landar 06:45. Inget bagage gör att jag fort kommer ut från terminalen. Omedelbart kommer transferbussen som tar mig till Avis biluthyrning där jag omgående får min bil. Inga köer genom Stockholm gör att jag stannar på firman 291 km bort kl 09:40. Det torde vara nytt rekord. Nu tar jag lite paus från skrivandet, bara om något viktigt av allmänintresse händer skriver jag. I nuläget vet jag bara att jag skall tillbaka till  båten den 19:e. Jag har mycket som skall fixas hemma under tiden.

16/7 Nu börjar det dra ihop sig till avresa. Det har varit en del bestyr här hemma och vädret har vait lagom varmt. Måste tyvärr ha lite bagage med ner. Jag har b.l.a. inhandlat fluoreserande märkfärg till ankarkättingen så att jag från sittbrunnen ser hur mycket jag lägger ut. Jag skall märka med olika färg var 10:e meter. Jag  skall också måla ankaret vitt så ser man om det grävt ner sig ordentligt. Hoppas nu bara att båten ligger som när jag lämnade den och att allt finns kvar. Resan blir en ny nattresa för att hålla nere priset. Jag hoppas nu på lite engagemang från er läsare under hösten. Det känns ibland som om ingen läser trots att räkneverket tickar på. Att få kommentarer livar upp verksamheten.

17/7 Har fått hjälp av min dotter Lena med inläggning av bilder under dagen.

19/7 3 olika tåg, 1 flyg och 1 taxi tar mig till båten, framme kl 5 på morgonen. Allt verkar vara ok. så det blir några timmar i kojen trots fuktig värme och myggor. Sedan monterar jag den nyinköpta batterifrånskiljaren vilken skall bli intressant att se om den fungerar. Tidigare har jag haft en Penta original som gick sönder. Den ersattes av en kraftigare från Ital Nordic. Den brann upp vid en ankarupptagning p.g.a. överbelastning. Den första kostade ca 1700: -, den andra ca 600: -. Den nu monterade från Biltema ska tåla högre belastning och kostade 149: -. Den arbetar på ett annat sätt och bryter när förbrukningsbatteriet har för låg spänning så förhoppningsvis skall det fungera nu eftersom det inte kan bli strömrusning från startbatteriet. Efter en tung promenad till en supermarket rinner de kalla ölen ner fort, det är ca 34+ både inne och ute. Jag slipper märka min kätting eftersom färgerna togs i beslag på Arlanda. Man får inte ha brandfarligt gods i bagaget. Jag frågade om de inte kunde lägga flaskorna där de förvarar spriten på planet, den är ju också brandfarlig, men fick inget svar.

20/7 Drar mig söder ut till Gaios på Paxos. (lat 39,11:896N 20,11:144E) där jag varit tidigare. Det är en jättetrevlig liten by med en väl skyddad hamn innanför en ö. Det är trångt och säkert ett hundratal båtar ligger i infarten men som vanligt finns det en plats kvar längst in. Det är rejält varmt när man kommer i lä så det är mycket skönare på havet.  

23/7 Min dator la av så det är därför inget nytt blivit inlagt på ett tag. Jag stannade en dag extra på Paxos eftersom det inte fanns någon vind. Igår kom det lite vind på morgonen men innan jag var framme i Levkas hade den ökat till 10 m/sek från rätt håll så det gick undan på slutet. Idag har jag först besökt segelmakaren för att få det nya seglet fixat. De påstår att de inte har tid förrän i vinter vilket jag givetvis inte nöjer mig med. Sedan har jag gått 2 gånger fram och tillbaka till datorkillen för att få den fixad. Jag har säkert gått 1 mil sammanlagt idag så motion får man i värmen.

24/7 Bara 5 mån. kvar till julafton... Har just varit tillbaka hos segelmakaren för en ny disskusion om min genua. När jag ifrågasatte kompetensen hos Qvantum sails gick han först i taket men när jag visat honom 3 grundläggande fel på seglet och hur det skall vara istället med hjälp av bilder från mitt gamla segel lugnade han sig och blev väldigt tillmötesgående. Han skall skicka det till fabriken i Aten och bifoga bilder på hur jag vill ha det. Återstår att se när det blir färdigt, de tar semester nästa vecka så det blir inget gjort på ett tag. Att man skall behöva visa de som har 25 års erfarenhet hur det skall vara bara för att de inte ids lägga tillräckligt med energi från början är trist.

Passar på att gå till frisören, det är billigt här, 10 Euro. Det är en 3:djedel mot hemma men de klipper lika mycket.

25/7 Skall försöka hitta någon vik att ankra i och där det fläktar lite. Det är faktiskt för varmt nu, dagarna går bra men nätterna är inte kul. Håret och kudden är genomblöta trots att fläkten går för fullt. Det går också åt mycket ström till kylen som måsta avfrostas minst 1 gång i veckan. Krånglar mig ut ur hamnen, har 50 m av grannens 10 mm rostfria kätting över mitt ankare. Löser det på ett smidigt sätt. Seglar sedan i lätta vindar 10 M söder ut för att ankra utanför Nidri bland ett 50-tal andra.  Det är osannolikt varmt, trots att jag kalibrerat om vattentermometern 3 grader visar den nu mycket över 30+! Vattnet ger ingen svalka alls, när man kommer upp känns 35+ i luften svalt en stund. Egentligen är det synd att klaga, jag har ju åkt hit för att ha det varmt och skönt, men nätterna är tuffa. Jag förstår varför de tar siesta här, även jag slumrar till efter lunch.. 

26/7 Tar det lugnt och gör lite småfix, mest kontroller och smörjning av det som fått för mycket salt för att fungera. Badar ofta men det går egentligen att ligga i hela dagen.

27/7 Försöker flytta mig till något ställe där man kan handla mat. Då ger ankarspelet upp så jag får dra upp ankaret för hand, slitgöra i värmen. Går tillbaka mot Levkas där det finns reservdelar. Letar under vägen efter felet, det verkar vara strömlöst. Jag kollar säkringar och anslutningar men allt verkar ok. Framme i Levkas letar jag kajplats i över en timme, det är lördag och charterbåtarna byter besättning så hamnen är full. När jag väl hittat en plats fortsätter felsökningen tills jag hittar att huvudströmbrytaren till spelet är avslagen. Den är troligen utrustad med en inbyggd säkring som löst ut. Enkelt och billigt fel när man väl kommit på det, men det kostade ändå mycket svett. Passar på att bunkra eftersom det är nära till Supermarket, nästan rakt över gatan. I kväll skall jag äta ute, det ät ju lördag och det blir vamare i båten efter matlagning. 

29/7 Igår gick inget sönder och behövde reparation. Dagen tillbringades i skuggan med en bok och mycket vätska. I morse tittade jag på den statistik jag numera får när någon besökt sidan. Intressant läsning, många har tydligen slut på semestern, antalet besök under arbetstid har gått upp rejält. Det jag också ser är att många sover dåligt, det är ett antal besök kl 3 på natten.   

31/7 Sista dagen i månaden arbetar jag. Så går det när man inget gjort tidigare. Kurt hämtar mig straxt efter kl.9, vi köper slippapper och jag hittar också fluorecerande färg, lika som de tog på flyget, till min ankarlina. Sedan åker vi till Aktio och slipar hans coppercoat som inte blivit gjort. Innan vi börjar är den kopparfärgad eftersom den är täckt med epoxy, men när vi slipar blir vi alldeles gröna eftersom vår fukt gör att kopparn ärgar omedelbart. Vi ser ut som 2 hulkar och ögonen svider hemskt eftersom det inte går att ha skyddsglasögon, de immar igen i värmen. I morgon skall vi göra den sista 3-djedelen.  

 

 

Flera nya och tidigare besökta länder väntar!

1/6 Sitter på ett cafe med en stor öl och planerar. Kollar just möjligheten att segla till Venedig. Har mailat till en marina för att få reda på priset per natt. En del säger att det kostar ett par tusen. I går träffade jag en tysk som påstod att det kostar 18 Euro. Vi får se vad som är sant. Det är fortfarande kallt här, det kallaste de haft på 60 år. De som har pratat om global uppvärmning har tystnat.

2/6 Klarerar ut ur Kroatien och tar mig till Piran i Slovenien.(Pos:45,31:554N 13,34:048E) Inklareringen här är enkel, de är medlemmar i både EU och Shengen. Byn ser trevlig ut på avstånd så den skall utforskas. Ursäkta Sören, offerten var på 48 Euro, inte 45. Så kan det gå när man skriver fortare än man tänker, ändå skriver jag väldigt sakta. Byn har några fina hus men ingen karaktär.

3/6 Drar vidare efter att ha blivit rånad på 31,1 Euro utan service. Seglar hela vägen till Koper, visserligen bara 8 M., men det är länge sedan jag seglade från hamn till hamn. Ett fantastiskt scenario när man ser alperna med massor av snö i nordost. Bakom bergen passerade jag på Donau för 5 år sedan. Jag träffar Gondul igen som håller på att avrusta båten för att ta lastbil hem. Det här är den marina nästan alla nordeuropeer som åker landsväg använder. Man kör via Österrike och Tyskland eftersom Italienarna är besvärliga. Här har de lärt sig att ta betalt, 51 Euro för att knyta fast. Marinan är jättefin med fina duschar och toaletter. Fin tvättstuga som kostar 10 Euro inkl. tumlare så man kanske ine skall klaga. Efter många korta etapper planerar jag en riktigt lång till i morgon. Om allt fungerar hamnar jag i Venedig då. 

4/6 I går kväll kom det största fartyg jag sett in i hamnen. Maersk containerbåt Karlskrona som är 42 m. bred och 315 m. lång. Den hade nästan 2000 40-fotscontainrar på däck. Totalt tar den 6000 st. Borde vara förbjudet att ha alla dessa lösa på däck, inte konstigt om de tappar någon ibland som sedan blir en livsfara för oss andra till sjöss. De syns inte när de ligger i marvattnet och sjunker inte inom rimlig tid. Lägg en hög skatt på alla transporter så får vi använda närproducerat istället.

