Dagbok 2008

Drömläge, nästan...

2008-11-14

Nu glider vi sakta framåt på ett av resans delmål. Solen skiner på vinodlingarna och korsvirkeshusen. På båda sidor ser vi landsvägen och på den ena sidan kommer tågen tätt. De ser ut som modelltåg. Enda smolket i bägaren är temperaturen, vi har 6 grader i solen, men å andra sidan inga mygg... Vi sitter och tittar på vinodlingarna som är så branta att de har byggt enorma tegelmurar som stöd. Det ser ut som borgar med valv som sedan fyllts med jord. Vilket enormt jobb som ligger bakom varje flaska vin! Fortsätter till första uppslussen som lyfter oss 6,8 m. Det går enkelt med 2 ombord som båda vet hur man låser fast en tamp. Därefter till Moselkern där vi stjäl en privat brygga och sätter iland cyklarna. 2 km uppför, sedan promenad till fots 3-4 km på en slipprig och besvärlig stig till Burg Eltz. Måste vara förebilden till Törnrosas slott. Den byggdes på 1200-talet och har aldrig intagits eller förstörts. Den har många våningar, troligen mer än 10, och massor med tinnar och torn. Tyvärr var den stängd för säsongen så vi fick inte se skattkammaren som b.l.a. innehåller en staty av Gustav II Adolf till häst. Den är gjord i silver.

Tillbaka ner till båten och fortsatt färd till nästa sluss, upp 6,5m. Det här är ju ett smidigt sätt att komma sig upp här i livet, att det skulle ta så lång tid att komma på det. När det så småningom går utför är det väl alltid någon som får vatten på sin kvarn. Vi tar natthamn i Treis nöjda och belåtna med dagen. 

Kul att läsa gästboken och veta att sidan har en funktion. Blir lite besviken varje dag jag kollar och ingen har skrivit. Annars har jag loggböcker för mitt eget minne där varje dag på sjön under alla år finns noterat. Jag kan se hur långt och hur länge jag seglat. Men dessa läser bara jag själv.