Nya äventyr? 

[counter]

2/12 Nu är nog bottennivån nådd. Har idag inköpt en husbil! Har insett att det är enklare att förtöja en sådan, bara att dra i en spak så är det klart. Inga linor eller fendrar behövs, om det inte är jäkligt trångt! I början på 80-talet ägde jag en husvagn och dessförinnan hade jag en egenbyggd husbil för att dra tävlingsbilen. Nu skall jag försöka dels ta mig mot värmen som den är anpassad för med ac, men den passar också bra i kylan, eftersom den är riktigt vinterbonad med rejäl värme med 3 olika värmesystem. Det innebär att boendet i +30- -25 skall fungera. Vi får se, verkligheten brukar vara annorlunda. Tidigare har teakdäck funkat även vintertid men nu måste däcken ha en särskild snöstjärna. Det har aldrig någon kollat tidigare! Nu skall nya husgeråd inhandlas, de skall vara så lätta som möjligt, jag får bara lasta 270 kilo! Där skall allt ingå, allt från reservhjul till sängkläder och handdukar. Skulle vara trevligt att få med en platta öl också!  

10/12 Besiktigade ekipaget i fredags morse vilket skulle varit gjort vid leverans. Dessutom skulle allt vara helt genomgånget och färdigt för att dra iväg. Får en liten chock när jag öppnar motorhuven. Den har nog inte varit öppnad senaste året eftersom det är fullt med löv och annat bös! Tyvärr är jag dum nog att tro att andra säljare är som jag, d.v.s. att det jag säger är sant. Vid kontakt med säljaren är svaret att det är bara husdelen som kollas! Sälj då bara husvagnar! Säljer man husbilar är det ett helt fordon som innefattar en bildel. Säljer jag en skåpbil så är både bil och skåp kollat! Passade också på att väga ekipaget och med tomma tankar har jag 50 kilo tillgodo innan det blir överlast! Har tomma vatten och gråvattentankar, tom garderob och minst 10 tomma överskåp att lasta i. Det verkar som det blir spännande att köra omkring med konstant överlast och vänta på dryga böter. Undrar hur fabrikanten tänker? Jag når lätt 3 gånger tillåten last som bara är 230 kilo... Har idag monterat ledbelysning i stället för felplacerade halogenlampor, fattar inte hur gamla ägaren klarat sig i 10 år men de har troligen använt ficklampa. 

14/12 Har idag fått ett fotsteg och lite annat fixat på garanti. Har också fått en cirkulationspump att ha i reserv. Går den sönder blir man helt utan värme och reservdelar finns ju inte överallt. På hemväg från verkstaden märkte jag att det var mycket imma på fönstren så jag slog på AC:n för att få bort den. Tror ni att den fungerade? Nix! Den genomgång som skulle ha skett före leverans var tydligen bara en myt. Nu börjar jag bli ganska sur och säljaren har stängt till efter nyår. I morgon tänker jag uppsöka honom i alla fall, vet var han bor. Tänker inte vänta till nästa år för att få det fixat. När jag i kväll skulle montera ytterligare belysning invändigt blev det kortslutning i 220-volt systemet så att halva företaget blev mörklagt. Orsaken var en dåligt fastskruvad jordkabel från fabrik! Tysk kvalite? Jag har tyvärr hittat flera konstiga kopplingar som jag anser vara riktigt fusk. Så får det inte se ut på en vara som kostar uppåt 1 miljon ny idag.

21/12 Efter ett antal timmar börjar jag nu få fason på det mesta. Provbodde förra helgen vilket slutade med att jag behövde starthjälp när båda batterierna var urladdade. Nu vet jag vad som tar ström ifrån vilket batteri! Har en bilstereo med inbyggd GPS som äter ström och tömmer startbatteriet på några timmar så den använder man inte när motorn är avstängd. Bodelen får ett extra batteri och alla lampor utbytta till led. I helgen skall vi åka norr ut och åka skidor, det är många år sedan sist. Jag får passa på att önska alla en GOD JUL! 

26/12 Börjar undra om det här med att åka utför på skidor är lämpligt för åldringar? Först håller man på att bryta av fötterna när de skall i tortyrredskapen som kallas pjäxor. Sedan tvingas man stå i en ställning med krokiga ben som närmast kan liknas vid när man är på väg att sätta sig på toastolen. Det är ok nån minut men blir jobbigt efter några timmar, låren blir helt stumma. Det värsta är kvar, pjäxorna skall av utan att bryta av foten vilket gör jäkligt ont. Annars är det ganska kul! Är på hovfjället och backarna är helt ok. men lite isiga. Det gäller att hålla sig på snön, missar man kan det gå illa, massor av stora stenar och barmark bredvid pisten.  

28/12 Hemma igen med värkande muskler man inte visste att man har. Bara en av oss har en mindre skada och linkar omkring. Inte kul att fastna med ankaret från liften om benet och släpas med en bit. Det gick ju trots allt bra. Nu är det snart slut på detta året och jag önskar alla som orkat läsa ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!    

Första vintermånaden. [counter] 

1/11 Snart är höstjobbet klart. Alla pumpar och tankar tömda och lite livsmedelglykol påfyllt. Toalett och tank har fått lite vanlig glykol så nu hoppas jag att inget fryser sönder. Har satt in ett helt gäng torrbollar, ja inte såna som jag, utan såna som suger vatten. Hittar hela tiden småsaker som behöver fixas så det är ingen risk att bli arbetslös. 

5/11 Visat båten för ny spekulant. Har också hittat några småsaker som skall fixas före nästa sjösättning. Jag har inte för avsikt att sälja något som inte är i funktion utan allt skall fixas även om båten är såld. Tyvärr har jag fått en liten skada på akterspegeln sista veckan båten låg i sjön. Någon har tydligen kört på den men inte givit sig tillkänna. Dåligt, men det är bara en liten skada som är lätt att fixa men det kräver 15+ vilket väl inte är aktuellt förrän i vår.  

15/11 Äntligen har det blivit av att lägga ut lite bilder. Har dessutom mailat ett köpekontrakt på båten till Afrika. Vi får se vad det blir av det. 

17/11 Pengar skall vara skickade för 2 dagar sedan men har inte kommit till mitt konto. Vi får se om det är någon som försöker luras. Jag kommer att visa bilder den 26:e så ni som är intresserade är välkomna. Vi börjar kl 17 och när vi är klara fortsätter de som vill till krogen för mat.

20/11 Allt tyder på att afrikanen är en lurendrejare. Jag har fått ett mail från någon "kontrollorganisation" som skall kontrollera att penningtransaktionen inte avser vapen eller droger. Både säljare och köpare måste sätta in 8,880 Euro som betalas tillbaka om affären är ok. Jag går inte på sådana enkla lurendrejerier.

22/11 Afrikabluffen är avslöjad så igår satte vi på vinterkläderna. Det blev lite komplicerat eftersom masten sitter kvar. Det blev ganska krångligt att få tätt runt masten och framför allt runt vanten, det är 3 på varje sida. Jag använder en genomskinlig pressening och hoppas att solcellerna klarar underhållsladdningen trots att de är övertäckta. Segelmakaren har också fått mastens tillverkningsnummer för att det nya seglat skall bli perfekt. 

29/11 I lördags visade jag mitt bildspel för människor jag känner. Vi var några som började med bastu och för många öl innan bilderna. Sedan bar det sig inte bättre än att under tiden de visades slog törsten till igen med åtföljande yrsel, men ingen har klagat så det fungerade nog skapligt ändå. Så det kan bli när inte korken är på! Skärpning...

 

Vinteride?

[counter]

4/10 Nu är hösten här! Temperaturen har sjunkit ca 10 grader på något dygn. Båten har fått en del omvårdnad och massor av innehåll har transporterats hem, närmare bestämt 3 skåpbilar men massor återstår. Efter 9 år har man ju samlat på sig mycket onödigt. Nu gör jag så att det som inte använts senaste året säljs eller kastas. Är det någon som behöver något så hör av er, det jag har är ofta gratis eller kostar väldigt lite och en del är helt nytt. En värmare är såld och på den fanns mer än 50 köpare.

12/10 Nu är det mesta utplockat och dynor och mattor rengjorda. Olja i motorn bytt, watermakern är konserverad. Det sista görs med monopolypropylenglykol, vilket är glykol för livsmedel och inte helt enkelt att uttala. Det bruna på skrovet som kommer från saltet är också borta. Seglen är hemtagna men mycket jobb återstår.

14/10 Har flera kunder på båten varav en med ett intressant byte. Om det blir affär blir det i fortsättningen mera campingliv men ungefär dubbla seglingshastigheten. Det är väl motsatsen till vad andra i min ålder gör. Jag är ju fortfarande nyfiken på världen så vi får se vad som händer. Provsegling på tisdag.

18/10 Idag har vi provseglat en Corsair 31:a. Det är en trimaran som väger knappt 1800 kilo. Den seglade riktigt bra, vi gjorde uppåt 9 knop i 4-5 m/sek trots att vi inte kunde hissa screachern, stabilt och bra och man kunde känna accelerationen. Tyvärr är den en dagtursbåt som saknar all elementär utrustning som värmare, instrument och laddning. Den består av ett skrov med bäddar för 3 personer och en toalett. Av de pengar jag blev erbjuden emellan går ju minst en tredjedel åt till uppdatering. Vi får se vad som händer, jag har en bra båt med modern utrustning så det är ingen ko på isen.

20/10 Idag har vi klätt av maxin både segel och mast. Tyvärr är inte hamnen i Vadstena kul den här tiden på året. Båtarna är fulla med löv och spindlar. Allt blir skitigt. Höstjobbet på båtar är inte kul, kallt och regnigt.

22/10 Skitväder med bara 2-3+, regn och blåst! Då skall givetvis Maxin upp ur sjön men det går riktigt smidigt. Konserverad och klar förutom täckning. Sedan är man dum nog att gå ut i skogen i flera timmar för att titta på rallybilar och frysa ännu mera. Lär man sig aldrig?  

29/10 I går blev Rassyn satt på land. Inte minsta tillstymmelse till påväxning finns, bara lite lera på köl och roder som är lätt att tvätta bort. Återstår att täcka den och släppa ut allt vatten ur ledningar, pumpar, varmvattenberedare och toalett innan kylan kommer. 

 

 

Höst i år igen.[counter]

 

1/9 Idag blev det kryss igen, gubbarna slet till Dalarö innan jag startade motorn. Sedan gick vi innanför Muskö över Hårsfjärden. Häftig försvarsanläggning med stora bergrum. Tar kväll i Nynäshamn där man sänkt priset eftersom det är höst och nästan tomt i hamnen. Tommy åker hem.

2/9 Handlar lite mat. Sedan kryss igen så motorn får jobba mesta tiden. Går först Dragets kanal, spännande, väldigt grunt ibland och kanalen är riktigt smal, Johnny ser fundersam ut när det bara är en meter på vardera sidan. Vidare inomskärs för att slippa grov sjö och se annat än vatten. Vi tar oss till Femöre i Oxelösund där sjökrogen har öppet så den får ett besök.

3/9 Ny dag för motor och ibland i regn och dålig sikt. Johnny ser orolig ut ibland, det finns mycket granit här. Tar oss genom ett kappseglingsgäng på 16 båtar innan vi angör Tyrislöt där Johnny mönstrar av så nu är jag ensam igen. Det blev 380 M t.o.r. Jag seglar ut till Håskö som är fullbelagt men jag tar sista SXK.bojen och har en lugn kväll. 

4/9 Kanonväder! Blå himmel och nästan vindstilla gör att jag ligger kvar, latar mig och småfixar lite. I kväll är vi bara 3 båtar kvar, alla på boj så hamnen är helt tom.

5/9 Samma väder igen! Kryssar norr ut i svaga vindar så jag orkar skota själv. 23 M på 61/4 tim är nog rekord i långsamhet. Vad gör det när vädret är perfekt och jag inte har bråttom. Tar mig till Stegeborg där båten skall ligga i vinter om den inte blir såld.

6/9 Margitha kommerpå besök så vi seglar sakta till Arkösund. Det är inte många båtar i rörelse nu. De vi ser är skärgårdsbor eller stugägare som transporterar sig.

7/9 Tillbaka till Stegeborg för att Margitha måste hem och jobba. Rejäl motvind så det går tungt.  

8/9 Vaknar tidgt i kanonväder, dock inte för segling. Blankt som en spegel så motorn får jobba en stund. Ute i en inre skutled där man alltid är ensam seglar det riktigt bra. Håller på så i många timmar innan vi tar farleden mot Valdemarsvik. Väl där besöker jag först systemet innan vi går på krogen och får riktigt bra mat tillsammans med Johnny.

9/9 Vi seglar tillbaka och går förbi Gryts varv som vuxit enormt innan vi tar kväll i Fyrudden dit Margitha kommer på kvällen.

10/9 Lördag så vi seglar till Håskö där det alltid händer något på helger. Johnny köpte nyrökt lax direkt från röken, jättegott innan vi gav oss på sill och dill potatis. Massor med folk i badtunnor och bastu. 18+ i vattnet så många badar.

