Eventuella kommentarer är välkomna direkt på denna sida! Du är besökare nummer:[counter]

 

Oktober och höst hemma, här nere bättre än en normal sommar i Sverige.

 

memira

 

2012-10-03

2/10 Kör runt gubbarna i hyrbil. Släpper av dom för bad ibland så att de inte kokar över. Hur sakta jag kör så är det lite för fort enligt Jonny. Traktoer och mopeder kör fortare! Kommer upp tll norra änden av ön och fyren men åker inte ut till de blå grottorna. Vi gillar inte turistfällor. Åker också till Wreck Bay där ett fartyg ligger långt upp på en sandstrand efter ett oväder och maskinproblem. Vi vet inte om besättningen överlevde eftersom det inte går att klättra ner eller upp från den beachen. Det är långt ner till den och det blåaste vatten vi sett!

3/10 Ny tur runt södra ändan av ön: Stannar ibland så att gubbarna får bada men varje gång klagar de över att de blir bitna av småfisk. Framåt kvällen bunkrar vi på en Lidl-butik för några dagar framöver. Det är praktiskt att bunkra när man har bil. I morgon seglar vi vidare. Vädret är bra, idag hade vi 5 min. regn, annars sol hela tiden. Vinden varierar mellan 1-4m/sek, oftast från  nord, och det är däråt vi skall...  

4/10 Vi seglar norr ut och passerar blue caves. Sedan viker vi öster ut mot Cefalonia. Vinden vrider och krånglar och mot slutet är det som vanligt mitt i näsan. Vi gör stundvis bara 1 knop men kommer sakta till hamnen. Stökig sjö och allmänt smådjäkligt innan vi tar oss in. 

 5/9 Försöker göra vatten men efter en stund går watermakern sönder igen.För vilken gång i ordningen? När  jag lagat ett fel går det någon dag sedan är det ett nytt. Jag börjar tröttna på eländet. Vi seglar i svag vind norr ut till Eufemia på Kefalonia. På kvällen går dessutom pumpen till utsuget från duschen sönder...  

6/9 Vi rundar Ithakas sydspets och tar oss på ett nästan blankt hav till hamnen i Vathi. Fin liten stad. 

7/9 Vi tar oss 37 nm. till Kilini där gästarbetarna Johnny och Göran skall mönstra av. Det har varit en kul vecka, tyvärr utan fin segling p.g.a. vindbrist. Vi kan annars inte klaga på vädret, vi har bara sett moln på avstånd förutom 5-minuters duggregn.

8/9 Vinkar av grabbarna vid den förbeställda taxin så nu är jag ensam ombord. Det känns lite tomt och dessutom måste jag börja arbeta själv igen. Börjar med att laga utsugspumpen till duschen. Det tar 2 1/2 timme att demontera och återmontera den. Felet var ett hårstrå i membranet....

9/9 Seglar norr ut. Fin segling ett par timmar styrbord dikt bidevind innan det blir bleke. Motor 3 tim. innan ny vind kommer från motsatt håll men det bär för babord nästan in i hamnen Vathi på Meganisi. Mysig liten by men dyr marina. Över 23 Euro för att knyta fast. Ägaren lyfte mooringlinan när jag backade in trots att jag protesterade. Den fastnade mellan skrovet och rodret. Han fick dyka och ta loss den eftersom han orsakade problemet.

10/10 Lämnar Vathis trevliga men dyra marina. Fick dock en vinteroffert som är hyfsad, 1100 Euro för 4 månader. Seglar sakta ner till Lefkas sydspets och tittar på hamnen i Sivota innan jag vänder mot norr igen. Jag går till en ankringsvik söder om Nidri som heter Ormos Vlikho för en lugn natt.

 11/10 Seglar sakta norr ut till Lefkas stad där jag efter en stunds letande hittar en plats på stadskajen. Marinan lär vara dyr. När jag förtöjer stannar en svensk bil vid vid kajen. Ut kliver Kurt som jag senast träffade i Marmaris. Världen är liten ibland. Han berättade att han kört på grund i norra änden av Levkas kanal där jag nu ligger så att hans båt höll på att sjunka innan han nådde Preveza. Ett 40-tal båtar lär ha gått på där i år...    

12/10 Idag passerade en stor segelbåt, 20-25 m., för segel i kanalen på väg nott ut. Det såg pampigt ut men jag följde den med ögonen 15 min. Sedan såg jag masten vicka till och stanna, han hittade grundet! Efter 3 1/2 tim. kom de loss och skulle bogseras till marinan med omfattande skador. För jäkligt att det finns ett grund mitt i kanalen och ingen bryr sig. Tydligen diskuterar försäkringsbolagen att försäkringarna inte skall gälla i den. Då blir Lefkas stad snart öde...Kvällen avslutas med åska och rejält med regn. Äntligen blir saltet och spindlarna bortspolade.

13/10 Gör inte mycket men provar att starta w-makern. Efter luftning av pumpen och nollställning av kolven går den snällt igång! Jag kör den 1 timme utan poblem, men måste vakta den hela tiden, trycket blir enormt om den stannar eftersom tryckvakten inte fungerar.

14/10 Söndag så jag sover länge. Vaknar i skitväder, regn och åska. Det blåser rejält från syd men jag har bra lä av en Bavaria 46:a. Himlen ändras hela dagen och ibland ser det ut som jordens undergång. Har aldrig sett något liknande! Håller mig i sittbrunnen med tältet uppe. Vattentemperaturen har sjunkit 3 grader under dagen. Datorn har också spökat men efter att ha gjort den strömlös och startat om allt så kan jag skriva det här. Det är tunt med kommentarer på hem sidan, 2 på 2 veckor. Är det allt ni orkar? Det är inte så långt till den 40,000-de besökaren.