Det blev en fin dag på havet som tog precis 10 timmar. Jag hade fått en plats i Marina Fiorita men jag chansade och gick in till S:ta Elena (Pos:45,25:776N 12,21:914E) som visade sig billigare (45 Euro) och härifrån kan jag gå till Markusplatsen. Servicen är ok även om det bara finns en toa. men vad gör det.

5/6 Efter en promenad på 61/2 t. och 60 bilder har jag sett en del av Venedig. Det syns att det här har varit en stormakt med gott om pengar. Den ena byggnaden häftigare än den andra. Svårt att fatta varför inte alltihopa sjunker. Det syns dock på ett par torn att de böjar luta rejält och har de väl börjat brukar det gå fort. Utanför innersta centrum finns det parker och är inte alls så stökigt. Runt Markusplatsen får man dock trängas, idag mest med kineser, dessutom har de paraply mot solen precis i min ögonhöjd. Det är inte så dyrt här som alla sagt. Visst går det att bränna 10,000:- eller mer på en jacka eller klänning eller 100,000:- på en klocka. Jag har ingen användning för någondera. Funderar dock på en ny kamera eftersom den 2 år gamla bara fungerar när den har lust och priserna här är som hemma.

6/6 Köper en biljett för 18 Euro som ger mig möjlighet att fritt åka shuttlebåt 12 t. De fungerar som stadsbussen hemma, det gäller att veta vilken linje man skall ta. Först åker jag ut till Murano, ön norr Venedig som är känt för sina glasblåsare. Jag brukar sällan bli imponerad men här var det svårt att låta bli. Helt fantastiska saker framtagna i glas i olika färger, allt från Chaplinfigurer i naturlig storlek till skalbaggar som ser helt verkliga ut. T.o.m. jag blev tvungen att köpa något även om det sved ordentligt i plånboken. Resten av dagen har jag åkt runt på olika kanaler med promenader däremellan. Har nog tagit nästan 100 bilder, det är ju smidigt att ta bort de man inte vill ha. Jag har inte sett en enda olycka här trots att det går fort och ofta bara är en dm. eller mindre mellan båtarna. I kväll startar en stor regatta här och den i särklass populäraste kappseglingsbåten är First 40,7.I marinan ligger många svensktillverkade båtar allt från IF och Tur 84 till många modeller av H-R. Man undrar ju en del över hur de hamnat här. Gondolerna är väldigt speciella men jag har kommit på varför de kan vricka fram dem så smidigt. De är oliksidiga, d.v.s. båten är krokig och vill svänga mot styrbord, vilket gör att framdrivningskraften kan vara på styrbords sida. I morgon seglar jag tillbaka till Kroatien om allt går som tänkt. Här fick jag bra rabatt på hamnavgiften, de prutade till 40Euro/natt och dessutom betalade jag för 2 av 3.

7/6 Lugn dag på havet mestadels utan vind. Enkel inklarering i Umag i Kroatien igen (Pos:45,26:048N 13,31:056E) eftersom vignetten är betald. Har gott om tid att ta mig till Rijeka dit Margitha kommer nästa fredag morgon. Jag har tydligen lätt för att bli kompis med hamnkaptener, när jag försöker betala hamnavgiften rycker han på axlarna och går till en annan båt som skall betala. Förra gången betalade jag bara en natt av två här.

8/6 Går för att handla mat vilket misslyckas eftersom konsumbutiken renoveras under 1 vecka. Köper bröd och jordgubbar på marknaden och klipper håret innan jag seglar sakta nästan utan vind 7 M. söder ut. Jag hamnar i Novigrad som det finns 2 av i Kroatien(Pos:45,19:046N 13,33:343E). Det är rejält varmt nu, så varmt att de flesta utmed kusten och i hamnen inte ens kan ha badkläder. Det är mest tyskar och österrikare som är värmekänsliga. På kvällen försöker jag hitta en bra restaurang, jag går runt i hela byn eftersom de mest prisvärda inte brukar ligga i hamnen. Fullt överallt men på vägen tillbaka finns en stor restaurang närmast tullens brygga, som jag kan rekommendera. Dels har de det bästa rödvin jag någonsin smakat, det heter damjanic eller något liknande och är i en svart flaska. Dessutom har de en pepparstek som är helt fantastisk. Med 2 glas vin slutar det på ca 270 S/kr. Helt ok. även om det är lite dyrt. Ibland får man vad man betalar för.

9/6 Slöar tills det kommer vind, men onödigt mycket och givetvis mitt i näsan. Kryssar i 2 1/2 t. innan jag går in i Mulandarija där jag var på uppvägen. (Pos:45,12:289N 13,35:486E) Har sedan avslappningsövning hela eftermiddagen med träning i att sitta på hela ryggen. Kan dessutom läsa samtidigt, så påstå inte att killar bara kan göra en sak i taget.

10/6 En stökig natt med åska, vindbyar och ankarvaktande. Behöver proviantera så jag går till Rovinj och stadskajen på norra sidan. Nära till marknad och butik. Efter den timme det tog att handla skulle jag därifrån, förtöjd långsides. En passagerarbåt bakom och en motorbåt framför och vind som ökat kraftigt trycker mig mot kajen vilket gör att det blir ett folknöje när jag skall ut. Alla blir dock lurade när jag tar mig ut på första försöket med 30 cm. tillgodo på passagerarbåten. Sedan fin men långsam segling förbi Titos öar innan jag rundar Istrien och lägger mig i den tidigare använda viken på östra sidan.

11/6 I natt lugnt och fint men en rejäl regnskur som tar bort nattdaggen innan solen kommer. Båten behöver lite underhåll. Hade nästan glömt var verktygslådan står som tidigare var framme säkert 10 ggr./vecka. Kollar batterivatten och rengör sittbrunnen. Fixar ett dåligt antennfäste för 3:dje gången. Regn 1 tim. på em. friskar upp. Det är varmt i solen och 25+ i vattnet.

12/6 Ny fin dag. Behöver segla en bit idag, skall hämta Margitha på fredag morgon 45M bort. Bara 2 m/sek på morgonen och det blir som mest 4. Hamnen i Omisalj är väldigt full men jag lyckas fixa en plats på nåder. (Pos:45,12:60N 14,33:08E) Staden hänger på berget ca 100 m. upp. Hade tänkt handla lite i morgon men vi får se om jag orkar dit upp. Het dag, nu 26+ i vattnet.

13/6 Tar det lugnt och väntar på Margitha. Går uppför en lång backe till byn för att handla. Lutning på som värst 12% och 1,5 km. tar på orken.

14/6 Margitha anländer. Efter någon timme får vi beskedet att hennes mor just gått bort, ingen kul början på hennes semestervecka. Vi motoriserar till Krk för att fixa med några papper. Det är väldigt varmt och Margitha tar årets första bad. (Pos:4,01:49N 14,34:41E)

15/6 Går runt i Krk och tittar, köper ett par sandaler till mig och bunkrar. Sedan full fart för motor eftersom vi skall igenom en kanal som delar Losinj från Mali Losinj. Den öppnar kl. 18 och vi kommer dit med 15 min. marginal. Bara 6 m. bred men det räcker ju, det var nog ett 20-tal båtar som skulle igenom. Vi fortsätter sedan till en ankarvik för natten. (Pos. 44,33:09N 14,25:76E)     

16/6 Går tillbaka in och fyller tanken med 160 l. diesel för ca. 1,900 S/kr. Sedan drar vi ut till Unije, ön med 85 invånare och 240 hus. Vi går runt en stund och tittar på många stängda hus, tar en öl och sallad i restaurangen innan vi far tillbaka söder ut till Susak som är en av 2 sandöar i adriatiska havet. Den andra ligger i Otranto Chanel. Väldigt trång hamn dit man inte går när det blåser mycket. (Pos:44,30:750N 14,18:631E) Kom i rätt tid och fick en plats i hamnen.

17/6 Slöseglar 3 ½ tim innan vi stannar i en ankarvik på Losinj. Badar, nästan 29+ i vattnet. (Pos:44,29:472N 14,30:207E) En dag den här månaden har vinden överstigit 3-4 m/sek och då hade jag 6-7 ett par timmar.

18/6 Ett absolut spegelblankt hav gör seglen överflödiga. Vi tar oss sakta till östra hamnen på Silba där jag var när jag gick norr över. (Pos:44,22:491N 14,42:154E) 

19/6 Lugn dag på havet igen. Tar oss till Lucina på Molat där jag varit tidigare. (Pos:44,12:762N 14,52:355E) Det blir korta dagsetapper när det är lite vind och vi inte ska till något särskilt ställe. Vi har gått väster om Molat bland alla småöar, det finns mycket att titta på. Nu ser man också mycket mera båtar än för några veckor sedan. Vi tar en promenad till det gamla koncentrationslägret där bevakningstornen och en del andra byggnader finns kvar. Vi har över 30+ i vattnet.

20/6 Badar oss fram, tittar på ett gammalt vrak som det är fullt med snorklande människor på. Seglar när det går och tar oss hela 14 M. på 5 timmar. Ankrar bakom en ö och hoppas att det fläktar lite. Den här byn heter samma som den igår, Lucina, men finns på Dogi Utuk. (Pos: 44,05:238N 14,59:298E)  

21/6 Midsommarafton och jag missar de sedvanliga 3 snapsarna till frukost för oss båda. Margitha påminner mig på em. när vi ligger i en badvik. Vi spar dem tills vi kommit i hamn i Marina Borik i Zadar. (Pos:44,07:795N 15,12:605E). Härifrån skall tyvärr Margitha flyga hem i morgon kväll. Vi har haft 32,8 i vattnet idag så vi fryser inte så mycket.

22/6 Vi tar en buss in till gamla stan i Zadar. Fint och inte mycket spår efter kriget. Som vanligt en del krimskramsaffärer men inga aggresiva säljare. Margithas behov av att titta i butiker blir någorlunda tillfredsställt. Vi åker till marinan efter 3 t. eftersom det är för varmt att promenera. Senare hämtas Margitha av taxi för hemresa.