11/9 Johnny seglar hem och vi till Stugvik som är kryssarklubbens uthamn på Ålö. Där träffade vi ett trevligt par som också kom från Håskö, och som jag träffade i våras när jag gick Göta kanal. Efter oss kom det in en Bavaria som lade sig på boj. Det var en uppvisning i den högre skolan. Efter mer än en 1/2-timme hade de lyckats få fast 2 linor med ryckdämpare! Senare på kvällen drog de i ytterligare en lina! Det blåste 3-4 m så det gäller att förtöja för storm...

12/9 Vi seglade i liiite vind till Häradsskärs fyr där det finns en liten grund hamn. Vi har aldrig varit där tidigare och vi fick en pratstund med en fastboende där och träffade ett annat trevligt seglarpar som bor nära Fyruden. Efter promenad och lunch seglade vi vidare till Gubbö kupa för natthamn.

13/9 Idag blev det en konstig färd, först 15 min till Fångön och promenad till koppargruvorna. Häftigt att läsa om  en familj med 8 barn som bodde i ett hus på 24 kvm. Bara 2 barn nådde vuxen ålder. Sedan gick vi vidare till Svedholmen där vi ankrade för lunch eftersom SXK-bojen på Kättilö inte finns kvar. Därefter blev det Fyrudden eftersom Margitha skall hem och jobba. 6 M på hela dagen.

14/9 Seglar söder ut i svag vind, som mest 4 m/sek men klarar mig på samma bog ända till Koviken ost om Hallmare. Har fuskat en del och kört mellan stenrösen. Det blev en snittfart på 3 knop. Den svenska skärgården är fantastisk, undrar om det finns någon motsvarighet i världen?

15/9 Slår nytt rekord i långsamsegling, 16 M på 9 tim och dessutom kryss så fart mot mål torde vara ungefär 1 knop. Max vind var 3 m/sek men mest 1-2. Svårt att hitta någon tjurigare?

16/9 En stökig natt vid stadskajen med sjö in i häcken så man undrar om båten skall gå sönder. Dessutom elakt magsjuk men det går över under natten. Flyttar till marinan som fått ny ägare och får en bastu som premie, det är ju fredag! Hoppas att nya ägaren kan få till den slitna marinan för att upprätta det rykte den en gång hade när Hugge drev den. Efter rekommendation var jag hos segelsällskapet och letade plats men de som låg någorlunda nära klubbhuset var upptagna eller rödskyltade.

17/9 Ligger kvar och slöar tills Margitha kommer. Sedan ett dyrt krogbesök.

18/9 Handlar, smidigt när man har bil. Därefter rundtur i skärgården med b.l.a. ett besök på Idö och upp i den gamla lotsutkiken. Häftigt med alla gamla grejer som finns kvar. Sedan tar vi oss vidare söder ut till Vippholmarna.

19/9 Går så långt in mot fastlandet man kan och kommer ut vid Händelö innan vi tar oss till Päronholmen för ankring. Det blir korta turer i låg fart när man inte har något direkt mål utan bara flummar runt.

20/9 Idag finns det seglingsvind så vi seglar in till marinan igen. Margitha måste hem och jobba så hon kan försörja mig men först blev det ny shoppingrunda.

21/9 Slipar lite på det som skall lackas innan det kommer vind så att jag kan segla. Jag har tänkt utforska Gudingen som är den långa viken norr om Västervik idag. Straxt utanför Västervik kommer det plöstsligt rejält med vind och en regnskur men det går fort över. Glider sedan runt och hittar en hamn som tillhör Bullerby båtklubb där jag lunchar. Tar natthamn för ankare när leden närmar sig Loftahammar.

22/9 Seglar upp till Källvik innan jag vänder mot Västervik igen. Det är segeltävling till Byxelkrok på lördag så det blir nog trångt i marinan. Det blir en rejäl bastu på kvällen.

23/9 Ligger kvar i marinan och latar mig i det fina vädret. Det anländer många som skall kappsegla och på kvällen får jag oväntat besök av Reidar. 

24/9 Hoppsan, idag är det bara 3 mån. kvar till julafton! Vi smyger ut och tittar på de tävlande och givetvis har vi mycket kommentarer. Det är ju så att de bästa seglarna inte deltar utan håller sig på behörigt avstånd. Vi tar kväll på Vippholmarna eftersom vi tror att det är fullt i Byxelkrok.

25/9 Vi åker ut och möter de som kappseglar och går runt Kråkelund innan vi seglar mot V-vik igen. Väl där åker Reidar hem och jag går på byn för middag. 

26/9 Ytterligare en kanondag på sjön. Det har varit så ett par veckor nu och i kväll har jag en ny afton med en fantastisk stjärnhimmel. Jag har ankrat norr om Styrsö efter en länssegling på nästan 50 M. Trodde att jag skulle klara Stegeborg i kväll men avstår att segla i nattmörker i onödan. Jag har ju ingen panik och har gjort lite småfix under dagens segling. Skall lacka om en rand runt sittbrunnen som kräver en del slipning och demontering av en massa detaljer. Jag har också beslutat att ta bort massor av grejer som jag haft med på mina längre seglatser men som troligen inte en ny köpare uppskattar. Är man inte van att segla långt uppskattar man inte gasolgrill på akterdäck och watermaker eller värdet av jolle och aktersnurra.   

27/9 Seglar de sista 12 M på 3 timmar innan arbete vidtar med slipning och maskering. 2 kompisar kommer med fika, skönt med ett avbrott. Hinner precis lacka färdigt innan det mörknar. 

28/9 Tar bort den bruna beläggninngen på skrovet och fixar en massa annat. Börjar packa ihop, svårt at veta vad som skall hem först efter att ha varit hemifrån i 4 månader och en vecka.

29/9 Idag skall Margitha hämta hem mig så nu är det slut på friden. Jag kommer bara att skriva på sidan när jag tycker att det finns något att skriva om. Jag har redan fått förfrågningar om att visa bilder så jag måste sätta ihop ett spel med texter. Jag skall ha det första den 13/10 men då får jag nog köra det gamla jag använde i fjol.  

 

Sverige igen. [counter]

1/8 Ligger kvar med ryggont men lyckas handla några öl och lite annat.

2/8 Tur med vädret? Kan man säga, jag seglade de 8 M till Kyrkbackens hamn på Ven. Det tog 2 timmar i den klena vinden och precis när jag håller på att förtöja öppnar någon kranen där uppe. Den var eldriven för det blixtrade och dundrade vilt. Det var bara att stänga in sig i tältet tills det lättar och blir kanonfint. Hinner lagom till hamnkontoret innan jag ser nästa omgång komma, men den går bredvid så det är bara att sätta igång och trampa. Det börjar med 10% lutning uppåt. Här finns myckeet att se, Tyko Brahes observatorium och museum, stora odlingar av durumvete och korn. Det finns till och med ett bränneri. Det är gott om små restauranger med krypavstånd emellan. Den största cykeluthyrning jag sett ligger vid östra hamnen, de har mer än 1000 gula cyklar. Skulle behöva impregnera tält och sprayhood, har med medel men det måste ju vara torrt. På kvällen blir det den lilla restaurangen Ellens som ser bra ut. Menun verkar ok, så jag beställer en 3 rätters utan dessert så bara 2 rätter. Efter 1/2 t. får jag restaurangens överraskning som består av 2 småkantareller vilka hade rymts på tumnageln. ett bröd i köttbullestorlek och lite smör, förrätten är en sill, 2 tunna bitar som hade varit stora om jag delat en vanlig sillbit, och några klickar rom och lite creme fraiche. Efter ytterliggare nästan en timme kommer huvudrätten, lokal lax med en massa små tillbehör, b.l.a. 2 kräftskärtar och olika grönsaker. Till det ett glas vin och notan slutade på 540:-. I mitt tycke ett skämt, jag var mera hungrig när jag gick hem än när jag gick dit. Tänkte nästan stanna vid korvkiosken på vägen! Det blir fel när man är så fixerad vid kvalitet att kvantiteten uteblir. Trots allt vill vi väl bli mätta, paret bredvid åt full meny för 1500:- och var fortfarande hungriga!

3/8 Seglar söderut mot Flakfortet men vinden, vågorna och motströmmen ökar på vägen till 14 m/sek. Inte kul, men det är bara att gilla läget.De 12 M. blev över 20 innan jag var framme. Trots att jag ligger i en vallgrav gungar det bra och jag är orolig för att fendrarna ska nötas sönder mot stenkajen trots att jag har lagt dit min fenderplanka. Ett häftigt ställe! Jag kan tänka mig att det är fullt med båtar här när vädret är bra. Nu är vi bara 6-7 st. En Maxi 77:a stack nyss ut med ungdomar ombord. Troligen vet de inte vad de gör men jag hoppas det går bra, båten klarar det säkert, men sikten är dålig.

4/8 Funderar på att ligga kvar, motvind på 13-14 m/sek är inte kul. men det verkar vrida lite på väst och avta så jag går, i värsta fall går det ju att stanna i Malmö dit jag sträcker. Skit, den som ger sig, gör ett slag där och ytterligare ett efter Bältbron. Går skitbra, framme i Falsterbokanalen14:30. Tar en lång tur på cykeln i kanonväder, minst 15 km. Tillbaka i båten för dusch kommer en skur så det blir middag ombord medan vinden lägger sig.    

5/8 Vaknar 6:53 och bron öppnar 7:00 eller 9:00 så det blir bråttom. Påklädning, elkabel skall in, 3 förtöjningar släppas och sittbrunnstältet ner. Lugnt, 3 minuter till godo! Den här gången var minutrarna på min sida. Får en fin segling till Kåseberga, jag vill se Ales stenar. Jag har bestämt med Jan-Erik där, han seglade med mig en vecka i Grekland för några år sedan. När vi sitter i hans båt vid 22-tiden kommer folk och säger att vi måste hjälpa en båt med problem in i hamnen. De har motorproblem och det går inte att segla in i det smala hålet mot vinden. De har så dålig ordning ombord så man börjar undra hur det står till. En fender, för korta tampar och fullt segelställ uppe med ett vant hängande helt löst. Det visade sig att de varit och köpt båten och var på väg hem. Det krävs faktiskt att man ser över saker och ting innan man ger sig ut på sjön!

6/8 Vi drar vidare mot norr och får en kanonsegling till Hanö. 50 M på 8 tim. Lite stökigt med vågor på låringen så ett tag stryker jag storen för att autoploten ska få vila lite. I hamnen på Hanö får vi först en plats där man skall ligga men det finns bara plats för ca 10 m. ankarlina. Det är inget för mig, jag vill ha betydligt mera säkerhet. Gillar inte att gå upp mitt i natten och förtöja om. Vi får ta färjans plats när den slutat gå vilket passar mig perfekt. På restaurangen får jag också den bästa köttbit jag ätit påväldigt länge.

7/8 Ut i vågorna igen och beställer broöppning till kl 13 för att gå in i Karlskrona. Hamnen har renoverats och det mesta är nytt, så jag tvättar och får ett riktigt bastubad, nu är det mesta rent och fräscht ombord.

8/8 Det blåser som fan men från SV, ett bra håll, så vi drar vidare. Ute på väg upp i Kalmarsund får vi onödigt mycket vind, vi kan ju inte ta vara på all den bra kraften, jag hade som mest 21,2 m/sek, men inga problem. Går in i Kristianopel och har en trevlig kväll med bra mat på krogen.  

9/8 Det blev en kort resa idag, bara 20 M. Det blåste rejält igen, 19 som mest. Skall träffa en bekant i Mörbylånga, därav den korta resan. Hemma hos Laban i hans stora fina hus, blir man bjuden på bra middag, öl och som avslutning en del bra whisky. Det är lätt att bli bortskämd!

10/8 En del krångel innan jag lyckas få bort bojkrok och komma loss. Lite bökigt med boj bak, linor iland och sittbrunn i mitten när man är ensam. Får en kanonsegling förbi Kalmar och upp i sundet. snabbaste jag gjort med 9 knop på loggen stora delar av tiden. Det lugnar sig vid Blå Jungfrun men vid infarten mot Mannen ökar det på rejält med 15 m/sek igen så det är bara att försöka reva. Stannar vid Vippholmarna norr om Älö där det finns Kryssarklubbsbojar. Här låg det förr ett 50-tal båtar, idag blir vi 3. De båda andra har tagit de 2 bojarna men ingen har någon bojflagga som krävs för att få nyttja dom. Nästa år skall jag inte betala för min eftersom alla gånger jag försökt det här året har de varit upptagna av icke betalande så att jag varit tvungen att ankra.  

11/8 Vaknar i kanonväder. 2-3m/sek och sol så jag bestämmer mig för att idag skall inte motorn behöva jobba. Seglar direkt när ankaret släpper taget och glider tyst fram. Får kryssa i början men vad gör det. Efter ett par timmar vrider vinden 180 grader och det blir regn och åska men sånt går ju över. Fortsätter segla sakta och får ytterligare en rejäl skur när jag ringer Johny och berättar att jag inte kommer till Fyrudden som jag sagt. Han  säger att det måste du, Rejdar och jag står här och väntar! Det var bara att starta motorn och köra så fort det gick i 3 timmar. Det blev middag hos Ida på udden så småningom, dock inte riktigt nyktra.

12/8 Rejdar och Johnny åker hem men jag får nytt besök av Göran och Pära. Ny hård kväll med middag på samma ställe.

13/8 Gästerna åker hem och Margitha som jag har lägenhet ihop med kommer istället. Johnny kommer tillbaka och har Lotti med sig så det blir ett nytt krogbesök hos Ida. Jag väntar på stamkundsrabatt.

14/8 Är riktigt orolig för att båten skall få liggsår så vi seglar sakta till Harstena. Är säkert 10 år sedan jag seglade dit så det är riktigt kul. Det märks att det har kommit in mera pengar i bilden med en del nybyggda hus och mycket renoverat. 15/8 Handlar färskt bröd i bageriet före frukost. Sedan seglar vi norr ut för att titta på Havsörn på Väggön men ser tyvärr ingen. Tillbaka till Fyrudden för att lämna av Margitha som måste hem och jobba.

16/8 I dag skall båten få lite översyn och några småsaker fixas. Återstår att se hur mycket som blir gjort, det är kanonväder med blå himmel och 4 m/sek. Det blev avfrostning av kyl och slipning av del av däcket innan lite bunkring och avsegling. Seglade medsols runt Fångö och Kätillö innan jag drar norr ut till Tyrislöt där Johnny bor. Han hjälper mig med att tejpa storseglet som spruckit. Skönt att pricka av lite på "att göra listan".  

17/8 Inte mycket blir gjort tack vare skitväder. Johnny skjutsar mig till Stegeborg för att titta på hamnen och deras lyftmöjligheter. Det får bli vinterplats om ingen köper båten innan dess.

18/8 Om möjligt ännu sämre väder, regn regn och åter regn. Vi åker och tittar i en annan marina som är billigare men de kan inte lyfta så tung båt. Handlar lite i Sandens handel som stänger för säsongen nästa vecka. Jag behöver torkväder några dagar för att kunna täta en liten läcka vid ett röstjärn. 

19/8 Ny risk för liggsår så efter lunch med Johnny drar jag iväg på sälsafari. Det är bara 8 M. till Sandsänkan som är sälskyddad så jag följer kanten på det ett varv. Jag blir förföljd av sälar så fort jag stängt av motorn, 5-7 stycken bakom och en och annan som kommer nära på sidan. Det roliga är att de kan vara bakom ryggen och titta på mig men så fort jag tittar på dom dyker de. Jag tror att de är blyga, de är ju nakna! Därefter seglar jag sakta sydväst bland alla grynnor till Håskö som är ett fantastiskt fint fiskehemman med helt skyddad hamn.

20/8 Ligger kvar, har ju äntligen hittat en ledig SXK-boj. Vädret har varit perfekt och det har varit rörelse i hamnen med mycket att titta på. Det märks att jag har hamnat inomskärs och många har väldigt lite erfarenhet. I morgon skall jag flytta mig en bit.  

21/8 Tar mig sakta till Tyrislöt för att hämta Margitha. Vi blir bjudna på lunch hos Johnny och Lotti innan vi seglar tillbaka till Håskö. Det är jättefint där men just idag hade de hjälp av en otrevlig människa. 

22/8 Vi seglar ut till Sandsänkan för att Margitha ska få se sälar. Som mest hade vi 5 st intill oss samtidigt. Plötsligt kom dimman så vi såg inte så långt. Vi fortsatte sedan till Flisfjorden på Harstena dit Johnny kom lite senare.

23/8 Jag får hjälp av Johnny att ta loss ett röstjärn (fäste för vajer som håller masten och går igenom  däcket) som läckt lite när jag haft överbrytande sjö. Vi har i nåtmassa och sätter tillbaka det hela. Sedan lunchar vi och seglar till Tyrislöt eftersom Margitha skall hem och jobba. Vi blir ett gubbjäng som skall ut på en lite längre segling på torsdag.

24/8 Bara 4 mån till julafton! Behöver fixa lite med båten innan gubbarna kommer ombord så jag seglar först till Lagnö för att köpa motorolja. Svaga vindar så det går sakta. Sedan kryss igen till Fyrudden för att ladda ström och tvätta båten. Det blir bara 25 M men tar hela dagen, i morse blåste det bara 1 m/sek och vinden har snurrat ett varv under dagen. Det skall bli skönt med gastar som kan hjälpa till att skota, hoppas att vi får bra vindar.  

25/8 Avfrostar kylen, sanerar däcket som såg ut som stampat jordgolv, dammsuger och tvättar lite och handlar. Sedan seglar jag norr ut igen i fin vind till Tyrislöt. Johnny kommer ombord sedan drar vi vidare norr ut men vinden dör så vi får motorisera sista biten till Arkösund. Eftersom vi bojkottar Promarina lägger vi oss på NSS brygga.  

26/8 Upp och väcka tuppen! Sedan seglar vi norr ut, ibland med motorstöttning eftersom SMHI har sagt 9-12 och vi bara får som mest 8 och oftast 4. I em. lyssnar jag på sjörapporten och de vid håller att det blåser 9-12. Kan de inte öppna fönstret och kolla, det blåser 3-4! Vi kom till Nynäshamn där Tommy mönstrar på, kul för honom att få vara i vuxnas sällskap, det är han säkert inte bortskämd med eftersom han numera bor i fjollträsk. Massor av kappseglare här så det är lite trångt i hamnen men vi fixar en bra plats.

27/8 Upp tidigt igen, vi skall långt. Granskär som ligger vid Furusundsleden är målet så vi passerar Möja och tar Rödlögaleden. Det blir nästan 70 M men vi har rejält med byig vind så båtstackaren får slita hårt. Vi ankrar för natten eftersom vinden skall vrida.

28/8 Finväder men lite vind så vi seglar några timmar innan motorn får jobba. Vi passerar Rödhamn och går sedan in i leden mot Mariehamn östra. Vi tankar innan vi förtöjer. Sedan blir det bastu efter ankardrammen och en pizza på stan.

29/8 Skitväder med regn och blåst. Vi hyr en bil och åker omkring hela dagen. Vi lunchar på Stallhagen, ett häftigt ställe som bl.a. brygger gott öl och gör god mat. På kvällen gör gubbarna en massa mat som vi skall ha färdig.  

30/8 Skapligt väder och när vi kommer ut på havet onödigt mycket vind och vågor men gubbarna klarar det bra. Mot slutet lägger sig vinden men återkommer efter en halvtimme från det håll vi skall mot. Vi tar oss kryssande till Furusund så gubbarna har fått slita hårt men det gör dom gott. På kvällen passerar 10 st stora färjor precis utanför under 2,5 tim. Var kommer alla människor ifrån som åker? 

31/8 Vinden mitt i näsan in till Åkersberga där vi svänger söder ut och kan börja segla i svag vind. Det går sakta så vi tar kväll vid Bullandö. En trevlig marina med en bra restaurang. Jag får också en bastu. 

Latitud väst [counter]

1/7 Slussar ut ur kanalen men tankar först. Små litrar, får i 150,5 i 130-literstanken. Går vidare ihop med engelsmännen in under en bro i Loch Leven där vi hittar varsin boj att förtöja vid, kostar 70:- Går sedan till en pub för att äta, det blir fish and ships, riktigt gott. 

2/7 Kommer iväg kl 8 och bron på vägen ut som skall vara 16 m vid högvatten passerar jag i 10 kn. Törs inte titta hur nära det är men troligen minst en meter tillgodo. Lite medström och till och med segling in till Oban marina. (Pos. 56,2510N 05,2986W) De flesta som dricker whisky har hört talas om platsen. Här kostar det ca 275: -/dygn att förtöja utan el.

3/7 Tidvatten är ett gissel! Dessutom blir det spring om ett par dagar med extra starka strömmar. Egentligen vill jag bara förflytta mig 2-3 timmar per dag vid slackvatten eller medström men det fungerar inte eftersom det är för långt mellan ankringsplatserna. Imorgon skulle det gå att flytta sig 20 M. men då måste jag börja kl 03 i mörker. Funderar på att stanna i marinan några dagar tills det värsta har gått över. Nu måste man räkna med 8 knop ström och häftiga vågor. I går morse trodde jag styrningen gått sönder när båten plötsligt girade mer än 90 grader men det var en virvel som tog oss. Spännande när det är grunt på sidorna. Jag har fixat överföringen av gas så jag kopplar ihop tuberna. Under tiden tar vi färjan in till stan och besöker b.la. destilleriet, mycket intressant. Det är litet så de producerar bara knappt 2 miljoner flaskor per år. Spriten lagras i 14 år och efter 3 får den kallas whisky. Skatten betalas när man tappar upp faten men 28 % förgasas under lagringen så skatten blir  hög. Därefter kan man köpa whiskyn men en del förvaras 10 mån. på en annan sorts fat och får mera smak. Har nu flyttat ut båtarna till bojar för att spara pengar. Har just fått se en välkänd båt på bryggan, Starcross, Bengtssons gamla båt har hemmahamn här. Den gick i charter ett par år i Motala innan den hamnade här. 

4/7 Tar det lugnt men engelsmannen vill ut och segla. Han har nyss köpt båten, en Nauticat 33, och vill ha hjälp att segla och ställa in olika saker. Till att börja med är alla linor svarta vilket komplicerarara det hela. 8/7 Börjar få hamnröta så nåt måste hända. Idag har vi 4 m tidvatten så det är värsta dan. Jag tar färjan in till stan, tar 10 min. och är gratis. Går på ett intressant museum innan jag tar en macka med superfärsk rökt lax i hamnen. Sedan till Tesco för att handla, det är tungt att bära 1 km. 2013 när vi började räkna. Det bör vara ca 100. 000 ytterliggarecerar det hela. Man vet inte vart de går utan att testa. Efter en hel del krångel tycker jag att det fungerar ganska bra bortsett från att alla lattorna utom en fattas i storseglet så det ser inte så kul ut. Den seglar i alla fall ganska hyfsat. Men jäklar vad den går för motor, det gäller att hålla sig i när han lägger i växeln och den gör lätt 8 knop. Vid 1300 r/pm gör den 6 knop! Vi gör en rundtur på säkert 20 M. och han hittar bra eftersom han haft utbildning för brandmän och sjöräddning här. Nära här finns en vik där de tränat med ribbåt och strömmen 2 ggr/dag är 14 knop! Det kan man kalla utbildning. Jag tycker det är besvärligt med 4 knop. 

5/7 Vi tar Rods Nauticat,(inte naughty cat), till Tobermory. En häftig liten stad på norra änden av Mull där husen är målade i olika färger, det går ett populärt barnprogram på tv som är inspelat där. Det är ca 30 M. enkel dit men han har en stark motor så vi kan köra 7 knop. Ibland undrar man vad man håller på med. Hit ska man ta sig med bil eller annat fordon. Naturen är jättevacker men att segla här är idiotiskt. Ibland kommer man in i ström som svänger båten runt och den lutar 45 grader. Helt livsfarligt, man måste ha livlina eftersom risken att hamna i havet är stor. i går kom en fiskebåt i nöd i Corrywreckan som är sundet söder om Mull och det mest ökända sundet här med många meter höga vågor och häftiga strömmar. På kvällen bjuder engelsmännen på haggis som är inälvor från lamm bl.a. hjärta och lungor. Riktigt gott! 

6/7 Tar det lugnt, det är springtid här nu med extra starka strömmar, så jag stannar i marinan. Funderar över vart jag skall framöver. Jag kan gå Crinan kanal för att slippa en del äventyr men det kostar mycket pengar och det är manuella slussar som man sköter själv. Då missar jag Jura och Islay vilket känns surt. Men jag gillar heller inte 10 meter höga vågor och konstiga strömmar, vi får se. Tyvärr har vi fått en regnskur idag också, den började i morse och verkar inte sluta i kväll.

7/7 De sista veckorna har det regnat varje dag. Vid något tillfälle har det varit uppehåll 1 tim annars brukar det vara 15-30 min. mellan skurarna. Allt är fuktigt eller blött. Fördelen är väl att risken för hudcancer är liten men samtidigt ökar risken för att bli tokig. Jag måste köra motorn varje dag eftersom solcellerna inte ger tillräckligt. Dagen har ägnats åt sjökortsarbete eller ruttplanering kanske stämmer bättre. Det är svårt att hitta hamnar på lämpliga avstånd och helst också nödhamnar på vägen. Dessutom är det omöjligt för mig att få koll på väderrapporten eftersom jag inte känner igen ett enda namn som de nämner.

8/7 Börjar få hamnröta så nåt måste hända. Idag har vi 4 m tidvatten så det är värsta dan. Jag tar färjan in till stan, tar 10 min. och är gratis. Går på ett intressant museum innan jag tar en macka med superfärsk rökt lax i hamnen. Sedan till Tesco för att handla, det är tungt att bära 1 km. När jag lämnade båten i morse kom solen men på vägen tillbaka försvann den igen. Typiskt att den skiner när man är i stan. Passade också på att klippa håret, det kostade ca 75 :- här. Fick dock putsa lite när jag kom hem... Efter en stund kommer besättningen på en båt från Hästholmen på besök. Kul!

