Medelhavet! 

Problem med resningen...

2009-06-27

Tis 23/6 Vi slöar hela dagen medan vädret blir bättre. De andra vill inte gå, de är rädda för dimma. Skönt med en vilodag.

 

Ons. 24/6 Vi börjar med att klarera ut ur hamnen. Eftersom vi inte är ungrare får vi inte betala med Lej utan måste betala i Euro. När vi kom frågade jag hamnkaptenen vad avgiften var och fick svaret 2-3 Euro per dag. Det var fel de ska ha 10 Euro per dag och påbörjad dag räknas som hel! Vi måste betala för 4 dagar trots att vi bara varit här 2.5 dygn. Dessutom tillkommer skatt så det blir 47,6 Euro. Inte så farligt egentligen men i princip är det fel och diskriminerande att vi inte får betala med deras valuta, vi hade ju växlat för den skull. Vattnet har sjunkit ytterliggare så vi måste vara försiktiga. Efter Giurgiu har trafiken ökat väsentligt. Tidigare såg vi kanske 3 pråmar på 2 dagar. Nu ser vi någon nästan hela tiden. När vi låg i hamnen låg jag över en vajer som höll pontonen utanför. Den hade tydligen sträckts när vinden låg på som värst och den förstörde då givaren till loggen. Skit att sånt ska behöva hända. Man får ta den plats man blir anvisad, inte mycket att göra åt det. Jag försöker beställa en ny. Det är ju precis 6 mån. till julafton så det går väl inte att hoppas på tomten än. Jag försöker gå in till ett varv i Oltenita för att resa masten, men det är tyvärr för grunt, så vi måste gå vidare för motor. Vattnet här är så skitigt att det luktar bäver i alla utlopp från båten om man inte spolar varannan timme. Här skulle jag aldrig bada trots att det är många som gör det.

 

Tor 25/6 Efter 15 km. passerar vi Silistra som är sista staden på Bulgariska sidan. Det innebär att vi nu kan gå till båda sidorna som tillhör Rumänien. Kl. 11 vid km.358 händer det! Vi blir lurade av en pråm som går på fel sida av 2 gröna bojar. En ö som finns i sjökortet saknas och en har tillkommit. Jag gör som pråmen men vattnet räcker inte så det blir bottenkänning. Mjukt och fint och jag behöver inte backa, bara gasa lite mera. Gråtrut har fått tel.samtal från Sverige där vi blir varnade för översvämning i Tyskland och Österrike. Floden och vägarna lär vara avstängda. Det kommer i så fall hit så småningom. Vid km. 316 är det dags igen. En ny sandbank stoppar framfarten. Gråtrut hittar vägen därifrån. Vi ankrar för natten bakom en ö. Jag har get ett bud på en utombordare till min jolle. Engelsmännen vill sälja sin och min gamla stals i Nancy. Jag vill provköra den så jag sjösätter jollen som haft fören på badbryggan och aktern upphängd i masten. När jag kliver i med första foten släpper botten från pontonerna! Jag har trott att Zodiak är bra grejor men det verkar vara skit. Jag vet att solen förstör gummit men det är limmet som släpper och den har haft ett heltäckande kapell på hela tiden. Så nu har jag en motor men ingen jolle.

 

Fre 26/6 Efter 1 timme kommer vi till Cernavoda. Där letar vi 1 ½ timme efter möjlig påmastning vilket misslyckas. Engelsmännen ska gå kanalen direkt till Constanta så vi säger hej och går vidare. Vi skall försöka ses igen i Medelhavet. Kanske borde vi ha tagit samma väg? Den är 5-6 dagar kortare men då hade vi inte fått se deltat. Jag har 47gr. ute och herdarna på land går i stövlar och ylletröja! Vi ser flera hästskjutsar än bilar här. Vi ankrar bakom en ö och får ett häftigt åskväder över oss. De som fiskar här har inga motorer utan ror i strömmen. Hemma åker vi motor och går på gym. istället.

 

Lör. 27/6 Vi kommer till Braila som är en riktig hamnstad. En stor del av flottan är baserad här. Vi letar efter en möjlighet att resa masten igen. Vi hittar en lämplig kran men han får inte lyfta för polisen påstår han. Andra kranar är enorma eftersom stora fartyg kommer in här. Ingen vi hittar kan något annat än Ungerska så vi går vidare. Efter Cernavoda har det inta varit några problem med djupet. Vi kommer till Galati där vi får ligga vid hamnkaptenens båt. Han ska försöka hjälpa oss att hitta ett ställe att resa masten på. Det blir troligen inte förrän på måndag. Vi går ut och äter, det var länge sedan. 2 pizzor och 3 öl kostar 120:-, helt o.k.    

Sön 28/6 När jag skall äta frukost märker jag att det är varmt i kylen. I går rapporterade engelsmännen att deras gått sönder och idag var det min tur. Jag måste försöka få det fixat snarast. Jobbar med masten så att den skall vara klar att resa.