23/6 Jag tar ett stort hopp söder ut, 80 M som är nytt dagsrekord, till ön Vis (Pos:43,03:33N 16,11:20E). Kommer dit 19:30 så det är knökfullt i hamnen. Efter en stunds letande hittar jag en ledig boj. Tanken var att tanka och klarera ut ur Kroatien.

24/6 Bara 6 mån kvar till julafton. Av tankningen blev inget eftersom macken är borttagen. Ingen utklarering heller eftersom tullbryggan är blockerad av båtar. Därför väljer jag att segla till Ubli på Lastovo (Pos:42,44:41N 16,49:29E). En liten by med både bensinstation och hamnmyndigheter. Tankar och frågar om det är ok att klarera ut och gå tidigt nästa morgon. Får beskedet att klarerar jag ut måste jag gå omedelbart! Det är till att hålla på reglerna med en vecka kvar till EU-inträdet. Jag bestämmer utklarering till kl 6:00 imorgon. Under natten drar det utlovade ovädret över.

25/6 Ett missförstånd gör att utklareringen inte blir av förrän 8:30. Jag blir sedan avrådd av en polis att segla eftersom det skall vara grov sjö. Jag kan ju inte gärna klarera in igen så det är bara att bita ihop och gå. Det blir en tuff färd med den grövsta sjö jag varit ute i men halvvind så det funkar att segla. Får några rejäla nerslag så att det är svårt att hålla sig kvar i båten. Trött i hela kroppen kommer jag till Vieste i Italien (Pos:41,53:11N 16,10:39E). Träffar på 2 svenska båtar, Victoria från Lidköping och Mon Ami från Hammarö. 50 Euro för att knyta fast båten.

26/6 Seglar ihop med de andra svenskarna till Bisceglie (Pos:41,14:37N 16,30:23E) där vi alla går och äter en riktig Italiensk middag på en liten restaurang där vi är enda gästerna. De försöker visa vad de kan så vi tappade räkningen på antalet tallrikar vi fick, totalt tror jag att det var ett 10-tal. Ganska fin stad med ett stort torg. 54 Euro i hamnavgift.

27/6 Victoria har bråttom och går vid 5-tiden, de skall längre än vi andra som seglar till Monopoli (Pos:40,57:20N 17,18:16E). Mon Ami har 2 hundar ombord och vill inte vara ute så länge vilket passar mig bra. Vi lägger oss på hamnpiren vilket blir gratis, dessutom äter vi ombord så det blir en billig dag. 

28/6 Får en jättefin segling till Brindisi,(Pos:40,38:29E 17,56:48E), jag blir lite efter, det är svårt att hinna med en 57-fotare. Vi lägger oss på nytt på stadskajen. Det är fredag så det samlas masor av folk på kajen och det spelas musik på baren men det är ok.

29/6 I morse gjorde jag ett smart drag, jag gjorde inget alls. En titt på himlen var tillräckligt för att stanna i hamnen. Efter en stund kom åska och regn som varat halva dagen. En annan svensk båt, Marco Polo, kommer efter och har försökt ta sig hit men har rapporterat att de fått åsknedslag i båten. Vi får se när de kommer hur allvarligt det är. Det visar sig att det mesta är trasigt men vi lyckas få igång kylarna och lite annat. Trasigt är: autopilot, lampor, vhf-antennen finns inte kvar, navigationsinstrument, och en massa annat. Som tur är fungerar laddning och annat väsentligt för att kunna gå vidare.

30/6 Vi stannar i hamnen efter att ha studerat väderrapporten. När det skall vara allt mellan kuling och halv storm är det inte försvarbart att ge sig ut om man inte måste, även om det är från rätt håll. Det går ju, men är obekvämt och grejer kan gå sönder. Har beställt hemresa den 5/7 så nu gäller det att hitta en hamn på Korfu där man kan lämna båten 13 dagar till rimligt pris. Har inte lust att betala 100 Euro/dag. Jag åker tillbaka ner den 18:e, allt i okristliga tider för att få billiga resor. Den här månaden besöktes Kroatien, Slovenien, Italien samt Kroatien och Italien igen.       

         

 

        

  

Ny månad och nya länder!

1/5 Vi tar en vilodag efter mitt sena sjukhusbesök. I morgon går vi mot Albanien kl 06.

2/5 Avgång kl 06 med 60 M. till Orikum marina i Albanien (pos 40,20:347N 19,28:407E). Ett litet fint ställe, lugnt och skönt. Förra natten i Grekland blev det dåligt med sömn. Restaurangen på land spelade hög musik till kl 04 på morgonen. Ska bli kul att se hur det här landet är. Vakten i marinan sitter med en skarpladdad Kalashnikov så här gäller det att visa sin ankomst och avsikt. Inklarering kostar 50 Euro.

3/5 Idag har vi hyrt en minibuss med chaufför som kört oss upp i bergen till nationalparken. Massor av fina restauranger och hotell kantar vägen men också fin natur. Vi åkte också in till Vlore som är närmaste stad. Här byggs det för fullt, massor av nya hotell. Människorna är glada och trevliga. Det är också betydligt renare än i Grekland. Vi fick vänta en timme extra på chauffören, vi hade missat att ställa tillbaka klockorna. Nära marinan finns en fantastisk fiskrestaurang där vi ätit 2 dagar nu till mycket rimliga pengar. 

4/5 Tar det lugnt och försöker få tag på diesel. Den kostar ca 12:-/lit. Skulle haft 150 liter, men de var försenade 11/2 tim så jag blev sur och köpte bara 50 liter. Vi blev beskyllda för att ha tagit 20 liter extra vilket var fel. Stor diskussion men de fick ge sig. Hamnavgiften är 20 Euro per dygn inkl.el och vatten. Efter en bra 3-rätters middag med vin för 7,5 Euro är vi färdiga för tidig avgång igen.

5/5 Påskafton här nere. Vi har gjort 65 M. idag på ett nästan blankt hav. Startade 5:30, framme 16:30. Durres är en modern stad med massor av lyxbilar, snittet långt nyare än Sverige. Mercedes är absolut övervägande. Får bra mat på krogen för 8 Euro. Tyvärr är inklareringen dyr, 50 Euro och hamnavgift för 2 nätter kostar 20 Euro i en stor industrihamn utan service. (Pos 41,18:46N 19,26:98E) Vansinnigt system att behöva klarera in i varje hamn.

6/5 Vi tar en buss 42 km till Tirana som är huvudstad. Där finns allt från tiggare till värsta lyxbilar och restauranger. Häftiga nya byggnader och en del riktigt skräp. Buss kostade 130 Leke enkel, d.v.s. 7,50:-. Fixar också 36 liter diesel i dunk, slit och släp.

7/5 Jag hoppar över Shingjen dit Gondul och Hydra går. Får sällskap av Klas och Britta i Gefion som också går direkt till Bar i Montenegro. (Pos 42,05:848N 19,05:280 E) Incheckning i landet och marinan tar 2,5 tim, och kostar 113 Euro. Här kan befolkningen ingen engelska förutom några av de som har officiella jobb. Hos vanliga polisen kunde ingen ett enda ord. Jag är tacksam för alla inlägg men snälla, lägg dem på aktuell sida. Då slipper jag att sitta och leta i gamla sidor för eventuella svar.

8/5 3 timmar för motor till Budva, en liten trevlig men väldigt turistanpassad by. (Pos.42,16:825N 18,50:370E).  Gamla stan med trånga gränder är fin. Hur mycket restauranger som helst utmed strandpromenaden.

9/5 Seglar in i fjordarna, ja det är verkligen fjordar som i Norge, till Kotor. Det är bland det häftigaste jag har sett, såväl infarten som staden. Den gamla staden är omgiven av 4,5km. otrolig ringmur som går långt upp på berget och tagit 1000 år att bygga. Innerstaden är helt intakt med stenplattor i gränderna. Svalt och skönt eftersom vattnet från bergen gör att havet är 7 grader kallare här inne, bara 18 grader och luften 15+ tidigt på morgonen.(Pos 42,25:438N 18,46:160E) Stannar här 1 dag extra.

10/5 Går runt och bara tittar. Innerstaden är fantastisk och omgivningarna liknar Norska fjordar, Mosel, Österike och järnporten.

11/5 Drar mig norr över till Cavtat i Kroatien. Inklareringen enkel men kostar mycket. 365 Euro för att båten får stanna 1 år men jag som person får bara vara här 90 dagar av 180. jag har bara betalat för 60 av dessa. Backar sedan in vid stadskajen och blir av med ytterligare 30 euro. När jag klagar på högt pris säger han att under högsäsong kostar det 800 kuna=112 Euro och är kö på 5-10 dygn för att få en plats! Har nog kommit till fel land för min plånbok... (Pos.42,34:933N 18,12:990E) 

12/5 Väntar hela dagen på besättning, Johnny och Tommy dyker upp vid 17-tiden efter ett häftigt regnväder. Det blir en lugn kväll med middag på byn.

13/5 Vi flyttar 2,6 M norr ut till Srebrena (Pos. 42,37:2N 18,12:2E)ihop med Blue Pearl, där finns en liten kaj för 4-5 båtar. På vägen får vi brand i båten, det ryker och luktar hemskt av bränd plast. Jag hittar inga överhettade kablar i all rök. När vi förtöjt hittar jag felet, det är skiljereläet som brunnit. Vi tar en buss till Dubrovnik och den gamla stadsdelen där det före kriget bodde 11–12000 men nu bara ca 1000 pers. Det är en vacker stad med ringmur som är nästan 2 km och har över 700 trappsteg. Sedan tar vi taxibåt tillbaka till båten. På kvällen kommer Boran på besök, det är en häftig vind som kan bli upp till 30 m/sek. Vi slipper lite lindrigare undan.

14/5 Johnny ligger sjuk i förpiken efter en natt på toaletten. Vi seglar mot NV till en by som heter Ston, det är en kopia av Dubrovnik med en 4,5km lång mur, där vi hittar Apostrof som jag inte sett på över 2 år. Besättningen var inte ombord och vi fick fel uppfattning om hamnen. Därför lämnade vi och gick tillbaka ut i viken till en restaurangbrygga. ( Pos 42,48:227N 17,44:579E) Här har aldrig tidigare varit mer än 2 svenska båtar samtidigt. När Sören och Eivor med Apostrof anlänt blev vi 5 st. Det blev en ganska dyr kväll trots löfte om motsatsen.