9/7 Ny regndag. Jag försöker tömma jollen och hänger upp den så det rinner ur automatiskt. Fixar med watermakern, den gamla pumpen jag monterade för ett tag sedan hade skurit så det var bara att byta den. Börjar tro att membranet är orsaken till den låga produktionen, kan knappast vara nåt annat eftersom pumpen ger rätt tryck. På kvällen kommer Rod tillbaka som varit hemma några dagar och jag har haft koll på hans Nauticat I morgon går vi vidare söder ut.  

10/7 Jag ljög igår, vädret har gjort att jag stannar en dag till p.g.a. regn. Det är meningslöst att förflytta sig om man inte ser omgivningen. Jag är inte här bara för att transportera båt. Jag har funderat en del över vart jag skall framöver och har ändrat mina planer radikalt men först skall jag försöka ta mig till Irland. Vi får se men troligen går jag tillbaka norr ut via Yttre Hebriderna.  Att ensam gå söder om England med strömmar, massor av trafik och långt mellan användbara hamnar vid lågvatten är nog ganska idiotiskt. Även jag blir trött efter många timmar till havs och behöver min skönhetssömn.

11/7 Äntligen! Efter 8 hela dagar i hamn har jag kommit iväg. Började med kryss i dålig vind men ju längre söderut jag kom ju mer blåste det. Fick en fin halvvind genom det beryktade Sound of Luing och förbi Corrywreckan som är ännu värre. Stundtals gick det 11 knop över grund men enligt strömtabellen skulle det vara högst 1 knop medström. Man kan inte lita på någon! Ca 30 M men bara 22 på loggen. Mulet men inget regn så det blev en bra dag. Hittade en boj utanför inloppet till Crinan canal. (Pos: 56,0550N 5,3379W) I kväll kom solen fram. Den har jag inte sett på över 2 veckor. 

12/7 Får en kanonsegling förbi Jura och Islay till Port Ellen. (Pos:55,3765N 06,1128W) Här ligger också Hästholmsbåten Amina, kul med 2 Vätterbåtar på samma brygga. Jag passerar godisfabrikanterna Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig i nämnd ordning. Får se om inte cykeln kommer fram i morgon men jag vet att det blir dyrt i så fall. Priserna är som hemma tyvärr. Vore kul att ha en samling som man hämtat på plats. Ska kolla om jag inte kan hitta nånstans det läcker….

13/7 Cykel fram, till Ardbeg som ligger längst bort är det 3 miles, ca 5 km. Men det är tuffa backar, bort går det bra med vinden i ryggen, men hem motvind uppför och tung last. Det första besöket blev på Laphroaig och där var det fullbokat på alla visningar, men jag fick gå runt i museet och provsmaka så mycket jag ville. Häftigt! Jag äger ju ett par kvadratfot här sedan många år men de finns i ett kärr. Man får låna stövlar och sätta sin flagga där om man vill. Fortsätter till Lagavulin där det också var fullbokat men har turen att en deltagare inte dyker upp så med 2 min. varsel var det bara att följa med 6 £ fattigare. Har man sett ett destilleri har man sett alla tycker jag. Det är små skillnader. Skillnaden i smak kommer dels av vattnet som kommer från torvmossar och torven de använder vid rostningen av kornet. Här använder alla samma korn. Sedan har temperaturen vid jäsningen och kokningen betydelse. För låg temperatur vid kokningen ger ingen eftersmak och allt kokas 3 ggr. så att alkoholhalten blir ca 70 % innan man späder med vatten igen. Den första jäsningen blir bara 6-8% och smakar väldigt sött. Tydligen har också kopparn i pannorna stor inverkan på smaken. Därefter cykel till Ardbeg som ser störst och pampigast ut och där kan man också äta lunch. De fick sina rättigheter 1815 och Lagavulin 1816 men de hade bränt länge innan dess. Ardbeg säljer nu ut sina sista 400 flaskor med namnet 1815 för 3000£ styck, ca 40,000:- men alla destillerier har exklusiva sorter. Jag har hållit mig till sådana sorter som jag kan tänka mig att dricka en speciell dag och alla skall med hem oöppnade. På kvällen dök Rob upp, engelsmannen med Nauticaten så det blev middag ute.

14/7 Upp tidigt och drar nu norr ut. Sydvästhörnet på Isle är ingen lek. Jag hade bara 4 m/sek och minsta tidvatten men ändå häftiga vågor så motorn bara orkade 2 knop men jag hade medström så det gick 7-8 knop över grund ändå. Det lugnade sig så småningom med kanonväder och lite vind så det blev motorsegling i 14,5 tim. till Tobermory. (Pos: 56,3716N 6,0388 W) Har suttit i kortärmad skjorta vilket är exakt en månad sedan sist.

15/7 Finvädret varade en dag! Idag riktigt skit med massor av regn. Jag ligger vid boj och ids inte sjösätta dingen i ovädret så jag läser och tjurar hela dagen.

16/7 Vädret bättre men kallt och blåsigt. Har bestämt mig för att ge mig hemåt via Caledonian Canal igen eftersom det inte är lockande att gå runt på västsidan. Får 12-13 m/sek i rumpan och dessutom medström så det är bara att hålla sig i. Dessutom måste jollen tömmas på vatten och packas ihop. Tur att man har en snäll båt som inte behöver passning hela tiden. 44 M på 7 tim. Sedan inklarering, 11 slussar upp och klar 16:30 tycker jag är bra jobbat så jag är nog värd en ankardramm

17/7 Hoppades få se Ben Nevis, Scottlands högsta berg (1,340 m) men det är moln ända ner till foten. Det påstås att det ligger snö på toppen. Här dör flera människor varje år när de klättrar. Kommer iväg sent, väntar på att regnet skall lätta. Hinner bara köra en ½ timme så är det igång igen. Fortsätter 2 slussar upp och stannar efter Laggan locks. Här är kanalens högsta punkt 32 m.ö.h. Allt genomblött eftersom jag haft undanvind så jag har försökt ha ruffluckorna i men det kommer in vatten när jag behöver hämta något. När jag förtöjt gäller det att torka allt. Inte enkelt men det nödvändigaste lägger jag över motorn där det är 80+. Ett ganska bra torkrum men det gäller att komma ihåg det i morgon, jag saknar väl regnstället och skorna.

18/7 Hör hur det smattrar på taket så det blir sovmorgon. När jag kommer iväg orkar jag bara 3 timmar i regnet men hinner med 7 neråtslussar innan jag stannar i Fort Augustus. Här är det som vanligt en massa turister, varav många snedögda, undrar hur de hittar hit. Är nu på Loch Ness, får se om ”Nessie” visar sig den här gången.

19/7 Vaknar av att någon lyser mig i ansiktet.  Efter en stund fattar jag att det är solen. Efter frukost bär det iväg över en helt spegelblank Loch Ness, nästan lite kusligt med dimma som ligger kvar på ena stranden. Plötsligt får jag besök av ”Nessie”, hon simmar under båten 2-3 minuter.  Jag ser det på ekolodet som bara visar mellan 5 och 20 m. trots att djupet är flera hundra meter. Ungefär på mitten passerar jag Stron Point som är en gammal fästning och mycket välbesökt. Får vänta sammanlagt 41/2 tim. vid broar och slussar så jag blir fast ovanför slusstrappan i Muirtown (Inverness). För att ni skall förstå hur jag har det skall ni få veta vad middagen bestod av. Chicken fillet filled with blue cheese and fried precooked charlotte potatoes with Australian red wine. Det slår de flesta restaurangmenyer. Glömde berätta att företaget rakt över gatan troligen har en smal kundkrets, de tillverkar kiltar. För 2 dagar sedan köpte jag internet av Highland. Jättebra, lösenordet skickar de med mail! Jag måste alltså ha nät för att kunna starta det. Undrar vilken del av kroppen de använder för att tänka med?

20/7 Ner 5 slussar innan jag tankar. De har väldigt små litrar här också, fick i 153,3 i 130-literstanken. Åska i natt och under dagen och häftigt regn. Ligger kvar i marinan och funderar över när jag skall ta mig ut på havet. Problemet är att jag har 60 M till nästa hamn och vill gå ut vid högvatten fö att få medström men det inträffar kl 02 och 14 så då kommer jag till den hamnen mitt i natten. Alternativet är att slussa ut och ankra tills kl 2 i natt och segla då. Som det känns just nu ligger jag stilla tills det slutar regna. Under tiden går jag och fyller på matförrådet. Hittar lite färdiglagat bara att värma i ugnen. Det borde fungera även om sjön blir stökig. Hade tänkt segla direkt från Peterhead, dit jag har 2 dagar, och sedan till Tyborön i Danmark men det blir minst 3 dygn och jag tror gubben är för gammal för sånt. Får bli Norge istället, det bör gå på 2 dygn. Gär ut på byn för att äta, går nog 3 kilometer men hittar ingen restaurang, bara massor av B&B. På tillbakavägen finns en Fish and Chips så det får duga. Inte bra!

21/7 Slussar ut och går mot den stora bron i medström men där är det stopp som det borde vara. Ankrar och lunchar tills jag ser att det lugnat sig lite och gör ett nytt försök och tar mig igenom. Passerar Chantoney Point och det smala sundet med Fort George om styrbord. Skitstort och fortfarande i bruk. Tar mig till Buckie, ett riktigt skitställe för fiskebåtar. I hamninloppet finns en stor skylt att småbåtar skall förtöja vid flytbryggor, det är bara ett problem, det finns inga förutom räddningsbåtens. Jag hittar ett mindre fartyg som jag lägger mig utanpå. Hamnen är som en militärförläggning utan fönster, 8-10 meter höga betongmurar.

22/7 Dagen börjar bra med planerad motström de första 2 timmarna. När jag närmar mig udden vid Fraserburg har den vänt, skall enligt kort och böcker 1.5 knop men jag får 4 och en stund är jag orolig att riggen skall ramla ner, fasen vad hoppar och studsar, det blir några blåmärken. Kommer så småningom till Peterhead, en jättestor hamn för supplayfartyg till oljeborrarna, där det finns en marina. Det påstådda internetet fungerar inte så jag tar datorn med mig i regnet under jackan men det slutar med att jag knäcker ett redan dåligt gångjärn så den blir oduglig. Var förberedd så en ny fanns med men den har tyvärr Windows 10 vilket ställer till mycket problem. Jag sitter nu och skriver om det här eftersom den dagbok jag fört är skrivskyddad och går inte att kopiera.

23/7 Dagen börjar med bekymmer, när jag skall ut ur marinan går jag på grund, det är lågvatten och just nu spring vilket är värst. Inget allvarligt det bara stannar från 1 knop men retar mig. Tar mig ut och går till macken jag såg på invägen, kanske 100 m. bort. Efter tankning skall jag ut ur hamnen men dimman är så tjock att jag inte hittar ut utan att använda plottern! Väl ute är sikten minimal och för första gången känner jag en tendens till sjösjuka, det kan bli så när man inte har någon referens alls, allt är bara vitt. Har svårt att bestämma om jag skall till Norge eller Danmark, det är bara 25 graders skillnad men bestämmer mig för det sista trots att det är ungefär 12 timmar längre dit. 17:59 passerar jag 0-meridianen igen så att jag nu är på östra halvklotet vilket innebär 1 timmes förlust när man ställer om klockan.

24/7 Bara 5 mån. kvar till julafton! I natt har jag passerat genom oljefältet, ett tag hade jag över 20 AIS-er på plottern men det fungerar suveränt. Plattformarna är alla olika, de tillhör ju olika bolag, en del är stora som mindre samhällen. Jag skulle lätt kunna segla mellan benen på dom om jag bara fick. Havsbotten är otroligt slät här, hade mellan 88 och 96 m. djupt hela gårdagen och det var samma när jag seglade till Shetland. Kl. 9 har jag seglat 24 tim. och hunnit 153 M. Det är inte riktigt halvvägs och vinden har avtagit till 3 m/sek så motorn får jobba sen i går kväll. Studerar Stormfåglarna som har uppvisning och följer mig hela tiden. De kommer bakifrån och flyger förbi på 20-30 cm höjd och ett par m. utanför båten medan de tittar på mig innan de vänder och landar. Efter en liten stund gör de om samma procedur i 2 dygn! Havssulorna är mera försiktiga men mycket vackrare med sina smäckra kroppar och smala vingar. Ibland dyker de från 40 m. höjd med infällda vingar som en raket ner i vattnet. Undrar varför de finns här ute flera hundra M. från land där de har sina bon? Jag saknar Puffins, jag tror de heter Alfågel på svenska, med sina röda fötter och näbbar. Har inga sett sedan Skottska kusten. På kvällen mulnar det och blir nästen spöklikt tyst, fuktigt ock mörkt. Inte ett fartyg syns på instrumenten.

25/7 Måndag igen så det är bara att jobba på, igår var havet lika lugnt som Göta kanal men idag får jag igen. Mulet fuktigt skumpigt och blött, precis som man har hört att nordsjön är men jag har säkert haft tur. Kl 12 har jag fötöjt i den stinkande hamnen på Thyborön efter seglade 328 M på 60 timmar, jag förlorade ju en på vägen. Spöa de ni som har båtar, så får ni se hur lätt det är!Det är nära 90,000 besökare nu, skulle vara kul att veta vem det blir, Frasse som vanligt eller?

