Dagbok 2011 Du är besökare nr:[counter]

Turkiet eller Grekland eller?

2011-05-12

11/5 Seglade ut från Symi (google pos:36365858N 27501094E) i lite eller ingen vind och hittade ett smalt hål mellan 2 öar innan jag siktade på Dacia i Turkiet (google pos:36432130N 27411955E. Det är bara 10 nm dit men på vägen kom det en rejäl regnskur. Det är bra för då kan de inte se var jag kommer ifrån och båten blir ren. Det gäller att hålla reda på gästflaggorna och använda rätt pass!

Jag seglar ihop med en engelsk båt ”Miranda” där jag blir bjuden på middag på kvällen. Innan dess var det ”happy hour” på min båt.  Man får många trevliga vänner här. Han är gammal bilhandlare och hade 14 märken som mest, b.l.a. Rolls-Royce och Bentley. Jag tycker att det är mer än nog med 1 märke. Han slutade efter 3 hjärtinfarkter och har seglat här i 8 år nu med en fru som är 14 år yngre. Jag startar värmaren på kvällen, det är bara 16+ ute.

12/5 Tar en vilodag, slöar och läser. Ser att det är över 24,000 som varit inloggade nu. Kul, men det är glest med kommentarer. Hade tänkt gå vidare i morgon men jag har lärt av Sören och Eivor på Apostrof att man inte går ut en fredag och definitivt inte den 13:e! 

13/5 Tar mig försiktigt till bankomaten och lyckas få ut pengar på 3:dje försöket utan att mista kontokortet. Hoppas att det jag handlat inte gör mig magsjuk och jag har inte brutit något ben i kroppen trots att det är fredag den13:e. I morgon skall jag segla väster ut igen eftersom vinden skall avta i natt.

14/5 Seglar ut i fin undanvind på 8-10 m/sek. Lite mer än utlovat men o.k. Har tänkt mig till Nisiros i Grekland men vinden ökar till som mest 17 m/sek och vrider emot, så efter 19 nm har jag fått nog och går in till Knidos. Förtöjer kl. 13 i den lilla hamnen. Den blir snart full och efter en stund kommer en svensk båt in med Maj & Göran i Lauralise. De får lägga sig utanpå mig. Knidos är en gammal öde ruinstad från 400 Bc. med 2 amphiteatrar och gammal handelsgata nära hamnen. I dag finns bara en liten militärpost och en restaurang bemannade här. 

15/5 Seglar ut i lite för mycket vind igen. Den avtar snart till 4 m/sek så det blir en fin segling till Nisiros. Hyrde omgående scooter i hamnen. Fick en svensk vägbeskrivning till sevärdheterna, först och främst vulkanerna. Otroligt häftigt att gå mellan dom pysande svavelosande hålen. Besökte också en bastu som är inrymd i en grotta. Säkert 80+ och riktigt fuktigt naturligt uppvärmd från vulkanen. Häftig dag! I kväll skall vi heja fram Sverige i hockeyns VM-final. Vi är några svenska båtar mot en finsk så det skall nog ordna sig. 

16/5 Det där med hockeyn glömmer vi! Seglar vidare till Kos ihop med Christina & Peter Wintzer på Gondul. Fin segling i början men motor på slutet. Tankar 97 liter diesel för 1,393:- Det måste bli mera segling och mindre motorgång framöver. Vi hittar bra platser i gamla hamnen nedanför ruinerna där Margitha och jag var för 2 år sedan.

17/5 Tar en vilodag igen. Rejält varmt nu och jag fattar inte varför säsongen inte kommit igång här. Det är inte många båtar i hamnen.

18/5 Seglar ut i fin vind på 4 m/sek, givetvis kryss men det gör inte så mycket när det är så lite vind. Tyvärr lägger den sig nästan helt efter 4 tim så det blir ändå motor sista biten. Efter en stund stannar varvräknaren vilket jag just då bara konstaterar. Jag går till Kalimnos där vi var för 2 år sedan men nu är hamnen utbyggd med en lång kaj och det finns massor med plats. Jag har tänkt att ta mig till Leros i morgon.

19/5 Seglar ut ur hamnen och går söder och väster om ön. Vinden tar slut och jag startar motorn. Efter en stund ser jag att spänningen i batterierna är lägre än normalt. Jag kryper ner i det nu skapligt heta motorrummet och ser direkt en avgången kabel. Fixar den i kraftig sjögång, startar och ser att varvräknaren funger igen men generatorn vibrerar fruktansvärt. Väl i hamn på Leros försöker jag konstatera varför. Den som monterade generatorn drog inte åt den tillräckligt så nu är hålet för fästbulten för stort! Bara att byta till min gamla igen varvid jag konstaterar att ytterliggare en kabel vibrerat av. Man skall göra allt själv så slipper man sånt här skit. Nu kräver jag Alanya Marina på en ny generator så får vi se vad som händer.

Antal kommentarer: 5

2011-05-15 09:15:19 - Sören och Eivor, apostrof@carlssons.cc, se.carlssons.cc

Förståndigt att hålla dig stilla på fredagen. Vinden var ju inget vidare. Annars brukar vi våga oss ut på fredagar när vi väl startat årets segling.
Idag 15 har vi på Talianiki lite svagare vind och det är sydvind på gåmg. Bra för oss som ska norrut. Vi tror att vi idag hamnar i Grekland på ön Agathonisi.

2011-05-15 17:54:20

Hej!
I morse gled jag över från Knidos till Nisiros. Jag har just kommit tillbaka från vulkanen, häftigt!Här ser det ut att bli lite eller ingen vind i början på veckan.
Ha det!

2011-05-17 22:58:12 - Sven-Olov Dömstedt, svenolov273@hotmail.com

Hej S-E
Vill du framföra en hälsninbg till Peter på Gondul från Esso Stenungsund om du träfar han igen!jag har inte hans email adr
Vi ligger i Mesalongi och är på väg mot Turkiet

2011-05-18 00:42:19

Hej! De har adress "gondul2@hotmail.com" och ligger här bredvid. Peter fyller 67 idag så han blir gammal och ynklig. Han får din hälsning och mailadress i morgonbitti.
Ha det!

2011-05-19 19:04:42 - Sven-Olov (Esso), svenolov273@hotmail.com

Hej Sven-Erik
Tack för hjälpen
Sven-Olov på Martinette
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)