Vinter för somliga...

 [ counter]

 

.

1/12 Häftigt mycket upplevelser på 1 dag. Först en dålig väg utmed en fantastisk beach. Ibland 5 cm sand på asfalten. Sedan förbi Jerez med den berömda racingbanan och vidare till Tarifa som är sydligaste punkten i Europa. Inte långt över till Afrika och mycket fartyg i sundet. Handlar lite innan jag drar vidare på en häftig väg till Gibraltar. Där finns en ställplats i marinan utan service. Man tar en biljett när man kör in och betalar för tiden man står. Finns plats för åtminstone ett par hundra bilar.

2/12 Tar mig sakta norr ut. Mycket trafik och mycket mera bebyggelse än jag hade föreställt mig. I Benalmadena skall jag träffa Bengt och jag har fått ett tips av honom var jag kan stå. Han ser var jag står från sin lägenhet. Problemet var att hitta dit på riktigt trånga gator. De bor på en av 4 öar i en marina mitt i byn. Skithäftigt, har aldrig sett något liknande!

3/12 Ser mig omkring på det häftigaste boende jag sett. 4 öar mitt i en marina mitt i staden! Går runt en stund och gnuggar ögonen. Åker sedan söder ut mot Fuengirola och deras marknadsplats där jag hittar en plats. Efter ett par timmar ser jag att det verkar vara böter efter kl. 7 i morgon så jag åker till en parkering vid Borgen där det är en massa andra bilar. På vägen  hamnade jag i en viadukt 3,10 hög. Tvärnit med ca 10 bilar bakom! Shit, måste backa och  vända! Trångt som bf. Ingen bråkar men kan bara saxa 1 m fram och åter och kommer till slut runt. Får tummen upp av  bakomvarande som i Sverige hade börjat tuta. Hittar en fin parkering, trots oljud från motorvägen.

4/12 Åker tillbaka till marknadsplatsen men får vänta över 1 tim innan knallarna har.packat ihop och flyttat så att vi husbilar får plats. På kvällen tar jag cykeln till en Dansk restaurang för att äta julbord tillsamms med Peter och hans hustru. Vi seglade tillsammans i Medelhavet och sågs för 5 år sedan. Fy vad tiden går!

5/12 Söndag så det mesta är stängt. Glömde handla frukost i går så det blev bara en kopp kaffe. Kör norr ut genom Malaga, försöker tanka gas men det är så trångt med bilar och jag behövde vända eftersom pumpen stod på fel sida. Gav upp och åkte därifrån. Har stått 5 nätter utan el och hoppas det räcker en till. Försöker få en plats i Almerimar men knökfullt så jag fortsätter till Almeria där det finns en parkering jag stått på tidigare. Det får duga och är helt ok om gasen räcker. Det är ca 10 + nattetid så det går åt måttligt med gas.

6/12 Uppe med tuppen. Först till närmaste ställe för att köpa gas 7 km bort. De har ingen gas, anläggningen ur funktion. Kör vidare och efter ett par mil hittar jag ett ställe där jag fyllde för ett par år sedan. Efter 6 nätter med värme och kylskåp går det bara i 12,6 liter! Kör vidare genom många fina byar och passerar lite utanför Cartagena innan jag viker av mot norr och Los Alcazares. Väl framme får jag frågan om jag bokat men jag planerar ju aldrig så svaret är att de har fullt! Shit, hade inte trott det. Efter en stund när damen kände igen mig löste sig problemet och jag fick en plats. Hon kom ihåg att jag löste ett problem åt henne förra gången! Då hade hon en extremt besvärlig kund som absolut skulle ha den platsen jag hade, han hade haft den tidigare. Jag sa till henne, ge mig en annan plats och jag flyttar på 3 min. Jag behövde bara flytta till rutan bredvid. Den kaksiga tysken visade mig respekt, troligen den enda på campingen.

7/12 Först cykel till en vårdcentral för att få 3-dje sprutan. Efter långt köande får jag ett papper där det står 20:e. När jag kommer tillbaka till bilen tar jag telefonen och översätter, det visar sig vara januari! Ingen på vårdcentralen talade annat än spanska så att ändra på det lär inte gå. På vägen köpte jag bultar till eldsläckaren som skakade loss. Jag hade fäst den med träskruv, nu sitter den med genomgående M6 med stora brickor och virket är ca 40 mm tjockt. Vädret är kanon, lite blåsigt på em men över 20 + och nätterna ca 10.

8/12 Blir en lugn varm dag. På kvällen slår det om och känns riktigt kyligt. Tror det beror på att man blir bortskämd under dagen med över 20 + i skuggan och ca 30 i solen. Det är helg här så det mesta är stängt.

9/12 I dag blev det tvättdag! Finns 4 fina maskiner med torktumlare här. Blir sur när man skall gå och vänta nästan en 1/2 tim på att någon kärring ska få tummen ur och plocka ur sin färdiga maskin. I kväll blev det sushi till middag, finns färdiga portioner på Lidl. Den idag hade häftig wasabi, man tror att överdelen på huvudet ska explodera! 

10/12 Molnigt och kyligt, bara 16 +! Tar cykeln 2-3 km till frisören och blir av med en del hår. Med tvättning kostar det 10 Euro, lite skillnad mot hemma. Har också köpt el, laddningen av cykeln tar en del när inte solen skiner. Sparar ju lite gas också. Det är nog mer än 10 dagar sedan jag laddade senast så solpanelen ger mycket. På hemvägen var jag inne i kinesbutiken, otroligt stor och säljer all tänkbar skit till stöldpriser. Jag behövde en ny ficklampa och dubbelhäftande tejp. Hittade båda och blev av med 37:-. 

11/12 Vilket väder! Sol från klarblå himmel och nästan vindstilla, troligen varmaste dagen hittils. Skulle fixat ett par saker på bilen men inget blir gjort. Latar mig i solen....

12/12 Lika fint väder igen men någon grad svalare. Fixar till ett lås på en lucka som glappat lite. Har hittat flera som varit så hårt justerade att låsen bara tar i första hacket, en klant som varit framme. Cyklar bort till go-kartbanan för att kolla varför vi bara hör däcktjut därifrån. Trodde att de kör eldrivet men det visar sig att de åker med rejält dämpade 4-taktare så det går att få ner ljudet.

13/12 Fint väder igen men svalare. Sitter man i solen är det riktigt skönt men jag tog en cyleltur ner till havet, jäklar vad kallt. Har gjort lite småfix på husbilen men mest bara koll på att allt är i ordning. Träffat några svenskar som var här för 2 år sedan, det är ju lite kul. Inte en enda lucia i sikte!

14/12 Tar cykeln till byn och letar efter saker jag vill ha. Dels en typ av fackla som går på el och ser ganska verklig ut, dels en liten kompressor att pumpa cyklarna med. Hittar inget av dom men åker till Lidl och handlar lite mat. Tillbaka hemma skall jag tömma toatanken 50 m bort. När jag psserar en nyanländ tysk blir jag stoppad och skall inte få gå på den markerade vägen mellan hans plats och toabyggnaden utan han tycker att jag skall gå runt huset. En ny Hitler? Han borde väl ha lärt sig hur det gick för den förra. I em är det flera som har klagat på hans beteende och personalen har varit här för att prata med honom men tydligen inte hittat honom. Fortsättning följer....

15/12 Eftersom det är gråväder får det bli städning av husbil. Den nya dammsugaren fastnar i mattorna eftersom den suger för bra trots att jag kör på lägsta effekt. Den saknar en ventil som släpper in luft upptill så jag måste lossa röret varje gång. Irriterande! På em får jag i alla fall se solen en stund.

16/12 Fixar lite småsaker. Dålig inspiration

17/12 Lite duggregn men inte så man blir blöt. Inte mycket blir gjort idag heller.

18/12 Tar mig själv i kragen och åker till marknaden. Inget av intresse så jag fortsätter till Lidl för att fylla på förråden. Har fruktamsvärt ont i ryggen men cykla funkar. Hinner precis tillbaka innan det kommer en rejäl regnskur som varar någon timme.

19/12 Rensar avloppet i handfatet på toan. Sedan blir det en cykeltur på ungefär 1 mil. Kunde åkt längre men motvind på hemvägen så det blev kallt. Såg solen en stund men sen grått och småkallt.

20/12 Bidragsdag, fy vad rik man känner sig! Räcker till 6 tankar bränsle... Det får bli cykel idag igen. Skall bara 3 km enkel till Lidl och har ju ryggsäck och cykelkorg. Man får vara försiktig med att handla för mycket tunga saker, de små hjulen på cykeln tål inte hur mycket som helst gatorna är inte så jämna. Idag har det varit jättefint väder men det verkar vara den sista på åtminstone 1 vecka.

21/12 Det blev en ny dag med fint väder. På.em när de tunna molnen gett sig blev det jättevarmt. Det blev spontan samling av 9 st svenskar runt ett par bord, några fick ett glas vin, andra tog en öl. Själv är jag jätteyr och konstig så det fick bli en cola.

22/12 Idag blev det lite julstädning i form av att tömma alla tankar och fylla vatten.Det är nog nästan 1 månad sedan det gjordes sist trots att jag inte använder offentliga toaletter utan sköter allt i bilen pga corona. Det bästa jag har är regnduschen som sparar mycket vatten, tror inte det går åt mer än 3-4 liter per gång.

23/12 Idag bestämde jag mig för att försöka fixa 3:an eftersom det är mycket disskussioner om Corona här nu. Fick tips av en dam i receptionen att åka till en stor sportanläggning i andra änden på byn. Åkte dit och fick en liten chock, trodde inte att det bodde så många i Spanien! En gymnastikhall med en jättestor plan utanför helt fylld av människor som skall vaxineras! Väntade 1 tim men fattade att det är 1 dags väntan. Så jag kör och handlar en massa eftersom vi tror att en nerstängning är på väg. Slänger sopor och avvaktar till 1 tim innan de stänger och kör dit igen. Perfekt, planen utanför tom så jag går in efter feberkontroll och ett 100-tal i olika köer. Blir helt sist och många före fick lämna kön och när det äntligen blev min tur ville de ha något jag tror de kallade residentials. Hade ju blå kortet, pass och kobidbevis. Fattade inte först vad som fattades men kom på att de ville ha kvittot från incheckningen på vårdcentralen. Det låg i bilen en halv km bort men ville egentligen inte visa det eftersom det står 20/1 på det. Springer dit, bråttom är ju sista man, och tar bilen tillbaka, och rusar in med det lilla efterfrågade lilla kvittot. Och vips får jag det efterlängtade sticket, jag tror att hon bommade eftersom jag inget kände men hon visade att sprutan var tom. Hoppas det kom på insidan och att hon inte missade min klena kropp!

24/12 Julafton med känning från spruta som tydligen träffade där den skulle. Inget allvarligt men lite öm på sprutstället, för övrigt allt bra. Försöker göra en julskinka på något som jag trodde var gris men som visar sig vara nöt. Lika inbunden så jag försöker koka och griljera på vanligt sätt. Skitsvårt att krossa Rågrut till ströbröd men ett bra försök. Annars hade jag både ägg, socker och senap så den delen blev nog bra. Får se när det skall provsmakas i morgon. Tordes inte idag eftersom vi är ett gäng här som skall gå ut och äta på en tailändask restaurang i kväll.

25/12 Frossa på fm. säkert efter sprutan men det går över efter en tupplur. Provsmaka "skinkan" som är en nötstek med fyllning. Smakade inte som tänkt men den är hyfsat god ändå. Vädret har varit svalt men halvklart.

26/12  Ytterligare en dag i vila. Vädret har varit hyfsat med mest molnigt men 16-17+ och några enstaka regnstänk. Sedvanlig samling av svenskar på em med medhavda vinflaskor och glas. Mycket "ljug" och skämt.

27/12 Hoppsan! Kaonväder med sol och vindstilla! Så pass att det blev solstol i liggläge under långa perioder. Och däremellan lite vila i skuggan inomhus. Visst har jag ett hårt liv. På kvällen bjöd grannen på en hemgjord korvgryta så jag slapp laga mat också. Svårt att få det så mycket bättre....Ringer och gratulerar ett barnbarnsbarn som fyller år. 

28/12 Otroligt fint väder igen, tom nätterna är varma med 12-14 +. Blir inte mycket gjort som vanligt men finns ju några måsten som att tömma toatank vilket jag tycker illa om. Fy vad äckligt. Sedan är det matlagning som inte är kul. Att laga till en person är inget kul så det blir mycket fusk. Enklast vore att äta ute men jag avstår pga Coronarisken. Sen jag kom hit den 6:e har jag varit ute och ätit 2 ggr.

29/12 Oj, vilken dag! Varmt som sjutton, vindstilla och inte ett moln så långt man kan se. Det dröjde till kl 18 innan jag drog på mig en skjorta. I kväll har jag ätit suschi som hade bästföre datum den 23:e. Eftersom det inte luktade illa och såg ok ut provade jag att äta. Vi får se hur natten blir....

30/12 Ny fantastisk dag med sol och vindstilla. Tar en lång cykeltur utmed havet, det finns faktiskt några som badar och många solbadare. När man cyklar i solen är det jätteskönt men det räcker att komma i skugga så blir det kallt. Det blir en lugn eftermiddag med grannar och någon G-T.

31/12 Vaknar i tät dimma. Inte så jag tänkt utan dimman skall ju komma framåt kvällen. Det klarnar upp frampå dagen och blir varmt och skönt. Inte mycket blir gjort idag heller, cyklar 300 m och slänger en soppåse. FÅR ÖNSKA ALLA SOM LÄSER ETT GOTT NYTT ÅR!

Mot sommar? 

 [Counter]

1/11 I dag blev det först en rundtur i Porto där jag tror att vi tankade på hemväg från Corsika med kattan. Kände inte igen mig alls men det är 17 år sedan. Därefter blev det att vrida näsan mot söder på urusla vägar. Blev nog 20 mil innan det blev rast vila i Freguesia Foz Arelho. Här är det massor av husbilar men alla utom jag har P på regskylten. Här kostar det 8 Euro med el. Igår kostade det 18 på ett mycket sämre ställe.

2/11 Idag blev det en icke planerad vilodag. Det började med att jag behöver en speciell medicin för magen. Jag ringde lasarettet i Link. och fick tag på fel person i torsdags, hon lovade att ett recept skulle finnas efter 2 tim. I måndags ringde jag och fick svar från min favoritdam som fixade det inom någon timme! Idag åkte jag till farmacia här som inte hade det i lager, men de fixar hem det till ikväll. Alla här är så vänliga och trevliga, kan det bero på att nästan ingen är över 1,60 lång så de ser upp till oss vuxna? Det blev att åka tillbaka till samma camping, bara 2 km och här trivs jag bra. Det har blivit 451 mil hit och diesel är väl dyrare än guld just nu.

3/11 Det blev utcheckning och besök på apoteket innan jag körde vidare mot Peniche. Ett fantastiskt ställe på en liten halvö. Försökte köra till en central ställplats (ASA motorhome park Peniche) men navigatorn lurade mig så jag kom till en återvändsgränd. Trodde då att de tagit bort platsen och åkte efter en massa krångel tillbaka till en camping jag sett tidigare. Där släppte de inte in någon förrän om 2 timmar men fick beskedet att den camping jag letat efter finns kvar. Kör dit och följer dåliga skyltar och hittar den. Tydligen var jag 40 meter härifrån men från fel håll! Ligger mitt i byn, kanonställe.

