Medelhavet! 

Ligger lågt tills vindarna blir snällare! 

2009-08-26

Sön 23/8 Ligger kvar i den trevliga hamnen i Aigina. Vi tar bärplansbåt till Pireus och promenerar runt halva dagen i de enorma backarna. Äter billigt (7 Euro inkl. vin) men senare tar vi en öl i hamnen. Den kostar 6 Euro,dyrast hittils. Innan vi äter brukar vi kolla vad priset är på öl (2 Euro) och greksallad (5 Euro). Är det dyrare brukar vi gå vidare till nästa ställe. 

Det ligger enorma båtar på uppåt 100 fot i massor men också många vrak som t.o.m. delvis sjunkit. Troligen har de legat så länge att upplupna hamnavgifter överstiger värdet och då finns ingen som vill lösa ut vraket. Vi ser även Akropolis på avstånd trots att det är väldigt grått på himlen av röken från skogsbränderna. I går natt fick vi aska på och i båtarna från dessa.   

24/8 Fy vad tiden går, bara 4 mån. till julafton! Gör lite småjobb på båten. I morgon skall vinden avta och vi avgå. Hamnlopporna har börjat anfalla. Kul med nya skribenter i gästboken! En del känner jag se`n tidigare, andra okända tills nu. Troligen kommer vi över 9000 besök på det år som sidan gått den 2/9, kul!

Tis 25/8 Kånkar hem ett stort lass från snabbköpet. Vart tar allt vägen? Jag tycker att jag bär hem 20 kilo ungefär varannan dag, jag äter väldigt lite, och ändå tar det slut. Det är kanske råttor i skåpen… Efter en dispyt om hamnavgiften, som jag vann efter att ha gått till hamnpolisen, seglar vi iväg till Palaja Epidhavros i sakta mak. Det ligger på Peloponnesos som hade varit fastland om ingen grävt Korintkanalen. Det blåser 7 m/sek i början och 2 på slutet. Jag måste göra vatten i 5-6 timmar och det är bara 15 nm. dit. så det får gärna gå sakta. Framme ankrar jag och monterar upp min nyinköpta pressening över sittbrunnen och genast börjar det blåsa 10 m/sek så jag tror att den ska gå sönder. Lyckas få ner den hel trots att den gör en del motstånd. Carsten och Imbi kommer över på en hamnare (drink när man kommit i hamn) och plötsligt avtar vinden. När de rott tillbaka till sin båt vrider vinden så att vågorna kommer från sidan. Jag skall försöka laga mat men båten rullar 15-20 grader från sida till sida. Blir jag inte sjösjuk nu blir jag det aldrig. Det kommer också några droppar regn. Hade nästan glömt hur det kändes men det är skönt. 

Ons. 26/8 Vi tar jolle till byn som inte är så mycket att titta på. Det finns tydligen en teater ca 5 mil bort som skall vara Greklands bäst bevarade och där de just nu uppför Sheikspere. På em. när vinden lagt sig lite, tar vi jolle till den sjunkna staden. Det enda vi kan se är stenar på botten som ligger i vissa mönster, jag hade förväntat mig rester av hus. Vi hittar inget sådant så vi ger upp och åker tillbaka till båtarna. Läser och städar båten resten av dagen.