Eventuella kommentarer är välkomna direkt på denna sida! Du är besökare nummer:[counter]

Hemmasemester.

2012-07-13

10/7 Efter en del krångel med Margithas semester kommer vi äntligen iväg.

11/7 Vi seglar över Vättern och tar oss till Forsvik utan allt för mycket regn.

12/7 Vi fortsätter på kanalen till Töreboda i ett antal regnskurar.

13/7 Trots fredag den 13:e kommer vi helskinnade till Sjötorp, bara lite regn på em. men den f-b värmaren slutar fungera.

14/7 Hade tänkt segla ut till Djurö och Lurö. Vi behövde proviant för några dagar så vi går till "Handlaren" i Sjötorp. Efter att ha inventerat utbudet under 5 min. och sett priserna meddelar vi den invandrade innehavaren att vi inget skall köpa. Vi seglar i stället till Mariestad för proviantering. Jag måste också hitta en blomsteraffär för att skicka blommor till Rogers begravning. Uppehåll hela dagen och vi lyckas sträcka hela vägen i S/O vindar mellan 1-6 m/sek.

15/7 Försöker segla men vinden är ojämn. Det blir hälften motorgång till Spikens fiskeläge som är en trevlig hamn.

16/7 Flyttar ut från Spiken till bryggan vid Mista udde. Det är nog min kortaste förflyttning på en dag hittills, 0,7 nm! Ligger kvar hela dagen i hyggligt lä och sol.

17/7 Drar iväg tidigt eftersom vinden skall vrida från SV till  V. Vi skall rakt väster ut till Sunnanå. Rejäl sjö möter direkt efter Naven som lägger sig efter 2-3 timmar när vinden avtar. Så småningom måste vi motorisera när farten är nere i 1 knop. Sunnanå är en trevlig bekantskap med massor av små semesterbostäder med egen brygga och där politikerna tänkt stort.

18/7 Seglar- motoriserar norr ut i en ny farled från norr Köpmannebro inomskärs upp till Vingens hamn. Det är så smalt mellan prickarna att möte är omöjligt men det är häftigt att ta sig fram mellan alla skär och grynnor. Vi kommer så småningom till Åmål. De som sett filmen om Åmål tror att inget finns här. Det är inte sant, här finns både systembolag och en välsorterad ICA-butik. Det var precis det vi behövde!

19/7 Lämnar den lilla staden och följer kusten förbi Säffleinfarten innan vi ansluter till ytterligare en trång farled med något 100-tal prickar. Vi fortsätter sedan ner till Lurö där vi hittar en plats i Bösshamn som är en ankringsvik och ingen riktig hamn.

20/7 Vi tar en promenad till Stenstaka några km. bort. Det är en gård där det bor folk året runt som driver pensionat och restaurang. Vi fikar där innan vi går tillbaka och lägger ut för att ta oss till ön Vithall som också kallas ”Lycksalighetens ö. Det finns ett fiskartorp där som sparats och renoverats till museum. Det var bebott av ett syskonpar till 1959 och renoveringen som påbörjades 1972 pågår till och från än i dag. Häftigt att se hur de bodde och ofattbart att de överlevde. Vi fortsätter sedan till Ekenäs gästhamn. Där skall enligt Gästhamnsguiden finnas både restaurang och affär. Det är helt fel, det finns en liten kiosk och ett litet café.Hamnavgiften skall vara 120:- men eftersom vi är med i Kryssarklubben betalar vi bara hälften som här är 100:-!   Som tur är  har vi mat så vi klarar oss.

21/7 Efter en lång dag med till en början 9-10 m/sek mitt emot och senare en fin segling hamnar vi i Karlstad. Rejdar hade kommit dit per mc och satt och väntade på kajen. Tyvärr var bron trasig varför infart till riktiga gästhamnen var omöjlig. Vi stannar i yttre marinan och går en lång promenad till stan för middag.

22/7 Oväder väntar så vi seglar till Kristinehamn för att få en riktig gästhamn att ligga i. Krånglig inre väg men vi lyckas segla hela vägen. Först proviantering sedan ny låång promenad till restaurang. Det belönades med ovanligt bra mat.

23/7 Vaknar i blåst och regn. Går till affären som inte har öppet söndagar och köper förnödenheter samtidigt som regnet upphör. Under dagen skall small ships race komma till hamnen. Så småningom kommer Ingo från Göteborg som är byggd i Sjötorp för 90 år sedan, Oskar II från Sjötorp och Bohjorten från Kristinehamn in. Den första bär sig otroligt klantigt åt, de går in mitt i rännan trots ca 10 m sydlig vind och skepparen verkar helt vilsen. De driver norr ut där alla fritidsbåtar ligger men sjöräddningen och en privatägd stridsbåt 90 kommer till undsättning och puffar henne mot bryggan. Ett knäckt bord och förhoppningsvis en knäckt skeppare blir kontentan. Sjöräddningen hade bara en meter tillgodo när de puffade. Det här är ett typfall av klantar till sjöss och ett originellt fall av sjöräddning!  

24/7 Mulet tråkigt väder men vi går söder ut i riktigt skumpig sjö. Vi seglar och motoriserar om vartannat och kommer så småningom till Sjötorp och slussar upp i övre hamnen där vi tar kväll med 5 månader kvar till julafton.

25/7 Vi går vidare hemåt och slussar hela dagen innan vi kommer till Töreboda. Där gör vi misstaget att gå till grillrestaurangen närmast hamnen. Där får vi den i särklass sämsta mat vi ätit till det facila priset av 219:-/pers exclusive dryck! Gå inte dit! 

26/7 Vi far vidare och försöker segla över sjön Viken men det blir bara till hälften eftersom vinden lägger sig. Så småningom hamnar vi i Carlsborg så nu är vi i hemmavatten igen.

27/7 Vi seglar sakta till Ombo öar i kanonväder och lite vind. Många båtar ligger i området och massor med folk finns i vattnet. Årets finaste dag?

28/7 Hot om åska och dåligt väder gör att vi seglar hemåt. Ostlig vind gör att det går sakta. Vi klarar oss från åskan men inte regnet så vi blir blöta på slutet. Så var den semestern slut. Nästa vecka skall jag delta i kappseglingen "Vättern kors och tvärs" på en kompis båt.

 

Antal kommentarer: 4

2012-07-27 09:13:30 - Jan-Åke, jan-ake.sallermo@telia.com, sallermo.se

Trevlig reseblogg. Det är fint också med semester i hemmavatten.

2012-08-10 23:45:00 - Mikael, syelci@gmail.com

Hmm du ser ut att ha lite att stå i och dessutom ont om tid!
God tur

Mikael//

2012-08-15 04:03:57 - Mats, m-e.jansson@telia.com

Hej.
Starta INTE en Wallas med rödsprit, det kan vara explosivt !!!

2012-08-15 10:09:03

Redan gjort och jag har hört flera som gjort det utan problem. Det är ju inte värre än att tända spritköket som också brinner på en slags veke. Att stänga av den med rödsprit i kan säkert vara farligt eftersom gas kan bildas om sprit står kvar i veken..
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden