Medelhavet! 

Santorino...

2009-10-05

Mån 5/10 Vi latar oss som vanligt. Vi går i alla fall en promenad och när vi kommer tillbaka kommer Chesnock in i hamnen. Hade tänkt ta buss till staden men det går bara 2 st dit och en tillbaka per dag, så i morgon hyr vi bil ihop med Carsten och Imbi.  

Tis 6/10 Hyrbilen anländer 9:30 nästan. Det är som vanligt här, lite manyana. Vi äker på krokiga vägar först upp till norra spetsen och en by som heter Oia. Det är säkert där de flesta bilderna till Grekiska turistbroschyrer är tagna. Helt fantastiskt! Funderar ni på semester i Grekland, åk hit! Det är det häftigaste ställe jag besökt någonsin. Men räkna med att det är dubbelt så dyrt som på andra ställen! Därifrån åker vi söder ut till Fira som är öns huvudort. Där är det inte lika putsat och fint, mera trängsel och turister, men lika häftigt med enorma branter. Carsten & Imbi tar linbanan 250 m. ner till kajen och tillbaka upp igen. Vi hittar även en Lidl-butik där vi handlar rejält för att klara oss ett tag.  

Ons 7/10 Idag har vi cyklat en rejäl runda för att inte helt tappa konditionen. Ja, cyklat har vi gjort nerför, och mestadels gått uppför, så det är gåendet som gör nytta. Vi har också blött våra kroppar i saltlaken. Hemma igen är det båtvård som gäller. Det s.k. rostfria ombord kräver vård eftersom det är rejält rödprickigt. Färskvatten och lite rubbing gör att solglasögonen måste fram för att förhindra att vi blir bländade. I morgon planerar vi att gå NO till Amorgos och vidare bland småöar bort till Kos. Kan man skriva så? Planerat har vi ju gjort idag... I alla fall tror jag att det blir dåligt med nät ett tag framöver, vi planerar att ligga på svaj i vikar för att spara pengar. Det har gått åt för mycket av den varan för att det skall kännas bra de senaste dagarna. 

Tor 8/10 Vi går tillbaka genom vulkanen, det är ett så häftigt ställe att det är svårt att gå härifrån. Vi har planerat att gå till Amorgos, men sen avgång, en del tid i vulkanen, skitvind och korssjö (vågor från två håll) gör att vi istället går till en vik på sydöstra Ios som heter Tris Klises. Vi ankrar och badar istället för att komma till Amorgos när det är mörkt. Efter en stund kommer det in en fiskebåt som styr mot oss. Fiskaren pratar bara grekiska men vi förstår att han vill ha cigaretter. Margitha avvarar 2 av sina och det är ofattbart hur fort han lyckas tända en av dom i blåsten. Han var verkligen sugen! Han ankrar sedan 30 meter från oss och sätter sig och fixar med sina nät. 

Fre 9/10 I viken där vi legat verkar det som havet är lugnt och utan vind. Vi seglar sakta ut och när jag ser öppet vatten vänder jag kvickt och revar. Vi har sedan 8-12 m/sek dikt bidevind hela dagen innan vi kommer till en liten ö norr om Amorgos och ankrar i skydd av den. Vi försöker flera gånger men ankaret tar dåligt. Vi vaktar hela kvällen och inför natten kopplar jag på både grund och djuplarm på ekolodet så att vi kan sova lugnt.

Lör 10/10 Det är lite spännande att ta sig igenom hålet mellan öarna. En annan båt var där före oss men vände och gick runt. Vi tar oss igenom utan problem. Utanför är det hemskt gropigt med lite vind så det dunkar och smäller rejält. Konstigt att masten står kvar när seglen smäller som de värsta cirkuspiskor. Vinden ökar till 10 m/sek. Efter någon timme får vi plattläns, jag tror att det är första gången i år, och vinden minskar så småningom till 6-7 m/sek. Så här vill jag ha det varje dag! Vi går in på sydsidan av en liten ö, Levitha, i en liten vik där 1 av de 2 familjerna lagt ut bojar att förtöja vid. En av sönerna kommer ut för att ta betalt för moringen men vi frågar om deras Taverna är öppen. Han frågar då vad vi vill äta, det finns fisk, köttbullar och get. Vi beställer de 2 första och därmed är det inget tal om betalning för bojen. Vi blir 8 båtar på de 10 bojar som finns trots lågsäsong så det blir nog fullt på Tavernan i kväll.

Tillbaka i båten mätta men fattiga. Som tur var hade vi ficklampor med oss annars hade vi aldrig hittat tillbaka till hamnen från den minsta Taverna vi sett.