Nytt år och nya äventyr. Du är besökare nr [counter]!

Lite drägligare temperaturer. Kommentarer i nästa månadsblogg tack.

2013-09-01

1/9 Ny månad igen! I natt har det varit behaglig temperatur, ca 25+ både inne och ute, lite mera i vattnet. Man behöver vare sig lakan eller fläkt. Eftersom det blir väldigt fuktigt från havet blir det massor av salt ombord. Allt ute ser smutsigt ut. Det underliga är att det går ganska bra att tvätta bort med saltvatten. T.o.m. rosten på det rostfria går bort hyfsat lätt. Seglingen idag blev söder ut till en ögrupp utanför Astakos varefter jag gick väster ut till Atoko och ankrade i One House bay. Häftigt ställe med kristallklart vatten. (Pos:38,29:023N 20,49:265E) Det var trångt med 3 båtar när jag kom, nu är vi 5. Hoppas på en natt utan närkontakt. 

2/9 Ligger kvar i den fina viken och njuter hela dagen. Vattnet är kristallklart. Som mest var  vi 15 båtar under dagen, i kväll är vi 2 kvar.

3/9 Seglar norr ut och utforskar vikarna på nord-östra Meganisi. Häftigt fina ankarvikar men det gäller att se upp, det finns en del grund där sjökortet visar 50-60 m djupt. Fortsätter upp till Levkas kanals början där jag låg innan Elsa bogserade mig till Levkas för ett tag sedan. Ska dit i morgon för att ordna en del saker. 

4/9 Målar märkfärg på ankarkättingen var 10-de m. innan jag tar mig upp till mitt vanliga ställe vid Levkas stadskaj. Tar sedan Kurts bil till Preveza för att kolla Seabirds kyl. Den är avstängd medan de är hemma i Sverige och det ligger ett antal kaviar och sillburkar i den som de är rädda att de skall explodera. Hittar bara en som är uppsvälld så den kastar jag. Resten får klara sig till den 14:e när de kommer ner.

5/9 Tar mig till segelmakaren där jag beställde min nya genua i våras. Jag hade blivit lovad leverans före 20/4 med fyra lager foam. Det är ett skum som sys in för att seglat skall bli tjockare på mitten när man rullar det. Den levererades i rätt tid men med 1 lager foam så jag reklamerade seglet. Misstag 1: Att köpa grejer här. Misstag 2: Betala fullt innan man har provat att det är rätt saker som levererats. Misstag 3: Tro på att de skall fixa det inom rimlig tid. Som det ser ut nu kommer jag att ha nytta av mitt segel 1 år senare än tänkt. Dessutom tror jag inte att det kommer att se ut som jag tänkt mig. De har inte kunskapen att fixa det. Att tillverka ett segel som går att rulla in är inte särskilt svårt, det kan de, men att få det att fungera som segel när det är delvis inrullat, vad jag kallar en "working genua" fattar de inte alls. Det är bara att titta på charterbåtarna man ser där både akterlik och underlik är hårt spända men duken i mitten ser ut att tillhöra en spinnaker. Bara att konstatera att jag skulle ha lagt till 25% och tillverkat det i Sverige. Ibland bedrar snålheten visheten.

6/9 Tar det lugnt och läser, sparar på stegen för att högra foten skall fungera igen. Har nästan inte gått något på en vecka och det börjar kännas lite bättre. Resten av kroppen börjar protestera, vill ha motion! Att bara sitta stilla är inte bra, men vad gör man? Börjar fundera på att plocka fram cykeln eftersom det inte frestar på foten så mycket. Att cykla här är dock nästan självmord, trafiken är inte att leka med. Trots allt uppfattar jag grekerna som betydligt bättre bilförare än svenskar. De är engagerade på ett helt annat sätt och mer observanta. 

7/9 Ytterligare en dag utan att få något gjort. Skulle behöva handla, bilen står 20 m bort men jag är för lat. Underhållningen består av byten av charterbåtsbesättningar. Att det bara går att bära sig så konstigt åt. För en stund sedan var det en som gjorde sitt 5:e försök att backa in innan han lyckades, trots att 4-5 manpå land var involverade. Skulle inte vilja vara ombord med en så´n besättning i dåligt väder. 

