Medelhavet! 

Wien!

2009-06-01

Månd 1/6. Jag har fått en fråga om vem som jag har sällskap med när jag skriver vi. Det är just nu ett par från Wales, något äldre än jag. Peter och Henrietta Stevens. Vi har kul ihop och hjälper varandra mycket. Han är mycket datakunnig och har fixat så att jag har alla de 10 böcker som behövs för Donau i läsbart skick i datorn. Hon är advokat och har inte behövt anlitas ännu.

Åker vidare tidigt. Vi skall till Wien idag, det är 11 mil och 3 slussar dit. I den första, 11m. ner, får vi vänta länge på en rysk pusher som kommer med 2 pråmar i bredd= 22 meter. Fy så dåligt underhållen! Jag passerar Melk med enorm byggnad innan jag kommer till Schonbuel. Det är ett kloster byggt på en klippa vid flodkanten och utanför ligger en klippa i forsen. Där är jag över 20 km/tim och det är ganska grunt. Kommer sedan till vinodlingar vilket var länge sedan. Skillnaden är att här odlar de på horisontella platåer. Det borde vara enklare att jobba så. Plötsligt dyker det upp en stor grusås mitt i floden som inte finns i sjökorten. Det gäller att se upp!

Färjorna här är skojiga. De är i trä, 6-7 m. långa, med en liten styrhytt bak och en utombordare. De får med sig 4-5 personer och deras cyklar. Det finns många och det sitter en gubbe i varje men det är sällan någon som åker med dem. Jag passerar Krems och nu är det mindre än 200 mil kvar till havet. Landskapet förändras till slättland. Nästa sluss är 16 m. Jag passerar även Tulln och där möter jag en seglande båt. Det måste vara minst 8 månader sedan förra gången det hände. En till sluss ner 14 m. Före den blir vi omkörda av ett likadant ekipage som det första i morse men från Bratislava. Han har alldeles för hög fart och när han bromsar vrider sig ekipaget så pass att han kör in i stenväggen med dunder och brak. Ingen hade någon kroppsdel emellan men slussvaktarna kom ut och tog massor av bilder på ekipaget. Jag har stannat i en hamn i Korneuburg vi fick tips om häromdagen för 11 Euro per dag, inne i Wien kostar det 38 p/dag. Vi skall ta tåget till Wien i morgon. Google Pos 48,20324 N 16,19011 O Några undrar säkert varför jag har bråttom. I dag har floden sjunkit 40 cm. Om den fortsätter så kommer jag inte ut till havet innan det är för grunt. Här i hamnen berättar de om en svensk båt som för 2 år sedan låg och väntade 4 veckor på att vattnet skulle stiga. Sedan tröttnade de och tog en lastbil hem igen.

Tisd 2/6 Tar tåget till Wien. Promenerar i 6 timmar och tittar på massor av intressanta byggnader. De har massor av hästdroskor här. Jag har letat efter en Serbisk gästflagga men kan inte hitta någon. Trötta tar vi tåget hem igen. I morgon måste vi vidare. Jag hoppas att det regnar uppströms så att vattendjupet räcker!