26/7 Seglar in i Limfjorden som inte är lim utan vatten. Har tur med broöppning efter bara 5 min väntan. Det var många som väntade när jag kom. Det är lite spännande att bara ha någon meter vatten under kölen men jag håller igen på farten så jag inte hamnar så långt upp på land! Tar kväll i Glyngör,(Pos:56,4587N 08,5191E) det är trångt i hamnarna. De har ett idiotiskt system med pålar som man skall förtöja vid med akterlinor. Det fungerar inte så bra att hantera 4 linor och båten ensam. dessutom är det oftast för smalt mellan stolparna så hälften av platserna är tomma. Hamnarna är byggda när båtarna var smalare. 

27/7 Får fin segling men ibland hoppar hjärtat upp i halsgropen när man bara har 1/2-meter vatten under kölen. Visste inte att Danmark har en grävd kanal men idag har jag sett ena änden av den. Den ligger utmed kanten av Limfjorden och beordrades av Fredrik den 7:e och börjar i Lögstör. På eftermiddagen får jag skitväder med häftigt regn och 15 m/sek men det lägger precis innan jag skall förtöja i en överfull lystbådehamn i Ålborg.

28/7 Iväg men missar broöppningen med 2 minuter så det var bara att vänta 1 t. till nästa. Slöseglar sedan de 15 M till Hals. Redan kl 13 när jag kommer är det fullt så jag får lägga mig utanpå en annan båt idag med. Det blir mycket klättrande. 

29/7 Lång dag för motor. Däligt med vind och trist väder. Grenå är en skithamn, åtminstone luktar den så. Jättestor, och som vanligt mängder med tomma platser eftersom båtarna är bredare än båtplatserna.

30/7 Ytterligare en dag för motor men hjälper till med seglen för att öka farten lite. 50 M igen, men i dag mitt i en regnskur flera timmar. Man ser på radarn var det regnar och skuren hade samma kurs som jag men gick lite fortare så på em. klarnar det upp. Hamnar i Gilleleje, en typisk gammal dansk fiskeby där husen har vasstak. Jättefint! Och under dagen såg jag Sverige igen, det första man ser är Kullen med sin välkända fyr.

31/7 Tar det väldigt lugnt, blir omseglad av ett antal båtar men jag har bara focken ute och bryr mig inte eftersom jag bara skall till Helsingör, 12 M. bort. Har tänkt göra en större bunkring här men det är långt till en bra affär. Får ta cykeln i morgon och kolla. Skulle ju vara bra med några plattor öl, några liter vin samt whiskey och gin så att man möjligtis är välkommen hem till Sverige igen.

 

 

     

Väster ut

[counter]

1/6 Peter hälsar på en stund före avgång. Går sedan sakta igenom Sotenkanalen som är saltvatten. Hur många sådana kan ni räkna upp? Jag har bara passerat 1 tidigare! Seglar sedan genom trånga sund till Hamburgsund. Det ser så fint ut så jag bestämmer mig för att lägga till och gå en promenad. Den slutar i en marina för att köpa en låsring till en vinsch som inte finns i lager. Jag kollar kylvattnet i motorn som har sjunkit lite så jag ber marinan om hjälp, kroppen klarar inte att krypa in bakom motorn längre. Ingen har tid idag men har blivit lovad hjälp i morgon, hoppas bara att det är någon slang som läcker och inget stort haveri.  

2/6 Marinapersonalen skulle börja 05:30 så det blev en tidig morgon. Kl.8 hade ingen kommit så jag gick och frågade och fick beskedet att de inte har tid att hjälpa mig! Försökte låna ett verktyg för att provtrycka men det gick inte att hitta, sämre ordning i en verkstad har jag aldrig sett, inte konstigt om de inte får något gjort. Jag lyckas själv hitta felet som var en slang som spruckit, jag bytte den. För ett år sedan bad jag varvet byta alla gamla torra slangar vilket de tydligen inte gjorde. Seglade norr ut och tänkte ta lunch vid en kryssarklubbsboj efter vägen. Alla upptagna av båtägare som inte har köpt bojflagga så jag ankrar. Känns lite konstigt att behöva det när jag är den enda som har flagga men jag känner inte för att bråka med dumma människor. Ringer och gratulerar ett barnbarn som fyller 25, grattis Nadine! Tar natthamn i Strömstad, det är minst en kilometer enkel att gå för att lösa hamnavgift...  

3/6 Går en tur i byn och kompletteringshandlar lite men glömde köpa dill. Bara 6 M till Koster. Ett lummigare och grönare ställe har jag aldrig sett, fantastiskt! Vi är nog ett 100-tal båtar här varav 2 svenska pensionärer. Undrar om inte norrmän jobbar, de är många yngre, med tydligen gott om pengar. De flesta har stora bränsleslukande motorbåtar. De har så höga fribord att de inte klarar att förtöja utan hjälp. Vädret är ofattbart bra men idag fick motorn gå över ett spegelblankt hav.  

4/6 Går sakta genom rännan mellan Kosteröarna. Det är gott om granit som här är uppblandad med diabas och alldeles för hårt att ge sig på med båt. Väderrapporten sa 1 m/sek ökande till 4. Verkligheten var 7 m/sek så det blev en fin segling istället för motorgång. Det var spännande att passera Grisbådarna som jag blivit varnad för av flera men även de gick bra. Passerar den kända fyren Färder på vägen till Sandefjord. Där träffar jag Cato, en bekant sedan förra året i Risör. På kvällen kommer Rolf med färjan från Sverige. 

5/6 Rolf och jag kommer iväg vid 10-tiden och får en fin segling. Vi tar dock motorn till hjälp när vi skall igenom sundet kallat Kreppa som är riktigt smalt med höga bergväggar på sidorna. Vi tar kväll i Kragerö efter 32 M och ytterligare en dag med kanonväder.

6/6 Ut på ett ganska upprört hav så Rolf får sig en omgång. Han klarar precis sjösjukan eftersom vi bara går till Risör. Lite vind och 2-2,5m vågor känns när man är ovan. Fortfarande bra väder. 2 sallader, 2 öl och 2 koppar kaffe kostar här 650 N/kr så det är bäst att börja köra långa dagsetapper och ta sig vidare till nästa land. 

7/6 Går tidigt efter tankning av 125 lit. skattefri diesel a 11,88 N/kr lit. Vi skall långt, Rolf skall mönstra av i morgon och jag vill gärna visa honom Blindlejaleden så vi passerar Lillesand och fortsätter till Kristiansand. Det blir 70 M för motor i rejäl motvind och lite motström. Det varma fina vädret jag haft ett par veckor har nu bytts mot bara 14+ men sol.

8/6 Rolf åker vid 7-tiden och efter en liten stund kommer en kuling. Den kommer från nordost som är perfekt riktning men den är riktigt jobbig med 17 m/sek i byarna och svårhanterlig så jag avvaktar och tittar på när andra måste förtöja om. Det blir ett litet kaos i hamnen. På em. lägger sig vinden nästan helt så jag ligger kvar till i morgon. Tar en lång promenad i den fina staden. Hamnavgift 260 N/kr mot 100 i förra hamnen.

9/6 Avgång 05:40, det skall bli ostlig kuling i eftermiddag. Jag hinner 35 M på 6 tim och precis när jag svänger in i Korshamnsleden börjar det blåsa. Det blir en fin resa även de sista 15 M till Farsund men här är hamnen full, det är flera som kommit på att det skall blåsa. Lägger mig utanpå ett gäng Danska gubbar som kommit från Fair Isle, deras båt liknar en torkvinda, det mesta är blött. Hoppas jag får en trevligare resa. Jag ligger 30 m. från en bra livsmedelsbutik så nu gäller det att proviantera rätt. Bestämmer mig för att äta ute och går upp i byn. På första stället, en kinakrog var det osäkert om den var öppen så jag gick vidare till en pizzeria. På min fråga om den var öppen var svaret ja, på nästa om det gick att sitta där och äta var svaret också ja, men stolarna var upplagda på borden så jag undrade var. Jo det var bara att ta ner en stol och sätta sig. Om de inte orkar ta ner stolen åt mig orkar de troligen inte heller fixa vettig mat så jag talade om vad jag tyckte och gick till ett tredje ställe. Fick en halvbra pizza och en cola för 160 N/kr. Bättre att äta ombord som vanligt.

10/6 Ligger kvar, det blåser för mycket motvind på havet och jag har 40 M till nästa hamn. Det skall vända tills i morgon. Studerar tidvattentabellen jag fick låna av Danskarna. Söder om Shetland kan strömmen vara stark, flera knop! På västa stället Pirthland Falls kan strömmen vara 14 knop. Dagen har ägnats åt att friska upp tidvattenkunskaperna som är allt för gamla. I morgon skall jag få växlande vindar enligt 3 olika vädersaiter så nu skall jag iväg.

11/6 Är man lat ena dagen får man igen det nästa. Idag har det varit väldigt lite vind och ett nästan blankt hav. På förmiddagen hade jag upp till 2 knop medström men det fick jag igen på eftermiddagen med lika mycket emot. Den förväntade ankomsttiden före kl 20 blir istället 21:30 d.v.s. 11 tim. på havet. Jag har nästan inte sett ett moln på över 2 veckor nu men i eftermiddag fick jag lite skugga. Ligger nu i Tananger nära Stavanger och har just fått lite mat. I morgon skall jag försöka hitta billig diesel, det gäller att ha fullt på vägen till Shetland som jag räknar med skall ta lite över 2 dygn. Hade varit skönt att slippa undan med en natt men det går inte så man lär väl vara lite sliten vid framkomsten. Huvudet skall ju räkna på ström och tidvatten då. 

12/6 Hade tänkt ta mig upp på Predikestolen men det är 40 M enkel dit så det går åt 3 dagar med uppstigning och tillbaka hit. Går norr ut istället. Kör kemikalier genom watermakern som inte blivit gjort på 2 år. Jag tror inte det är orsaken till den låga produktionen utan högtryckspumpen ger för dåligt tryck. Har en sådan ombord men det är lite skruvande för att få den på plats. Får en fin segling som till en början är kryss men det vrider så att jag får en kanonsegling i 7 knop. Ser ganska mycket snö på topparna. Innanför Karmöy växlar vinden så jag tar motorn till hjälp. Hittar en bra krog med spare ribs så jag blir riktigt mätt. Blir också av med mina sista norska kronor sedan förra året. I morgon skall jag fylla tankarna med diesel innan jag styr väster ut.

13/6. Tankat och klart 06:30. Här kostar dieseln bara 9,30 mot 11,88 i Risör! 3-4 m SO-vind skjuter på bra i början men är för klen att bara segla i. Jag har ju lite bråttom för att slippa 2 nätter till havs. Under dagen avtar den till 1 m/sek. En önskedag på ett nästan stilla hav och helt blå himmel! På kvällen kommer vind från norr och det blir riktigt kyligt så alla kläder åker på. När jag lagar middag tar plötsligt gasolen slut, tur att jag kan använda en elplatta i nödfall. Jag passerar genom oljefältet med mycket båtar och plattformar när solen går ner.

14/6 Har under natten seglat långa stunder men fy vad dagg, allt ute blött. Med alla larm på och äggklockan på 25 min har jag sovit flera pass men alltid blivit väckt av något. När solen går upp blir sjön riktigt gropig, är rädd för att bryta armar och ben så det gäller att hålla sig i. Troligen är det tidvattenströmmen som ställer till det. Precis kl. 9 passerar jag 0-meridianen och är därmed på västra halvklotet. Jag möts av flera sorters sjöfågel jag inte tidigare sett. I hamn kl 15 och klarerar in. Här har de inte fattat att de är med i EU än så länge och dessutom kom jag från ett icke EU-land. Det blir mycket skrivande men ingen tittar på mina papper, ser väl ärlig ut! Staden är typiskt engelsk med allt byggt i gråsten och på landsbygden ser det ut som en stor golfbana, bara gräs och inte en buske så långt man kan se. Dessutom kör alla på vänster sida, vilken tur att alla gör fel! Får en prislista för utförsel i hamnen, klart prisvärt!       

15/6 Sov som en klubbad i 11 tim.! Det blåser 10-12 m/sek och jag ligger i rätt hamn. De som ligger på västra sidan av piren har det inte kul. Häftig by, allt gjort av sten men typiskt engelskt grått. Hittar en pub med nät som jag kan nå från båten efter inköp av en öl. (Pos:60,09.23N 01,09.49W) Det skall tydligen blåsa ett antal dagar så jag blir kvar här. Hamnavgiften är 10 Pund, ungefär 120:- men tyvärr ligger jag som 4:e båt från kajen och ingen går härifrån p.g.a. vinden.

16/6 Språket här är speciellt. Det är engelska med en brytning som låter holländsk. Kanske är det en rest av norska sedan det tillhörde Norge. Blåser lika illa idag och är bara 10 grader så jag har sittbrunnstältet uppe. En båt innanför går så nu är jag 3:dje båt ut. Går och handlar en gästflagga och letar en reservdel till en vinsch. Det är svårt att ta sig fram mot vinden! 

