Medelhavet! 

Det blåser som F-n

2009-07-28

Tis 21/7 Vi slappar, promenerar och badar hela dagen. Äter pizza på kvällen tillsammans med Helene och Rolf på Tonic. Det här är födelseön för väldigt många stora skeppsredare b.l.a. den rikaste av dem alla, Costa Lemos. De som kommer härifrån kontrollerar mera handelsflotta än som kommer ifrån övriga EU-länder! 

Ons. 22/7 Vi går iväg trots kulingvarning. Inte så farligt när det är undanvind och vi skall bara 9 nm. till Khios marina. Det ser fint ut på bild men är riktigt nergånget med ett par gamla bortglömda färjor i dåligt skick. Marinan har aldrig blivit färdig. Vatten och el. saknas. Allt är stängt eftersom det är lokal helgdag här.’

Tor. 23/7 Vi hyr en bil och åker 10 mil på ön. Vi åker västerut genom ett fantastiskt landskap med enorma stup. Vi följer västkusten söderut en stund innan vi viker av hemåt igen. Högt upp kommer vi till en fantastisk by, Avgonyma, där husen är byggda på varandra helt i sten för att smälta in i landskapet. Det hjälpte inte, turkarna slaktade alla invånarna 1822. Vi åkte vidare till munkklostret Nea Moni där 600 munkar och 3500 kvinnor och barn slaktades samma år. Det håller nu sakta på att restaureras. På hela Khios togs 47000 fångar som såldes som slavar och övriga 23000 slogs ihjäl. Några få lyckades smita till någon annan ö. Jag byter bort min trasiga jolle mot en hel i båtaffären. 

Fre. 24/7 Det är bara 5 mån kvar till julafton och vi ligger fortfarande inblåsta, det är kulingvarning utfärdad. Det har varit så i en vecka nu så vi börjar tröttna. Det är hela tiden saker som skall fixas på båten. ”Att göra” listan blir aldrig tom. Saltet är också jobbigt, allt man tar i känns som grus. Den som tror att vi bara solar och badar har fel. Hela dagarna söker vi skugga. Sittbrunnskapellet har här motsatt funktion mot hemma.

Lör. 25/7 Idag blåser det bara runt 10 m/sek så redan kl. 6 lossar vi förtöjningarna och tar kurs på Samos. Efter 2 ½ timme stänger någon av fläkten så vi får ta den egna undervattensfläkten till hjälp. Karlovasi på Samos blir nästa hamn. Engelsmännen kommer 1 ½ timme efter oss ovetande om vår närvaro. 

Sön. 26/7 Dagen börjar med sjukhusbesök. Jag har haft problem med hjärtflimmer senaste tiden. De hittar inget fel så det är väl bara att försöka hålla det igång genom att hosta ibland. EKG:et visar i alla fall att jag inte är hjärtlös. Vi går vidare mot en liten ögrupp västerut som heter Fournoi. Utmed Samos kust är det mäktigt med ett 1434 m. högt berg och stora raviner. I början är det totalt bleke, skönt, det var ett tag sedan sist. Efter 2 tim. blåser det 14 m/sek! Vi hittar en fin ankringsvik Ormos Marmaro, med bara 22 gr. i vattnet. Skönt med lite svalka! Det dåliga är att det slår ner fallvindar som är riktigt hårda. På natten släpper båda ankarna så vi driver mot en massa klippor. Med bara 15 m. kvar startar jag motorn och när jag lägger i växeln rasslar det till i propellern. Det är en lina till ett fiskenät som fastnat! Som tur är sitter vi kopplade till engelsmännen så vi tar oss ut på fritt vatten. Jag lyckas få propellern fri men när vi skall koppla isär båtarna slår vi ihop med sidorna så att en relingslist spricker. Engelsmännen går söderut och vi ankrar om igen. 

Mån 27/7 Det blåser rejält så det blir obekvämt i viken. Vi går 3,6 nm till hamnen på Fournoi, det känns säkrare, 18 m/sek är inte att leka med. Igår dog en son till en fiskare. Vid begravningen skjuts det salut från berget varefter båtarna i hamnen tutar i flera minuter medan det stora begravningsföljet går från kyrkan till gravplatsen. Det har kommit båtar från grannön med folk. Vi har olika seder… 

Tis 28/7 Jag går till frisören och klipper mig. 10 Euro och klart på10 min! Fortfarande inblåsta så det händer inte så mycket. På kvällen får vi hjälp av grannbåten som dyker och kollar vår propeller där de hittar massor av rep och nät. Man skall ha tur ibland!