Dagbok 2011 Du är besökare nr:[counter]

Segling i Sverige

2011-07-02

Lämnar ensam Vadstena tidigt för att gå Göta Kanal österut. Varmt men grått och trist som redan på Boren övergår i åska och skyfall. Allt går bra tills jag skall ner i slusstrappan i Berg. Ingen slussning eftersom det är risk för strömavbrott så det är bara att vänta 2 timmar. Väl nere går åskan över Roxen så jag bestämmer mig för att stanna över natten. Den blir rejält guppig eftersom sjön ligger på.

3/7 Det är lätt att vakna tidigt eftersom jag nästan kastas ur kojen. Lämnar kajen innan nå´t går sönder och äter frukost på vägen. Seglar där det går, ibland blåser det 10-12 m/sek och ibland bara 2. Ovanligt lite båtar i rörelse gör att jag förtöjer i Söderköping redan 14:30. Lämnar båten där för att åka hem och fixa lite saker innan Margitha följer med på äventyr.  

6/7 Vi lämnar Söderköping och slussar ut i Mem. Givetvis ostlig vind så det blir kryss ut till den lilla holme som utgör Vikbolandets båtklubbs uthamn. 

7/7 Efter en lugn natt blir det ytterliggare motvind förbi Arkösund och upp via sjö-4:an till V.a Stendörren i kanonväder.

8/7 Motvind idag igen men vi tar oss till Nynäshamn med lite motorhjälp. Ännu en kanondag!   

9/7 Tro det eller ej, idag har vinden vridit på syd så vi har inte kryssat! Vi har bunkrat och sedan seglat till Utö, bara 12 nm. Det är kul att titta på båtfolk som inte är så vana men som ändå skall tränga sig in på omöjliga ställen. Vi har också tittat på gruvhålorna och vandrat runt lite.  

10/7 Vi seglar mot Huvudskär. På vägen drabbas vi av kraftigt regn och dålig sikt. Eftersom det inte är alldeles enkelt att navigera bland alla stenarna seglar vi fram och åter i lä av en större ö tills sikten blir bättre. Det finns ett gammalt ordspråk, "bättre fly än illa fäkta" som ibland fungerar. Väl framme är det mäktigt att gå omkring på de välslipade hällarna och titta på den obrutna horisonten.

11/7 Dåligt med vind så det blir motorgång nästan hela dagen förbi Dalarö ända in till Saltsjöbaden där vi blir hänvisade till hotellbryggan. Vi blev liggande mellan en 70-fots Swan och en ungefär lika stor motorbåt. Snacka om att känna sig liten. Det var knappt att masten räckte över motorbåten! 

12/7 Tar oss över ett skumpigt vatten till Wasahamnen som givetvis är full, men jag lyckas fixa en långsidesplats längst in som inte andra tänkt på.   

13/7 Vi ger upp Stockholm delvis p.g.a. allt svall från andra båtar. Vi beslutar att gå in i Mälaren. I hammarbyslussen ser vi ett avskräckande exempel på båthantering. En båt kommer lös och är nära att ramma flera andra men det slutar med enbart skador på den som orskade problemen. Vi seglar sedan norr om Färingsö och Munsö. Vi hade tänkt gå in till Strängnäs och Mariefred men det vi ser är mest skog och vass så vi går till Birka. 

14/7 Vi går en tur på Birka på egen hand eftersom inget öppnar före kl 12. Vi ser inte mycket så lite besvikna beslutar vi att ta oss ut i Östersjön igen. Snart i Södertälje för utslussning och skyndar oss eftersom det skall bli hård ostlig vind och kraftigt regn. Vi loggar som mest 7,5 knop och kommer till ett överfullt Trosa 18:30. Redan vid inseglingen får vi av mötande båtar reda på att gästhamnen är full. Jag har aldrig behövt gå ut ur någon hamn p.g.a. platsbrist och även nu hittar vi en bra plats. Efter en stund kommer lite regn men vi går på krogen och äter oss mätta på varm mat. Gott efter en kylig och blåsig dag. Försöker starta värmaren vilket inte går. Den startar när jag mekar med den men inte när den behövs. Sånt kan sluta med att den inte får åka med hem!  

15/7 Ligger kvar, bunkrar och slöar. Kul att se på alla tokiga förflyttningar när någon skall lämna hamnen. Man kan tro att en del båtar inte har motor.

16/7 Det blir en lång dag på vattnet. Västlig vind som skall vrida på syd gör att vi vill passa på att ta oss söder ut. Vi förtöjer på en kobbe utanför Arkösund men precis när vi skall ta fram grillen kommer sydvinden. Vi drar vidare till Gillersholmen som är skyddad för allt utom nordlig vind. Här ligger vi tryggt och bra. Jag ser att besök nummer 26,000 är nära.  

17/7 Kryssar söder ut i lätt vind. Det är kul när man hittar rätt bland stenarna. Kommer till Johnnys favoritvik Äppelkroksviken som ger bra skydd.

18/7 Seglar först till Fyrudden i regn men vi ser att det klarnar söder ut så vi fortsätter till Valdemarsvik. Trevlig gästhamn och nära till allt.

 

Antal kommentarer: 8

2011-07-04 20:18:13 - ulla o gert, gertkolsson@hotmail.com

hej!
Kul att läsa om dina äventyr!. Vi ligger i Ö-vikshamn. Har bott på båten La Siesta sen 1 juni. Imorn meningen att kasta loss och följa vindarna. Ha det BRA! Gert o Ulla

2011-07-04 20:47:01

Hej!
Kul att höra av er! Vi går så sakta norrut på onsdag. Skulle ni råka blåsa söderut skulle det vara kul att ses. Det är länge sedan nu.

2011-07-13 09:29:56 - Arne, arne.olin@comhem.se

Håll med om att Stockholms skärgård är finare än Göteborgs.

2011-07-14 23:16:17

Om man bortser från alla hänsynslösa motorbåtsåkare som skall passera så nära som möjligt med den hastighet som ger mest svallvågor håller jag med. Vi tröttnar fort och sticker härifrån.

2011-07-17 11:09:49 - Frasse, fransson.s@ telia.com

Skepp o Hej!

Efter morgonpromenad och plockning av hallon och blåbär till frukostgröten som intas på altan i solsken kollar jag din dagbok. Döm om min förvåning när jag även prickar in besökare 26 000, efter att även ha blivit besökare 25 000 i början av juni. Ha de så bra i svenskvattnen och fruntimmersveckan som lovar regn.

MVH
Frasse 8-)(star)

2011-07-21 23:23:07

Bra jobbat Frasse! Jag trot att det 3:dje jämna tusingen du träffar!

2011-07-24 00:19:58 - Teijo & Elin, www.facebook.com/teijo

Trevligt att råkas i Trosa hamn. Tack för alla goda råd och lärdomar. Kanske vi råkas igen nånstans, kanske Medelhavet. Hälsningar från familjen Granberg i s/y Ariemma (Maxi Fenix).

2011-07-24 23:18:45

Jättetrevligt! Kul att kunna bidra med något och det skulle vara kul att ses någon gång, gärna i varmare vatten!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)