Dagbok 2008

Korsvirkeshus

2008-11-20

18/11 Vi tar oss vidare i kylan. Sitter mållösa och tittar på de ändlösa vinodlingarna. Kommer till Bernkastel som inte har någon hamn men vi hittar en bra sådan straxt efter Kues. Går tillbaka till Bernkastel och tittar på massor av gamla korsvirkeshus. De måste vara hemskt gamla eftersom varken vattenpass eller lod var uppfunna när de byggdes. Rejält snett och vinnt, en del hus går nästan ihop med grannhuset upptill men det är en gata emellan därnere. Absolut sevärt! 2 uppslussar 13,5m.

19/11 Kommer till Neumagen där Johnny känner en vinproducent som ordnat med hamnplats åt oss. Han fixar också 120 liter vatten, gratis! Han heter Ralf Jörgen och producerar själv 15000 flaskor per år men kan inte leva på det. Därför har han två jobb till. Ett är att köpa upp druvjuice till en stor producent. Juicen måste väljas med omsorg, det är den som bestämmer om det skall bli ett bra vin. Det tredje jobbet är hos ett jätteföretag, Carl Reh, som producerar 150 miljoner liter vin per år! Vi fick en privat visning. Vinfat är nästan ute eftersom de är svåra att hantera och bara används 4 gånger. Nu är det enorma tankar av rostfritt eller t.o.m. gjutna i betong som gäller. De rymmer 60,000 liter stycket. Det fanns många! Bara allt rostfritt skulle jag lätt kunna sälja som skrot och bli mycket förmögen på. Sedan hem till Ralfs källare för att titta på hur den lilla producenten arbetar. Bland annat gör han ett vin som han kallar hjärtevin. Mycket mera hantverk och fantastiskt goda viner. Han har en vinodling som ser ut som ett hjärta. Finns på bild påGoogle. Vi har lärt oss massor som vi inte visste tidigare, b.l.a. att man gör vitt vin av både gröna och röda druvor. De år det regnar mycket ger bättre vin än de med mycket sol. Därför har de sista 7 åren gett bra vin.

Vi går på krogen och äter en enorm middag. Hemma kan man ibland få 2 stora köttbitar, här fick vi 3! Dessutom mycket gott och kostar ca 100;-.

En sluss 7,5 m. upp. Lat 49,51,048N Long 6,53,314E  

 

20/11 Får tidig leverans av det inhandlade vinet och drar vidare. Varmare idag men blåser rejält, uppåt 20m/sek i byarna. Det ryktas att vi ska få snö i morgon eftermiddag. Det ska också bli minusgrader några dagar och ner mot -10 på nätterna. Vi får se. 

Stannar i Trier, käkar lunch, och lämnar av Johnny som måste hem. Undrar hur vi skall klara oss nu när kocken mönstrat av? Funderar en stund på att ta oss till centrum, men bryggan vi ligger vid är bara för passagerarbåtar, så vi går vidare. Duggregn gör också sitt till för beslutet.  Synd, skulle gärna ha gått runt några timmar i Tysklands äldsta stad. 2 slussar upp 16,3m.

Tidig natthamn i Konz båtklubb p.g.a. mycket dålig sikt. Lat 49,42,352N Long 6,34,403E