4/11 Kanonväder så jag blir kvar.  Kostar 9 E som jag tycker är helt ok. Här står vi innanför nästan 3 m hög betongmur där porten stängs kl 19. Perfekt för alla oroliga! Vill man gå ut på kvällen finns en kod till en gångdörr. Personalen är som alltid här i landet otroligt trevliga och hjälpsamma.

5/11 Börjar med en fantastisk rundtur och lite foton runt Peniche. Häftigt! Fortsätter söderut på kustvägen som ibland är i dåligt skick. Missade  ett farthindet så jag fick en flygtur så cyklarna hoppade ur sina ställ och en massa grejer kom farande som aldrig flyttat sig tidigare. Brandsläckaren lämnade sina fästen mm. Hamnade på den tänkta ställplatsen nära centrum av Lissabon. Där stod 3 gamla husbilar och 5-6 bilar. Ingen service så jag vände mot campingen. Dyrt, nästan 25 Euro, men finns en massa aktiviteter med allt från swimmingpol till golf. Inget jag nyttjar och 11 km till centrum. Äter på krogen som är typ snabbmat men jättebra. En 3-rätters med vin för 8,5 Euro är helt ok.

6/11 Lång dag på ibland otroligt dåliga vägar. Först ett besök i Setubal, jättehäftigt med höghus på en sanddyn i havet. Sedan till Sines, där var vi med båt för 17 år sedan. Fortsatte mot söder på ibland otroliga serpentinvägar och kom så småningom till en ställplats som heter Silves som är välkänd bland svenskar och det finns ett antal här nu.

7/11 Har funderat över ett klapprande ljud. Det visar sig vara storkar som klapprar med näbbarna! Ser 3 bon precis utanför ställplatsen och på em flög fler än 20 precis ovanför. Har bestämt att stanna minst 3 dagar här och betalat 25 E för det. 

8/11 Har cyklat runt lite och tittat på omgivningarna och besökt Lidl. Det finns flera ställplatser här men där jag står ser bäst ut trots att den som är närmast ligger vid floden och har närmare till centrum. Jag blir nog kvar här några dagar till. Hade strul i natt, elen försvann efter midnatt och jag vaknade med 14 +. Bara att slå på gasvärmen och krypa ner igen. Det visade sig att jordfelsbrytaren i bilen löst ut. Tur att man har alternativ. 

9/11 Ber att få flytta till en annan plats eftersom jag tror att det är fel på elen. Har turen att få enda asfalterade platsen med 4 m till reception. Ytterligare en dag med kanonväder så det blir att slöa i solen. Får dra ut markisen för att inte smälta bort. Det går åt några öl!

10/11 Felsökningsdag! Shit, plötsligt går det inte att återställa den säkringen som löst ut varje natt sedan jag kom hit. Det konstiga är att vissa funktioner fortfarande fungerar som kyl, vägguttag ja allt utom värmen. Har letat hela dagen, ringt massa telsamtal, men inget fungerar.

11/11 jobbig dag, först tömma alla tankar och sedan fylla allt. Därefter några mil bort till reparatören. Jag berättade vad felet  bestod av men det tog 2.5 timmar inman de fatttade att jag hade rätt. Sedan skall man hitta en reservdel som funkar. De hittar ingen med 16 A men jag får en med 25 A. Och om det är kortslutning funkar ju den lika bra . Så det blir tillbaka tiill min ordinarie camping efter att ha fyllt både diesel och gas. Så nu är jag faktiskt laddad!

12/11 Får bli en vilodag, får se i kväll om jag har hunnit färdigt eller om jag måste fortsätta i morgon!  Går i alla fall till affären och inhandlar lite mat men glömmer givetvis en del så det får bli en vända i morgon också. Egentligen skulle jag behöva gå 7-8 ggr per dag....

13/11 Lugn fm och elen i stolpen har löst ut i natt igen. Börjar bli lite tjatigt! Sedan fram med cykeln men vägarna här så dåliga så det hade varit bra med fjädring! Först till det berömda stället där de har pirri- pirri chicken men det är knökfullt. Jag åker vidare upp till det som kallas castle men är en jättestor gammal borg bestående av en rejäl och lång mur. Fortsätter på de livsfarliga gatorna med riktigt dålig beläggning, ibland är det bättre att gå. Passerar chicken stället igen och efter 1 tim ser jag samma människor i kön. Åker hemåt och handlar på stormaknaden närmast. Letar länge men kan inte hitta filmjölk. Så det får bli nödproviant i morgon.

14/11 Fin dag igen! Häftigt med alla storkarna! Som vanligt blir inte mycket gjort, läser lite och sitter under markisen, skönt. Har börjat på en stor gryta köttfärsås. Den minsta förpackningen köttfärs de hade på marknaden var på 900 gr. Dessutom är gullöken stor som 2 knytnävar, rejält fullt i stekpannan! Det får koka ihop så får vi se om det blir en burk tomatsås i den, slit och släp!

15/11 Tvättdag, slit och släp igen. Handlar lite och beställer ny dammsugare, den gamla blev glödhet och stannade.

16/11 Hämtar dammsugaren på vägen. Dyr men förhoppningsvis bra. Smarta tillbehör, bla ett särskilt borrmunstycke som suger fast där man skall borra och suger i sig borrspånen och den går att använda utan påsar. Fortsätter sedan till Figueira ca 6 mil bort och när jag går in i receptionen möts jag av ett hej och välkommen på svenska! En liten fin ställplats med häckar mellan platserna. 2,5 km till havet men det ser backigt ut med en ca 75 m hög sanddyn som skymmer havsutsikten. 

17/11 Jag cyklade en bit, inte lätt här, alltid upp eller ner och otroligt dåligt underlag, ont i rumpan, så jag kom inte så långt. Letade livsmedelsaffär men hittade ingen. Får telefon från läkaren på hvc som jag sökt. Han har ringt 6 ggr idag och igår, jag hör vad han säger men han hör inte mig. Har inte landstinget betalat telräkningen? De har tydligen haft problem hela veckan. Det konstiga är att när sköterskorna ringer fungerar det. Skall gå på krogen och försöka äta Catapl18ana som lär vara en specialitet här. Tyvärr gick det bara att beställa rätten för 2 pers. Så det blev en pepparbiff i stället. Otroligt fint kött, varför finns inte det hemma?

18/11 Idag blev det först en tur ut till Cabo visente. Vi ankrade i viken nere vid fyren en natt för 17  år sedan på väg hem med catamaren vi köpte på Corsika. Ett häftigt ställe som är Europas sydvästligaste hörn. Restsaurangen vid fyren heter " sista bratwursten före amerika" vilket stämmer om man inte.som vi vred mot norr. Jävligt dumt! Kör vidare och hamnar i Lagos mari na där många svenskar övervinrat som jag känner. Ser inga svenska flaggor så jag åker vidare till Portimao. Ett fint ställe med en häftig marina. Jag blir direkt uppvaktad av ett gäng killar som hittar en parkering med toa på ett stäĺle med max 3,5 ton. Så jag drar vidare trots deras protester. Kommer så till en jättefin camping, Canelas. En stor camping med flera poler och man står under träd för att få skugga. När jag kollar är det bara 3 min till verkstaden som fixade elproblemet 

19/11 Inget riktigt poolväder, blåser för mycket, så jag åker vidare. Först genom Albufeira som påminner om sista gången jag var på kanarieöarna, lika backigt och mycket nybyggt. Kommer till ställplatsen i Falesia som är full. Åker vidare 500 m. till Acoteias där jag får en perfekt plats. Betalar 21 E för 2 nätter inkl el. Vädret har varit lite molnigt men hårda vindbyar så ingen markis idag. Häftigt stor och stark måne i kväll. Undrar om det är ledljus?

20/11 Skitväder! I natt kom det en häftig störtskur och under dagen har det kommit några skurar och åskan har hörts ute över havet. Bara 18+ så det är skönt att hålla sig inne. Verkar som det klarnar upp efter sista skuren nu när åskan drar in över land. Det är ju lördag så vi säger väl skål!

21/11 Vaknar i finväder, sol och blå himmel. Efter lunch drar ett åskväder förbi under några minuter och hade med sig en regnskur. Sedan lika fint igen men lite kallare. Har letat efter mina filter till gasolen som skall bytas månadsvis men var länge sedan nu. Har öppnat och tittat och de ser helt nya ut. Det är bara att de sitter så trångt så båda händerna saknar en del hud och det ser ut att ha varit slakt i utrymmet. Får leta vidare efter bytesfiltren i morgon. Stannar här ett par dagar till.

22/11 Letar som en tok. Vet att de finns någon stans. Hittar dom efter att nästan ha gjort inbrott hos mig själv. Fanns under invikta kartonglocket i lådan där ellkablar förvaras!  Nu är det bara att under blodvite byta 2 stycken. Det får bli i morgon. Annars blandväder med både sol, liten regnskur, mera sol men måttligt varmt, ca 20+.

23/11 Börjar med att flytta en slang i gasolboxen så att det blev betydligt lättare att byta filtren utan att bli skinnflådd på händerna. Åker sedan vidare öster ut, tänkte stanna på en gratisplats nära gränsen. Det stod 5-6 bilar där men också skyltar om förbud att stå där så jag åkte vidare. Nästa ställplats var efter gränsen till Spanien. Jag hittade dit, trånga gator och kunde se de parkerade bilarna men kom inte på var man kör in. Så det blev omtag till nästa plats, Camper park Playas de luz. Hade tur att hitta en av 2 kvarvarande platser. Häftigt ställe, jag ser ut över Isla Cristina.

24/11 Hoppsan, bara 1 månad kvar till julafton! Idag blev det en cykeltur in till ön som är en gammal rätt sliten stad som säkert är och har varit en fiskehamn. Isla Cristina är en häftig ö i ett stort delta med någon avsaltningsanläggning men framför allt en jättestor fiskehamn. En del gränder är så smala att det bara är att glömma husbilstrafik men cykel fungerar hyfsat. Gör bara djäkligt ont i rumpan, beläggningen är tom svår att gå på. Intrycket är att byn är lite bortglömd, underhåll verkar inte fungera. Området runt ön är gigantiskt och jag har svårt att förstå om alla kanaler är grävda eller naturliga. Det verkar som en del platser mellan kanalerna är bebodda. Otroligt häftigt område. 

25/11 Tar det lungt eftersom vädret blivit sämre. På em drar ett rejält regn in med blåst och kyla. Det ger sig och klarnar upp precis innan solnedgången.

26/11 Finväder igen. Åker och tömmer toatank och gråvatten, välordnat här, rent och snyggt. Hämtar det dagliga brödet som fortfarande är varmt. Allt här fungerar bra.

27/11 Börjar med att städa husbilen, fattar inte varifrån allt damm och skit kommer. Därefter en tur till byn med bilen för att handla. Det är smidigt att ta med kundvagnen och lasta direkt i bilen. Nu är det dags att tömma upp en GT, det är ju lördag!

28/11 Söndag, så i dag blir inte mycket gjort. Fint väder men lite kallare än tidigare, bara 15-16 grader. Slöar och läser lite.

29/11 Konstigt väder, mulet på fm men det klarnar sakta upp och eftermiddagen blev det riktigt varmt och skönt. Som vanligt har inte mycket blivit gjort. Har bestämt mig för att dra vidare i morgon, har varit här en vecka nu.

30/11 Sista höstmånaden för i år? Vaknar i molnigt men varmt väder. Duschar och plockar undan, det är lätt att glömma något som far omkring i första kurvan. Först till Huela för att fylla nränsle och gas. Sedan vidare till Sevilla som är en stor stad med mycket trafik. Fortsätter förbi Jerez med den kända racingbanan. Vidare söder ut nästan till Barbate, här finns hur mycket campingar som helst. Hittar ett litet ställe med ett 10-tal husbilar, kostar 12 E med el.

Höst på allvar!

1/10 Vi börjar dagen med en tur i omgivningarna för att titta på skördefesten. Det finns hur många loppisar som helst och i många hus är det öppen försäljning av allt från grönsaker, pumpor, potatis och lök till konst och hantverk. Otroligt många husbilar överallt. På em blir det en mera ingående inköpsrunda med honung, korv och annat. På kvällen blev det intag av kräftor med tillbehör.

2/10 Idag blev det färd söder ut för att bese löktavlan som består av olikfärgade lökar som bildar ett konstverk. Den har funnits i 10 år med olika motiv. Vi tar adjö av familjen Ericsson och fortsätter runt ön. Vi stannar på en gårdsrestaurang för lunch, gott men dyrt. Åker vidare till Borgholm. Här finns det säkert 2000 husbilar, alla ordinarje platser är fulla men vi hittar em plats hos en idrottsförening. 250:- för en plats på en gräsplan med toalett är bra betalt. De passar på när tillfälle ges. Krogbesök på kvällen.

3/10 Det blev inget krogbesök, vi var för trötta och inte hungriga. I dag har vi rullat hem och på vägen tog vi lunch i Tindered. Jättebra! Tankade där också, dieselpriserna varierar kraftigt, från 17,67 till 19,22! På hemvägen har vi mött lite regn som vi sluppit på Öland fredag till söndag. 

4/10 En kund på båtvagnen vill ha bilder och mått så det blev en tur till Motala för mätning och fotografering. Sedan blev det lite städning av husbil. Så fort går en dag när man inte har några måsten.

5/10 Lite jobb på firman på fm. Sedan till Linköping med husbilen för montering av solpanel så att man slipper vara beroende av elkabel. Man blir ju det i viss mån ändå för matlagning och värme eftersom det förbrukar gasol. Har också bett att få stereon omkopplad så att den inte kan dra ur startbatteriet. Har också beställt nya förstärkta stötdämpare till framaxeln för att få bort oljud när det är riktigt ojämnt.

6/10 Har ägnat ett par timmar i telefon igen till Allente, det bolag som är ansvarigt för utsändning av det markbundna tv-nätet som vi alla har rätt till. Jag vill ha det i min parabol i husbilen. Efter 4 mån av timslånga samtal får de det inte att fungera. De skyller på allt tänkbart som alltid är fel på mina grejer. Idag har jag äntligen fått dom att förstå att felet inte ligger hos mig eftersom jag har perfekt bild på ett 50-tal andra kanaler. Jag har också hämtat husbilen, nu med solpanel som laddar och stereon omkopplad till förbrukningsbatterierna.

7/10 Mera jobb med husbilen som består i att sätta fast lite grejer som lossnat pga vibrationer. Kollar så att de nya vinterdäcken kommit hem. Beställer angles morts skyltar som man måste ha för att få köra i Frankrike. Planerar för en resa till varmare trakter...

8/10 Ensam iväg öster ut. Hamnar i Stegeborg. Det blir krogbesök på kvällen. Kanonväder!

9/10 Först en tur till Arkösund innan jag åker tillbaka och stannar i Söderköping.Fint väder.

10/10 Slöar hela dagen men sent på em kör jag hem. Kanonväder!

11/10 Först en tur till "varulven" i Motala för att lämna nästan 0,5 liter rött. Sedan till optikern för att beställa slipade solglasögon. Därefter tömning av det garage jag inte skall ha kvar. Sedan satte jag mig i solen med en öl....   

