Segling igen.

2010-05-26

Tis 25/5 Vaknar tidigt. Prognosen var ingen eller lite vind. Jag går i alla fall. Först får jag en rejäl dyning. Med någon ombord med anlag för sjösjuka hade jag vänt. Det lugnar sig lite när det blir ett par tusen meter djupt. Stöttar med motor en del av dagen eftersom jag måste vara framme innan det blir mörkt, men det blir en del segling i nästan 7 knop. Vikar jag inte besökt tidigare vill jag angöra i dagsljus. Kommer fram kl. 20 med 15 min. tillgodo innan det blir mörkt efter 73 nm. Hemma tycker vi 50 nm till Gotland är långt… Fantastiskt att hitta en vik som liknar en Norsk fjord. Den välkände Ebbe Gustavsson var här för länge sedan och kallade den Paradisviken, här heter den Cineviz Limani. Det kanske är en riktig översättning. Google pos. 36,215467 N 30,300000 O

Ons 26/5 Vaknar i ett fantastiskt landskap. Om babord reser sig ett berg, över 700 m. nästan lodrätt, akter ut en liten dal där någon bor. Jag ser deras båt och hör hönsen. Om styrbord ytterliggare ett berg, ca 80 m. högt, också lodrätt. Föröver har jag en öppning, mindre än 200 m. bred, med en samling små klippor i mitten. Vi är 11 båtar i viken, tyst och lugnt. Det är med andakt jag intar frukosten i sittbrunnen. Solen steker redan med över 30 grader. Det finns de som har det sämre.     

Under dagen får jag alla varianter av segling med ömsom bottenrevat och någon gång motor när farten understigit 2 knop. 7 tim och 33 nm senare är jag tillbaka i Finike. Jag har tagit mig hit för att här kan de fylla mina svenska tuber. Det kostar 8 lira/kg vilket är dubbelt mot normalt, men jag behöver kanske 2 flaskor/år. Att köpa lokala flaskor kostar skjortan.     

Tor 27/5 Kör rengöring i watermakern 1 tim. Sedan går jag till stan och handlar, löser ut gasolflaskan och betalar 31 Euro i hamnavgift. Det har varit helt vindstilla hela fm. men precis när jag går ut kommer det 11-12 m/sek. Den utlovade nordliga vinden hade varit perfekt. Istället blev det först sydligt och när jag rundade udden vred det till väst. Mitt emot alltså, men jag börjar bli van vid att det blåser mitt i näsan. Funderar på att köpa en stor lösnäsa och sätta den i nacken, det kanske lurar vinden. Den lägger sig så småningom så det får bli motorgång igen. I Kekova road, där jag ankrar, är det mycket mera aktivitet än det varit tidigare gånger jag varit här. Allt är uppsnyggat och ser mycket trevligare ut. Hamnen har fått nya pontonbryggor med el och vatten där de har börjat ta betalt. 1 timme efter att jag ankrat kommer vind, från???? Öst givetvis! 

Fre 28/5 Ligger kvar eftersom jag är osäker på om man kan klarera ut under helgen. Det är vindstilla och fruktansvärt varmt, och eftersom även vattnet är varmt nu blir det bastu även inne. Har 32+ så det är svårt att sova. Ingen tepåse har blivit doppad så många gånger som min kropp har blivit idag.  Jollar in till Hassans restaurang för att få internet och skicka det här.  

Antal kommentarer: 2

2010-05-29 00:00:50 - Göran Häger, 0142.14823@telia.com

Hej Sven-Erik,
Här hemma väntar vi på värmen fortfarande, vårväder i sena maj men grönt som bara den.
Watski 2 star går nu i lätta vindar, i natt fredag seglar dom hem mot Oxelösund igen, Dehlerbåtarna går som vanligt bäst.
På söndag tränar vi till Vättern race, nu gäller det Danielsson har skaffat en Code 0, vi kontrar med en kol-genua.
Ha det bra i saltvattnet! Göran

2010-05-31 08:19:56

Hej! Jag kan inte påminna mig att det är den som har bäst grejer som har vunnit tidigare. Som du vet är det annat som avgör. Träna mycket och se till att välja rätt väg! Lycka till!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)