Dagbok 2008

Nu lämnar vi Tyskland

2008-11-21

Har just plockat fram 2 nya gästflaggor, Luxemburg och Frankrike. Vi hoppas kunna tanka i Luxemburg under dagen. Det lär vara billigare där. Sedan fortsätter vi nog in i Frankrike. Tyvärr har barometern gjort som börsen, den har fallit till det lägsta i år och det lägsta jag sett. Så det riktiga skitvädret kommer säkert.

Nästan alla byar i Tyskland har varit i stort sett folktomma. Tydligen reser massor av tyskar till värmen vid den här tiden på året. Vi har t.o.m. frågat på något ställe om de haft pest... Nu är vi i Luxemburg och genast ser det ut att vara mera folk i rörelse. Standarden på husen liknar mera östra Tyskland, men här finns mera småbryggor och förtöjningsmöjligheter. Det verkar också som folk är ärligare, allt är inte låst!  Bytet av land innebär att vi kanske inte har någon internetuppkoppling framöver. Jag har tillfälligt lyckats lösa det men det kostar 150;-/dygn så det får bli mera sällan.

Handlar mat i Remich och går på Mc Donalds. 50% dyrare än hemma!

Vi går vidare och slussar upp 10 m. via 2 slussar. I båda frågar jag efter diesel och får beskedet att det säkert finns i Schwebesange som är öppet året runt. När vi kommer fram blir jag genast misstänksam eftersom det sitter ett rep runt pumpen och slangen. Vi förtöjer och går till kapteneriet där vi får beskedet att hamnen är stängd inklusive duschar och toaletter. Restaurangen är dock öppen så vi äter gott och dricker billigt öl. Får också erbjudande att lämna båten i hamnen till sista mars för 200 Euro vilket är billigt. Vi avböjer och får som straff betala 12 Euro för två tampar iland. Under natten kommer första snön för säsongen.

Pos. Lat.49,30,377N  Long6,21,516E