12/10 Idag blev det först ett läkarbesök som varit planerat sen länge. Får honom att skriva ut recept för ett halvår som behövs om jag skall åka söder ut. Har sedan fått vinterhjulen monterade på husbilen. Avslutade med en tvätt av Margithas bil och planering av resten av veckan. Det är mycket som skall fixas.

13/10 Började med att garagera sommarhjulem till husbilen. Det är tunga stålfälgar och ungefär vad man orkar med. Sedan har jag hämtat medicin som skall räcka 6 mån. Det blev ett par kassar. Läkaren från igår ringde och meddelade att proverna var bra så det blev bokning av färja till tisdag fm. Den går från Malmö till Travemunde.

14/10 Börjar med en tripp till Linköping där Kristian på KP:s byter till speciella stötdämpare fram. Hoppas smällarna från framvagnen försvinner. Det har låtit hemskt vid vägskarvar och dåligt satta brunnslock. I em har jag levererat båtvagnen så nu är det slut på det livet. Försöker fixa en förlängd försäkring för vistelse utomlands. Frågade för 3-4 dagar sedan och fick beskedet att det skulle kosta 4,860:-. Idag blev priset över 10,000:-!  Man undrar ju hur prissättningen fungerar. Forskar vidare i morgon!

15/10 Besök på sjukhuset för blodtappning. Efter provtagning blev det inget med det. Värdena var bra, så det var bara att åka hem. På hemvägen bunkring på ÖB med sånt som är bra att ha med. Givetvis en del onödigt... Har ägnat resten av dagen åt att ordna med försäkring för den förlängda utlandsvistelsen. Det enda jag vill försäkra är hemtransport när allt har skitit sig. Det går inte utan alla bolag jag hittat har en försäkring som innehåller massor som jag redan har försäkring för. Sjukvård har vi alla via försäkringskassan, försenad resa bestämmer jag själv, bilen är ju redan försäkrad o.s.v. Alla skall ha 9,500 till 11,000:-. Jag valde det billigaste och när jag kommer hem skall jag flytta alla mina försäkringar som jag haft i samma bolag i 40 år.

16/10 Idag har husbilen fått en översyn och tvätt. Lite städ invändigt, luft i cykelhjulen och en massa annat. Nu återstår att lasta det sista som skall räcka länge. Måste ju ha pepparkakor, glögg, ärtsoppa och en massa annat. Blir ett besök i byns affär i morgon. Skall försöka få med en del kläder trots brist på garderober. Har också fyllt på dyr diesel så att det räcker ut ur Sverige..

17/10 Förmiddagen ägnas åt shopping av div matvaror, mest sånt som är typiskt svenskt som glögg, pepparkakor och ärtsoppa. I em har vi firat Margithas äldsta barnbarn som fyller 16. Fan vad tiden går! Nu är nog det mesta klart för avfärd som blir i morgon bitti. Troligen börjar det med resa till Göteborg för att få tv:n fixad. Vi får se om de fått hem delarna. Mina beställda angles morts- skyltar har inte kommit trots att de är beställda för flera veckor sedan, de ligger på Postnord....

18/10 Upp och iväg! Har stannat hemma 1 dag för länge eftersom jag måste skrapa is på rutorna! Börjar med ett besök på Biltema i Jönköping för att hämta ett ljusrelä som skall montetas vid tillfälle. Sedan till JR larmteknik i Lindome som är generalagent för tv-n jag har han monterar en switch och kabel, snyggt och prydligt, och plötsligt har jag alla svenska kanaler förutom minst 100  internationella. Ganska onödigt men nu finns de. Vidare söder ut med lunch på vägen och lite senare fika. Tar mig till en p-plats en bit söder om Lomma med 1 mil kvar till färjan där jag stannar för natten.

19/10 Upp och iväg till färjan. Äter frukost ombord, skönt så går det lite tid. Hela dagen skall jag sitta här till kl 19. Inget kul! Framme får jag först inte igång något nät men lyckas ändå hitta den tänkta nattparkeringen direkt. Skönt att ha svensk tv!

20/10 Det blev inte så mycket tv-tittande. Efter 40 minuter slutade den att fungera. Idag har jag tänkt ta mig till Camp marina i Greven. Det är cirka 37 mil. Det har tagit över 6 tim pga hemska köer. Har säkert åkt 5 mil i mindre än 30 km/tim. Väl framme får jag inte elen att fungera, en skarvkabel har gett upp. Skitdag!

21/10 Börjar dagen med att köra in till byn Greven. Först tanka diesel och gas. Sedan leta upp ett byggvaruhus för att köpa en ny eu-kontakt till elanslutningen. Därefter motorväg söder ut i häftigt regn och blåst. Troligen det värsta jag sett! Köer på uppåt 1 mil är inte ovanliga, fattar inte hur man kan bo här! Hade tänkt att hiitta en bra plats i Koblens med utsikt över Rehn men den jag hittade låg i ett industriområde så jah körde vidare utmed Mosel. Stannade på första campingen. Inget bra ställe men får duga.

22/10 Ställplatsen var bara dyr. 22 euro för att parkera!  Kör vidare utmed Mosel som jag gjort flera ggr med båt 1 gn och med bil ett antal. Otroligt vackert och just nu håller man på med att skörda de sista druvorna. På floden är trafiken livlig, många hotellbåtar och pråmar. Det är gott om ställplatser, har nog sett fler än 50 som alla är mer än halvfulla. Hittar en tråkig plats i Trier men den får duga.

 23/10 Dagen börjar med strul! Kortet man tog vid infart skall sättas i en automat för betalning. Jag stoppar det av misstag i sedelinkastet där det försvann. Försöker ringa det angivna telnumret men ingen svarar. Klurar en stund och ser att bommen inte stänger förrän 3-4 sekunder efter att någon kört ut. Jag chansar och åker precis bakom, det funkar perfekt! Letar på några ställen efter de "angles morts"-skyltar man skall ha i Frankrike men hittar inga. Kör väl utan och får väl ta böterna. Har passerat 2 poliskontroller idag, det har gått bra. Står nu vid kusten på ett ställe som heter , Saint-vallery-sur-somme. Tyvärr ingen el, alla uttag är upptagna.

24/10 Bara 2 mån till julafton! Idag besökte jag Dieppe som jag besökt tidogare med både bil och båt. Högsta tidvattenskillnaden jag haft med 9,20 m! Åker vidare och letar upp en ställplats vid kusten som skall vara öppen. Vägskyltarna och nätet säger så. Blev 5 mil i onödan, de stängde 15/9! Jävla skit! Har hittat en annan där vi just nu är 16 bilar men duschar och toa är stängt. Finns el så jag klarar mig bra. Häftig utsikt, Mont saint-michel, en häftig borg, googla gärna!

25/10 Hemskt mycket trafik! Kör genom ett jordbrukslandskap och hamnar i La Rochelle på en ställplats. Trångt som bövelen att komma in men har ju skohorn med mig. Hämtpizza på kvällen.

26/10 Gör ett ryck och drar ca 50 mil. Delvis jättedåliga vägar genom trånga byar tar tid. 9 tim med en 1/2 timmes lunch. Hade letat upp en ställplats i San Sebastian  som är riktigt full. Bara att leta vidare. Har en app, stand for night, så jag åker ut ur stan och hittar en plats med havsutsikt men jäkligt högt upp. 

27/10 När mörkret ger sig efter 8 svensk tid blir det en kanondag med sol och vindstilla. Åker väster ut genom det häftigaste landskap jag sett. Mycket häftigare än Norge och otroligt mycket bebyggelse så det går vägar kors och tvärs. Motorvägen har svängar med 30 som hastighetsgräns! Mycket rondeller och tunnlar. Letar upp en liten ställplats i marinan i Santander.

28/10 Tar en vilodag i det fina vädret, mao gör inte ett skit! Mot kvällen ändrar sig vädret och det börjar blåsa rejält. Ska bli skitväder i flera dagar här så i morgon börjar jag nog röra på mig igen.

29/10 Stormbyar i natt, skönt att inte vara på Biscaya. Fyller vatten innan jag kommer iväg. Första8-10 milen stor motorväg bestående av långa höga broar och tunnlar. Säkert ett dyrt bygge! Sedan lantbruksbyggd med enorma arealer men inga byggnader. De måste ha mil till sina fält. På slutet ner till Muoro byn passage av 5 byar, de första tre troligen obebodda, trångt och smalt med 3-4 m breda gator och svängar som ibland inte gick att klara utan att köra fram en bit och vända. Hamnar på byns camping som konstigt nog är öppen.

30/10 Först en butik för matinköp, sedan en liten tur i omgivningarna. Försöker fota lite i floddalen vilket gör att jag hamnar i Spanien em stund. Kör sedan vidare mot syd och försöker hamna på en utsiktsplats men till slut blir gatorna för trånga så jag parkerar och promenerar. För långt så tillbaka och kör vidare. Otroligt häftiga vägar, ibland 5 filigt, i nästa sekund smal byväg! Sista biten upp till campingen, ca 1 mil uppför på riktig serpentinväg. Lite öde plats men kostar 5 euro med el.

31/10 Kör mot Porto på usla vägar, ofta i 30 km/tim i regn och ibland dimma. Sikten var mindre än 50 m i över 1 tim. Bra på ett sätt, då såg jag inte hur djupa dikena var. Otroligt att bilen håller ihop. Det måste ha regnat massor, bäckarna som passeras är rejäla försar, regnvattnet har dragit ut mängder av grus och stenar på vägen och mängder med bark från träden ligger i drivor på vägen. Framme på campingen vidtar en omständig incheckning då alla lediga plaser skall visas gående i regnet. Jag tar den första som har Wi-fi närmast receptionen. Det är lite strul med elen i början men nåt skall man väl få för 18,5 euro. Hoppas regnet ger sig i morgon, det räcker nu.

Shit, höst igen?

[Counter]

 

1/9 Margitha jobbar så där gick den dagen. Får inte mycket gjort, fixar lite med husbilen. Försöker hitta lite aktiviteter framöver. Har lite planer på Jyväskylärallyt som är formel 1 på grus.Verkar lite stökigt och dyrt redan nu.

3/9 På em tar vi husbilen och börjar med ett besök i Väderstad för inköp av kräftor. Därefter blir det Vadstena och på kvällen ett krogbesök.

4/9Vi rullar norr ut innan vi styr mot sydväst. Det är trångt på vägen eftersom 6,500 cyklister trängs med oss vanliga trafikanter. Vi försöker få en plats i Karlsborg men där är fullt. Efter att ha tittat på cyklisterna en stund kör vi till Forsvik där vi hittar en plats. Där äter vi kräftor med tillbehör.

5/9 Försöker få igång grannens husbil som är strömlös vilket misslyckas. Margitha vill hem så jag lämnar av henne innan jag kör vidare, först till Motala men där är det fullt pga Vätternrundan, idag är halvvättern som körs. Jag tar mig till Vadstena för natten.

6/9 Blir kvar hela dagen med städning och matinköp. Kroppen kräver inte så mycket sysselsättning, det räcker att prata lite skit med folk man känner.

7/9 Till Mjölby för ett besök på hvc och efter lunch till Motala för att se speedway, årets sista seriematch. Stryk som vanligt.

8/9 Slöar länge på morgonen eftersom jag tyckte det var lite kyligt. Det var 21+ trots att jag glömt sätta på gasolvärmen, när jag kom på det tog det bara 20 min. tills jag hade 23,5+. Kommer man bara ihåg att starta värmen behöver man inte frysa. På em åker jag hem. 

9/9 På em åker vi till Valdemarsvik och på kvällen blir det middag hos Melkes.

10/9 Efter ett besök hos frisören kör vi vidare och hamnar i Loftahammar. Vi äter lunch på sjökrogen som är bra.

11/9 Vi kör norr ut igen. Margitha har bestämt träff med kompisar i Stegeborg så där stannar vi. Det blir en trevlig kväll.

12/9 Vi åker hemåt via lunch i Söderköping. Margitha kliver av hemma och jag kör vidare till Vadstena. Mötte en rejäl regnskur på vägen.

13/9  Ligger kvar hela dagen, slöar och pratar skit med gubbar jag känner.

14/9 Åker till Motala för att byta ut en klippare jag köpte Claes Ohlsson i Kalmar i somras. Det visar sig affären i Motala är nerlagd så det var en onödig resa. Åker tillbaka till Vadstena.

15/9 Ny slöardag. Cyklar omkring lite och handlar. Många underliga människor på ställplatsen så det finns att titta på. Vid 2 bilar krökas det rejält hela eftermiddagen och de blir ganska högljudda. De somnar nog tidigt i kväll....

16/9 Åker hemåt via firman. Har lite hopp om att få parabol-tvn installerad i kväll vilket tyvärr skiter sig. 

17/9 Åker till Linköping med Margithas bil eftersom det är omöjligt att parkera en husbil nära centrum. Bytte en trasig skäggklippare på Claes Ohlsson. Sedan till husbilsverkstan för att kolla tv-anslutning, luftfjädring och solpanel. Fixar ett program till morgondagens biltävling. Det är nästan 2 år sedan man såg någon som kan gasa.. 

18/9 Efter en lugn förmiddag blir det transport ut till Boxholmskogarna och East Sweden Rally. Sista biten är en promenad uppför en flera hundra meter lång backe så kroppen får bekänna färg. Det hela tar bara 2 tim sen är det lätt att gå hemåt med nerförsbacke första biten. Det är ju några tävlande som sticker ut och gasar bra.

19/9 Söndag och inte mycket som måste bli gjort. Kollar husbilsbatterierna och de skulle må bra av lite laddning så vi bestämmer oss för att åka ut. Först till Väderstad men där är det kö ut på gatan så vi fortsätter till Vadstena där vi äter på Valvet. Vi tar sedan en rundtur för att få fulladdat. 

20/9 Tar tag i lite saker jag vill fixa. Beställer polering och vaxning av husbilen. Beställer också solcell till den. Lyckas få bra pris på båda. 

21/9 Tar det lugnt och väntar på att andra skall jobba åt mig.....

22/9 Börjar med ett besök hos varulven för att lämna några droppar. På em ett besök på hvc och blir väl närmast friskförklarad. Därefter till Linköping för att få hjälp med parabolen. Det tar 1,5 tim av inställningar men sedan skall den stå på länge för att börja fungera. Det får bli i helgen. 

23/9 Otroligt, nysvenskarna som skulle polera husbilen kl 8:00 ringer kl 10:10 och undrar om det går att skruva bort parabolantennen eftersom de inte kommer in i lokalen. Jag talade om hur hög bilen är men det skulle inte vara något problem! De vill göra jobbet när det inte regnar så jag hämtade bilen. I kväll har vi firat Margithas barnbarn som fyllt tonåring.

24/9 Bara 3 mån kvar till julafton! Kör söder ut och hamnar i Klevshult där det är SM-tävling i rally. Har gott om tid så jag äter lunch innan jag kör ut till 1:a sträckan. Hittar ett jättebra ställe när jag kör igenom. Finns ett bra ställe men jag hittar inte markägaren och vill inte köra ut på gärdet utan att fråga om lov. Man skall inte reta upp de som lånat ut sina vägar i onödan så jag ställer mig i vägskälet 1,5 km innan. Det är några stycken som gasar bra men många som bara gasar där man ser en raksträcka trots att de har noter.

25/9 Övernattar i skogen för att vara på plats på morgonen. Får se mycket bilåka på flera ställen. På kvällen åker jag till Huskvarna och ställplatsen där.

26/9 Kanonväder! Åker sakta utmed Vättern till Vadstena.

27/9 Står kvar hela dagen i det fina vädret och gör inte mycket.

28/9 Står kvar till efter lunch då jag kör till Motala för att fylla gasol. Får i 34 liter så det var nästan tomt.

29/9 I fredags kväll när jag försökte vända på en skogsväg fastnade en massavedsbit under husbilen och bröt sönder kjolen på höger sida. Idag blev det ett besök hos plåtslagaren för att ta bort resterna så att trappan går att fälla upp. Beställde givervis nya delar, återstår att se när de anländer.

30/9 Vi tar husbilen hem till Laban som bor på Öland. Vi levererar 4 kg kräftor. Här är det skördefest och otroligt mycket husbilar, konstigt att inte ön sjunker. Det är otroligt dåligt väder med storm och regn.

Fortfarande sommar?

1/8 Idag tar vi ett längre hopp och tar oss till ett ställe vi varit på tidigare i år. Basteviksholmarna norr om Lysekil är ett jättefint ställe som dessutom har en bra krog. Tyvärr blåser det onödigt mycket.

2/8 Idag blev det ett riktigt långt hopp, först till Karlstad för att tanka gas och efter Torsby var det dags för diesel. Vi fortsatte sedan genom Malung till en liten ställplats vid Öje camping. Litet tyst ställe där de lärt sig att ta bra betalt.

 3/8  Vidare mot norr, tar genvägen mot Los för att slippa Sveg. Stop för lunch i Kårböle på värdshuset Pilgrimmen, kanonbra! Åker vidare till Rätan där vi slår läger på den fina campingen. Vidare mot norr till Hammerdal där Margitha varit hos mormor under somrarna.  Vi äter på Blå huset men  inte mycket, Margitha kräver pengarna tillbaka. Vi kör vidare till Strömsund där vi hittar en fin camping så där tvättar vi och stannar för dagen.

 4/8 Vi kör in på Vildmarksvägen som är riktigt guppig och obekväm. Vi hittar en camping med el. Vi är rädda om gasolen som måste räcka länge, här finns ingen som kan fylla.

5/8 Vi skumpar vidare och får se häftiga vyer. Stora blåsjön är häftig liksom Ankarvattnet. Vi kommer högt upp, ovanför trädgränsen och det är verkligen häftiga vyer. Vi åker en otroligt dålig grusväg i 5 km till Fatmomakke kyrkby. Fränt med alla lappkåtor och kyrka. Vi stannar över natten och somnar till forsens brus.

6/8 Vi tar den eländiga grusvägen tillbaka, att bilen håller är ett under. När vi kommer ut på asfalten är den inte mycket bättre med stora gupp så att stödhjulen bak slår i. Vi stannar vid Trappstegsforsen som är riktigt stor. Vidare till Sagostigen med näcken sittande i forsen. Vi fortsätter till Hotings camping. Tar sedan en promenad till Ivars bilmuseum där jag känner igen många bilar. Jag kände Ivar väl, vi satt i styrelsen på en återförsäljarförening.

7/8 Tillbaka norr ut för att svänga öster ut. Åker vägen som kallas för 7-älvarsvägen och här finns lite konstverk att se. Vi kommer efter 25 mil till Umeå och letar ställplats. Vi hittar ett par långt utanför staden så vi tar oss till First camp. 390:- för en natt är väl närmast stöld!

8/8 Vi drar vidare söder ut, först till Örnsköldsvik men vädret,kraftigt regn, gjorde att vi bara fikade i bilen. Häftig hoppbacke där underbacken slutar vid järnvägsspåret. Vi kör vidare till Härnösand där vi hittar en gratisplats i hamnen. Och nu slutade regnet så vi kan gå ut och äta. Det blev en liten pizzeria men vi åt hamburgare.

9/8 Kör vidare, först till Sundsvall där man byggt en häftig genomfart. Vi snurrar runt i staden en stund. Sedan till Hudiksvall där vi letade ställplats men gav upp ooch körde vidare till Söderhamn där ställplatsen i centrum är full så vi fick åka ut till Stugsund där vi är ensamma till en början. Efter en god middag på pizzerian får vi besök av Rejdars syster, kul!

10/8 Först lite bunkring innan vi kör jungfruvägen till Axmars brygga. Jättefint ställe men vi kör vidare på samma väg. Passerar Gävle och åker till Mackmyra. Kan ju tyvärr inte provsmaka eftersom vi skall vidare. Vi kör till Tortuna golfbana eftersom ställplatsen i Västerås är full. Lugnt och fint ställe.

11/8 Tar oss vidare söder ut. Stannar vid Tumbos jätteanläggning för husbilar för en fika. De har satt elstängsel runt hela anläggningen så tjyvar får det besvärligt. Vidare på genvägen över Brevens bruk till Borensberg där vi stannar för idag.

12/8 Rullar hem via Motala där vi köper bränsle till grillen, fortsätter till Vadstena för en fika innan vi fortsätter hemåt. Em ägnas åt tvätt av husbilen.

13/8 Fredag den 13:e, då skall man väl inte företa sig nånting? Jag chansar och polerar fronten  på husbilen. Fixar en del annat innan jag bestämmer mig för att.åka iväg. Margitha skal jobba till onsdag så jag får klara mig själv. Börjar med Vadstena men är överfullt så jag drar söder ut. Kollar i Gränna och där finns plats! Tar en dusch innan jag går och äter. Det var länge sedan jag försökte äta nåt så segt. Det skulle vara fjärilstek men säkert gjord av skosula

14/8 Massor av motorsport hela dagen gör att jag blir kvar. 5-6 timmar från WRC i 2 omgångar, sändning hela dagen från rallysm i Kil och sedan på kvällen speedwaygp i Mållilla. Det sista hade jag missat annars hade jag åkt dit.

15/8 samma idag , bilsport både på fm  ett par timmar sedan 4 timmar på em. Däremellan hinner jag förflytta mig runt södra vättern och upp till bisonfarmen där det finns en bra ställplats och det går att äta kött från  bison. De är stora!

16/8 Regn och åter regn! Kör vidare till Hjo men hittar ingen lämplig parkering så jag kör vidare norr ut. Karlsborg är bra, gott om parkeringar för lite större bilar så här blir det bunkring av det mesta. Det blir även CSS ställplats som är bra bortsett från tömningsmöjligheterna. Blir en fin kväll med sol.

17/8 Ny regndag och efter sovmorgon drar jag vidare. Det här är ju kända trakter efter ca 20 års seglande här. Även åkt husbil 5 år. Fortsätter efter en fikapaus till Askersund, som inte ligger vid Vättern, vilket påstås ofta i olika sammanhang. Sjön heter Alsen. Irriterar mig på ställplatsen som höjt priset till 300:-. Ocker, men populärt ställe trots att de saknar tömning av gråvatten.

18/8 Kör hemåt via vårdcentralen för lite justeringar av den gamla kroppen. Blir nog bra efter lite justeringar. 

19/8 Lite jobb och städning av husbilen. Sedan drar vi mot sydost och hamnar i Västervik. Först lite bunkring av mat och när vi parkerat får vi se en bekant granne. Världen är liten ibland. 

20/8 Margitha och grannen gör stan osäker och jag stannar på ställplatsen till efter lunch. Tar cykeln till bolaget, i kväll skall vi äta kräftor.

21/8 Tar det fram till lunch när vi kör norr ut. Vi.hamnar i Valdemarsvik och lyckas få.plats 1 närmast byn. När vi parkerat får jag se en bekant båt som visar sig vara Johnny och Lotti. Det blir några öl på em och gemensam middag pä krogen.

22/8 Vi blir kvar hela dagen och slöar mest. Ny middag på samma krog.

24/8 4 mån till julafton! Först ett besök på hvc för lite justering på kroppen. Därefter till Motala för att släpa fram båtvagnen ur över 2 m hög sly och gräs för att fotografera inför försäljning. Sedan hem till husbilen och rengöring av inredning och fönsterputs. Sedan fick det bli en öl i solen innan den dagen var till ända. 

25/8 Inte mycket blir gjort, bara lite småfix med husbilen. Försöker få till tv och en framvagnsinställning. Det sista är inte så enkelt eftersom den är över 3 m hög men i morgon skall en lastbilsverkstad fixa det. Jag har fått för mig att det är fel på toe-in eftersom den vid lutning åt något håll svänger åt samma håll. Vi får se om jag har rätt. 

26/8 Börjar med framvagnen, vi kan inte göra det på firman eftersom bilen är för hög. Jag gjorde det på lastbilsterminalen. Tyvärr gick det inte att fästa deras kontrolldon på mina fälgar så det fick bli måttband! Vi kom fram till att från början stod den 2 mm toe-out, precis vad jag trodde. Vi ändrade till 2 mm toe-in, som jag vill ha det. Ofattbart att det kan bli sådan skillnad, förut har den varit lite svår och vandrat åt olika håll med stor vindkänslighet. Nu går den hur snällt som helst, fantastiskt! Tänk om jag hade kollat det tidigare! Vi firar genom att åka söder ut och efter Jönköping växlar vi in på gamla E4. Fin väg och nästan ingen trafik! Vi följer den till Värnamo där vi svänger väster ut. Vi passerar Ullared utan att passera gå! Vi kommer till Varberg där vi försöker hitta en plats i hamnen, men fullt! Vi kör tillbaka 2-300 m och försöker med telefonen hitta ett alternativ när det kommer en tysk från ställplatsen vilket gör att vi vänder och kör in igen. Hans plats är ledig och vi tar den direkt. Tyvärr kostar den 390:- vilket jag betecknar som ett rån!

27/8 Vi stannar 1 dag till eftersom det är så billigt.... Vi går en lång promenad och tittar på fästningen och en massa annat.

28/8 Vi rullar norr ut och hoppas passera regnvädret. Först till Ulricehamn men det regnar fortfarande så vi kör vidare. Vi hamnar i Gate på bisonfarmen men det regnar fortfarande lite. Blir bisonburgare på kvällen.

29/8 Vi rullar vidare och via Jönköping och Huskvarna kommer vi till Bunn, en fin men dyr ställplats. Hade räknat med en bra middag i kväll men det sket sig omgående, de har stängt i kväll och har avslutning för semesterpersonalen så det får bli falukorv!

30/8 Kanonväder! Vi rullar sakta via Gränna hemåt. Synd att åka hem i det fina vädret men jag skall besöka hvc i morgon för lite omvårdnad.

31/8 Först hvc-besök och sedan lite husbilsjobb. Först monterar jag en extra jordfläta för att lättare kunna använda jumpstarten jag alltid har med. Det är en odiotisk funktion på stereon som har navigation och drar hemskt mycket el. Det gör ju inget när motorn går men glömmer man att stänga av den eller koppla över till bodelsbatterierna så går inte motorn att starta. Då måste man in i den brevlåda som utgör motorhuv. Att koppla in hjälpstarten har varit nästan omöjligt. Jag har också tillverkat en glashållare eftersom jag tröttnat på oljudet och oordningen i det skåpet.

Högsommar?

[counter]

1/7 Vi tar personbilen som bara drar 1/3 av husbilens förbrukning. Vi åker först till Strängnäs för att titta på en båt som är till salu. Man undrar hur de tänker när de annonserar en båt som är belamrad med massor av grejer som inte ens hör till båtlivet, diskbänken överfull, och en massa elkablar hängande löst. Det är 1 säsongs jobb att få ordning på skräpet så imgenting för oss. Vi drar vidare till Täby för en liknande båt som är betydligt finare men där det också hänger en och annan elkabel löst. Det är märkligt att så fort man skaffar båt så måste man dra en massa kablar högt och lågt. Den här har dessutom ett bud från någon desperat som betalar för mycket. 

2/7 Åker husbil en stund, blir bara till Borensberg. Varmt trots ac. Alla elplatser upptagna men normalt klarar vi oss ett par dagar utan. Nu satt vi och lyssnade för mycket på radion som tyvärr går på bilens batteri.

3/7På morgonen ingen ström till starten. Jag har en liten smidig jumpstart med men det är riktigt bökigt att hitta anslutningsställen under huven som närmast är att likna vid en liggande brevlåda. Fick i alla fall kontakt och ekipaget startade. När den varit strömlös händer 2 saker. Dels lyser servicelampan till motorn, dels hoppar diffspärren i. Den här gången hoppar den inte ur igen så vi kör med låst axel. Fy vad det bryter och smäller när man svänger. Vi kör till Mem och får sista platsen. Bredvid ligger ett trevligt par från Nykvarn.

4/7 Vi ligger kvar och tittar på de som skall slussa in på kanalen, en del är nybörjare och bär sig lite konstigt åt.

5/7 Vi styr ut till Fyrudden och tar emot barnbarnet Christian som seglat från Gotland. Det tog honom 14 timmar. Vi går och äter tillsammans. Bra mat på restaurangen som har rejält tilltagna priser.

6/7 Vi tuffar vidare mot norr och via 2 färjor kommer vi till Oxelösund. Vi står vid fiskehamnen där det fort blir fullt med husbilar. Här är det även full fart på vattnet med mycket båtar. Krogbesök på kvällen och kocken hade nog en dålig dag, här har det alltid varit bra förut.

7/7 Efter en längre cykeltur har vi lite svårt att sitta men det går säkert över. Slappar resten av dagen och tittar på sjöfarten.

9/7 Vi drar vidare hem. Margitha skall jobba på måndag så hon behöver 3 dagar att förbereda sig. Jag åker vidare efter tankning, först till Borensberg där det är fullt så jag fortsätter öster ut och vid Ljungs västra, där leksaksmuseet legat och nu bara är ett  fik finns en ställplats vid bron. Där stannar jag. Det är skyltat som ställplats men är fullt av icke läskunniga  personbilsägare. De avlägsnar sig så småningom och husbilar anländer.

10/7 Efter en lugn morgon med dusch och frukost kommer jag iväg vid 11-tiden. Först till Ljungsbro där det är gott om platser. Äter lite lunch innan jag drar vidare öster ut norr om Roxen. I Norsholm är det fullt på de stora ställplatserna så jag fortsätter till Brådtom men ser inget kul ut så jag drar vidare. I Söderköping finns en ställplats vid kanalen som är lite bökig att komma till. Dit åker jag.. 

11/7 Tar en långresa på 2 mil till Stegeborg men den här gången får jag en skitplats, ja den har bästa utsikten men omöjlig att komma till  med en normalstor bil. Får köra på  grannarnas platser. Om de finns på plats när jag skall åka blir det problem.

12/7 Kör hemåt igen, stannar på vägen och handlar lite. Åker via Norrköping och det är bilkö ända dit i mötande fil. Kollar ställplatsen i Norsholm men den är full. Åker via Borensberg och där är också fullt. Kör till Södra stranden i Motala, fullt! Kommer på att det finns en plats vid slussarna i Borenshult och där står jag nu.

13/7 Försöker trassla mig ut ur stan, inte enkelt med alla vägarbeten och broar som bara tar 3,5 ton. Kommer tidigt till Vadstena där de byggt ut så att nu finns nog 50 platser och har turen att få en plats gräs/asfaltsdelen. Perfekt, blir en fin kväll trots en del regn under dagen.

14/7 Står kvar eftersom det är nostlgiträff för bilar här ikväll. Träffar också ett par gamla rallyförare så det blir lite tjöt på kvällen.

15/7 Kör först till Hästholmen men där har de tagit bort ställplatserna i hamnen. Jag fortsätter upp på Omberg där det finns ett fint ställe som jag länge velat övernatta på. Står där ett par timmar och får se 3 bilar åka i fel riktning! Idioter! Den sista stannade jag och frågade om han hade körkort. Han påstod att det var fallet. Jag undrade om han visste vad vägmärket bredvid betydde. Runt med röd bård, en bil och en motorcykel med ett rött sträck över.Han trodde att det betydde att bara sådana fick åka där! Det var massor med sk blinningar så jag åkte vidare med säkert 20 sådana i bilen till Borghamn där det säkert var 100 bilar parkerade av folk som badade. Ställplatserna fulla så jag fortsatte till Bunn där jag fick en bra plats. Gick på restaurangen och fick bra men dyr mat.

16/7 åker till Gränna och ställer mig på den ställplatsen i hamnen. Lite fel namn eftersom man inte ser till hamnen därifrån. Går och äter på terassen på kvällen. VARMT!

17/7 Stannar kvar och slöar hela dagen, för varmt så man kan inte göra annat.

18/7 Åker norr ut, stannar och äter i Ödeshög innan jag kör vidare till Vadstena för lite proviantering. Ställplatsen full så jag fortsätter till Borenshult. Lugnt och bra ställe.

19/7 Åker hem eftersom vampyren ville ha en skvätt igen. Försöker laga en trasig toalett, hämtar delar 2 gånger innan jag hittar det egentliga felet. Inkommande vatten passerar genom ett rör som spruckit. Tror inte det finns som reservdel och jag har inte verktygen som behövs. Får försöka hitta ett proffs.

20/7 Jobbar lite och fixar lite med husbilen. Att kolla oljan är inte det enklaste, oljestickan är en ca meterlång vajer med dm-lång plåt längst ner. Har också rengjort spillvattentanken eftersom mätaren visade fel. Fäste också ett par lösa plåtar i motorrummet som blivit lovad att det skulle fixas på garanti. Dammsugning och lite tvätt så nu är den efter gaspåfyllning klar för användning.

21/7 Vi åker söder ut på.lite mindre vägar, de stora har vi åkt så att vi har tröttnat. Så småningom hamnar vi i Kalmar där den vanliga ställplatsen är full. Vi åker till Elevatorkajen där plats finnes. Vi går en runda i varuhuset och jag köper ny skäggtrimmer och Margitha måste ju ha lite nya kläder...

22/7 Vidare mot syd och börjar med ett besök på Forsbergs där jag beställt nya original vinglas för 3 månader sedan. De hade kommit igår och var färdiga att skicka! Vi kör vidare och tar lunch i.Kristianopel. På vägen passerar vi Brömsebro som är en liten bro över en bäck där ett slag utkämpades 1645. Vi kör vidare söder ut och hamnar i Sandhamn. Inte det Sandhamn som ligger utanför Stockholm utan i Blekinge. Har varit på bägge ställena med båt.

23/7 Vi irrar vidare och kör först ut på öarna runt Sturkö. Hittar inget bra ställe att stanna på, de flesta är fulla. Hamnar i Karlskrona men dels finns ingen bra plats, inte kul att stå bakom 3 rader med bilar och ingen elplats. Vi lunchar innan vi kör vidare ut på.Hasslö där vi hittar ett ok ställe som heter Vindhaga, en bra ställplats. Nära till havsbad och lugnt och fint.

24/7 Bara 5 mån till julafton! Vi kör vidare men bara 3 mil till Ronneby. Vi stannar i brunnsparken och går en promenad innan vi äter en lunch på kafeet. Sedan kör vi till den förbokade platsen i hamnen. När vi tröttnat på solen tar vi cyklarna på en tur till centrum, det blir en tur på lite mer än 1 mil. Lugn kväll som alltid.

25/7 Kör vidare på krokvägar utefter kusten ner till Nogersund. Härifrån går färja till Hanö som vi tydligt ser. Det blir en sen lunch på restaurang Skutan där vi ätit när vi var här med båt. Nya ägare men fortfarande bra. I dag blåser det friskt så temperaturen är dräglig.

26/7 Vi kör först till Sölvesborg för proviantering. Sedan vidare söder ut ock kommer till Maglehem där en gammal bekant bor i ett hus från 1600-talet. Här var jag ibland för över 30 år sedan. Synd i mitt tycke att de tagit bort jordgolvet men det är ju lite mera praktiskt att bo där nu. Vi kör vidare och passerar Kivik där det är marknad men vi far vidare. I Kiviks hamn blir det en lokal glass innan vi kör vidare till Simrishamn. Här är ställplats och camping fullbelagt men vi hittar en parkering lite söder om hamnen där vi får stå 8 timmar. Går och äter gott på en krog i hamnen. Det blev vår hittils dyraste middag...

27/7 Vi rullar vidare utmed kusten och hamnar i Kåseberga. Här är det massor med både vanliga bilar och husbilar. Att äta i hamnen är lite av en turistfälla men vi klarade oss bra med fina räkmackor och en öl. Därefter upp i backen för att se Ale stenar som är ganska otroligt. Men det som drar mest intresse för besökarna är alla skärmflygarna. Det har konstant varit flera än 20 från lunch när vinden kom till sent i kväll. Skithäftigt och vi har bara sett 1 som ramlat och han klarade sig oskadd. Sill och potatis med tillbehör avslutade dagen.

28/7 Rullar vidare och stannar först i hamnen i Hörte för lite kaffe. Därefter ett stopp i Smygehuk som är Sveriges sydligaste udde och en riktig turistfälla. Vidare genom Trelleborg till Höllviken för lunch. Sedan till en liten ställplats 1 km norr ut. Den såg så tråkig ut att vi åkte till Falsterbokanalen och fick en plats i båthamnen. Jättefint!

29/7 Först åker vi ut till Skanör och sedan till Falsterbo. Fantastiskt fina sommarställen men jag har bott i Skåne en vinter, aldrig mera! Vi kör vidare genom Malmö centrum som är rejält förändrat. Vidare genom Lomma, som är skånska för ficka, innan vi kom till motorvägen norr ut och ett häftigt åskväder med rejält regn. Vidare mot norr till Råå som är en riktig idyll. Vi tänkte först stå på yttre piren men flyttade fort in i inre hamnen. Det blåser nog över 20 m/sek i byarna så det är ju bra att tordas öppna dörrarna! 

30/7 Först lite bunkring sedam norr ut genom centrum. Stannar på Sofiero, egentligen fel tid, här skall man vara när rododenron blommar, finns 10,000 buskar här! Vi går in på slottet där det är någon form av modeutställning. Mycket konstigt att beskåda,! Därefter kollar jag ställplatser norr ut och hittar en rätt ny som kallas "bananpannkakan". Skithäftigt, en gård ägd av en skrothandlare som började med ställplats för 1 år sedan. Här går hönsen och getterna fritt och här är väldigt annorlunda mot vanliga ställplatser. Här får man vid ankomst en påse med 2 ägg och 1 banan att göra pannkaka av. Skithäftigt ställe!

31/7 Vi irrar vidare och via Båstad och Halmstad kommer vi till Varberg och efter mycket krångel hamnar vi på.Getterön. Med cykel tar vi oss till krogen och får bra men dyr mat. Med 3 glas vin 1080:- men gott var det.

Sommaren är här!

[counter]

1/6 Jobbar lite på fm. Fraktar mina dubbdäck från husbilen till gummiverkstaden för att byta bort dom mot nya sommarhjul. Ska försöka få till något som går mjukt och behagligt. Genom att gå upp en dimension på framdäcken hoppas jag kunna ha lägre däcktryck så det går mjukt. Hämtar frysen från båten som vi kan ha i husbilen då den inbyggda är liten.

2/6 Idag blev det en ny tur till Lastbilsverkstan för bakaxelproblemet. Det var provkörning i olika hastigheter med och utan gaspådrag som skulle skrivas ner på ett formulär. Jag har också beställt solcell för batteriladdning som skall monteras senare.

3/6 Låter tillverka centreringshylsor för husbilshjulen. Idiotiskt att inte fälgarna har centrering i centrum som alla andra bilar jag vet. Det innebär att vid montering kan fälgen komma ett par mm fel vilket gör att det känns som obalans. Jag har tillverkat 3 hylsor som passar i fälgen och på hjulbulten som styrning. Sedan kan man dra 3 bultar innan man tar bort hylsorna och drar dit resterande bultar. I morgon skall det monteras nya hjul. 

4/6 Får hjulen monterade innan vi provkör till Motala. Det går mjukare, tystare och behagligare. Vi ställer oss på Södra strand där det blir fullt med husbilar.

5/6 Visar båten för en kund som bestämmer sig efter lunch så nu.är man båtlös igen. Vi får se vad det blir av det. Vi fortsätter till Borensberg där vi träffar bekanta till Margitha. Vi äter middag ihop så det blir en trevlig kväll.

6/6 Efter en lugn morgon drar vi vidare. Siktet var inställt på Söderköping men det fina vädret gjorde att vi stannade i Norsholm. Efter en liten stund kom en gammal bekant infarande så det blev gemensam fika. På kvällen går Margitha och jag och äter på krogen, mitt var överstekt och smaklöst. Kanonkväll igen!

7/6 Vi tar oss hem i det fina vädret. Jag åker till firman och tillverkar ett verktyg för att öppna locken till tankarna på båten. Sist jag tömde septitanken tappade jag originalet i sjön när en kedja i flötet öppnade sig. 

8/6 Först lite jobb på fm. Sedan till båten för att tömma den på grejor som inte skall med. Tycker inte att jag har plockat i så mycket men det blev ändå full bil. 

9/6  Tvättar Margithas bil och tar en lugn em. Skall gå vakt på båtklubben i natt så det är ju bra att försöka sova någon timme. Har också efter en massa  strul lyckats boka kanalbiljett, den 55:e i ordningen.

10/6 Trött och sliten efter nattvaktsjobbet så dagen går på tomgång. I morgon måste det bli lite fart, mycket som behöver fixas före helgen.

11/6 Fixar ett par saker på firman före lunch sedan optikern som påster att min syn är normal med 1,0. Jag har för länge sedan haft 2,0, alltså dubbelt så bra mot normalt och tycker att jag ser dåligt. Jag gjorde en Memira för 8-9 åt sedan som blev bra men nu tar tydligen åldern ut sin rätt och jag vill se bättre. Tyvärr jäkligt dyrt så jag har sparat en del slantar under åren utan "cykel på näsan". På em har vi slutstädat båten som skall levereras i morgon.

12/6 Köparna kommer och hämtar täckställning och lite annat som skall med. Därefter tar vi husbilen och drar mot sydväst och hamnar i Ulricehamn. Börjar tro att svenskarna har lämnat landet. Mer än 90 % av alla vi ser har utländsk härkomst. Vi känner oss lite udda med annorlunda hårfärg.

13/6 Vi kör vidare på mindre vägar till Borås där vi hamnar på stora vägen. Vi drar genom Göteborg och tar färjan till Öckerö och kör vidare söderut till Fotö där det finns en ställplats med 43 nya fina platser i hamnen. Tyvärr blåser det kallt från havet men vi tar cyklarna och utforskar ön. Det är väldigt öde, troligen är de flesta husen ägda av sommarboende som är i stan och jobbar.

14/6 Flyttar norr ut ca 3 km till Klåva på Hönö. Ställplats precis i hamnen och här är det mera rörelse. Vi promenerar i byn och Margitha får titta och känna en stund. På kvällen hamnar vi på krogen och här måste man väl äta fisk? Margitha tar en fisksoppa och jag en fiskgratäng. Jättegott!

15/6 Vi kör norr ut och hittar inget intressant ställe att stanna på så vi tar färjan till fastlandet och åker mot den norra polen. Vi hamnar i Henån och får problem med elanslutningen, det är så klena säkringar att de löser ut om varmvattenberedaren är på. Lugn men blåsig kväll.

16/6 Kör försiktigt vidare och efter 7 mil stannar vi vid slussarna i Trollhättan. Intressant att se hur det fungerar när man inte är ombord själv. På kvällen ser vi tydligt att sjöfartsverket får alldeles för höga anslag. Det är så onödigt mycket belysning runt kanalen så jag tror att tom en blind skeppare utan ledarhund skulle hitta rätt. Om de ändå skulle åka fel kommer de ju ingenstans!

17/6 Vi tar oss vidare hemåt med Margitha som chaufför. Allt går bra och det blev lunch på vägen  och dessutom glass i hamnen i Gränna. Därefter hem för en lugn kväll med Crille, mitt barnbarn på några öl och lite mat.

18/6 Åker till Motala för att överlämna den sålda båten. Jag följer med till Borensberg för att se att allt fungerar. Margitha hämtar mig där och skjutsar tillbaka till Motala där vi tar bort lite förtöjningar från båtplatsen.

19/6Efter lite velande tar vi båda bilarna till Linköping där vi parkerar personbilen och kör vidare med huset. Vi hamnar i dockan före Söderköping och får se den sålda båten glida förbi.

20/6 I går gjorde jag misstaget att slå på tändningen för att stänga fönstret vid förarplatsen. När man gör det dras stödbenen upp med automatik. Det har 1 gång tidigare hänt att automatiken då hängt sig och då ringde jag tillverkaren och fick veta vilka knappar jag skulle trycka på. Jag har säkert försökt 20 ggr utan att lyckas. Jag har också ringt en telefonsvarare några ggr. Jag har hittat en nödlösning att veva upp dom för hand men det rekommenderas en borrmaskin att veva med så jag förstår att det är många varv. Klurade ett par timmar innan jag testade att lossa batterikabeln och göra systemet strömlöst. Det funkade, bara att trycka på knappen så åkte benen upp! Vi körde sedan via mataffären till Stegeborg. Här är det mindre hett, det blåser lite från havet.

21/6 Slöar hela dagen, nästan lika varmt idag. På em kommer Johnny och Lotti på besök, vi har inte setts på över 1 år. De hade med sig regn och åska som fort gick över.

22/6  Vi kör till Linköping där vi lämnar husbilen för att få en axel i trappan till ingången bytt, bilen skall få en ny bakaxel (kostnad 74,000:-+moms) på garanti. Jag har också beställt stänkskydd till bakhjulen. Vi tar personbilen hem.

23/6 idag händer inte mycket. Åker til firman wn stund och sedan rast vila.

24/6 6 mån till julafton! Hämtar husbilen som inte är helt färdig men bakaxeln är bytt. Direkt när jag kör hemåt hör jag samma oljud. Ny reklamation! Men vi lastar, tankar och åker söderut. Vi kör till Borgholm och ställplatsen Sunset. Får sista platsen med en bra och en sur granne. Till den bra har vi 20 cm till hans markis utan problem. Till den sura har vi 2,5-3 m. När jag frågade om han hade problem med att vi står på den markerade platsen tycker han att vi inte har 4 m mellan bilarna. Jag sa då att om du tycker det är för trångt skall du nog flytta. Han mumlade en stund men står kvar, jävla tönt!

25/6 Midsommarafton! Vi tar en lång tur i byn som avslutas med lunch. Blir en lugn eftermiddag och kväll. Otroligt lite båtar hamnen. Kommer ihåg när det var överfullt för 30 år sedan. Sedan höjdes priserna så det blev för dyrt och nu kommer nästan ingen. Så går det när man prisar ut sig.