15/10 Vaknar av ett häftigt åskväder. Ett av de värsta jag upplevt och jag har varit med om några stycken. Fixar lite småsaker och läser lite i sittbrunnen när åskan avtagit.

16/10 Nytt men betydligt snällare åskväder och under dagen blir det soligt men blåsigt. Ligger kvar en dag till. Det finns ytterligare 4 svenska båtar här nu. På em. nytt rejält åskväder med över 25 m/sek i byarna. Som tur var blåste det akterifrån så jag hängde i akterlinorna. Vet inte vad som hänt om det kommit från motsatt håll, hade troligen hamnat i kajen då.

17/10 Tro det eller ej, idag har jag åkt motorbåt! Orsak, Per, en båtgranne har en Princess 45 med 2 stora Caterpillar V-8:or och den ena går ibland varm. Vi hade med oss en mekaniker men vi hittade inget fel. Det är rätt så mäktigt när 2x425 hk drar iväg med 16 ton båt. Jag vill dock inte betala bränslet, vid 20 knop går det åt 100 l/tim. Jag surar för att det går åt 2,7 l. Hans drar 5l./nm, min 0,5. Det är olika världar. Vädret har blivit kanon, över 30+ i sittbrunnen och lite vind.

18/10 Tar det lugnt, läser och njuter av vädret. På em. kom Kurt hit så vi satt och ljög över en öl ett par timmar. Har också bokat hemresa. Det har blivit dyrt att flyga, senaste veckan har priserna dubblats.

19/10 Idag är det fest! Den statliga lönen på 7,815:- har kommit in på kontot och det är fredag. Går på krogen och äter en sallad plus vin för 6 euro. Kostar också på mig 2 kulor glass, det var länge sedan. Dessutom har det varit kanonväder hela dagen igen. Sitter nu kl 23:15 med en ouzo i sittbrunnen i 20+. Inget att vara avundsjuk på alltså.... 

20/10 Inte mycket händer, eftersom det är lördag lyssnar jag på "ring så spelar vi" och tar det väldigt lugnt. Får besök av några svenskar på kvällen för att byta några ord. Läser en del och försöker gömma mig för solen. Konstaterar att den 1 år gamla fjärrkontrollen till ankaret slutat att fungera. Jättekul!

21/10 Här har de  flesta affärer stängt på söndagar. Alltså ingen chans att fixa fjärrkontrollen. Jag har ju klarat mig utan den tidigare men just nu känns den nödvändig. Faan vad fort man skapar nya behov! I morgon skall  jag försöka fixa den och  gå ut för att tillverka vatten. Jag skall då också försöka hitta grynnan alla talar om med hjälp av ekolodet och mycket långsam framfart. Ekolodets normala funktion är ju att visa hur djupt det är där vi står på grund. Det ser tyvärr inte framåt. Det finns sådana men de är dyra.

Antal kommentarer: 8

2012-10-05 10:34:42 - arne olin, arne.olin@comhem.se

Hallo grabben.
Jag såg att du skrev att du ville besöka
Thailand, det är kul, nu är vägen dit ofarlig
det finns inga Somalier kvar där nere vi har
alla här i Göteborg, det är bara att segla på.
Sköt om dig så höres vi. MVH arne.

2012-10-09 22:27:12

Det låter betryggande!

2012-10-13 20:24:54 - Kalle Nyman, kallenyman@telia.com

Hej Sven-E!
Tunga skyar och snökallt i luften. Irene och jag har sent omsider mastat av under eftermiddagen. Här hemma steks det fläsktärningar till kvällens måltid carbonara som ska inmundigas med ett nyupptäckt argentinskt syran till skapligt pris. Det gäller att mysa till det, när höstmörkret tar befälet.
Med våra bästa hälsningar, Irene&Kalle

2012-10-13 22:51:34

Som jag fattar det så har du tydligen befälet över såväl mmat som väder! Ha det så bra!

2012-10-14 21:24:52 - johnny lundin

hej
sitter här i höstrusket och drömmer om att segla på varmare breddgrader i egen båt.
förresten så undrar jag om du fortfarande har lite blåa syn skiftningar?
såg faktiskt på ett program om just detta,det kan faktiskt vara så att du ser mer av det ultravioletta spectrat som i vanliga fall är osynligt för mänskliga ögat,som linsen i vanliga fall silar bort.....

iaf låter ditt nuvarande liv riktigt bra
lycka till i forsättningen!!

mvh johnny

2012-10-14 22:28:20

Beträffande synen är det kanske så att jag blivit mer klarsynt. Numera ser de flesta lampor ut att vara led. och i dagsljus är allt lite ljusblått De enda problemen är att jag är ljuskänslig (behöver solglasögon)och fortfarande har inte hjärnan riktigt kommit överens med ögonen så att jag på visst avtånd ser otydligt (50-100cm) vilket tydligen är normalt. För övrigt ser jag som en klarsyn örn!

2012-10-20 18:34:01 - Tommy, toj1@telia.com

Njut du av värmen och ouzo i sittbrunnen. Här i Vadstena har det regnat i 2 dagar nu och är ca: 10 grader varmt så jag förstår inte varför du har köpt flygbiljet till detta träsk. Ha de

2012-10-20 19:04:24

Jaa, eftersom du inte har smitit därifrån och kommit hit så måste jag ju åka hem och kolla varför.:D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden