Medelhavet! 

Uppåt, trodde jag..

2009-04-03

2/4 Kall morgon men alltefter som slussarna passeras blir det varmare. Så pass att efter ett par timmar när jag kommit till Einville, och hittar en hamn, stannar jag för att äta lunch men blir kvar och latar mig i solen. Läser lite med skjortan avtagen, det var länge sedan det hände, 27 gr. i sittbrunnen! Cyklar sedan runt i den lilla byn där allt är stängt, förmodligen siesta. Blir kvar för natten och bara latar mig. Från att ha varit minst sagt skräpigt och dåligt underhållet hos de boende runt kanalen har det ändrats till det bättre under dagen. Här finns de som t.o.m. har en gräsmatta värd namnet. Kanalen liknar Göta Kanal men slussarna är bara 5,13m. breda. Har idag sett blåsippor, rödsippor, vitsippor och tussilago... 

Hittills har djupet hållit sig på minst 2,10m., oftast mera. Hoppas det fortsätter så hela vägen. Underhåll existerar knappast, på massor med ställen har kanalbanken rasat, träd och buskar hänger ut nästan ända till mitten. Jag har fått fälla ner solcellerna för att klara broarna men det har gått bra.

Har filosoferat lite under dagen. Vi människor pratar ju olika språk i olika länder. Eftersom jag har hört fågelkvitter hela dagen slog mig en tanke. Pratar de samma språk överallt? Något att fundera över kanske!

3/4 Har idag slussat upp 16 slussar,den sista 15 meter, övriga ca 3 meter/st. Har nu kommit till Xouaxange (försök uttala det den som kan). I sista slussen upp fick jag ett dystert besked. Kanalen efter nedskeppningen i Saint-Louis-Arzvillier är  stängd eftersom kanalbanken rasat så inget vatten finns. Tur att man inte var där när det hände och blev liggande på sidan i dyn!  Nu säger de att kanalen öppnas troligen den 18/4! Efter  vad jag sett hittils borde det här hända varje dag! Underhåll verkar inte existera! Att ligga här i 2 veckor verkar inte kul men vad  gör man? Det är inte mycket trafik än, har mött 4 båtar på lika många dagar. Tydligen är det populärt att hyra båt för att åka på kanalerna. Hyrföretagen är enorma med kanske ett hundratal båtar. Den väg jag tagit kallas för "Stora surkålsloppet" Om jag gått direkt från Konz på Saar via Saarbrucken hade det varit "Lilla surkålsloppet".   

Pos. Lat 48.69548N  Long 6,99577E  Alt.261meter vilket är det högsta jag har varit per båt.