26/6 Vi rullar sakta mot norr. Vi hittar lite udda vägar vi inte åkt tidigare och hamnar i Byxelkrok. Kul att se nya hamnen och på kvällen blev det fullt i den gamla. Vi stannar över natten.

27/6 Vi åker söder ut och tittar på Borgholms slott. Varmt så det räcker men det finns skuggiga platser som tur är. Vi lunchar utanför Solidens slott men orkar inte gå in. Vi åker vidare och på fastlandet möts vi av regn och åska. Vi fortsätter till Oskarshamn där vädret är fint. Där stär fam Borring, bekanta sen länge så vi får en kväll med sällskap.

28/6  Vi drar vidare mot norr och hamnar i Valdemarsvik, det är ett bra ställe där vi varit många gånger. Det är fortfarande fruktansvärt varmt så jag håller mig i skuggan.

29/6 Ringer och gratulerar dottern som blivit 1 år äldre. Vi packar ihop och kör mindre vägar till Åtvidaberg och Linköping. Lastbilsservice vill lyssna på bakaxelljudet för att kunna reklamera den nya axeln. Sen tillbaka hem, är ju nästan 1 vecka sedan sist.

30/6 Tar det allmänt lugnt men ger mig på att tvätta husbilen. Det är ett jättejobb där jag använder en lång borste kopplad till vattenslang men det blir tungt för rygg och armar efter en stund. Tankar även vatten för kommande äventyr.

 

Borde det inte vara sommar? [Counter]

 

1/5 Vi packar ihop och flyttar SV till Nyköping. Vi har tur och hittar en plats hyggligt nära centrum. Inte för att vi vill trängas med folk men vi tar en rejäl tur i omgivningarna, Margitha går och jag cyklar. Tittar på Nyköpingshus och handlar fikabröd. Tyvärr försvinner solen på em och det är lite för kallt för att sitta ute.  

2/5 Lugn morgon med fint väder. Tyvärr blåser det kallt. Vi rullar hemåt först på gamla riksettan men i Vingåker svänger vi mot söder och tar oss till färjan över Bråviken. Vi drar vidare till nästa färja vid Stegeborg. Där stannar vi för lunch på krogen. Därefter blir det hemfärd på lite vägar vi inte använder normalt men vi har ju ingen brådska.

3/5 Åker till båten och tar lite mått för att fästa block eftersom jag vill ändra några linor som är felgjort från det att båten var ny. Givetvis skall bomuthal och inrull till storseglet vara på olika vinchar. Det är ju bökigt att använda samma och behöva byta med ett fladdrande segel.

4/5 Borrar fast ett kindblock på masten eftersom det bara finns ett på fel sida. Byter sida på kicken, enkelt eftersom den sitter i mitten. Tyvärr går det inte att flytta linorna till rullmasten eftersom den ändlösa linan inte går att dra ur brytblocken utan att kapa den. Jag får lösa det på annat sätt.  

5/5 Mera båtfix, men det är jäkligt kallt så det får bli korta stunder ute och värmaren på inne. Börjar med att köpa torx-nycklar, det är många sådana ombord vilket är bra. Att montera eller flytta block vid mastfoten går lätt när man kommit på funktionen. Nu har jag lyckats få alla linor till sittbrunnen och på rätt sida. 

6/5 Idag har sittbrunnsdynor, sjökläder, flytvästar och en del annat fått sina platser i båten så nu är det klart för provsegling.

7/5 Fixar en massa sånt som jag länge tyckt att det gör jag i morgon. På em blir det som vanligt, bastu.

8/5 Börjar med att besikta husbilen. Därefter till Linköping där Claes hjälper mig med parabolen så nu hittar den rätt satelit. Tyvärr har jag bara fått korthållaren utan kort från kanal Digital. De har tydligen ingen koll på vad de gör. Vi drar vidare öster ut och får för oss att åka till Stegeborg och bokar sista lediga platsen i förväg. Där ser vi några bekanta ansikten. Vi beställer mat från sjökrogen som ärs i bilen eftersom de har fullbokat. 

9/5 Eftersom regn  söder ifrån utlovats så kör vi åt det hållet. När vi kommer till Oskarshamn och stannar bilen slutar regnet och temperaturen går från 6+ till 13+ på 2 timmar. Skönt! 

10/5 Vaknar i kanonväder! Under dagen blir det över 25+ och lite vind. Vi kör sakta hemåt och hamnar i Eksjö och ställer oss på campingen där. Det blir lite moln så vi tar oss in till centrum som ligger 1 km bort. Tillbaka blir det grillning och allmänt mys.

11/5 Ny varm dag, nästan som igår! Vi glider hemåt och parkerar husbilen. När jag skall hämta bilen har jag fått p-böter trots att den står på en gata där vi får parkera men sedan vi åkte har man satt upp skylt om att gatan skall sopas. Den fanns inte där i lördags morse. Vi plockar ur det som skall till båten och kör till Motala för i morgon är det segling på programmet.

12/5 Till Motala, lastar båten och lägger ut för årets första tur. Hissar på direkt, det blåser ca 12 m/sek från O så det blir en snabb resa men autopiloten vinglar hemskt ibland. Halvvägs avtar vinden för att lägga sig helt när jag är framme i Hjo. Tommy som seglat ifrån mig tar emot och hjälper till med förtöjningen. Senare blir det gemensamt krogbesök.

13/5 Vaknar tidigt, ute är det tät dimma. Den lättar så småningom och det blir sol och fint. Ligger kvar och slöar hela dagen. Grillar på kvällen.

14/5 Kryssar mot norr i lätt vind som lägger sig helt efter ett par timmar så det får bli motorgång. Tar mig till Karlsborg och lägger mig vid kanalbryggan. Det ligger 3 andra där som ger sig av kl 18 då bron öppnas för de som skall gå kanalen i morgon.

15/5 Kort tur för motor till Ombo där jag lägger mig vid bryggan. Är helt ensam vilket är ovanligt.

16/5 Vaknar i soligt och fint väder. När jag börjar segla hemåt kommer regnet och det blir riktigt kallt. Kryss hela vägen hem.

17/5 Garagerar husbilen, nu får det bli båtliv ett tag framöver.

18/5 Kanonväder så det blir lååångsam segling och ibland motorhjälp. Kommer till bryggan i Igelbäcken.

19/5 Långsam segling till Hjortholmarna. Eftersom jag är ensam får det bli svajankring, det är för bökigt att ta sig iland och sköta både ankare och förtöjningslinor ensam.

20/5 Får efter hårt arbete upp ankaret, tror infarkten var nära. Sedan blir det motorgång i kyla och duggregn mot sydväst. Stöttar med segel för att hålla farten när sjön blir gropig. Det är bara 4,2+ i vattnet så det känns rejält kallt. Går till bryggan i Ombo där jag är ensam till en början men en Motalaseglare kommer in före en stor motorbåt från Askersund.

21/5 Seglar i växlande vindar till Vadstena. Jag kommenderar dit Margirha och vi gör ett besök på Rådhuskällaren där vi får god mat.

22/5 Margitha åker hem och jag seglar mot Motala. På vägen får jag ett infall och bestämmer med Margitha att vi tar en tur med husbilen så jag förtöjer vid bryggan och åker hem. Tar en dusch innan vi hämtar husbilen och kör till Hästholmen. Där är som väntat fullt men vi stjäl en plats bredvid ställplatserna. Försöker få mat på restaurangen men det är fullbokat så vi lyckas få hämta mat och äta i husbilen.

23/5 Idag blev det en rundtur i växlande väder. Allt från strålande sol till spöregn och hagel. Det är häftiga färger nu med knallgula rapsfält och alla nyutslagna blommor.

24/5 Bara 7 mån till julafton och jag får husbilen fixad! Det är lite småfel jag retat mig på som är garanti. Allt det blir ordnat så nu går det lite tystare. Nu återstår bara det Lastvagnsbolaget skall fixa, det är lösa plåtar runt kylaren och byte av bakaxel, fortfarande garanti.

25/5 Båtjobb, har försökt tvätta bort vinterns lämningar men det sitter hårt. Får prova med lite starkare grejer men vill inte tvätta bort det vax som finns kvar. Det är ju bra att passa på när det regnar och är delvis upplöst. Plötsligt kom en bekant gående på bryggan och han vill köpa båten. Vi får se hur det blir.

26/5 I dag har jag försökt få igång parabolmottagaren i husbilen igen. Jag har sedan den 4/3 ägnat många timmar och telefonsamtal åt att kunna använda det markbundna nätet. Det skall tillhandahållas gratis av de som sänder betalkanaler men det är nästan omöjligt att få den tillgången. De ljuger om att de har skickat blanketter och mail som skall besvaras. Nu har jag fått erforderligt kort men nu påstår de att det är min utrustning som inte passar med deras system. Tillsynsmyndighet är Post och Telestyrelsen så nu hamnar nog ärendet hos dom.

27/5 Hämtar lite grejer i båten bla grillen eftersom vi tänker ta en tur med husbilen i helgen. I em fick vi också andra sprutan så nu är det avklarat. Nu kan vi snart börja leva lite mera normalt igen.  

28/5 Hämtar husbilen och drsr norr ut till "lusasken" där jag jobbade föt 38 år sedan. Oroliga för att det skulle vara fullt på ställplatsen men inga problem. På em blev det ganska fullt men de nyttjade minigolfbanan så det löste sig smidigt. Går in till byn och sätter oss med ett glas. Middag i bilen.

29/5 Kvar på samma plats men tar cyklarna ut till Piccasos plats där vi äter en fin lunch på Piccasoterassen. Totalt blir det en cykeltur på ca 1.5 mil. Det är ungefär vad våra rumpor tål. På kvällen blir det ny men kort cykeltur in till Mastskjulet för en god middag. Tillbaka träffar vi på märkeskollegor så vi tömmer några glas.

30/5 Vi irrar hemåt på för oss nya vägar och hamnar i Husbyfjöl för ytterliggare en fin kväll. Nu är det sommar! Grillar och äter utanför bilen. Träffar seglare vi känner som är på väg i kanalen.

31/5 Sista dagarna i månaden blev det äntligen sommar! På fm kommer min lilla bror med hustru och hälsar på. Vi åker till Berg för att äta glass innan vi åker hem.

Väderberoende?  [counter]

1/4 Idag gäller det att se upp så man inte blir lurad! Vi står kvar på den lilla ön, soligt men kallt. Vi promenerar lite och försöker sola lite men det gäller att hålla sig i lä. När vi kom igår var vi första bil men idag har det nog kommit minst 15 till.

2/4 Idag är vi nästan 40 husbilar här. Vädret växlar mellan skitkallt i blåst och varmt i lä. Kom tom en skur nyss. Ska beställa mat på krogen om en stund. Önskar alla en GLAD PÅSK! Det blev mat på krogen, kanonfint och otroligt trevlig personal! 

3/4 Idag blev det förflyttning till Mariestad. Otroligt mycket husbilar, troligen 70-80 stycken! Det fanns inte el till alla så vi blev utan men det går ju bra ändå. Har åkt på ischias i vänster ben så jag har svårt att förflytta mig. Jäkla skit!!

4/4 Kör vidare norr ut och hamnar i Askersund. Efter någon timme är alla platser upptagna. Kallt i blåsten så vi tar bara en kort promenad och blir sedan sittande med läsning och hämtpizza.

5/4 Vaknar i ett hemskt snöoväder. Det kommer mer än 1 dec! Framåt lunch lugnar det sig och då åker vi söder ut. Efter bara 1 mil är det nästan över och barmark!  Kör till Motala där barnbarnet Christian möter upp vid båten så att vi får bort täckställningen. Fortsätter vidare hem, nu i fint men kallt väder.

6/4 Fy, ischias gör ont. Har inte haft det tidigare men det är riktigt elakt. Svårt att både sitta och ligga för att inte tala om att gå. Inte mycket blir gjort, all energi går åt när man skall resa sig.  

7/4 Lite mindre värk så livet leker! Får också boka tid för vaccinering och lyckas också få med Margitha. Så nu gäller det att vi klarar 1 vecka till!

8/4 I dag har båten fått lite omvårdnad. Det blev inte så mycket pga blåst och kyla. Det blev montering av den nyklädda ratten och autpiloten kom på plats. Med värmaren på blev det lite ordning invändigt när dynorna kom på plats. 

9/4 Vädret sätter stopp för utomhusverksamhet. Det blåser uppåt 25 m/sek i byarna. Hoppas båten klarar det utan att snubbla omkull. Själv tar jag med mig några öl och sätter mig i bastun.

10/4 Idag är vädret mycket bättre så det blir lite båtjobb. Monterar mantågen innan jag tar itu med kölen. Tyvärr är det en järnköl vilket innebär att den rostar. Det är inte så mycket men jag slipar bort alla fläckarna med en vinkelslip och lammelskiva. Därefter målar jag med Ovatrol CIP som skall vara det bästa. Det blir att måla flera lager men det torkar sakta så det tar nog minst ett dygn till nästa lager.

11/4 Tar mig till Motala och blir förvånad. Det jag målade i går är torrt och fint, bara att lägga ett lager till. Åker hem och hämtar Margitha för att åka och titta på tänkbar soffa. Den gamla har varit med sedan 1967 så den har varit tålig. Den kostade då 7700:- vilket var mycket pengar. Det lönar sig att köpa kvalitet.

12/4 Till båten igen. Rostskyddsfärgen hade torkat så det blev spackling. Hade ett par gamla burkar med epoxispackel. Ett hästjobb att öppna dom och dessutom var spacklet väldigt hårt, nästan torkat. Lyckas blanda till en omgång och lägga på men jäklar vad kallt om fingrarna. Nu hoppas jag att det härdar så att jag slipper ta bort det igen!  

13/4 Jovisst, det hade härdat så jag börjar slipa. Går bra i början men efter en stund lossnar lager efter lager med färg. Man skall tydligen inte köpa båt av okunniga. Gamla ägaren har tydligen bara lagt på nya lager varje år som nu flagar! Skit, det är ett hästjobb att slipa ner hela botten. Inget jag tänker ge mig på utan jag tar det värsta, framför allt på kölen så att jag får bort all rost. Får försöka hitta någon som kan blästra nästa år.

14/4 Mera båtjobb. Försöker montera stävskenan jag tillverkat men det är inte enkelt för en gammal gubbe att klättra och borra på samma gång. Det blev inte klart utan jag fortsatte med slipning av kölen. På vissa ställen lossar färgen av sig självt eftersom inget underarbete gjorts så jag hittar bara nya färglager. Fuskjobb!

15/4 Först till båten för att måla rostfläckar på kölen. Sedan hem för lunch innan det är dags att åka till hvc för att få varsitt stick i armen. Vi slapp Astra och fick Pfizer i stället. Ingen av oss har någon känning i kväll.

16/4 Jes! Idag blev köket äntligen färdigt! I går kom elektrikern och idag snickaren och gjorde det sista! skönt att det äntligen är färdigt. Vi firar med att ta husbilen på en utflykt vilket slutade i Valdemarsvik där alla 19 plaserna var upptagna redan kl 14! Vi stjäl en plats vid kajen där vi lyckas hitta el och ingen verkar bråka utan flera har anslutit till båtarnas eluttag.

