Medelhavet! 

Här gäller det att hålla i tömmarna!

2009-05-30

Fred 29/5 Dimmigt efter regnet men det lättar innan vi går. 10 grader i luften och blåser rejält men det glöms fort bort. Det är otroligt vackert i dalgången. Får vänta länge på att komma ner 10,2 m. i första slussen. Kul att åka den berömda ”Schlogenslinge”. Först mot S-O sedan N-V och sedan S-O igen. Snacka om hårnålskurvor! Det är dock ingen risk att missa vägen, det är ca 100 m. höga väggar på sidorna. I alla innerkurvor finns en liten slätt. På dessa ligger antingen ett hotell eller en liten bondgård. Här har vattnet samma kulör som Göta Kanal, det jag åker på alltså. Det som kommer uppifrån i riklig mängd borde späda ut det eller??? Fattar inte att det kan blåsa så mycket, det borde vara helt lugnt mellan bergen. Nästa sluss ner är 15,9 m. sedan blir det slättland. Floden är 400 m. bred så det börjar redan bli svårt att se de sjömärken som står på land. Man måste byta till den sida de anger annars står man snart på grund. Engelsmännens motor har slutat ladda så nu måste vi fixa det. Troligen går inte det före måndag. 8 grader, åskan går, och det kommer massor av 15 mm. stora hagel som övergår i hällregn. Nästa sluss är ner 12 m. Perfekt timing, ovädret går över precis när vi får gå in i slussen. Går vidare till Winterhafen i Linz. En ynklig brygga 4 m. lång, lämplig för en roddbåt, kostar 25 Euro! Trots det får vi inte ta med oss den, den är bara till uthyrning…

Vi får försöka att hitta ankarplatser åtminstone varannan dag.

 

Lör. 30/5 Går 4 km enkel till supermarket igen. Allt verkar vara dyrt här. Staden verkar ointressant trots att den är Europas kulturhuvudstad 2009. Vi lämnar den utan saknad, kanske för att vädret är dåligt. Svallet efter fartygen vi möter är jobbigt. Det följer med strömmen så att båten känns som en gunghäst i flera kilometer efter ett möte. Efter 12 km nersluss 10,3 m. I Österrike är det tydligen flytvästtvång vid slussning, ingen öppning förrän jag tagit på den. Tänkte stanna i Mauthausen för att titta på koncentrationslägret men vi passerade bryggan i 18 km/tim med sladd så det gick inte. Det lugnar sig fram till nästa sluss som är 13,2 m. Efter den försöker jag hitta en hamn som inte kostar hela skjortan vilket fungerar direkt. Vi stannar i Wallsee för 15 Euro. Steyrer Yachtclub Google Pos 48,0956 N 14,4224 E. Det regnar konstant i 5 timmar! En liten mysig hamn där vi måste skriva i gästboken. Det gör jag och skriver under med egen stämpel! En jättetrevlig hamn som jag kan rekommendera alla! Mycket trevliga människor. I lokalen samlas alla för att äta vilket vi missade så vi tar en promenad i en fantastisk by. Man ser alperna och floden samtidigt! Tillbaka i hamnen hänger vi på! En flaska  vin som de späder med kolsyrat vattten i en tillbringare kostar 5 Euro. Sedan är det nästa par som betalar. Lite dyrare för mig som är ensam men helt o.k. man dricker mycket för 5 Euro, och ingen blir full och otrevlig! Det är stor skillnad mellan hamnarna, tänk om man visste vilka som är bra.

 

Sönd 31/5 Jag får många tips innan alla kommer ut och vinkar när vi ger oss av. Jag ser att ni är flera hemma som gottar er med färskpotatis. Jag har letat i ett par veckor men det finns inte här. Jag har inte heller hittat dill vilket är nödvändigt till potatisen. Solen skiner och floden har stigit ytterliggare idag, nu får det inte bli mera vatten för då stänger de slussarna. Möter just  en pusher med två pråmar, hans fart är 3-4km/tim medan jag gör 18 med bara lite gas. I går körde jag 23 km genom vattnet men flyttade mig 40! Jag åker in på den berömda Strudenstrekke med enorma virvlar i svängarna. Ser ut att vara grunt! Trots att det är 10-15 m djupt är det som en enorm fors med meterhöga vågor. Häftigt och otroligt vackert! De har t.o.m. tagit ut en stor musikkår som verkar spela för just oss i S:t Nikola. De flesta slussarna på Donau är 24x240 m. och det är alltid 2 i bredd. Jag åker ner 12 m. i en sådan. Fortsätter till Marbach där jag får ner priset från 20 till 11 Euro. Orsaken till att jag stannar så tidigt är att det ligger en camping bredvid där de har tvättmaskin. Google Pos 48,12496 N 15,0839 O Jag är alltså öster om hemmahamnen vilket var länge sedan.