Medelhavet! 

Dodekaneserna

2009-10-11

Sön 11/10 Vilken dag! Vi börjar segla mot Dodekaneserna i 2-3 m/sek i, som vanligt, sol och molnfritt. Efter ett par timmar tar vi till motorn, 2 knop är för sakta t.o.m. för oss. Vi kommer till Kalimnos i Dodekaneserna efter en varm dag. Margitha har badat i havet och duschat på däck ett antal gånger.  

Mån 12/10 Jag försöker först få mitt gamla navigationsinstrument uppdaterat eftersom jag i går kväll såg ett likadant i ett skyltfönster. Det misslyckas eftersom de bara säljer. Vi seglar i lite vind som vrider hela 270 grader under vägen. Vi har ju inte bråttom så det är o.k. Vi kommer så småningom till Kos som blir en helt ny upplevelse. Här är det grönt och fräscht med parker och palmer. Det har vi inte sett tidigare i Grekland. Vi hittar en plats i stadshamnen och måste betala 15 Euro. Vi tar en promenad bort till marinan där vi ser flera svenska båtar. Där ser det välordnat och dyrt ut, inget för oss alltså. Google Pos:36,534480N 27,172184E 

Tis 13/10 Vi ser på kommentarerna och hör när vi pratar med människor hemma att den globala uppvärmningen kommit långt! Alla verkar frysa. Vi har haft 35 grader i skuggan trots hot om regn och lite moln. Det är tydligen normalväder här. Vi har tagit en promenad i historien. Bakom oss ligger det gamla Kos slott och på massor av ställen hittar vi rester från tiden före 1492 då en jordbävning förstörde det mesta, men mycket är framgrävt. Vi har också tagit 2 cykelturer, vilket är lätt här eftersom landskapet är platt, och hittat fina parker och utgrävningar. Skulle vara kul att veta hur många tavernor det finns här.

Ons 14/10 Vi försöker segla söder ut men lite vind och 2-meters dyningar gör resan obekväm och motorn får jobba en del. Vi går till en liten ö som heter Simi där vi hittar en vik på sydsidan med ett stort kloster i som heter Panormitis. Google Pos: 36,325708N 27,503517E

Tor 15/10 Vi jollar in och titttar på klostret innan vi seglar vidare mot Rhodos. Kryss hela vägen och i hamnen är det fullt. Vi försöker tränga oss in mellan en norsk och en amerikansk båt. Norsken hade sin jolle liggande bredvid så jag bad honom flytta den, men han bara tjatade om att det var för trångt, så vi gick ut igen och fixade en plats straxt bredvid. Det lär dröja innan en norsk får hjälp av mig.  

Fre 16/10 Vi tar benen till hjälp för att titta på gamla stan som är otroligt stor och välbevarad. Påminner lite om Visby men är mycket större. Under promenaden träffar vi först på Sören och Eivor på Apostrof och sedan Carsten och Imbi på Chesnock. De ligger på svaj 400 meter bort i en annan hamn. I vår hamn är avgiften 4,63 Euro/dag vilket är helt o.k. Google Pos:36,270327N 28,133612E

Lör 17/10 I dag blir det 2 långa cykelturer i och utanför gamla sta`n. Den är stor och häftig men tyvärr finns hur många tavernor, guldsmeder, klädbutiker och läderbutiker som helst. Bara de klockor som finns till salu måste räcka till hela världens konsumtion under flera år. Tyvärr kommer massor av det som är till salu att bilda en soptipp så småningom. Hörde igår att 80,000 tavernor i landet läggs ner i år. Dels beror det på lågkonjunkturen, dels på att många researrangörer säljer "all inclusive"-resor. I morgon skall vi försöka checka ut ur EU. Turkiet väntar.  

Sön 18/10 Vi börjar med att gå till hamnpolisen vilket var fel trots att de vi frågat rekommenderat det. Vi skulle först till passpolisen ungefär 1,5 km bort. Sedan till tullen som ligger i närheten,och sist tillbaka till hamnpolisen. Tur att vi har cyklar... När det var färdigt hade förmiddagen gått så det blev lunch och ny cykeltur till stranden för bad eftersom det är varmaste dagen på länge. Vi handlar också ett par dunkar vin eftersom det lär vara dyrt i Turkiet.