Utsläpp i Turkiet!

2010-02-08

Turkarna har infört ett Blått Kort för segling i Mugla regionen. Det innebär att nästan alla båtar måste byggas om eftersom man måste dra ALLA vattenutsläpp till en gråvattentank. Jag var igår på ett möte med Medelhavsseglarna, den förening som de flesta av oss svenskar som seglar där nere är med i. Vi har en fantastisk jurist i Hugo Tiberg som är proffessor i internationell sjörätt. Inbjuden var också en turk som heter Hasan. Han är chef för marinan i Alanya och också arrangör av EMYR-rallyt och därmed väl insatt i ämnet. Han var väl medveten om att de flesta seglare måste lämna området snarast och turistnäringen i området drabbas hårt om det här genomförs nu. 

Av mötet framkom följande: Vi kan lugnt segla vidare i området. Vi skall INTE köpa det blå kortet som någon marina redan börjat sälja. Det finns dock ett mindre område där ankringsförbud införts och där fasta bojar är utlagda. Det skall vi respektera. Bojarna får användas några dagar. Det är alltså bara att segla vidare, åtminstone i år och nästa år, och det har öppnats ett antal nya marinor. En del av dessa kan man ligga gratis i några dagar, eftersom de på det viset vill göra p.r. för sin verksamhet. Som medlem i föreningen Medlhavsseglarna har vi 10% rabatt i en del andra marinor.

Något jag inte heller visste är att enligt Hugo ska vi inte betala för någon seglingspermit i Grekland. Jag och alla andra jag känner har betalat men det skall bara vara att hänvisa till att vi är medlemmar i EU och därmed icke betalningspliktiga.

Moms frågan jag tidigare debatterat kom också upp. Vi skall INTE betala moms på de dyrare grejor vi köper och Hasan vill ha besked om vilka som inte låter oss handla momsfritt. Han vill också ha reda på om någon marina tar betalt för tömning av septitank. Det skall vara gratis men jag har själv betalat vid ett tillfälle.    

Hasans mailadress är: hasan@east-med.com och han kommunicerar på engelska. Om någon tänker segla här nere och har funderingar kan jag bistå med kontakt eller annan hjälp.

Antal kommentarer: 1

2010-02-08 15:51:48 - Raija Mousell, raija@mrmsailing.com, www.mrmsailing.com

Tack för en mycket klar och tydlig rapport!
Raija
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)