Nytt år och nya äventyr. Du är besökare nr [counter]!

Höst och många börjar stänga. Kommentarer är välkomna i nästa månads blogg!

2013-10-01

1/10 Börjar med att köra Margitha till flyget. Handlar sedan lite mat innan jag lämnar tillbaka hyrbilen. Invasion av svenskar som promenerar förbi och kommenterar svenska båtar i hamnen. Det är väl sista chartern för säsongen som lockat. Vädret har blivit sämre med lite regn och mycket vind. Fortfarande är temperaturen mycket bättre än svensk högsommar. Köper en skinnjacka på rea på kvällen. Den lär väl behövas när man kommer till Sverige.

2/10 När jag klarerar ut får jag veta att jag inte får segla öster ut som var tänkt, eftersom flottan håller på att skjuta pengar i sjön under minst 2 dagar. Det är väl EU-bidragen som skall kastas i havet och förstöra det. Jag frågar också hos port police hur många som jobbar där. Här finns ingen fartygstrafik utan bara några fritidsbåtar. De är väldigt underbemmanade får jag veta, bara 40 stycken! Jag betalar 28,23 Euro för 5 nätter. De försökte som vanligt att räkna dagar. Jag tvättar lite kläder och sover lite eftersom jag tänker segla i natt. Tanken är att gå till Kythira eftersom det ser ut att bli måttlig vind. Har 3 prognoser som alla är olika så jag hoppas den snällaste gäller. Hoppas komma fram i gryningen. Antalet besökare på sidan är snart 50,000 vilket troligen inträffar nästa dygn. Skulle vara kul att veta vem det blir. Färdig för avgång ser jag stora mörka moln, sjön häver inne i hamnen och vinden från fel håll vilket gör beslutet lätt. Jag kopplar av och stannar kvar.

3/10 Det var smart att stanna i hamn. När jag vaknar har vi bara 20+ och lite regn. Det hade blivit en lång kall natt till havs. Småfixar en del och får tyvärr ett meddelande att ytteligare en i bekantskapskretsen drabbats av cancer. Hoppas verkligen att det går bra, det gör ju det för de allra flesta, trots allt! I morgon skall jag dra nordväst mot Kythira, det bör ta 10-11 timmar dit. Sedan är det nog slut på långa seglatser för i år. Just nu kl 20:30, 20 besök kvar till 50,000!

4/10 50,000 är passerat, om jag fattat rätt av någon som heter Bengt Sundner eller något liknande. Seglar norr ut tillbaka till Avelomona på Kithera där vi var innan överseglingen till Kreta. Vinden blev som tänkt, halvvind 8-12 m/sek. Det som inte var med i planeringen var halv storm på östra Kreta. Vågorna därifrån blev STORA! Det är första gången på över 30-års segling som jag känt av sjösjuka och jag var nära att få lämna tillbaka frukosten. Nåväl, allt höll och 63 M klarades på precis 9 timmar. Efter en massa strul med förtöjning ligger jag nu långsides vid kaj. Fönsterluckorna och tavernorna är igenstängda för säsongen. Här är alla hus målade på Grekiskt vis, vita med blå fönsterluckor, jättefint. Jag vet en Amel Super Maramu 53 fot från 1994 som är till salu. Den är säkert i mycket bra skick, har haft 2 ägare och torde vara ett fynd. De vill ha 178,000 Euro som måste vara jättebilligt. Har ni planer på långsegling eller en bra bobåt så passa på. Det är bara att höra av sig, jag har kontakten. Båten ligger nu på land i Alanya men det går att leverera den var som helst. 

5/10 Tar mig ut ur hamnen som blivit obekväm under natten. Svall kommer in så det rycker och sliter i båten. Ankrar utanför piren i väntan på att vinden lägger sig eller vrider. Har nät så jag tittar på några svenska TV-program som jag missat. Skönt att krypa in i värmen när det är blåsigt och kallt ute. Vinden avtar mot kvällen så i morgon räknar jag med att segla vidare.

6/10 Kollar vädersajter och konstaterar att här blir det ingen ändring före onsdag. Så länge står jag inte ut utan jag beslutar att segla eftersom det skall vara mindre vind norr ut. Jag skall mot nordost och varifrån tror ni att det blåser? Givetvis NO! Revar så att det är bara typ stora badlakan uppe och jag tycker synd om båten som är mera under än över vattenytan. Har nog fått in 30-40 liter saltvatten på toaletten eftersom jag inte stängt takluckan tillräckligt hårt. Det blir 42M till Monimvasia (Pos:36,40:990N 23,02:366E) där jag hittar en plats bland alla Polacker och Ryssar. Tryggt förtöjd långsides innanför en rejäl pir kan jag studera omgivningen. Ser riktigt häftigt ut så i morgon kommer nog cykeln fram. Äter på krogen idag eftersom latmasken hunnit ifatt.