15/5 Äntligen en dags segling med undanvind! Johnny har piggnat till så vi seglar till Korcula (Pos.42,57:535N 17,08:168E). Det är en liten stad med en fin gammal stadsdel som vi promenerar i en stund. Där finns som vanligt en massa butiker som säljer sån’t som ingen behöver.

16/5 Blir kvar i den svindyra marinan, 60 Euro/dag, eftersom kulingvarning är utfärdad. Den var klart överreklamerad och inte alls så farlig. Nu får vi en lång dag i morgon med lite vind men mycket regn enligt rapporten. Vi får se. Tyvärr får gubbarna den sämsta veckan vädermässigt på hela våren.

17/5 Upp för att väcka tuppen, avgång klockan 06:00! Får en bra dag på havet med mycket undanvind och medström. Tyvärr dålig sikt vilket gör att förmiddagen blir ointressant.  Vi avverkar 73 M på 11,1/2 tim. Det är nog nytt rekord för den här båten. Vi har nu kommit till Trogir där gubbarna skall ta flyg hem. (Pos:43,30:828N 16,14:804E) Sedan blir det att försöka hitta så billiga hamnar som möjligt, i den här kostar det 61 Euro/natt vilket inte fungerar när man är ensam ombord.

18/5 Dagen går med lite småpyssel, en promenad upp i borgen och allmänt slappande i kanonväder. Byter till min gamla genua som fungerar även som revad, den nya skall sys om. Synd att gubbarna skall hem när det äntligen blir bra väder igen. Känns tomt i båten utan någon att munhuggas med 

19/5 Väcker tuppen och seglar vidare 05,45. Gondul och Blue Pearl är ju lite före vilket jag behöver ta in. Det är jag som är ett par timmar före visar det sig när vi får kontakt via VHF. Jag går in i fjorden och väntar 1 timme på de andra innan jag ger upp och seglar mot målet som är Vidrovaca, en restaurangbrygga lite före Skradin i floden Krka, uttala det ni som kan. Efter ytterligare 1 tim anländer de andra. Jag har angöringsdrinken färdig. Det har blåst rejält med ca 12-15 m/sek, men undanvind och medström, så det är helt ok. (Pos. 43,48:388N 15,54:737E) Numera tar man inte så hårt på kulingvarningar, det gäller bara att kolla från vilket håll. Det viktiga är också att kolla att vind och ström går åt samma håll annars kan det bli riktigt kaos. Mötte flera båtar idag som hade både kryss och motström, det är att åka åt fel håll, bättre att ligga stilla, men det blir nästan inga vågor eftersom vattnet rinner åt samma håll som det blåser. På kvällen äter vi bra mat på restaurangen.

20/5 Vi blir skjutsade till båtarna som tar oss till nationalparken med vattenfallen. Häftigt scenario med massor av små fall sammanlagt 49 m ner. Mängder av grodor och fåglar finns liksom 19 olika sorters ormar.  Definitivt värt 80 kuna =100 Skr. Efter 3 timmar blir vi hämtade till våra båtar, gör loss och går de 7 M till Sibenik som skall vara sevärt. Vi förtöjer vid stadskajen (Pos43,43:826N 15,53:541E). Vi tröttnar fort och går vidare till en ö som heter Prvic med bra hamn. ( Pos. 43,43:404N 15,47:980E) En trevlig liten stad men hamnen fylls fort av charterbåtar som kappseglat. De har fest till kl 06:10 på morgonen.

21/5 Kanonväder på morgonen. Peter får inte igång motorn så vi grejar med det en stund. Det visar sig att en lödning i säkringshållaren är orsaken. Under dagen ändrar sig vädret till regn och kallt. Vi stannar i Kukljica på Ugljan (Pos. 44,02:118N 15,14:934E)  en lugn och stilla hamn medan Rolf och Lena går vidare till Zadar. Hamnavgifterna vid stadskajerna ligger på 240-300 Skr för min båt. 

22/5 En fin tur över ett till en början spegelblankt hav. Såg flera stim av småfisk, ca 5 cm långa, som gjorde att det såg ut som om vattnet kokade. En och annan sjöfågel hade stor sushifest där. Tog oss bara 20M till en säker hamn för den utlovade NO-vinden som heter Lucina på ön Molat. (Pos.44,12:763N 14,52:363E) En väldigt liten och lugn hamn. Eftersom vi kom tidigt så får jag tid över att tvätta kläder och städa lite.

23/5 Vi bli kvar hela dagen, på em. spelar vi boule på en grässlänt. Ön har en del hemska minnen. Här har funnits ett tyskt koncentrationsläger med 20,000 fångar. Här utfördes en arkebusering av all manlig befolkning i grannbyn som något slags vedergällning. Massor av namn på dödade samma dag finns på minnestavlor. Här är också hamnavgiften rimlig i inre hamnen, för mig 150: -. I yttre delen av hamnen betalar man 2 avgifter, dels den kommunala men också den till Zadar som är högre. Det fick Rolf och Lena på Blue Pearl erfara. 

24/5 Bara 7 mån. kvar till julafton. Vi tar en kort segling till östra hamnen på Silba och gömmer oss för sydvinden. (Pos: 44,22:490N 14,42:116E) Det kom en riktig åskskur på vägen som jag lyckades undvika med hjälp av radarn. Ibland är det bra med teknik. Byn här verkar helt utdöd, alla fönsterluckor i husen runt hamnen är stängda, men på kvällen öppnas många. Vi tar ett parti boule som jag vinner, innan vi blir ombedda att flytta 3 av 4 båtar till ett säkrare ställe av en som jobbar med sjöräddning. Sedan besöker vi en restaurang som serverar bra mat. Tillbaka i båten kan man se ett skådespel med enorma blixtar och känna på vindbyarna.

25/5 Dagen börjar med en gungig färd tills vi få sjölä av några öar. Sedan fin segling upp till Nerezine på ön Losinj. En jättemysig liten hamn. (Pos:44,39:580N 14,23:902E) Nu har Rolf och Lena lämnat oss för att lägga Blue Pearl nära Zadar och åka hem. Det verkar som att det dåliga väder vi haft några dagar förhoppningsvis ger med sig. Det räcker med regn, åska, hagel och hårda vindar nu. Landet är rent och snyggt, det som byggs är av hög kvalitet, vattnet är fantastskt klart och det är ordning i hamnarna med färska mooringlinor. Alla fyrar och sjömärken ser ut att vara målade idag. Det är en stor kontrast mot Grekland där det som byggs möjligen kan hålla till nästa dag. Hamnarna där är det ingen som bryr sig om trots att de är byggda med EU-pengar och bara står och förfaller. Det är tragiskt, sluta skicka pengar dit, låt dom börja ta eget ansvar! 

26/5 Kall natt, bara 9,2+, och dessutom regn så värmaren har fått jobba. I går fick jag se att vindexen lossnat och vred sig så ett besök i masten behövs. När jag kommit upp får jag se att gängorna i fastet är förstörda. Har ett nytt fäste som det tar en stund att leta upp bland alla bra att ha grejer. Efter nytt uppstigningsförsök är jag nu nertagen på jorden igen så alla högtflygande planer är lagda på is. Laddar nu med egentillverkad middag för tidig avgång i morgon. Glömde berätta att vi var på koncert i går kväll. Eftersom vi anlänt blixtinkallades musiker från bl.a. Bergamo och Munchen tillsammans med lokala förmågor till en musikkväll. Alla spelade säckpipa, ibland accompanjerade av andra instrument. Inget framfört stycke har jag tidigare hört och behöver inte höra igen. Jag gillar skotsk musik på instrumentet men det här liknade inget vi hört tidigare. Men tack i alla fall för engagemanget.

27/5 Fin segling i riktigt grov sjö till en ankarvik på södra Istrien. (Pos:44,46:57N 13,54:84E) Stränderna är fulla med tysktalande människor. Nu är det bara en båt med, Gondul med Peter och Chris.

28/5 Seglar utmed kusten förbi dyra nationalparken Veli Briun som kostar 150-200 Euro/dag. Fullkomligt vansinnigt för att få förtöja vid några öar som tidigare var Yugoslaviens president Titos sommarresidens. Det är inte heller tillåtet att segla innanför deras gräns. Vi kommer till Rovinj där vi lägger oss på en boj.(Pos:45,04:25N 13,38:025E) innan vi tar Gonduls jolle in för att handla lite och äta en pizza. Bojen kostar 100: - så det är ok.

29/5 Ny jolletur till staden. Gamla stan ser Italiensk ut med fantastiska smala gränder. Vi går upp till katedralen som har en sarkofag från år 304 innehållande Santa Eufemia som dog på sin yacht. Den förvarades först i dåvarande Constantinopel men på grund av oroligheter flyttades den hit år 800. Det finns en målning bredvid som visar hur den transporterades på stockar med oxar som dragdjur. Den längsta biten torde ha skett till sjöss. Tyvärr tog batterierna i kameran slut så det fattas lite bilder. På em. bestämmer sig Gondul för att gå vidare medan jag stannar kvar. Det var dumt, det kommer in mycket sjö, så det blir en gungig natt. Dessutom ser jag en front som snabbt närmar sig, hoppas den inte för med sig vind eller sjö från W. Det är väl bara att krypa ner, hoppas att bojen håller och gilla läget.

30/5 Efter en tuff natt med stora vågor och lite sömn väntar jag ut en åskskur innan jag drar vidare. Hamnkaptenen kom ut och önskade lycka till och bjöd på hamnavgiften. Hemskt mycket bråte i vattnet, t.o.m. en navigationsvarning för träd i vattnet så det gäller att se upp. Tar mig bara 9 M norr ut till Mulandarija (Pos:45,12:322N 13,35:482E) och är inne och tittar i en anan marina på vägen. Numera seglar jag utan sällskap så jag tar det väldigt lugnt. Kollar också lämpliga hamnar för återresan senare.

