Dagbok 2014

Regn och rusk!

2014-11-04

4/11 Ny månad igen! Inte mycket har hänt med värmeväxlaren men när jag lade ut seglen på tork upptäckte jag flera revor i storseglet. I somras upptäckte jag en sådan i akterliket vilken jag fick reparerad på Sardinien och det såg helt ok. ut. Nu har seglet spruckit bredvid den reparationen och på flera andra ställen. Seglet är ett dacronsegel från Elvström, d.v.s. samma som originalet. Det höll från 1996 till 2010, det nya bara 4 år. Var allt bättre förr? Jag vet inte men det ser konstigt ut och jag har reklamerat det till Elvström i Sverige. Det är sytt i Marmaris men garantin skall gälla i hela världen. Vi får se. I morgon skall jag själv på reparation, jag skall få min högra fot opererad vilket innebär att jag kommer att gå på kryckor ett tag. Det är ju inte så bra med tanke på det som behöver göras med båten som skall konserveras och torrsättas. Det är bara att gilla läget och hoppas på att bli en duktig maratonlöpare när det är överstökat.

7/11 Det blev inte mycket med att gå på kryckor. När jag skulle hem efter operationen blev det inte alls som förra gången när jag gjorde andra foten. Nu fick jag köpa kryckor, förra gängen fick jag låna. Då skulle jag använda dom flera veckor och sedan sjukgymnastik. Den här gången inget sådant så kryckorna använde jag bara 100 meter. De är till salu och i nyskick! Igår, dagen efter operationen, jobbade jag som jag brukar. Det är bara det att jag går ännu saktare än normalt men jag är ju pensionär och har tid. Väntar fortfarande på svar beträffande både segel och värmeväxlare.

11/11 Idag har jag fått tillbaka min lagade värmeväxlare. Reparationen kostade 1 tusenlapp. Jämfört med en ny för 19,500:- är det ju överkomligt. Nu skall den återmonteras och provköras. 2 av de 27 kylrören har blivit igensatta eftersom de läckte och därmed är kapaciteten lite mindre. Jag tror dock inte att det har någon betydelse. 

22/11 Garanti på segel verkar inte vara något att lita på. Jag har reklamerat till Elvströms svenska representant eftersom garantin skall gälla i hela världen. Problemet är att han i sin tur reklamerar till Turkarna som har sytt det och de struntar bara i att svara. En varning för Elvströms i Marmaris som jag tidigare haft problem med. Det var när åskan bränt sönder genuan. Den fick skickas till deras loft 3 ggr innan den blev korrekt lagad. Fösta gången gjorde de inget alls. Andra gången slipade de sönder seglet när de försökte få bort brännmärkena. Tredje gången bytte de förliket vilket var rätt lösning.

25/11 Idag har kylaren kommit på plats och den är tät och fungerar! Eftersom jag sparade mycket pengar på reparationen har jag lämnat in värmaren på översyn. Den har ibland stannat efter att ha rykt vitt och luktat oförbränd diesel. Autoservice i Motala ringde efter ca 2 timmar och meddelade att brännkammaren är uttjänt. Där kan man prata om snabb service! Vi får se vad kalaset kostar men jag måste ju ha en värmare som garanterat fungerar om Vita havsäventyret blir av. Inget har hänt vare sig när det gäller seglet eller om den skyldige från skadan i Kielkanalen tagit på sig skulden. Sysslolös är man ju inte...

Antal kommentarer: 2

2014-11-22 22:00:51 - Vivi

Hej Sven-Erik! Trist med dina segelproblem. Att skriva till turkar hjälper inte mycket. Ofta talar turkar engelska och tyska men de skriver inte eftersom de lärt sig språken genom att lyssna och härma. Möjligen kan en välutbildad dotter hjälpa till - om hon får möjligheten.
Att ringa fungerar bättre och det kan faktiskt vara lönt att pingla några gånger. Man skall inte ge sig!
Hoppas du har det bra för övrigt.

2014-11-23 11:29:55

Hej! Vi har tydligen samma uppfattning om turkarna. Det bästa är ju att stå i dörren hos dom. Då blir de oftast lätta att hantera. När någon mailar från ett land långt borta är det lätt att bara nonchalera. Är vi likadana? Troligen. Jag har inte för avsikt att ge mig utan kommer att ge mig på huvudkontoret i Danmark snart. Då riskerar Turkarna att bli av med licensen så då kanske det blir lite fart.
Hoppas ni också har det bra!
S-E
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)