Medelhavet! 

Salamis, inte så kul. Aigina bättre! 

2009-08-22

Fre 14/8 Jag tar en promenad i staden som är mycket större än den ser ut från hamnen. Jag hittar först en stor grönsaksmarknad och sedan en fiskmarknad. Jag hittar också en järnaffär där jag köper tryckslang. Beslutar mig för att rensa upp i slangträsket till Watermakern och bygger om en del. Tidigare var det 62 slangklammor under tvättstället. När jag byggt färdigt är det reducerat till mindre än 50 och den sedan tidigare besvärliga slangen är utbytt. Det tar resten av dagen så det får bli en pizzeria på kvällen.

 

Lör 15/8 promenerar i staden, läser och är allmänt lat. Det är ingen kul stad. Det är en förort till Aten med mycket udda människor varav många zigenare.

 

Sön 16/8 Kulingvarning! Det känns för båten lutar i vindbyarna. Jag försöker sträcka upp den lina som kommer från havsbotten och är bunden i min akter. Den sitter dåligt fast i botten! Tur att inte vinden kommer bakifrån. Jag får loss förtöjningarna och backar ut utan att få någon lina i propellern. Jag lägger mig på svaj utanför hamnen och gör vatten. Watermakern går mycket bättre efter ombyggnaden. Mot kvällen går jag in och stjäl en plats långsides bland fiskebåtarna. Tyvärr är huvudgatan 7-8 meter framför båten och jag tror att det är förbjudet att ha ljuddämpare här. Dessutom tror alla att de måste slå hastighetsrekord. Många kör i 130-150 km/tim. Däck och bensin måste vara mycket billigt här… Jag går till hamnens fiskrestaurang för middag. Dyrt och mindre gott.       

Mån 17/8 Handlar mat igen. Lyssnar sedan på väderrapporten som säger avtagande. Lossar och sticker direkt. Får en kula på 22 m/sek straxt utanför hamnen men jag hade lite segel så det blev inga problem. Vinden mojnar så jag måste hjälpa till med motorn på slutet. Kommer till Aigina. Vilken kontrast! Förut var jag enda crusingbåten i hanen, här är det fullt av dom. Mycket turister på stan, rent, snyggt och mindre oväsen.

  

Tis 18/8 Jag börjar dagen med att studera hur 7-8 båtar bär sig åt för att få bort de ankare de får med upp när de skall lämna hamnen. Mycket underhållande om man slipper delta. Jag tar en lång promenad i värmen. Det är mycket charterbåtar här och de underhåller oss även när de anländer. Nyss kom det en som lade sitt ankare över 4 andra! Han höll på i en halvtimme och letade plats och gormade och skrek till alla. Han undrade om det var 1,8 m, djupt. Jag tror att några ljög friskt för ingen ville ha honom som granne! Google Pos: 37,4445N 23,2542 E

 

 

Ons. 19/8 Handlar och promenerar när jag inte söker skugga. Jag dricker ungefär 3 l. vatten om dagen. Har just nu 50 gr.ute 39 inne och 29 i vattnet.När solen gått ner gäller det att få genomdrag så att det blir svalare. Efter midnatt brukar jag komma under 30 inne. Skulle vara skönt att krypa ner i en sval säng och sova en hel natt...     

 

Tor 20/8 Fixar småsaker och tvättar bort salt. Promenerar och väntar på Imbi & Karsten. De har en stor Forgus 45 med hemmahamn i Motala. När de kommer, och skall in i hamnen, startar inte deras motor. Jag föklarar över VHF:en hur han skall ta en skruvmejsel och kortsluta vid startmotorn. Det är inte så enkelt eftersom han inte kan se var det skall ske utan att placera en spegel under motorn. Dessutom gungar ju båten så det tar över 1 timme innan han lyckas. Vi fixar sedan en plats i den överfulla hamnen.

 

Fre 21/8 Vi promenerar runt och käkar lunch på sta´n efter att ha flyttat Forgusen. Platsen närmast mig blev ledig.

 

Lör 22/8 Vi hyr en gammal Fiat för 30 Euro. Vi åker runt ön och hamnar ibland på vägar som tar slut. Vi hittar i alla fall till The Sanctuari of Aphia, ett tempel som uppfördes ca 500 år före Cristus sedan det gamla brunnit ner. Det är rejäla stenar som hyggits ut, formats, transporterats på plats samt rests. Dessutom passar de ihop. Helt ofattbart hur det gått till. Tyvärr är stora delar raserade men mycket återstår.