17/4 När det blir platser lediga flyttar vi till en sådan. Sedan blir det en rundtur, jag per cykel och Margitha till fots. Vi tar oss upp utkiken på majeldsberget. Jättefint!

18/4 Vi rullar sakta mot norr och hamnar i Stegeborg där vi tar lunch på hamnkrogen. Vi tycker det är så fint att vi tar en plats och stannar. På kvällen tar vi fram grillen för första gången i år.

19/4 Trots det fina vädret rullar vi hem. Måste fixa lite med båten så jag drar till Motala direkt. Slipar på kölen för att få bort den sista rosten. Förra ägaren har gjort så dåligt underjobb så att när jag slipar på en del ställen släpper stora flagor och under är det oslipad färg. Monterar också den nya stävskenan som jag fyller med Sika innan jag skruvar så det kläms ut. När den stelnat skär jag utmed kanten och drar bort överflödet. Målar fläckarna där jag slipat in till stålet med Cuprinol.

20/4 Ett besök på Ortopeden för att få ryggen fixad leder som väntat ingenstans. I stället blir det nytt båtjobb men det går sakta när kroppen säger ifrån. Det blir inga långa pass men mycket vila emellan. Å andra sidan har jag ingen panik så det är bara att ta det lugnt.

21/4 Det blev en heldag under båten. Spackling och slipning men svårt att se vad som behöver behandling eftersom förra ägaren bara målat på nytt utan att ta bort det gamla. Det verkar vara 9 olika lager! Ger mig på em och målar ny bottenfärg, det är nu man ser vad man missat. Inta så farligt som jag trodde! Kroppen har fått mycket pisk så i kväll blir det inget stort firande.

22/4 Skit! En massa vitt skit kommer från ovan och förstör all möjlighet till båtarbete så det får bli en vilodag. Hade varit bra att hinna med lite puts eftersom jag beställt sjösättning till lördag men det mesta går att fixa i sjön. Det är bara det att jag vet hur det blir med det som skall göras efter sjösättning, det blir aldrig gjort....

24/4 Efter lite stök har hon nu kommit i sitt rätta element. Kul men vi har beslutat att hon är till salu eftersom kroppen inte fungerar som den skall.

25/4 Vi åker till båten och fixar med de fasta förtöjningarna. Lägger i seglen men det blåser för mycket för att skära i dom. Det får bli en varm och vindstilla dag.  

26/4 Fixar med båten igen men för mycket vind igen för att fixa med seglen. Det finns mycket annat att göra och jag kan konsten att få jobben att räcka länge.

27/4 Idag är det bättre väder så nu är seglen på plats med nya tell-tales. Har kört dammsugaren och fixat en massa så nu är det snart dags för premiärtur. Väntar på att vattnet skall sättas på men de är rädda för nattfrost så kranarna kan frysa sönder.

28/4 Idag blev det lite småfix, lite puts där stegen stått och borttagning av oxid på en batteripol. Smörja lederna till badbryggan som gnällt och lite annat småfix så nu är det mesta klart. 

29/4 Först till tandläkaren för koll. Det tar ju inte så lång tid om man har liten mun! Sedan tar vi husbilen,lastar och handlar innan vi drar mot nordost. Vi tar utflyktsvägen efter Norrköping och följer den först till Näferkvarn där det blir kaffepaus innan vi drar vidare till Trosa. De har infört ett nytt tokigt system med bokning via nätet. Vi offrade ca 1/12 tim på att boka in innan vi fick det att fungera trots tel-kontakt med ansvarig som har ett 100-tal ställen att kontrollera och han gissade på ett  antal ställen där vi befinner oss! 

30/4 Först blir det en tur in till byn som är väldigt glest befolkad. Margitha måste som vanligt in i några butiker för att se och känna. Tillbaka till bilen för lunch innan vi tar cyklarna ut på ön, här har det byggts ett antal jättevillor utan hänsyn till strandskydd. Det finns också några byggda högt uppe på bergknallar och pelare. Finns tydligen gott om höginkomsttagare här. Lugn kväll i husbilen och vi ser inga brasor.

Vår i luften!

[counter]

1/3 Sol och 10+! Torrt och fint på vägarna. Hittar en annons på 6 vinterhjul till husbilen som jag. Tyvärr dubbade men får vi inte åka utomlands fungerar de ju. Har börjat fylla på med grejer från gamla bilen så nu närmar sig första övernattningen.

2/3 Tyvärr är eluttagen 8 mm som idag används för 24 volt i lastbilar. Hade såna adapter som jag kastade för 3 veckor sedan! Shit, de går tydligen inte att få tag på idag eftersom de bara används för 24 V och de vanliga för 12 V för att undvika misstag i lastbilar. Efter ett långt detektivarbete och besök på hemsidor och ett antal butiker har jag troligen fått napp och skall få leverans i morgon.

3/3 Får mina adaptrar men både jag och säljaren blir lite chockade av priset. Borde kosta 30-50 kr. men de kostar 293:-/st! Med min rabatt blir det 702:- för 3 stycken. Det man kan lära sig är att inte kasta något som inte är trasigt! Resten av dagen har det varit skidåkning, tyvärr bara på TV.... 

4/3 Åker till husbilen och kollar att eluttagen fungerar. När jag slår på tändningen för att kolla de främre tar bilen ett litet hopp eftersom stödbenen ändrar höjd. Jag försöker då höja upp dessa. Det fungerar inte eftersom de gått i nödläge och inget fungerar. Ringer runt till säljaren som inget begriper(väntat). Ringer deras verkstad i Linköping som inte heller har någon lösning. Efter ca 10 samtal får jag tag på tillverkaren som frågar om en fjärrkontroll jag inte har men vi hittar en annan lösning så nu funkar det. Är sur på säljaren eftersom vi inte fick någon som helst genomgång av bilen. Han tyckte att det är bara att trycka på alla knappar som finns och se vad som händer!  Köper man grejer för 1,5 mil. borde man få lära sig hur den fungerar. Man får en låda med 5 fjärrkontroller som man inte vet vad de är till!.

5/3 Försöker hur jag skall klura ut hur jag på ett  bra sätt skall få till fastsättning av flaskor och infästning för påfyllning på ett bra sätt.

6/3 Först en massa skidor på TV. Sedan till Norrköping för att titta på soffgrupp som visar sig inte passa oss. Mat på krogen i byn hemma.

7/3 Vasaloppet, skidskytte, och 5-milen på VM! Man kan ju bli trött för mindre. Tar sedan bilen till Motala för att se till båten. Där hade presenningen blåst sönder så vi fick göra nya fästhål och binda fast den. Fy fasen vad kallt! Fingrarna tinade inte på hela vägen hem!

8/3 Försöker komma på hur en del saker i husbilen fungerar. Vissa funktioner fungerar inte utan att andra är påslagna. Tex måste stereon vara på för att tv:n skall fungera. Vet inte varför och inte helt enkelt att komma på. Det finns flera sådana egenheter som jag försöker lösa. 

9/3 Lite jobb på fm och på em försöker jag få parabolen i husbilen att fungera. Funkar kanon men kommer inte på hur man får in svenska kanaler. Får nog ta hjälp för att få det att funka.

10/3 Småjobb igen och sedan konsultation med experter om navigator och parabol. De har ingen lösning så jag försöker själv men trots en massa googlande och även praktiska försök hittar jag ingen lösning. Måste få parabolen att leta upp en annan satellit, men hur?

11/3 Fm-jobb igen och på em kommer snickaren och fixar de sista listerna. Snyggt och prydligt och vi är riktigt nöjda med det han gjort.

 12/3 lite fm-jobb igen innan det blir sedvanlig bastu med tillhörande öl.

13/3 Kollar läget på firman där säljaren har fullt upp. På em blir det båtkoll vilket slutar med att vi klär av presenningarna eftersom den aktre är rejält sönderblåst. Ser ju riktigt vårlikt ut!

14/3 Hämtar husbilen i garaget och ställer den på firman efter att ha gjort en fusktvätt på både den och Margithas bil. Fixar med gasol tuberna som jag nu börjar få som jag vill ha dom. Nu kan jag se mätarna och den automatiska omkopplaren visar rätt tub.

15/3 Lämnar lite till varulven innan jag tar husbilen till Linköping. Först till Classe som är expert på paraboler och han ändrar språk och lite annat i anläggningen. Han vill att jag kommer tillbaka senare för lite justering. Sedan vidare till Forsbergs för att lämna bilen eftersom det är en del reklamationer som skall fixas. Margitha hämtar och på em putsar jag en rostfri list som skall monteras på båtens stäv.

16/3 I dag blir det besök hos Memira eftersom jag tycker att synen blivit sämre. Efter undersökning konstateras att jag ser helt normalt trots att jag ibland måste använda läsglasögon. Det är tydligen så att i vätskan som finns i ögat flyter det omkring vad optikern kallar för glasbitar. De hamnar på olika ställen och ibland stör de seendet. Man märker dom själv när man blundar och då ser ljusare rörelser mot ögonlocket. Det är helt normalt och tilltar med åldern och inget att göra något åt.

17/3 Då har det gått ett år igen. Inget kul att fylla men alternativet är ännu sämre. 

18/3 Lite jobb på fm innan Margitha skjutsar mig till Linköping för att hämta hem husbilen. Jag får vänta medan de byter termostat som är nästan omöjligt eftersom det är otroligt trångt. På vägen hem hittar jag en del som inte blivit åtgärdat så i morgon blir det ett nytt telefonsamtal.

19/3 Försöker montera cykelstället men det är för kallt ute. Kör och försöker få igång värme i bilen vilket lyckas efter ett par telesamtal. Får försöka fixa det inomhus i morgon 

20/3 Monterar cykelstället, mycket mera jobb än jag trodde. 14 hål skall borras och fyllas med skruv. Sedan blir det provtur till Valdemarsvik och krogbesök.

21/3 Åker till Fyrudden och tittar. Där träffar vi på bekanta till Margitha. Vi åker ut och tittar på campingen som är halvfull med husvagnar. Då ringer min bror från ställplatsen där vi stått i natt så vi åker tillbaka dit och hälsar. Då ser vi att ett bakdäck är lufttomt så vi tar oss till en mack där vi pumpar och tar lite vatten eftersom det är slut. Vi kör sedan hemåt via Åtvidaberg. 

22/3 Eftersom vi hörde ett brummande ljud från motorrummet i går som vi inte lyckades stänga av var jag orolig att den inte skulle starta i morse. Inget problem hoppade igång direkt. Först till gummiverkstan för att fixa det däck som nu var tomt igen. Enkelt, förlängningsventilen var för dåligt åtdragen! Därefter till husbilsverkstan i Linköping för att kolla oljudet som uppstår över 90 km/tim. De håller med om att det är ett problem som Lastbilsverkstan får lösa. Vidare till gasolförsäljningen för påfyllning. sedan till min andra verkstad för att hämta en genomföring för att bygga en riktig gaspåfyllning. Sedan slut på dagen.

23/3 Åker till firman för lite jobb och därefter husbilsjobb. Nu skall det byggas en fast påfyllning för gas på bilens utsida. Har köpt en påfyllning för vatten som skall fällas in i väggen och där skall själva gasanslutningen sitta. Har riktig tur så att det går enkelt att konvertera den gamla anslutningen men det är ett jättejobb att bygga in anslutningen i karossen. Det är trångt som h-e och jag får såga och fixa men det blir riktigt bra. men det tog resten av dagen. 

24/3 Fyller vatten och kör systemet så luften försvinner. Försöker få igång kaffemaskinen utan framgång. Lyckas i allafall byta språk i navigatorn så nu kan jag använda den. Nu börjar jag få det mesta att fungera.

25/3 Justerar framdörren på husbilen, inte helt enkelt och tydligen överkurs för husbilsreparatörerna som justerat den så att låset bara användes i första läget! fixar sedan ett glasställ så att det inte skramlar så mycket när man svänger. Efter lunch blev det båtjobb bestående av demontering av täckställning men vi gav snart upp på grund av blåst och kyla.

26/3 Tar det lugnt innan det blir bastudags. Det är ju fredag!

27/3 Försöker springa ivägen på firman på fm. Sedan tar vi bilen till Omberg och Vadstena bara för att komma ut en stund.

28/3 Efter att ha ställt om klockorna tar vi en ny biltur. Den här gången till Söderköping där vi äter lunch innan vi fortsätter till Stegeborg och vidare ut till Tyrislöt. Kallt och blåsigt så det blir inga promenader innan vi åker hemåt.

29/3 Åker till lastbilsreparatören för att få hjälp med ett missljud. Vi plockar sönder transmissionen men både knutkors och stödlager ser ut och känns som nya. Vi plockar ihop innan vi centrerar hjulen och byter olja i bakaxeln. Provkör och ingen större skillnad.

30/3 Tar husbilen mot västkusten och Fiskebäckskil. Först ställer vi oss på parkeringen vid hotellet men där skall de spränga i morgon så det är bättre att fly än illa fäkta. Vi står nu på rampen vid mastkranen på Lyckans slip. I morgon bitti skall vi till Grundsund där båtratten skall få ny hud.

31/3 Kör till Grundsund, riktigt trångt och smalt innan vi hittar Lädermakeriet. På ett par timmar syr de dit nytt skinn på både ekrar och ratt. Därefter kör vi på krokiga vägar norr ut och via färja förbi Lysekil till Basteviksholmarna  där vi är årets första gäst. Häftigt ställe med utsikt över flera farleder.

Går mot ljusare tider!

[counter]

 

1/2 Idag har det hänt grejer! Hantverkarna är färdiga med golven och vi har fått bänkskivorna på plats. Både vatten och avlopp är inkopplat och verkar fungera. Vi behöver starkare säkringar till spisen annars verkar allt ok. Det är mycket kvar men nu ser vi hur det kommer att bli.

2/2 Först lämna blodprov sedan hem och äta frukost. Därefter till Önnebo för att hämta husbilen till bilprovningen. Efter det till Linköping och äntligen få markisen fixad. Det tog alltså  2 år och 5 månader att få alla garantikrav fixade. Tänk om vi skulle behandla våra bilkunder så. 

3/2 Gratulerar sonen till hans 54:e födelsedag. Därefter försöker jag hitta någon som kan byta några dekaler på den tilltänkta husbilen men det är riktigt dyrt. Originaldekaler till ena sidan kostar ca 30-40 tusen! Börjar fundera på att hålla oss ifrån premiummärken men då är man ju ikvar i skitreparationer. 

4/2 Kanonväder, sol och 8-10 minus. Åker till båten och tar bort snön på presseningen. Det gär ju lätt när snön är som puder. Att vänta tills det blir milt är ingen bra ide.

5/2 Börjar med fika på firman, sedan till Boxholm för lite misshandel. Sedan lugnt och fint hem för lunch innan det är dags för en riktig långbastu med mycket öl. Det är ju viktigt att hålla vätskebalansen på rätt nivå. Har också haft en disskusion angående en husbil som jag är intresserad av. Blir sur när mellanpriset är beroende av en skada på den som skall repareras. Jag skall ju inte betala den, det skall ju gamla ägaren. 

6/2 Fixar färg till köket, ett par nya lister behöver målas. Kallt ute, åker och kollar husbilen, -9 inne i garaget.  