17/6 I natt har det regnat lite så nu är saltet borttvättat. Det blåser lika illa så det är bara att ligga kvar. I går kväll var jag på segelklubben och tog en öl. Då kom det vid två tillfällen fram okända människor och gratulerade till en snygg tilläggning när jag släppte ut båten innanför. Man skall ha lite tur! Har bytt ett filter i w-makern, vi får se om det hjälper. Annars mest tyckt synd om mig själv, det har småregnat och blåst som sjutton. Det tjuter från masterna så man hör inte om man tänker och i så fall på vad. I kväll skall jag gå på segelklubben och ta en öl så att jag åtminstone kommer ur båten idag. Det blev kul med 7 lokala musiker varav en spelade minst 3 instrument.  

18/6 I morse när jag vaknade hade vi fint främmande i hamnen. Danska drottningens båt har kommit in. En skaplig gammal träbåt på 70-80 m. Hyr en bil, dyrt här men jag delar med tyskarna i grannbåten som inte törs köra vänstertrafik. Vi åker så långt nordväst vi kan komma innan vi kör så långt söder ut vi kan komma. Fantastiska vyer med gröna kullar, inte ens en buske växer här. Vi ser hur de bryter torv som jag tror används till bränsle. Husen är väldigt små och ligger långt isär. I södra änden var vi först uppe vid fyren, en skaplig promenad, den ligger högt, där vi fikade. Sedan ner till en gammal vikingaboning sedan 100 år BC som användes in på 16-1700-talet. Därifrån såg vi en skuta i brand, det rök som sjutton och en helikopter följde ovanför. Vet inte hur det slutade men hoppas det gick bra. De hade det tungt i motsjön  med 2-3-metersvågor. Nu har det mojnat, några har lämnat hamnen men jag tror det blir bra i morgon. Vi är 2 båtar som går till Fair Isle kl 6. Det skall blåsa emot på em. och vi har lite över 40 M dit.

19/6 Seglar söder ut 43 M. till Faire Island. Vi är 3 gästbåtar här så jag har en på utsidan, det är alltså en liten hamn och här är det en fast kaj så det gäller att förtöja rätt så att inte båten blir hängande när vattnet sjunker 1,6 m. Här bor ett 60-tal fastboende och här växer bara kort gräs, massor av får och ännu flera fåglar. Hit tar man sig med deras transportbåt ”Good Shepherd IV” eller med flyg som man beställer. Alla människor här är otroligt vänliga och tillmötesgående. Man måste nog vara det annars blir man nog fort utfrusen i ett så litet samhälle.

20/6 Tar först en promenad men det är så mycket fårskit överallt så det är nästan omöjligt att sätta ner foten utan att trampa i någon. Tar sen cykeln till södra änden av ön, en hemskt lång uppförsbacke och motvind. Det finns några små gårdar som alla verkar hålla på med fårskötsel. En liten affär finns, idag säljer de äpplen, i morgon kommer bröd och mjölk med båten från Shetland. I kväll skall jag och båtgrannarna äta på fågelobservatoriet, man måste beställa innan och vet inte vad man får. Serveras kl 18 och en kvart innan kan man köpa öl.

21/6 Får en kanonsegling hela vägen med ibland häftiga vågor. Dyningar på 4-5 m kommer från Grönland eller Kanada cirka 100 m långa och från andra hållet vind mot strömmen med krabba 1,5 m. vågor. Omöjligt att göra annat än hålla sig i under några timmar. På slutet möts jag av en hemsk stank av koskit innan jag går in i Kirkwall på Orkney. Här är det lika färgglatt som i övriga Skottland, d.v.s. massor av grå nyanser. Hittar en plats längst in i fiskehamnen men ser att jag måste vara borta kl 8:00 i morgon.          

22/6 Vaknar tidigt så jag drar direkt. Får en fin kryss i 5-6 m vind och lite medström. Efter några timmar skall sundet mellan Orkney och Scottland passeras. Det blir den vådligaste resan hittils. När ström, som ibland är 5 knop möter vind blir det hemska vågor. Ändå hade jag lite vind. Det är det absolut värsta jag varit ute i under 36 års segling. Vågor på 2-3 m. poppar upp överallt så båten slås från sida till sida trots att jag har segel uppe. Det varar cirka 4 timmar med något uppehåll. Tur att jag inte blir sjösjuk trots avsaknaden av mat. Jag törs under långa stunder inte gå ner i båten. Otroligt, det enda som gått sönder var ett glas som gjorde en lång flygtur. Har nu kommit till Wick marina på Scottland, lika grått här, men fiskebåtarna har kulörta färger.

23/6 Jag har pratat med lokabefolkningen här och ett sådant strömrace jag hade igår händer tydligen några gånger per år och har med hög och lågtryck att göra. Idag har jag vilat, försöker dölja mina blåmärken som blir hemska när man äter blodförtunnande. Händernas ovansida ser svarta ut. Annars har det varit finväder och jag har gått en lång promenad och handlat lite förnödenheter. Hittade färska skotska jordgubbar, jättegoda, de hade nog gödslats med koskit som det luktar mycket av här. I hamnen finns en stor säl som tigger fisk från inkommande fiskebåtar. Sjöräddningen släpade in en segelbåt som fått ett fisknät i propellern, måtte jag slippa sånt. Väderrapporter är inte alltid så enkla att förstå sig på. Jag har hört om Jackie oilfield i en vecka nu men inte vetat var det ligger. Tydligen skall jag passera där i morgon på väg till Inverness dit jag har lite över 70 M. Hoppas på medström men eftersom det tar minst 12 timmar bör jag få hälften av varje. Käkat middag på en liten krog som visade sig ha en stjärna i Guide Michelin. Kanonmat och till vettigt pris!  

24/6 Uppe 5:30 men när jag tittar ut är det så dimmigt så jag ser inte andra sidan av hamnen. Jag lägger mig en stund. Kl. 7 har det lättat lite så jag drar iväg. Efter en stund börjar det regna och det håller på i 3 timmar. Har lite medström och vinden akterifrån för en gångs skull. Allt går bra ända tills jag skall in vid Inverness, en krokig led med stora grunda sandbankar, då jag får motström. Det ligger ett par båtar ankrade på vägen, de väntar väl på att strömmen skall vända men jag tjurar på. Högt varv på motorn och seglen uppe så jag gör 7 kn. genom vattnet, men som sämst går det bara 1,9 kn. framåt. Har nu förtöjt i Inverness marina, stor men trist efter 78 M. och klockan är 20 här. Blir inget stort midsommarfirande men jag hoppas alla läsare får det!

25/6 Väntar till 12:30 för att få medström men det är bara 2 M. till Caledonian Canal så det tar bara några minuter. Checkar in och betalar 215 £ (ca 2,600:-) för att få vara på kanalen 8 dagar. Gör 2 uppslussningar innan jag stannar i Clachnaharry där första marinan finns. Husen ser hemskt tråkiga ut men människorna är väldigt trevliga, alla hälsar och naturen är otroligt grön. Det blev en lång cykeltur här för att hålla kroppen igång. Skönt att slippa vågor och ström!  Härifrån skall jag ta Muirtowns slusstrappa upp 4 slussar. 

26/6 Lidlbesök per cykel innan avgång. Här får man hjälp av slussvaktarna med linorna, bästa service jag sett! Vi som är ensamma ombord verkar vara populära här. Det ligger mängder med outnyttjade båtar på de bryggor som finns och det är mycket hyrbåtar i rörelse. Det ser lite konstigt ut när de använder bogpropellern för att styra istället för rodret! På förmiddagen var det shortsväder men i em. är det kallt och regnigt så jag stannar efter 4,5 M. i Dochgarroch efter 5 slussar. Här finns några hus och en pub.

27/6 Drar vidare ut på Loch Ness, ska se om jag hittar ”Nessie”. Sjön är över 200 m. djup och vattnet är alldeles svart. Plötsligt visar ekolodet bara 220 meter djupt där det är cirka 200, det måste vara Nessie som är under båten. Det är 4-500 m. höga kullar runt omkring och det är otroligt lummigt och grönt. Regnskurar och 10-15 m/sek mitt emot och ibland soligt och fint. Passerar Stron, en gammal borg på vägen. I fort Augustus får jag hjälp av 2 trevliga engelsmän med linorna, eftersom de kvinnliga slussvaktarna inte har tid, så jag slussar upp 6 slussar. Kör en maskin smutstvätt. Ser att jag glömt något att bära tvätten i liksom en del kläder hemma. På kvällen träffar jag engelsmännen på puben så det blir ett antal öl och ett par whisky.

28/6 Tar det lugnt, har fått jätteont i nacken, s.k. nackspärr. Försöker torka tvätten inne eftersom det regnar. Fixar lite med engelsmännens båt. Här är gott om hyrbåtar så det finns en del roliga manövrar att titta på. Passar på att dammsuga eftersom jag hittat el.

29/6 Ringer och gratulerar min dotter som fyller 27. Går vidare genom ett fantastiskt grönt landskap, inte så konstigt, det regnar ju väldigt ofta. Slussar upp 2 ggr innan jag är på högsta punkten som heter Loch Oich. Går vidare via ett par broar till Laggan Lock där jag stannar för dagen efter bara 9 M. 31 sjömil på 5 dagar är väl höjden av lathet?

30/6 Vaknar av det vanliga smattret på taket. Öppnar verkstaden och försöker bygga en anordning för att fylla över gas från engelska tuber till mina svenska. Inte helt enkelt, skulle behövt en svarv. Avbryter vid lunch för att slussa ner och gå vidare över Loch Lochy som är sista sjön. Slussar ner ytterligare 2 ggr innan jag tar kväll i Banavie efter 23 M. Idag har det bara kommit 2 regnskurar eftersom det var en halvtimmes uppehåll vid lunch, fy! Eftersom det regnar så mycket finns inget damm i luften vilket märks inuti båten. Det har inte funnits vare sig internet eller tv-kanaler på vägen genom kanalen. Det är också riktigt glest befolkat men otroligt vackert.

        

Avsegling!                      [counter]

aknar

1/5 I kommande vecka blir båten färdig på varvet. Sedan återstår en massa packande och att lösa AIS och VHF-problemen. Har ni funderingar på att följa med en bit är det dags att börja planera. Till att börja med skall jag ta mig via kanalen till Vänern och nerför älven till Göteborg. Därefter norr ut upp till Koster och över till Norges kust. Den skall jag sedan följa via Blindleja och vidare ända upp mot Bergen. Sedan är det tänkt att jag skall ta ett hopp över till Shetlandsöarna, så det är bara att hänga på! Plats i egen hytt finns och kostnaden är låg.

2/5 Idag har glasförrådet förnyats. Jag köpte dyra melaminglas på båtmässan för ett par år sedan som skulle hålla i evighet. Jovisst, nog håller de men de har blivit helt grå och ogenomskinliga så det ser oaptitligt ut. Nu har det blivit riktiga glas och de dyra har hamnat i soptunnan. Givetvis var foten större så jag fick göra om hyllan där de hänger. 

3/5 Sjösatt och flyter. Tror också att AIS-en har självläkt! Igår hotade jag med att köpa en ny och skrota den gamla, det gjorde tydligen nytta. Vi får se om det fortsätter så. Nu skall jag försöka få upp en antenn till den i masttoppen vilket inte är enkelt. I morgon skall värmaren i Maxin fixas innan sjösättning så det blir en tidig morgon. Det är ju en bit att transportera båten på vägen och jag hoppas det skall gå bra. 

9/5 Fick bra hjälp med antennen så nu är det bara att dra kabeln kvar. I dag motoriserade vi över Vättern till Ombo där flera andra båtar låg. Sjön låg spegelblank. Eftersom vädret var helt fantastiskt så ägnade vi söndagen åt att motorisera till Askersund för att handla mat så att vi kunde vara ute ytterligare en natt, vilken vi tillbringade vid Igelbäckens brygga, Idag har vi seglat hem i dålig vind så 17 M tog 6 timmar....

12/5 Kör bränsle till båten, det är ju stor skillnad att betala 11-12:- mot sjömackens 18:- om man skall ha 250 liter. Maxi 77:an har fätt mast och blivit provseglad av nya kaptenen Christian. Det är inte så lätt i början när det är mycket att hålla reda på men han lär sig snart.Nu är det dags att börja proviantera inför avsegling, det är enklare att göra det här hemma när man vet var det är billigast. Det blir en massa konserver så att jag bara behöver komplettera med dagligvaror. Skall försöka byta bort jollemotorn mot en elektrisk. Den gamla är för tung att hantera. Det svåra är att veta hur stark den behöver vara. Det är inte kul när man skall i land och den går saktare än tidvattenströmmen så att man driver till havs! 

13/5 För första gången känner jag ingen riktig motivation att ge mig iväg. Kroppen börjar säga ifrån även om huvudet vill. Men det är bättre än motsatsen! Dessutom är plånboken väldigt tom efter att ha betalat självrisken efter förra årets grundstötning. Den planerade bunkringen verkar tyvärr utebli..Dessutom skall jag ju betala världens dyraste kanalavgift innan resan börjar! 

14/5 Monterat ett nytt eluttag för frysbox idag så nu kan man få glass ombord! Har också haft besök av en intresserad gast som verkar ha en del livserfarenhet och är mångkunnig. Såna människor gillar jag, de med tummen mitt i handen har oftast nåt annat handikap också.. Lite fränt är att han är lika gammal som mig, d.v.s. 27! 

15/5 Idag har jag bunkrat massor av konserver och en flaska gasol. Pentryt har fått nya stekpannor så nu sjunker det på "att göra-listan" men mycket återstår.

16/5 Nu fungerar AIS-en så nu kan ni se var båten befinner sig. Tack Lennart och ni andra som bidragit! Man söker antingen på båtnamn, NIKOLINE, eller MMSI-numret som är 265651320. 

17/5 Bokning hos kanalbolaget skall göras 4 dagar före avresa. Ringde och försökte få reda på om det var flera som skall gå på söndag, i så fall spelar det ju ingen roll om man bokar senare men det gick inte att diskutera. Eftersom man måste boka via nätet så försökte jag göra det vid 17-tiden men det var redan försent! Man kan inte boka hela dagen! Det innebär att att det i så fall blir avgång nästa onsdag. I morgon bitti tänker jag ha ett litet samtal med kanalbolaget... 

18/5 Samtalet fungerade perfekt. De erkände direkt att det var fel så nu är jag inbokad på söndag. Det innebär att jag lämnar Vadstena kl 14 den 22/5 så nu är det bara att packa, städa och bunkra kvar. 

19/5 Idag har jag dragit kablar från batterierna till akterdäck. Orsaken är att jag bytt bort min utombordare till jollen mot en elsnurra. Nu behöver jag ladda batteriet istället för att tanka och sedan kan jag åka ljudlöst. Snurran väger 9 kilo mot 27 för den gamla! Batteriet kommer från Batteripolen och är slutet så det går att använda liggande. 

20/5 Bunkrat lite och fixat så att snurrebatteriet går att ladda på akterdäck. Har också köpt elektronska sjökort från varvet men servicen har uteblivit. Förra året köpte jag från Hjertmans och fick färdiga kort för 1,250:- Nu fick jag ett tomt kort för samma pengar som jag förhoppningsvis kan ladda ner från nätet trots att en av delägarna påstod att kortet är självklart laddat med sjökort. Det är det jag kallar dålig koll!

22/5 Iväg! Klockan blev 14:10 innan jag lossade förtöjningarna. Det blir lätt så när det är ett trevligt gäng som vinkar av. Jag behöver inte heller gå tlll systemet på ett  tag efter de presenter jag fick. Tack så mycket! Väl ute på sjön kom så småningom lite vind så att det gick att segla. Efter en stund hörde jag någon som skrek och fick då se en fiskare som hade sk. pulkor ute. Han hade ju väjningsplikt så jag skrek några väl valda ord tillbaka. Varken båten eller pulkorna var utmärkta så han fårskylla sig själv. I Karlsborg träffar jag Toivo och Gunilla så vi pratar en stund. De var med runt norden förra året och har varit på Shetland 3 ggr. Det är alltid bra att prata med någon som vet vad det handlar om. Förra året när jag slussade ut hade jag sällskap med en bilhandlare från Baskarp och nu fick vi sällskap igen. Det bllir min 55:e enkelresa på kanalen och jag ser redan nu att vi kommer att få en del problem. En motorbåt har lagt sig i mitten på en brygga som skulle rymma 2 båtar till men ingen bryr sig så vi andra ligger utanpå varandra. Jag sköt flaggskott i kväll vilket uppskattades av några men inte alla. 

23/5 Fick vänta till 3:dje slussgänget och när vi körde in i slussen gick drivningen sönder på den andra båten. Jag hade räknat med en fin segling över Viken när äntligen vinden låg åt rätt håll men den sket sig, jag fick bogsera istället. Det är lite bökigt att bogsera eftersom det inte finns broms på båtar men vi har klarat hela dagen utan skador trots att 2 broar har varit ur funktion så reparatör har tillkallats varje gång. Efter allt strul är vi nu i Töreboda 3-4 timmar försenade men vad gör det. Skilladen är att det inte går åt lika mycket GT.  

24/5 Bara 7 mån till julafton! Årets hittils varmaste dag så det blir riktigt varmt i slussarna, 28+ i skuggan. När vi närmade oss Vänern kom det vind och temperaturen föll 10 grader på någon minut så istället för bar överkropp blev det skjorta och jacka. Ute på Vänern blåste det bra, som mest 12m/sek och vinden med så det gick fort till Mariestad och stopp för natten.

25/5 Dagen börjar tufft med regn, 10 m/sek och 8+! Det går närmare 8 knop ända till Läckö där jag ankrar för  lite lunch och för att tina upp. Var meningen att fortsätta till Vänersborg men vinden dog ut så seglen slog åt alla håll eftersom vågorna fanns kvar. Det fick bli Dahlbergså istället men jag tror att det är dåligt med nattlivet här. 6-7 husvagnar och en båt som är till salu är allt som finns.  

26/5 Dåligt med vind så de 16 M till Vänersborg tog 5 1/2 tim. Därefter vidtog mycket väntan, 4 broar och en sluss tog över 4 tim. så nu ligger jag i Trollhättan ovanför slusstrappan. Är inte många här som pratar svenska....

27/5 Slussar ner och går vidare till lång väntan i Lilla Edet liksom vid broarna i Göteborg. Hade tänkt gå till Grötö dit jag blivit bjuden men orken tog slut vid Lilla Bommen. Jag behöver också handla lite och ta ut kontanter eftersom jag misstänker att det inte finns så gott om bankomater ute på öarna.

28/5 Handlar lite och fixar kontanter. I kön till pantmaskinen var vi ca 15 st. jag var den enda vita. Direkt efter bron får man börja segla så det var bara att hissa på. Ingen rekordfart med 2-3 m/sek men medströmmen gjorde gott. Planen var Grötö men jag var där redan 13:30 så jag fortsatte till Marstrand. Här har det varit kappsegling och här plöjer man ner pengar i kolfiber i både master och segel. Har lite svårt att platsa in med klädseln. Tydligen ska man ha långkallingar, shorts och stövlar vilket inte är min grej.

29/5 Lång segling, hela 4 M till Dyrö där gamla kompisar från medelhavet låg. I kväll har 3 båtar av 5 här varit i medelhavet. Kul kväll med grillning  och en massa lögner från förr.

30/5 Fy faan vad det blåser! Kom iväg efter lunch och börjar segla på bara lilla focken. Efter ett par trånga sund har jag revat den till hälften så den är på 5-6 kvm. och ändå får jag en snittfart på 6 knop. Ibland är det svårt att hinna med både att styra och navigera mellan granitbitarna och jag är ju rädd om både mig själv och båten. Ligger nu i Lysekil efter en spektakulär tilläggning i lovart. Vi är 5 båtar i hamnen och den enda som kan komma härifrån innan vinden lagt sig är jag. Det gäller att planera sina krig för att inte förlora!

31/5 Vaknar magsjuk, inte kul. Proppar i mig tvärstoppspiller, dubbel ranson. 12:30 känner jag mig så pass ok. så att jag vågar segla vidare. Här är det så pass mycket grynnor så att göra toa-besök verkar farligt i den hårda vinden. Allt funkar perfekt så jag seglar till Kungshamn. På em. äter jag frukost bestående av matjessill och färskpotatis med en öl och en liten Östgöta sädes. Fungerar perfekt! Blir hämtad av en gammal seglarkompis från medelhavet, Peter som jag hjälpt med att segla hans 65-fotare. Fikar hos honom sedan är det kväll.

Vårrustning igen

[counter]

3/4 Igår drog jag i 5-6 meter nåt. Nu är det bara att vänta och se om den torkar eller fryser fast innan det går att skära och slipa den. Nu väntar byte av roderlager och skrovpolering.

7/4 Ibland råkar man ut för konstiga fel. Min AIS har inte fungerat som den ska sedan i höstas vilket ni som gått in på Marinetraffic märkt. Den har under lång tid bara sänt min position ibland. Av den amerikanska tillverkaren har jag fått tipset att det troligen är dess GPS-mottagare som bråkat. Jag har skaffat en annan antenn vilket inte hjälpte. Nu har jag haft specialisthjälp som konstaterat att felet sitter i VHF-antennen som är för dålig. Trodde inte att det kunde vara den eftersom jag fått andras position. Den är för dålig att sända med men duger inte till mottagning! Nu gäller det bara att komma underfund med om det är kabeln eller själva antennen som är problemet. Det går att lägga ner pengar och tid på skitfel!!!.

9/4 Nåten har torkat så pass att den går att skära vilket nu är gjort. Den kräver mer torktid före slipning. Nu fungerar också min AIS med en nödlösning till antenn! Det börjar kännas som om många problem är på väg att lösas så att jag kan annonsera ut den till försäljning, Jag säljer inte något som jag inte tror fungerar!

10/4 Slit och släp! Har haft 2 gubbar till hjälp, Rejdar och Roland, med polering av skrovet, utan dom hade det inte fungerat! Nu är det blankt så jag är lite orolig för djurskyddsföreningen, någon fluga kan ju halka och då är det väl mitt fel men jag kan kanske skylla på gubbarna? Finns lite kvar att fixa men det klarar jag själv. Börjar bli dags att annonsera trotjänaren men de med skambud behöver inte besvära sig. Får jag inte rimligt betalt seglar jag vidare, det är inget fel på båten men skepparen har en del ålderssymptom. 

13/4 Småfixar med båten varje dag nu och annonserade ut den igår. Idag har propellern fått ny zinkanod och jag har städat bort lite kabel från elsystemet som inte längre behövs.  

16/4 Några intressenter har hört av sig men ingen verkar vara långfärdsintresserad. Det kan innebära att jag får behålla en del utrustning som jolle med utombordare, watermaker och en del annat som i så fall skall säljas. Det är dock långt kvar till avslut eftersom några verkar tro att det är någon form av hittegods som man kan få för en spottstyver. Det jag inte gillar är folk som inte kan ge ett seriöst bud och sedan stå för det. Sådana kallar jag för skitstövlar och jag eldar hellre upp saker än säljer för skitpengar till den sorten. Det kanske blir så att jag seglar vidare i en båt som jag vet är i ordning... Det börjar närma sig ett beslut nu, kanalen öppnar snart!

19/4 Fixar lite varje dag. I går blev det ny gasolslang till spisen, den skall ju bytas eftersom den är datumstämplad. Idag har jag kopplat in GPS-data till den yttre VHF-radion. Varvet har äntligen tagit isär roderlagringen så nu börjar det hända saker.

20/4 GPS till VHF:en fungerar inte men jag har polerat lite på skrovet, nåtat lite som fattades på däck och undersökt en del om försäkringspremier. Alandia som jag har nu har, har aviserat att jag kanske skall betala en del själv på det skadade roderlagret p.g.a. varvets otroliga lyftkostnad! Om de hävdar det kommer jag att betala men byter bolag. Har också undersökt lite priser på EPIRB och satelittelefon för att kunna få väderrapporter och mail utanför mobiltäckningsområden.

21/4 Roderreparationen klar så nu återstår lite bättringsmålning av köl och roder. Tyvärr är det lite för kallt för att det skall härda så det tar lite extra tid. Jag har svårt att få tid för båten eftersom det är mycket att göra på företaget, men nu har alla hyrbilar fått sommarhjul.

22/4 Akterruffen återställd så nu är det seglingsklart när bottnen är klar. Det är en temperaturfråga. Tyvärr är buden lite för låga för att sälja båten så det lär bli en fortsättning med den gamla. Hade idag en diskussion med en mäklare som har den bestämda uppfattningen att en catta inte är sjösäker! Välkommen till nutiden! Min kölbåt har 3,5 ton bly som försöker sänka den, en påkörd container är inte bra. Ett hål i ena skrovet på en catta går att leva med! Om inte brandrisken fanns skulle jag inte ens ha livflotte på en sådan. 

25/4 Letar fortfarande fel på AIS och VHF. AIS-en fungerar ibland, sånt kan göra en tokig. Skall också sjösätta Maxin, mitt äldsta barnbarn Christian skall bli fadder för den i sommar. Jag behöver göra om draget på trailern till den och byta kompassen, sedan hoppas jag att allt fungerar. Den har inte varit i sjön de senaste 3 åren så det är väl risk för någon överraskning.

26/4 Idag har elspecialisten Lennart och jag letat fel. Vi har kommit på att antennen till AIS:en behöver komma upp i masten. Konstigt, det har ju fungerat tidigare med att ha den nere vid däck. Det innebär att jag måste dra kabel genom masten ner till mottagaren vilket är besvärligt när masten sitter på. VHF:en är svårare, vi vet nu att alla kablar från GPS fungerar korrekt så det måste vara fel på mottagaren. Lennart ska undersöka den med lupp! 

28/4 Jag tror jag blir tokig! Att AIS:en fungerade var bara tillfälligt! Det verkar som att den fungerar en stund när jag bytt antenn, har nu provat med en tredje som också fungerade en stund. Jag tror ajg ger upp, det innebär i så fall att ni inte kan se var vi befinner oss på de AIS-sidor som finns på nätet. En ny apparat kostar runt 7,000:-. Idag har vi börjat fixa med den utlånade Maxin. Den var skapligt skitig efter 3 1/2 år i malpåse, men mycket vatten och lite vax gör underverk.         