8/9 Söndag är ju vilodag så idag har jag inte dåligt samvete. Läst en deckare och slöat. I morgon skall det bli annorlunda, min fot har blivit bättre, hoppas det fortsätter så eftersom segelmakaren skall få en ny omgång. Jag skall också fixa nytt internetabonnmang och handla. 

9/9 Ny tur till segelmakaren och efter en lång disskussion ger han sig. Det är inte ok. att få seglet i vinter och då kanske det är fel gjort ändå. Nu bestämdes att seglet hämtas tillbaka från Aten så att jag kan hämta det på onsdag plus 300 Euro. Jag fixar själv att det blir omgjort på mitt vis. Fixar oxå nytt internet hos Vodaphone, en månad för dyra pengar, 32,5 Euro för 5 Geg. Det skulle egentligen räcka 2 månader för mig. Det är ända ganska skönt att ha nät överallt där mobilen har täckning. Kompletterar en del på Lidl när jag ändå är ute. Hamnlopporna börjar klia!

10/9 Försöker lösa problem med motorn på en grannbåt. Hoppas att det funkar! Sedan ordna ett inte fungerande Vodafone nät. Handla en del färskvaror, tvätta och tanka lånebilen och sedan göra loss och dra söder ut. Där kanalen slutar tar segling vid även om vinden är dålig. Har inte bråttom, skall tillverka vatten och sedan tömma septitanken. Seglar sakta till Meganisi och byn Ateni på östra sidan och den sydligaste viken.(Google pos:38,39:45,50N 20,47:52E)  Ankrar och fixar middag. Recept: 1 potatis och 1 medelstor gul lök skivas tunt. Stoppas i stekpanna på lägsta värme med smör, saltas och peppras medan de blir mjuka. 2 frukostkorvar läggs ovanpå tills potatis och lök nästan smält då de lägges på tallriken och värmen dras upp så att de nu hackade korvarna får stekyta. Senap och ketchup i erforderlig mängd ger gastronomiska poäng. Har ni dessutom en terracotta som efterrätt är det dagens höjdpunkt. Rätten kan betecknas som hälsokost, fyller ut gamla rynkor och skapar inga nya. I går fm. passerade någon som 49,000-de besökare, skulle vara kul att veta vem. Snart är vi uppe i 50,000. Skulle absolut vilja veta vem det blir! Skitkul med många flera besök än som jag från början tänkt mig, kanske 5-10/vecka. Just nu betydligt fler än 1,000/mån.

11/9 Gör inte mycket, får inte ens på mig några kläder under dagen. Behövs inte heller eftersom grannarna är Tyskar och Österrikare som tydligen inte äger kläder. Mysigt att sitta och läsa och lyssna på fårens och getternas orkester. Det verkar som om alla har en egen bjällra med eget ljud. När det kommer något fordon på vägen ökar ljudet från dom markant. Annars är den grekiska musiken från restaurangerna iland det som dominerar. 

12/9 Seglar sakta söder ut för att runda Megansi och sedan norr ut. Kanonfin segling och jag tillverkar vatten hela dagen. Så småningom kommer jag till kanalens början och då går jag in och ankrar där jag tidigare legat. Bra ställe, bara 5 m djupt, och sandbotten med bra fäste. På kvällen kommer ett åskväder förbi, inte rakt över, men ändå. Det gör att vinden ökar rejält men jag hoppas att ankaret har ett bra tag och håller i natt. Kanske blir det utan sömn... 

13/9 Det blev en lugn natt med lite regn, det första på över 3 månader. Tog mig sedan till min vanliga plats vid stadskajen efter att ha tankat 138 l. Tar det försiktigt, det är ju fredag den 13:e! Lämnar tvätt och köper ny gästflagga. Det är bäst att det ser snyggt och prydligt ut, jag får ju besök nästa vecka. Det skall bli kul.