7/2 Försöker göra om en ventilationstrumma i köket som har ett utblås där vi tänkt ha ny kökslucka. Tar bort nuvarande tätplugg men det blir direkt mycket ljud. Har gjort ett plastlock som vi målat i rätt färg men när jag monterar den blir det ett hemskt ljud från hålet. Åker till firman och hämtar en tvättsvamp som jag monterar innanför locket. Blir mycket bättre men inte bra. Får klura ut något bättre i morgon. 

8/2 Efter mycket funderande har jag lagt ett bud på en annan husbil. Jag tyckte att jag tog i men tydligen för dåligt så efter ett par timmar ringde säljaren och accepterade. S å nu är det bara att packa ur allt som lastats i den gamla under 2 år. Gasoltankarna skall också flyttas över, men det tar ett par veckor innan det blir dags för leverans.

9/2 Arbetsdag, ja inte hela dagen men en stund. Det bestod i att ta bort alla luckor och lådor samt gångjärnen i gamla köket. Kom på att sätta luckdelens gångjärn i borrmaskinen, haka på den på den gängade delen i stommen och skruva bort den. På 4 ställen kom jag inte åt så då blev det handarbete med tång. Var och en av dom tog lika mycket tid som 10 med maskinen. I morgon kommer nya köket.

10/2 Köket monteras men fy vad han skräpar ner. De andra snickarna höll ju rent och fint. Den här lägger ju i insatser i lådorna med sågspån under! Jag vet ju vad kraven är från Margitha så hon börjar ju städa så fort det är möjligt. Det blir nog bra i  änden.

11/2 Nu gäller det att hålla sig undan. Margitha städar och flyttar grejer. Undrar hur man skall hitta något man behöver? Jag har ju fullt upp att se på skidor på tv.

12/2 Först till shiropraktorn som inte vill fortsätta mera utan röntgen. Det skall bli gjort om en styv vecka. Sedan hem till sedvanliga bastun och några öl.

13/2 Vilket väder! Kanondag för skidåkning men kroppen säger nej. Istället åker jag till Vadstena för att titta åå när motorburen ungdom sliter på isen. Det finns någon enstaka som vrider ratten åt rätt håll men många bara gasar. Sedan hem för att kolla skidor på tv. Planerar lite för avrustning av husbilen som får vänta till nästa vecka då det skall bli lite varmare.

14/2  Tar oss till Vadstena för att se på när man förbrukar däck och bränsle på sjöisen. Jag vet hur kul det är med rätt åkdon. Sedan fortsätter vi till Göta kanal och motorbåtsmuseet där vi får våfflor och kaffe medan vi tittar på skrinnare. Har aldrig sett ens en tiondel så många som åkt samtidigt. Tar vägen via båten för att kolla att allt ser ok ut på hemvägen.

15/2 Händelselös dag förutom att vi varit och valt det sista till köket. Det blev ett ljust kakel för att bryta av mot den svarta bänkskivan. Problemet blev att hitta någon som kan sätta upp det. Troligen får vi hjälp nästa vecka. Ska bli skönt när allt är klart.

16/2 Lugnt och fridfullt och det känns som vår när temperaturen stigit ca 10 grader. Mycket skidor på tv så dagen går fort. 

17/2 Åker till husbilen och höjer värmen så det blir lite drägligare när vi skall tömma den på allt löst. En del fastmonterad utrustning tänker jag också behålla och har hadft en diskussion med säljaren om vad som skall följa.

18/2 Planerar lite för husbilens avrustning. Det är mycket grejer som samlats under 2,5 år, grejer för både sommar och vinter. En del skall jag göra mig av med som inte passar på den nya. Har tex ett antal klossar att lägga under hjulen för att komma i våg. Jag har sockar till hjulen som används i stället för snökedjor som nu blir för stora och en massa annat.

19/2 Hoppsan, en vecka borta igen! Fattar inte vart tiden tar vägen. Idag blev det en stund på firman med kaffe och tidningen. Plocka fram sommarhjulen som skall skickas med gamla husbilen. I morgon skall den strippas på en del saker jag monterat som jag skall behålla.

20/2 Fy vad långa armarna blir av allt bärande. Ofattbart att man hinner lasta i så mycket grejer(det mesta skit) undet 2,5 år i en husbil. Det blev låda efter låda. Nu är det tömt och bara städning och rvätt återstår. Sedan skall sommarhjulen i och bara frakt till Karlstad återstår.

21/2 Storstädning av husbilen klar. Lyckas inte ta bort KCR-boxen som jag skall behålla. Samma sak med invertern som jag satt fast för bra. Går inte att få bort utan att bruka våld. Ska försöka sälja den på plats. Problemet är sommarhjulen som skall med. De går inte att få in i bagageutrymmet eftersom de är större än dörren dit. Får bli inne i bilen med något skydd omkring.

22/2 Får hjälp att få bort KCR-boxen och lägger in hjulen. Gillar inte att behöva köra med dom liggande inne. Händer något så att de kommer farande är det slutåkt.

23/2 Först till röntgen av ryggen, fy vad det väsnas och värmer! Sedan ett samtai från Karlstad, husbilen blir inte färdig eftersom det fattas delar. Det går någon timme innan jag ringer tillbaka och ber att få pengarna tillbaka så att jag kan köpa en annan bil. Det är inte ok att först kräva att pengarna skall finnas på deras konto 2 dagar före leverans och sedan meddela att de inte kan leverera! Efter ett par timmar ringde de igen och meddelade att felet är en duschblandare och att jag får hämta bilen i morgon. Blandaren kan monteras i Linköping om en vecka. 

24/2 Hoppsan bara 10 mån till julafton! Husbilen hämtad men på hemvägen hittar vi en del fel. Inga allvarliga saker men onödigt att de inte är fixade före leverans. Dåligt av säljaren eftersom de ändå åker på att fixa det.

25/2 Tar husbilen till vår dekaltillverkare för att göra ny sidodekal till höger sida där det runnit sot från kylskåpet. Han har ett speciellt rengöringsmedel för vinyl som jag skall prova först så då är helgen räddad.

26/2 Provar vinylmedlet men det funkar inte. Provar med rubbing utan framgång. Fixar med en massa annat utan framgång. Det är mycket nytt att lära sig....

28/2 Småfixar och försöker sätta mig in i hur det mesta fungerar. Det är inte mycket som är lika från förra bilen.

Nytt år och förhoppningsvis nya äventyr. [counter]

1/1 Efter frukost och tillnyktring äker vi sakta söder ut. Ibland i snöstorm men oftast bara regn. Tar oss till Oskarshamn där det finns en bra ställplats i hamnen, kostar 100:- med el, det tycker jag är prisvärt. På vägen försöker jag ringa och boka ett bord för att gå ut och äta vilket misslyckas eftersom alla håller stängt. Vi handlar istället så det blir att ta fram grillen. Det är svårt att grilla i mörkret men det blev riktigt bra.

2/1 Vi fortsätter till Kalmar där Laban har en Elonbutik där vi köper allt det eldrivna vi behöver till köksrenoveringen. Kyl, frys och spis och dessutom en del *smågrejor. Får också med oss maskindiskmedel eftersom dieselsmaken på dricksvattnet i husbilen kommit tillbaka. Vi fortsätter sedan till Mörbylånga för att titta på hans båt där det skall monteras singellinerev i bommen. Inte helt enkelt eftersom det inte går att dra någon revlina uppåt i främre bomänden men jag tror att jag hittade en lösning. Därefter blir vi bjudna på middag och får en trevlig kväll. Under förra året var någon inne och läste här 16.593 ggr!

3/1 Vi tar oss sakta utmed kusten norr ut genom många små trevliga byar innan vi tog kväll i Valdemarsvik. Det är en trevlig ställplats där man för 175:- får parkera med el. Därifrån är det gångavstånd till både ICA, systembolag och flera restauranger så det blev middag på krog.

4/1 Vi rullar hem och ställer in den nu skitiga och saltindränkta husbilen i garaget. Måste ge den en omgång med vatten och borste en dag när det är lite varmare.    

5/1 Ingen tvättdag idag. Kallt och snöigt så inte mycket händer. Det blir bra middag på krogen.

6/1 Ny jobbig dag med skidor på tv! Undrar vem som har det jobbigast, de eller vi som tittar på? 

7/1 Tillbaka i mera normal verksamhet. Lite jobb på fm. sedan till båten för att kolla att ingen snö lägger sig på pressenningen. Allt ser ok ut så det blev hem och sätta på bastun. Skönt!

8/1 Skitväder med lite snöfall. Inte mycket blir gjort men det som blir gjort är lite planering. Snart hoppas jag att vi får röra oss normalt igen. 

9/1 Halt och jäkligt trots att de vräkt på salt. Synd att de inte kommit på att det går att ploga först. Var på firman en stund, kul att det kommer Lotuskunder när vädret är skit. Jobbigt med all skidåkning på tv. man blit ju helt slut.

10/1 Skitjobbigt med skidor på tv igen. Tur att det är slut på touren för i år.

11/1 Åker och kollar båtens täckning men tar vägen via Vadstena. Märkligt, där ligger isen i hela viken men i Motala finns ingen is ens inne i hamnen. Ligger lite snö på presseningen men inget problem så det får vara så.

12/1 I dag blev det lite jobb på fm innan vi åkte och letade ny diskho. Hittade inget vi ville ha. Fixade med rörmokare som lovat hjälpa oss och så har jag tjatat hål i huvudet på husbilsverkstaden. I em blev det en tur till Boxholm för lite knådning av ryggen. Han tar verkligen i så man är lite mörbultad när man går därifrån.

13/1 Inget jobb idag men en jäkla massa snö. Försöker hitta diskho men blir riktigt sur när jag ser priserna. En pressad rostfri plåt på ca 1/2 m2 kostar 6000:- Det känns som ett skämt men vad gör man, funderade en stund på att ta den gamla diskbänken under behandling med en plåtsax men har tänkt om. Man skall nog inte blanda gammalt och nytt. Så det är bara att bita i det sura äpplet.

14/1 Besök på HVC för att se hur långt efter "bäst före datum" man är. Får inget bra svar idag utan nytt besök i morgon för provtagning. Åker och kollar hur mycket snö som lagt sig på båten. Nästan inget som väl är, jag har en riktigt hög takås vilket är bra mot snön men inte bra när det blåser hårt. Risken att allt skall blåsa omkull ökar ju med höjden. Idag är det -3 i luften och 0 i vattnet så nu lägger sig nog isen snart, jag vet att de åker långfärdsskridskor på kanalen redan nu så jag får väl leta fram mina. 

15/1 Börjar med att lämna en skvätt blod hos drakula innan jag åker till kiropraktorn för lite misshandel. Nu har han tuffat till sig ordentligt så det gör rejält ont. Han får ge sig efter en lång stund eftersom inte skinnet tål mera. På kvällen blir det en rejäl omgång i bastun så idag har kroppen fått stå ut med mycket.

16/1 Börjar med en rejäl och välbehövlig tvätt av Margithas bil. Därefter tar vi min bil på en tur i omgivningarna och tittar var det finns skridskois. Hoppas få kroppen att klara en rejäl sväng innan det blir en massa snö på isen. 

17/1 Jobbig tv-dag med mycket skidor. Värst är damernas skidskytte. Hämtade hem Margithas bil som stått på tork efter tvätten. Sedan kör vi till Motala för en bra middag. Man måste ju komma ut och se något utanför våra väggar.

18/1 Försöker få lite fart på husbilsreparatören men inga reservdelar har kommit. Vill få den fixad samtidigt som den skall besiktigas så jag slipper hämta hem den flera gånger. Beställer också skivor till diskbänken med underlimmad diskho. Den är i något kompositmaterial och det blir säkert dyrt, vi har inte fått priset än.

19/1 Får priset på diskbänken så det blir att sätta sig en stund. Nåja vi får väl leva med det, resten är ju inte heller gratis. På em är det dags för en omgång hos kiropraktorn igen. Eftersom jag fick mera ont efter förra besöket ändrar vi behandlingen så att den blir lite lindrigare och i kväll känns det bättre. Problemet är kostnaden, med 4 besök per månad går hela pensionen till kiropraktorn men det får man väl stå ut med.  

20/1 Ny dag med lite händelser. Har avbeställt den stående kanten till diskbänken mot väggen jag frågat efter. 20 mm kant för 7,000:- är för mycket för oss. Bestämmer leverans av golvet och montering av snickaren. Det är ju bra om det blir i rätt ordning. Tyvärr måste vi ta oss till affären och handla lite.

21/1 Kollar ritningen på diskbänksskivan och hittar ett fel. Bra att hitta det före tillverkningen! Har hittat felet på Margithas bil. När lackeraren bytte stötfångaren missade de monteringen av varselljuset så glödlampan har ramlat in och förstört reflektorn. Jag ringer och fixar reklamation. Eftermiddagen fördrivs i bastun och på kvällen får jag beskedet att en gammal kompis tagit ner skylten. Inte kul men det kommer att hända oss alla.

22/1 Börjar dagen hos chiropraktorn. Eftersom värken blir värre när han kör hårt har vi ändrat lite så nu gör det måttligt ont när han trycker på. Hela dagen går utan nämnvärd värk. Resten fördriver jag framför dumburken med skidskytte och rally.

23/1 Åker och kollar att båten mår bra. Allt ser ok ut så jag sätter i elkabeln för att underhållsladda batterierna. 

24/1 För att inte helt ruttna bort tar vi en tur med bilen på delvis för oss nya vägar. Tittar till husbilen och ökar på värmen lite i den.

25/1 Har fått bilen påkörd av en granne. Syns nästan inte men jag tror att det måste bli en ny stötfångare. 

26/1 Körigt idag. Först fixa skadeanmälan till försäkringsbolaget. Sedan fixa en elektriker som kollar att eluttaget skall fungera till nya spisen. Sedan får vi hem nya golvet innan jag åker till båten, tömmer torrbollarna och drar ur laddningen innan det blir ett besök hos chiropraktorn. Jag tror att han får till det så att det börjar bli lite bättre nu. 

27/1 Möblerar om så hantverkarna kan jobba. Fy vad grejer som skall flyttas.

28/1 I dag händer det! Nytt golv i kök och hall lägges in. Själv åker jag till Jönköping med bil och släp för att hämta vitvaror i snöovädret. Det tar lite för lång tid så hantverkarna hinner gå hem innan jag är hemma. Vågar inte ställa lasten på gatan utan det får stå inlåst på firman.

29/1 Upp och skotta snö, har nog kommit 25 cm till i natt. Först egna bilen sen till firman för att få fram bil och släp. Snöröjningen har inte röjt vare sig på firman eller hemma. Åker till chiropraktorn för handpåläggning och när jag kommer därifrån är det röjt på båda ställena. Får hjälp med avlastning och att ställa in allt. Nu börjar det vara beboeligt igen så det blir en efterlängtad bastu och några öl.

30/1 Långresa för att titta på ett par husbilar jag är lite intresserad av. Först till Karlstad där det finns en lite udda bil. Tyvärr har den gått onödigt långt och har en del skavanker. Vidare till Göteborg där det finns en jättefin lågmilare men som tyvärr har fel växellåda men rätt motor. Vi får se vad som händer, det är galet mycket pengar emellan.

31/1 Redan slut på årets första månad. Kanonväder, blir sugen på en skidtur men ryggen säger ifrån så jag får nöja mig med att se på när andra åker. Tar en tur till husbilen för att se hur jag kan lösa gasinstallationen om det blir husbilsbyte.