Medelhavet! 

Svårt att hitta nät!

2009-09-30

Det har blivit svårare att hitta nät eftersom många krogar med öppet nät börjar stänga för säsongen. Därför får bilderna vänta till senare. Grattis Frasse till besökare nr. 10,000! Kul att du observerade det!  

Tor 24/9 Det är bara 3 mån kvar till julafton, det är knappt så att jag tror på det. Vi tar ett rejält steg mot Turkiet och seglar till Kithnos där vi varit tidigare. Vi ankrar i den fina viken Ormos Fikiada på västra sidan 1,5 nm norr om staden. Vägen hit var ojämn så jag tror att stötdämparna har fått vad de tål. Vinden har varierat mellan 6-11 m/sek och vi har haft ganska mycket motström, nästan 2 knop som värst. På kvällen kommer även Eivor och Sören in med sin Najad, de har 2 gäster ombord, Helen och Stefan. Najaden har varit på varv under dagen eftersom en bottengenomföring började läcka. Inom 1 timme var de lyfta, genomföringen bytt, och de var sjösatta igen. Bra jobbat!

Fre 25/9 Vi tar en promenad till den varma källan som rinner ut i viken bredvid. Jag gissar på att vattnet är närmare 40 grader varmt i den. I havet har temperaturen nu sjunkit till ca 23 grader så nu börjar det svalka när vi badar. Jag undersöker watermakern som sista dagarna har tappat kapacitet. Det visar sig att finfiltret är alldeles svart och igensatt. Vattnet ser så turkost och fint ut men det är tydligen inte hela sanningen. Vi blir påminda om att vi seglar i världens skitigaste hav! Jag passar också på att byta pumpelement i högtryckspumpen innan vi flyttar 0,7 nm. öster ut till Ormos Apokriosis. Därifrån är det nära till en Taverna, dit alla svenskar beslutat gå så vi blir 8 runt bordet.

Lör 26/9 Vaknar till smattret av regn på rufftaket. Frukost, sedan seglar vi söder ut, solen kommer och värmer oss. Vinden vrider och vänder och varierar i styrka. Vi anländer till sydöstra hörnet av Serifos och en by som heter Lihvadi. Vi får en skyddad plats söder om piren.

Sön 27/9 I dag blåser det som vi väntade, upp emot 20 m/sek. Jag försöker reparera kylfläkten på watermakerns vattenpump. Det misslyckas men jag monterar dit den datafläkt jag haft över kojen när det var som varmast istället. Sista veckan har det blivit betydligt svalare både i luften och vattnet så nu har vi ungefär som en vanlig svensk sommar. Vi tar en promenad upp, nästan till de högst belägna husen i byn. Jag fattar inte varför de byggt så högt upp när det finns möjlighet att bygga nere på slätare mark. Att gå upp eller ner tar nästan 1 timme!

Mån 28/9 Det blåser minst lika mycket idag så det får bli en lång promenad igen.

Tis 29/9 Vinden har avtagit så vi seglar öster ut. Det finns en del gammal sjö så det gungar en del. Vi får också 11-12 m/sek under någon timme innan det sakta avtar. Plötsligt ser jag en stor fena framför båten. Har forskat lite för att få reda på vad den tillhörde. Allt tyder på att det var en vithaj. Efter ytterliggare någon timme ser Margitha flera delfiner. Vi lägger oss på svaj i en vik på nordöstra Paros som kallas Ormos Langeri. På vägen hit blev vi som vanligt omseglade av Chesnock som nu ligger i samma vik.

Ons 30/9 Vi går in i hamnen i Naousa och tar sedan bussen till Paroikia som är Naxos huvudort. Där besöker vi b.l.a. ”100-dörrars kyrkan”. Den ser inte ut som andra kyrkor utan består av 3 kyrkor under samma tak. Tillbaka tar vi en promenad runt hamnen och gamla staden som verkligen är sevärd med massor av små mysiga krogar alldeles intill vattnet. Eftersom många av dessa ligger mot norr med öppet hav utanför lär det vara många dagar då vågorna slår in över dem.  Google Pos. 37,072908N 25,140780 O