Medelhavet! 

Besättning!

2009-09-13

Tor 10/9 Passar på att ta en lång promenad med fast mark under fötterna. Snabb takt i 2 timmar, det var länge sedan. Det utlovade regnet består av några stänk så det blir ingen rejäl avsaltning. På kvällen stöter jag ihop med besättningen på Christoffer Columbus. En båt från Åhus som i många år kört navigationskurser här nere. Vi äter middag tillsammans.

Fre 11/9 Upp tidigt för att segla till Aigina. Kryss i varierande vindstyrka, allt från 2-10 m/sek. Det är stora mörka moln på himlen men 28 grader varmt. Det tar 5 timmar innan jag är framme och har turen att hitta en plats vid kajen. Städar av salt utvändigt och firar med en liten whisky. Nu är det slut på ensamseglingen för i år eftersom jag kommer att ha besättning ända till Finike i Turkiet där jag skall ligga över vintern. Men det är långt dit.

Lör 12/9 Går och väntar på besättning till eftermiddagen när båten från Pireus anländer med mina gäster. Det är Margitha min sambo, och Johnny som varit med 2 gånger tidigare, samt Göran Häger, Han är en riktig klippare eftersom han är frisör. De anländer som beräknat men är rejält trötta efter en natt utan sömn.

Sön 13/9 Vi försöker segla till Poros men storseglet är ohjälpligt fast inne i masten, Jag hänger där uppe en 4:e del av vägen medan de andra sliter och drar. Vi får ändå inte ut det. Efter en bastant middag på krogen ger vi upp för dagen.   

Mån. 14/9 Ligger kvar för att fixa storseglet. Det tar hela dagen och tack vare en engelsman och en otroligt envis besättning lyckas vi få ut det till slut. Johnny och Margitha sprättar bort lattfickorna. Nu ser seglet ännu jäkligare ut men går att rulla ut och in. Som tack bjuder jag på middag.

Tis. 15/9 Vi går till Hydra som Johnny och Göran besökt för länge sedan. Jag har ju varit där tidigare och tycker det är fint. Kul att få visa Margitha. 

 Ons16/9 Vi handlar och när de som ligger framför har gått kan vi också komma ut. Vi går söder ut till Spetses. Vi stannar efter en liten stund i en vik och käkar lunch. Johnny och Göran skrapar botten med en isskrapa så att massor av påväxning försvinner. Vi kommer till Spetses där vi måste leta en stund efter en möjlig plats att förtöja på. Stadspromenad och middag på krogen igen. Liten fin ö där biltrafik är förbjuden men vi ser ändå några stycken.

Tor 17/9 Johnny dyker i och skrapar ren propellern innan vi går tillbaka till Hydra där alla motorfordon, även mopeder, är förbjudna. Johnny och Göran lyckas få biljett till sista färjan i morgon då de tyvärr skall åka hem. Jag har haft mycket nytta av dom, de har slitit hårt en del av tiden de varit med. Vi får fira lite i kväll som blir lite av sista natten med gänget.

Fre 18/9 Vi tar en promenad till Mandriki ett par km. norr ut. På hemvägen tittar Margitha och Johnny i ett stenkar som troligen är avsett för vatten. Då hoppar ett 15-tal katter upp ur det. Gissa om de blir rädda. På kvällen tar Johnny och Göran båten till Pireus för att flyga hem nästa dag. 

Lör 19/9 Idag är vi bara 2 ombord. Det är tyst och känns lite tomt vid frukostbordet. Vi gör som vanligt, d.v.s. släpar mat till båten innan vi ger oss iväg. Vi seglar SV till Porto Kheli, 20 nm bort och som ligger på Pelloponesos. Där ankrar vi nära Carsten och Imbi. En perfekt vik utanför staden där många lägger sina båtar över vintern. Det är gratis och marinan i staden åtar sig att hålla koll mot ersättning. Inget dumt alternativ, härifrån går buss till Aten. 

Sön 20/9 När vi vaknar saknas ankarbojen och vi ligger tvärs mot alla andra ankrade båtar. Ankarbojen har snott in sig i propellern. Jag försöker fixa det men är för dålig dykare. Eftersom vi mycket sakta driver mot Chesnock ber jag Carsten om hjälp. Han fixar det enkelt på någon minut.