Dagbok 2011 Du är besökare nr:[counter]

Vi försöker segla.

2011-09-30

28/9 Efter en del krångel med överföring av pengar kom vi iväg kl. 14. Efter en ½-timme kom Peter på att vi glömt den ca. 4 m. långa landgången på bryggan. Den används bara när det är hög kaj att förtöja emot men hade varit uttagen ur båten för rengöring. Bara att vända tillbaka för att hämta den. Sedan motorgång till Bozyasi där vi lägger oss på svaj. Det är svårt att få plats med stora båtar i små hamnar... 

29/9 Dagen börjar bra! Ingen ström kvar i 24-voltssystemet gör att ankaret måste dras upp för hand. Väl ute ur hamnen får vi efter en ½-timme upp storseglet innan strömmen ånyo är slut. Vi kör elverket resten av dagen och sent på kvällen har vi fått hygglig laddning. Vi är förtöjda i Boziyazi.

30/9 Går tidigt mot Girne på Cypern för att hinna fram när Customs är öppet, annars får man betala övertid. När bogpropellern skall dras in fungerar den inte. Hela dagen blir det motorgång eftersom vi inte kan rulla ut genuan som drivs av samma system. Väl framme får vi en liten chock. Vi får 50% rabatt på hamnavgiften men ändå kostar den 52 Euro! Det är dyrt med stora båtar. Vi tar hjälp av en lokal ektriker som inte hittar felet på bogpropellern. Jag blir f-b och börjar leta själv. Efter en 1/2-timme hittar jag felet, en säkring som löst ut.

1/10 I gårkväll kom åskan och hälsade på. Inte så nära, men efter den kom vinden. Det har blåst lite över 20 m/sek hela natten och jag har förtöjt om massor av gånger. Man förmår inte mycket mot 30 ton båt. Enbart knaparna håller inte så vi måste också använda ett antal vinschar för att sitta fast. Den svagaste punkten just nu är nog bunkringsbryggan vi ligger förtöjda vid. På e.m. mojnar det så i kväll är det behagligt med bara lite dyning. 

2/10 Vilar efter stormen och tittar på byn. Inga reparationer alls men det tar en stund att ta bort stormförtöjningen. I morgon seglar vi norr ut igen och räknar inte med att ha någon uppkoppling på ett par dagar. 

3/10 Vi klarerar ut och kommer iväg 09:30. Vi har bestämt oss för att gå direkt till Paradisviken öster om Finike. Det blir 145 nm och tar 22 och en ½ timme. Vi kör sakta på slutet för att komma fram i dagsljus. Fantastisk natt, sitter i T-tröja hela natten. Väl framme sover jag ett tag innan det blir sol och bad i fantastisk värme.

5/10 Badar igen i 27-gradigt vatten innan vi kryssar mot Finike Marina.

6/10 Försöker få vår krånglande stora generator reparerad så att vi får el till alla funktioner. Hamnavgiften här är 81 Euro/dag för oss!

7/10 Väntar på ny laddningsregulator som skall komma från Istanbul. Den skall ladda 80 A: Det är dyra grejor, ca 15000:-. Det är mycket färre båtar än när jag övervintrade här för 2 år sedan. Gemytet som fanns då är borta, de man möter hälsar inte och gemenskapen verkar helt borta. Det finns bara 2 andra svenska båtar, varav en är bebodd. 

8/10 Lördag är marknadsdag, så det blir en promenad dit i väntan på reservdelar. Bunkrar för några dagar men väderprognosen säger skitväder med åska regn och blåst. 

9/10 I går kväll kom laddaren och nu verkar allt fungera igen. Ligger nog kvar och väntar in regnet som skall komma.

10/10 Vi ligger kvar eftersom vi har elektriker ombord p.g.a. att vi ibland får elektrisitet i vattnet på 2 av toaletterna. I kväll säger de att problemet är löst så i morgon kan vi förhoppningsvis segla. Träffar flera svenskar som jag känner sen tidigare, b.l.a. Hasse som gick Donau samtidigt med mig.

Antal kommentarer: 6

2011-10-08 18:59:28 - Dan

Det är enklare med mindre båt, 52 fot... Vi har haft kalasfint segelväder i 2 veckor medan vi seglat Marmaris Bodrum! Göcec Marmaris. Tack för bra tips och inspiration! Hur lång är din båt?

2011-10-09 00:01:34

Deh här är 64 fötter men min mera normala är bara barnstorlek 36 fötter. Jag vet vilken jag föredrar i strid med liten besättning!8-)

2011-10-10 19:08:28 - sven-olov, svenolov2732hotmail.com

Hej Sven-Erik det är flera båtar på väg till Finike själv ska jag ligga i Alanya i vinter kommerdu dit med din båt?
Hälsningar
Sven-Olov
vi träffades i Marmaris yacht marina

2011-10-10 20:34:15

Tjena Sven-Olov! Jag har inte bestämt vart jag skall gå för vintern. Jag kanske stannar i Marmaris men just nu är jag i Finike på en annan båt. Jag skall fråga om en offert här i morgon. Det kanske går att förhandla fram något eftersom marinan bara är halvfull. Jag har också möjlighet att gå till Alanya men där börjar det att bli fullt om man inte har bokat.

2011-10-10 21:58:52 - Dan

Hej igen. Vi checkade ut vår hyrbåt i Marmaris i lördags morse. På söndagsmorgonen blåste det upp till en storm som inte var att leka med så vi hade en otrolig tur. En yacht strandade på beachen inne i Marmaris centrum, och jag kan tänka mig att flera båtar hade stora problem. Jag har letat efter nyheter om stormens offer på nätet men inte hittat några. Finns det sådan information?

2011-10-12 18:19:47

Det finns säkert sådant på nätet, men jag tycker inte om att se på andras olyckor, så jag letar aldrig. Jag har nog med att hålla mig utanför allt sådant själv! Vi hade över 20 m/sek på Cypern och vi använde 7 linor för att säkra oss vid bryggan och ändå gav sig knaparna så det såg lite farligt ut.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)