Medelhavet! 

Ännu värre!

2009-08-05

Ons. 29/7 Vi går upp tidigt och drar västerut. Jag hade fått en väderrapport som sa avtagande vind. Timme för timme blev det så här: 18-5-18-3 och sedan från 16-22 m/sek resten av dagen. Det är säkert den tuffaste resa den här båten gjort. Vi höll på i 11 tim och de sista rakt mot vinden för motor. Den biten borde ha tagit en ½ timme men tog 2. För full gas gjorde vi 1-2 knop mot 5-6 m. höga vågor. Ofattbart att inte mera går sönder, ena sekunden står fören rakt upp, i nästa är den under vatten efter ett fall på 5-6 m.

 Tor 30/7 Vi slickar såren efter gårdagen. Allt blött, d.v.s. de flesta dynorna, hängs på tork. Några måste tvättas i sötvatten först. Täta båtar finns bara på båtmässor! Sedan lokalbuss till staden, där en ny lanterna inhandlas, den gamla slog sjön bort, och en lång promenad i gränderna. Tillbaka lagas teakbänkarna på akterdäck vilka skruvas fast eftersom muttrarna ramlat bort. Teaklisten på babordssidan lagas provisoriskt. Klubbflaggorna hissas igen när Margitha har sytt en stund. Vi firar reparationerna med sill och potatis, tyvärr utan nubbe.  

Fre 31/7 Vi avfrostar kylen och kollar motorutrymmet. Det har börjat läcka lite från vattenpumpen så jag måste nog skaffa några packboxar. Det som läcker blir fort en stor salthög i värmen. Det ser ut som frost på motorn och rostar fruktansvärt. Sedan tar vi en promenad till beachen, vi har inte badat de senaste 5 dagarna nu tack vare blåsten. Solar lite och handlar mat innan vi går hemåt med tung ryggsäck.

Lör. 1/8 Med löfte om mindre vind styr vi västerut. Som vanligt blåser det mera än utlovat. Vi får ganska snart 20 m/sek men det är bara att gilla läget och reva. Saltet är ett gissel. Det lägger sig i tjocka lager på allt från sittbrunnsdynor till mast. Skoten är som armeringsjärn att hålla i. När vi kommer till Siros velar vi mellan att lägga oss vid stadskajen eller marinan. Den sistnämnda är, som de flesta marinor här, färdigbyggd sedan flera år men ingen driver den och därmed är varken vatten eller el påslaget. Vi lägger oss vid stadskajen med 3 meter till restaurangen. Det var inget smart drag. Det rullar.fruktansvärt när färjorna kommer och går och de sista gästerna på krogen går ½ 6 på morgonen.

 Sön. 2/8 Vi flyttar till marinan innan färjorna börjar gå. Sedan plockar vi fram cyklarna. Det är bara vi som använder sådana. Antingen är det så brant uppför att vi måste gå eller så brant ner för så i alla fall Margitha vägrar åka. Vi får ändå se mycket av staden som är cykladernas huvudstad.

 Mån 3/8 Vi lyssnar på en lovande sjörapport innan vi lossar och seglar vidare. Det börjar som vanligt över 15 m/sek men när vi lämnat ön en bit så lägger det sig till mera behagliga 8-12 m. Vi siktar på en ankarvik på östra Kithnos. I dag ser vi flera båtar på havet än vi gjort sammanlagt de senaste 3 veckorna. De 2 senaste seglingsdagarna har vi varit helt ensamma… 

 Tis 4/8 Vinden har lagt sig så vi ligger kvar i den mysiga viken. Byn består av 20 hus och 2 tavernor. Vi provar ölet på den ena och på kvällen äter vi på den andra. Vi badar ofta och däremellan letar vi skugga. Sedan Margitha kom ombord har vi inte haft en enda minut med moln.

 Ons. 5/8 Uppe tidigt. Vi startar motorn och går ut på ett spegelblankt hav. Vi rundar norra spetsen och går söderut till Merika som är största hamnen på ön. Som vanligt är vi minsta gästbåt i hamnen.