14/9 Fredag den 13:e avklarad utan stora missöden. Om någon är det minsta intresserad av aktion, det behöver inte vara segling, gå in på "you tube" och skriv in "amerikas cup 2013", luta er tillbaka och bara njut. Helt offatbart att det fungerar att segla på en liggande krökt skida med en 20 meter lång båt i 70 km/tim! De seglar 3-4 gånger fortare än vinden, helt sjukt!!!  

15/9 Har idag kört till flygplatsen och hämtat Kurt & Annbritt. Först lunch och sedan Lidl, man behöver ju proviant när man kommer hit. Nu har jag inte tillgång till bil eftersom de behöver den själva. Annbritt och Kurt kommer på besök på kvällen så vi går ut och äter middag. Passade bra eftersom den stek jag köpt var härsken. Det är första gången på flera år som jag behövt kasta mat av den orsaken.

16/9 Städar ute och inne, behovet fanns... Skulle behöva tvätta skrovsidorna som är alldeles grå efter att en grannbåt kört sin motor för att ladda batterierna 4-5 tim/dag. Det blir att pumpa upp gummibåten och fixa det i någon vik nästa vecka. Vädret har slagit om och på förmiddagen kan man påstå att det var riktigt skyfall. Margitha skall hämtas vid flyget i kväll så jag har lånat Kurts bil. 

17/9 Vi hämtar Ann-Britt och Kurt för en tur med bilen runt Levkas. Vi får se fantastiska naturfenomen i vattnet. Det ser ut som vit rök från stränderna och en bra bit ut. Kamerorna har använts flitigt. Det blev även en tur ner från bergen till en badstrand via en brant och krokig "kostig". Lunch I Sivota innan vi tog oss via Lidl tillbaka till båten. På kvällen några drinkar innan favoritpizzerian. Det gäller att passa på, nu är det meningen att vi skall lämna Levkas på obestämd tid. Stort tack till Ann-Britt och Kurt för lån av bil och mycket trevlig gemenskap! 

18/9 Seglar söder ut och visar Margitha fd. Onassis Scorpio innan vi går in Vhliko bay utanför Nidri dar vi ankrar för att lyssna på SM-finalen i speedway. "Mitt lag" Piraterna vann stort över Vetlanda så nu är de svenska mästare igen.  

19/9 Vi tar oss söder ut till Sami på Cephalonia (Pos. 38,15:248N 20,38:909E). På vägen tittade vi in i Fiskardo som jag tycker är mycket trevligt. Fin dag med en del moln och svaga vindar. Efter middag på dillkokt potatis och sill gick vi ut på byn. Hamnade på en trevlig restauang med live musik. Det var 6-7 stycken som satt runt ett bord med en gitarr och ett dragspel och resten sjöng en av dom var riktigt duktig.

20/9 Vi går vidare söder ut till Zakyntos (Pos:37,47:097N 20,54:096E) På vägen passerar vi blå grottorna där vi var för något år sedan. Nu upptäckte vi många flera och större grottor några rymde flera båtar. Häftigt ställe! Lägger oss vid stadskajen över natten vilket kostar 15 Euro.  

21/9 Vi tar oss över till Pelloponesos och byn Katakolon (Pos:37,38:896N 21,19:088E) I morgon skall det bli skitväder och den här marinan verkar bra skyddad. Vi har hyrt bil och kört till Patras där vi bland annat tittade på världens längsta hängbro. I morgon skall vi åka till Olympia där de Olympiska spelen startade en gång i tiden. 

22/9 Här startar elden till varje nytt olympiskt spel! Häftig gammal stad med historia 2500 år bakåt. Här fanns en vad vi idag kallar gymnasieskola med inriktning på idrott. Här tränades och hölls teoretiska peppningar så att adepeterna skulle bli vinnare. Vi kanske skulle ha behållit den kulturen! Jag tror att det är nyttigt med en bra målsättning. Sikta på stjärnorna så kanske du träffar trädtopparna är en gammal devis.

