Medelhavet! 

Händer inte så mycket.

2009-04-09

5/4 Igår kväll anlände nästan 50 danskar per buss. De hade hyrt 7 båtar. Idag på morgonen skulle alla iväg. Ut från hamnen finns en förträngning som är ca 10 meter lång och ungefär lika bred. Av de 7 båtarna, mindre än 5 m. breda, lyckades fyra träffa kajen, dessutom hade en sikte rakt på mig men den lyckades stanna före träff. Men i hålet ut lyckades både hon (det var en hon) och en annan hon, träffa BÅDA sidorna. Det var inga dåliga träffar, jag är förvånad att ingen ramlade över bord. Hoppas jag slipper möta vandalerna, de skall vara tillbaka här på onsdag. Förvånande om båtarna fortfarande flyter då!

Söndag är väl vilodag men jag har gjort lite underhåll på båten. Jag har också cyklat ett par mil. Det sista för att slippa bli spindel i mitt nästa liv. De flesta av oss blir nog det. Det syns redan nu, stor kula i mitten och smala tentakler som sticker ut. Alternativet är väl vandrande pinne. De sista blir ibland husdjur medan de andra måste lägga nät för att överleva.

Månd. 6/4 Tar cykeln till Sarrebourg för att bunkra mat. Tillbaka med full ryggsäck, en jättekasse, samt en full cykelkorg, 6 km. enkel väg. Det är inte bara att lata sig. Måste nog åka vidare eftersom inga båtar kommer tillbaka men om kanalen är stängd måste jag ju ha mat. Drar iväg i sakta mak förbi småbyar. Jag tror egentligen att det är jättestora lantbruk som bildat samhällen eftersom man inte ser några bondgårdar som hemma. Kommer till Nidervilletunneln 475 m. lång, belyst och bra men jäkligt kallt. Nästa är Arzvillertunnel 2603 m. Där är belysningen släckt men jag försöker tuffa på. Dumt! Efter en stund ser man absolut inget! 5 meter brett så det är bara att stanna, om man bara visste när det står stilla!!! När jag tror det hämtar jag ficklampa och tänder lanternorna, sen går det bättre. Direkt efter tunneln finns en ny kanaldel som hoppar över 17 gamla slussar. Häftigt att åka på bergväggen med ett jättestup på utsidan. Jag skall ner i botten via en sned båthiss som går på räls. Arzviller inclined plane. Halvvägs ner möter man motvikterna, ungefär som järnvägsvagnar och väger 1700 ton. Det hela dras av 2 st. 125 hk elmotorer. Hisnande att titta ner, 43,3 meter är rätt högt.. Slussar sedan ner ett antal slussar innan jag tar kväll i Lutselbourg, en fantastisk by som består av kanalen och en ännu smalare huvudgata samt järnväg. En enkelrad med hus får plats innan bergen tar vid. Det känns precis som i alperna! Skithäftig dag!

 

Tisdag7/4 Det problem som finns är en trasig sluss närmare Strasbourg som tydligen läcker. Den skall vara färdig först den 18:e. Då har också min vignette gått ut. Den bit jag åkt idag är det mest fantastiska jag upplevt! Att åka i en ravin med branter på båda sidor som åtminstone inte jag kan ta mig uppför är häftigt. I botten finns en smal bilväg, järnvägen, kanalen och en bäck. Dessutom ett fantastiskt lugn. Ingen trängsel, ingen slussvaktare som väntar, jag sköter mig själv. Den här biten önskar jag att alla finge uppleva vid den här tiden. Det har knakat i buskar och träd idag, det är knoppar som spricker! Plötsligt har alla buskar och träd slagit ut eller börjat blomma. Vilka färger!! Trist att uppleva det själv men det är mitt val… Börjar bli trist att inte ha någon att dela upplevelserna med, inte ens någon i hamnarna. I kväll kom i alla fall en hyrbåt med 2 norska par. Jag hjälpte till med förtöjningen och blev därmed inviterad att följa med på middag. Fint sällskap 3 professorer och en guldsmed. Ligger nu i Saverne på pos. Lat. 48,74301N Long. 7,36616 Ursäkta att jag ibland glömmer det här! Det beror på att jag oftast vet var jag är… I dag blev det 9 slussar ner. Har gjort 35 sedan Nancy, 21 kvar till Strasbourg.   

 

Torsdag 9/4 Fortfarande kvar på samma ställe. Eftersom det är Finlands nationaldag idag har jag inhandlat ännu mera mat. Allt är stängt både i morgon långfredag och på söndag och måndag. Har skaffat ett franskt Internet idag men det accepterar inte Skype. Det har kanske ingen betydelse eftersom jag bara kommer att vara uppkopplad max 30 min./dag i ett par veckor. Det ska gå att maila till mig i alla fall. Jag får önska alla en riktigt GLAD PÅSK!