Vårmånad?   

[counter]

2/3 Börjar kännas segt med kalla nätter men nästan vår en del dagar. Är sugen på att fixa till det som skall göras med båten före utannonsering. Invändigt är det mesta klart men utvändigt skall ju bland annat skrovet vaxas. Har inte kommit på hur det skall gå till eftersom hon ligger i sjön. Vi får se, smidigast vore ju att göra det samtidigt som roderlagren byts eftersom hon då är på land.

8/3 I dag var vi ett gäng som åkte på båtmässa i Stockholm som är en tillbehörs- och motorbåtsmässa. Det fanns några inslag av dagseglare men de var fort avklarade. Utbudet av motorbåtar är närmast obegränsat och jag är övertygad om att 1/3-del av de utställda exemplaren bara säljs i ett exemplar i Sverige om ens det. Det är trist att se utvecklingen som går mot kortare dagsturer och en annan typ av båtliv än min generation är van vid. Det blir tomt i ankarvikarna på nätterna om utvecklingen fortsätter.  

11/3 Konstigt väder med 7-8 plus på dagarna och lika mycket -på nätterna. Har bråkat lite med varvet om att fixa roderlager och kolla att allt är ok. Vill sälja båten så fort allt är fixat. Har några objekt som känns ok i så fall. Så det är dags att börja fundera över era möjligheter att följa med som pajing crew! Det blir billigt och alla får en chans att utveckla sina seglingskunskaper. Det är väl det vi alla vill?

12/3 Har idag visat mitt bildspel hos Medelhavsseglarna i Göteborg. Det var lite annorlunda för dom att se hur det är att segla i kalla vatten i ett land där man har svårt att göra sig förstådd och vi inte kan läsa vare sig skyltar eller innehållet i konservburkarna i butiken.

16/3 Idag var vädret så bra så det gick att jobba med teakdäcket. Jobbigt att ligga på knä med slipmaskinen och vara försiktig så att det inte blir märken. Jag hittar också några ställen där det behöver läggas ny nåt men det är fortfarande för kallt. Det drar i seglingstarmen när isen är borta, sjön ligger blank, solen skiner och vinden är svag. 

19/3 I dag har vi tagit upp strömvirvlaren, tror inte det blir mera is nu. Den är till salu, nästa vinter hoppas jag vara där det inte fryser. Vinterplatsen finns bara 11 dagar till så nu måste det börja hända saker.  

20/3 Kanonväder! Städning ombord och fotografering. Uppstart av motorn som varit konserverad nästan exakt 5 månader. Den startar på första kolvslaget och går perfekt, det är ju lite spännande varje vår trots att jag aldrig haft något problem, men jag ser ju hur andra har det. Nu är det bara att skära i förseglet så är det klart att segla. Vintervärmen är borttagen så nu får det inte bli kallt.

21/3 Skurit i en fock och försökt starta watermakern. Det sista gick inte, det verkar som någon kolv eller ventil fastnat eftersom den inte bygger upp något tryck. Det får bli lite handpåläggning. Tidigare hade jag ju mycket trubbel med den men efter en dyr genomgång på fabriken har den fungerat perfekt under ett par år.  

24/3 Bara 9 månader kvar till julafton! Men innan dess hoppas jag hinna med några dumheter. Min dator slutade fungera härom dagen så nu är det mycket nytt att lära sig med ett nytt operativsystem. Att de måste ändra på allt! Inget är sig likt! Tänk om biltillverkarna plötsligt skulle ändra ordning på pedalerna och sätta bromsen till höger eller att blinkersspaken skulle uppåt för att blinka vänster. Det skulle bli ett jäkla liv men när det gäller datorer finner vi oss och försöker lära om. Nåväl, igår skulle jag fixa watermakern och lite annat men jag tänkte att kanske lite hot hjälper. Så jag la fram stora släggan, en kniv och stämjärnet varefter jag startade den och stängde avloppsvattnet så att trycket närmade sig 10 kg, (7 är max normalt) och plötsligt började den att röra sig sakta men säkert. Efter några minuter puffade den så fint så jag kunde stoppa undan påtryckningsmedlen. Det finns de som säger att inte hot är bra, jag håller inte med. Måste passa på att önska alla en GLAD PÅSK! Var försiktiga med äggen, har hört att de kan orsaka tennisarm... 

26/3 Premiärtur i frisk vind från sydväst. Det är väl ingen ide att ändra på gamla vanor så det är väl bara att segla åt det hållet. Det blir en fin segling till Hjo och jag blir lite snopen när det redan ligger en Motalabåt i hamnen. Päskdagen ligger jag kvar eftersom vinden ökat och ibland är uppe i 15 m/sek vilket gör att jag inte tar mig ut även om jag skulle vilja. Jag trycks rejält mot kajen.

28/3 Hemsegling i kanonväder med lite varierande vindar mellan 3 och 9 m/sek. Ser några fiskare annars är det ingen trängsel på sjön. Jag seglar med kapellet uppe och har över 25+ i sittbrunnen så flytoverallen äker av. 

29/3 Min AIS har inte sänt position sedan i augusti och jag har letat fel. Nu tror jag att jag hittat anledningen, troligen fungerar inte GPS-antennen som är kopplad till den. Har försökt hitta en ny men alla har fel anslutning. I morgon skall jag göra ett försök att hitta en adapter hos ett telefonföretag. Den skall ha TNC hona i ena änden och SMA hane i andra. I eftermiddag har jag varit i Norrköping och visat bilder på ett äldreboende. Det var 4 herrar och ett 40-tal damer. Det är tydligt vilka som går bort först.    

Sommar eller vinter? 

Besökare nr:[counter]

1/2 Ny månad igen och trots att den blir längre än normalt blir den årets kortaste. Igår var det rena vårvädret med barmark och sol, idag snöar det stora flingor och är vitt igen. Dessutom skall det blåsa 20 m/sek så i morgon är det väl dags att lägga på en ny pressening på båten. De har ju kort livslängd när det blåser hårt. Isen har gått upp så det finns hopp om en vår framöver! 

8/2 Vår i luften! 6-8+ varenda dag, snart är det väl dags att ta fram gräsklipparen! Väntar på att det skall bli så torrt att det går att slipa däcket färdigt. Planering för nya äventyr pågår, det är 2 alternativ som gäller, beroende på om jag får båten såld eller skall fortsätta segla med den. Blir den såld skall jag försöka hitta en Catamaran eller en större båt så att jag kan få med några betalande besättningsmedlemmar. Dels för att jag blivit bekväm av mig men också för att få lite ekonomisk hjälp. Samtidigt är det ju så att en större båt kostar betydligt mera i drift och underhåll så det gäller att det blir rätt. 

12/2 I går blev jag medlem av S:t Martins orden och kom hem sent. Det blev ingen sömn innan det bar iväg till Värmland för att titta på Svenska Rallyt. Tyvärr dåligt med snö men kylan kom igår så det är massor av is blandat med en del grus på vägarna. Dessutom började det snöa. Det innebär att det går riktigt fort i skogen och är häftigt att titta på. Tyvärr far maskinmaterialet illa av det fantastiska greppet dubbdäcken ger så att drivaxlar och kraftöverföring får mycket stryk och i några fall går sönder. Ska bli intressant att se vad som händer under helgen. Vi fick lite över 70 mil i bil i varierande väglag allt från regn till snöstorm och isgata.  

15/2 Vintern är tillbaka så idag blev det en tur i skidspåret och i natt skall det bli 15-. Det innebär att sjön lägger sig igen så mina förhoppningar om supertidigt båtjobb får vänta. I stället skall vi åka på en lång weekend till Venedig på fredag men först skall jag i morgon visa mitt bildspel för ett 20-tal intresserade.

18/7 Hoppsan, i morse hade det ramlat ner 3-7 cm snö igen. Tydligen blev alla överrumplade eftersom ingen snöröjning kom igång förrän fram på dagen trots att vi blev varnade på väderprognosen igår. Det är kanske så att inte våra väghållare bryr sig om sånt eftersom prognoserna ofta är fel och då blir det ju fel när de är rätt. Åker till vad vi tror är lite varmare klimat i morgon men behöver nog inga badkläder.

25/2 Hemma från Venedig igen. Trevligt att komma dit en gång till och få visa Margitha runt. Betydligt färre turister än när jag seglade dit 2013. Blir förvånad över alla snedögda turister som fotograferar, shoppar och bränner pengar i en omfattning som man har svårt att fatta. Dessutom verkar många vara 20-25 år gamla. Det kanske är billigt att leva på ris. Har varit och hämtat kapell och segel efter översyn hos segelmakaren idag och där rök över 2,600:- så nu skall det väl hålla ett tag. Vill ha allt fixat om jag hittar en köpare på båten. Vill inte leverera något halvdant lika lite som jag vill köpa något dåligt. Hoppas på torrt väder framöver så att jag kan fixa till det sista på däcket och sedan börja annonsera.  

28/2 Har tvättat sittbrunnskapellet med ett riktigt bra medel som heter Ship Shape. Det tar bort gamla jordslag ganska enkelt. Ska även fungera bra på plast så som fendrar och trädgårdsmöbler, rekommenderas, det säljs så mycket dåligt skit. Nu är det bara att montera och impregnera. 

 

Nytt år och nya möjligheter

[counter]

3/1 Eftersom varvet inte lyckats få tid med min båt så var jag igår och tog ner förseglet. Det var inte alldeles enkelt eftersom alla linor var som pinnar. Det gick att göra alla möjliga reptrick men det var inte lätt att böja dom på rätt ställe när de skulle runt något block. Idag skall jag köpa två mindre presseningar att täcka med och hoppas klara det utan att halka i sjön. Vattnet är nu bara ett par grader så det är onödigt friskt. Ni var inne och tittade på sidan nästan 16000 ggr under 2015!!! Kul! 

4/1 Igår hade isen lagt sig i hamnen. Den var någon cm så jag slog hål på den och lade i strömvirvlaren. Idag var jag där och kollade och isen hade försvunnit så det ser bra ut. Känns ju bra att veta att det är plus i vattnet så inget fryser sönder.

8/1 Kollade båten idag. Ordningsmannen i hamnen hade flyttat min strömvirvlare så att grannbåten var isfri men tyvärr inte min. Jag trodde att var och en fick hålla isfritt annars kunde jag sparat några tusenlappar och hoppats på att någon annan fixade det åt mig. Det är ju givetvis bra om vi kan hjälpas åt för att spara energi men det borde inte vara på min bekostnad. Det har också blivit årets 3:dje skidtur men det går inte bra. Det går sakta och jag blir fort trött, känns som lite av en katastrof! Nu krävs det krafttag för att få ordning på kroppen. Vi börjar med att på måndag åka till London för båtmässa under några dagar. Jag tror att det kan innebära träning för övre högra delen av kroppen.

10/1 Har monterat en pressenning över båten men det var stökigt att få den på plats i blåsten. Det var också gott om snö på däck men jag fick bort en del och hoppas på att resten smälter. Vi har någon plusgrad idag men om ett par dagar ska det bli rejält kallt igen. Har packat en liten väska idag men har svårt att få ihop de 10 kilo man får ha, jag skall ju bara vara borta 4 dagar.

16/1 Hemma efter Londonbesöket. Det blev 2 dagar på mässan, ändå hoppade vi över motorbåtar och jollar som det fanns gott om. Vi tittade på segelbåtar, hann med nästan alla, dessutom tillbehör i mängd. Det var också gott om charterföretag, de flesta från Medelhavet. Jag träffade också några bekanta därifrån, bl.a. Hassan som väl är bekant för de flesta som seglat där nere. Jag kan meddela att han nu jobbar i Marina Istanbul (Pos:41,00,56N 28,34,56E) där han har 5 platser för medlemmar i SXK och de är gratis några dagar!

18/1 I kväll har ett 30-tal medlemmar i SSV stått ut med att se på bilder och lyssna på mig. Kul med folk som vågar fråga om det jag glömmer berätta.   

23/1 Efter Rysslandsäventyret har jag haft muskelvärk som jag i min enfald trott att det kommit av stillasittandet och att jag blivit gammal. Jag har fått mjölksyra så fort jag försökt röra mig, bara att gå till parkeringen har varit jobbigt. Efter att ha funderat mycket gick jag till läkaren som konstaterade att jag har fått muskulär reumatism. Det skall botas på några dagar med hjälp av kortisontabletter har han lovat. Redan efter 2 dygn känner jag stor skillnad, har blivit sådär 10-20 år yngre så nu är gubben på gång igen. Nu planeras för våren vilket varit nedlagt sista tiden.  

27/1 Hade tänkt ägna mig åt skidåkning nu när kroppen börjat fungera men då kom våren! All natursnö är borta och idag har det varit 9+. Igår körde jag lite grejer till segelmakaren för översyn och jag har renoverat den generator som slutade fungera i höstas. Jag har därmed påbörjat vårrustningen men det finns lite kvar...