23/9 Vi drar vidare söder ut. Efter en lång och gropig dag på havet hamnar vi i Pilos (Pos:36,55:067N 21,41,986E). Vi är nu på sydvästra Pelloponesos.

24/9 Bara 3 mån kvar tills tomten kommer! En tuff dag på havet med kulingvindar och stora vågor. Besvärlig ankring i Porto Kayio, svårt att få fäste.  Efter 3 försök hoppas jag att vi sitter fast för det blåser fortfarande onödigt mycket. Pos: 36,25:751N 22,29:170E.

25/9 Vi drar vidare, idag på ett snällare hav. I Diakofti blir vi avvisade av Port Polis, det skulle vara förbjudet att förtöja vid kajen! Vi går istället till Avelomona (Pos:36,13:546N 23,04:970E) där vi tar sista platsen av 2, resten var upptaget av lokala fiskare. Ett jäkla oskick, de fattar inte att vi genererar pengar till byn om vi kan förtöja. Måste vi ligga på svaj får de ju inget in.

26/9 Ny blåsdag som vi börjar kl.06. Halvvägs får vi lä bakom Kithera, en stor ö så att vi får frukost innan vi fortsätter till Kretas nordvästra hörn. Vi ankrar utanför Gramvousa men efter ett par timmar ger vi oss av in till Kissamos (35,30:981N 23,38:344E). Vind och vågor gör att vi inte vågade ligga kvar över natten. Naturen är helt fantastisk. Öarna ser ut som om de skulle vara skurna ur en tårta med helt lodräta sidor.

27/9 Med bottenrevad stor och halv genua bär det iväg till Chania (Pos:35,31:139N 24,01:193E) . Väl där får vi problem. Vi skall backa in mot kaj och förtöja i moooringlina. Margitha fäster den i fören men vi driver in mot kajen och ner mot lä. Jag försöker då sträcka upp i fören medan Margitha kör motorn framåt och bogpropellern mot lovart. Vi gör om försöket 5-6 gånger innan det visar sig att linan inte sitter fast i botten. Bara att göra loss och byta plats. Det blev långsides så nu ligger vi säkert. Trodde vi. Platsen var för en bogserbåt så vi fick flytta igen, till likadan plats som vi tidigare försökte på.

28/9 Vi hyr bil för några dagar och kör via Kissamos sydväst ner till yttre hörnet som kallas Elafonisi. Margitha lider hemskt när det är höga stup och skarpa svängar så hon fick en riktig pärs. Elafonisi är egentligen en sanddyn som bildat en ö till vilken man kan vada. Mycket populärt badställe. 

29/9 Idag kör vi öster ut ända till Agios Nikolaos. Jag visste att den engelska båten Highlander troligen fanns där. Vi hade sällskap när jag gick Donau och Svarta havet och vi seglade även en del ihop i Grekland 2008. Vi hittade den nästan direkt och såg att den var bebodd. Tyvärr fanns ingen ombord så vi tog bilen för att leta. När vi kört 100 m får vi se Peter och Henrietta komma gående! Margitha gick fram men de kunde inte placera henne till en början. Sedan blev det kramkalas och de vanliga skämten. Peter skämtar och drar vitsar hela tiden. Vi blir sittande med öl och tilltugg ett par timmar innan vi var tvungna att åka över 20 mil tillbaka hem. 

30/9 Vi tar oss över bergen mot sydost. En fantastisk väg med otroliga kurvor tar oss över 800 meter upp innan det blir utför till Chora Sfakion. Efter lunch tillbaka för att leta badmöjligheter. Margitha skall ju hem i morgon och behöver blötas först.   

  

Antal kommentarer: 13

2013-09-07 10:32:36 - Christina, olsoncederberg@hotmail.se

Klart att de är observanta! Stora hål i vägen, smala körfält och många som kör om i kurvorna. ;)

2013-09-07 21:34:45 - S-E

Det är kanske det som fattas hemma? Särskilt på morgnarna ser man, oftast tjejer som har små barn i bilen och ständigt pratar i mobiltelefon. De använder inte blinkers, kör ibland på fel sida och har ingen aning om att det finns andra trafikanter att ta hänsyn till. Här finns inte utrymme för sånt.

