Dagbok 2014

Massor av prylar skall hem!

2014-12-02

2/12 Hämtar grejer i båten nästan varje dag. Det blir ju en del man samlat på sig under 7 år. Alla förråd är nu fulla så jag vet inte var resten skall förvaras.

Det trasiga seglet skall jag nu få hjälp med efter att ha kontaktat huvudkontoret i Danmark. Turkarna bryr sig tydligen inte utan den svenska representanten skall försöka hjälpa mig.

Jag skall själv utföra en del jobb på båten i vinter. Ett är att fixa sprayhooden. Den är svart på insidan. Har någon ett tips på hur man får bort mögel på kapellväv så tar jag tacksamt emot det.

En kuriositet: Totalt har jag i år seglat 3,760 M. en stor del för motor.

12/12 Båten på land. Efter inspektion av bottnen kan jag konstatera att det inte finns någon påväxning alls, Coppercoat är fantastiskt när man väl fått det rätt applicerat. Skadan som uppkom i Kielkanalen ser inte så farlig ut, det är tur att  det är en stark båt. Kölen är lite sliten efter att ha plöjt ett dike genom Frankrike men det är lätt fixat så det finns hopp om nya äventyr nästa år.

20/12 I går fick hon komma in i värmen, båten alltså. Hon behöver torka ur skadan innan det går att reparera. Jag har begärt in offert på en massa saker som jag önskar få gjort, vi får se hur långt pengarna räcker, men önskelistan är lång! Skulle b.l.a. vilja ha en eltoa, som det är nu måste vi öppna två kranar innan användning och sedan komma ihåg att stänga dem. För mig är det inget problem men när man har gäster är det lätt att någon glömmer sig med en full skål som följd. När man sedan pumpar ur den fyller man istället septitanken. Skall också försöka få akterspegeln tillsnyggad efter att ha skrapat mot någon kaj. Det är lätt gjort när man skall backa in, är ensam ombord och det blåser. Det är särskilt besvärligt eftersom jag har mittsittbrunn som jag skall ta mig ur och sedan bort till aktern för att ta emot och sedan förtöja. De blå ränderna på skrovet har också blekts av solen och behöver snyggas till. Själv skall jag byta ut ett antal meter nåt på däck. Har tänkt att ha en båt i nyskick att visa upp för Putin nästa år....

Min genua är nu färdig hos segelmakaren, det har tagit 2 år att få den som jag vill ha den, så nu kastas den gamla efter lång och trogen tjänst.

Jag önskar därmed alla er som läser en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!  

31/12 Idag har jag gjort ytterligare försök att få bort svartmöglet på sprayhooden. Nu har jag provat det mesta, t.o.m. oxalsyra, utan framgång. Svartmögel är en svamp, alltså en levande organism, som det gäller att få död på vilket verkar svårt. Jag tänker inte ge upp utan striden hårdnar. Jag har också fått tillbaka min värmare efter helrenovering. Det gjorde mig nästan 5000:- fattigare. Jag misstänker att det är värt vartenda öre om jag kommer iväg till Vita Havet och får skitväder där! Här har snön kommit och skidorna behöver luftas, det är bara motivationen som är dålig. Det är läge för någon form av nyårslöfte och de brukar ha en tendens att bli mer och mer avancerade ju närmare tolvslaget man kommer. Fattar inte vad det beror på..

GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA!   

NU STÄNNGER JAG SIDAN FÖR KOMMENTARER OCH VÄLKOMNAR DOM PÅ SIDORNA SOM AVSER 2015!                             

   

Antal kommentarer: 10

2014-12-03 21:52:30 - Vivi

Ja, hjälp oss vad kanvas kan bli grå och trist pga mögel och annan beväxning som lever loppan i rätt miljö. Vi använde Exitmould när vi var "down under" och det var rena undermedlet. Finns förstås inte här men kanske kan du lista ut innehållet. Förmodligen ammoniak i hög koncentration, det blir väl Ajax då. Bäst att prova först så att mörkblå kanvas inte ändrar färg till ljusblå.
Må bra!

2014-12-03 22:18:26

Min är ljus beige på utsidan men tyvärr svart på insidan. Jag misstänker att impregneringen försvinner men det går ju att fixa bara det blir rent. Har funderat på att prova oxalsyra men vet inte om jag vågar.

2014-12-04 17:16:19 - Vivi

Glöm oxalsyra om du vill ha något kvar att impregnera.
Varför inte försöka med bikarbonat som ju är rena undermedlet i många fall. Läste följande:
Fuktskadade och mögliga filtar, lakan och sovsäckar kan räddas med en blanding av vinäger och bikarbonat. Ta fram den största baljan du har, häll i bikarbonat (i riklig mängd), vatten och vinäger och lägg dem i blöt. Tillsätt sedan 1 liter vinäger och låt det dra. Får täcket plats i maskinen är det bara att köra det på ett skonsamt program, annars måste du skölja för hand.
Kan vara värt ett försök eller hur? Man behöver ju inte ta till en kanon om det går med luftgevär. Impregnering behövs alltid efter rengöring men det blir aldrig så bra som när materialet var nytt.

2014-12-04 22:05:35

Tack för tipsen! Jag måste vara försiktig med fönstren, de är fortfarande jättefina.

2014-12-06 10:32:45 - Vivi

Gör en pasta av bikarbonat och vatten, eventuellt behövs litet potatismjöl. Då blir det lättare att hantera. Vet inte om bikarbonat skadar fönstren, det är ju ett milt slipmedel. Bäst är att testa i liten skala. Om det fungerar med bikarbonat får du leta upp en affär som säljer i stora förpackningar, 1 kg eller mer. Annars blir det dyrt :D
Bikarbonat är bra till julstädningen om det inte skulle fungera på Nicolines dodger.

2014-12-06 14:53:42

Tack!
Meddelar hur det gått när jag provat.

2014-12-20 19:27:36 - Peter, gondul2@hotmail.com

Hej gamle sneseglare,
Hör att du har ung samma aktiviteter som jag dvs plöja ner pengar i det svarta båthålet.
Vi har bl a nytt teakdeck ,värmare ö omklädsel madrasser på årets lista men den 12 jan drar vi ned till nerja i Sydspanien igen ö njuter av lite sol ö skidåkning på sierra Nevada .
Chris ö jag önskar dig en god jul ö gott nytt år

2014-12-21 22:33:33 - Sven-Erik

Kul att det är någon som hjälper till att hålla båtbranschen "flytande"! Det verkar som om de är helt omättliga när det gäller pengar.
Jag önskar er detsamma!

2014-12-22 21:44:43

Tack för härlig läsning, igen!
Inspirerande och lockande!
Dom gillade ditt föredrag på Rotary (för ett år sen) och vill höra mera!
God Jul!
/Dan

2014-12-24 09:54:00

Hej!
Kul att någon gillar det jag kladdar ner! Får be om ursäkt, det föredraget är det sämsta jag gjort, alldeles för mycket på för kort tid. Plockar just ihop ett bildspel som tar 2-3 timmar och skall visas på ett antal ställen efter nyår.
God Jul och Gott Nytt År!
Sven-Erik
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)