Sköna maj välkommen!

[Counter]

2020-05-01

1/5 Vi kör sakta norr ut till hamnen i Byxelkrok. Blir en fin kväll så vi sliter på grillen idag igen.

2/5 Kör på mindre vägar söder ut i hällregn och tar oss över bron till fastlandet innan regnet avtar. Vi stannar på Ölandskajen där vi blir 15 bilar. På kvällen riktigt dimmigt, ute alltså!

3/5 Vi kör hemåt och tar vägen genom skogen. Det är i alla fall skog 70-80 % av vägen när man åker via glasriket och Vetlanda. Hemma efter lunch så det blir ett bastubad. Plockar ihop lite grejer som skall med på kanalresan till Gtbg.

4/5 Båtjobb hela dagen förutom ett besök hos vampyren för att bli av med lite blod. Har bytt gasolslangar och brandsläckare, det sista pga. en okunning besiktningsman som har stiftat egna lagar. Han hänvisar till att i Tyskland skall de bytas efter 5 år. Nu är ju båten i Sverige och skall till Danmark så jag förstår inte hur han tänker. Tyvärr visade det sig att drevets olja innehåller vatten så den måste bytas. Det går inte när båten är i sjön så den måste lyftas igen. Hittar ingen kranförare som har tid i dag men Tommy har lovat hjälpa mig i morgon. Har en del annat som också skall fixas då.  

5/5 Fixar med båten hela dagen och på em. lyfter vi den och tappar ur oljan ur drevet. Det var inte så mycket vatten i den som jag befarat men jag tömmer ut allt innan vi stoppar henne i sjön och fyller på ny olja. Nu ligger hon bunkrad och klar vid kajen, bara att fylla vatten innan vi drar iväg.

6/5 Margitha skjutsar till båten där vi fixar lite och tankar vatten före lunch. Sedan kommer besättningen ombord och vi seglar mot Karlsborg. Kryss som vanligt men på slutet brallar det i lite så vi måste reva. Tyvärr sa jag väl något olämpligt ord som Niklas uppfattande fel och trots att jag bad om ursäkt tog han det så att han beslutade att åka hem. Det blev 26 nm med broöppning innan vi förtöjde i Forsvik. Jättefin kväll med promenad i bruksmiljö.

7/5 Start i Forsvik och motorgång förbi bron innan vi hissar på och  får en fin men byig segling. Därefter motorgång till Töreboda där vi måste stanna för dagen. Blir lite bunkring trots att det är så grunt så att vi inte kommer helt in till bryggan.

8/5 Startar kl 9 och får hjälp av tjatiga damer som vet allt. Kommer tiĺl Sjötorp kl 14 så vi seglar till Mariestad. Där lämnar Johan så jag blir ensam.

9/5 Seglar till bryggan norr om Spiken där jag stannar för natten som blir riktigt kall eftersom värmaren ger upp.

10/5 Ringer och gratulerar Christian som fyller 30. Sedan motorgång genom skärgården och vidare söder ut. Halvvägs stannar motorn, troligen pga överhettning. Det fick bli ett samtal till sjöräddningen som bogserar till Vänersborg. Under tiden har Margitha tagit husbilen och kört till Marinan så vi har någonstans att sova inatt. Värmen har slutat fungera i båten så det är  jäkligt kallt.

11/5 Problemen med motorn fortsätter. Åker till Uddevalla för nytt bränslefilter och ett oljelock eftersom det gamla smält. Inget hjälper, efter 15-20 min körning går överhettningslarmet. Hoppas få hjälp av en mekaniker i morgon. Kommer själv på varför det inte fungerar. Den vanliga termostaten i motorn har gått sönder pga överhettning.

12/5 Ny resa till Uddevalla för att hämta termostat. Nu fungerar den som den skall. Firar med middag på krogen.

13/5 Kommer iväg 9:30 och allt fungerar bra. Tar mig till Lilla Edet där Margitha väntar med husbilen. Får en fin men kall kväll på strandkanten. Nästan inga båtar ute.

14/5 Börjar med att åka och låna en dunk för att fylla diesel. Därefter drar jag vidare mot Gtbg. Margitha vill inte köra där med husbilen så hon tar en bakväg via Säve. Det strulade lite för henne med vändning och annat krångel. Själv har jag lite tur med sluss och broar, får vänta 15 min på järnvägsbron innan jag kommer till Göteborg City Marina som jag passerat förbi många gånger utan att veta att den existerar. Kanonfint med skyddad hamn, jättetrevlig personal och rent och fräscht! Dessutom till en bråkdel av priset i Lilla Bommen! Lite över 700:- för 2 nätter för både husbilen och båten.

15/5 Strul igen. Ser att batterierna har dålig laddning så jag åker och köper nya. Värmarreparatören kommer och konstaterar att fläktmotorn gjort sitt. Efter en stund kommer vi på att den reparationen kostar över 8000:- och går inte att få tag på direkt. En ny värmare av samma modell kostar 13,500:- så jag bad honom sätta dit en sådan. Efter en stund ringer han och säger att det blir i slutet på nästa vecka! Jag konsulterar köparen som skall lämna Sverige på måndag. Beslutet blir att jag åker och köper en kupevärmare så de får värme i båten alla nätter tills de är hemma och kan reparera dieselvärmaren på min bekostnad. Det blev en onödigt dyr dag men båten är överlämnad till nya ägaren som verkar nöjd trots allt.

16/5 Kollar med nya ägaren att allt är ok innan vi lämnar marinan. De hade lyckats få luft i toapumpen men efter påfyllnad av vatten funkar den som vanligt. Vi kör upp via Mariestad till Sjötorp och vidare till Töreboda och stannar i Vassbacken för kvällen. Kallt och blåsigt!

17/5 Ringer och gratulerar barnbarnet Elvira som fyller 18. Konstaterar att det är 30 år sedan vi hade invigning av företagets lokaler. Smyger sakta hemåt via Karlsborg.  

18/5 Försöker hela dagen ringa husbilsreparatörerna för att få de 1,5 år gamla problemen lösta. Trots att en reservdel utlovats beställd 3ggr har den inte anlänt! Offatbart dåligt, skulle bilhandlare bära sig åt så illa vore det fort slut på kunder eftersom där finns det konkurrens.

19/5 Jobbar lite på fm. och fortsätter jaga husbilsverkstäderna. Det blir 2 eftersom man delar på bil och hus. På em. blir det bastu.

20/5 Småfixar med husbilen efter ett besök i Motala hos vampyren som stjäl mitt blod. blir av med nästan en halvliter varje vecka men värdena blir bättre för varje gång.

21/5  Lastar husbilen och kör mot no. Hamnar i Oxelösund, alla ordinarie platser är upptagna men det funkar ju bra att stå på hamnplanen. Kallt och blåsigt.

22/5 Vi kör vidare och stannar i Trosa för lunch. Fullt med husbilar och trångt så vi kör vidare 3 mil och hittar ett kanonfint ställe vid färjeläget på Skansholmen. Varmt och lä! Trånga platser men det fungerar bra. Dyrt, 220:- utan el, men vi stod ju gratis igår så det får gå.

23/5 Eftersom det skall bli skitväder med regn kör vi sakta vidare och hamnar i Västerås. Ett bra ställe med underhållning i form av vattenskidåkning 30 m från bilen. Vi går på krogen på kvällen och får bra mat.

24/5 Rullar sakta hemåt i bland i rejält med regn och ibland med sol och fint. 

25/5 Jobbar en kort stund på fm. På em. får jag besked att den sedan 5 veckor saknade backventilen skall anlända idag. Nu gäller det bara att få reparatören att sätta dit den också.

26/5 Lite jobb på fm igen. Fixar skador på Margithas bil före promenad i skogen och bastubad. Skönt!

27/5 Fixar det sista på Margithas bil innan jag åker till Motala där vampyren skäl en ranson blod. Efter lunch tittar jag på lite båtannonser och blir sugen på en jag vill se. Vi åker till Vikbolandet och tittar. Båtmodellen tilltalar oss men den här har saknat omvårdnad. Den har en del bra utrustning medan annat saknas och ligger helt orustad. Vi letar vidare.... 

28/5 Full dag! Först service på husbilen hos Bossing, den går inte in i våra portar. Kostar nästan 8,000:-. Sedan till Fritidsfordon för att få den sedan 7 veckor beställda backventilen till pannan bytt. Det är den fjärde beställningen och det var fel den här gången också! Med lite trolleri och andra delar sitter den nu på.plats och fungerar! Därefter till tankstället för gasol och fylla fullt. Sedan till kyrkogården med blommor till mor. Dätefter hem för att lasta bilen och dra mot no. Efter Norrköping tar vi Utflyktsvägen utmed Bråviken och hamnar i Näfvekvarn där vi handlar en del mat innan vi kör ner till campingen. Kanonfin kväll med sol och grillning, därefter promenader i omgivningarna.l

29/5 Tar oss till Södertälje för att titta på en båt som är till salu. Den är i hyfsat skick men det var nog ändå inte rätt. Kör vidare till Trosa där vi hittar en plats. Promenad i den fina byn innan vi grillar.

30/5 Kör ut till Bullandö för att titta på en båt igen. Det är nog en av de finaste båtar vi sett så vi köper den. Jag kommer säkert att få höra vad jag sagt om märket tidigare. Det är en Bavaria 32 av den nya modellen som kom 2010 eller 11. Det är nog en bra pensionärsbåt med rullstor och självslående fock.

31/5 Efter övernattning i Järna kör vi sakta hemåt via Utflyktsvägen i kanonväder. Stannar och äter lunch, sill och potatis passar bra men det blir ingen klar och kall till eftersom jag kör.

Antal kommentarer: 2

2020-05-30 20:40:38 - Lise-Lott Axelsson , Lisensommen54@gmail.com

Grattis till ny båt. Pensionärsbåt låter häftigt

2020-05-31 18:02:03 - Sven-Erik

Tack! Jag kommer säkert att få många pikar för den.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)