7/10 Börjar med att leta fram cykel och pump. Trampar sedan över bron och landtungan innan den långa uppförsbacken till Monemvasias ringmur. Det finns 50 mycket små hotell i staden som är byggd på den bysantinska tiden d.v.s. före 1500-talet. Den är bebodd till större delen och en del ruiner återställs för att anvädas igen. Det finns också ett 10-tal kyrkor. Gränderna är smala och eftersom det inte går att få in något fordon genom muren så är allt tyst och stilla. Häftigt att bo i ett hus som kanske är 1000 år gammalt. Tyvärr kom det lite regn mitt på dagen men det verkar som om vädret stabiliseras.

8/10 Ligger kvar, jag gillar inte den byiga vinden, det är 3-5 m/sek men ungefär en gång i 1/2-timmen kommer en pust på 10-12 m/sek. Då måste man segla med mycket rev som gör att det knappast går framåt och skjuta på med motorn istället. Jag ligger kvar och cyklar lite i omgivningarna istället. I eftermiddag har solen visat sig igen och temperaturen steg till 26+ så nu blir det shorts på och jacka av igen.

9/10 Lämnar Monimvasia i lätt vind men tråkig dyning. Seglar sakta eftersom jag behöver göra vatten. I Kiparissi som är en stor bukt med 3 förtöjningsmöjligheter börjar jag med den södra men den ser tråkig ut, ensam på en liten kaj framför en kyrka som enda byggnad. Sedan stadskajen men när jag ser de 2 båtar som ligger där vänder jag, de har en hemsk dyning som jag inte vill ligga i så det blir att gå till den norra piren på Pos: 36,59:031N 22,59:980E. En liten plats med ett hotell och en liten bondgård men det ligger några båtar här och det är skapligt lugnt bakom piren.

10/10 Avfrostar kylen igen. Jag har lagt i en torrboll men det frostar ändå på. Sedan får jag en jättefin kryss på smult vatten, det var länge sedan. Så småningom blir det skitväder, vinden ökar och det börjar regna. När jag kommer in i hamnen i Leonidhion (Pos:37,08:723N 22,53:627E) vänder vinden till syd på 10 sek. varefter det mojnar. Nu har det ökat rejält igen och åskan har hört av sig. Vad gör det, jag sitter under kapellet med en liten whisky och njuter av utsikten med små byar nedanför mäktiga berg. När jag anlände var jag ensam här men nu är hamnen full, 3 engelska båtar har anlänt. Jag har kylen full med mat men känner ändå för att gå på krogen.  

11/10 Fin dag på havet med klarblå himmel, lätt vind och kanonvärme igen. Tar mig till Navplion  (Pos: 37,34:071N 22,47:915E) som en gång varit Greklands huvudstad. Här finns fantastiska fästningar uppe på bergen. Staden känns modern med breda gator och stora butiker.

12/10 Pumpar cykeln, bakhjulet måste ha frisk luft varje dag, är jag för tung? Hittar Vodaphonebutiken som jag sedan måste besöka 3 ggr. innan allt fungerar. Staden är verkligen modern men man ser hela tiden den fantastiska borgen uppe på berget. Tar det lugnt och sparar lite upplevelser till i morgon.

13/10 Hemresa bokad 6/11, det blir en lång och dyr dag. Här har jag tagit det lugnt, har inte känt mig riktigt frisk. Jag har också börjat använda den gas från macken jag fyllde min tub med i våras. Trots alla sssom påstått motsatsen så fungerar det precis som med gasol, jag kan inte se någon som helst skillnad. 

14/10 Cyklar runt, går branta backar upp och åker ner. Gamla stan här är jättefin med stenplattor att gå på. Här finns massor att se och hur många restauranger och fina hotell som helst. Det finns också en gammal fängelseö utanför hamnen. I eftermiddag kom det in 2 andra båtar, den ena som är Sweizare har jag träffat tidigare. Den andra är en hyrbåt med 5 ryska piloter ombord. Det blev 3 försök som tog över 1 timme för att förtöja varav 2 slutade med träff i kajen. Hade jag inte hjälpt dom hade de nog fått ankra utanför. Jag har lovat mig själv att aldrig flyga med ett ryskt bolag om jag inte får hålla i spakarna själv. I kväll blev jag bjuden på middag på grannbåten. Synnerligen trevliga människor i 3 generationer ombord. Grandfathern har jobbat som forskare i Sverige och för Nissan i Japan ett antal år och bor på Havaji. Han har dessutom seglat runt jorden under 15 år. Dottern, amerikan, är duktig cyklist och hennes man duktig simmare från dalarna men bor nu i Schweiz. De har 2 barn varav sonen är duktig löpare och var 2:a i en stor tävling med flera hundra greker härom dagen. 

15/10 Seglar sakta mot Kilada där båten skall tillbringa vintern. Har turen att hitta en plats vid piren. (Pos:37,24:998N 23,07:641E) I morgon skall jag cykla till marinan och bestämma dag för upptagning och försöka få kontakt med dels en segelmakare som kan fixa en ny dragkedja i sprayhooden och sy färdigt mitt nya segel med foam som jag vill ha det. Dessutom skall jag försöka få någon som kan lacka om de blå dekorränderna. Jag behöver också nåta om ett antal meter på däck vilket kanske Kurt hjälper mig med. Skulle också behöva byta en relingslist som fick en smäll av en annan båt för några år sedan. Arbete saknas inte...

Skulle just ta en dusch då jag hör svenskar som undrar om någon finns ombord. Det är Maj och Göran Lindqvist från Göteborg som är hungriga efter att ha tagit upp båten på land. Givetvis går jag med till en närbelägen restaurang. Där slipper vi besväret med att läsa meny och fundera, plötsligt blir vi serverade ett antal meze. Jättegott och med vin blir vi debiterade 10 Euro/pers. Hit går jag gärna igen!

16/10 Börjar med att besöka marinan där båten skall stå i vinter. Ser bra ut med rejäla vaggor. Bokar upptagning till den 1:a november. Tillbaka i båten kommer en rejäl åskby på besök med vindar en bra bit över 20 m/sek. Klarar precis att hålla aktern från kajen genom att köra motorn framåt på nästan full gas. Som tur var höll ankaret greppet. Ny middag på samma ställe med Maj och Göran. Jättegott, men vi vet inte vad en del av det vi åt bestod av. 

17/10 Vaknar av att det gungar, dunkar och smäller. Det blåser rejält och en del vågor slår mot kajen och tillbaka under aktern. Alla fiskebåtar ligger kvar i hamnnen. Har läst och vaktat båten hela dagen.  

18/10 I natt har täcket kommit fram, bara 14+ ute men jag vaknar till kanonväder, lugnt och  stilla med sol och blå himmel. Hamnlopporna börjar klia så i dag måste det hända en del. Har besökt varvet och kollat en del saker samt kontaktat en segelmakare som verkar förstå vad jag pratar om. Han kan förhoppningsvis utföra det också. Har tvättat lite och försökt 3 ggr att klippa håret men frisören har stängt varje gång trots löften om motsatsen.

19/10 Får en fin segling på morgonen men efter lunch tuffar det till sig med 7-8 m. mitt i näsan. Kommer till Hydra (Pos:37,21:057N 23,27:964E) där jag var 2009. Fy vad tiden går! Här brukar det normalt vara svårt att hitta plats efter lunch men nu finns det mycket platser som är tomma. Här är det riktigt fint. 

20/10 I natt har det varit familjebråk på en grannbåt. Det är tydligen inte så att man är lycklig även om man har en båt värd 20-30 miljoner. Allt kan inte köpas för pengar. Nu är det höst här med klar luft och lite småkallt (21+) på morgonen. Riktigt skönt att behöva ha T-shirt på sig och att inte svetten droppar på duken vid frukosten. Jag får besök av äldsta barnbarnet den 25:e, det skall bli kul. Det innebär att jag får hjälp med det som skall göras vid upptagningen och så får jag sällskap hem. Dessutom blir säkert mera gjort än om jag skulle ha gjort allt själv.

21/10 Seglar i kanonväder till Poros (Pos: 37,30:118N 23,27:268E). 3-4 m/sek och 29+ gör att man mår som en prins. Är lat så det blir pizza på kvällen.

22/10 Handlar lite innan jag tar mig 0,2 M ut ur hamnen och lägger mig på svaj. Kanonväder så det är bara att njuta. Läser lite i en tråkig bok så jag somnar emellanåt.

23/10 Behöver göra vatten så jag tar mig ut på öppet hav. Blir liggande och skvalpar ett par timmar innan det kommer vind. Sedan jättefin segling hela vägen till Agina (Pos:37,44:763N 23,25:689E). Här var jag senast i maj 2012 med Johnny när vi hämtade Tommy. 28+ i skuggan och över 20+ i vattnet och klarblå himmel. Skall försöka rengöra Watermakern medan jag väntar på besättning. Har mailat fabriken om den låga produktionen. Fy vad jobbigt det är att ha med människor att göra som tror att man är helidiot med 5 tummar mitt i handen. De levererar bara felfria grejor och det är alltid något annat som är fel! Nu skyller de på pumpen igen, precis som i våras trots att den ger rätt tryck. Italienska besserwissers är skitstövlar och inom kort skall de få reda på det i klartext om de inte ändrar sig. 

24/10 Bara 2 månader till julafton!  Under dagen passeras 51,000 det blir 1000 besök på 20 dagar. I går körde jag syra i watermakern, idag blir det avkalkning så får vi se om den får upp produktionen. Har varit och klippt mig, det kostar 8 Euro här, lite skillnad mot hemma. Dessutom såg frisörskan mycket bättre ut än gubbarna hemma. I eftermiddag fick jag totalstopp i toaslangen så inte en droppe kommer igenom. Har försökt med någon syra så anslutningen blev glödhet men inget hjälper. Dessutom har utsugningspumpen från duschen slutat fungera. En olycka kommer sällan ensam sägs det ju. Hoppas få hit en rörmokare som kan fixa det hela. Jag är för stel i kroppen för att krypa därinne.

Nyss har 2 man åkt härifrån efter att ha tagit bort pumpen så att jag kunde fixa den själv. Sedan var det dags för det riktiga skitjobbet, att byta den täppta slangen. Det krävs en akrobat med mycket vilja för att fixa det men nu är det gjort. T-röret vid utloppet var också helt igensatt så nu går det åt att köra mycket syra ett tag. Blev 100 Euro fattigare och har mycket städning efter dom.

25/10 I går slogs nytt dygnsrekord med 70 besök och 51,000 passerades. Troligen kul att läsa om vedermödorna med toaletten. Idag skall jag plocka undan i båten så att en person till får plats. Det finns 7 kojer ombord, undrar hur det skulle bli om alla skulle användas? Väntar in Christian, mitt äldsta barnbarn som skall dyka upp framåt kvällen. 

Han kom fram i ett stycke och ser lite sliten ut. Man blir det om man inte sover så mycket på ett dygn.

26/10 Lyckas väcka Christian kl 11 eftersom han tidigare varit medvetslös. Efter frukost går vi och handlar lite mat innan vi sakta seglar söder ut. Christian somnar kl 13:30 så han har korta dagar... Vi tar oss till Poros där vi ankrar och lagar middag. 

27/10 Vi seglar sakta till Hydra men hamnen är knökfull av kappsegingsbåtar så inte ens jag ser någon möjlighet att få plats. Vi går lite norr ut till Mandraki (Pos:37,21:247N 23,29:074E) där vi svajankrar. Kanonväder, Chrille snorklar.

28/10 Efter en lugn natt drar vi upp kroken och tar oss 1 M till hamnen på Hydra. På vägen tittar vi på starten av 75 kappseglingsbåtar som otroligt nog fått plats i den lilla hamnen. Det var säkert ett 10-tal båtar kvar ändå men vi fick nu lätt plats. Promenad runt byn som vi brukade göra för 5 år sedan. Chrille gillar vad han ser.Dessutom har han sprungit ca 8 km i eftermiddag utan att jag har skrämt honom. Inga avgaser från bilar och inget oväsen.

29/10 Glider över ett spegelblankt hav först till N Dhokos för ett lunchstopp med bad. Sedan vidare till Ermioni (Pos. 37,23:161N 23,14:981E). Här har jag varit för 5 år sedan. Vi har tur och får plats vid den lugna kajen, efter en kvart kommer ett 30- tal regattabåtar in på en gång och skapar oreda. Vi tar det lugnt och går genom staden till andra sidan för middag. Funkar bra, middag för 2 st 22 Euro inkl.vin. 

30/10 Vi siktar på Spetses men när vi kommer dit är hela inre hamnen upptagen av lokala båtar. Dessutom ser det skitigt och ovårdat ut så vi går vidare. Är nära att gå på grund precis utanför hamnen men det klarar sig precis. Nästan så att jag fick svälja ner hjärtat igen. Vi går till Porto Helio (Pos:37,19:565N 23,08:650E) där vi hittar en plats vid kajen. Som vanligt behöver vi handla en del innan vi går och äter, Sedan hittar vi något som ser ut som ett snabbmatställe och efter lite tvekan går vi in. Vi får vänta länge så snabbmat var det inte, däremot jättegott och vällagat. 

31/10 I dag börjar förberedelserna för upptagning. Slut på att bara glida omkring och lata oss. Konserverar watermakern, när jag byter olja i motorn släpper en slang från pumpen så att oljan sprutar runt i motorrummet med en hel del rengöring som följd, segelmakaren hämtar sprayhood och sittbrunsstält och den gamla genuan för att kopiera foamen i den. Besöker Port Polis och betalar 5 Euro för tillstånd att lyfta båten.   

 

Antal kommentarer: 17

2013-10-01 23:55:30

Ja här är inte oktober höstmånad för oss!:)

2013-10-02 16:36:35 - Sven-Erik

Vet inte varifrån ovanstående inlägg kommer.

2013-10-03 13:35:29 - Vivi

Ja, inte var det jag. Och nr 50000 vill man inte bli, då får man bara diska. Står nu på land i Alanya marina sedan tisdags. Igår drog ett värre åskväder över stan med kraftigt regn. Inte en kotte på Kleopatra Beach, folk är allt kräsna. Nu hoppas vi på litet svalare väder fram tills vi flyger till Köpenhamn på torsdag nästa vecka.

2013-10-03 16:30:36

Trodde inte att det var du heller! Priset den här gången är inte att diska, den förra gången avhämtades inte priset fullt ut utan jag fick ta hand om det själv till stor del. Här på Kreta är det svalt, på gränsen till kallt idag, så det är passande väder för arbete om man inte är för lat.
Ha det så bra!

2013-10-04 08:49:51 - Bengt Sundnér, sundner@me.com

Hej Sven-Erik
Skickade ett långt mail i natt - har du inte fått det?
Är inte sy.nikoline@gmail.com rätt adress?
Hälsningar
Bengt

2013-10-04 19:46:24

Jo, men jag sitter inte uppkopplad på havet och har inte tillgång till nät därute.

2013-10-05 21:00:13 - jan-eric

jag missade att bli nr 50000. Fortfarande kul att läsa om er segling. Men det är fortfarande seglingsväder i Sverige. Idag har varit en härlig dag. Tar upp om två veckor.

2013-10-05 22:45:07

När jag seglade hemma 2007 gjorde vi en 3-dagars "gubbsegling" på Vättern i slutet på oktober. Isen lägger sig ju tidigast i februari där så det fungerar med ett sittbrunnstält och en fungerande värmare. Det är dessutom garanterat myggfritt och ingen trängsel i hamnarna. Enda problemet är att det blir mörkt tidigt om man är mörkrädd. Jag tycker det är mysigt att glida omkring i mörkret med värmare och plotter.

2013-10-14 19:25:26

Tur att du finns Sture! ;)

2013-10-14 23:28:10 - S-E

Javisst! Annars hade du inget kul att läsa Rolf eller Per eller vad det nu är du heter. Mårten borde passa med dialekten. Hälsa Christina och ha det så bra ihop med maffian!

2013-10-15 23:16:59


Mårten är oskyldig! Kram från oss båda ;)

2013-10-24 22:44:32 - Lena

Nu har jag släppt av Chrille vid tåget. Ha så skoj och hoppas ni får mycket gjort ihop! :)

2013-10-25 09:06:27

Vad bra! Vi kommer att få mycket gjort, jag har slagit 2 extra knutar på piskan. Han skall få med sig en hel del upplevelser hem.
Ha det bra!;)

2013-10-25 11:51:46 - Kalle Nyman, kallenyman@telia.com

Det här med toaletten - hade jag nog löst med Purex, det kan lösa det mesta t.o.m
den svåraste lättja!
Ska bli roligt att ha Dig hem igen så vi kan ta en bastu med lite ljug och ett par öl.

Bästa Hälsningar
Kalle& Irene

2013-10-25 19:21:54

Hej!
Jag lovar att mitt är starkare, får säkert inte säljas i Sverige. Slangen totalt igenkalkad minst 50 cm. Kommer hem så att vi kan basta och blir det snö kan vi ju prova skidorna. Långfärdsskridskorna har ju legat i träda ett tag.

2013-10-27 23:29:24 - Lena

Vad bra att Chrille har vaknat till. Ha det så bra och hälsa! :)

2013-10-28 15:20:51

Jo, nog är han vaken ibland, men just nu sover han i sittbrunnen. Han verkar i alla fall att trivas. Ha det så bra!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden