Medelhavet! 

Vår i Sverige också?

2009-04-01

Hoppsan! Börjar ni vakna uppe i Sverige också? Flera inlägg på kort tid är kul!

Här har det hänt saker. Vinterhamnen är betald, likaså den nödvändiga vignetten. Jag lyckades pruta bort både avgiften för el i hamnen och 5 cm.på bredden på båten hos VNF. Det första vet jag inte hur mycket det var värt men det sista var värt 30 Euro för de 16 dagar jag löst biljett. Ibland är det bra att inte förstå... 

I morse blev det lite shopping av mat och sedan lossades förtöjningarna. Blev hjälpt ut ur hamnen och avvinkad av båtgrannarna. Lite jobbigt att lämna alla dessa trevliga människor men någon gång skall det ske. Efter första slussen, där jag använder den teknik Rod rekommenderat, med bara en tamp på mitten och motorn igång, blir det tankning. Stannar vid ett varuhus med någorlunda billig diesel och bär i 150 liter. Jag tror att diesel väger ca 3 kilo per liter, åtminstone känns det så. Kan nu stå rak och pilla bort hundskiten under fötterna, man får sånt i det här landet, hundskit alltså. Har sedan slussat upp till Dombasle via 4 slussar. Lat 48,62798 Long 6,34380. Inget kul ställe, helt dött. Men det kanske beror på att allt här och på vägen hit, handlar om salt, vilket är ett gift. Det är jätteanläggningar runt de saltgruvor som finns här. Har idag passerat km-långa 20-50 meter höga vallar med vad jag tror är jord ur vilken man utvunnit saltet. Om ni går in på Google Earth kan ni se de enorma vallarna. Har också passerat akvedukten över floden Meurth så nu är det bara uppför som gäller. Härifrån och 56 kilometer uppåt skall djupet i kanalen bara vara 1,80. Vi får se om det räcker för mig, om inte, måste jag kanske vända. Idag har det officiella djupet varit 2,2m men oftast 2,4 så jag hoppas det fortsätter så. Idag har det varit molnigt  och kallt, bara 12-14 grader och blåst 10-12m/sek så det har inte varit skönt. Därmed kan konstateras att rapporterna stämmer lika dåligt här som hemma. Hemma är det väl ingen som lider av dåligt väder, ni har väl inte sjösatt än! 

Ni som använder Google Earth: Kolla att ni har rätt inställningar så att positionen blir rätt. De använder ibland 100/delar istället för min. och sek. Då blir det ganska mycket fel. Vi hörs!!