Eventuella kommentarer är välkomna direkt på denna sida! Du är besökare nummer:[counter]

Förbereder avsegling från Turkiet.

2012-04-14

Har en del grejer som skall fixas innan avsegling. Idag har jag köpt en ny skarv mellan ankarkättingarna. Det är lite bökigt att byta den men den gamla galvade som bara är 2 år är rostig så jag monterar en ny i rostfritt. Håller fortfarande på och experimenterar med specialladdaren och försöker få upp kapaciteten på batterierna, hittils utan större framgång. 

15/4 Efter gårdagens regn är allt skitigt ombord, det är bara att börja städa. Tvättar överbyggnad och fönster, det är många när sittbrunnstältet är uppe. Dammtorkar inne, skurar badrumsmattan och syr ihop en jacka. Jobb saknas inte, det är bara arbetslusten som kommer i för korta perioder.

16/4 Hade tänkt segla i morgon men efter en koll av vädret blir det uppskjutet till torsdag. Det ska blåsa 20m/sek och ösregna på onsdag så varför ge sig ut i det? Har lite jobb kvar och sedan skall jag handla och checka ut ur landet. 

17/4 Lligger kvar och går först på avskedsfika hos en annan svensk båt som skall gå på torsdag och sedan på en"kurs" om vädersajter i medelhavet. Den urartade lite eftersom de flesta deltagarna skulle behövt en grundläggande datakurs först. Och det säger jag som inte begriper ett skit om den svarta lådan med en massa knappar och stickkontakter på som ibland visar det jag vill se!  

18/4 Skönt att ligga i hamn! Uppe vid fem-tiden och flyttar fendrar, det blåser 15-20 m/sek. Jag ligger bredvid en Malö och det är inte bra att ligga bredvid en båt som också har avbärarlister eftersom fendrarna nästan nyps av på mitten. Det tar bort ca 5 cm från vardera sidan av fenderns tjocklek. Det gäller att inte få en fot eller hand emellan. Det lugnar sig under dagen

19/4 Åker till stan och i Netzelmarinan träffar jag Mikael och Katarina som jag känner sedan Alanya. Handlar på Tanzas och åker hem fullastad. Ordnar utklarering, det kostar 40 Euro. Jag försöker betala med kort vilket naturligtvis inte går eftersom 25 Euro är svarta pengar. Som tur är är bankomaten öppen så att jag kan fixa kontanter. Alla turkiska pengar jag hade kvar gav jag tidigare till Kurt som skall leverera fartygsfärg i Grekland i sommar. Egentligen skulle jag ha fått den i dag men under tiden de hämtade en burk att hälla över i blev färgen stulen! När jag vaknar i morgon bär det av till Grekland. Det känns lite konstigt att lämna landet eftersom jag trivts bra här och det mesta faktiskt är bättre än hemma. Det nya visa-bestämmelser som gör att massor av båtar lämnar Turkiet och vi får dagligen offerter från marinor här med stora rabatter bara vi stannar kvar. Det går men är lite bökigt och kostar en slant så jag följer strömmen av båtar väster ut. Jag gissar att vi blir 5-6 svenska båtar på Simi i morgon.

 

Antal kommentarer: 6

2012-04-15 16:52:15 - Jan-Olof

Inväntar med spänning på slutresultatet med superladdaren.

2012-04-15 17:26:07 - Frasse, fransson.s@telia.com

Skepp o Hej!

Ja det är ju spänningen det handlar om. Med spänning väntar vi alla på spänningen. Här är spänningen just nu bl. a. hög i björkarnas knoppar.

Jag säger bara lycka till
Frasse 8-) (flower)

2012-04-15 18:59:22

Här är också spänningen på topp, åtminstone i laddaren. Det som hittils hänt är att det blivit mycket lättare att ladda batterierna fulla. Men, det verkar som om antalet amperetimmar fortfarande är för lågt eftersom spänningen sjunker direkt när jag belastar batterierna. Det finns ingen trasig cell så jag förstår inte fenomenet. I morgon kommer specialisten tillbaka till jobbet så då blir det en överläggning om fortsättningen.::P

2012-04-15 20:36:21 - Kjell Björk, Sm5mgw@telia.com

Hej hopas allt är bra, här dröjer våren med sin värme men den kommer.
Ja det blir väl lite försening av sjösätningebn för mång av oss, ja ja.
Ha det så bra på resan till grekland.

Hälsning. Kjell

2012-04-17 09:39:10 - Jan-Olof

I teknikens gryning syslade jag med batteriladdning på ASEA för lite större applikationer. Vid sök så tycks det ännu vara samma principer som gäller, med tillägget att GEL batterier har sett dagens ljus!
Misstänker att vad denna länk tudor.se.loopiadns.com/wp/wp-content/uploads/2010/... kan ge är välkända grunder. (Hur tusan lägger man in en länk i kommentardelen ?)

2012-04-17 23:59:27

Länken finns där så det lyckades du med. Jag skall försöka studera den men jag tror att det inte är så mycket nytt som hänt förutom gelbatterierna. Jag har dock vanliga hederliga syrabatterier som tål att laddas vid en högre spänning. Ganska självklart eftersom syran cirkulerar och kan kula medan gelen ligger stilla och blir bränd. Därför tål de inte högre laddspänning än 13,8 volt medan syrabatterier klarar 15,7 med lite amp. t.ex 2,0. Jag har provat med en Cetekladdare som har ett rekonditionerinsprogram med den spänningen men den orkade inte med den batteribank jag har. Jag har i alla fall lyckats få betydligt bättre fart på ena halvan av min bank efter en månad och har nu bytt till andra halvan. Jag kan tyvärr inte ligga kvar för att ladda i marinan men tror att jag kan driva laddaren via invertern från den "friska delen" ett tag framöver. Låter det krångligt så är det inget mot vad det är i praktiken::O
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden