Dagbok 2008

Nya länder och anländer!

2008-11-24

I går kväll var det nästan julstämning med all snö. När vi vaknade i morse var det så kallt så vi öppnade kylen för att få in lite värme. Lufttrycket var så lågt så båten flöt 15 cm. högre än normalt. Det var läge för att göra rent i vattenlinjen...

Skämt åsido, snön hade smält, solen sken, 22 grader i båten.Det första som händer är att vi blir rånade på 12 Euro för att vi knutit fast i bryggan. Vi tar sedan en bildningspromenad till stan som är riktigt gammal och ganska nersliten. Häftig katedral, nästan som den i Köln. Hittar också en annan fin kyrka som troligen bombats under kriget. Tornet är helt intakt men resten är borta!

Fortsätter vidare mot Nancy dit vi har ca 5 mil. Vi ser av förklarliga skäl inga fritidsbåtar och väldigt lite nyttotrafik. 1 till 2 pråmar per dag så vi behöver inte trängas precis. I första slussen ska vi upp 4 m. men det strular lite. De tvingar oss att byta sida eftersom slussen är trasig. I alla franska slussar hittils släpps vattnet in underifrån. Nu fick vattnet tag så att aktern åkte ut och vi skrapade i med masten och en lanterna. Inga direkta skador men självförtroendet fick sig en knäck... Nästa är 8,5 m. upp, inga missöden.  Sedan blir landskapet lite trevligare med någon mysig by. Efter en stund skall vi under en bro. Undrar vilken i ordningen? Den har två spann, ett skall användas åt vardera hållet. Vi möter en stor pråm som kör mot enkelriktat under vårt spann! Jag såg det i tid så ingen blev sur, han var ju störst... 

Nästa sluss får vi grönt ljus långt innan vi är framme. Vi borde ha anat oråd men kör in som vanligt. Idiotisk slussvaktare släpper in vatten även på den sida vi ligger! Jag skriker åt honom att lungna sig men han fattar inte utan kommer fram till oss som ligger på däck och drar allt vad vi kan med båten i 45 gr. vinkel. Han säger PROBLEM? PROBLEM?? Han borde byta jobb eller skaffa glasögon. Jag tror han hade bråttom, middagsgrodorna kanske kallnar... Inget gick sönder den här gången heller... Känns skönt att ha lurat dom på vignetten med sådan personal! 

Svänger av från Mosel in på kanal Marne au Rihn och slussar upp 5,65 m. När slussvaktaren kommer nerspringande tror jag att det är vignettkontroll. Det är det som väl är inte. Vi får i stället en liten dosa att fjärrmanövrera slussar med. Efter ett par hundra meter viker vi in under en bro. Det har nu blivit rejält mörkt. Upptäcker efter en stund att det är en sluss därinne och trycker febrilt på vår dosa. Efter en stund börjar det blinka och tuta och slussen öppnar sig. Bara att glida in. Automatisk uppslussning 5-6 meter och vidare i mörkret. Nu är det bara någon mil kvar men kolsvart. Passerar ett antal broar med 30-40 cm. tillgodo. Det blir också 2 broar som måste öppnas innan vi är FRAMME!! Lägger till i Nancy 18:45. Det här skall bli vår vinterhamn.

Pos: Lat 48,41,544 N. Lon.6,11,606 E.