Dagbok 2011 Du är besökare nr:[counter]

Mot Marmaris igen

2011-05-29

Lämnar Leros vid 11:30 med viss saknad. Går till Kalymnos där jag varit tidigare. Det är en bra hamn med supermaket 75 m från båten. Jag behöver bunkra lite eftersom jag skall till Turkiet. Bacon och vin står på inköpslistan. Går på krogen och äter en bedrövlig stek. Överstekt utan kryddor, otroligt dåligt. 

30/5 Dagen börjar med att Watermakern inte fungerar. Pumpen går men pumpar inte. Utlovad nordlig vind blev sw. Det är åt det hållet jag ska... Kryssar så länge det finns vind och farten överstiger 3 knop. Kommer till Bodrums jättemarina. Det tar nästan 1 timme med alla formaliteter att checka in och kostar 540:-! Byn är som en grön oas, jättefint! Chansar och äter på krog igen. Gott men gruvligt dyrt. Byter pumpenheten till wm-en vilket inte hjälper.

31/5 Hittar ingen pump till watermakern så jag seglar 45 nm till Simi. När jag skall förtöja får jag problem. Först trasslar ankarolinan ihop sig så jag vänder och backar in trots att det är nästan omöjligt med vind i sidan. Då löper alla 60 m kätting ut! Det blev ett tungt jobba att dra upp den för hand tills den kan hakas på ankarspelet igen. Kortar omedelbart upp linan i boxen så att det inte kan hända igen. Det tar 45 min att skruva isär ankarolinan och reda ut den härvan. Ibland är det stökigt att vara ensam ombord. 

1/6 Lämnar Simi kl 9 och får fin vind direkt, läns slör och halvvind 4-12 m/sek. Sista timmen tar jag motorn in till Marmara Yacht marin, framme kl 17:30 efter 35,7 nm. Nu vidtar städnimg av båt in och utvändigt samt tvätt av kläder och sängkläder. Måste också fixa en pump till watermakern så att jag kan konservera den. Med lite tur hinner jag också hyra en bil för att åka till Pamukkele över en dag. Alla som tror att det här livet bara innebär att lata sig har fel. Det är ett ständigt letande efter reservdelar eller andra förnödenheter som mat och dryck. När man väl hittat det man söker skall reparationerna eller tillagningen utföras. Dessutom skall man hitta bra hamnar till rimliga priser. Den här veckan verkar säsongen ha startat, det är betydligt mera båtar i rörelse på havet. Jag kan bara inte förstå varför så sent...

2/6 Ringer och gratulerar ett barnbarn som fyller 20, fy vad tiden går. Rekordvarmt, 48+ i solen, så jag tvättar båten utvändigt. Skönt att skvätta lite vatten på sig ibland. Lämnar kläder på tvätt och klarerar in här för 3 månader. Tvätten kostar 140:- och hamnavgiften 4,729:- utan vatten och el. 

3/6 Försöker fixa Watermakern men här kan de inte skaffa reservdelar. Får svar från Sverige att de har en ny pump. Problemet är att jag skulle ha behövt konservera innan jag åker hem vilket ju inte går utan pumpen. Så jag kanske även åker på att byta membran när jag kommer tillbaka vilket är dyrt. Gör storrengöring inne i båten trots hettan, skönt när det är färdigt. Hämtar också den rena tvätten. Det börjar kännas ganska fräscht ombord trots att jag är kvar. På kvällen kommer "Hasse Gråtrut" som jag hade sällskap med på Donau in i marinan. På "happy hour" träffar jag också andra som jag stött på här i medelhavet för ett par år sedan. Kul!

4/6 Tar bort watermakerpumpen och tar sönder den i delar. Provar alla tänkbara lösningar men kommer fram till att backventilpaketet är trasigt. Reservdelar finns hos Afflux i Stockholm. Här börjar det nu bli olidligt varmt, över 29+ i vattnet och 35+ i skuggan. Nätterna är jobbiga med över 30+ i båten, svårt att sova trots en bra fläkt. Ska bli skönt att åka hem på torsdag. 

 5/6 Lika varmt idag förutom att nu vattnet kommit över 30+. Det är bara att hålla sig i skuggan, dricka mycket och ta det lugnt. Ska bli intressant att se om det blir 25,000 besök på sidan innan jag åker hem. 

 6/6 Tuff dag! Åker buss till Marmaris sanaj som är verkstadsområdet. En 1/2 timme på dålig väg sedan 2 kilometer till fots med en tung generator i ryggsäcken. Duktiga mekaniker borrar upp det slitna hålet och monterar en bussning. Hem igen samma väg och konstaterar att jag uppgett bultens grovlek till 10 mm. Den är 11,2 så det är bara att göra om samma resa igen. 34+ i bussen som rymmer 17 sittande men tar ombord 29 st. Så länge dörren går att stänga finns det ju plats! Har nu monterat den och just nu fungerar den perfekt. Har aldrig tidigare i mitt liv svettats så mycket som idag, trodde inte det var möjligt. Shortsen såg ut som om jag badat i dom, genomblöta!

7/6 Fyller batterivatten innan jag tar en ledig dag och seglar i bukten och badar. Utanför marinan är det 25+ i vattnet så det svalkar lite. Det går att ligga i hur länge som helst utan att frysa. Äter en god lunch på det sista som fanns i kylen och festar på en iskall flaska vitt. I morgon skall kylen avfrostas och det som finns kvar kastas.

8/6 Plockar in allt löst såsom vinchandtag, flaggor och linor. Sätter upp min pressening och tar in sittbrunnstältet. Avfrostar kylen och konserverar motorn med glykol. Inte för frostrisken, tror inte att det fryser här! Utan för rostrisken. Det är fruktansvärt salt i havet så jag vill ha färskvatten med glykol i motorns kylsystem. I morgon är det taxihämtning 05:15 så det får bli en lugn kväll, jag skall ju hem till mitt privata äventyr som jag bor ihop med. Om det går som jag tänkt skall den gamla Maxin bli blöt om kölen i morgon kväll.

Antal kommentarer: 8

2011-06-03 07:12:56 - sven-Olov, svenolov273@hotmail.com

Hej S-E
Hamnavgiften du nämner är det per månad eller för 3 mån
är på väg dit.
Hälsningar
Sven-Olov
på Martinette

2011-06-03 13:49:11

Det är för 3 månader så det är ett bra pris.

2011-06-04 13:37:29 - Richard, vattenreningsservice@telia.com

Kan du plocka ur membranen ur tryckkapslarna kan du ställa dem i hink el. dylikt med konserveringslösning. De får dock ej torka (vätskan får ej dunsta bort). Du kan också plocka upp dem ur konserveringsvätskan och packa in dem helt tätt så de ej torkar. Lycka till.
Om du är på väg till Sverige för segling kan jag berätta att din förhatliga gästhamn i Västervik är såld. Promarina har tagit över och sämre än det varit kan det inte bli. Må väl.

2011-06-04 15:25:02

Hej!
Kul att höra att du är vid liv! Jag har tänkt låta det vara kvar utan konservering och se vad som händer. Membranet som sitter i är minst 5-6 år så det kan vara orsaken till att den ger för lite. Jag har varit i kontakt med Afflux som är generalagenter. Jag har ett nytt membran som de påstår skall passa och de har också reservdelar till pumpen. De påstår att membranet som är nytt ändå är lite av en färskvara, är det så? Jag har konstaterat idag att det måste vara ett fel i backventilpaketet. En ny diafragma kostar komplett ca 1500:- så det är ju o.k. Beträffande marinan hoppas jag att de fick ge bort den! Tack för din omtanke!

2011-06-05 20:51:03 - Richard

Visst är ett nytt membran färskvara, men de brukar vara vacumpackade och konserverade. Så är bara förpackningen ok så att membranet inte torkat borde det inte vara något problem.
Sticker du ut något i sommar på kusten? Och nästa fråga, har du hört vad som hände båten reidar gastade på i baltic2star?

2011-06-05 21:48:33

Mitt är inplastat och när jag klämmer på plasten ser jag att det finns vätska på insidan. Jag går troligen ut på kusten när jag sjösatt den gamla Maxi 77:an. Jag hoppas få det avklarat på torsdag kväll innan jag åker hem. Har tänkt masta på på fredag och sedan fira pingst på någon ö. Sedan tar jag kanalen åt något håll troligen öster ut. När det gäller 2:star tror jag att någon ombord lyckades snurra upp spinnackern om förstaget så att de inte kunde reda ut det utan vände tillbaka för motor och seglet blev till mycket små bitar. Vet inte vem som gjorde vad men tror att Reidar var oskyldig...

2011-06-06 12:42:19 - Richard

Hörde att det var fler som hade problem med gippen med spinnacker/gennacker. Det blåste mellan 14 och 17 meter så det var inte konstigt. Kul var åndock att kunna följa båtarna på AIS-en i princip hela vägen.
Välkommen till Sverige, kanske ses under sommaren. Vad gäller membranet torde det inte vara några problem med det.

2011-06-06 17:34:51

Tack! Vore kul att ses!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)