Dagbok 2008

Ännu en häftig borg...

2008-11-16

 15/11 Drar vidare till Cochem. En kort resa, bara 11 km. Hittar en fin hamn men tyvärr får vi bara in halva båten innan det tar stopp. Backar och bökar en stund så att vi kan förtöja. Varje gång en pråm passerar lyfter vi lite innan vi dunsar i botten igen. Tar en promenad i en häftig gammal stad och sätter oss med en glywein. Plötsligt får vi se Johnny Dahl stå och leta efter vår båt. Vi visste att han skulle komma men inte så tidigt. Går till båten och tömmer upp lite glatt humör så att han känner sig välkommen. Senare så går vi på vinfest i ett stort tält. Man dricker färskvin av årets skörd. Ser grått och äckligt ut men smakar bra. Vi blir kvar till sent eftersom det är kul stämning.

16/11 Vaknar sent... Johnnys kompis Hartmut anländer och hjälper oss att hämta diesel och vatten. Efter en del krångel lyckas Johnny få köpa vatten på macken för ca 1kr. litern. Det är numera exklusivt att ta en dusch ombord!

Sedan besöker vi borgen Reichsburg från år 1000. Den ligger 100 meter över Mosel. Den brändes ner 1689 och var en ruin under ett par hundra år. Sedan kom Louis Ravené och fick se den. Han var förtjust i traktens vin och i fyllan köpte han ruinen för 600 mark. Det blev en dyr affär, renoveringen lär ha kostat 10 miljoner mark. Inne i borgen är det helt fantastiska sniderier på skåp och väggar. En del i ebenholts så det har nog gått åt en hel del verktyg... Han hade väl gott om pengar innan men drog en kedja över floden och krävde tull av alla som ville passera. Det kanske betalade snickarna.

Trötta efter promenaden slöar vi och provsmakar lite inköpt vin. I fortsättningen köper vi bara det billigaste som finns. Det dyra vi köpt är nästan odrickbart, det billiga jättegott. Är det billigt och dåligt är det lätt att acceptera. Motsatsen blir man besviken av. 

Kul med nya inlägg i gäst boken!    

lat 50,08,489N long 7,10,087E