Mycket resande för en stämpel...

2010-05-31

Lör 29/5 Jag ringer och gratulerar Olle, det barnbarn som fyller år. Det är 25 grader i vattnet och jag försöker kyla av mig så gott det går. Trots att det är tredje gången jag är här i Kekova, är det lika fascinerande att åka omkring med jollen, och titta på resterna efter den sjunkna staden. Det börjar bli långtråkigt att ligga stilla så i morgon blir det nog förflyttning.

Sön 30/5 Seglar hela vägen till Kas. Jag tog solhatten bakvänd, det hjälpte, fick fin undanvind. Har ordnat med färjebiljett till Castellorison och passet skall lämnas 8:30 i morgon för stämpling. Det är fruktansvärt varmt, t.o.m. turkarna klagar. Jag hinner inte kyla vatten i den takt jag dricker och trots att kylen går kontinuerligt är det 14-15 + i den.  Förra gången låg vi på ankare utanför byn. Det var ett misstag. Här blir man väl mottagen och byn är väldigt ren och fin. Massor av butiker men inte en enda som har tjatat och vill sälja, tyst och fint. Det är nog den trevligaste byn hittills i Turkiet. Den första som möter är en restaurangägare som kallar sig ”smiley”. Hans restaurang har en källa i källaren som är 3000 år gammal. Jag fick gå ner och titta och blir det lika varmt i morgon ska jag be att få en middag serverad där. Fantastiskt svalt och friskt. Google pos. 36,115N 29,383O 

Mån 31/5 Tar färjan till Kastellorison kl 10 men före det måste vi lämna passen till kaptenen som i sin tur lämnar dem till passpolisen. "Vi" är nog ett 30-tal som är i samma sits med snart utgångna visa. Resan tar 30 min. och sedan är det bara att avvakta hemresan 14:30. Det finns mycket att se och det är stor skillnad att vara tillbaka i Grekland. Åt en fläskkottlet till lunch t.e.x. Sista timmen får man handla tax-free i en liten butik. Skatten kan inte vara så hög här med tanke på priserna. Verkar vara ca 10% skillnad. Det blir väl snart ändring på det... Tillbaka får vi vänta 1 tim på passen som de haft hela dagen på sig att stämpla! Nu är det i alla fall gjort. På kvällen träffar jag 2 par från hamnen i Alanya som hyrt bil och åkt hit för samma sak. Verkar dyrt med hotell o.s.v. 

Tis 1/6 Vaknar kl.5 av en duns i aktern. Flyger upp och hör tjutet från masterna. Det som hänt är att jag slagit aktern i kajen. I går kom det in en stor katamaran som hamnkapten envisades med att få in på en plats som var 2 m. för smal. Vi andra protesterade till ingen nytta. Allas fendrar blev platta. När vinden kom med 15-20 m/sek rakt i sidan tryckte 2 stora guleter, kattan och 2 andra båtar ner oss andra. Jag fich lite plast bortslaget i aktern trots att jag hade 2 fendrar emellan. Reparationen är påbörjad. Hoppas hamnkaptenen visar sig, vi är flera som tänker visa vad vi tycker. Han dyker upp, får en riktig utskällning och skyller på att han inte visste att det skulle börja blåsa. Nu vet han, och han skämdes verkligen. Seglar till Kalkan för en fin undanvind som hela tiden ökar. Väl där kommer ytterliggare en kuling så guleterna går ut ur hamnen och ankrar bredvid mig. När det lugnar sig efter ett par timmar inser jag det olämpliga i att gå in i hamnen ensam ombord, så jag seglar tillbaka till Kas i en fin 4-6 m. kryss. Jag går till den nya och inte öppnade marinan där jag kan förtöja långsides ihop med ett gäng tyskar. Gratis och 100 % säkert för vindarna! Men en bryggranne från Alanya blev här bestulen på sin reskassa som skulle ha räckt jorden runt för några veckor sedan. Omedelbart kommer den 5:e kulingen för dagen eftersom de båda tidigare lagt sig och kommit från ett nytt håll. 

Ons. 2/6 Seglar runt Kastellorison motsols, ankrar och badar i fantastiskt vatten. Fick se, vad jag trodde var en vacker haj, men det var min egen skugga på botten 13 m. ner! Går efter att ha bytt till grekisk gästflagga in i hamnen och förtöjer vid en restaurng. Ägaren flyttar ett bord så att jag får ner min stege varefter jag blir bjuden på ett glas vin. Trevligt bemötande tycker jag. För söker sedan ringa Nadine, ett barnbarn som fyller år liksom Johnny, som varit med och seglat här nere. Tyvärr för dåligt nät för att prata. På kvällen äter jag en tsatsiki och en fisksoppa med en ouzo till, det kostar 15 Euro, så det betalar även hamnplatsen...   

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)