31/5 Vaknar i duggregn och 14+ ute. Tar mig norr ut till Umag (Pos. 45,26:055N 13,31:06E) som är den sista anhalten i Kroatien för den här gången. Hela kusten här består av campingplatser med plats för 4-10000 gäster, många hotell och parker. Det är väldigt anpassat för tyskar och österrikare med en hel del naturistställen. Här firar de studentexamen precis som hemma men mera högljutt och betydligt fullare och sämre klädda. En del är halvnakna trots 17+ i luften och har varit ute med en turbåt med minst sagt hög ljudvolym. Det är den geneation som skall försörja sina föräldrar med pension.

        

 

.

 

Seglar nu!

1/4 Det är inget skämt men idag har jag lärt mig något nytt! Efter att ha krånglat massor med olika gasolalternativ har jag "hittat" en tom ståltub eftersom min P6:a försvann i Sverige. Den liksom flera andra har lämnats i marinan eftersom de inte går att fylla här. Efter mycket forskning hittade jag ett ställe ute på landet, åkte dit med tuben som inte går att fylla. Där på bensinstationen tog mackkillen fram en passande koppling, satte till munstycket för fordonsgas och på 1 minut var tuben fylld! Det kostade 8 Euro för 10,7 liter! Det blir att tillverka en sådan koppling så kan jag fylla på alla mackar som säljer gas. Löjligt enkelt. Har slipat rent halva botten från epoxi, resten blir i morgon före sjösättning. Tacksam för alla kommentarer men några av er hamnar på januari, fattar inte varför. Jan-Erik blev nr 43,000 och priset den här gången är att sköta disken en vecka ombord. Välkommen!

2/4Efter sjösättning upptäckte jag att avloppsventilen från toa:an fastnat och inte går att stänga. Inte bra eftersom toan läcker in bakvägen så att efter några timmar svämmar den över med vatten i båten som följd. Måste fixa det innan jag seglar vidare. Kurt som är dykare skall hjälpa mig i morgon.

3/4 Vi börjar med att skaffa en kran innan Kurt hoppar i havet och slår i en plugg från utsidan. Jag försöker få bort slangarna som sitter bergfast. Till sist tar jag ett tag med polygripen i det kärvande reglaget och vips så lossnade det som kärvade. Konstaterar att kranen är hel, sedan var det bara att skicka i Kurt på ny simtur för att få bort pluggen och återställa klammor och en hylla. Väntade ut ett riktigt oväder innan jag lämnade och tog mig 9M till Levkas (38,50,13N 20,42,68E). Blir nästan sjösjuk på vägen tack vare stora vågor som kommer från Italien.

4/4 Uppe med tuppen och drar direkt. Efter Levkas kanal är det ganska öppet med några fiskebåtar som jag inte vill köra på, inte heller Onassis gamla ö, men det finns utrymme nog för frukost. Det blir 8 t motorgång i blandat väder med både sol och regn innan det kommer fin vind från SW. Det blir kanonfin segling i 3 t till Killini på Pelloponesos. Kordinaterna enligt Google 37,56:07N och 21,08;55E.

5/4 Flyttar om i båten så att Jan-Erik får en sovplats samtidigt som jag vaktar båten från att skadas. Det blåser storm i byarna. I kväll har det lugnat sig lite och Jan-Erik har anlänt.

6/4 Motorseglar 43M till Argostoli på Cephalonia(38,10:699N 20,29:378E)  i dålig vind och gammal dyning. Vi är enda turisterna här och har sett 1 annan båt på havet. Varmt och skönt. På kvällen blir vi antastade av en ung dam från Port Polis som kommenderade oss till deras kontor. Jag bad om uppskov till nästa dag men fick ett par timmar på oss. Går dit med alla papper och mindre bra humör. Omgående blev jag beskylld för att inte ha klarerat in i föregående hamn. Då blev jag förbannad och förklarade att ni inte kan gällande regler. Efter en lång palaver ringer de någon överordnad. Mitt påstående att Dekpan skall stämplas tidigast 30 dagar efter föregående stämpel är rätt. Senare skall jag betala för lördag till måndag som de får till 3 dagar. Jag orkar ingen mer diskussion på fastande mage utan har den kvar till utklarering. Är deras sätt att räkna rätt blir det så att om jag klarerar ut och in i ny hamn varje dag under en månad får jag betala 60 hamnavgifter.

7/4 Skitväder! Regn, åska och hård vind i kombination med lågtryck gör att vattnet stiger så mycket att vi nästan kastas upp på den låga kajen och flyttar till ett lite säkrare ställe, även det guppigt.

8/4 Promenerar runt i blåsten. Träffar Leonardo som erbjuder oss vinter plats för 133 Euro/mån inklusive el och vatten vid nautiska klubben. Han har plats för högst 10 båtar i den lilla hamnen.

9/4 Dagen böjar med motorgång och gammal sjö i lite vind. 4 tim. senare börjar vi segla på riktigt. Sista biten in till Fiskardho (lat 38,27:637N long. 20,34:546E) kanonfint med vind och sol i ryggen. 5 knop på loggen och inga vågor. Byn är en fantastisk fiskeby, sommartid turistanpassad. Men nu finns inte ens en restaurang öppen. Tyvärr fungerar vare sig watermaker eller värmare just nu. Tveksamt vilket som är värst. 

10/4 Seglar norr ut i svaga vindar. Tar oss 11M. till Sivota på Levkas (pos.
38,37:422N 20,40:925E).  Från en idyllisk fiskeby till en annan. Klädsel: shorts. Vi har varit första turistbåt i de 3 sista hamnarna. I den sista fanns ingen landgång från pontonbryggan men lades dit omgående när vi förtöjt.

11/4 Lugn dag på havet. Vi seglar omkring och tittar bl.a. På Scorpio som tillhört Onassis. In i viken till port Veliko innan vi fixar en plats i Nidri (lat 38,42:451N 20,42:706E) för att bunkra. Det är ett elände att inte watermakern fungerar. Mailar Italienarna varje gång jag har nät men de påstår hela tiden att det är fel på andra saker än den del de renoverat. 18+ i vattnet nu.

12/4 Felet på watermakern hittat! Det var en läcka på en slangkoppling som fabriken inte dragit åt. Den sitter på baksidan och det var bara tur att jag hittade den. Vi har sakta seglat till Levkas stad 10 M. norr ut för att hinna göra vatten. Vi har skaffat bussbiljett till Jan-Erik som skall åka hem i morgon. Kanonväder igen! 

13/4 När Jan-Erik går till bussen går jag till Port police eftersom han inte ska vara med i crewlisten. Efter en lång disskussion stämplar de min Dekpa fast de inte ska. Sedan skriver han ut ett kvitto för 2 dagar vilket jag vägrar betala. Han går till en överordnad, kommer tillbaka och ber om ursäkt, bockar så att han nästan slår pannan i golvet, och gör om kvittot. Han kan inte heller växla min 50 Eurosedel så jag får gå iväg till 3 ställen innan någon kan. Hela proceduren tog 45 min. Seglar sedan till Aktio marina i Preveza där jag legat över vintern. Här finns egentligen ingen kajplats men jag har fått lov att ligga på sjösättningsrampen medan jag hjälper Kurt att bottenmåla. 

14/4 Slit och släp igen. Vi lägger 4 lager coppercoat på styrbordssidan på Kurts stora båt. Armarna känns långa och tunga. 

15/4 Målar 2 ggr till så nu är ena halvan färdig. Sedan skötsel av min båt, avfrosta kylen, byta 4 kapellfästen och rengöra och smörja 2 vinschar. Det var allt arbete kroppen behövde idag. Över 20+ i vattnet, 23+ i skuggan och 38 i solen. 

16/4 Målat 6 ggr idag på andra sidan så nu är det färdigt. Vi har lagt på 37 kilo färg. Armarna och ryggen värker men det är sån´t man får ta. Vi har lärt oss en del om hur jobbet skall utföras och det har gått bättre och bättre. Det är som vanligt, när man är fullärd, är jobbet slut. Nåja, vi har 1 båt kvar.

17/4 Pos(38,57:078N  20,45:930E) Kvar i marinan och utför lite service på min båt. Hittar en del som behöver åtgärdas. Både för- och storsegel har varit väldigt tröga att rulla så jag försöker smörja men jag hittar ett stort glapp i storsegelväxeln. Det verkar som om det inte går att smörja eller justera utan att ta ner masten. I morgon kontaktar vi Selden i Göteborg för att se vad som går att göra. Ständigt nya reparationer.

18/4 Värmarkillen kommer efter att vi varit i Lefkas och hämtat pengar till den nya genuan som kom igår, 3 dagar tidigare än utlovat. Har troligen inte hänt tidigare i modern Grekisk tid! Vi konstaterar att bränslepumpen är oduglig och den kostar troligen 400 Euro förutom att brännarenheten troligen också behöver bytas. Det är stora röda siffror i bokföringen vad gäller kostnader just nu. Inte kul! Har rengjort och fettat in vinchar och Furlex samt en massa annat pyssel. Vi har svensk högsommar och sjöbrisen är kraftig på eftermiddagarna.

19/4 Småfixar med värmare och rullmast. Försöker hitta lösningar på det som verkar olösligt. Tänker man sakta tar det lång tid. 

20/4 Värmarkillen kommer med min pump som han lyckats få igång. Han vill inte ha betalt men får givetvis några Euro. Mera småfix, byter impeller i förebyggande syfte samt fyller på vatten i batterierna. Det sista är ett jobb för en akrobatisk dvärg, man måste krypa in under min koj och försöka se när det är lagom mycket i varje cell. Man skall med 2 händer hålla sig själv, en ficklampa och en slang från en flaska som skall klämmas ihop. Som väl är räcker det att göra jobbet var 3:dje månad.

21/4 Fortfarande kanonväder, 11 dagar med solsken, dock blåsigt på em. när sjöbrisen ligger på. Det är bara skönt så att man slipper lida av värmen. Kul med många besökare, just nu är ni många med mer än 1,000/ mån. jättekul, men för få som tycker något i fom av kommentarer. Det kommer att hända saker eftersom jag skall segla i områden där de flesta inte vill segla. Vilka får vi se.