2013-09-11 00:23:02 - Christina, olsoncederberg@hotmail.se

Får man present?

2013-09-11 11:41:57 - Vivi

Som du vet har internet med de s k sociala medierna ersatt gamla tiders skvallerspeglar. Din blog är ganska oskyldig men om man råkar ha ett konto hos Facebook till exempel och kan läsa inläggen där är det ofattbart vilka privata angelägenheter folk publicerar. Men så är det nu, varför tror du att folk petar sig i näsan och ger fingret när de sitter i en bil? De känner sig anonyma och då kan man göra ungefär vad som helst. Litet samma sak på internet, det är inte på "riktigt", man behöver inte se någon i ögonen och samtidigt kläcka ur sig dumheter. Fast vissa låter truten gå utan att koppla in hjärnan även i verkliga livet....... Fortsatt god tur!
P.S. Vi följer America's Cup och hejar på New Zealand. Seglingarna finns på Youtube.

2013-09-11 22:38:24 - S-E

Först Christina, För vad?
Sedan Vivi, vad människor tydligen inte förstår är att det de lägger ut inte går att radera. Det finns på nätet för evig tid och är omöjligt att ta bort. Det inbjuder tyvärr en del individer till brottslig verksamhet.
Råkade för några dagar sedan ut för att jag blev omseglad av ett naket tyskt par i en 45-fotare. När de passerat gick bägge upp och "månade mig"! Jag skotade hem och efter ytterligare 2 slag hade jag seglat om så de fick betalt i samma mynt. Man ska inte ta större tuggor än man kan svälja tycker jag är en bra regel. De kanske tyckte att de var anonyma eller varför bär man sig åt så?
Håller med, Nya Zealand är en bra vinnarnation.
Ha det så bra!
S-E

2013-09-17 19:47:43 - Frasse, fransson.s@telia.com

Skepp o Hej!

Intressant kvällsläsning du bjuder på som vanligt. Somnar skönt utan vågskvalp. Med anledning av din kontakt med nakenseglare kom jag att tänka på de två damerna som stod och språkad på ett nudistläger.
" Är det inte Johannes som står där borta? frågar den ena damen? "Nej det är Eriks" svara den andra. Ha, ha.
Kul att du fått besök av Margitha. Själv är jag hyfsat på G efter en ljumskbråckoperation för 14 dagsr sedan i morgon torsdag.
Njut av värmen! här hade vi plus 4 i natt och slutet på shortsen börjar skönjas.
Ha de bra o segla lungt.
Hälsar
Frasse:)

2013-09-18 09:22:05

Låter inget kul med operation men ibland måste man. Här har vi fortfarande en bra bit över 20+ natt som dag. Kul att höra från dig! Ha det så bra!

2013-09-21 19:20:52 - Vivi

Om ni kommer till Olympos lägg då tiden på museet. Det är ett av de bästa i sett och dessutom försett med AC - om det skulle råka vara varmt.

2013-09-21 20:02:19

Tack för tipset! Det skall regna så det passar väl bra att vara inomhus.
Ha det!
S-E

2013-09-25 07:40:52 - Vivi

Ack det härliga Pilos med gratis marina och gratis wifi från kaféet ovanför på klippan. Det gillar man. Och stan är det inget fel på, försök hitta till marinaffären som ligger på en tvärgata från torget, till höger. Trevlig kille som varit i Landskrona! Dessutom odlar han oliver, handlar ni något får ni säkert en flaska olivolja, hemgjord.

2013-09-25 17:09:57

Tack för tipsen. Tyvärr har vi redan lämnat staden och jag har betalat 10 Euro för att knyta fast. Så går det när man är godtrogen.

2013-09-29 21:26:44 - Lena

Hej där! Vi har uppenbarligen dåligt synkade online-tider på Skype. Läser bloggen och allt är bara bra med oss! :)
kram

2013-09-30 18:04:20

Skönt att höra! Ha det bra!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden