Dagbok 2008

Lyckat försök

2008-11-07

Ny dag och nytt försök. På onsdagen kom någon på att det var båtmässa i Stockholm så då åkte vi dit.

Torsdag morgon. Mot Skavsta igen, femte gången samma väg på 3 dygn! I dag skiner solen sista biten så det ser ut som flygväder. Mycket riktigt kommer vi iväg och Hartmut med bror möter oss i Weeze. Blir skjutsade till supermarket och vidare till båten. Allt i sin ordning så vi flyttar båten en bit och sedan till krogen för att bjuda på mat. Vi fick inte ens betala hans bränsle. Snacka om gästfrihet. De hade åkt 24 mil på tisdagen och nu blev det 27 utan ersättning föt att hjälpa någon de inte känner!!!! Fixar och donar lite innan vi tar madrasserna som stöd för våra gamla kroppar.   

Ny dag och nya möjligheter! Frukost och efter att ha kopplat in solcellerna drar vi ut på kanalen igen. Snart en sluss ner på 4,5 meter och nästa, efter en stunds väntan, 5,4 meter. Nu är vi i nivå med Rehn. Trafiken ökar kraftigt och i korsningen med Rehn möter vi en som skall in dit vi kommer ifrån. Jag är van vid sladdar, men inte med 150 meter långa fordon! Ser helt sjukt ut!! Allt fungerar i alla fall bra, det gäller bara att ge de sladdande utrymme. Vår båt går inte så fort att vi hinner undan om vi kommer i vägen. Vi vänder uppströms och börjar gasa, de första 3-3,5 knopen ger ingen fart. De ger bara samma fart som strömmen och då kommer vi inte framåt! Allt utöver det ger fart. Vi ökar till ca 6.7 knop vilket ger ungerför samma fart framåt i km/timme. Blev det krångligt nu? Det första är fart genom vattnet och det sista fart över grund. Solklart nu? Vi åker under dagen 44,5 sjömil genom vattnet men kommer bara 27,8 framåt.

Väl framme i Dusseldorf är givetvis hamnen stängd med grindar mot land. Som tur är träffar vi en tysk, gift med en kvinna vars mor är svenska, som lånar oss sin nyckel så att vi kan gå och äta. Efter det, promenad mot Alte Stadt, men det är för långt så det blir mot båten och kudden. Ligger precis under TV-tornet som är vackert upplyst. På ena sidan blinkar ett system av lampor i rad som tillsammans utgör en klocka. Trafiken och maten sliter hårt på besättningen... 

Google pos.51,13,03,08N och 6,45.32,37E