Eventuella kommentarer är välkomna direkt på denna sida! Du är besökare nummer:[counter]

Åskledare?

2012-06-29

Jag har funderat en del över det här med åsknedslag och vid samtal med mitt försäkringsbolag Pantenius fått veta att det är deras största problem framförallt i Medelhavet. Det är många som monterar startkablar på sina vant. Jag anser det helt meningslöst eftersom vanten är rostria och därmed dåliga ledare. Mitt tips är att borra och gänga ett 10-12 mm hål i nedre delen av masten och plugga eller tejpa över det tills det skall användas. När åskrisk föreligger monteras en kraftig kabel med stålbult (ej rostfri) och ringkabelsko i hålet och kabeln hängs via mantåget över skrovsidan. Den skall helst vara ansluten till ett större metallstycke som hängs i vattnet och utan att det hela vidrör däck eller skrov. Alternativt skala av höljet minst en dec. och sprid kardelerna så det ser ut som en borste. I förstagsprofilen gör man ett liknande arrangemang. Orsaken är att aluminium leder ström mycket bättre än rostfritt och det gäller att ytnyttja den bästa ledaren. Kablarna skall hänga fritt från beröring med båten p.g.a. antändningsrisk. Sedan är det bara att sätta i öronproppar och vänta, man hör när det blir en fullträff, men inte på ett bra tag efteråt!  

30/6-1/7 Andra seglarhelgen hemma. Seglar till Motala, mest för att kolla att allt fungerar. Äntligen har jag fått värmaren att fungera så nu kan vi ge oss iväg på semesteräventyr. Det är tänkt att börja nästa helg och vi kommer att ta kanalen till Vänern. Jag får ju nog av salt resten av året så det skall bli skönt att hålla sig till sötvatten.

9/7 Tyvärr har jag idag fått ett mycket tråkigt meddelande. Roger Nilsson som var med mig och seglade i våras har tyvärr lämnat oss i lördags kväll. Han var en mycket behaglig människa som var väldigt lätt att komma överens med. Ibland undrar jag vad det är som styr våra öden....

Antal kommentarer: 6

2012-06-30 20:22:41 - Jan-Olof

Fick en liten träff i fjor som tog vindinstrument och lopolight kombilanterna. Dyr elektronik i masttoppen är kanske inte så lyckat? JAg kör med startkablarna, fast oftast i sittbrunnslådan!

2012-07-01 18:15:50

Förstår inte det där med sittbrunnslådan. Hur gör du? Vid en fullträff måste man räkna med att allt i masten är förstört och i mitt fall allt som var anslutet till en kabel.

2012-07-07 21:07:47 - Jan-Olof

Det blir inget av med att ta fram........!

2012-07-08 10:38:16

Aha! Ursäkta min dåliga fattningsförmåga! Jag tror att ditt sätt är det vanligaste och det gäller oftast mig också. Det är ju tyvärr normalt att det regnar och då är det inte kul att ge sig ut och dona med kablar som ligger någonstans i botten på något fack och man har glömt vilket.

2012-07-11 20:37:44 - Jan-Olof

På tal om åska o blixt o dunder.
Du hade batteriproblem.
Det fick även vi efter en rundkänning i kanalerna. En misslyckad omkörning av en pråm gjorde oss hängande i kanalkanten. Efter det så fick vi cellkompressioner i batterierna och byte var nödvändigt. Bra att veta - kör inte om en saktagående pråm i kanal. Fast det råkar väl inte du ut för i dina färdvatten?

2012-07-13 21:59:49

Just nu är vi faktiskt i Göta Kanal och här finns ju en del att köra om ifall vi skulle vilja det. Intressant batterifenomen. Tog det tvärstopp så att det var orsaken till batteribekymret?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden