Vilken smäll!

2010-10-08

Fre 8/10 I morse slog åskan ner i båten. Det lät som om någon avfyrade en stor kanon. Den tog sönder det mesta elektriska ombord. Vhf antennen är borta, alla instrument, en dator, wi-fiantennen, armaturen i bränsletanken, autopiloten och motorn är obrukbara. Vi själva är oskadda men hörseln är nog lite sämre idag. Ska försöka kolla så att skrovet är helt och komma underfund med var kortslutningen finns. 

Har nu letat hela dagen efter felet. Precis allt utom innerbelysning och lanternor är utslaget. Allt från kyl till bogpropeller och ankarspel. Fick börja med en nödreparation av tankarmaturen så att inte bränslet rinner ut. Hoppas den håller tätt.

Lör 9/10 Nu har en riktig elektriker kontrollerat det hela och tyvärr hade jag rätt. Jag ska nu byta tillbaka till den gamla generatorn. Den nya är bränd liksom alla givare i motorn och allt annat utom nedre lanternorna och innerbelysningen. Jag gissar på att det är skador för 300,000:- förutom arbetet. Hoppas försäkringen tar det annars vet jag inte hur jag skall lösa det hela. Generatorn är nu bytt och fungerar, skall bara tillverka en bättre laddningslampa i morgon, den är nödvändig för att det skall fungera. Det blåser kuling så det svallar rejält i hamnen vilket försvårar allt arbete.

Sön 10/10 Lampan fixad, men nu fungerar inte generatorn!! Jag är nog nära något slags sammanbrott nu.

Elektriker har anlänt. Det tog honom 30 sek att se vad som var fel! Jag hade anslutit + rätt men minus kabeln var fel, det fanns 18 möjligheter!! Nu är det utklarering som gäller och navigering som vi gjorde förr. Vi har bara kompass och ingen logg att förlita oss på. Ole har dessutom idag sagt att jag inte kan navigera, så jag får väl förlita mig på honom... Han kan allt!! Jag har trots det alltid kommit dit jag tänkt mig, t.o.m. när vi går efter karta i sta´n! Det är svårt att hand styra på rätt kurs, vi har ingen kompassbelysning. Vi hoppas på stjärnklart tills vi siktar land!

Mån 11/10 Vi väntar på utklarering från kl 10. Dom är bra på att hitta avgifter här. Vi skall till marinan betala 70 Euro för formaliteter och 55 för "emigration expenses". 140 är hamnavgift, totalt 265 Euro. Sedan tillkommer avgifter för visum, tonnage och "departure fee" som vi skall betala till utklareraren. Det blir sammanlagt 176 US-dollar. Det är mera än vad en arbetare här tjänar på 2 månader! 

Antal kommentarer: 4

2010-10-08 19:14:53 - Eivor o Sören, apostrof@carlssons.cc, se.carlssons.cc

Roligt att ni kommit till Syrien, men vi beklagar åskan. Vi hoppas det reder ut sig på något hyggligt sätt.

2010-10-08 19:45:08 - Sven-Erik Andersson, sy.nikoline@gmail.com

Ni har ju lärt er den hårda vägen hur det är! Tack för omtanken!

2010-10-11 11:00:36 - Ola Mossberg, ola.mossberg@telia.com

Hej! Jag har med intresse följt din blogg. Mycket bra och kul dessutom. Vi har själva en HR 36a MkII från 1995 och planerar längre segling 2011.
Trist att höra om blixtnedslaget - himla(!) otur. Blev andra båtar i närheten skadade? Började det brinna i din båt? Hur kan man förebygga sådana här allvarliga bekymmer tror du?
Hoppas du får bra hjälp och ordning på eländet!
Hälsar
Ola
Noa Noa II

2010-10-11 11:16:31 - Sven-Erik

Vi är enda båten med mast här så vi fick det mesta. En annan båt fick sin kyl sönderslagen. Ingen båt började brinna.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)