Medelhavet! 

Nu är 162 bilder från 2009 inlagda.

2009-12-08

Så är årets seglingssäsong över och några av de över 400 bilder jag sparat är utlagda. Planeringen för nästa år har hittils bestått av underhållsplanering. Det finns mycket att göra eftersom båten legat i sjön i 2 år nu och inte fått något underhåll av vare sig kroppsidor eller underliv. Meningen är att jag skall åka ner redan i januari och torrsätta henne. Jag hoppas kunna leja bort renskrapning och slipning av bottnen samt bottenmålning med Coppercoat. Det kostar med lyft ca 40,000:- och känns nödvändigt. Jag tänker själv göra allt övrigt underhåll. Bottnen är ett slitgöra jag lovat mig själv att aldrig mera utföra då jag gjort det 5-6 gånger tidigare på andra båtar. Det är också orsaken till valet av Coopercoat som bottenfärg. Den har 10-års garanti mot påväxning och är en hård färg besående av 10 liter epoxy och 20 kilo kopparpulver som blandas. Färgen kostar 10,000:- men kan jag spara lyften under några år betalar den sig själv. Den är också miljövänlig eftersom den inte "blöder" och är miljögodkänd i de flesta länder. När båten varit på land skall det räcka att putsa upp kopparytan med lite scotchbrite så klarar den sig i några år igen.

Nu återstår att lösa problemet med propellerns påväxning. Den är av brons och kan inte målas med koppar. Offeranoderna måste ju också bytas. Jag kanske kan få någon att lyfta en gång per år till halva priset genom att hon får hänga i kranen någon timme medan jag fixar anoder och propeller. 

Som ni ser finns det en hel del som skall ordnas och ett jätteproblem är att få med sig färger och annat på flyget ner. Jag kommer förhoppningsvis på en lösning på det också.

Nu uppdaterar jag sidan mera sällan om det inte händer något av särskilt intresse för er som står ut med att läsa mina runor. Som julklapp hoppas jag på många inlägg från er framöver.

Till dess önskar jag alla en GOD JUL OCH ETT GOTT 2010!