22/4 Vi bottenmålar Olles och Christinas båt. Ena halvan klar, resten blir i morgon. Vi har fått bra fart på målningen efter att ha tränat så mycket. 

23/4 Sista strykningen klar så nu har jag betalat tillbaka för hjälpen jag fick. Lite småfix och städning så är jag klar för avgång. 

24/4. 8 mån till julafton. Jag får hjälp med mastjobb av Olle som monterar ny Windex och smörjer Furlexen. Kurt och Ann-Britt kör mig till Lidl för storinköp så nu är jag snart färdig för Albanien. Har köpt gästflaggor till Monte Negro och Slovenien samt skaffat antibakteriemedel till diesel. Bara segelmakaren kvar så det blir att segla till Lefkas i morgon.

25/4 Seglar sakta för att hinna tillverka några liter vatten. Det blir bara knappa 20 l./timme. Men jag har klarat mig 10 dagar på 60-70 liter så jag är ingen storförbrukare. Segelmakaren kommer inom 1 tim. Tyvärr är inte seglet exakt som jag beställt det, det saknas minst 2 lager foam som tar bort buk när jag rullar det. De kan inte fixa det nu men jag har 2 år på mig när de skall åtgärda det jag ber om.

26/4 Vi är 3 båtar som gå norr ut. Hydra, en norsk båt och Gondul som är svensk. Det blir motorgång 34 M. till Gajos på Paxoi i kanonväder med undantag för en kort stund då vi hade tät dimma. Jag hade haft radarn på hela vägen, gick på toa och fixade lite i pentryt. När jag kommer upp är det som att åka i en mjölkflaska och givetvis hade radarn slutat att fungera. Enda gången jag verkligen behövt den! Det löste sig, Gondul har radar och kunde hålla koll. Nu har jag hittat felet, slarvig installation. Gajos är en jättemysig by med en väl skyddad hamn.(Pos.39,11:88N 20,11:16O)  

27/4 Vi har fått sällskap med ytterligare en svensk båt, Blue Pearl, på väg norr ut. Vi går till en liten fiskehamn, Petriti på Korfu. Kanonväder igen, försöker segla med nya genuan men det är för lite vind. (Pos. 39,27:20 N 20,00:18 O) På kvällen bli det gemensam grillafton. Mycket trevligt!

28/4 Går till Corfu stad och hittar plats i stadshamnen. (Pos. 39,37:64 N 19,55:045 O) Vi blir mottagna av ett 20-tal stora blåsorkestrar som marscherar runt i stan och inviger påskveckan. Häftigt med alla påkostade uniformer. Här firar de hela veckan med kulmen på fredag då alla hänger ut blomsterlådor från sina fönster, deras påsk i år är 5/5. 

29/4 Varmt, över 50+ i solen, 33 i skuggan och 24 i vattnet. Har tagit en vilodag från havet och gjort staden. Häftiga gränder och fina gamla byggnader. Det märks att turistsäsongen börjar komma igång.

30/4 Äntligen lite seglingsvind. Visserligen rakt emot men ändå något. Kryssar eftersom det är en kort dag upp till Kassiopi. (pos 39,47:48 N 19,55:40 E) Får obehagliga bröstsmärtor på vägen men de lättar efter någon timme. Har fått låna tabletter av norrmännen om det händer igen. På kvällen känner jag av problemet lite igen så jag går till byns läkare. Han skickar mig vidare i taxi till en kardiolog i nästa by som gör en stor undersökning. Han är osäker så det blir taxi till stora sjukhuset i Corfu. Stor undersökning med röntgen och blodtester, de visar inget fel så jag blir utskriven mitt i natten efter att de konstaterat att jag haft en liten infarkt. Ny taxi till marinan. Dyr dag. De andra båtarna skjuter upp avfärden till Albanien 1 dag så att jag får sällskap.

 

 

Slit och släp igen!

Idag har jag fått värmaren fixad. Den startade när vi tog bort bränsleledningen! Det är ju då den inte skall fungera. Så fort den tänt satte vi tillbaka ledningen. Troligen hade det kommit lite skit i ledningen så att den fick fel bränsleblandning. Det är bäst att öppna tankarna och kolla att jag inte har alger i dom. Det är bökigt och tar minst en timme för att öppna. Resten av dagen har jag polerat skrovet. Det är extra jobbigt den här gången eftersom det står båtar så tätt intill att inte både jag och polermaskinen får plats på samma gång. Att hålla maskinen med en arm stående på en ranglig stege blir fort tungt. Har gjort nästan ena sidan färdig så nu tar de passerande på sig solglasögon. Fasar för morgondagens träningsvärk. 

21/3 Fortsätter polera en stund innan det börjar duggregna. Tryckvakten till w-m:ern har kommit så jag monterar den. Provstartar på sötvatten och den verkar fungera. Eftermiddagen ägnas åt polering men tyvärr står grannbåten så nära att inte polermaskinen får plats emellan så det är handjobb som gäller. Blev inte färdigt idag så jag hoppas på lämpligt väder i morgon. Just nu blåser det 10-15 m/sek och duggregnar. Kroppen känns som om den ramlat ner i ravinen vi besökte häromdagen minst 2 ggr. Har fått kritik för att jag glömmer lägga in position. Nuvarande är 38-57´02,47"N 20-45´57,31" Och världens djupaste ravin ligger på 39-54´26,58"N 20-45´10,40" Bra att ni påminner mig!

22/3 Sista dagen med hyrbilen så det blir en tur till Lidl i Levkas. Fyller upp för 1,700:- så nu skall jag klara mig ett tag. En del saker måste man ju ändå ha men tunga saker som juice, mjölk, öl, vin och sprit ska räcka åtminstone veckan ut.... Har sedan försökt polera färdigt men hård vind och sol gör att rubbing och vax bara torkar fast. Väntar tills det blir skugga och mindre vind. Förhandlar om ett nytt försegel med Boding och en lokal segelmakare. Den gamla genuan har efter 16 år nått samma ålder  som jag, dvs. pensionsåldern. Den är lika bräcklig som jag och bör nog inte utsättas för några stora påfrestningar. Vi får se var det slutar. 

23/3 Polerat skrovet färdigt. Idag kom Kurt och Annbritt hit i bil från Sverige. 3 dagar försenade av snöoväder och annat. De har med bottenfärg och en ruta till mig. Tyvärr försvann min gasoltub när de var i Sverige så nu har jag ingen i reserv. Börjar slipa på botten inför bottenmålningen. Fy vad det ryker koppardamm som knappast är nyttigt.

24/3 Hoosst-hoosst schracc och tvi, ungefär så låter det när kopparn skall ut från lungor, ögon och näsa. Enligt bror min så har jag stigit i värde nu med all koppar inombords men jag har hört att t.om. tandguldet försvinner vid kremeringarna så de som eldar är nog de som drar nytta av det. Har slipat nästan halva skrovet och börjar få bråttom. Vill sjösätta före nästa helg och det är 3 båtar som skall målas. I morgon är det nationaldag här så allt är stängt, mina slippapper börjar tryta. Vi behöver också maskeringstape och byggplast att klä in båtarna med. Dessutom saknar vi förtunning att späda med eftersom vi skall spruta på färgen. Förhoppningsvis står sig shortsvädret som varit de sista dagarna vilket jag inte har nyttjat eftersom jag varit helt inklädd. Börjar det regna kan botten börja ärga igen så att allt måste slipas om vilket gud förbjude. Vi är 3 svenskbåtar som umgås och har kul på kvällarna.

25/3 Glömde att det bara var 9 mån. kvar till julafton igår. Har slipat mer än halva båten nu så det går framåt. Det gör däremot inte lampbytet till led. Köpte 4 lampor av Ledkungen på mässan. Jag fick 1-poliga istället för 2-poliga. De kan tänka sig att byta ut dem om jag betalar frakten både till mig och returfrakt. Jag accepterar den ena. Har man expedierat fel bör man stå för det. Det är egentligen en skitsak, (och handlar om 59:-) men jag handlar aldrig mer från "Kungen" eftersom de enligt egen utsago aldrig gör fel.

Vi har haft över 25 m/sek i byarna idag så det slipdamm av koppar man inte hinner få i sig går helt till spillo... På marinan bredvid har en stor 53-fotsbåt ramlat omkull.

26/3 Vi har varit i Levkas och handlat 2 plastskynken som är 15 meter långa och 4 m breda. Vi måste ju täcka båtarna när vi skall spruta på färgen. Jag har också beställt ny genua samt en bensinkran till jollemotorn. En jätteliten sådan, men den kostar över 500:-. Det är troligen mera än vad motorn är värd. Den gamla hade kärvat ihop efter att inte varit i bruk på 2 år. Kvällen avslutas hos Christina och Olle med riktig svensk kalops med rödbetor. Till det fick vi både snaps och vin. Jättetrevligt! 

27/3 Regn på morgonen så det fick bli innearbete. Skruvade bort manluckan till bränsletanken för att kolla att jag inte har bakterier i den. Det såg bra ut när jag väl kom dit. Luckan sitter med 15 skruvar varav 4 är svåra och 5 nästan omöjliga att komma åt. Det går att vrida dom 1/12 dels varv i taget när man väl hittat rätt ställning med huvudet neråt. Nu är det gjort och jag har sedan slipat färdigt botten. Får vi bara tag i 6 liter förtunning kan vi börja måla. Först skall båten kläs in i plast så att inte grannbåtarna blir målade. 

28/3 Förtunning blev ett bekymmer. Det är en speciell sort, men vi fick tips om att apotek kan ha. Bra att vi är flera som letar så i morse blev vi lovade leverans i morgon. Hade varit bra att måla idag eftersom det börjar krisa med tid och tillverkaren har sagt att vi inte kan spruta på färgen. Vi tänker ändå försöka men funkar det inte har vi skaffat rollers som reserv. Färgen är ohyggligt dyr (2000:-/l) så det är bråttom när vi blandat, inget får förstöras. Dessutom måste den torka 48 timmar innan den tål regn, annars rinner den bort. Jollemotorn har fått sin nya kran och efter förgasarrengöring startade den på första försöket efter att ha vilat i 2 år. Just nu kl.19 har vi 19,6 C ute så det börjar bli drägligt mellan regnvädren.  

29/3 Uppe och väcker tuppen innan jag gör de sista förberedelserna för målning. Vi provar att spruta men det fungerar tyvärr inte. Färgen är för tjock trots maximal spädning, antingen kommer för mycket eller inget alls. Fram med rollers och genast kommer en lätt regnskur. Vi beslutar att fortsätta efter att ha plastat in så gott det går med 120 m/2 plast. När färgen är påmålad tål den inget som helst vatten på 48 t. Vi har lagt 3-4 lager med 4 lit. färg och nu hoppas vi på torka. Sedan måste stöttorna flyttas och ny slipning innan man kan måla där.Jag har haft fantastisk hjälp av Kurt och Olle, jag hade aldrig klarat det själv. Vi hann precis måla upp varje tillblandad sats innan den härdade. Stort och varmt tack! Tur att jag väckte tuppen i morse så att det blir påskägg!! Glad påsk på er alla!

30/3 Påskafton! Torkdag, det verkar som färgen torkar bra. I kväll har jag testat med att spola med slang på ett ställe för att kolla vad som händer. Det är ju hot om regn i morgon men inget händer, kanske beroende på att jag målat tunnare än normalt eftersom jag redan hade en behandling. Jag har också gett upp att måla under stöttorna eftersom det skall bli regn och blåst 4-5 dagar. Vi blir 7 svenskar som åstadkommer något slags knytkalas i marinans tråkiga samlingsrum ikväll.

31/3 Flyttar fram klockorna. Det kommer en rejäl regnskur men färgen sitter kvar. Gör storstädning invändigt innan jag blir bjuden på lunch av rester från gårdagen. Kanongott. Tar sedan bort plasten men det är för tidigt att börja finslipa så att ren koppar kommer fram. Undrar vem som blir den 43,000:e besökaren. Det blir den 1:a april.              

 

 

 

Mot varmare trakter!

4/3 Nyss hemkommen från båtmässan kan jag konstatera att den har färre besökare än någon av de tidigare jag besökt. Utbudet av segelbåtar var större än väntat men en av de tidigare hallarna användes inte. Jag uppfattar det som att många säljare av mindre motorbåtar saknas. Som vanligt är det gott om mer eller mindre nödvändiga tillbehör. Själv inhandlade jag några glas som skall vara okrossbara, de gamla har minskat i antal eftersom de inte varit det. Tyvärr måste jag göra om ställen där de skall förvaras, foten är större än på de gamla. Nu återstår att packa, ordna reseförsäkring och watermaker samt deklarera innan veckan är slut. Kul att flera hört av sig och vill följa med på kommande äventyr. Planeringen är att nästa vecka polera skrovet och grundmåla fläckar som saknar bottenfärg samt slipa lätt på den färg som finns kvar eftersom vi skall prova att spruta på ny sådan. Färgen och en ny ruta får jag nertransporterat per bil av Kurt och så skall vi hjälpas åt med sprutningen av våra båtar. Hoppas kunna sjösätta omkring den 25:e. 

6/3Tyvärr se det ut som om jag får rejält med regn hela nästa vecka. Ett problem med den marina där jag har båten är att det är en tunnel in till Preveza stad. Den får man varken gå eller cykla igenom. Det är buss eller taxi som gäller om man vill handla eller äta ute. Är vädret drägligt går det ju att pumpa upp dingen och försöka starta motorn till den. Den har inte varit igång på 2 år så det kanske är dags. Jag ser ju över till staden men det är för långt att ro.

7/3 Efter ett antal mail sedan i mitten på december mellan mig och Schenker i Italien är nu reparatonen av w-m:ern påbörjad. Tyvärr drog jag det kortaste strået och fick ge mig vilket känns riktigt surt aven om jag har fått en viss kompensation. Deklarationen och en massa annat är fixat. Fy vad tiden går på slutet! 

8/3 Vinterns sista skidtur, det blev totalt 1 1/2 Vasalopp, är aklarad. Det blir också sista bastun hemma på länge. Resväskans innehåll är långt ifrån en vanlig turists. Den innehåller t.ex. inget som helst tyg, ändå är den full! 

9/3 Kompletterat med Wasa rågrut oich kaviar som inte finns att få där jag seglar. Nu är väskan ganska full... 

12/3 Trots nya automater för incheckning på Arlanda fungerade det inte. Kanske kan stämma dom för diskriminering, det är ju populärt så fort det är något som avviker. Som väl är finns det en nödincheckning som fungerade perfekt med 2 hekto tillgodo på bagagevikten. Nästa landning blir i Frankfurt av alla ställen. Efter landning vidtar en bussresa på 2-.3 km, flygbränslet räcker väl inte ända fram när man köper billiga biljetter. Därefter en språngmarsch ungefär lika långt tillbaka för att kliva på nästa plan efter 3 hissar, ett antal tunnlar och avstängda rullande trottoarer. När det var dags för boarding visade det sig att planet inte stod vid A38 utan vid A34 så det var bara att ta en ny promenad. I Aten räckte inte heller bränslet ända fram så det blev ny busstur. Förvånad hittade jag mitt bagage och dessutom en buss som skulle till Aten! Skitbra! Buss ungefär 1 tim varefter jag skulle ta tunnelbanan 3 hålllplatser före en promenad till hotellet enligt chauffören. Jag hoppade över den sista resan och tog en taxi för 7 Euro, vilket fungerade perfekt. Morgondagen blir tuffare, taxi före kl 7, klockan backad 1 tim., ingen frukost innan bussen går mot Preveza.

12/3 Upp och väcka tuppen är ju en bra början på dagen. Lyckades få ett glas juice i matsalen som inte öppnar förrän kl 7. Taxi till busstationen för 4 Euro. Buss 37,5 Euro som tar 6 timmar. Tyvärr går den en annan väg så den passerar inte tunneln där marinan ligger utan kommer till Preveza norr ifrån. På vägen bestämde jag mig för att hyra bil eftersom det inte finns några förbindelser från marinan för att handla och äta. Det fick bli en taxi till flygplatsen för bilhyra. Fick en smutsig och risig gammal bil hos Avis. Sånt hyr vi inte ut hemma. Har sedan tagit mig till Lidl och lastat den full med mat och i kväll varit på krogen i Lefkas för middag. Det blir tidig kväll eftersom jag känner mig lite sliten. Hemma var det -14 när jag åkte, här är det mer än 30 grader varmare. Sedan jag åkte hem i november har högsta temperaturen här varit 38,2 och lägsta 1,2, nära frost alltså. 

13/3 Massor av saker som skall fixas. En resväska full med prylar tar sin tid att montera och båten känns trång, grejor överallt. Som väl är går det att sitta ute och äta frukost. Träffar på en annan svensk båt med Olle och Christina ombord så det blir en lång eftermiddagsfika ombord på Elsa. Konstigt, det finns en och annan trevlig skåning också! 

14/3 Skitväder! Vind uppåt 20 m/sek och regnskurar med inslag av åska. Tur att båten står i en stadig vagga av stål. Trots det skakar hela båten av vinden. Lufttrycket är under 990 mb så havet har stigit 60-70 cm, det är precis i höjd med vägen härifrån. Dagen har tillbringats inne med avbrott för biltur till den nya restaurangen 300 m bort. 

15/3 Efter ett våldsamt oväder under natten fick jag idag min watermaker från fabriken. Efter återmontering försökte jag starta den. Så fort trycket steg till 1 bar stannade den. Den nya tryckvakten jag fick med från Sverige är troligen felaktig. Det här båtlivet är inte alltid enkelt... I kväll är det +8 ute och efter åskan börjar det att klarna upp. Har jobbat med att byta infästningar till kapellet. De gamla från 2011 är upprostade och faller i bitar! Tyvärr har jag missat att några ställen ska ha dubbel duk så där behöver jag andra fästen som jag hoppas någon kan hjälpa mig med.  

16/3 Efter en rundtur per bil på Lefkas hamnade vi i Preveza och årets karneval. Den var fantastisk med fina kostymer och utstyrslar. En del nummer hade ett par hundra deltagare och det tog 11/2 tumme för tåget att passera. Oljudet från visselpipor, raketer och signalhorn gjorde sitt bästa för att överrösta musiken från utplacerade högtalare. Synd om alla lättklädda i den 9 gradiga kylan. Många i publiken var också utklädda så man ser inte ett spår av dålig ekonomi.

17/3 Vaknar tidigt, svinkallt i båten. Har en kupefläkt som grundvärme och låter Webaston som är termostatstyrd hålla rätt temperatur. I morse hade den sagt upp sig och med 6 grader ute hjälpte inte ens täcket till för att hålla värmen. Jag tror att jag vet vad som är trasigt i den och det är samma som gick sönder efter åsknedslaget, alltså det enda jag inte har i reserv. Det är helgdag även måndag så tidigast på tisdag kan jag få hjälp. Det blir kalla nätter! Annars har vädret idag varit soligt och fint, första dagen sedan jag kom hit. Kanske för att fira att jag blir ett år äldre idag vilket jag gärna skulle hoppa över eftersom det nu känns som utförsbacke "to the bitter end". Har monterat nya fästen i sittbrunnskapellet, alltid något.

18/3 I dag har vi varit på bilutflykt. Vi har åkt norr ut mot Albanien till världens djupaste ravin. Djupet är 900 m och vidden 1100 m. Man når den via en by som heter Vitsa. Vi kom inte riktigt ända upp p.g.a. snö. Hyrbilen har givetvis sommardäck och vi körde sista biten i 10-15 cm nysnö med gamla snövallar på ca 1 m på sidorna. Det är ju lite spännande eftersom stupen på sidorna är några hundra meter. Jag brukar säga att man inte slår sig om man åker över kanten eftersom man svälter ihjäl på vägen ner. Vi blev tvungna att vända med 900 m och 30 m i höjd kvar till själva ravinkanten men det har ingen betydelse eftersom det snöade så att sikten var obefintlig. Vi vände på 1300m höjd. Vi åkte i alla fall längst av de som försökt under dagen även om vi fastnade när vi vände. Området är otroligt häftigt och heter Zagoria som betyder "bortom bergen". Högsta toppen är 2480 m som jag tror är Greklands högsta berg. Vi var även i Vikos där vi tog en lätt lunch, och Ag Minas. Vägarna är förvånansvärt bra bortsett från otur med snöovädret. På vägen passerade vi staden Ioannina som är riktigt gammal och ligger vid en stor  insjö. Den har ett häftigt stort gammalt citadell. Vi körde 41 mil under dagen.

