Medelhavet! 

Framme i vinterhamnen Finike!

2009-10-30

Fre 30/10 Nu börjar säsongen vara slut för oss. Jag har nu varit ute i 7 månader och det känns som det räcker för ett tag. Det är dock mycket som skall fixas innan vi åker hem. Watermakern skall konserveras, offert på nytt storsegel, sprayhood, relingslist, blästring av båtbottnen och mycket annat skall fixas. Olja i motorn skall bytas, vattenpump renoveras o.s.v. Tid för att lyfta upp på land måste bokas långt i förväg och kostar ca 4,000:- tur och retur. Jag tror att jag kan få tid i januari. I hamnavgiften på 12,000:- för 5 månader ingår 1 månad på land. Vi har bokat hemresa till den 10:e så det blir att jobba på. Vi har varit på informationsmöte idag och det ordnas flera aktiviteter varje dag för de som bor i hamnen över vintern. 

Kul att ni är många som läser, över 1000 besök sista månaden! Jag saknar dock inlägg från många som skrivit för länge sedan.

Lör 31/10 Nu är det precis 7 mån sedan jag lämnade Nancy! Tänk vad tiden går. Idag har vi besökt Marknaden, ja med stort M! Ni som varit på Skänninge marknad tycker nog den är stor, men jag tror att den här är större. Och den återkommer varje lördag! Vad sägs om 3 kilo tomater för 5 kronor? Vi har sett rädisor större än äpplena hemma. Vitkålshuvudena är dubbelt så stora som hemma. Sedan har vi fått offert på renskrapning av bottnen och epoxymålning. Måste nog göra det själv, trots att jag har sagt aldrig mera. 35,000:- är väldigt mycket pengar, pensionen för 5 månader närmare bestämt... Sedan tillkommer lyft och antifoulingfärg för 15,000:- Vi har sedan fixat med båten mellan åskskurarna så gott det går. 

Sön 1/11 Idag har vi gjort som vår Herre vill, d.v.s. helgat vilodagen. Kanske inte på grund av vår religiösa tro utan för att det varit skitväder. Det åskar och regnar till och från, mest till. Vi har spänt upp en pressening över båten eftersom det regnar rakt igenom sprayhooden när det är som värst. Vi har också satt igång en värmare eftersom det är grått och kallt, bara 15 grader. Snart måste strumporna fram, undrar hur det känns, det var länge sedan nu. Det är väl bara att vänja kroppen vid eländet med kläder. Har klarat mig med enbart shorts eller badbyxor de senaste 5 månaderna så klädkontot har varit 0:-. Det har också inneburit väldigt lite tvätt. Margitha har synpunkter på mina solblekta kläder som hon tycker skall kastas, jag tycker att de är lagom ingångna. Flera med mig har väl förstått varför det finns flera klädbutiker för kvinnor än män...

Mån 2/11 Försöker få vattenpumpen fixad men axeln är rostig vid tätytorna så vi försöker ordna svetsning. Jag får besked om det lyckas imorgon annars måste det bli en ny axel. Segelmakaren kommer och hämtar genuan som skall repareras och storseglet för att mäta så att han kan lämna offert på en ny. Känner att jag behöver en raki och en dusch för att glömma alla kostnader...

Tis 3/11 Jag får tillbaka vattenpumpen och monterar den på sin plats 750:- fattigare. Snickrar på lite sjökortsbord som varit för långa och nu äntligen blir lagom. "Att göra"-listan är lång och dagarna går fort. 

Ons 4/11 Dagen börjar med ösregn så att vi nästan inte ser bryggorna  40-50 m bort. Dessutom vindbyar på upp till 31 m/sek.! Hoppas presseningen håller. Jag skulle ha lackat snickerierna från igår men det blir inget med det. Jag får nog byta olja i motorn och backslaget i stället. Det är ett kladdigt skitgöra eftersom de som konstruerat motorn inte har fattat att filtret skulle ha placerats med gängan uppåt. Nu rinner ju all olja ut under motorn där det är nästan omöjligt att torka upp den. 

Tor 5/11 Vaknar i kanonväder. Det ligger snö på det höga berget en bit bort men vi har 30 grader i skuggan. Fixar olja till backslaget och fernissa till snickerierna. Mellan strykningarna hinner jag med att cykla till badet för ett dopp.