19/3 Dagen börjar med att betala en tryckvakt till w-makern i förskott i Italien. Tack Britt-Marie på banken, du är en pärla! Sedan shoppingtur till Levkas. Med hem blev en del mat och ett T-rör till watermakern som monterades. Skrovet blev sedan tvättat med oxalsyra, ett riktigt skitjobb som fräter på fingrarna trots dåliga handskar. Eftersom fingeravtrycken försvinner är det kanske ett uppslag för våra banditer. Ni som inte provat att rengöra med syran rekommenderas att prova. Allt det gula på skrovet andra sliter med försvinner på mindre än 1 minut utan arbete, bara att blöta på och simsalabim, kritvitt! Min kropp är inte avsedd för att klättra på stegar längre så det gör ont, jag är ungefär lika smidig som en järnspis. Diagnosen är artros. Det är bara att gilla läget Har också fått en offert på en ny genua idag som är riktigt bra. Det är mycket pengar men den gamla som varit med sedan 1996 börjar vara riktigt dålig. Det som håller ihop den är UV-skyddet.      

Nya förberedelser.

2/2 Båtmässan i Göteborg avklarad. Värdelöst att åka dit på en helg. Kö överallt. Vi borde bojkotta de utfodringsställen som finns. Vad sägs om kaffe och kanelbulle 50:- eller 2 små korvar och en kula potatismos för 65:- . Nästa gång tar jag med matsäck! Kö till de flesta båtarna så jag besökte ingen av dessa. Å andra sidan har jag ju ingen orsak att klättra i dom eftersom jag inte är spekulant. Nyare båtar har i mitt tycke generellt mycket sämre kvalitet än min gamla H-R. Skroven är gjorda för att segla fort när det blåser lite och träffar de på vågor så tror man att de skall gå i bitar när min rör sig utan minsta oväsen. Dessutom är inredningarna gjorda för att användas i hamn. Skulle vilja se konstruktörerna använda pentryna när det blåser kuling på havet! Risken är stor för svält ombord...Det finns massor av tillbehör, ibland undrar jag till vilken nytta. Mina instrument är nya sedan 2 år tillbaka, de finns inte att köpa längre! Behöver vi verkligen det här prylraseriet? Om de såldes under längre tid skulle priserna kunna hållas nere eftersom en stor del av priset är utvecklingskostnader. Dessutom har mina instrument fotfarande en del barnsjukdomar som nu inte kommer att rättas. Slut på gnället och se framåt! Inhandlade lite småprylar, ett fäste till fiskespöet ifall jag blir hungrig, och solskydd till takluckorna. Var på ett föredrag om Kroatien och det lutar åt att jag seglar dit i vår även om det verkar dyrt. Jag har dock flera som visat intresse att följa med. Delar man på kostnaderna blir det ju överkomligt. Har också börjat leta efter möjlig persontransport söder ut...

8/2 I går blev det en lång dag i skogen för det sedvanliga besöket i Värmland och Svenska Rallyt. I år kördes samtidigt en tävling för historiska bilar fram till 1981. Man kan lugnt säga att utvecklingen gått framåt sedan jag höll på. På Vargåsensträckan (ca 25km.) hade den snabbaste i WRC-klassen (moderna bilar) 13:45 min. medan den snabbaste historiska hade 15:42. Nästan 2 minuter är en otrolig skillnad som verkligen syns när man står och tittar. Jag tror inte att förarna har blivit ett dugg bättre men bilarna har utvecklats med annorlunda 4-hjulsdrift men framför allt har fjädring och stötdämping utvecklats. Det märks ju också i våra standardbilar att vi fått mycket bättre väghållning så vi får allt nytta av utvecklingen. Utan tävlingsverksamheten hade vi nog inte haft vare sig bilbälten eller skivbromsar.

11/2 Nu har förberelserna börjat på allvar. Det är massor som skall fixas med diverse reservdelar, kapellbeslag, vax, bottenfärg, gasol, färgspruta, fernissa, nytt registreringsbevis, gästflaggor och en massa annat. Letar också efter flyg till rimligt pris och på tider som passar med bussar både här och i Grekland. Det sista verkar omöjligt utan övernattning vilket i så fall får bli i Aten eftersom det kostar 10-20% jämfört med hotell i Sverige. Ska också visa lite bilder på båtklubben från de 2085 sjömilen under 2012. Jag planerar att segla norr ut i vår för att via Albanien och Montenegro ta mig till Kroatien. Jag har ett par förfrågningar från gastar som vill följa med men tar gärna emot flera, 1 eller 2 i taget.

 17/2 I veckan har den sedvanlga bildvisningen på båtklubben ägt rum. Planerar ett besök på båtmässan i Stockholm innan jag åker till Grekland. Har några smågrejor kvar att fixa. Har också fått den beställda hamnboken så att jag kan börja planera. Det verkar också som att vi blir ett stort gäng svenska båtar som skall samma väg vilket är ovanligt just här, eftersom Albanien har haft ett dåligt rykte. Skall bli kul att se hur det blir.  

25/2 I går var det bara 10 mån. kvar till julafton. I dag har jag bokat resa söder ut. Den skall bli av den 11:e mars. Insamling av de sista prylarna pågår och så skall staten få ett papper som ger dom rätt att konfiskera mina sista kronor. Deklaration kallas det visst. Båtmässa i Stockholm skall hinnas med och problemet med watermakern skall få en lösning.  

   

Mot ljusare tider!

Några nya bilder finns inlagda i 2012 års arkiv. Nya inlägg kommer här när något av intresse händer.

11/1 Efter att ha haft töväder på dagarna nästan hela året med åtföljande isföre har skidåkningen varit med livet som insats. Bästa vallan hade nog varit dubbar eftersom det halkat bakåt i uppförsbackar och gått alldeles för fort i utförsbackarna. Idag har vi fått lite "normal" nysnö igen så än finns drömmen om en vig och stark kropp! I början av veckan fick jag en fråga från en annan motionär som jag åkt om och som sedan hängde på. Han undrade vad jag vallat med. Jag svarade spik, han skakade på huvudet, tog av sig skidorna och åkte hem... Jag tog ett par varv till! Jag letar delar till både H-R:en och Maxin och den sista är snart klar med nyrenoverad sjövattenpump. Förra ägaren jobbade på ett varv i Nyköping och jag var naiv nog att tro att med det jobbet så har man lite koll. Helt fel! Elementära saker har fattats, t.ex. en vanlig länspump! Massor av saker har haft lösningar som jag inte trodde existerade. Vi har fått in vatten i båten sedan första dagen. Först konstaterade jag att S-drevet inte var fastdraget. Läckaget fortsatte ändå och i höstas såg jag att vatten kom från motorn, troligen från sjövattenpumpen. Där var ett av anslutningsrören kapade så att det fick fel dimension. Det är tur att man är snäll annars hade jag uppsökt säljaren och gjort något som jag inte vill sätta på pränt. Dåren har åkt omkring med barn och hustru ombord! Har man inget ansvar ens för sin egen familj innan man fyllt 35?  H-R:en saknar inte så mycket. Hon skall få en ny Vindex som delvis saknats sedan ett par år på grund av hagel. En del kemikalier skall ner, massor av småprylar och en lågtrycksfärgspruta jag lånat. Kurt och jag skall spruta coppercoat på våra båtar för att få ett jamt skikt. Vid rollning blir det som ett grovt apelsinskal. När man sedan slipar för att få bort den yttre epoxin måste man slipa mycket för att komma till slät yta. Kan man få det slätt från början behövs mindre slipning och därmed borttagning av färg. Och färg är dyrt! Den här gången verkar det som om jag klarar mig undan övervikt eftersom Kurt åker bil ner och t.om. har med en nyfylld svensk gasolflaska åt mig. I sommar kan jag förmodligen grilla igen! Ni som har funderingar på att delta bör nog börja planera nu! I nuläget tror jag att resan går väster ut, hur långt är dock okänt. Över 41000 besök på sidan är jättekul, men jag saknar respons. Vad vill ni läsa om? Alla ni som aldrig hört av er, jag saknar er utan att veta vilka ni är!!!!

16/1 Nu har vi fått ny snö under 3-4 dagar så nu kasar jag runt i Sya skidklubbs fina spår så fort tillfälle finns. Har fixat det mesta som skulle göras på Maxin och samlar in de saker som skall med till Grekland. Har ett stort bekymmer med watermakern som jag skickat till fabriken efter att ha erhållit en offert på 741 euro + returfrakt. När de fått den skickade de en ny offert på 1,279 euro som bl.a. innehöll 2 kranar och en tryckmätare som jag vet var felfria. Robert på Afflux, som är svensk återförsäljare, har lovat skicka ett mail till fabriken för att försöka hjälpa mig. Som läget är nu måste jag avråda alla från att ha något med Italienska Schenker att göra. Det  här liknar maffiafasoner och man är ju helt utlämnad. Fortsättning följer...   

31/1 Slut på januari månad och slut på snö. Det mesta har töat bort, dock inte bekymret med Italienarna. De har min watermaker men svarar inte på mail sedan jag protesterade mot den nya offerten. Det börjar se ut som om ett personligt besök i Italien är en av de utvägar som finns. Det finns dock några andra kvar som skall provas först. Att det börjar våras märks också på att båtmässorna kommer igång. Den första skall besökas i Göteborg kommande helg. Inte för att jag behöver köpa något men jag har några småproblem med instrument som jag behöver lösa och jag skall också gå på ett föredrag.